Prikaži potpunu verziju : Arhitektura i 3D modeliranje
Milos Jankovic
21.2.2006, 20:52
Zeleo bih da pocnem da modeliram kuce, stanove, sobe itd. ali ne znam koji je pravi program za to. Inace, odlicno znam da radim u AutoCAD-u i solidno u Catia-i. Znam da je AutoCAD prevashodno za 2D tehnicko crtanje, ali sam video neke radove u 3D-u i gledao ih u neverici :)
Vasi predlozi su...
Hvala unapred!
Najjednostavniji ubedljivo http://www.sketchup.com/ :)
Sketshup je suviše "dečiji" program. Ako čovek zna da radi u AutoCAD-u verujem da nije početnik. Ja par godina u nazad koristim ArchiCAD pa u Photoshopu malo doteraš, senke, teksture, itd... Ako želiš baš vrhunsku stvar onda 3dMAX ili program Landscape, za to treba puno živaca ali su rezultati vrhunski. Evo ti nekih mojih primera sa ArchiCAD-om:
Milos Jankovic
22.2.2006, 12:09
Najjednostavniji ubedljivo http://www.sketchup.com/ :)
Upravo downloadujem SketchUp da vidim kakv je...
Milos Jankovic
22.2.2006, 12:11
Sketshup je suviše "dečiji" program. Ako čovek zna da radi u AutoCAD-u verujem da nije početnik. Ja par godina u nazad koristim ArchiCAD pa u Photoshopu malo doteraš, senke, teksture, itd... Ako želiš baš vrhunsku stvar onda 3dMAX ili program Landscape, za to treba puno živaca ali su rezultati vrhunski. Evo ti nekih mojih primera sa ArchiCAD-om:
Nisam pocetnik - crtam i modeliram vec 3 godine.
Tvoji radovi mi se bas svidjaju. Moracu da nabavim i ArchiCAD.
DejanDj.
24.12.2006, 18:29
odlična kombinacija Archicada i Photoshopa. Ja radim u Archicadu i planiram da krenem sa 3d max-om...
Planiram da upišem Arhitektonski fakultet, a pošto trenutno idem u gimnaziju mislio sam da bi bilo dobro da se malo "uhodam"! Mislio sam da probam sa nekim programima za arhitekturu npr, Archi ili AutoCAD! Interesuje koji program je lakši za korišćenje a naravno i bolji! Mislim da nisam potpuni "duduk" što se građevine tiče, tata mi je Građevinski tehničar a i ja sam proveo zadnja četri raspusta na gradilištu! Naravno, planiram da uzmem i neku knjigu za program koji mi preporučite!
Hvala!
:ciao:
DarkNemos
18.7.2008, 18:13
Planiram da upišem Arhitektonski fakultet, a pošto trenutno idem u gimnaziju mislio sam da bi bilo dobro da se malo "uhodam"! Mislio sam da probam sa nekim programima za arhitekturu npr, Archi ili AutoCAD! Interesuje koji program je lakši za korišćenje a naravno i bolji! Mislim da nisam potpuni "duduk" što se građevine tiče, tata mi je Građevinski tehničar a i ja sam proveo zadnja četri raspusta na gradilištu! Naravno, planiram da uzmem i neku knjigu za program koji mi preporučite!
Hvala!
Ako planiras da radis 2D uzmi autocad. On je majka mara. Ako vec planiras 3D kombinacija 3ds Max + Vray je nezamenjiva.
Ovo je sve ako hoces ozbiljno.
POzz
Aleksandar
18.7.2008, 18:27
Dobar program za renderovanje je Artlantis (http://www.artlantis.com/).
Ako koristis Google SketchUp Pro (eksportuje u odgovarajuci format) i Artlantis sa malo ulozenog vremena mozes postici zanimljive rezultate.
Hvala, već sam skinuo Google SketchUp, i odgledao nekoliko videa, mislim da ću za početak koristiti ovaj program, čisto da shvatim kao cela ova stvar funkcioniše, pa ću kasnije uzeti AutoCAD. Predpostavljam da je suština AutoCAD-a arhitektura, zar ne?
Probaću i Artlantis!
P.S. Dali korišćenje ovih programa (AutoCAD, Artlantis) zahteva neko pred-znje iz arhitekture?
Aleksandar
18.7.2008, 22:00
Predpostavljam da je suština AutoCAD-a arhitektura, zar ne?
AutoCad je univerzalna alatka.
Ako bismo ga svrstavali po zanimanjima najblizi je masinstvu,ali jednako ga koriste i arhitekte,gradjevinci,elektricari,...
ArchiCAD je nesto jednostavnija verzija CAD programa (u odnosu na AutoCAD) posebno prilagodjena arhitektama,ali u radu sa 2D AutoCAD je neprikosnoven (svaka nova verzija cini pomake i u 3D).
Mislim da je AutoCAD + 3ds Max ubjedljivo najjaca kombinacija programa koji mogu da posluze arhitektama (2D + 3D + render).
Da li korišćenje ovih programa (AutoCAD, Artlantis) zahteva neko predzanje iz arhitekture?
Da bi koristio ove programe nije ti nuzno predznanje iz arhitekture (ali ako se time mislis baviti pozeljno je).
Potrebnije je znanje tehnickog crtanja jer je to i sustina tih programa.
Da bi koristio ove programe nije ti nuzno predznanje iz arhitekture (ali ako se time mislis baviti pozeljno je).
Potrebnije je znanje tehnickog crtanja jer je to i sustina tih programa.
Pošto idem u gimnaziju o tehničkom crtanju nemam pojma, no, snaćiću se već nekako!
Hvala..
Dakle instalirao sam SketchUp (jednostavan programčić) i ArchiCAD (komplikovan :) )! Nego, kako ste vi naučili da koristite ove programe, xCAD, 3dStudioMax, Photoshop? Sami, u školi, pomoću nekih knjiga ili interaktivnih kurseva?
Aleksandar
28.7.2008, 19:17
kako ste vi naučili da koristite ove programe, xCAD, 3dStudioMax, Photoshop?
Najbolji nacin da naucis da koristis ove programe je rad u njima.
Pri tome mislim na konkretan rad.Dakle,zadas sebi zadatak i rjesavas ga.
Ako negdje zapnes,konsultujes help ili potrazis ogovor na internetu.
Kao i u svemu kroz praksu se najbolje uci.
Radio sam u autocadu,problem je što je trial,
koji prog.može otvoriti projekte rađene u auto cad.
Ili de da nađem canvas 9 ali trijal pa još džabe.
poz:alealeee:
Aleksandar
22.8.2008, 19:46
Radio sam u autocadu,problem je što je trial,
koji prog.može otvoriti projekte rađene u auto cad.
Ili de da nađem canvas 9 ali trijal pa još džabe.
poz:alealeee:
Pokusaj na http://www.freecad.com/
Zadnja verzija 3D Canvas-a je 7.1.1.2 (http://www.amabilis.com/downloads.htm) i rijec je o besplatnom programu.
Postoje i Plus i Pro verzije ali za upoznavanje sa programom besplatna verzija je vise nego dovoljna.
AutoCad Architecture 2009 preporucujem onima koji su se ranije bavili sa AutoCad-om i 3ds max studio
11223344qq
25.8.2008, 18:12
Koji program moze da otori DWG
AutoCAD...
Ako nemaš instaliran CAD možeš ih pogledati iz besplatnog programa DWG TrueView (http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?id=6703438&siteID=123112&DCMP=ILC-DWG-PUV)
Google sketchup je suvise deciji program? sa tim moze da se uradi sta pozelis. Sam pristup programu nije katastrofalan za pocetnike a sto je najbolje je to sto se odma ukapira.
Cena profi verzije kao i mogucnosti su mu preko decijih mogucnosti.
To sto je saren, jednostavan mu daje veliku primenu u svetu arhitekture.
Radim u autocad i google sketchup, uporedo ih koristim ali prvo odradim u google pa posle u autocad zbog dwg formata koji CNC masina prepoznaje.
Uskoro cu skupiti novac za profi verziju pa ide ku.cenje. :nov_explo
ballerina72
22.6.2016, 17:16
Ja sam trenutno u drugom gimnazije, a planiram arhitekturu dalje. Zanima me od kojeg programa bih trebala poceti (nemam pojma o tehnickom crtanju ali znamm onako osnove u sketchup-u) :ciao:
Ostaje ti druženje "s kečapom" + definitivno ArchiCAD, AutoCAD, V-Ray, 3DSMax, nešto malo Maya/Blender ili Cinema 4D, zavisno u kom pravcu ideš (modelovanje, animiranje, postavka scene, arh. elementi, stan/kuća/kuhinja/soba itd.)
Kombinacija SkechUp-a i Blendera je najbolja ;)
Skechup radi ono što mu ime govori- služi za skiciranje.
Mnogo je lako nacrtati zidove objekta u njemu.
Blender je dobar za veoma kompleksno crtanje i na istom je nivou kao 3DS Max ali je BESPLATAN potpuno za razliku od Skechup-a.
Problem je import u blender jer blender uništi modele iz nekog razloga i stvori suvišnu geometriju. Za taj problem postoji plugin koji ja koristim.
https://blendermarket.com/products/blendup-sketchup-to-blender-converter/
Takodje Filmic Blender je veoma bitan. Pretražite to ukoliko vas zainteresuje program
Ne znam da li tema odgovara pitanju koje bih da postavim ili se negde mozda vec pisalo tako da ne zamerite.
Naime kako da spojim dva PDF fajla u jedan? Trebam da tekst koji je u PDFu i crtež iz AutoCADa koji sam konvertovala u PDF spojim u jedan PDF :)
Adobe Acrobat ako želiš najveći stepen kontrole, od free rešenja recimo PDF Creator, ima i masa online servisa za manipulaciju pdf fajlovima, ali pitanje je koliko su pouzdani.
U Adobe Acrobat-u imaš opciju ''combine files'' i tako možeš da spajaš više fajlova (pdf, jpg, png, itd...) u jedan jedinstveni pdf fajl. Ovu opciju nemaš u free osakaćenom Adobe Acrobatu, nego samo u full verziji.
Druga opcija ti je u Adobe Photoshopu - File/Automate/PDF presentation...i tu kombinuješ više pdf fajlova u jedan.
Adobe Acrobate je najjednostavnija i najbrža opcija.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.