PDA

Prikaži potpunu verziju : Makro...ne pimp :D


Viper
25.3.2008, 20:14
Danas sam se malo igrao, našao predmet obožavanja :D, uzeo mali šugavi tronožac od one poljske web kamerice i uperio ixusa :)
Tronožac je teški krš, vidim da ga prodaju u "fotografskim" radnjama za 400-800 dinara, da da isti taj, i ne preporučujem ga nikome, raskliman, ne funkcionalan, posebno za ixusa kome je navoj skroz levo, moram da ga pridržavam da ne sklizne, pridržavam kameru da se ne klati, pošto je navoj bedan a guma ispod njega još gora a uz do još i da okinem...bah...

Makro...spržitooooos...izgorela je integrisana zvučna, bukvalno... Ploča i dalje radi savršeno a uvoznik nije hteo da reklamira. Nije ni bitno za fotke i ono što sam želeo pitati, no, pošto je ipak forum o računarima reko' da napišem... :)


http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/th_6.jpg (http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/6.jpg)


http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/th_5.jpg (http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/5.jpg)


http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/th_4.jpg (http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/4.jpg)


http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/th_3.jpg (http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/3.jpg)


http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/th_2.jpg (http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/2.jpg)


http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/th_1.jpg (http://i5.photobucket.com/albums/y181/tomaladni/ixus%20400/25_03_2008/1.jpg)


Pitanje. Čitao sam negde, nešto...precizno nema šta....o tome kako je moguće snimiti sliku bez ovih mućenja...na datom primeru...pošto je kondezator višlji od ploče aparat zumira ili njega, pa ploča ostane mutna, ili obratno. Kontam da bi to bilo moguće kada bi ekspozicija bila duža a optika napravila "korak". E sad, možda malo glupo pitanje, da li to postoji ?
Takođe, na trećoj i četvrtoj slici posebno izraženo, pošto mi se čini da nije to to, kako tačno nešto naciljati, meni je čip bio na sredini ekrana (shvatam da nema veze šta je na sredini, pomerao sam ja, gledao one moje zelene pravougliće i nisam mogao da ga uhvatim, tj. čitaj dalje) ali kada sam okinuo aparat je zumirao nešto drugo, hoću reći on je izoštrio, meni je delovalo da je sve ok, kada sam okinuo na fotci koja se vidi na aparatu sve je i dalje delovalo ok, tek na kompu sam video šta je kako ispalo. Koliko god se repozicionirao, pomerao aparat i ploču okretao i izvrtao isto se dešava, možda da sam stavio lampu za bolje svetlo i zumirao malo te prešao u makro mod...hmmm.... kako uopšte aparat kod ovih stvari odlučuje šta da dovede u žižu ?

Na poslednjoj slici je sve super a na prethodnim ne baš...


pozz

alesandro
25.3.2008, 23:02
Zavisi koliko otvoris tj. zatvoris blendu. Aparat izostrava po dubini, a ne po visini, sirini itd.

Netza
25.3.2008, 23:14
Prijatelju zagore ti zvucna... :opanachke oko ovoga sto si pitao blage veze nemam,ali tebi 5 za trud :kreza: :a_bleh:

Bond_007
25.3.2008, 23:43
To so pricas sa *xusom verovatno ni ne moze da se uradi, mozda bi nesto od A5x0 serije moglo... Taj ixus verovatno fokusita najblizu tacku a ona je uvek vrh nekog kondenzatora vidi dal ima da se u meniju namesti da fokusira bas ono sto je u centru.

ipak je to aparat koji sluzi za snapshot fotkanje a ne za "znam sta hocu da uslikam" fotkanje :(

i ta ploca radi?

kinteC
26.3.2008, 1:09
Ako aparat ima Manual mod, ili Av mod (prioritet blende) podesi aparat tako da zavrnes blendu (oznacena F brojem, veci broj - manja blenda) Obicno na tim kompakt aparatima blenda ne prelazi vise od F8- F11. Sto je F veci, to ti je dubinska ostrina veca. (tj sve je u fokusu) Sto se fokusa tice, fokusiraj nesto, i onda pomeraj aparat napred nazad..moze i tako

jonathan
26.3.2008, 2:13
Da se i ja nadovezem. Ta zamucenost se zove DOF. Znaci to je odnos prostora ispred-iza fokusiranog predmeta. E sad, sto je veci otvor blende ili ti ga F broj, to je zamucenje ili DOF manji. Kod tebe je F2.8 sto je recimo neka minimala zatvorene blende. Stavi recimo na F7 i videt ces razliku.

Sto se tice fokusiranja imas na aparatu da ti fokusira sta je u centru ili sta je veca povrsina. Naj bolje je koristiti manuelno fokusiranje i kod makro moda i landscape moda.

Evo kada je otvor blende F mali
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Jonquil_flowers_at_f5.jpg/230px-Jonquil_flowers_at_f5.jpg

a evo kada je otvor veci
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Jonquil_flowers_at_f32.jpg/230px-Jonquil_flowers_at_f32.jpg

Viper
26.3.2008, 3:15
Hvala svima na odgovorima.
Pa, ixus nije los aparat samo je star.
Ima manuelni mod, nema podesavanje otvora blende.

Ima li razlike ako iskljucim AiAF ?
edit:ima, kada je AiAF iskljucen u makro modu aparat posmatra samo centar, kada je AiAF ukljucen on donosi samostalne "inteligentne" odluke sta je bitno.
Hvala svima jos jednom na informacijama i savetima.

Ploca radi, kao sto rekoh, savrseno.

pozz

kinteC
26.3.2008, 3:30
Pa normalno da ces staviti da fokusira uvek u centru, kako aparat zna sta fotograf zeli da bude u fokusu? (dakle, fokusiras, drzis okidac na aparatu pritisnut do pola, zatim prekadriras kako zelis, i onda pritisnes do kraja okidac)

Btw manualni mod podrazumeva sledece stavke: podesavanje blende, podesavanje shuttera, tj expozicije i podesavanje ISO osetljivosti. To su tri osnovna elementa.

Bond_007
26.3.2008, 13:31
.
Ima manuelni mod, nema podesavanje otvora blende.


manual mora da ima saltanje blende barem za dve vrednosti kao sto A530 na pr. na manuelu ima da se bira F2,6 ili F5 a kada je na Av modu gde automatika sama salta blendu onda moze di ima i neke medjuvrednosti

bio nov ili star aparat, upotrebljivost istog se meri u klasi i k-kama a ne u godistu :dedica: