PDA

Prikaži potpunu verziju : Instalacija XMMS-a


Miloš
13.2.2006, 21:42
Skinuo sam preko interneta SLAX Live-CD distribuciju. To je samo da isprobam i da se naucim na linuxu dok ne dobijem nesto normalno (SUSE, DEBIAN...). Ja sam totalni pocetnik u svetu linuxa, ali se vec dobro snalazim i brzo ucim. Ali ima jedan problem: nikako mi ne ulazi u glavu kako da instaliram neki program! Za isprobavanje sam skinuo xmms-1.2.10.tar.gz, i zanima me moze li neko da mi detaljno objasni instaliranje (dakle, sta gde ukucam, itd.)?:)

bofi
13.2.2006, 22:17
Moje misljenje je da ako si video sa Live CD sta je linux-u nabavis neku distribuciju. Nije vazno koju samo da se instalira na hard. Sto se tice XMMS skinuo si source paket. On se instalira tako sto se otpakuje i kuca ./configure, make, #make install u vecini slucaja a ako je postupak drugaciji pise u onom dosadnom readme fajlu samo ga treba procitati. Da bi uopste radila komanda make moras da imas instaliran cernel source.

AxeZ
13.2.2006, 22:31
Da bi uopste radila komanda make moras da imas instaliran cernel source.


To naravno nije istina. Da bi radila komanda make moras imati instaliran jel...make paket.:)

Kernel source je porteban za neka sistemska kompaliranja, drajveri..itd

bofi
14.2.2006, 0:38
@AxeZ a sta mislis zasto sto sam mu rekao da instalira neki distro koji nije Live. U svakom slucaju hvala za ispravku.

brainZ
14.2.2006, 5:05
a ako je postupak drugaciji pise u onom dosadnom readme fajlu

Dosadnom?! Hmmm, there goes my favourite nighttime reading... :cool:

Miloš
15.2.2006, 16:45
Shvatio sam kako se instalira, ali kad sam pokrenuo instalaciju, imao sam sta da vidim: nedostaje C kompajler i gomila biblioteka, tako da nisam mogao da zavrsim instalaciju.:o

AxeZ
15.2.2006, 20:17
Shvatio sam kako se instalira, ali kad sam pokrenuo instalaciju, imao sam sta da vidim: nedostaje C kompajler i gomila biblioteka, tako da nisam mogao da zavrsim instalaciju.:o

Ja ne znam sta si ti ocekivao od live CD-a ali to ne moze kako si ti zamislio.
Vec su ti ljudi rekli, ako hoces da instaliras, kompajliras...itd moras instalirati Linux na HDD.

urke
15.2.2006, 22:45
Slax ima gomilu prekompajliranih modula koji se režu na CD u određeni direktorijum tako da po podizanju Slax-a odmah budu učitani. Mislim da ima i xmms, ali preporučujem AmaroK.
Slax je inače LiveCD namenjen isprobavanju i nekim drugim poslićima (recimo, odeš na žurku kod prijatelja i poneseš slax sa amarokom, podigneš slax, ubaciš u amarok muziku koju prijatelj ima na svom hard disku, i pustiš muziku, aktiviraš screensaver da niko ne može da prčka po kompu bez tvog znanja, i eto spektakla :)
Ja sam recimo slax koristio za spašavanje sadržaja "private" naloga sa winXP particije u instalaciji u kojoj je taj korisnički nalog uklonjen (pa niko drugi ne može da priđe njegovim zaštićenim podacima).
Jednom drugu je pak slax pomogao da spase hard kome je uništen MBR a nijedan windows alat mu nije pomogao.
Kad hoćeš da fasciniraš prijatelje kako na manje od 200MB stane sve za gledanje filmova i slučanje muzike, za surf po netu, chat, kucanje tekstova i slične desktop poslove, onda uzmeš slax.
On može da se instalira na hard disk, ali to nije static distro, pa treba izabrati nešto drugo (vector, yooper ili sam slackware, ako već hoćeš platformu na kojoj je slax napravljen).

brainZ
16.2.2006, 2:21
Urke, upotrebio si rec 'screensaver' umesto izraza 'cuvar ekrana'?! O tempora, o mores...