PDA

Prikaži potpunu verziju : Obrada digitalnih fotografija


kinteC
26.3.2008, 2:26
Na predlog `akera Ace, otvorena je tema "obrada digitalnih fotografija"
Tema je namenjena pre svega postavljanju tutorijala vezanih za obradu fotografija. Takodje ovde mozete postavljati pitanja u vezi sa temom.

Pre nego sto postavite pitanje, koristite pretragu, kako bi ste videli da li je vec u nekoj temi postavljen odgovor.

hacker_aca
26.3.2008, 2:47
Argh, "hackera", ne "hakera"! :)

Hvala na uslišenoj molbi. Evo jednog tutorijala što sam napravio u vezi fotomanipulacije. Naravno, postavio sam ga već u jednoj svojoj temi ali da se to ne bi zagubilo onda se može i ovde postaviti.

Fotomanipulacija (http://www.box.net/shared/g73q2c0sgk)

Ukratko o tutorijalu: kako dobiti ovakve (http://i25.photobucket.com/albums/c58/hacker_aca/Fotografije/Ja__ja_i_ja_by_hacker_aca.jpg) i slične fotografije. Ako ste negde primetili grešku ili imate neki predlog u vezi ovog tutorijala slobodno me cimnite na PM ili ovde pa da prepravim. ;)

DarkNemos
31.5.2008, 0:34
http://img225.imageshack.us/img225/2136/manipulacijabojamajpgrf1.jpg

Evo mog pionirskog poduhvata. :)

Kolor korekcija.

Moj prvi iole ozbiljniji tutorial za koji sam se potrudio da ga ga napravim što bolje mogu.

Tutorial je u .doc formatu.

Evo download linka:

http://www.box.net/shared/yxn2zfg8wo

Pozdrav! :)

alesandro
31.5.2008, 14:07
Lepo i detaljno si ti to objasnio. :)

steve89
31.5.2008, 14:15
Meni ne radi link. :o

DarkNemos
31.5.2008, 19:10
Evo i rapidshare linak :D

http://rapidshare.com/files/119115048/Manipulacija_Bojama.rar.html

BorisBG
3.6.2008, 20:57
Sva cast na svim slikama sa ovog dela foruma!
Ne znam ni sam kako sam dospeo do ovog dela sa fotografijama pre 3,4 dana, ali od tad sam stalno ovde i gledam vase fotke i komentare i ucim zanat :opanachke Skroz ste me zainteresovali za fotografiju i editovanje.
i ja sad umesto da spremam ispite ja proucavam kako se radi u Photoshopu :boodala: :a_whistli

Nego, jer svi vi imate neke profi fotoaparate ili radite i sa ovim obicnim sto mogu da se kupe u metrou za 10tak i vise hiljada ?
Koji fotoaparat preporucuje pocetniku? I na sta da obratim paznju kada ga budem kupovao? Budzet mi je ogranicen do 150 evrica...Video sam neki sa 8 megapiksela, 5 puta opticki i 3 puta digitalni zum, cena mu je oko 11 000 din, ne mogu da se setim koja marka...

PS. Postovao sam ovde da ne bih otvarao novu temu zbog jednog pitanja, ako ne odgovara neka moderatori premeste. Hvala :ciao:

dbaja
4.6.2008, 9:54
Evo, ovde se mogu naći vrlo korisni tutorijali, jedini nedostatak (možda) je to što je sve na engleskom jeziku ali kome treba lako će se snaći:
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials.htm

steve89
4.6.2008, 11:56
Nego, jer svi vi imate neke profi fotoaparate ili radite i sa ovim obicnim sto mogu da se kupe u metrou za 10tak i vise hiljada ?
Koji fotoaparat preporucuje pocetniku? I na sta da obratim paznju kada ga budem kupovao? Budzet mi je ogranicen do 150 evrica...Video sam neki sa 8 megapiksela, 5 puta opticki i 3 puta digitalni zum, cena mu je oko 11 000 din, ne mogu da se setim koja marka...


Ja koristim s5700 koji je malo manje od 200e trenutno. :)

A ti bi mogao da kupiš Canon A570is za 158e zajedno sa 1gb sd karticom, futrolom i punjačem sa 4 baterije. :) Ako te zanima javi se na pm da ti pošaljem link prodavnice, kod njih sam ja uzeo svoj aparat. :)

BorisBG
21.6.2008, 1:42
Za pocetnike u fotografiji preporucujem da skinu knjigu "33 saveta za fotoaparate". Potpuno je besplatna, a veoma korisna :aplauz:

http://www.kombib.co.yu/e-knjige.php

Katmay
21.6.2008, 19:44
Priručnik za početnike sa jednog sajta koji, nažalost, više nije u funkciji ali ce početnici sigurno naći neke korisne informacije...

http://rapidshare.com/files/124057973/dfotoaparati.com_prirucnik.zip.html
(PDF u RAR, ~620KB)

:ciao:

LoneWolf
21.6.2008, 22:58
http://www.tutorialized.com/tutorials/Photoshop/1

Tutorijali sa svim mogucim zahvatima u Photoshopu,od kreiranja vlastitih umjetnickih radova preko dizajniranja,obrade ili bojenja crnobijelih fotografija.

Engleski jezik,ali sve objasnjeno u slikama tako da se jednostavno prati i graficki prikaz korak po korak,bez nekog veceg poznavanja jezika.

Uzivajte :ciao:

BrutaLiS
6.11.2008, 13:23
Kao prvo, da pohvalim haCkera acu :D za tutorijal koji je stvarno dobar :) Kao drugo, imam problem. Slike se savrseno uklope ali cesto mi se desi ovo:

http://img99.imageshack.us/img99/4672/greskajg0.th.jpg (http://img99.imageshack.us/my.php?image=greskajg0.jpg)http://img99.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)

Obelezio sam taj spoj gde nevalja :( kako da izjednacim boje, osvetljenje il sta vec da se to uklopi ?

Aleksandar
6.11.2008, 14:26
Evo kako sam ja to uradio:

http://img60.imageshack.us/img60/3504/39365082is6.th.jpg (http://img60.imageshack.us/my.php?image=39365082is6.jpg)http://img60.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)

Marquee Tool-om sam obiljezio dio slike koji se razlikuje,create new fill or adjustment layer -> hue/saturation.
Saturation sam postavio na +16,a Lightness na -21.

Kao sto se vidi nisam dobro selektovao i ostala mi je tanka linija.
To moze lako da se popravi healing brush-om,clone stamp-om,...
Na slici se moglo jos raditi,da se dobiju bolji rezultati,ali htio sam samo da ti dam ideju.
Ovo sto sam ja radio trajalo je oko pola minute :),a za to vrijeme ne moze da se dobije odlican rezultat.

BrutaLiS
6.11.2008, 14:40
Jel ovo jedini nacin? nepostoji neka automatika da to resi ?

Aleksandar
6.11.2008, 15:14
Mozes da pokusas sa Image -> Adjustments -> Match Color
Ja uvijek radim "rucno",jer automatika nikad ne daje rezultate kakve covjek moze da postigne :).
Jest da zahtijeva vise truda i vremena,ali je i mnogo bolje.

BrutaLiS
6.11.2008, 15:42
U pravu si, probao sam i sa curves i uspeva ;) pozz

hacker_aca
12.11.2008, 19:36
BrutaLiS, hvala na pohvali. :)

Kada radiš onakve fotkice (kloniranje) uključi Auto Exposure Lock, onda ne bi trebalo da ti se pojavljuju ove razlike u svetlini boja. Barem mi se čini da sam tako ja radio kada sam pravio moju fotku.

:ciao:

BrutaLiS
7.1.2009, 16:53
E super moram probati to... :)

thesmurf
15.2.2009, 19:47
Koji je program dobar da uz slike ubacim muziku kad ih srezem na cd? Znaci da ide slideshow slika i u pozadini muzika koju ja hocu, plus neki prelazi izmedju slika?:eek:

Katmay
15.2.2009, 20:04
U ACDSeeju (http://www.acdsee.com/) idi na Create pa SlideShow. Imaš opcije za prelaze, audio i drugo... Možeš da exportuješ u EXE, SWF ili SCR fajl, bar u verziji 2.5 Pro koju ja koristim...

:ciao:

thesmurf
15.2.2009, 20:29
Ali treba mi nesto sto ce moci da se pusti na DVD-u, mislim onom kucnom, ne samo na kompu da gledam, a cini mi se da ove fajlove nece moci da cita.:icon_scra

Katmay
15.2.2009, 23:00
Onda konvertuj taj SWF koji napraviš sa ACDSee u neki AVI ili slično... Ima milion tih programčića za konverziju, malo proguglaj... Ili sačekaj, valjda će se javiti neko sa prostijim rešenjem :)

Na primer (http://www.freedownloadscenter.com/Multimedia_and_Graphics/Misc__Graphics_Tools/Swf_Avi_Convert____Free_Converter____Screenshot.ht ml)

Down Force
4.4.2009, 13:27
ovaj...i dalje pravim slike sa mobilnim telefonom, 3.2mpx, automatizovan koliko to mozhe bit.... -.- sad me zanima, mogu li u photo filtre programu kako da izoshtrim sliku koja ispadne zamucjena malo...npr:

http://img515.imageshack.us/img515/2343/image005a.th.jpg (http://img515.imageshack.us/my.php?image=image005a.jpg)

ne mogu da uploadjuem josh jednu sliku na imageshack...a prevelika je za sk server, pa, nadam se da je ova dovoljna...

Eni
4.4.2009, 14:03
Hm, možda grešim ali rekao bih da je u pitanju promašen fokus tako da to ne možeš naknadno da popraviš.

Down Force
4.4.2009, 14:18
*****e... :( verovatno jeste, poshto ima autofokus...ono fokusira neshto, ko zna shta... :(

Eni
4.4.2009, 14:35
Pa to, jbg. Pogotovo što su kod mobilnih kamerice opremljene dosta lošim autofokusom.

Down Force
4.4.2009, 14:38
nemam chak ni makro... :( nema nachina da se prochisti, sigurno? ... :o

Eni
4.4.2009, 14:49
Mislim da ne, ali nisam 100% siguran. Fokus ti je recimo... kao kad ti neko kaže "gledaj onog goluba" a ti pogledaš na pogrešnu stranu. Golub je odleteo i ne možeš nikako kasnije da promeniš u šta si gledao u tom tačnom trenutku. Ostaje ti savet da ako ikako možeš, nabaviš neki jeftiniji kompakt koji ima manuelne kontrole (ili bar Tv/Ev i makro fokus), pročitaš uputstvo, pročitaš neku knjižiu i pratiš web, jer te to očigledno zanima... Kasnije ćeš već videti da li te zanima dovoljno da ceo život daješ pare za objektive i dslr tela, ili ćeš ostati na kompaktu, ali mobilni je ipak nedovoljan za to jer mu to i nije primarna namena već marketinški dodatak (koliko god dobar bio kod nekih modela).

sharlo_03
4.6.2010, 0:06
Pitanje jedno, moze li neko da mi kaze kako da obradim ovu fotografiju, i sta da uradim da bih sklonio ovog lika u crvenoj majici koji je u prvom planu na fotografiji? Ja sam ovaj sto je digao ruke, sa satom na ruci, pa zelim da sklonim ovog u crvenom, upao mi je u kadar. :P

Ako neko hoce, i ima vremena, moze slobodno to da odradi, ali voleo bih da dobijem i objasnjenje kako. :)


http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_31166_124695814228799_113630848668629_164929_43 96683_n.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_31166_124695814228799_11363084866 8629_164929_4396683_n.jpg)


EDIT: Kvalitet slike nije neki, znam, ali eto, bar ne morate jako da obratite paznju na detalje :)

sharlo_03
4.6.2010, 12:50
Probao sam sa clone stamp toolom da uradim nesto, ali bez nekog veceg uspeha. Uspeo sam desnu ruku da mu sklonim, ali kod glave ne znam kako da sklanjam, zato sto posle izgleda kao da imam oreol. :P
Sry na duplom postu. ^^

miša topola
4.6.2010, 12:55
Jel si probao sa programom koji je opisan na 58. strani u ovomesečnom broju?

sharlo_03
5.6.2010, 15:39
Probao sam juce, ili mi je nesto zapucao program, ili ne znam ni ja sta se dogodilo, uglavnom izgleda kao da nije do kraja odradio posao, bio mi je kockast taj deo slike. Probacu danas opet, pa javljam rezultate.

BrutaLiS
5.6.2010, 15:49
Jel ovaj snap stvarno vredan toliko muke??

sharlo_03
5.6.2010, 16:01
Pa ono, i nije toliko, nego eto cisto sam zeleo nesto da isprobam, a nisam nasao drugi nacin da vas gnjavim. :P

Notorious B.I.G
5.6.2010, 16:58
Evo,mislim da je ok.
Pod uslovom da se trugar pored tebe levom rukom drzi za **** a desnu je digao gore :)

http://www.sk.co.rs/forum/%3Ca%20href=http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_39_31166_124695814228799_11363084 8668629_164929_4396683_n.jpg%20target=_blank%3E[IMG]http://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_39_31166_124695814228799_113630848668629_164929 _4396683_n.jpghttp://img2.imagetitan.com/img2/small/39/39_39_31166_124695814228799_113630848668629_164929 _4396683_n.jpg (http://img2.imagetitan.com/img.php?image=39_39_31166_124695814228799_11363084 8668629_164929_4396683_n.jpg)

sharlo_03
5.6.2010, 20:08
Hahahah, jaoooo odlicno. :D Hvala ^_^

AstraLogos
12.6.2010, 18:40
Pa ono, i nije toliko, nego eto cisto sam zeleo nesto da isprobam, a nisam nasao drugi nacin da vas gnjavim. :P
Pa kad si vec spominjao Photo Filtre evo i ja za nekih 5-7 minuta ovako uklonio tipa iz zadnjeg plana. ;)

http://i48.tinypic.com/2ynmfe1.jpg

Nije umetnicki, ali ni fotka nije nesto kvalitetna. :p

AstraLogos
17.1.2012, 16:35
Koji je program dobar da uz slike ubacim muziku kad ih srezem na cd? Znaci da ide slideshow slika i u pozadini muzika koju ja hocu, plus neki prelazi izmedju slika?:eek:
Probaj Sony Vegas ili bilo koji program za pravljenje - editovanje video materijala.
Svaki od njih ima i rad sa slikama i tranzicije ili prelaze koje sam odabreres kao i vremesku duzinu prelaza. :)
U donjem radnom okruzenju imas muzicke trake u koje mozes ubaciti vise muzickih nuemera i tu odrediti kako da se spajaju odnosno muzicke prelaze.
Probaj navedeni, najbolji je. :)

unique93
17.1.2012, 16:55
Astra...taj post je iz 2009. godine :D

AstraLogos
17.1.2012, 20:10
Astra...taj post je iz 2009. godine :D
Ma to mene zeznuo Buletin.
Pokazao mi upit od 15 januara ove godine. :D

unique93
19.1.2012, 17:01
Sns hdr se pokazao kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji program za hdr...lite verzija je imala samo default podesavanja, ali sada je dobila dodatak u kome imaju svi preseti kao u pro verziji, ali bez dodatnih podesavanja...

ovde mozete da skinete lite verziju
http://www.sns-hdr.pl/files/SNS-HDR_Lite.exe

a ovde dodatak za presete
http://www.sns-hdr.com/files/SNS-HDR_Lite_GUI.zip

http://www.ncplus.net/~birchbay/SNS-HDR/Lite_GUI/SNS-HDR_Lite_GUI-1_600px.jpg

jonathan
1.6.2015, 1:25
Koji je pravi nacin dobijanja "blijedje" crne boje kao na ovom primjeru:

http://pokit.org/get/img/8db6187ce9a039a4a213fd5f61edf30f.jpg

Konrektno iz lightrooma ili fotošopa ? Ja to radim na drugi nacin, ali nije mi bas "naj-srečniji"..

alexthekid
1.6.2015, 2:46
Curves.

jonathan
2.6.2015, 16:25
Možeš li biti malo konkretniji. Ako mislis na lightroom tone curves, ne dobijam željeni rezultat osim razine osvjetljennja i dubine sjenki.

Markonije
2.6.2015, 16:53
Ma Brightnes/Contrast ,skolski primer (moze i Curves doduse)

jonathan
2.6.2015, 17:43
Brightnes da nakon obradjene slike ali trazim da dobijem kroz jednu obradu u lightroomu a ne kroz dvoje obrade. Lightroom + photoshop/dizanje brightnes-a.

Problem je u tome sto obradjenu fotografiju u lighjtroomu moram napraviti taminijom da mi nakon toga dizanje brightnesa ne bi spalilo dotografiju.

I naravno, nekada fotografija bude pretamna pa se vranam u LR a nekada presvjetla itd.

Trenutno ja to brzo odradim jer sam se uštimao:

http://www.mediafire.com/convkey/8a6c/ethh8gw55h5hd89zg.jpg

..ali mi je cilj da nadjem nacin da ne radim dupli posao.

EDIT: Nevermind, našao sam: https://www.youtube.com/watch?v=lasZDK45Fz0

alexthekid
2.6.2015, 23:26
Da, na to sam mislio. Isti princip možeš primeniti i u R ili G ili B "kanalu", ako hoćeš taj vintage-sentimentalan izgled. Recimo, taj isprani zeleni look na fotki iz linka dobijaš tako što u Red kanalu black point pomeriš udesno (za zelenu nijansu u tamnim tonovima), a u RGB kanalu na gore (da "otvoriš" sve tamne tonove).
Ako hoćeš toplije nijanse, u Blue kanalu spustiš white point, i dobiješ žućkastu nijansu u svetlim tonovima. Mogućnosti su neograničene, ali da ne davim ...

jonathan
14.6.2015, 3:55
Da ne otvaram drugu temu, brzinski pitanje. Hocu uzeti canon EF 50mm 1.8 II za svoj 1100d. Obzirom da je crop senzor. Da li cu ja dobiti 50mm ekvivalentno 50mm na 18-55 kit ili 80mm ?

dzandza
14.6.2015, 6:38
Da ne otvaram drugu temu, brzinski pitanje. Hocu uzeti canon EF 50mm 1.8 II za svoj 1100d. Obzirom da je crop senzor. Da li cu ja dobiti 50mm ekvivalentno 50mm na 18-55 kit ili 80mm ?

Sent from my SM-G7102 using Tapatalk

Ekvivaletno kao i 50mm na kit objektivu ali bi na FF senzoru dobio otprilike 33mm

jovaš
15.12.2015, 14:14
Mene zanima za obradu fotografije (digitalne) koji bi najbolji lap top bilo uzeti?
Koji model?
Dal neki Lenovo s IPS ekranom ili možda ovaj Asus Rog?
Budžet je oko 1000 Eura.

todos
18.12.2015, 21:29
Svaki laptop sa procesorom i3, i5... Biće ti sigurno i više nego dovoljno. Ako želiš profesionalno da se baviš obradom onda ti je potreban i kalibrator monitora. IPS je ssvim OK.

todos
29.4.2016, 15:08
Malo sam nešto uleteo u trip što se veličine fotografija tiče. Kad se stavi na 95% fotografija drastično gubi megabajte. Jedan primer na 100% fotografija je teška 13,6MB a na 95% je 4,67. Ima još drastičnijih primera. Da li neko zna kad se fotografija sredi koliko bi kvalitet trebalo da bude u procentima? Ja sam stavljao i na 95% i na 100%, prolazile su i jedne i druge. Npr 123px traži do 5MB pa time i logično je da fotografija bude na 95% možda i manje ja sam stavljao na tih 95% i tamo čekam rezultate.

jonathan
30.4.2016, 22:07
Vidim niko ti ne odgovara.

Nisam toliko pratio kompresiju fotografija ali megabajti nisu = kvaliteta fotografije. Moj 1100D pravi fotografije vece nego neki full frame aparati koji imaju i vise megapiksela.

Neke fotografije iznose i po 20MB sto je van svake pameti. Sa druge strane, zasto ne kompresujes fotografiju postepeno ? Sa 97-98% pa na nize ?

I o kojem se sajtu tacno radi pa ne dozvoljavaju vece fotografije od 5MB ?

LoneWolf
30.4.2016, 23:10
^ rekao je sajt, 123px, mislim da se radi o sajtu za stock fotke pa je takav i limit iako ne razumijem zašto je to tako.

AstraLogos
30.4.2016, 23:52
Vidim niko ti ne odgovara.

Nisam toliko pratio kompresiju fotografija ali megabajti nisu = kvaliteta fotografije. Moj 1100D pravi fotografije vece nego neki full frame aparati koji imaju i vise megapiksela.

Neke fotografije iznose i po 20MB sto je van svake pameti. Sa druge strane, zasto ne kompresujes fotografiju postepeno ? Sa 97-98% pa na nize ?

I o kojem se sajtu tacno radi pa ne dozvoljavaju vece fotografije od 5MB ?

Pa nece bit da FF sa vise megapiksela pravi manje fotke u MB od 1100D. :eek:
Vise megapiksela znaci i tezu fotografju u MB.
Sta je caka? Ako slikas neku jednolicnu fotku bez mnogo detalja bice laksa u MB ali ako slikas prirodu, travu granje i lisce ima da ode na mnogo vise MB
zbog kolicine detalja.
@Todose rekoh ti davno da je PS keva za mnoge stvari pa i za smanjene kvaliteta fotografja bez gotovo uocljivog traga sto sa sobom donosi smanenje tezine fotke u MB.

todos
1.5.2016, 0:08
Ma radi i zoner isto. Ja licno ne vidim razliku u kvalitetu. Da, taj 123px ima ogranicenje na 5MB. Valjda su videli da fotografija ama bas nema ili neznatno gubi na kvalitetu pa time i serveri imaju veci kapacitet. Moj rekord po tezini raw 36MB a jpg oko 20MB.

alexthekid
1.5.2016, 1:21
Moj rekord po tezini raw 36MB a jpg oko 20MB.

Probaj da čuvaš fotke kao 16-bitni TIFF, da vidiš šta su rekordi po težini. :D Raw od 15 MB postaje TIFF od 70.

jonathan
1.5.2016, 1:25
Pa nece bit da FF sa vise megapiksela pravi manje fotke u MB od 1100D. :eek:


Jep..

1100D

http://pokit.org/get/img/6ca92ba509edf67928240c5596030ccb.jpg

5D

http://pokit.org/get/img/440ee214f9dc883fcc27d98bc1cc2ac8.jpg

Poredio sam i sa nikon aparatima poput 3100 koji imaju 2MP vise i prave znatno manje fajlove:

D3100

http://pokit.org/get/img/866f0d6823f329ebac78e3191e6085ed.jpg



Naravno, vise detalja veca slika ali odprilike 1100D pravi fajlove 5-7MB vece u odnosu na 5D koji ima nestu sitno vise piksela.. skoro za 1MP a detalja ima mnogo više radi manjeg šuma ili ti veceg senzora. Fotografije na 1100D izgledaju razvuceno u odnosu na 5D (ne mislim na cropanje objektiva) kada se gleda 100% crop ..but still, fajlovi su nelogicno veliki.

Ja i dalje ne mogu naci taj 123px sajt. Obicno stock sajtovi imaju ogranicenje koliko fajlo moze najmanje da iznosi poput 3-4MB. A ne mozes zabraniti nekome sa 5Ds ili MKIII da radi resize fajlova. Koja je poenta skupog tijela.

AstraLogos
1.5.2016, 3:35
Ne znam kakva ti je to tabela nekih pribliznih uzoraka valjda? Danas sam slikao pejzaze i velicine idu od 3.5 pa do 16 MB za JPEG na Nikon D5100 i 16 mpix. Najmanja je kod obicnih macro fotki a najveca kod drveca i trava i nema veze sa megapiksela. Tako da mi je ta tabela skroz nelogicna.
Uzmi pa slikaj sa razlicitim aparatima na stativu isti kadar pa onda uporedi velicine. Tabela nece ti biti ni priblizna.
Da i kod DPI mora da je 300 ( min. za stampanje ) dok je kod kompakta i slabijih aparata 72 dpi.
Zato su pri stampanju mrljave fotke sa kompaktom! ;)
Evo moj JPEG veci od tvoji nekompresovani NEF i CR2 fotki. A imam i preko 20mb JPEG u zavisnosti od obrade.
Pozzz

http://i65.tinypic.com/oclrp.jpg

alexthekid
1.5.2016, 8:58
1100D pravi fajlove 5-7MB vece u odnosu na 5D koji ima nestu sitno vise piksela ... a detalja ima mnogo više radi manjeg šuma ili ti veceg senzora.

Obrnuto, jer i šum se beleži kao detalj. Više šuma, više detalja, veći fajl.
U teoriji:
1100D = 12.2 miliona pixela X 14 bita = 16.7 MB
5D = 12.8 miliona pixela X 12 bita = 15 MB
Naravno, uračunati i scenu, ISO, Canonovu lossless kompresiju, Mesečeve mene i bioritam Hilari Klinton, i doći ćete do prave veličine Raw fajla.

todos
1.5.2016, 10:44
@jonathan

http://www.123rf.com/reversesearch/?fid=35653bdb34100b9503e818d338114356

Izvini, nije 123px već 123rf.

VladoBL
10.1.2017, 20:26
Pozdrav svima,naime imam mnogo fotografija od prije na kojima se nalazi onaj ružni crveni datum slikanja i htio bih to da uklonim,može li mi neko preporučiti neki ne previše komplikovan programčić koji bi to mogao odraditi,hvala

Snipe
10.1.2017, 22:04
^ Photoshop uz pomoc healing brush, clone stamp, patch ili content aware fill alatki u zavisnosti od kompleksnosti scene, naravno moze i kombinacija svih i dosta strpljenja.

zvezdan84
9.3.2017, 22:03
svi traze aparat koji ce praviti fotke koje ce imati prirodne boje, svetlo, ostrinu itd. posle te "prirodne" fotke razhebete pri obradi i nekim programima i onda im se divite. u cemu je onda poenta da kupite skup aparat? zasto ne uzmete obicno djubre, pa se patite u fotosopu da je rasturite

todos
10.3.2017, 7:46
Stvarno neverovatno razmišljanje.
Jpeg mod već u aparatu 90% obradi fotografiju na pravi način ali ako velika fotografija kači nešto što joj smeta estetski, onda se kropuje, smanji malo. Ako neko baci plastičnu flašu kao što mnogi to rade onda se u programu sklanja. Ako je nebo manje plavo onda se doda malo plavetnila. Ako prodaješ fotografiju kupca u Americi ne zanima tvoje trenutno prirodno okruženje, već idealan momenat na zadatu temu... Mali milion drugih primera...

dzandza
11.3.2017, 14:15
svi traze aparat koji ce praviti fotke koje ce imati prirodne boje, svetlo, ostrinu itd. posle te "prirodne" fotke razhebete pri obradi i nekim programima i onda im se divite. u cemu je onda poenta da kupite skup aparat? zasto ne uzmete obicno djubre, pa se patite u fotosopu da je rasturite

Bas je obrnuto ako radis kako treba, nije sve u aparatu mnogo vise je u objektivima.

AstraLogos
16.3.2017, 14:58
svi traze aparat koji ce praviti fotke koje ce imati prirodne boje, svetlo, ostrinu itd. posle te "prirodne" fotke razhebete pri obradi i nekim programima i onda im se divite. u cemu je onda poenta da kupite skup aparat? zasto ne uzmete obicno djubre, pa se patite u fotosopu da je rasturite

Samo da dodam "Bez dobrog mesa nema ni dobre supe".
Moze danas ladno slikati i mobilnim telefonom cije kamerice po kvalitetu dostizu kompakt aparate. Medjutim 16MP na telefonu ili kompaktu i 16MP na Dslr aparatu nije isto. Ima nesto sto se zove definicija piksela. Zato su slike sa kompakta kad se uvelicaju mutnjikave dok su kod Dslr aparata daleko cistije.
Dakle od mrsave fotografije nema ni obrade ili se gubi smisao iste.
Obradom se ispravljaju uglavnom mane same fotografije u trenutku slikanja. Kriv horizont dinamicki raspon, razni efekti koje socivo objektiva daje recimo hromatske aberacije purpur firing itd. A o izboblicanjima kao sto je bacvanje i ostale anomalije koje su prisutnije kod jeftinijih objektiva a kod kompakta i telefona redovna pojava da i ne pricamo.
Dakle boje "realne" u aparatu ne postoje. Samo ljudsko oko moze videti realno i ako se pametno i neagresivno vrsi obrada ona samo priblizava realnost boja bojama koje oko ljudsko vidi.

Evo jedne obrade fotografije koju je nas clan skoro postavio. :D

http://i68.tinypic.com/15n6khi.jpg

dzandza
16.3.2017, 17:32
Ima nesto i u dinamickom kontrastu :)Tu su Nikonovi noviji senzori (tj.sonijevi) u prednosti. Ova fotografij nastala Canonom 6D, stari 600D to nije mogao e zato se kupuju skuplji aparati da ne pominjem High ISO.

http://i334.photobucket.com/albums/m428/djaniru/BGD%201.jpg (http://s334.photobucket.com/user/djaniru/media/BGD%201.jpg.html)

http://i334.photobucket.com/albums/m428/djaniru/BGD%202.jpg (http://s334.photobucket.com/user/djaniru/media/BGD%202.jpg.html)