Prikaži potpunu verziju : TV: Plazma ili LCD?
Ovaj Samsung EH5000 sam i ja gledao.. ali on nema SMART, sto se meni nije svidelo.. i ovo je debeo TV nije tanki kao ES.. E sad ono sto sam zasnao ali nisam potvrdio jeste da navodno u eh serije ide losiji softver i slabiji procesor... da li je to tacno ili ne nisam 100% siguran...
Pazario sam pre nekoliko dana LCD Samsung UE40es5500 za 540e tj. negde za oko 64.000din. sa sve prevozom (u Beogradu cena za ovaj model se kreće od oko 80.000din. pa naviše) od prodavaca koji ih dovozi iz Mađarske. U pitanju je tanja ES serija, sa smart opcijama dijagonale 101cm.
Mislim da nema neke velike razlike u softveru između ES i EH serije - oba su smart. Možda na EH nemaju baš sve aplikacije kao i na ES ali koje iskreno te nikad nećete ni koristiti. Razlike u slici između njih nisam uspeo da uočim (gledao sam oba u jednoj prodavnici pre nego li sam poručio svoj). Razlika između ES I EH seriji je jedino u debljini. EH imaju deblji okvir jer koriste hibridno LED osvetljenje a ES imaju tanji jer koriste EDGE LED. Sad koliko to utiče na kvalitet prikaza slike ne znam sigurno, ali ja nisam primetio nikakve razlike. Druga prednost ES, pored toga što je dosta tanji, je kvalitet izrade kućišta i rama. Kod EH serije je u pitanju neka jeftinija plastika, koja se ugiba pod prstima dok kod ES serije je u pitanju veoma kvalitetna plastika u kombinaciji sa staklom tako da estetski izgleda mnogo lepše.
Obe serije od aplikacija koje bih izdvojio poseduju:
All share - pomoću ove aplikacije možete povezati TV putem mrežnog kabla direktno sa računarom (ili ruterom) i strimovati filmove direktno sa hard diska. Podržava većinu formata, i naravno H.264 (mkv) pušta bez problema. Podržani su i titlovi (i naša slova) samo subtitle fajl, ako nije smešten u sam mkv kontejner, mora imati isti naziv kao i video fajl i mora se nalaziti u folderu istog imena.
You tube - za pregledanje sadržaja sa istoimenog sajta. Radi odlično, samo je unos teksta za pretragu malo nezgodan preko daljinskog. Postoji i posebna samsung wireless tastatura ali ona se mora posebno kupiti zajedno i sa wireless adapterom koji kod obe ove serije nije fabrički ugrađen.
Što se tiče samog kvaliteta slike ja sam zadovoljan. Potrebno je prethodno malo iskalibrisati TV pomoću dosta opcija u setovanjima, ali taj trud se veoma isplati. Meni najprirodniji i najverniji prikaz daje movie mod, u kombinaciji sa warm 2 opcijom za toplinu boja i uključenom motion led opcijom. Prikaz HD sadržaja (720p i 1080p) je odličan i nisam primetio nekih većih nedostataka, čak i kada su u pitanju brzi pokreti. Možda bi crna boja mogla biti za nijansu tamnija ali ovo je ipak TV iz srednje klase ovog proizvođača.
Što se tiče prikaza SD sadržaja (SBB kablovska televizija u mom slučaju) rezultati su očekivani. Ako TV gledate sa male udaljenosti videće te reckaste ivice kao i granulaciju (sneg), a i boje su ispranije. Sve zavisi od kanala do kanala. Situacija se dosta popravlja korišćenjem D3 dekodera!
Ako vas još nešto zanima o konkretnom modelu slobodno pitajte jer i ja ga još uvek testiram :ciao:
Ako hoćeš nešto tako jeftino (do 250€), ima par varijanti da dođeš do pristojnog TV-a. Jedna je da nahvataš na akcij neki TV pristojnog brenda. Npr. Kod nas su sad po nekim marketam bile Toshibe od 32" na akcijama za taj novac. Sa jednom sam imao prilike da se igram celo veče i prijatno me je iznenadila, IPS sa 1366x768, dobrim uglovima, uniformnim osvetljenjem, pristojnim bojama i oštrinom... Znači iako je ta konkretna Toshiba ne baš najsvežiji model, šije Vox-ove i slične uzduž i popreko. Skoro sam baš imao prilike da se igram sa Vox-om od 26000 din i blejao sam u onu grozotu sav u neverici, tako zamrlja i razlije kanale da ne vidim zašto bi iko želeo ono u kući za džabe a kamoli da plati 26h.
Druga varijanta je da za**** naše gramzive prodavnice i odeš na kupujemprodajem.com i lepo nahvataš neki TV (nov+garancija 2god uredno)... Za 250€ npr ima ovih koliko hoćeš: Samsung 32 D400 (http://www.samsung.com/africa_en/consumer/tv-audio-video/television/lcd-tv/LA32D400E1XXA)
Edit: Ta Toshiba je imala dobar tuner i brzo je menjala kanale, za ovaj Samsung ne znam, ali to se lako može proveriti u nekoj prodavnici.
Bas taj Samsung daje M:TEL mreza kod nas u BiH,tacnije Prijedor...Televizor kosta oko 500+ km,zanima me da li je kvalitet slike dobar i vrijedi li uzeti taj tv ili doplatiti jos 100-150 eura i uzeti neku bolju da bas uzivam gledajuci?
Hvala unaprijed.
Kvalitet slike je definitivno dobar. Sad, sam TV sadrži samo osnovne i nužne stvari. Znači po samo 1 HDMI, USB... Nema Ethernet port i LAN mogućnosti. Ne znam kako stoji sa podrškom za puštanje sa USB-a, moguće da je i tu uskraćeno.
Kvalitet slike nije problem, a ti premeri šta ti i koliko treba od konektora, dodatnih opcija... i da li ti vredi da za to nešto doplatiš.
predsednik
30.8.2012, 18:42
Da se izjadam :) Kupio sam UE32es5500... Cena je ok cak dosta manje sam platio nego sto ima u prodavnicama... E sad slika :confused: Ok, analogni je prenos, ali vidim i kod druga sa iptv nije nista bolje... Meni je sve ovo razocarenje, imao sam crt sony koji i dalje sljaka i verujte radje ga gledam nego ovo cudo. E sad ukus slike je individualan, ja sam recimo nabudzio backlight na 18, contrast 100, sharpness 0, colour 70, warm2, dinamic contrast medium itd... I opet nisam bas zadovoljan... Ovo sa kompom, internet, filmovi i serije, sve to sljaka u fullu i tu nemam zamerke, ali ipak je to tv a ne komp :n-cc2: Ozbiljno razmisljam da ga menjam za plazmu i trebao bi mi savet tu do 800e. Eto toliko...
dok ne pređeš na digitalnu kablovsku sve ti je jedno da li imaš lcd ili plazmu. ja imam plazmu i kanali su mi očajni na analognoj tv baš kao i kod brata na lcd.
međutim kad uporedim ovaj HD RTS kanal, ili neke DVD filmove, kod mene na plazmi i kod njega na LCD moram priznati da se ne bih nikad sa njim menjao. ipak je plazma majka za tv sliku, kao da sam tamo na filmu.
naravno ovo je ipak subjektivno mišljenje na osnovu gledanja jer ja nisam baš neki stručnjak na polju "kompjutera i elektrote'nike" :)
hmm ovo je interesantno .. ja sam mislio da je plazma bolja od LCD i LED-a sto se tice analognog signala ali ne i DVD, full HD?
A sto se tice i samog LED Samsunga es5500, druze ista stvar je bila i samnom.. samo ja sam uzeo 40 incha.. zamisli onda to. analgoni signal jos vise razvucen i jos gora slika.. :( ali sam podesavanjim adoveo sliku do nekog poboljsanja, nekad stavim 4:3 neka 16:9 zavisi od kanala... I sad sam se navikao.. i kad gledam svoj stari CRT smesno mi je... Navikne se covek brzo.. i veruj mi ne bi menjao svoj es5500 ni za jedan u tom cenovnom rangu... jedino nisam siguran jos kakav je LG ls570.. i plus jedan info.. es5500 je od strane testera jedan od najboljih televizora za analogni signal u tom rangu.. cak moze u visoj klasi da parira.. zamisli onda ove druge :)
konkretno mene kod plazme impresionira ta crna boja koja je skoro perfektna. Slika je odlična, ugao gledanja je potpuno nebitan (doduše ja imam neku srednju klasu plazme, nisam uzeo najeftiniju).
U principu ja i dalje s tehničke strane ne znam ništa o tome zašto lcd ne može tu crnu boju da odradi kako treba, ali razlika je itekako primetna.
za lošu sliku mislim upravo to što si ti spomenuo. znači ne bukvalno da je slika loša nego da je jako primetno kada se analogni kanal razvuče na 42 inča. tek tada shvatam koliko je stara ctr tehnologija iz ove dve.
Ovih dana treba da uzmem onaj paket sa gomilom hd kanala, a za to treba da se zahvale tome što su nam dali RTS HD. Tokom olimpijade skoro da nisam ni menjao kanal sa RTS HD koliko sam bio oduševljen slikom, doduše i odsustvo reklama je dosta uticalo na to :) . Da su bili pametni pa nam to ranije dali besplatno mnogo ranije bi uzeo taj paket.
.. U principu ja i dalje s tehničke strane ne znam ništa o tome zašto lcd ne može tu crnu boju da odradi kako treba, ali razlika je itekako primetna.
..
razlog je jednostavan. kod 'obicnih' LCD ekrana (ne LED), imas pozadinsko osvetljenje u vidu neonske lampe. znaci mi u stvari gledamo u neonku a izmedju je panel koji filtrira belu svetlost lampe. taj panel nikada ne moze skroz blokirati belu da bi bila 'prikazana' crna.
sa tzv. LED ekranima, situacija je malo bolja u teoriji. jer ako je to osvetljenje sastavljeno od gomile belih LED diodica slicne rezolucije kao i panel, koje se mogu pojedinacno paliti/gasiti, onda je ocigledno moguce dobiti bolju crnu odnosno kontrast.
Vratimo stare crt televizore sa tavana :D Sve u svemu malo nije normalno to kupis nov tv, a on gori od starog sem sirine. Moja je soba tamnija i led nikako ne ide. Ja sam kontakirao dobavljaca i hoce da mi zameni za plazmu posto nisam skidao folije itd. I da, sinoc gledam kosarku i jbt ne vidim imena igraca :eek: Preporucite mi neku plazmu moze i do 80k din, ako ne sme da se pise posaljite mi poruku. Soba je manja tako da ne mora se preterivati sa incima.
Vidi sa dobavljačem da li u okviru tog budžeta ima Panasonic ST50, znam da ima da se nađe za tu sumu. Eventualno neki od ST30, GT30 ili G30. Svi navedeni imaju odlične filtere i zadržavaju odličan kontrast i pri jačem svetlu. Mogla bi i neka Samsung plazma serije 6, ali ih nešto slabo viđam kod nas i obično se gađaju većim dijagonalama.
@Orange47
Većina LED LCD-eva radi po potpuno istom principu kao i ovi sa lampama, tj. LED diode se naređaju u nizu uz dve ivice ekrana pa se difuzorima raspršuje svetlost preko celog panela, i opet je tu isti problem potpunog zaustavljanja svetlosti. To sa raspoređivanjem LED-ovki direktno iza panela postoji ali je obično mnogo grublje od broja piksela. Npr. 128 ili 256 zona koje mogu odvojeno da se pale i gase. Već to daje odlične rezultate ali i košta strašno puno.
@Aibo
cuo sam i da neki ekrani cak imaju RGB diodice, sto jos poboljsava sliku. ja sam kupio plazmu, kada nisu ni postojali tzv. LED ekrani. inace, nije fer sto ih uopste tako zovu, kad je panel isti kao kod starog LCD-a a ljudi mogu lako da ih pobrkaju sa OLED.
^^ Upravo. Evropska komisija za zaštitu potrošača je čak u jednom trenutku zabranila korišćenje izraza LED TV zbog varljivog naziva koji pogrešno navodi kupce... Ipak, novac vrti svuda pa je ta zabrana izgleda ukinuta. A te egzotične upotrebe ledovki o kojima pričaš postoje, ali im je cena u hiljadama eura.
Sony evo nešto eksperimentiša sa klasičnim LED diodama koje koristi bukvalno kao piksele (direktno bez korišćenja LCD panela), to zovu Crystal LED TV i predstavili su 55-inčni model. Međutim, izgleda da ne mogu da ga naprave u malim dijagonalama jer postoji fizička granica koliko se može skupiti LED dioda (a svaki piksel ima tri). Pomenuo sam ovo čisto jer bi to bio jedini TV koji ima pravo da se zove LED TV, a ne verujem da će uopšte i zaživeti pored ubrzanog razvoja OLED-a.
ako može još jedno pitanje vezono za ovo, vidim po oglasima u zadnje vreme da neki LCD tv imaju, za mene, novu oznaku "FULL LED"
Da li je to full ovo o što aibo pominje ili samo još jedan marketinški trik ?
I na kraju mi nije jasno, da li je bolje uzeti lcd sa vecom ili manjom rezolucijom ako ce se gledati analogna tv?
Mislio sam da uzmem ovaj
http://www.tehnomanija.rs/lcd-i-led--televizori/-philips-televizor-lcd-32pfl3017h-12.html
Ali, ako imate bolju preporuku vicite dok je vreme :-)
I jos jedno pitanje. Da li preko usb2.0 mogu da se pustaju i hd i full hd filmovi ili samo divx? Jel ima seckanja ili ne tom prilikom?
I na kraju mi nije jasno, da li je bolje uzeti lcd sa vecom ili manjom rezolucijom ako ce se gledati analogna tv?
Mislio sam da uzmem ovaj
http://www.tehnomanija.rs/lcd-i-led--televizori/-philips-televizor-lcd-32pfl3017h-12.html
Ali, ako imate bolju preporuku vicite dok je vreme :-)
I jos jedno pitanje. Da li preko usb2.0 mogu da se pustaju i hd i full hd filmovi ili samo divx? Jel ima seckanja ili ne tom prilikom?
obicno je veca rezolucija bolja, ali za tv od 32" je fullhd pomalo bezveze, sem ako ces ga koristiti (i) kao monitor.
usb2.0 ima vise nego dovoljnu brzinu za full hd filmove. ali ne mogu svi uredjaji da pustaju mkv i razne codec-e. a mnogi i dalje ne mogu da citaju ntfs, vec samo fat32 gde je max velicina fajla 4Gb, sto je nezgodno.
obicno je veca rezolucija bolja, ali za tv od 32" je fullhd pomalo bezveze, sem ako ces ga koristiti (i) kao monitor.
usb2.0 ima vise nego dovoljnu brzinu za full hd filmove. ali ne mogu svi uredjaji da pustaju mkv i razne codec-e. a mnogi i dalje ne mogu da citaju ntfs, vec samo fat32 gde je max velicina fajla 4Gb, sto je nezgodno.
Uf, na to sam skoro i zaboravio. Mislio sam da se vec sada podrazumeva da svi citaju sve formate ili da bar postoji mogucnost update-a kodeka...
Znaci, usb hard disk u dzep sa par razlicitih formata filmova i u prodavnicu :-)
Valjda ce dozvoliti probu.
Hvala na odgovoru, to bih prevideo! ;)
http://www.eponuda.com/televizori/panasonic-tx-p42cx3e-cena-193535
Šta mislite o ovom modelu?
ili neka slicna plazma?
Pozdrav svima :)
E ovako, planiram da kupim novi televizor, da predjem i ja vise sa CRT-a na neki od ovih plazmi, lcd ili led lcd... Nisam bas upucen sta je bolje (od ove tri tehnologije koje koriste i naravno koje marke su bolje) pa sam resio da pitam nekog iskusnog i ko se razume ovde. Cuo sam da su najbolji led lcd televizori, ali ae da pitam za savet. Inace, malo je falilo da kupim Philips 42PFL6805H, medjutim pozvao sam malo pre i svi su prodani i nema ih vise na lageru, posto je ovo model iz 2011, a prekjuce ih je bilo 7 komada :) Cena mu je bila 60k, a prosle godine je bio 150k :) Tako da od toga nista. Mozda je tako i bolje, posto bih se zaleteo a tv ne bi valjao, posto sam taj tv hteo da uzmem po preporuci. Pa da se ne bih zaleteo, kao sto rekoh, resio sam da pitam ovde iskusne ljude za savet. Evo sta bih ja licno hteo za tv da ima, koji budzet itd... :
- Za televizor izdvojen budzet je 60000, moze i da predje do 65000 ako bas mora ali ne vise.
- Dijagonala 107 cm, znaci 42 incha
- 3D mi ne treba, po mom misljenju mislim da je to beskorisno, gledao sam i par filmova u bioskopu u 3D, nista posebno :)
- Voleo bih da ima full hd, iz iskustva znam da je kod monitora koji je full hd mnogo bolja slika nego kod onih koji nisu full hd, pretpostavljam da je tako i kod televizora
- I naravno, da ima pc ulaz (no to moze da se poveze i preko HDMI, koliko sam video HDMI ima svaki tv), usb, i da moze naravno da cita dvx filmove, blue ray, u hd
Da napomenem da imam IPTV preko adsl-a, sada se ne razumem bas najbolje, ali koliko sam cuo da bih ga povezao, tv mora da ima neki dvb-t (ako se to ovako pise i sta god mu to znacilo :))) ) pa pomoc i oko toga, da li mora ili ne mora, da li moze da se poveze preko iptv u svakom slucaju, a ako ne moze, onda naravno predlozi za televizore koje mogu povezati za iptv, posto ne planiram da ga menjam za kablovsku ili nesto drugo.
U sustini, hocu da mi tv ima dobru sliku. Cuo sam da ne moze imati dobru sliku kao na CRT televizorima (pojavljuju se mrlje, ghoustovi, slika je malo mutnija itd itd), pa preporuka i za to, koji tv ima dobru sliku, posto vidjam u specifikacijama razne dodatke kao npr pixel hd, natural hd, motion hd itd itd, pa da li su sve ovo gluposti napisane da bi se tv lakse prodao, ili ima neke veze sa pobosljanjem slike...
I jos jedna napomena, nemam mogucnost kupovine van grane, tako da sam ogranicen na nase prodavnice, gledao sam cene u tehnomaniji i tehnomarketu za sada samo.
Cekam odgovore i savete, i hvala unapred :)
mislim da ces tesko naci tv sa tjunerom dvb-t2 koji nasi koriste.. ispravite me ako gresim.. ja sam isto trazio tv sa tim tjunerom ali nisam nasao... tako da za tih 60000 mislim da mozes da uzmes ES5500 Samsunga kod nekih od Madjara.. sto znaci da ne moras da ides preko grane.. vec vidi na nasim online prodavnicama ljude iz Subotice koji prodaju za oko 150 evra jeftinije televizore...
Uglavnom mislim da koji god TV uzmes uvek ces misliti da si se za***** :) I mislices a mozda je ovaj drugi bolji :) ... Ja sam se dvoumio izmedju LG 42LS570S i Samsunga ES5500 .. da sam imao malo vise para mozda bi uzeo i ES6100 koji ima pravih 100 Hz ... Ili mozda LS620 LG-a...
Neki su me ubedjivali da uzmem Philips 42PFL5007 koji je po mnogima best buy... ali mislim da ima dosta los media player.. i ne cita nase titlove.. sto znaci da bi morao uzeti neki blueray... ali onda imas super kombinaciju.. e sad posto sam ja imao opet ogranicen budzet bez opcije dodatne kupovine playera odlucio sam se za 40ES5500 ...
U pocetku sam bio malo razocaran... i pomislio sam da bolje da sam uzeo 32ES6100 ili LG-a.. ili mozda neku panasonic plazmu... Ali sad opet mislim da nisam pogresio.. jel i ova 40 mi je mala :) Osvezenje od 50Hz uopste ne primetim da je lose... ES6100, LS620 i philips PFL5007 imaju pravih 100 Hz.. i to ti je ono da kad gledas tenis, fudbal ili sta vec ne vidis mrlje.. odnosno na primer kad igrac opali lopticu za njom ostaju tragovi kao senke.. a to je razlog sto TV od 50Hz sporije osvezava i ostaju tragovi.. a ovaj od 100 Hz to nema... ali veruj mi u 90% slucajeva to ni ne primetim...
Tako da druze ja sam ti ovde naveo ajde da kazem neke kompletne modele.. i favorite brandova.. svi ostali tipa EH6020, EH5300, LM3400, LS5600 su modeli koji su uskraceni za neke stvari..
Ovo ti je neko moje misljenje.. neko ce ti verovatno reci drugacije.. ali to tako ide... uglavno meni je drago da sam se resio ove muke.. jer sam mesec dana razbijao glavu sta da uzmem... :)
Što više čitam, manje znam. Meni treba TV da gledam filmove i fudbal preko kablovske. Što jednostavniji, ali da je OK slika.
Dijagonala? Gledaću ga sa nekih 2 metra, pa koliko je OK? Da li je 32" dovoljno?
Što manje para, samo da daje OK sliku. Bilo bi lepo i da je LED zbog potrošnje, grejanja i sl. Al' to je manje bitno.
kupio sam tv samsung ps51 e8000, pa bih zamolio nekok da mi objasni kako da gledam sa usb filmove u 3d odnosno kako da zakacim titlove, jer on reproducira sliku u 3d ali ne mogu da ukljucim titl. razmisljao sam da skinem bs plejer ili vlc ali bojim se da nesto ne zeznem pa bih molio za savet ako nekio zna da pomagne. pozdrav i hvala unapred
madmarko
27.11.2012, 23:33
Pozdrav opet :) Nisam se javio dugo ovde, hvala ti na odgovoru detaljnom dados, i mislio sam da si bio u pravu za to, koji god da uzmem mislicu da sam se zeznuo :) Medjutim, kupio sam pre mesec dana i nesto malo jace LG led lcd 42ls5600, i moram da oborim tu tvoju tvrdnju, posto se nisam uopste razocarao :) Znaci slika je fenomenalna, mogu reci opusteno da je cista kao i na crt tv-u (naravno ako ne gledas bas izbliza), pusta bilo koje formate filmova, skinuo sam neki obican divx film od 700 mb, preko monitora mi je bila uzasna, neki bioskopski snimak, i pustim ga preko tv-a a slika mnogo bolja nego na monitoru, mnogo cistija. Jeste da je malo premasila iznos koji sam hteo dati, ali sta je 5000 vise za ovakav tv. Tako da ako neko planira da uzme tv u skorije vreme, preporucujem vam ovaj, verujte mi necete se pokajati. A sto se tice dvb-t2, ovaj tv to ima, medjutim nije mi potreban za sada, posto kabal za adsl ide preko obicnog skarta, tako da ko ima adsl eto da zna i to :)
Naumce ae da ti odgovorim na to pitanje, posto ni ja nisam znao da pocetku kako da ubacim titl, pa sam nasao na netu, pa ae da ti pomognem :) Fajl filma i fajl subtitla moraju biti istog imena prebacena u isti folder, i onda ce se tek titl ubaciti. Npr film avi nazoves A, i subtitle isto stavis ime A. Nisam siguran, ali koliko sam primetio svaki titl mora da ti bude u notepad, posto mi jednom prevod koji je bio snimljen u drugom formatu nije radio... :)
Kupio bih televizor, ali bih se pre toga ipak posavetovao sa vama-znalcima. Naravno da bi bio korišćen za uobičajene potrebe, ne i nešto specijalno, a gledao bi se sa udaljenosti do 3 m. Bio bi smešten u ormanu tako da njegova debljina nije bitna. Po nekim mojim shvatanjima, mislim da bi trebao da poseduje:
· veličina ekrana 32 inča,
· rezolucija 1920x1080, (ako može?),:)
· tehnologija LED (ili LCD?),:confused:
· DVB-T2 sa MPEG4kompresijom,
· CI slot, (nemam kablovsku, ali možda u budućnosti),
· USB port,
· što brži odziv u milisekundama, (zbog praćenja recimo tenisa, …)
· što veći kontrast, (koliko je ovo važno?):confused:
· raspoloživa sredstva su do 45000 rsd,
· voleo bih da je Samsung, ali nije neophodno:)
I da NIJE Edge LED!
Prihvatam sve vaše primedbe, sugestije i predloge. I, naravno, zahvaljujem se na odgovoru. Pozz:n_klanja:
Za taj novac nema LED LCD-a koji nije EDGE. Full LED osvetljenje je rezervisano samo za vrlo skupe modele. Novi modeli se više praktično i ne prave sa CCFL lampama, tako da ti ostaje EDGE LED kako god ga obrneš.
Pored toga, uz sve druge zahteve koje si postavio, pogledaj po oglasima Samsung 32EH5300. Ima za ~370€, to su ovi uvezeni iz Mađarske. Realno nema smisla plaćati po 8-10 hiljada dinara više našim lopovčinama.
Samo jednu stvar moram da iskomentarišem jer vidim da ljudi često porede pogrešne stvari.
· tehnologija LED (ili LCD?),
Ova dilema ne postoji. Svi su LCD, a tip osvetljenja može biti LED ili CCFL. Svaki LED je LCD, ali nije svaki LCD LED.
Mali Princ 81
2.12.2012, 19:28
Pretpostavljam da je LED bolje od CCFL ? Pošto su i jedan i drugi LCD porodica.
Edge LED finkcioniše isto kao CCFL, tj. lampice su na ivicama ekrana a difuzori ih raspršuju po celom ekranu (tako se javlja neuniformnost osvetljenja pa imaš svetlije i tamnije delove ekrana). Prednosti: LED troši cirka duplo manje struje i staje na manje prostora pa su televizori tanji. Mada to što su tanji je stilska prednost a mana po pitanju slike jer je teže ravnomerno raspršiti svetlost po celom ekranu kada se to radi na tako tankom prostoru. Zato jeftiniji LED LCD-i često imaju više problema sa tim nego stariji CCFL modeli.
Sve u svemu ima prednosti i mana ali teško da jedno možeš da nazoveš bolje od drugog. LED je prosto savremenija tehnologija, manje troši, jeftinija za proizvodnju, sada se svi TV-i prave tako (Mislim da poznati brendovi u 2012. uglavnom nisu ni izbacali CCFL modele) i pošto alternative nema, nema potrebe ni lomiti glavu sa tim.
NjegovaWisost
3.12.2012, 1:29
A ima li ko iskustva sa ovim modelima koji imaju WiFi? Vidim jedan samsung smart sa wifi je pao na 500e. A od ove najniže klase, ima Vox sa sve WiFiom :D
Ovo bi bi bilo kul, čisto nešto sa you tube da se odgleda.
Pre svega, zahvaljujem vam se što ste se odmah uključili i prokomentarisali ove moje "zahteve" i "uslove" oko nabavke tv-a. Danas sam skoro doneo odluku da to bude Samsung 32EH5000 koji se u prodavnici može kupiti (sa popustom) za 39.000 rsd i to na 6 mesečnih rata. Ja mislim da je to dobar izbor!
Šta misle ostali?:)
ja gledam TV sa 2,5m i imam 42 inča. Ja ne bih išao ispod toga. Sve je više HD kanala i prava je uživancija imati što veći ekran za tako nešto. Što se tiče modela tu si već dobio odgovore.
NjegovaWisost
9.12.2012, 4:01
Pre svega, zahvaljujem vam se što ste se odmah uključili i prokomentarisali ove moje "zahteve" i "uslove" oko nabavke tv-a. Danas sam skoro doneo odluku da to bude Samsung 32EH5000 koji se u prodavnici može kupiti (sa popustom) za 39.000 rsd i to na 6 mesečnih rata. Ja mislim da je to dobar izbor!
Šta misle ostali?:)
Žale se ljudi na IT svetu da ima nekvalitetno postolje :/ Ajde javi iskustva. Ja treba uskoro da kupim, hoću neki jeftiniji SMART TV...
ma mni se ti verodostojnosti trolova sa itsveta..gledaj sta kazu rivjuovi.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
NjegovaWisost
9.12.2012, 10:49
ma mni se ti verodostojnosti trolova sa itsveta..gledaj sta kazu rivjuovi.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Znam, ali stabilno i kvalitetno postolje mi je zaista bitno... Jer će se Tv pomjerati s vremena na vrijeme dok ne nabavim odgovarajuću komodu, a nemam novca sve da kupim odjednom =) Baš bi mi značilo da mogu da gledam you tube direktno i da gledam filmove sa USBa
Koliko je razlika izmedju full hd i hd ready pri koriscenju tv-a kao monitora za desktop racunar? Racunajuci to da ce se 50% vremena igrati igrice?
Ako ces da se igras "sa kauca", i igra je port za konzole (krupan interfejs), lepo ce raditi.
Ali zato ce desktop iskustvo biti prilicno lose zbog rezolucije od samo 1280x720 linija.
vedran80
12.12.2012, 18:00
Imam jedan problemcic koji nije bas usko vezan za ovu temu al nisam znao gdje da postavim pitanje, unaprijed se izvinjavam moderatorima. Ovako kupio sam media player http://www.opirata.com/maxell-full-player-hdmi-p-8022.html?language=en i priljucio ga na crt tv sony triniton preko cinceva, i daje mi crno bijelu sliku, probao sam i na jos jednom tvu isto preko cinceva i opet crno bijela slika, pa sam probao i preko prelaza na skart i opet isto. da li zna neko ima li ovdje kakvog rjesenja, probao sam i da nadjem u opcijama i u playeru i na tvu i nisam nasao neku opciju da mi pomogne. bio sam i u radnji gdje sam kupio i probao, kod njih je slika u boji i na led tv i na crt. ima li kakvih ideja sta da radim? Hvala unaprijed.
JohnnyNT
12.12.2012, 18:18
Preko čijih kablova si povezivao u radnji, a preko čijih kući (samo nagađam, ali možda je u kablovima problem)?
vedran80
12.12.2012, 20:13
Preko čijih kablova si povezivao u radnji, a preko čijih kući (samo nagađam, ali možda je u kablovima problem)?
Istim kablom smo povezivali, onaj sto je dosao uz uredjaj. a kupio sam jos i novi kabal cincevi na jednoj strani i skart na drugoj, reko mozda je do kabla i opet ista stvar.
NjegovaWisost
14.12.2012, 15:52
Одлучио сам се за 32Еh 5300 код наших "мађара" као и да узмем неки носач за зид. Неке препоруке, или да узмем први са реда? Мислим да је ТВ ок за те паре....
illusion_88
14.12.2012, 21:59
Jel neko imao iskustva sa TOSHIBA televizorima? Vidim sve ih je vise u ponudi, a posto uskoro treba da uzmem tv, razmisljam se...
Одлучио сам се за 32Еh 5300 код наших "мађара" као и да узмем неки носач за зид. Неке препоруке, или да узмем први са реда? Мислим да је ТВ ок за те паре....
Isto pitanje samo za 32eh5000? Kako sam ja razumeo ovog lika tv ima evropsku garanciju i da tv moze da se popravi u zemljama koje su u eu , a madjaska je najbliza?
stari lurker, novi member :) skoro sam kupio 40eh5300 smart pa se mucim da nadjem wifi usb dongle - zna li neko? hvala unapred
water wizard
18.12.2012, 1:01
jel ti to bežična mrežna kartica? http://www.emmi.rs/wireless-kartice-be%C5%BEi%C4%8Dni-adapter-usb-tp-link-tl-wn721n--lite-n-150m.11.html?productId=27274
jel ti to bežična mrežna kartica? http://www.emmi.rs/wireless-kartice-be%C5%BEi%C4%8Dni-adapter-usb-tp-link-tl-wn721n--lite-n-150m.11.html?productId=27274
Da, samo me zbunjuje kompatibilnost sa Samsung tv-ima, a nemam priliku da isprobavam razlicite, pa rekoh da pitam da li neko ima iskustva sa non-samsung bezicnim mreznim kartama...
NjegovaWisost
18.12.2012, 4:26
Isto pitanje samo za 32eh5000? Kako sam ja razumeo ovog lika tv ima evropsku garanciju i da tv moze da se popravi u zemljama koje su u eu , a madjaska je najbliza?
Nisam još uzeo kao što rekoh. Kažu da ima mali ugao gledanja, pa se nešto nećkam :(
NjegovaWisost
22.12.2012, 6:59
Evo ga jedan sa DBVT2 signalom, kinez :D
http://www.comtradeshop.com/32/vox_lcd_tv_32_32t2800_hd_ready_t2-16562
JE li iko ima ove Vox televizore? valjda su made in turkey... Našao sam jedan jako povoljan, ima 3D :D Mada se ne bih usudio da ga uzmem.
vedran80
24.12.2012, 13:10
Pozdrav ljudi, treba da kupim tv pa se razmisljam izmedju ova dva modela pa reko ajd da cujem sta vi imate za reci
Samsung ue39eh5003 wxxh ili
Philips 42pfl3507h/12.
Koja firma je u principu sigurnija, mislim koji se manje kvare? hvala unaprijed.
Pa sta je za reci, zar niko nema komentar :).
OKO 60.000din budzet...Par predloga molim :)
Jel neko imao iskustva sa TOSHIBA televizorima? Vidim sve ih je vise u ponudi, a posto uskoro treba da uzmem tv, razmisljam se...
Nemojte ljudi ni da pomišljate, šta je ovo što se pojavilo kao Toshiba.... ne znam ali birajte bilo koji drugi....bilo koji...svaki kinez je lutrija ali ovo je zlooooo:icon_evil
Marti Misterija
1.1.2013, 20:18
Izvini, kakve veze ima Toshiba sa Kinezima?:confused:
Sent from my HTC HD2 using Tapatalk 2
Zamolio bi za predlog.
Budzet je oko 700e. Plan mi je da donesem iz Madjarske, sada da li to bilo sam da odem ili preko nekog ko to radi to cu jos odluciti i kolko mi se isplati.
Uzeo bi 42". Sada sam u fazi odlucivanja pa mi je je neophodno da malo suzim krug. Pa bi zamolio nekog ko je u toku da mi da par modela za koje bi trebao da razmislim pa cu dalje ja googlati i eventualno se jos nesto konsultovati sa vama.
Meni treba par prijedloga oko 400/450 eura, pa preporucite nesto :), dijagonala minimum 37 inca
@dzambo
Panasonic ST50 42" - 640€ - Zmaj od plazme, LCD-eve slične cene jede za doručak. Ima sve prednosti plazme (najdublja moguća crna boja, ogroman kontrast, ekstra glatko kretanje slike, savršeni uglovi gledanja...) i praktično nema manu (odličan filter na ekranu koji i u jako osvetljenoj prostoriji zadržava istu sliku, vrlo otporna na burn-in...).
@vedran80
Samsung EH5000 40" - 430€ - Nije smart i malo je deblji ali je slika verovatno najbolja u toj klasi, što smatram najbitnijom stavkom TV-a.
Aibo, to mislis na model Panasonic TX-P42ST50? Iscitacu o njoj ali bi ipak voleo da imam jos nesto sa cime bi uporedio. Ali sa ovom recenicom "LCD-eve slične cene jede za doručak" mi i nisi dao puno mogucnosti :). Ili je ovo cenovni kriterijum dokle mogu LCD-eovi da se isticu a zatim plazme preuzimaju.
Da to je taj model. Što se poređenja tiče, najbolji LCD koji za taj novac možeš da kupiš je verovatno Samsung UE40ES6100, koji ima dobru sliku ali neretko ima vrlo neravnomerno osvetljenje - evo konkretnog primera (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=85554) sa našeg foruma. Najeftiniji LCD koji će sigurno imati ravnomerno pozadinsko osvetljenje je UE40ES6710 za 740€ jer tek on ima micro dimming funkciju koja pomaže po tom pitanju. Panasonic ST50 svejedno zadržava superioran kvalitet slike i 2" veću dijagonalu.
Pročitaj malo opisa, raspitaj se pa vidi i sam. Ja ću evo umesto specifikacija, herca itd. da navedem zašto bih sebi kupio upravo taj Panasonic:
Kad sam prvi put imao priliku da gledam u kućnim uslovima Panasonic G30 (od kog je ST50 bolja u svakom pogledu) bio sam oduševljen. Koliko god u prodavnici LCD bio konkurentan, kada kući pustiš film ili TV u zatamnjenoj sobi to je druga priča. Prvo, obični TV kanali izgledaju bolje na plazmi (mekše, bolje skalirano) i to su priznali čak i neki tvrdokošci iz LCD tabora, poput mog burazera. Drugo, kada pustiš neki film (ja sam gledao Betmena), dobije se takav kontrast i toliko detalja u tamnim scenama, da sam se osećao da sam prvi put progledao. Svaki obris u mraku, vlasi tamne kose itd. sve je to na plazmi jasno vidljivo na način na koji prosto nije ni na jednom LCD-u razumne cene. Pritom se ništa od tog kvaliteta ne gubi kada se gleda iz većeg ugla. Evo za primer taj Samsung 40ES6100 - kada je slika svetla izgleda fino i iz uglova, ali kada je nešto mračno, crna iz uglova dobije plavičastu nijansu a najsitniji detalji se još više izgube. Na kraju, sama površina ekrana plazmi je od prilično tvrdog stakla koje neće da skrši prva stvar koja bi slučajno naletela na njega...čisto da se mirnije osećam kad dolazi neko sa malom decom u goste. :kreza:
Sad samo nemoj da me shvatiš pograšno i da ispadne da su ovi Samsung LCD-evi loši, naprotiv. Problem je samo što su Panasonic plazme od ove cene i naviše fantastične. :D Prosto, za 640€ (ne i za manje jer jeftinije plazme već imaju mana, dakle ovo je granica gde plazme preuzimaju) se dobija dijagonala od 42" i kvalitet slike po najvišim standardima, kome na crtu mogu da stanu samo najbolji, i daleko skuplji, LCD-evi na tržištu.
Gledam cene i modele televizora. Bitna mi je lepa slika bez zamućenja kad gledam fudbal, poneki film. Dao bih što manje para za tako nešto. Važno mi je da dijagonala bude 40", ili veća. Ako neko zna da preporuči model, bio bih zahvalan.
Koliko sam uspeo da shvatim, za gledanje TV signala kablovske, fudbal, poneki film s DivXa i DVDa biće mi dovoljan HD Ready i nema potrebe da vijam Full HD. Čak bi mogla biti bolja slika sa ne-HD ekranom. Da li sam dobro shvatio?
Isto tako, koliko sam shvatio, plazma tehnologija daje bolju sliku, osim u poređenju sa baš skupim LED LCD modelima.
Našao sam ovu plazmu:
Samsung PS PS43E450A1WXXH
Prodaje se po ceni od 63.400 dinara na 12 rata i dobija se još DVD plejer Samsung DVD-D530.
Našao sam recenziju za model PS43E450, ali bez tih A1WXXH slova na kraju. Zna li neko je li to isto, jesu li ta slova na kraju samo neka regionalna, ili oznaka serije?
Je li neko imao iskustva sa tim televizorom?
malo blesav
7.1.2013, 12:03
@dzambo
Panasonic ST50 42" - 640€
Gde ima taj tv za 640 eura?
@ malo blesav
Mogao si da vidis da spominjem Madjarsku. Mozes da vidis i sam da odes a imas i ljudi (najvise njih iz SU) koji rade preprodaju.
@ Aibo
Odlican ti je post kao i ostali tvoji na ovoj temi, bio bi dobar a i realan prodavac ;). Nisam hteo odma da komentarisem nego jos malo da istrazim.
Procitao sam celu temu plus jos dosta sa strane i ako mi je ostalo jos na nekoliko mesta da iscitam i plus nesto novo naucim. Kako god da okrenem vracam se na plazmu i to ovaj model koji si preporucio.
U pocetku je bila dobra razmena izmedju LCD vs. plazme ali kako je vreme odmicalo a novi modeli plazmi izlazili poceo je LCD da gubi inicijativu kao i pojedini da se oglasavaju iskljucivo na kvalitet LCD naspram plazmi i da prihvataju, bar za sada, da je mrtva trka i ako se najglasnije uvek cuju oni koji su kupili plazmu i imaju samo reci hvale o slici.
Ovde pricam o cenovnom rangu, po nasim cenama izmedju 700-1000e, ako bi se prebacili na Madjarsku to bi bio cenovni rang do 700e (znaci daleko jeftinije nego sto se moze kupiti kod nas). Ostalo preko toga me ne zanima ni koja tehnologija je bolja ni sta je bolje uzeti.
Zadnji put kada sam gledao detaljno TV-re, ima vec dosta meseci. Usao sam, cini mi se, u Tehnomarket. Isla je ista animacija na svim tv-ma. Idem od tv-ea do tv-ea, na razmanku od 2m - lose, lose, lose, solidno, dobro, lose, dobro,... ovde mi je najbolja! Pogledam sta je kada ono plazma, marka Panasonic. Cena oko 95k din na popustu, tada ne prihavtljiva a o kombinaciji da se uzima u Madjarskoj tada nisam o tome razmisljao. Bio je to model: tx-p42g30e. I odlucio ja da odlozim kupovinu. Naravno, bilo je tu LCD-eova si isto jako dobrim prvim utiskom ali svi su oni tada bili preko 100k din. Ali ne treba zaboraviti da je to 'savrsena' animacija za prodaju robe.
Tako da sam za 99% siguran da sam nasao sta sam trazio.
@dzambo
@vedran80
Samsung EH5000 40" - 430€ - Nije smart i malo je deblji ali je slika verovatno najbolja u toj klasi, što smatram najbitnijom stavkom TV-a.
Nema tog televizora kod nas po toj cijeni posto ja uzimam u bosni, ovdje su drugacije cijene. lomim se izmedju sledecih modela
Toshiba 40RL933G koji kosta 410 evra
Toshiba 40TL933G koji kosta 550 evra
Philips 37PFL4007 koji kosta 530 evra.
Philips 37PFL3507h/12 koji kosta 440 evra
Samsung UE40ES5700 koji kosta 570 evra
TV ce mi uglavnom sluziti za gledanje filmova koje skidam s neta, i gledanje tv programa.
Da cujem sta vi mislite? Hvala unaprijed.
Jel ovo tacno? (http://hdtelevizija.com/2012/12/22/panasonic-2013-televizori-dolaze-vise-detalja-na-bozic/)
Što očekujete od Panasonic televizora u 2013. godini? Obzirom na najave o prestanku proizvodnje plazma panela, hoćemo li iduće godine vidjeti sam vrhunac koji ta tehnologija može pružiti?
Video sam i da ima neke neocekivane sitne probleme tipa da kada se stave nasa slova, fontovi su jako sitni, meni licno ne smeta i ovako sam udaljen od monitora skoro 1m ali opet necu uvek sam gledati tv, zatim sam procitao da pravi i problema prilikom reprodukcije nekih formata pa cak mkv se desava... Izgleda da im player nije idealan a da ima nekih problema preko hdmi kada se poveze komp. i tv i da ne bude tako dobra slika kao kada se direktno reprodukuje preko video playera sa tv-ea.
NjegovaWisost
11.1.2013, 18:18
Da se javim, uzeo sam ovde LG 37LS570s. Nije bio neki izbor. Videćemo kako funkcioniše.
ja ocekujem 4K plazme od panasonika u buducnosti. plazme su bolje od ostalih. oled bi bio suvise skup za velike ekrane i pitanje je koliki mu je radni vek.
imam panasonic 42'' i sasvim sam zadovoljan slikom preko hdmi.
SD slot ne koristim za filmove.
Markonije
11.1.2013, 18:31
'kolko para tolko muzike'
Sheici furaju plazme zbog lepse slike
Shalu na stranu,lepsa slika i dozivljaj gledanja HD filma je na plazmi,tu nema mnogo polemike.
E sad 'best buy' faktor i trajnost je nesto drugo.
Jel ovo tacno? (http://hdtelevizija.com/2012/12/22/panasonic-2013-televizori-dolaze-vise-detalja-na-bozic/)
Video sam i da ima neke neocekivane sitne probleme tipa da kada se stave nasa slova, fontovi su jako sitni, meni licno ne smeta i ovako sam udaljen od monitora skoro 1m ali opet necu uvek sam gledati tv, zatim sam procitao da pravi i problema prilikom reprodukcije nekih formata pa cak mkv se desava... Izgleda da im player nije idealan a da ima nekih problema preko hdmi kada se poveze komp. i tv i da ne bude tako dobra slika kao kada se direktno reprodukuje preko video playera sa tv-ea.
Već neko vreme se priča o tome da je plazma blizu penzije ali ja iskreno ne verujem da će Panasonic, Samsung i LG tek tako da pozatvaraju sve pogone. Pogotovo Panasonic koji verovatno prodaje daleko više Plazma od LCD modela. To će se verovatno desiti kada OLED ekrani postanu mainstream, ali do tog trenutka će proći još godina.
Za to oko fonta i internog player-a nisam obavešten jer me nikada nije interesovalo (PC mi je uvek bio podrazumevani multimedia player upravo zbog ogromne slobde). Činjenica je da će sa ovim ili onim formatima imati problema jer interni TV playeri, koliko god da su dobri, nikada nisu dorasli kvalitetnom PC player-u i uvek će biti ponekih egzotičnih encode-ova koji će im biti kost u grlu.
Što se tiče kvaliteta slike, nisam primetio nikakav gubitak kvaliteta kada se gleda preko HDMI sa BR player-a. Ako neki problem postoji sa PC-em verovatno je do podešavanja - TV nije Monitor i ne može se tek tako ubosti kabal. Ako se dobro sećam, ST50 podržava Deeper then black (tj. greyscale od 0-255) kao i Piksel na piksel funkciju, tako da ne bi smelo biti problema da se dobije vrhunska slika sa PC-a. Ne kažem da neki problemi ne mogu da postoje ali da su često posledica lošeg podešavanja, nerazumevanja razlike između različitih izvora i sl.
King James
23.1.2013, 1:50
Ja bih trebao krajem meseca da pazarim kakav tv, prvenstveno za gaming (PS3), ali i za filmove/serije i, jelte, gledanje tv-a.
Prvo sto sam spazio bio je Samsung UE-40EH5000, mada video sam da i neki nisu bas zadovoljni sto se gaminga tice, u glavnom spominju motion blur, za input lag nisam nesto video da se zale. Ali avaj, nije to jedini model.
Pa, preporucite mi nesto do 400, eventualno 450e maksimum. Kao sto rekoh, tv bih koristio za PS3, gledanje fimova/serija preko PC-a i za gledanje tv-a. E sad, ovo zadnje, posto je u pitanju SD (total tv), brine me kakva ce biti slika na nekom 40'' tv-u.
treba mi savet u vezi kupovine tv od 42''.planiram da ga koristim za kablovsku i poneki film putem usb-a,cena izmedju 50-60k i gledanje sa oko 3 metra.svaki savet je dobrodosao:)
Ja bih trebao krajem meseca da pazarim kakav tv, prvenstveno za gaming (PS3), ali i za filmove/serije i, jelte, gledanje tv-a.
Prvo sto sam spazio bio je Samsung UE-40EH5000, mada video sam da i neki nisu bas zadovoljni sto se gaminga tice, u glavnom spominju motion blur, za input lag nisam nesto video da se zale. Ali avaj, nije to jedini model.
Pa, preporucite mi nesto do 400, eventualno 450e maksimum. Kao sto rekoh, tv bih koristio za PS3, gledanje fimova/serija preko PC-a i za gledanje tv-a. E sad, ovo zadnje, posto je u pitanju SD (total tv), brine me kakva ce biti slika na nekom 40'' tv-u.
Koliko mi se čini, taj model Samsung-a je preko 500e. Iskreno, za novac od 400-450 evra moraćeš da progutaš neke mane i nedostatke. Najviše što možeš da ideš je 32" u Samsung varijanti ili recimo LG 42CS460 u 42". Zavisi i od toga gde bi kupovao, pa tako bi mogao da prođeš i jeftinije u Mađarskoj ili u nekoj drugoj zemlji EU. Isto važno, ja bih ti preporučio da za taj novac ne uzimaš Plazmu radi veće dijagonale, jer su to uglavnom stariji modeli od po 3-4 godine unazad i sa dosta slabijom zaštitom od "Image retention"-a i "Burn In" efekta. Što se tiče gledanja kablovske na 40" odmah zaboravi SD jer je slika naravno neverovatno loša i odmah pređi na digitalnu verziju ili čak i HD kod operatera, jer ne daješ 400-500 evra u današnje vreme da bi gledao analogni signal! :D
treba mi savet u vezi kupovine tv od 42''.planiram da ga koristim za kablovsku i poneki film putem usb-a,cena izmedju 50-60k i gledanje sa oko 3 metra.svaki savet je dobrodosao :)
Moj predlog za takvu namenu tv-a je plazma. Zbog mnogih prednosti naspram Lcd-Led varijante koje možeš naći u ovoj temi. Preporuka naravno za Panasonic plazme, jer su ubedljivo najbolje na tržištu. Vidi potraži modele UX30E, S20E, S30E. Savet, pogledaj u što više prodavnica, jer kada sam ja kupovao, nalazio sam drastičnu razliku u ceni od radnje do radnje.
U vezi slike na Tv-u preko HDMI kabla: slika preko HDMI kabla mora da bude kristalna, mnogi ne podese pravilno podešavanja u driver-ima za grafičku kartu, pa dolazi do zamućenja slike ili ne pokrivenosti preko celog ekrana. Za takav vid priključka slika preko PC-a ili nekog media plejera mora da bude idealna.
Aibo, nisam ti se ni pohvalio da sam uzeo 42ST50E ;). Ti si bio prvi zamajac da razmisljam ka toj plazmi.
Citajuci, gledajuci, imajuci vizuelna iskustva sa nekim starijim plazmama a vidjajuci isprane boje, probijanje svetlosti, crna = siva na LCD-ovima odlucio sam se na kraju za plazmu i ovo je nesvakidasnji dozivljaj!!! I ako jos nisam kalibrisao sliku, jos uvek formiram ekran, boje su neverovatno realisticne i prirodne, kontrast koji je trenutno nizak vec sada daje fenomenalan utisak u mracnim scenama, dizajn samog TV je na veoma visokom i modernom nivou, daljinac isto lepo dizajniran + ima i taster za osvetljenje (koji je floroscentan pa se po mraku lako pronadje).
I ako ne ludim za 3D-om mogu samo reci da za ovo malo sto sam probao bolji mi je utisak nego sa pasivnim naocarima u Arenicinaplex-u u NS-u, zvuk sasvim ok, smart funkcije sam na kratko probao to me nesto i ne zanima puno, jedino sto mu je plejer malo tuga i meni za kretanje kroz sadrzaj, ima zezanja sa fontovima, ubacivanje prevoda, neke fajlove hoce da ucita, neke nece. Ne volim sto ne mogu direktno da brisem, u mom slucaju sa usb flasha, sadrzaj. Ali i ovo cu sve resiti kada povezem na hdmi. A nadam se i nekim softwerskim updejtom u buducnosti.
Sve u svemu TV je kao kada predjes sa xxx sadrzaja na pravo delo :D. Nije dzabe bilo best buy i best choice.
Da mi ne zamere ljubitelji LCD-a (LED-a). Na prethodnim strana se poveo razgovor za cenu od do. LCD verovatno konkurise ali u ceni od cifre sa tri nule. Verujem da bi preziveo slicne emocije kada bi video i probao tako nesto ali jedno znam da sam dobio i vise nego sto sam ocekivao a taj osecaj se retko desava i ponavlja.
Trazim TV za okvirno 60tak H, najbitniji mi je brz odziv i dijagonala 40"+
Sta mislite o ovim modelima
http://www.itsvet.com/proizvod/lg-42pm4700-3d-plasma-tv/comp_comp_monitor/9/3328
http://www.itsvet.com/proizvod/panasonic-viera-tx-p42u30e-plasma-dvb-tv/comp_comp_monitor/58/2587
Trazim TV za okvirno 60tak H, najbitniji mi je brz odziv i dijagonala 40"+
Sta mislite o ovim modelima
http://www.itsvet.com/proizvod/lg-42pm4700-3d-plasma-tv/comp_comp_monitor/9/3328
http://www.itsvet.com/proizvod/panasonic-viera-tx-p42u30e-plasma-dvb-tv/comp_comp_monitor/58/2587
Da se ne ponavljam, ovo ti je moje mišljenje za Panasonic plazmu. http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1498459#post1498459 Posedujem UX30E model već godinu i kusur dana, i dan danas se nisam pokajao što sam je kupio. Ako si odlučio da to bude plazma, vidi da proizvođač bude Panasonic, pošto sam pregledao gomilu LG, Samsung... i jednostavno su lošiji u toj tehnologiji.
shin-bojan
26.2.2013, 17:13
Ako ti je input lag bitan, obavezno poseti : http://www.displaylag.com/display-database/
zvezdan84
26.2.2013, 17:22
sta znaci taj lag?
sta znaci taj lag?
to je kasnjenje. odnosno kad povezes kompjuter ili konzolu na TV i igras igricu, potrebno je izvesno vreme da se slika 'isfiltrira'/nasminka. mnogi televizori imaju 'game' rezim rada gde su sve te 'napredne' opcije iskljucene kako bi kasnjenje bilo sto manje. otprilike kao ping kod mreznog igranja.
Odziv i osvezenje je mnogo mnogo bitno za svakog ko vidi kako izgleda na ekranu koji je spor i na onom sa brzim odzivom. Ghosting, bluring vise ne mogu da podnesem, to mi je jedini razlog zasto razmatram plazmu, a po meni je to najbitnije za jedan TV.
Dobar dan! :)
Imam pitanje u vezi TV-a.
Trenutno imam monitor 22' lcd koji ima jedan i jedini izlaz i to VGA koji mi je prikljucen na graf. kartici. Sklapam novu konfig. i na kraju, posto planiram da uzmem i novu graf. kartivu uzeo bih i noviji ekran. Sad, ja bih najradije uzeo TV koji bi mi sluzio kao monitor na toj novoj konfiguraciji. Necu sigurno da koristim monitor sa vga prikljuckom na kartici od 500 evra. :)
Znaci tv za gejming, filmove i ostale svakidasnje radnje na kompjuteru, ukljucujuci i rad sa muzikom. Meni licno ne bi za sve ovo smetao veliki ekran, ali sam u znaku pitanja sta da uzmem?
Kao sto sam cuo price da je TV ipak tv, a monitor za kompjutere. Sto znaci da TV sam po sebi ima taj blur i antialiasing i nzm kakav odziv, te tako nisam siguran koliko bi TV bio bolje resenje kao uredjaj za PC
Mozda sada ima i naprednih TV-a koji imaju i ta napredna podesavanja pa se onda lako moze resiti i problem oko prikazivanja slika sa racunara. Opet pitanje plazma ili led?
Vidim da je plazma dosta jeftinija od led-a odnos cene i velicine ekrana.
Za mozda nekih 300 evra bih mogao da uzmem plazmu 43',ali ako bih imao one smetnje sa zaledjivanjem boja, slika onda se ne bih salio sa tim problemom.
Koja je najbolja kombinacija za veliki ekran?
Hvala!
^Iako je plazma dosta odmakla sa Burn-In efektom (trajno urezivanje statične slike) i Image Retention (trenutno urezivanje statične slike od po desetak minuta), moj ti je savet da preskočiš ovu tehnologiju ukoliko bi TV koristio kao potpunu zamenu za monitor (programi, surfovanje internetom i slično). Ukoliko bi taj tv koristio kao dodatni monitor (kao što sam ja spojio plazmu i koristim je za filmove i igre), onda možeš slobodno. Ja iskreno ne bih koristio dijagonale preko 27" za monitor, a kamoli 32" i 43", jer je to isuviše (subjektivno mišljenje). Ovako ostaviš 22" monitor za svakodnevne "poslove", a igre i filmove puštaš na velikom tv-u. Za prednosti i mane jedne i druge tehnologije prelistaj u ovoj temi iskustva onih koji ih imaju, pa javi kolikim budžetom raspolažeš da bi ti odgovorili za što bolji izbor.
milangojkovic
5.6.2013, 10:05
po mom iskustvu lcd!
NjegovaWisost
5.6.2013, 15:34
po mom iskustvu lcd!
A koje je tvoje iskustvo? Možeš li malo detaljnije?
Zlatan Smajić
6.6.2013, 18:22
:ciao:Molim vas za malu pomoć...
Treba mi mišljenje nekoga ko se razume u karakteristike LCD Tv, recite mi kakav je LCD Lg 32CS460?
Odgovara mi cena i veličina, treba mi za prostor od 15 kvm...
Unapred zahvalan!!!
Pozdrav!!! :dedica:
:ciao:
malo blesav
6.6.2013, 20:07
Dobar je taj LG, prijatelj ga kupio pre nekoliko dana. Lično sam se iznenadio koliko je dobra slika. Probali smo sve moguće formate videa i prevoda, nema šta ne čita :D Sve u svemu super tv.
Mada ja lično kad bih kupovao gledao bih da se isprsim za dodatnih 50-60€ i pucao bih na Samsung UE32EH5000, fullHD, a i kvalitet slike je sigurno najbolji u toj klasi.
Pominjalo se već u temi da li će Plazma tehnologija u penziju ili ne. Ima već par meseci od kad je Panasonic objavio da neće dalje razvijati plazma panele, ali će ih i dalje proizvoditi i prodavati dok bude tržišta i interesa (rekli su da je linija za 2014. zagarantovana). To i nije toliko strašno sa obzirom na mega kvalitet ovogodišnjih panela, koji će i bez razvoja verovatno ostati najbolji flat paneli na tržištu sve do pojave OLED-a (sa kojim su čak ove godine i poređeni usled neverovatnog kontrasta, pokretne rezolucije...). Ono na čemu će verovatno raditi su multimedijalne mogućnosti i možda engine za obradu slike.
Evo i malo statistike da bude jasnije zašto se prestaje sa razvojom plazme:
http://farm8.staticflickr.com/7296/9328277934_c799ed84be_o.jpg
Lično ne mogu da verujem da je prodaja toliko hvaljenih i nagrađivanih modela postala ovako mala. Ne znam kako sa celom stvari stoje Samsung i LG. Deluje mi da će barem Samsung nastaviti razvoj jer je, za razliku od Panasonica, u odličnoj finansijskoj formi.
Ja ću svakako krajem ove ili početkom iduće probati da se okitim jednom lepom Panasonic plazmom, za oproštaj.
Pun mi je servis plazma televizora pa ako hoces dacu ti jednu neispravnu za poklon :to_care:. Od plazme samo keks koristim :). Plazma ili LCD, moj odgovor je LCD 100%
Ako je to što pričaš tačno, daj malo više detalja. Koliko ih je više od LCD-a, koje plazme, kog godišta okvirno i šta se obično kvari.
Paneli kao paneli bi trebalo da su vrlo trajni (barem ovi iz skorijeg vremena). Za procesiranje slike se koriste manje više isti procesori kao i na LCD-ima. Da li su problematična napajanja? Zanima me, i sam sam elektro struka i serviser, mada ne AV opreme.
Da se nadovezem....A zasto nekako sve izgleda kao da je snimano amaterskom kamerom...kao neki lag/kasnjenje?
SMART Samsung 3d televizor je u pitanju..
Pogledaj da li je neka interpolacija frejmova uključena. To ima gotovo svaki TV, nebitno da li je LCD ili plazma. Mislim da se kod samsunga ta opcija naziva Auto Motion, Clear Motion ili nešto slično. Pronađi i probaj da je smanjiš (obično postoji high, medium, low) ili potpuno isključiš.
Ako je to što pričaš tačno, daj malo više detalja. Koliko ih je više od LCD-a, koje plazme, kog godišta okvirno i šta se obično kvari.
Paneli kao paneli bi trebalo da su vrlo trajni (barem ovi iz skorijeg vremena). Za procesiranje slike se koriste manje više isti procesori kao i na LCD-ima. Da li su problematična napajanja? Zanima me, i sam sam elektro struka i serviser, mada ne AV opreme.
Kod plazma televizora uglavnom crkavaju Y ploce sa baferima (visokonaponske ploce ).Mreze (napajanja) crkavaju ali redje, uglavnom kao i kod ostalih uredjaja. Poravka X ili Y ploce mene kao servisera izadje oko 200e i kada musteriji to kazem oni odustaju ili se uvrede :(. Uglavnom, ovo sto stize kod nas je teski krs i koristeno je toliko da su paneli vec pri izdisaju jer panel kod plazmi ima vek trajanja ali dok ne resis mrezu ili Y plocu ne mozes znati u kakvom je stanju panel. Kod nas dovlace iz Nemacke krseve kao sto su Tarox, Vox, Quadro, Fujicu Siemens i ostale ,,Brazilske,, :) marke :D
'Bes "brazilske" marke, ja rek'o PanasoniKi crkavaju :)
Kada sam rekao ,,Brazilske ,, marke mislio sam na te marke televizora koje ,,Brazilci,, :D dovlace iz Nemacke :aplauz:
Panasonic zvanično napušta proizvodnju plazma televizora (Panasonic zvanično napušta proizvodnju plazma televizora).
Valjda će ovom odlukom OLED tehnologija biti spuštena u cenovnom segmentu za široke narodne mase.
zvezdan84
12.12.2013, 15:05
Pun mi je servis plazma televizora pa ako hoces dacu ti jednu neispravnu za poklon :to_care:. Od plazme samo keks koristim :). Plazma ili LCD, moj odgovor je LCD 100%
koliko samsunga i lg ti stizu u servis? posto smo mi promenili 4 samsunga. 2 lcd i 2 led, lg jos traje od aprila, bez greske radi.
Sony 32R420
http://www.sony.lv/product/tv-80-32-lcd/kdl-32r420a
vs
Samsung UE32F4000
http://www.samsung.com/uk/consumer/tv-audio-video/television/led-tv/UE32F4000AWXXU
Koliko se meni cini nema neke drasticne razlike izmedju njih osim sto mi se sony nudi po vecoj cijeni.
koliko samsunga i lg ti stizu u servis? posto smo mi promenili 4 samsunga. 2 lcd i 2 led, lg jos traje od aprila, bez greske radi.
LG televizori nam uopste ni ne stizu na servis, imali smo za godinu dana samo 1 CRT i to je imao standardan kvar sa napajanjem koji smo lako resili a ovi ostali LG stizu samo ako je od groma sprzen, ovako, ni ne znamo kako izgledaju LG televizori sto je za pohvalu :). Sto se tice Samsung televizora tu nam redovno stizu CRT televizori sa ravnim ekranom koji imaju fabricku gresku gde ekran ne valja. Sto se tice LED televizora problem ima Samsung UE-40D5000 koji ima fabricku gresku sa T-CON Board-om a nekada i sa samim panelom. Sto se tice ostalih Samsung LCD ili LED televizora slabo i oni dolaze i ako dodju ili je panel u otkazu a tu nema popravke ili su lampe kod LCD-a sa lampama. Ostale kvarove nismo imali kod Samsung televizora:)
A kakva iskusta imate sa Philips televezorima Led I LCD varijanta?
Kod mene je tv Philips LCD 32PFL3606H. Rezolucija je 1920 x 1080p, 32 inca. Slika je stvarno super, ima podesavanje Digital Crystal Clear. Puno boja, digitalni programi su fantasticni (Nat. Geo. Wild priroda vrhunska!). Zvuk nije nesto, nema nikakav ekvilajzer nego samo visoki i niski tonovi od -8 do 8. Zvucnici su 2x10W. Maksimalna jacina je 60, ima neko automatsko ujednacavanje zvuka, surround... Daljinski ocajan, odvratan, kao da ga je dete dizajniralo. Klizi iz ruke, elektronika unutra losa, npr. kad hocu da prebacim na broj 3, on upali podesavanja, ili kad hocu da utisam ton, pritisne broj 7...
48106
A tv je ovakav
48107
NjegovaWisost
16.1.2014, 7:44
Ja imam kod mojih neki stariji Philips LCD (ima mu 4 ili više godine) i stvarno je sjajnog kvaliteta, ali je zato daljinski od jada do očaja takođe, a drugačiji je od ovog :(
ja još nisam video ni jedan daljinski da valja, a do sada sam video nekih 30-40 daljinskih što od LCD što od plazma televizora. Sve neki king size pa moram celu šaku da pomeram za neke komande.
NjegovaWisost
18.1.2014, 10:54
ja još nisam video ni jedan daljinski da valja, a do sada sam video nekih 30-40 daljinskih što od LCD što od plazma televizora. Sve neki king size pa moram celu šaku da pomeram za neke komande.
Moj LGov je sjajan za smart TV, ali recimo kod sestre malo bolji isto LG 3D tv je lošiji, tačno se vidi malo lošija plastika... Plus za LG možeš magic remote da dobiješ
meni loša plastika ne smeta, već pola godine imam d3 cisko risiver i nikako da se naviknem na ove daljinske od 20cm. oni stari od 10 cm su idealni za šaku i samo palac pomeraš i svi dugmići su u dometu.
Ok ovi imaju gomile opcija ali realno ja koristim 20 dugmića skoro svaki dan a ostalih 20 jednom mesečno. Mogli su tih 20 da stave kao kod onih mobilnih što im se izvlači tastatura iz kućišta ili nešto na tu foru.
NjegovaWisost
18.1.2014, 21:24
meni loša plastika ne smeta, već pola godine imam d3 cisko risiver i nikako da se naviknem na ove daljinske od 20cm. oni stari od 10 cm su idealni za šaku i samo palac pomeraš i svi dugmići su u dometu.
Ok ovi imaju gomile opcija ali realno ja koristim 20 dugmića skoro svaki dan a ostalih 20 jednom mesečno. Mogli su tih 20 da stave kao kod onih mobilnih što im se izvlači tastatura iz kućišta ili nešto na tu foru.
Našao si i ti koji ćeš uređaj da upoređuješ :D D3 je najgori komad tehnike koji sam ikada imao.
Od Philipsa svaki majstor bezi sto dalje :). Imaju odlicnu sliku vecina modela ali kada se pokvare treba da si bog da bi ga popravio i jako se dugo trazi kvar, jako su specijalni i delovi i uskladjivanje delova. Dok rade, odlicni su i po pitanju slike i tona.
Aleksandar 91
31.1.2014, 11:30
Moze li preporuka nekog lcd tv-a u cenovnom rangu od oko 40000 din...2000-3000 hiljade gore-dole nije problem...Hvala unapred...
Nisi pomenuo dijagonalu, ali ako je reč o 32" onda Samsung F5000 ili Panasonic E6. Trenutno dva najbolja modela u klasi.
Aleksandar 91
1.2.2014, 21:07
Da 32"...
Vidim da dosta hvale i Sharp i njegove panele.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.