Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : LCD tv?

Strane : [1] 2

VLADA.R.
18.2.2008, 14:15
Razmisljao sam da uzmem ovaj tv, jer izmedju ostalog ima PC ulaz, medjutim buni me podatak da je rezolucuja ekrana 640x480. Da li to znaci da na njemu ne mogu da igram igricu u, recimo, rezoluciji 1024x768 ?

muki85
18.2.2008, 14:27
Koji lcd tv? Kako mislis da igras igrice na njemu? Na nekoj konzoli?

VLADA.R.
18.2.2008, 14:30
Mislio sam igrice, preko kompa jer ima pc ulaz.

http://www.eltim.co.yu/proizvodi.php?artikal=LE20S81&grupa=T&pgrupa=

Partybreaker
18.2.2008, 15:34
Uvek je bolja varijanta tv tuner za 40 evra i monitor za 250...

oluja
18.2.2008, 16:47
Razmisljao sam da uzmem ovaj tv, jer izmedju ostalog ima PC ulaz, medjutim buni me podatak da je rezolucuja ekrana 640x480. Da li to znaci da na njemu ne mogu da igram igricu u, recimo, rezoluciji 1024x768 ?

Taj model ima manju rezoluciju od obicnog PAL televizora (720x576), bolje izaberi neki sa vecom rezolucijom.

donmarkon
24.2.2008, 18:37
Da ne bih otvarao novu temu pitacu ovde :

Sta mislite o ovom modelu http://www.eltim.co.yu/proizvodi.php?artikal=LE40S81&grupa=T&pgrupa=

Nisam bas detaljno gledao ali uskoro planiramo kupovinu jednog LCD televizora pa ako mozete da predlozite neki best buy do max 90 k dinara

Unapred hvala

genius
14.5.2008, 20:20
I meni je tata rekao da nadjem neki LCD da kupimo :)

Dakle, treba mi neki 40-42 incha i da je cena oko 70k. Najpozeljnija je toshiba ali mi recite sta jos valja da se gleda?

Salezio
20.6.2008, 15:39
I meni je tata rekao da nadjem neki LCD da kupimo :)

Dakle, treba mi neki 40-42 incha i da je cena oko 70k. Najpozeljnija je toshiba ali mi recite sta jos valja da se gleda?

Skoro sam pazario LCD TV. Kao prvo LCD ili Plazma? Cesto pitanje. Posle dosta raspitivanja kod ljudi koji se time bave saznao sam da je LCD mnogo bolja varijanta jer ne samo da ima duzi vek trajanja vec i slika ne gubi kvalitet vremenom.
Koji LCD? Ako se odlucujete na prosecnu varijantu savetujem ono sto je najbolje u odnosu cena-kvalitet a to su Samsung i LG. Prave skroz korektne panele. Sony po meni prodaje samo ime i nista vise. Kvalitet slike jeste bolji ali ne toliko da bi televizor oprevdavao duplo skuplju cenu. Ako vec hocete da platite papreno i imate savrsenstvo od televizora Bang Olufsen radnja vam je na raspolaganju. Ja sam se odlucio za samsung varijantu. U cemu je razlika u modelima? Savaki renomirani proizvodjac ima drugacije vrednosti za kontraste, to je zato sto svi imaju neki svoj sistem izracunavanja kontrasta, glupost najveca na svetu ali dobro. Samsungovi televizori R serije su sasvim zadovoljavajuci po mom misljenu osim ako se nisi odlucio za varijantu Full HD sto vidim da nisi sobzirom na kolicinu para koju si naveo da si spreman da izdvojis za televizor. I S serija je skroz korektna. Drugarica ima samsung se40S81, ja nisam uocio neku vecu razliku izmedju mog i njenog iako je moj kao za klasu bolji po performansama. Verovatno na nasoj glupoj televiziji ni ne mogu da uocim.
I na kraju dolazimo do opsteg razocarenja? :confused: Zato sto je kod nas tolika greota imati ovakav neki tv a nemati potencijal da iskoristimo ono sto on zaista pruza. Prva stvar je sto je vecina nasih kanala cak i onih najgledanijih optimizovana za standardne televizore tako da ce na wide ekranu LCD-a svi izgledati mali, i debeli sa autowide opcijom, a ako gledate na zum modu gde ce slika biti normalnog formata , imace te odsecanje slike sa svih strana stim sto ce slika biti uzasavajuce losha. Tek kada sam kupio Sony PS3, povezao ga i na njemu pustio HD trailer shvatio sam cemu je taj televizor ustvari namanjen. Greota je gledati nase glupe kanale i samo se nervirati dok pri tome znate sta on zaista moze da pruzi. Zamislite da imate barem jedan HD kanal na kome pici basket ili fudbal. Koja bi to uzivancija bila. :(
To kod nas to nece biti slucaj jos duuugo vremena.
Jbg, Srbija. :mad:

culer
28.6.2008, 19:49
jel moze nesto da se nadje kvalitetno za 25 000 za neke rodjake mi treba ???

LoneWolf
28.6.2008, 20:15
jel moze nesto da se nadje kvalitetno za 25 000 za neke rodjake mi treba ???

Koliko to dodje EUR,kazi mi pa mozda nesto "iskopam" u maloprodaji...

Nergal
28.6.2008, 20:17
Koliko to dodje EUR,kazi mi pa mozda nesto "iskopam" u maloprodaji...

315e, po trenutnom kursu.

Inače, u Programs/Accessories imaš jedni nadasve korisnu aplikaciju zvanu Calculator. :dedica:

LoneWolf
28.6.2008, 20:24
315e, po trenutnom kursu.

Inače, u Programs/Accessories imaš jedni nadasve korisnu aplikaciju zvanu Calculator. :dedica:

Inace,nisam iz Srbije ali sam planirao da pomognem covjeku ne gledajuci na kursnu listu (niti znam kurs EUR u Srbiji) jer se,jelte,skoro svakodnevno mijenja.

LM da za**bem pokusaj prepucavanja i da se vratim na temu.

Za 315 eur moze da se nabavi dosta toga pa ako imas neki specifican model ili brend,navedi ga.
Ima solidnih Samsungovih modela sa dobrim omjerom kontrasta i vecinom potrebnih prikljucaka.

culer
28.6.2008, 21:54
Inace,nisam iz Srbije ali sam planirao da pomognem covjeku ne gledajuci na kursnu listu (niti znam kurs EUR u Srbiji) jer se,jelte,skoro svakodnevno mijenja.

LM da za**bem pokusaj prepucavanja i da se vratim na temu.

Za 315 eur moze da se nabavi dosta toga pa ako imas neki specifican model ili brend,navedi ga.
Ima solidnih Samsungovih modela sa dobrim omjerom kontrasta i vecinom potrebnih prikljucaka.

tnx

ma gle bitno je da bude kvalitetan i pouzdan i da ima sto vecu garanciju, nesto tipa LG,PHILIPS,samsung ,toshiba i tako te poznatije marke , ovi kojima nabavljam uparili bi ga sa SAMSUNG 1080P8 dvd playereom koji podrza 1080p tj. full HD pa ako i TV mozda da podrzava ovo :S

Znaci neki BB ,da nije sumnjivog kvaliteta ,da ima dug vek trajanja itd...

ne razumem se bas u LCD TV-ove ,al trebalo bi da moze da se nadje nesto solidno za ove pare .....

tnx

donator99
28.6.2008, 21:59
1.Za 315 eura nigde neces naci FullHD TV.Oni pocinju od 900 eura(oni pristojnih dijagonala i pristojnog kvaliteta, mogu se naci i za manje neki Toshibini modeli)
2.Vecina TV-ova danas ima 1 godinu garancije.
3.Taj DVD player nije FullHD, vec je SD, a ta rezolucija je samo reklama.
Radi se o tome da taj DVD player upscaluje sliku u visu rezoluciju(u ovom slucaju 1080i, tj. 1920x1080 interlaced, sto je jednako 960x1080 progressive).
Nemoguce je iz DVD-a izvuci FullHD niti ce to ikada biti moguce. :)
Jedino sto ostaje za videti jeste kakav je kvalitet tih upscalovanih filmova, tj. koliko ce kvalitet slike biti bolji. :)
To, naravno, zavisi iskljucivo od DVD playera.

culer
28.6.2008, 22:18
1.Za 315 eura nigde neces naci FullHD TV.Oni pocinju od 900 eura(oni pristojnih dijagonala i pristojnog kvaliteta, mogu se naci i za manje neki Toshibini modeli)
2.Vecina TV-ova danas ima 1 godinu garancije.
3.Taj DVD player nije FullHD, vec je SD, a ta rezolucija je samo reklama.
Radi se o tome da taj DVD player upscaluje sliku u visu rezoluciju(u ovom slucaju 1080i, tj. 1920x1080 interlaced, sto je jednako 960x1080 progressive).
Nemoguce je iz DVD-a izvuci FullHD niti ce to ikada biti moguce. :)
Jedino sto ostaje za videti jeste kakav je kvalitet tih upscalovanih filmova, tj. koliko ce kvalitet slike biti bolji. :)
To, naravno, zavisi iskljucivo od DVD playera.

Meni su ga svi preporucivali ,a sada ako ne moze jbg nema veze ,da bar onda uzmem TV ko covek , pa sta onda predlazete za 315e sto vise modela ako moze pa da izaberem neke najbolje .........

zzzzz

donator99
28.6.2008, 22:23
Za 315 eura neces dobiti veci LCD TV od 20".
Npr. ovako nesto (http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09029778).
Ili mozda ovaj (http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09018534).
Bear in mind da ces zbog male velicine TV-a biti prilicno ogranicen sa udaljenoscu sa koje ces gledati filmove.

culer
28.6.2008, 23:36
pa dal je onda bolje da kupim obican TV al ljudski il LCD
a TV ce se gledati sa neke udaljenosti od 4,5m-oce moci ovako da lici na nesto
jel ima jos neki predlog za neke od aktuelnijih modela (toshiba,samsung,Lg ,philips ,neo .....)
@LoneWolf

reko si da ima solidnih samsunga za ove pare ,aj pls reci koji .....

zzz

donator99
29.6.2008, 0:13
Moj predlog je da se strpis, skupis jos 200 eura i kupis TV koji ce imati mnogo bolji kvalitet slike od bilo cega sto mozes da kupis za 300 eura, i uz to, pristojnu dijagonalu.
Za 40k RSD se mogu kupiti pristojni 26"-32" TV-ovi koje ces moci da gledas sa mnogo vece dijagonale od tog TV-a od 20" i uz to ce imati vidno bolji kvalitet slike.

LoneWolf
29.6.2008, 8:50
pa dal je onda bolje da kupim obican TV al ljudski il LCD
a TV ce se gledati sa neke udaljenosti od 4,5m-oce moci ovako da lici na nesto
jel ima jos neki predlog za neke od aktuelnijih modela (toshiba,samsung,Lg ,philips ,neo .....)
@LoneWolf

reko si da ima solidnih samsunga za ove pare ,aj pls reci koji .....

zzz

Ovde (http://www.tehnomag.com/index.php?option=com_zoom&Itemid=218&catid=11) imas akciju televizora i cijene su u KM ali kad prebacis u EUR dodje nekih 315-350 zavisno od modela.

Za Srbiju cu valjda nesto da iskopam posto ima vjerovatno sad gomila tih "akcija",jer npr kod nas daju 2 za 1 (dijagonala 40" i 32") za nekih 1600 KM (800 eur) pa ti vidi ;)

Takodje i ovo (http://www.elit-electronics.com/index.php/products/58/58.html) moze da se nabavi za nekih 300-350 EUR ali je ELIT a ne SAMSUNG,za SAMSUNG moram da pitam distributere pa ti javim.

Wolverine
7.8.2008, 18:26
Preporucujem Sony LCD KDL-32D3010. Imam ga od kraja prosle godine, i stvarno je vrh! Rula!

nesa24casa
6.12.2008, 15:34
Zdravo,
mene interesuje fullHD lcd tv 32", ima li neko neki predlog/iskustvo sa njima? Svrha upotrebe je igranje igara na racunaru preko njega.
Prvenstveno je u pitanju sport (PES/NBA)

Ovaj model mi je zapao za oko
http://uk.lge.com/products/model/detail/lcdtv_32lg5700.jhtml

ili mozda
Samsung LE32A656
Samsung LE32A559

Znaci 32" za brze scene preko HDMI

Pozdrav

todos
6.12.2008, 16:43
Dobri su ti samsunzi. Bitno ti je da izaberes aparat koji ima najvecu kontrast. To je najvaznija stavka kod LCD-a. Naravno i cena je bitna, sto je skuplji to je bolji. Pogledaj neki od modela sharpa. Ako kazem sony, mozda ce neko sa foruma da pozne jako glasno da se smeje, posto ako ti nisi znao ista fabrika pravi panele i za sony i za samsung. Ali ja mislim da je sony bravia najbolji izbor. Sony kdl 3000 full HD.

nesa24casa
6.12.2008, 16:53
kako je Sony kdl 3000 full HD ako je
Rezolucija (piksela): 1366 x 768

zar nije full hd
1080p HD (1920x1080 progressive @24, 50 & 60 Hz) ????

e sad sam tek zbunjen:kreza:

Nergal
6.12.2008, 19:49
Full HD jeste 1920x1080, a taj što ti pominjeniš nije Full HD već samo HD Ready sa 1366x768.

Mada to stvarno nije neki problem, pošto je ogromna većina HD filmova do kojih ćeš dolaziti narednih par godina u "manjoj" HD rezoluciji, 1280x720.

nesa24casa
6.12.2008, 22:32
ja sam zainteresovan za iskljucivo 1080p tj full hd 32" ili 37" za igranje igara sa pc-a

imate li neki predlog/iskustvo

Селектор
22.12.2008, 15:15
Нешо, могу ти препоручити два модела од 32", оба су Full HD, први је Samsung A656, а други Sony KDL-32W4000.
Један од ова два модела се и сам спремам да купим, тако да је препорука од срца.
А656 сам нашао за 62.000 најповољније, док се W4000 држи на 71.000 динара, тако да чекам да им се цена спусти још мало.
Од Самсунга се појавила и серија 5 која подржава Full HD, али не знам конкретне моделе.

А сад имам једно питање за упућене.
Брату се размишљам да купим монитор Samsung T220 и неки квалитетни екстерни ТВ тјунер (који подржава HD) и који ће моћи да ради без рачунара и сигуран сам
да би то било боље и јефтиније решење него да му узмем Samsung T220 HD.
Да ли је ово добра идеја и ако јесте, који ТВ тјунер бисте ми препоручили?

Buca
23.12.2008, 20:03
Taj Samsung LE-32A656 nije Full HD...evo linka
http://www.samsung.com/uk/consumer/detail/detail.do?group=television&type=television&subtype=tftlcd&model_cd=LE32A656A1FXXU

nesa24casa
23.12.2008, 21:56
Taj Samsung LE-32A656 nije Full HD...evo linka
http://www.samsung.com/uk/consumer/detail/detail.do?group=television&type=television&subtype=tftlcd&model_cd=LE32A656A1FXXU

Tv je Full HD
http://www.trustedreviews.com/tvs/review/2008/05/31/Samsung-LE32A656-32in-LCD-TV/p1

http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-le32a656-review-20080813125.htm

http://www.prad.de/en/tv/review-samsung-le-32a656a1f.html

Buca
23.12.2008, 22:33
A vise nisam pametan, na jednim sajtovima pise jedno na drugim drugo... Jel zna neko da mi kaze razliku izmedju Full HD i HD Ready, a da nije rezolucija, jer koliko vidim postoje i HD Ready televizori sa 1920 x 1080 rezolucijom. I usput bi mi dobro dosla preporuka za neki...hteo bi da kupim 37" sa sto boljim karakteristikama. Koji je best buy (sharp, sony, lg)?

oluja
24.12.2008, 10:26
A vise nisam pametan, na jednim sajtovima pise jedno na drugim drugo... Jel zna neko da mi kaze razliku izmedju Full HD i HD Ready, a da nije rezolucija, jer koliko vidim postoje i HD Ready televizori sa 1920 x 1080 rezolucijom. I usput bi mi dobro dosla preporuka za neki...hteo bi da kupim 37" sa sto boljim karakteristikama. Koji je best buy (sharp, sony, lg)?

Svet kompjutera 12/2008 (http://www.sk.rs/2008/12/sktd05.html)

Eddy
29.1.2009, 21:50
Kako ne bih otvarao novu temu da vas pitam ovde, koji bi ste vi LCD TV uzeli do 60000 dinara vrednosti. Ne treba mi plazma, a ne treba mi ni full hd. Ja bih najvise voleo nesto od 37" po mogucstvu samsung (favorit mi je le-37r81), mada gledam i neke toshibine regza modele. Sto se vise udubim u temu to se vise iznerviram oko cena i (ne)dostupnoscu odredjenih modela. Sad jos i keva cula nesto od koleginice da treba da je digitalan!, (pretpostavljam da misle na dvb-t), ali ne znam da li je pametno juriti da ima digitalni tjuner, a jos je cula da treba da ima 100Hz-a, inace ce da bude ruzna slika! Doduse mislim da sam uspeo da joj objasnim pojam "hercaze" pa to mi nije bitno. Gledao sam danas u Zrenjaninu, no nisam nasao nista posebno. Ostaje mi potraga u NS, eventualno nabavka iz tehnomanije ili DS Market-a. Dakle ljudi molim dajte mi neke korisne savete.

Razmisljao sam i LG 37LT75, ali nema ga vise na lageru. U jednom opisu je dobro ocenjen, mada ga je neki korisnik posle okarakterisao lose zbog neke "iritirajuce osobine" i zbog lose tehnicke podrske (UK).

P.S.: Nemojte mi davati link ka SK textu o televizorima, citao sam tada, a i nije mi sad pri ruci.
P.P.S.: U najgorem slucaju moze i 32"
P.P.P.S.: Unapred hvala svima

pesoholicar015
25.2.2009, 23:17
Razmisljam da pazarim neki lcd televizor 82-92cm,zanima me najjeftinija varijanta Sony-a(postoji li to),Lg-a,Grundig-a,Toshiba-e,...Samsung i Vox,Weg i sl. ne ulaze u kombinaciju.

Grundig 32-3821 ,82cm,hd ready,2xHDMI, rezolucija 1366x768,kontrast 5000:1,cena 36500rsd.

Sta mislite o navedenom modelu?
Vasi predlozi jeftinog a dobrog(pristojnog) lcd-a dijagonale 82-92cm?

Eddy
25.2.2009, 23:35
Zanima me zasto izbacujes Samsung, a recimo voljan si da kupis LG, Grundig (stara slava danas ne znaci nista). Ja ne bih svrstao samsung u isti kos sa neo, weg, vivax, vox...
Ne bi bilo lose da navedes i koliko si voljan potrositi na tv, kako bi ljudi imali jos neku smernicu pri preporuci.

EDIT: na sledecem sajtu su ljudi zadovoljni kvalitetom slike: http://www.testeo.co.uk/product_reviews/grundig-vision-3-32-3821-yemquk.html . U svakom slucaju kad kupujes i sam pogledas kakva je slika na modelima koji su ti interesantni i to je jedna od najbitnijh stavki. Da se tebi svidi prikaz. Sad da li ima dvb tunera, da li ti je potreban, koje ulaze ima i koje planiras da koristis znas samo ti.
Jos jedan zanimljiv post na http://www.elitesecurity.org/t348596-Grundig-vision-hd-ready-Pomoc. Da li je problem u tv-u ili u necem drugom, ne znam, ali rekoh da je mozda dobro da znas.

Marti Misterija
25.2.2009, 23:48
Hajde, molim te objasni mi zasto Samsung koji je jedan od lidera sto se tice LCD televizora trpas u isti kos sa Wox-om, WEG-om etc, dok sa druge strane razmisljas o Grundig LCD TV-u(?), koji nema nikakvu (ali nikakvu) reputaciju sto se LCD televizora tice. Ova moja poslednja konstatacija je ujedno i odgovor na tvoje pitanje o Grundigu.
Ja bih za te novce koje si spreman da potrosis prvenstveno razmisljao o Samsungu, pa onda o LG-u, posto Sony definitivno neces naci tako jeftinog, a ukoliko i nadjes neki to ce sigurno biti neki dosta stariji model.

Miki-Car
25.2.2009, 23:54
Sta mislis o LG 32LG3000

http://www.komplett.co.uk/img/p/400/351137.jpg

http://itsvet.com/proizvod/lg-32lg3000-lcd-tv/comp_comp_monitor/9/1088

Eddy
26.2.2009, 0:24
Sto se tice "obicne" televizije, posto sam nedavno kupio neku Toshibu od 32", slazem se sa zadnje dve recenice zadnjeg posta na ITsvetu.

oluja
26.2.2009, 0:37
Sony i Samsung koriste iste panele u svojim televizorima...

pesoholicar015
26.2.2009, 0:44
Zasto Grundig ne valja,nisam ga dugo vidjao na nasem trzistu a znam da je bio sinonim za kvalitet?Da li to znaci da ovaj Grundig ispada iz "trke" da zameni Savu Sumanovica?
Samsung bih uzeo jedino ako bih naisao na veoma povoljnu ponudu,znaci zadnja opcija je Samsung a Vox i sl. me zaista ne zanima.Samsung poseduje nekoliko prijatelja i oni su ok (a i tv je ok ;) ) ...ali samo ok,voleo bih nesto vise...
Pod vise mislim na ugodno gledanje sportskih prenosa preko "kabla", player-i,racunar,konzole,5.1 sistem mi nisu prioriteti.Bilo bi lepo full HD ali znate svi razlog zasto ekonomija udara packe:(
Svaki Samsung ~40K koji sam poredio sa Lg-em iste cenovne klase gubio je bitku na polju kvaliteta prikaza(ne drasticno ali primetno)...zato ne Samsung!
Maksimalna cena za koju bih se pruzio je u rasponu 35-40K.
Lg iz prethodnog posta mi je zanimljiv,uzimam ga u razmatranje.

Eddy
26.2.2009, 1:00
Zasto Grundig ne valja,nisam ga dugo vidjao na nasem trzistu a znam da je bio sinonim za kvalitet?

Sinonim za kvalitet u vreme katodnih televizora. Mada po onom Grundigu koji imam kuci bas se i ne vidi neki kvalitet, pretpostavljam da opet vazi fora koliko para toliko muzike.

Zanimljivo je to tvoje uporedjenje samsunga i lg-ja. Kad sam pre mesec dana kupovao tv i ja sam dosao do slicnog zakljucka u tehnomarketu, zato sam i uzeo Toshibu.

vlajo
26.2.2009, 1:11
Sony i Samsung koriste iste panele u svojim televizorima...
Chak su i kooperanti...

pesoholicar015
26.2.2009, 1:16
Kakva je Toshiba,zadovoljan?Koliko keke?Baci neki linkic ako se uklapa u moju cenu.
Kada sam poredio dosao sam do zakljucka da za iste novce mogu pazariti bolje od Samsunga,npr Lg.
Razocarao sam se za Grundig :(

Eddy
26.2.2009, 1:34
Model koji sam ja uzeo je Toshiba 32AV500PG. Za sad sam zadovoljan, mada me pomalo nervira prikaz SD 4:3 slike na ovakvim televizorima, iako se uglavnom gleda digitalna satelitska televizija, i sto nema rgb ulaz (d-sub kako se vec zove, 'bem li ga). Ja na laptopu nemam dvi (ni s-video), pa ne mogu povezati tv i racunar kako bih pustio neki HD film. A desktop mi je tu u ns.

EDIT: Za gledanje SD televizije bih pre uzeo neku plazmu (znam za burn in i za "vreme uhodavanja"). Sa koje razdaljine bi gledao tv? Iako 42'' zvuci lepse, lako moze da se desi da ces se samo vise razocarati, barem ja bih. Da li planiras da prikljucis komp ili neku konzolu?

pesoholicar015
26.2.2009, 1:41
Svidja mi se i uklapa mi se u gornju granicu :)
Kakav je 4:3 prikaz,zasto nervira?

Eddy
26.2.2009, 2:12
4:3 je odnos stranica, i to je onaj odnos koji sada imas na starom televizoru. Na lcd televizorima odnos stranica je 16:9, pa slika bude ili razvucena (uglavnom postoji nekoliko nacina da se razvuce slika) ili imas dve debele crte na levoj i desnoj strani. Mozes i da uvelicas sliku kako bi se pokrio ceo ekran. Tada se "odseku" gornje i donje ivice. Pomenuta toshiba ima dva takva moda, jedan pri takvom gledanju "digne" titlove da budu vidljivi, a drugi ne. Meni najvise odgovara prikaz cinema view 2 (ako ne gresim u nazivu), gde se centralni deo slike manje, a bocni delovi vise razvuku. To je neko kompromisno resenje. Cisto da navedem da je ta toshiba proslogodisnji model, pa je zato kao jeftiniji.
Jos nesto, pise da su zvucnici 2x20w ali ni to bas nisam primetio. Naravno ovde ne mislim da sam hteo da tresti tv, ali nekako imam utisak da bas i nisu neki.

Pouka: Ili su ti LCD televizori stigli "rano" na trziste (dobro nisu, za pc dusu daju), ili masovno uvodjenje digitalnog signala "kasni". Prosudite sami. Rok za prelazak na digitalni signal (to ne garantuje i HD signal) je 2015. Pretpostavljam da ce do tada laserski televizori da budu dostupni (plazma ce da nestane sa scene) ili neka druga bolja tehnologija. U svakom slucaju da majcina koleginica nije uzela lcd( a i svi ostali oko nas su zapeli za lcd, a vecina nema pojma sta je to hd signal) ja bih uzeo obican tv. Za ono sto je meni potrebno, posluzilo bi i slika bi bila bolja. A i nekako mislim da ce vecina ljudi koji su sad kupili lcd, 2015-e ce da kupe novi i bolji. Kriza ili ne, zivimo u potrosackom drustvu, gde se nova tehnologia pojavljuje na redovnoj (po meni dobro isplaniranoj) bazi.

EDIT2: Hipoteticka situacija: U Americi rok za prelazak na digitalno emitovanje signala je 12 jun ove godine. Posto je to amerika, ja pretpostavljam da ce oni za par godina nakon toga preci i na HDTV. A njihovo trziste je veliko i znacajno, tako da eto jos jednog razloga zasto bi do 2015. trebalo da bude tv-a nove generacije (a i gde ce amerikanac da bulji u isti tv 6 godina ;-) ). Ograda: Nisam protiv kupovine LCD-a (narocito ako neko zna iskoristiti njegove mogucnosti), al eto hteo sam da iznesem svoje misljenje. Ne mrzim ni amerikance, barem ne one koji znaju gde je Evropa ;-) i da francuska nije glavni grad australije.

pesoholicar015
26.2.2009, 3:42
Pogresno sam postavio pitnje :boodala:
Zasto ti smeta takav 4:3 prikaz,da li zbog "crnih ivica" ili nesto drugo?
Nasao sam par zanimljivih modela Lg-a na netu,kada pazarim javljam utiske...

Eddy
26.2.2009, 4:40
A na to si mislio, pa rekao sam da mi se ne svidja SD 4:3. Malo zbog crnih ivica, malo zbog pixelizacije (pixelizacija mi se nesvidja zbog odnosa, vec zbog nacina na koji LCD televizori prikazuju nizu rezoluciju).

Marti Misterija
27.2.2009, 16:57
Samsung poseduje nekoliko prijatelja i oni su ok (a i tv je ok ;) ) ...ali samo ok,voleo bih nesto vise...

Nesto vise od samsunga na polju LCD TV-a, a u ekonomskoj klasi tesko da ces da dobijes. Uz to jos ukoliko zelis kvalitet za istu cenu...

Svaki Samsung ~40K koji sam poredio sa Lg-em iste cenovne klase gubio je bitku na polju kvaliteta prikaza(ne drasticno ali primetno)...zato ne Samsung!

Gresis, ovaj, silno gresis sinak.:dedica:
Samsung ne da ne gubi primetno na polju kvalitetu slike, nego je ispred LG-a u istim cenovnim kategorijama. Naravno to je tvoje misljenje i tvoj izbor, ali savetovao bih ti da ne odbacujes Samsung tako olako, jer pravis gresku.

todos
25.6.2009, 21:29
Poslao sam ti na pm, gde da trazis ove ili modele. Moj predlog je da izaberes neki Sony-ijev model. Ja imam vec dve ipo godine Sony kdl 26" 2000K, i prezadovoljan sam njim, a platio sam ga malo vise od 60000 tad kad je i strana valuta bila manja, znaci jos skuplje. A ovi sto su sad na trzistu su samo jos bolji.
sony KDL 32 S 3000 K,
Sony KDL 32 S 4000 K,
Grundig 37 LCD 6820...
Svi ovi modeli su oko 60000 dajnersa.

Eddy
25.6.2009, 22:14
Hvala.

Pre par meseci sam kupio Toshibu (REGZA).

todos
26.6.2009, 11:33
Nisam gledao datum, kada je tema bila aktuelna!!!:D

Orvel
9.9.2009, 11:40
Потребна ми је препорука за ЛЕД ТВ што веће дијагонале (од 46'' па навише). Све што сам нашао за сад је Самсунг од 40'' у Техномаркет-у и Сони од 46'' у Гигатрону (који и немају него га продају на "невиђено").

miljanbg
15.9.2009, 17:10
Sto se tice led tv-a samsunga moguce je da preko samsungshop.co.rs online prodavnice dodjes do informacije nesto vise i mozda kupis... npr ja sam kupio kameru samsungovu preko njih i uredno su mi bez dodatne naplate doneli na kucnu adresu. pozz

pesoholicar015
14.12.2009, 10:25
Telefunken lcd 32hd857l

Kakav je ovaj tv,poseduje li ga neko?

zvicko
14.12.2009, 10:42
Sto branite Samsung-a,kad stvarno nije dobar?Imam vise samsungovih televizora i ni jedan nije skroz kako treba npr. jedan ume povremeno da gubi zvuk,jedan je imao problem sa brajtnesom(problem je otklonjen),jednom je trebalo 30s da promeni program(problem je takodje otklonjen)...

Marti Misterija
14.12.2009, 18:00
A mozda npr. zato sto govorimo iz licnih iskustava koja su se pokazala sasvim drugacijim od tvojih iskustava?!

Ne mogu da kazem da je Samsung los brend zbog toga sto recimo kod tebe menja program 30s kad kod mene i ostalih koje znam menja za par sekundi.

@ pesoholicar015

Telefunken je nekad, u svetu katodnih TV bio sasvim OK, ali je u svetu LCD TV-a druga liga i hajd' da kazem apsolutni pocetnik cija je kupovina lov u mutnom.
Drugim recima ja bih odmah zaboravio na njega.

Uostalom da ne bi izgledalo da vas ja ubedjujem u nesto sto nije tacno, jednostavno posetite AVForums ili AVS Foum koji predstavljaju dva priznatija foruma za AV tehniku i vidite sami sta ljudi tamo kazu za Samsung kao brend i kakav je u poredjenju sa ostalim brendovima i videcete da i tamo ogromna vecina, nicim izazvana i nizbogcega verovatno govori tako zato sto brani Samsung.:a_whistli

zvicko
14.12.2009, 18:32
Ja sam u zagradama napisao da su problemi otklonjeni,sto znaci da ja hocu da kazem da sam u stvari imao mnogo reklamacija na njihove proizvode.

Evo, moj bivsi monitor Samsung 913v(koji je imao problema sa brajtnesom) kupljen je 2005. kada je on kosto 450evra(sto se i danas smatra velikim izdatkom za televizor a kamoli monitor).

Ja njega nisam platio 450evra da bi mi sra* sa brajtnesom(i bio donet 6 meseci nakon reklamacije zato sto su j*beni Samsungovi radnici imali odmor) nego da bi lepo radio kao i ovaj Asus kojeg trenutno posedujem(kojeg sam plati 14000din avgusta 2008.).

pesoholicar015
14.12.2009, 19:55
Kod Telefunken-a me je privukla cena od 40 000 za full HD od 82cm.
Ostao sam bez televizora i sada se "uzdam" u novogodisnje popuste ...
Sta je po vama trenutno najbolja kupovina LCD-a(full HD ogromna prednost prednost)82-92cm za ~40 000RSD?

Marti Misterija
14.12.2009, 21:50
Ja sam u zagradama napisao da su problemi otklonjeni,sto znaci da ja hocu da kazem da sam u stvari imao mnogo reklamacija na njihove proizvode.

Evo, moj bivsi monitor Samsung 913v(koji je imao problema sa brajtnesom) kupljen je 2005. kada je on kosto 450evra(sto se i danas smatra velikim izdatkom za televizor a kamoli monitor).

Ja njega nisam platio 450evra da bi mi sra* sa brajtnesom(i bio donet 6 meseci nakon reklamacije zato sto su j*beni Samsungovi radnici imali odmor) nego da bi lepo radio kao i ovaj Asus kojeg trenutno posedujem(kojeg sam plati 14000din avgusta 2008.).

Nemoj da kroz losa iskustva sa monitorima govoris o kvalitetu Samsungovih televizora jer nije korektno da kroz gamu jednog proizvoda komentarises neki drugi proizvod ako vec nemas neka direktna iskustva sa njihovim televizorima koji su inace poenta ove teme a ne monitori, jer bez obzira koliko oni slicni bili (neko bi rekao ekran kao ekran) oni se ipak po svojoj nameni a samim tim i karakteristikama znatno razlikuju.

Samsung zeleo ti to da priznas ili ne jeste jedan od pionira i najvecih proizvodjaca na polju LCD televizora o cemu govori i cinjenica da mnogi poznati proizvodjaci LCD televizora koriste upravo njihove panele (izmedju ostalog i Sony), a paneli su jedan od najbitnijih delova ovih televizora.

Cena od 450 evra za LCD monitor u 2004. godini je sasvim normalna za to doba jer kad se nesto tek pojavi na trzistu kao sasvim novi proizvod, savim je logicno da ce u startu da kosta kao Svetog Petra kajgana a da ce cene povremeno sa porastom konkurencije, razvojem te tehnologije i dolaskom novih da padaju. Tako je neko odmah po izlasku kupio SSD od recimo 32GB za nekoliko stotina evra a za par godina SSD od par stotina GB ce kostati mozda manje od sto evra, kao sto cena HDD neumitno pada iako kapacitet isto tako raste i sa ovakvim tempom razvoja tehnologija jednostavno ne mozemo da poredimo cene od pre nekoliko godina sa sadasnjim cenama slicnih proizvoda. Pa mi smo CRT monitore od 17 i 19'' placali slicnim ciframa kada su se prvi pojavili sa tim dijagonalama a danas ih ni nema, da ne kazem da nista ne vrede.

Takodje nisam bas siguran da su ti Samsungovi radnici otklanjali kvar na tom monitoru kao sto si napisao jedino ako ga nisi slao u inostranstvo na opravku posto Samsungovi radnici ovde ne rade. Pre ce biti da je to radio ovlasceni uvoznik za Srbiju a za njihov (ne)rad i njihovo (ne)znanje ne mozes da krivis Samsung.

zvicko
14.12.2009, 22:23
Razlika izmedju LCD monitora i LCD televizora su minimalisticke.
Ja sam naveo i probleme kod monitora i kod televizora,ne interesuju mene sta drugi kazu za njega, ja govorima kakva ja iskustva imam sa njima.
LCD monitori su tada bili novina(vecina ljudi je tada imalo CRT monitore) , zato su tada bili tako skupi i ja to ne poricem.Ja samo hocu da kazem da ja za 450evra zelim da imam proizvod koji me nece odmah u startu za*ebavati.
U prodavnici u kojoj sam kupio taj monitor su mi rekli da prvo nose u Novi Sad pa potom (ako se dobro secam) u Koreju(za ovo nisam siguran ali znam da je inostranstvo).

Inace to za SSD, ja znam.I kao bolji primer bi ti bilo da si uporedjivao LCD sa LED,tu si sada poceo da mesas sve hardvere tj. babe i zabe.

Aj' zdrav ti bio i da se tu ne svadjas sa mnom.

Ako zeli da uzme Samsunga nek' ga uzme,upitanju su njegovi zivci i njegov novac.

Marti Misterija
14.12.2009, 22:52
Razlika izmedju LCD monitora i LCD televizora su minimalisticke.

Ajd' kad ti tako kazes, slazem se, stvarno slicno izgledaju samo je monitor manji. A to sto imaju sasvim drugu namenu nije ni tako bitno.;)

Ja sam naveo i probleme kod monitora i kod televizora,ne interesuju mene sta drugi kazu za njega, ja govorima kakva ja iskustva imam sa njima.

Postujem tvoje misljenje samo ali ako vec kazes da te ne interesuje sta drugi kazu zasto si uopste pokrenuo to pitanje kada si rekao/pitao "zasto branimo Samsung kada stvarno nije dobar(?)"? Ja sam jednostavno probao da objasnim da su nasa iskustva drugacija nego tvoja i da je prema istim Samsung i vise nego dobar ali ako ti ne zelis da cujes takva iskustva i drugo misljenje - OK, to je tvoje pravo.
Btw. koje i kada si to probleme naveo kod televizora i na osnovu cega posto si u prethodnim postovima koliko vidim pisao samo o monitorima. Jel to tvoje licno iskustvo sa Samsungovim LCD ili si cuo/procitao neko/necije misljenje za koje kazes da te ne interesuje?

LCD monitori su tada bili novina(vecina ljudi je tada imalo CRT monitore) , zato su tada bili tako skupi i ja to ne poricem.Ja samo hocu da kazem da ja za 450evra zelim da imam proizvod koji me nece odmah u startu za*ebavati.

Slazem se apsolutno sa tobom da svako treba da za svoj novac dobije ispravan proizvod i da ne treba da gubi zivce ali nikad se nije desilo , niti ce, da apsolutno svi proizvodi rade besprekorno. Uvek postoji mogucnost da se u seriji nadje neki proizvod koji ne radi bas kako treba zbog neke losije komponente, tako da cak i proizvodjci dozvoljavaju mogucnost greske u odredjenom proizvodu. Tebi je, na zalost, zapao jedan takav monitor ali zbog svega toga ne bi trebalo da radis ono sto se zove "zloupotreba generalizacije" i da na osnovu jednog losijeg primerka (i to drugog proizvoda) generalno sudis o celoj gami proizvoda.

U prodavnici u kojoj sam kupio taj monitor su mi rekli da prvo nose u Novi Sad pa potom (ako se dobro secam) u Koreju(za ovo nisam siguran ali znam da je inostranstvo).

Nisi im valjda stvarno poverovao da stvarno salju monitor u Koreju!:eek:

Inace to za SSD, ja znam.I kao bolji primer bi ti bilo da si uporedjivao LCD sa LED,tu si sada poceo da mesas sve hardvere tj. babe i zabe.

Ako si me razumeo, a cini mi se da nisi, u svom prethodnom postu sam naveo SSD kao primer cene kada dodje do pojave neke nove, znatno drugacije (i bolje) tehnologije tako da nisam mesao babe i zabe vec sam uporedio da je ono sto je nekad svojom pojavom i znatno visom pocetnom cenom LCD predstavljao za CRT to je kao nova i znatno skuplja tehnologija sada SSD u odnosu na HDD.

Aj' zdrav ti bio i da se tu ne svadjas sa mnom.
Ako zeli da uzme Samsunga nek' ga uzme,upitanju su njegovi zivci i njegov novac.

Uopste se ne svadjam sa tobom samo iznosim svoje argumente na osnovu licnog pozitivnog iskustva sa Samsungovim televizorima (ne monitorima) pre, za vreme i narocito nakon kupovine i mnogo procitanih strana i reviewa na forumima o Samsungu kao i poredjenja istog u radnjama kako medjusobno tako i sa televizorima drugih proizvodjaca.

Ziv ti meni bio, izgleda da se bar slazemo oko toga da ako neko zeli da uzme Samsung, slobodno to uradi jer su njegovi zivci i novac, a shodno mom iskustvu sa Samsung LCD televizorima ima moju apsolutnu podrsku u tome.:ciao:

zvicko
14.12.2009, 23:05
Dobro,mada ni monitori sada nisu mali postoje cak i od 26inca i 30inca sto je mal te ne iste velicine kao i tv.
Nisam poverovao da su poslali u Koreju ali negde jesu ,doneli su ga tek posle 6 meseci.
Razumeo sam ja tebe skroz, kad god stize nova tehnologija onaje kako ti kazes "skupa k'o gajgana Svetog Petra".
Ja sam onda neki veliki baksuz.
Pozdrav.

Marti Misterija
15.12.2009, 0:01
Trebao si da im za tih 6 meseci navuces inspekciju na vrat jer da su ga pesice nosili cak u Koreju morali su da ti rese problem ranije. Oni su morali da ti rese problem poprave monitor najkasnije za 45 dana tako da je ovo sto su radili stvarno pravi bezobrazluk. Ali dobro to je vec prica o bezgranicnom bezobrazluku nasih servisera i ovlascenih uvoznika kojima je jedino vazno da uvale robu ali ne i da kasnije ispune sve obaveze u slucaju kvara onako kako je normalno, nije prica o Samsungu ili LCD TV tako da necu dalje da je sirim.

Marti Misterija
15.12.2009, 0:53
Sta je po vama trenutno najbolja kupovina LCD-a(full HD ogromna prednost prednost)82-92cm za ~40 000RSD?

Odgovor na svoje pitanje mozes da dobijes ako procitas ovaj (http://www.benchit.rs/BenchIT-testovi/TV-uredjaji/Uporedni-test-32-LCDTV-uredjaja-Q4-2009.html) uporedni test LCD TV-a od 32'' iliti 82cm.
Naravno cene nisu bas u okviru one koju si zadao ali ces bar dobiti odgovor vezan za kvalitet proizvodjaca i pojedinih modela u okviru istog.

pesoholicar015
23.1.2010, 14:29
KONACNO sam pazario LCD tv LG 42LH3000:kreza:

Marti Misterija
23.1.2010, 14:40
Utisci?
Al' objektivni - svidja mi se to, to i to ali mi se ne svidja to i to. Znaci pro i con - to bi moglo da pomogne onima koji su zainteresovni za navedeni model.

pesoholicar015
23.1.2010, 17:29
LH3000 uzet sinoc tako da je za "prave" utiske rano...
Sada citam veoma zanimljivu temu vezanu za LH3000
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=207422

pesoholicar015
4.2.2010, 19:19
LH3000 Utisci:
Izgled i kvalitet materijala 10/10 (nista ne skripi,ne pucketa,sklopovi lepo sastavljeni),
funkcije uz otkljucanu podrsku za player 9.5/10 (fali PIP i deljiv teletext),
zvuk 10/10 (zaista dobar i glasan),
slika preko kablovske 8/10 (dosta bolja nego sto sam ocekivao),
DiVX,DVD filmovi 10/10 (pustani preko dvd player-a,eksternog hdd-a i racunara),
full HD video materijal 10\10 (:to_care::opanachke:kreza::qliranje::aplauz:),
igrice 10/10 (testirano na PES 2010 i 2k10,zivopisne boje,nema seckanja,senki,"dupliranja igraca").
Opsti utisak:Prezadovoljan kupovinom i odnosom ulozeno-dobijeno.

flamingos
12.4.2010, 18:40
jes da je ova tema stara 2 meseca od zadnjeg posta,ali konacno je doslo vreme da i ja pazarim jedan lcd tv i koliko sam video za 400e sto je inache moj budzet,u tom rangu a 32" je LG 32LH2000 serija koja jos pride mzoe da se otkljuca,pa me zaniam ako ima mozd neko vec taj tv da mi kaze nesto vishe,i eventualno jos neke tv u uzi izbor,bitno je da je dobra slika da moze da pusta hd materijal,mozda ce biti spojen sa ps2 i eventualno(kad dodje sestric sa xbox360) i mojim desktopom iz profila ili cu u dogledno vreme uzeti neki mali racunar koji bi vrsio samo ulogu hd reproduktora da tako kazem..e sad dal ima smisla full hd reza na 32" nekako mi deluje da je to ipak za vecu dijagonalu a meni bas i ne treba za sad full hd ili gresim?

Ima li jos koji model vredan paznje i ventualno jos neka stavka koja bi mi znacila kod lcd-tv?

RAJIC
14.5.2012, 19:38
dugo se niko po temama ne zanima za tv? ili ko je mislio , kupio je ili su konacno skontali da nece moci gledati dvbt2 signal? bice ovo drugo

night
19.5.2012, 20:04
Pozz,
Imam Sony Bravia LCD tv 40`` i primjecujem u donjem uglu neke "fleke" nepravilnog oblika i neke pravilnih vertikalnih linija koje na recimo tamnoj pozadini su svjetlije i primjecuju se najvise kada je jedna boja ili nesto sto nema previse detalja u pozdini. Sta moze biti problem? Neko mi rece da je mozda panel bio pritisnut necim, ali to se pojavilo tek 3-4 mjeseca posto je tv kupljen. Jel ima lijeka za to?

Picard
19.5.2012, 20:08
Reklamacija.

Gh0st
21.5.2012, 13:19
dugo se niko po temama ne zanima za tv? ili ko je mislio , kupio je ili su konacno skontali da nece moci gledati dvbt2 signal? bice ovo drugo

Ukoliko primas signal sa kablovske ili iptv televizije nece ti biti potreban prijemnik koji ima DVB-T2 tuner. Trenutno na nasem trzistu ne postoji u prodaji televizor sa podrskom za DVB-T2 standard. Prve modele televizora sa podrskom za DVB-T2 standard izbacice LG na nase trziste uskoro i takve tunere nece imati ceo line up nego samo jaci modeli.

DVB-T2 tuner na tv'u je pozeljno imati ukoliko se signal hvata vanjskom antenom ili terrestrial sistemom.

Gh0st
21.5.2012, 13:20
Pozz,
Imam Sony Bravia LCD tv 40`` i primjecujem u donjem uglu neke "fleke" nepravilnog oblika i neke pravilnih vertikalnih linija koje na recimo tamnoj pozadini su svjetlije i primjecuju se najvise kada je jedna boja ili nesto sto nema previse detalja u pozdini. Sta moze biti problem? Neko mi rece da je mozda panel bio pritisnut necim, ali to se pojavilo tek 3-4 mjeseca posto je tv kupljen. Jel ima lijeka za to?

Sony je izuzetno los u predhodnih par godina. Imali su jako puno problema sa panelima i plocama . Moj savet je da odmah kontaktiras servis i odneses tv dok je u garanciji.

RAJIC
22.5.2012, 14:25
ok to znam. ali nisam naisao na podatak da ako se ide preko antene, da li cu hvatati isto onoliko kanala koliko i sad, ili vise?

Gh0st
23.5.2012, 10:49
ok to znam. ali nisam naisao na podatak da ako se ide preko antene, da li cu hvatati isto onoliko kanala koliko i sad, ili vise?

Nisam najbolje razumeo tvoje pitanje?

RAJIC
23.5.2012, 15:35
pa sad sa crt tv hvatam oko 15 kanala kako treba, da li cu sa lcd tv i sadvbt2 signalom videti isto toliko kanala ili ta tehnologija omogucava da se sa antenom vidi vise kanala?

OWERKLOKER
24.5.2012, 0:28
Koliko hvatas kanala sad toliko ces i kad kupis tv jer to zavisi od antene.

RAJIC
24.5.2012, 0:32
Koliko hvatas kanala sad toliko ces i kad kupis tv jer to zavisi od antene.
znam da ne zavisi od tv-a, nego sam mislio da sa novim signalom koji je daleko napredniji mozda bude vise kanala.

despot77
24.5.2012, 8:58
znam da ne zavisi od tv-a, nego sam mislio da sa novim signalom koji je daleko napredniji mozda bude vise kanala.

Taj signal (DVB-T2) moći ćeš uhvatiti sa istom antenom koju si i dosad koristio, ali da bi mogao da vidiš sliku trebaće ti ili TV sa ugrađenim DVB-T2 tjunerom ili uz pomoć DVB-T2 resivera koji se priključi na TV, a i jednih i drugih skoro da nema na tržištu, ono što se i nađe još nije dovoljno istestirano, jako je skupo pa samim tim i rizično za kupovinu...moja preporuka: najbolje sačekati dok se ne pojave televizori sa ugrađenim DVB-T2, neki modeli za 2012 će sigurno biti takvi ali tu su problem i naši "pošteni" trgovci, pa je poželjno dobro se informisati i to isključivi na sajtu proizvođača, nikako na sajtu trgovaca (obratiti pažnju na komentare, ja sam se predstavio kao korisnik, a zadnji komentar nisu ni htjeli objavili (http://www.bcgroup-online.com/proizvodi/Televizori/lg-47LM615S-LED-FullHD-3D-16064/)

milosh-96
10.2.2013, 13:17
Video sam da su LED televizori koji su FullHD jeftiniji od LCD-a pa me zanima da li se brže kvare ili im je slika lošija...ili je neki drugi razlog što su jeftiniji.

(govorim o televizorima dijagonele 60cm)

Bakster
10.2.2013, 13:54
Video sam da su LED televizori koji su FullHD jeftiniji od LCD-a pa me zanima da li se brže kvare ili im je slika lošija...ili je neki drugi razlog što su jeftiniji.

(govorim o televizorima dijagonele 60cm)

Pretpostavljam da cena varira od proizvodjaca do proizvodjaca, tako da ne mozes tako uporedjujes...
A ono sto si pogresio je to da su i jedan i drugi TV u stvari LCD (liquid crystal display), samo jedan ima pozadinsko LED(light-emitting diode) osvetljenje a drugi umesto toga koriste nesto drugo za osvetljenje. Tako da svi LED TV su LCD ali nisu svi LCDjevi LED jer ima onih koji jos uvek koriste drugo osvetljenje....
ako mi neverujes, google+led lcd (http://www.qvc.com/LcdLedGuide.content.html)

milosh-96
10.2.2013, 19:40
znači ako kupim LED TV isto je kao da sam i LCD kupio...

Marti Misterija
11.2.2013, 0:59
Jok... O LED vs. LCD incl. cena je pisano puno puta tako da se ne bih ponavljao ali ako se potrudis mozes da nadjes masu postova koji objasnjavaju te pojmove, razlike, prednosti i nedostatke a koje smo pisali ja, Aibo i jos neki. Nemam jos net i imam samo ovo malo na telefonu pa ne bih mogao da se raspisem a iskreno i ne bih se raspisivao jer sve vec pise...

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk 2

klarez
23.8.2013, 23:44
muka... :) sto vise gledam sve mi je teze da odlucim.... da sam pun para lako bi :) lg ln575s ili samsung f5500 smart ...jedan od ta dva cu najverovatnije kupiti ( ako ne vidim nesto jos bolje ali u tom cenovnom rangu ) za koji bi ste se vi odlucili???? 32 inca oba...

karnot74
28.8.2013, 14:42
muka... :) sto vise gledam sve mi je teze da odlucim.... da sam pun para lako bi :) lg ln575s ili samsung f5500 smart ...jedan od ta dva cu najverovatnije kupiti ( ako ne vidim nesto jos bolje ali u tom cenovnom rangu ) za koji bi ste se vi odlucili???? 32 inca oba...
Uzmi koji ti je u trenutku kupovine povoljniji. Neces pogresiti.

velizar
15.3.2014, 23:17
Da ne otvaram novu temu...
Treba mi nov TV od 32 inča, običan, dakle bez SMART-a i 3D-a.
Izbor sam suzio na dva modela, pa me interesuju vaša iskustva i preporuke:

1) PANASONIC LED TV 32" TX-L32EM6E Full HD (http://www.gigatronshop.com/televizori/panasonic_led_tv_32_tx-l32em6e_full_hd-25813)

2) LG LED TV 32" 32LN5400 Full HD (http://www.gigatronshop.com/televizori/lg_led_tv_32_32ln5400_full_hd-19985)

mare037
16.3.2014, 22:50
Da ne otvaram novu temu...
Treba mi nov TV od 32 inča, običan, dakle bez SMART-a i 3D-a.
Izbor sam suzio na dva modela, pa me interesuju vaša iskustva i preporuke:

1) PANASONIC LED TV 32" TX-L32EM6E Full HD (http://www.gigatronshop.com/televizori/panasonic_led_tv_32_tx-l32em6e_full_hd-25813)

2) LG LED TV 32" 32LN5400 Full HD (http://www.gigatronshop.com/televizori/lg_led_tv_32_32ln5400_full_hd-19985)

Baci pogled i na Samsung 32F5000 model jer je za tu cenu best-buy.

Možeš da uštediš u odnosu na Panasonic, jer sumnjam da ćeš uočiti razliku u kvalitetu slike između M6E i F5000.

velizar
21.3.2014, 22:16
Hvala za savet, koristio mi je. Na kraju kupio upravo Samsung 32F5000 za 38.000.

Hephaestus
4.6.2014, 11:05
Interesuje me televizor do 350 evra. Pretpostavljam da mi treba od 32 cola, posto je udaljenost od televizora izmedju dva i dva i po metra. Da li je samsung pomenut u prethodne dve poruke i dalje najbolja kupovina? I koja je, realna, razlika izmedju smart i obicnog televizora?

mare037
4.6.2014, 12:50
Ja sam se baš sada vratio iz radnje gde je zet poručio tv upravo te dijagonale. Pošto nije previše zahtevan, poručili smo Samsung 32" EH4003 model. Pošto će se na njemu samo gledati digitalna kablovska televizija i 720p filmovi, uzeli smo HD Ready model. Prethodno sam ovaj model video kod drugara kako prikazuje sliku i sasvim je korektna za svoju cenu.

Ako bi tv eventualno povezivao sa kompjuterom i koristio ga kao monitor br. 2, onda je F5000 bolji izbor zbog pune 1080p rezolucije.

Što se tiče konkurencije, manje-više je isto, osim što se neki modeli razlikuju po broju USB/HDMI priključaka.

Ukoliko si u prilici da pogledaš uživo neki Sharp model i ako ti odgovara njegov kvalitet slike, možeš da iskoristiš junsku akciju i dobiješ 5. godine garancije.

todos
4.6.2014, 15:04
Interesuje me televizor do 350 evra. Pretpostavljam da mi treba od 32 cola, posto je udaljenost od televizora izmedju dva i dva i po metra. Da li je samsung pomenut u prethodne dve poruke i dalje najbolja kupovina? I koja je, realna, razlika izmedju smart i obicnog televizora?

Običan televizor ima samo priključke u vidu: HDMI, USB, DVI...
Dok smart modeli podržavaju i razne softve i multimedije poput interneta. Kad si već kod interneta tu su obično predefinisani Skype, Facebook, You-tube, fleš igrice i drugo. Tako da ti smart modeli imaju ugrađeni wi - fi. I običan televizor možeš da napraviš da bude smart tako što dokupiš multimedijalni risiver.

tiho86
4.6.2014, 15:15
Ukoliko si u prilici da pogledaš uživo neki Sharp model i ako ti odgovara njegov kvalitet slike, garancije.
Primetio sam da cak i na stranim sajtovima preporucuju SHARP modele.Dali se to SHARP vratio u igru da se tako izrazim,i koliko su priblizni kvalitetu vodece trojke,cetvorke

mare037
4.6.2014, 20:01
Generalno, stagnirali su od dolaska konkurencije u vidu Samsung i LG-a na evropsko tržište, dok za Japan proizvode daleko kvalitetnje modele.

Kao brend uopšte nisu loši, ali im je problem nastao kada nisu mogli da isprate potražnju, pa su određene delove uzimali od drugih proizvođača. Pošto je masa njih bila iz kineskih provincija, krenuli su problemi.

E sad, ova akcija od 5. godina garancije ih stavlja u jako dobar položaj kupovine. Pogotovo za kupce koji ne primećuju razliku u slici.

todos
5.6.2014, 11:14
Generalno, stagnirali su od dolaska konkurencije u vidu Samsung i LG-a na evropsko tržište, dok za Japan proizvode daleko kvalitetnje modele.

Kao brend uopšte nisu loši, ali im je problem nastao kada nisu mogli da isprate potražnju, pa su određene delove uzimali od drugih proizvođača. Pošto je masa njih bila iz kineskih provincija, krenuli su problemi.

E sad, ova akcija od 5. godina garancije ih stavlja u jako dobar položaj kupovine. Pogotovo za kupce koji ne primećuju razliku u slici.

Cini mi se da je Sony odustao od daljeg razvoja jer ih Samsung, LG i Elements (koga poznaje mozda 5% forumasa) toliko odmakao od konkurencije da ostali mogu samo da se orijentisu na trece trziste koje uopste nije zanemarljivo. Da objasnim ovima koji ne znaju za najprodavaniji brend u USA - Elements, koji je gle cuda vodeci u razvoju UHD-a. Srbija - banana.
p.s. Takodje za neobavestene da top modele koje Samsung i L G proizvode prvo idu u Japan! Hahaha, zamislite da Moskvic tj. lada prvo ide u Srbiju a posle u Rusiju!!! Qzma rules!!!
Prvo je istina posto je japansko trziste prosto neverovatno za nase pojmove dok je druga opcija jedino intetesantna za lokalne rusofile koja naravno nije ni u najgorem snu tacna.

RexGrammer
6.6.2014, 19:52
Doslo je i to vreme da pocnem polako da trazim TV, jer cu za par nedelja biti u situaciji da ga menjam.

Zanima me FHD TV za gledanje sa ~3.5m razdaljine. Kolika je preporucena dijagonala? Ne zanima me uopste da bude Smart ili 3D. Gledao sam nesto tipa Vivax od 40 cola, koji kosta ~300e. FHD, 100Hz, USB, ...

Koji biste vi preporucili?

mare037
6.6.2014, 20:16
Cini mi se da je Sony odustao od daljeg razvoja jer ih Samsung, LG i Elements (koga poznaje mozda 5% forumasa) toliko odmakao od konkurencije da ostali mogu samo da se orijentisu na trece trziste koje uopste nije zanemarljivo.

Sony po meni i dalje važi za kvalitetnog proizvođača televizora, samo su cenovno neisplativi. Za isti iznos, konkurencija daje više. Elements u EU ne bi imao šta da traži pored Samsung-a i LG-a, jer su najrasprostraniji godinama.

Doslo je i to vreme da pocnem polako da trazim TV, jer cu za par nedelja biti u situaciji da ga menjam.

Zanima me FHD TV za gledanje sa ~3.5m razdaljine. Kolika je preporucena dijagonala? Ne zanima me uopste da bude Smart ili 3D. Gledao sam nesto tipa Vivax od 40 cola, koji kosta ~300e. FHD, 100Hz, USB, ...

Koji biste vi preporucili?

Sa te udaljenosti bi bila dovoljna veličina od 40-42". Koliko bi najviše izdvojio za kupovinu?

RexGrammer
6.6.2014, 20:19
Nemam neku granicu, mada gledam da prodjem sto jeftinije, a totalno su mi nepotrebne stvari kao sto su SMART i 3D.

mare037
6.6.2014, 20:45
Što se tiče gledanja filmova i HD kanala, moj predlog ide za Panasonic plazmu. Nagledao sam se gomilu LCD-LED televizora (od jeftinih do bezobrazno skupih) i dalje mi ova tehnologija pruža najrealniju sliku.

Lično nisam neki ljubitelj tog ranga Vivax, Fox, Vox i njima sličnih, pa kada bi kupovao za sebe recimo u tom iznosu od ~300€, gledao bih da bude Panasonic/LG/Samsung pa makar bila manja dijagonala. Džabe i metar dijagonale ako je slika slabog kvaliteta. Druga prednost je bolja servis podrška nakon isteka garancije.

Naravno ovo je subjektivno, ako ti odgovara kvalitet slike koju daje Vivax svakako ga uzmi u razmatranje.

RexGrammer
6.6.2014, 21:37
A koji bi npr. plazma televizor te dijagonale preporucio? I gde konkretno (mislim u prodavnici, ili preko nekog ko donose iz EU)?

Recimo, nasao sam Panasonic TX-P42X60E za 375e, radi uporedne vrednosti, jel' to dobra cena?

mare037
6.6.2014, 21:52
Ako imaš opciju da uzmeš za gotovinu, svakako probaj preko onih što donose nove iz EU. Panasonic daje internacionalnu garanciju, tako da ne moraš da juriš prodavca da ti reklamira za neki problem.

Jesi li X60 našao u nekoj radnji ili na oglasu po toj ceni? Inače, ovaj model je HD Ready, ali s obzirom da ćeš tv gledati sa preko 3m udaljenosti, razliku između 1080p i 720p nećeš videti.

Jedina da kažem mana je refleksija ekrana, pa ako ti televizor stoji preko puta prozora, videće se odsjaj (jer plazma na ekranu ima staklo). Kvalitet slike je odličan za cenu.

Ovde (Ovde) možeš naći test tog modela.

RexGrammer
6.6.2014, 21:57
U cenovniku nekog coveka koji dobavlja iz EU. U pitanju je TV za spavacu sobu. Videcu da mozda napravim neki drugi razmestaj tako da TV bude na manjoj razdaljini i uzmem manju dijagonalu.

mare037
6.6.2014, 22:09
Zaista odlična cena za X60.

Takođe savet pre poručivanja i kupovine je da obiđeš radnje i pogledaš modele uživo. Naravno ako kupuješ preko oglasa raspitaj se za garanciju.

Djuro
7.6.2014, 22:58
Ne znam kolika je garancija na druge marke, ali uvoznik Sharpa od skora daje garanciju od 5 godina. Sto je po meni mnogo bolja opcija.

perablenta
16.6.2014, 21:39
Ne znam kolika je garancija na druge marke, ali uvoznik Sharpa od skora daje garanciju od 5 godina. Sto je po meni mnogo bolja opcija.

Garancija nekad ume da bude rizicna k'o osiguravajuca drustva. Nadju ti zackoljicu i samo kazu nema isplate/zamene zbog X razloga.

Sad, ne znaci da to rade oni. Moguce da im je jednostavno strategija osvajanja trzista takva da zele da postave sto vise svojih televizora u domove i racunaju da iako daju duzu garanciju da to sto izgube % na servis i zamenu da ce dobiti mnogo vise zbog kolicine prodaje.

Svaki novcic ima dve strane...

mare037
16.6.2014, 23:11
Pre će biti da se što bolje prodaju kod nas u ovom mesecu kada ljudi kupuju televizore zbog SP u fudbalu. Zamisli koliko ovo znači onima koji uzimaju veće količine za lokale i bašte.

U principu u svakom dokumentu o uređaju stoji na šta se ne odnosi garancija. Za sve one kojima odgovara slika na Sharp-u, sjajna je prilika jer popravke i nisu baš male.

PapaStalin
27.7.2014, 19:32
Da li je sony kdl 42 w706b dobra kupovina za 80.000 kod nas (ne preko madjara)?

perablenta
27.7.2014, 23:35
Da li je sony kdl 42 w706b dobra kupovina za 80.000 kod nas (ne preko madjara)?

Heh, ja imam isti taj. Kupio pre nesto manje od godinu dana za 70-80k. Nesecam se tacno.

Odlican TV samo sto su zvucnici slabi kada gledas materijal koji dolazi sa PC-a. Morao sam da nakacim zvucnike.

Ne znam kako radi sa kablovskom ili satelitom jer je meni samo prikacen na PC.

Djuro
28.7.2014, 11:14
Sony jeste mozda i najbolja marka, ali je preskup. Iako posedujem Sony TV, sada da kupujem pre bih izabrao neku drugu marku.
Evo ovaj model je slicnih karakteristika, a kosta mnogo manje
Lg 42LA6130 3D (http://www.eponuda.com/3d-televizori/lg-42la6130-3d-televizor-cena-252060)
Za te pare mozes da kupis ovaj mnogo bolji
LG 42LB700V webOS Smart 3D (http://www.eponuda.com/3d-televizori/lg-42lb700v-webos-smart-3d-televizor-cena-326981)
ili ovaj veci s tim sto za Sharp dobijes 5 godina pune garancije.
Sharp LC-50LE750V 3D (http://www.eponuda.com/3d-televizori/sharp-lc-50le750v-3d-televizor-cena-279280)
Ako hoces da ustedis ovaj je vrh izbor za te pare i isto dobijes 5 godina garancije
Sharp LC-39LD145V (http://www.eponuda.com/led-televizori/sharp-lc-39ld145v-led-televizor-cena-279275)

todos
28.7.2014, 11:23
Kod ovog poslednjeg pise HD Ready i full HD? Prvi put vidim ovakvu oznaku.
100Hz, malo je to za relatovno povoljne pare moze da se nadje sa vise Herca. LG i Samsung su daleko ispred konkurencije.

Djuro
28.7.2014, 12:56
Ne postoji tv od barem 39" a da ima 200hz a da kosta kao ovaj sharp. Ovaj Sharp kosta 39000, a najjeftiniji od 40" sa 200hz kosta 50000.
100 hz nije malo, to je neki minimum. A i mnogi Tv-i od 200hz, 400hz ... nemaju tu frekvenciju, vec 100hz a uz pomoc nekog softvera ju kao povecaju i onda napsiu 200, 400. To ti je kao kad na fotoaparatu pise da ima 30x zum. A u stvari ima 5x, a ostatak je digitalni zum.
Svi Sharp modeli na sebi iamju oznake HD ready i Full HD.
Dva su razloga, vecina ljudi i ne zna sta to znaci pa je bitno da napisu sto vise da bi ljudi bili impresionirani karakteristikama televizora.
Drugi razlog lezi u cinjenici da signal od 720p se lepse vidi na HD ready TV-u, nego na full HD TV-u. Oni smatraju da njihovi Televizori nemaju tu boljku i da se slabiji kvalitet jednako dobro vidi i na Full HD Televizora kao sto bi se video na HD ready.

PapaStalin
30.7.2014, 12:07
@Djuro. Hvala za sugestije. I ja videh da sharp daje 5 god garanciju. Nisam pametan majke mi. Ali bih bas voleo da imam kvalitetan tv kao sony, pogotovu sto je u pitanju poklon za svadbu, tj ne dajem svoje pare. Sta znam hocu nestp dobro ali nas da se ne razbacujem bespotrebno.

Imam traumu, kad sam bio mali nista nisam imao :( Bio sam toliko siromasan da sam stari deus-ex mogao da igram samo u softverskom modu i to windowed na pola monitora. Pa sam onda zumirao sliku na crt-u da je povecam. To je ostavilo trajne posledice na deciju psihu :(

RexGrammer
3.8.2014, 1:47
Po ko zna koji put smaram, izvinjavam se. :D :nov_explo

Naime, jel ima neka opstepriznata prodavnica koja ima najbolje cene, i najbolju uslugu? (Moze na PM)

Drugo, kakva je procedura sa garancijom ako se uzima televizor od ljudi koji uzimaju u Madjarskoj? Jel' ima neki veci takav prodavac, da ima lager, i da je u BG-u? Koliko se obicno ceka kad se tako kupi televizor? Kakva su iskustva sa takvom kupovinom? Jel' su pouzdani ljudi (bez ikakve uvrede za ljude koji to rade :opanachke)?

Trece, jel moze neko da preporuci TV FullHD 32" (ili veci, mada ne verujem da ce se uklopiti u budzet), ne treba da bude Smart ili 3D ili da ima bilo kakve sci-fi funkcije, a da bude manje od 30 hiljada. Video sam u oglasima od ljudi koji kupuju iz madjarske fini LG od 32" za 235e, 42" varijanta je 340e, pa ako ima kod nas nesto slicno, a da nije previse skuplje, radije bih ovde uzeo.

Bonus pitanje: Pretpostavljam da je trenutno LCD isplativija varijanta u odnosu na Plazmu? (I druge tehnologije (znam da LED televizori kostaju boga-oca)).

mare037
3.8.2014, 12:44
Tome i služi forum. ;)

1. Pošto cene variraju od radnje do radnje, pojuri po ITS-u kako bi uporedio gde je najpovoljnije.

2. Ne verujem da ćeš naći lokal tj. prostor u kome prodaju, već ide preko porudžbine. Takođe, njih ćeš morati da pojuriš po sajtovima za oglašavanje.
Što se tiče garancije, za Panasonic i LG modele dobijaš internacionalnu pa si time miran što se tiče prodavca. Nije potrebno da ga juriš da preuzima, odnosi na servis i da ti na kraju vrati tv, već je dovoljno da ga predaš u ovlašćenom servisu.

3. Ispod 30k kod nas ima Samsung 32" F4000, dok za ~1k dinara više LG 32LN5400 i 32L2353DG. Za te iznose možeš naći bolje modele napolju.

Da se ne bi zbunio, LED televizora za narodne mase na tržištu nema. Oznaka LED na LCD televizorima znači da se koriste LED diode za pozadinsko osvetljenje. Više o tome imaš na net-u. Plazma i dalje drži mesto sa najboljom slikom, ali su cenovno neisplativi.

todos
3.8.2014, 14:10
@Mare037
Dodaj da plazme imaju ograničenu rezoluciju u vidu 1024 x 768.

mare037
3.8.2014, 14:12
Kako druže samo 720p? :)

Odavno postoje 1920x1080 plazme, i sam koristim jednu takvu.

RexGrammer
3.8.2014, 19:44
Hvala na informacijama i strpljenju :D

Znam da LED televizora kod nas ni nema, mislim onih ciji je panel zapravo sastavljen od sitnih dioda.

Koja je razlika izmedju 720p i 1080p, i na kojoj razdaljini/dijagonali postaje primetna?

mare037
3.8.2014, 21:24
Ako bi televizor koristio za gledanje tv kanala, dovoljno je 720p. Ukoliko bi pak koristio i kao zamenu za monitor, poželjno je 1080p zbog oštrine slike.

Ja svoju 42" plazmu koristim za multimediju/igre sa nekih ~3.7m daljine pri 1080p, što znači da bi ti mogao i bliže sa 32". Dosta zavisi i od veličine prostorije u kojoj bi bio tv.

RexGrammer
3.8.2014, 23:32
Ne bih ga koristio kao zamenu za monitor. Imam monitor od 27" i on je (barem za mene) sasvim dovoljan. Iskljucivo sam mislio za filmove, serije i TV kanale. Nisam siguran kakav cu razmestaj sobe napraviti, ali u najgorem slucaju, najveca razdaljina bice nekih ~3m.

Djuro
4.8.2014, 7:40
Svi ti koji dovoze iz Madjarske su pouzdani. Ne moras da brines da ce ti dovesti polovno ili slicno. Jedini problem je garancija. Koliko znam Samsung ima World Wide garanciju, ali nasi servisi svejedno ne priznaju. Svi ti trgovci ce ti odvesti tv na servis u Madjarsku ako se i dalje bave tim poslom, jer im je to usput. Ali ako odustanu od tog posla cisto sumnjam da ce ti nositi u servis u Madjarsku. A nikako ne mozes saznati koji ce od njih da se bavi tim jos 2-3, ili 5 godina.
Posto imas monitor od 27", onda je bolje da gledas TV veci od 32".
Ovaj ti je npr vrh za te pare, mozda ga u Madjarskoj i nadjes za 30k.
Mada nije losa solucija da ga kupis i ovde jer imas 5 godina garancije.
http://www.eponuda.com/led-televizori/sharp-lc-39ld145v-led-televizor-cena-279275

RexGrammer
4.8.2014, 13:41
U oglasima za ove sto dobavljaju iz Madjarske sam uglavnom nalazio LG i Samsung modele. Ne znam da li kod nekog moze da se poruci neki konkretan model.

Nesto sam gledao LG 42LB5610 ima za oko 40k da se nadje u Madjarskoj, kolko sam razumeo garancija vazi i kod nas, i jos sam video nekog lika iz Zrenjanina koja cak vrsi licnu dostavu do Beograda. Ako pritegnu finansije tu su i manje varijante istog modela :D

Jedino me brine sto pise na LG-jevom sajtu, da ima garanciju da delove i rad 1god? Koliko je to pouzdano i kolika je verovatnoca da nakon isteka jednostavno odapne?

mare037
4.8.2014, 13:56
Za kablovsku televiziju i HD filmove nećeš uočiti razliku između 720p i 1080p (pogotovo za kablovsku koja je u najboljem slučaju i sama HDReady). Za daljinu gledanja je više subjektivno, ali tako nekih 2 do 3,3 metra je dovoljno za 32". Za veću dijagonalu izmeri kvadraturu prostorije.

Mislim da gledaš sajt gde stoji garancija od godinu dana koju daje LG Indija.

RexGrammer
4.8.2014, 14:45
Iz nekog razloga ne mogu da nadjem konkretan model na lokalizovanim sajtovima za nase trziste ili madjarsku. Ali na cijem god da pogledam (Australija, Kanada, ...) je po 1 godina.

mare037
4.8.2014, 14:53
Na oficijalnom sajtu stoji 2. godine, mada najlakše da kontaktiraš te ljude i proveriš iz prve ruke.

todos
4.8.2014, 15:39
Kod nas po zakonu garancija je dve godine. Moze da pise godina dana a ti mozes i da ih tuzis.

mare037
4.8.2014, 16:35
Iz nekog razloga ne mogu da nadjem konkretan model na lokalizovanim sajtovima za nase trziste ili madjarsku. Ali na cijem god da pogledam (Australija, Kanada, ...) je po 1 godina.

Ako poručiš preko naših "uvoznika", dobijaš 2. godine garancije. Provereno. ;)

RexGrammer
5.8.2014, 2:05
Hvala na svim informacijama. Jos cu malo da razmislim, ali u opticaju je LG model samo u 2 razlicite velicine (ako ikog uopste zanima):

LG 32LB5610
LG 42LB5610

Hvala jos jednom :D

vetar.
11.8.2014, 10:43
Da li model LG 42LN5400 ima pravih 100Hz?

Vidim da je izašao naslednik za ovu godinu 42LB5500, kakav je u odnosu na 42LN5400 i ako možda imate da preporučite neki drugi 42" u tom cenovnom rangu (preko KP-a oko 350e).

Hvala u napred.

absonic
27.8.2014, 1:45
Da li neko moze da preporuci neki pristojan LCD do 30ak hiljada?

Nista specijalno, a opet pristojno - treba da zameni sadasnji CRT koji je na izdisaju :)

mare037
27.8.2014, 20:57
Da li neko moze da preporuci neki pristojan LCD do 30ak hiljada?

Nista specijalno, a opet pristojno - treba da zameni sadasnji CRT koji je na izdisaju :)

Za 32,800 dinara 32" Samsung F5000.

absonic
28.8.2014, 1:22
Za 32,800 dinara 32" Samsung F5000.

Ne izgleda lose, hvala na predlogu.

bvitnik
21.9.2014, 13:14
Matorcima riknuo stari CRT pa umiru od dosade. Pošto je kod mene u porodici sezona rođendana, odlučio sam da ih o jednom trošku sve darujem novim TV-om. Smeši nam se i digitalizacija pa sam gledao modele koji imaju odgovarajuć tuner da ne bih posle morao da kupujem set-top box. Kapiram i da bi Smart TV bio zanimljiv matorcima. Mogu da gledaju Youtube i da Skype-uju a da kompjuter bude slobodan. Izbor se nekako sveo na LG 32LB580V (32 inča). Za veći TV nema mesta.

Zanima me da li neko poseduje LG 32LB580V ili je negde imao priliku da ga vidi i isproba funkcije? Kakvi su utisci? Da li stvarno podržava digitalni signal kod nas (po specifikacijama bi trebalo, ali ...)? Da li ima neka bolja anternativa u ovom cenovnom rangu (oko 450 evra)? Ima li smisla uzimati Smart TV ili uzeti "Dumb TV" i kombinovati ga sa nekim HTPC-om ili nekim set-top box-om sličnih mogućnosti?

Васили
24.9.2014, 23:31
Dvoumim se izmedju ova 2 modela, ili neki treci ako ima neko predlog u tom cenovnom rangu.
Samsung 40h5000 ili LG 42LB5610

Pera1991
17.11.2014, 18:18
Jel zna neko koliki je odziv lg 32LB5610 u ms? Ne mogu nigde da nadjem. Cini se kao dobra ponuda ali ne znam kako bi se ponasao u igricama recimo sa ps3, jel ima neko iskustva?

Rocker
4.12.2014, 4:27
Zna li neko razliku između Samsunga 40H5000 i 40H5030? Nigde review-a po netu, ne mogu čak ni specifikacije da iskopam sem one na sajtovima trgovaca, a tamo su identične. Identično i izgledaju. I generalno, je li to dobar izbor?

m512pg
4.12.2014, 21:15
Trebalo bi da je isto, možda se samo razlikuju po tome kojem tržištu su namjenjeni. Ako tražiš 40", pogledaj i Sony KDL-40R450 (40"). Valjda novi Sony televizori imaju problem sa učitavanjem materijala sa USB-a, iako kažu da se to rješava apdejtom softvera. Zavisi od modela do modela, al Sony generalno ima dobru sliku (boje, kontrast, oštrina). Takođe dobro prikazuje SD signal, što nekom može biti važno.

Ukoliko ne planiraš da gledaš nešto preko USB-a, i možeš spojiti TV i PC, razmisli da kupiš Sony. Pogledaj cijene, uporedi, odlično bi bilo i da na USB nabaciš par filmova i zamoliš prodavca da ti pusti to.. pošto onaj HD materijal koji vrte na promotivnim televizorima služi samo da hraniš oči..

Rocker
4.12.2014, 21:49
Važnija mi je mogućnost da pušta nešto preko USB-a kad zatreba, nego da gledam Dnevnik u svoj svojoj lepoti! :D

BTW, čime je ograničena reprodukcija sa USB-a, kod ovog Samsunga konkretno? Jel' čita NTFS, može li eksterni hard da se nakači ili samo fleška sa FAT-om?

A na Samsungovom sajtu je nemoguće iskopati ni korisničko uputstvo za ovaj model, a tek što ga nema u pretrazi. Ogroman minus za njih, ali mnogo proizvoda im se nikada i ne pojavi na sajtu...

mare037
4.12.2014, 22:27
Jel zna neko koliki je odziv lg 32LB5610 u ms? Ne mogu nigde da nadjem. Cini se kao dobra ponuda ali ne znam kako bi se ponasao u igricama recimo sa ps3, jel ima neko iskustva?

Mislim da je input lag kod tog modela oko 60ms, što je ipak previše za gaming.

Zna li neko razliku između Samsunga 40H5000 i 40H5030? Nigde review-a po netu, ne mogu čak ni specifikacije da iskopam sem one na sajtovima trgovaca, a tamo su identične. Identično i izgledaju. I generalno, je li to dobar izbor?

H5xxx je naslednik F5xxx modela, tako da je gotovo isto uzeti H ili F seriju. H5030 je isto što H5000, a ovih xx30 ukazuje na EU tržište.

BTW, čime je ograničena reprodukcija sa USB-a, kod ovog Samsunga konkretno? Jel' čita NTFS, može li eksterni hard da se nakači ili samo fleška sa FAT-om?

A na Samsungovom sajtu je nemoguće iskopati ni korisničko uputstvo za ovaj model, a tek što ga nema u pretrazi. Ogroman minus za njih, ali mnogo proizvoda im se nikada i ne pojavi na sajtu...

NTFS nije podržan, samo FAT i exFAT.

Uputstvo (http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201408/20140821102425727/%5BENG%5DNLDVBEU2H-1010-0818.pdf) (za USB podršku, od strane 88.).

Space Beer
7.12.2014, 15:21

Ne znam koliki je odziv, ali igram CS:GO bez problema. Ja lično ne primećujem razliku u odnosu na monitor (Benq G2222HDL), mada nemam savršen vid, pa je to više subjektivno :)

BN055
27.12.2014, 22:19
Da li neko poseduje Panasonic TV TX-39AS600E?Njegova cijena je u Bosni je oko 50 000 dinara
http://www.winwin.rs/tv-audio-video/...b-1190748.html (http://www.winwin.rs/tv-audio-video/tv/televizori/televizor-tv-39-lcd-panasonic-tx-39as500e-1920x1080-full-hd-wifi-2xhdmi-usb-1190748.html)

Haralampije
15.1.2015, 13:54
Ima li neko mozda model 42LB671v ili je imao prilike da ga licno testira,zanimaju me iskustva i misljenja jer planiram da kupim...moze i preporuka za neki drugi model u tom cenovnom rangu!

Hvala.:ciao:

todos
21.10.2015, 13:31
Nabavio sam ćaletu Adler 32 inča za 24 k u domaćoj prodavnici. Kakva bruka od televizora. Hebo nas samsung i LG. Ej za te pare dva usb 2.0 tri hdmi, s video, skart i tri činča iiii dvb t2 ugrađen tjuner. Slika perfektna na krovnoj trideset godina staroj anteni. Uhvatio dva kanala više nego Denver STB koji je bio pre njega prikačen na CRT. Jedino rezolucija koja redly ali i nepotrebna veća za ovu vrstu signala ali i ton nije toliko jak da bi se pomenuo. Sve drugo fantazija. Postolje onako kakvo bi trebalo da bude kod svih od teškog matiranog stakla. Ukras na vitrini.

swega
5.11.2015, 15:07
SONY KDL40W705CBAEP ili LG 42LF5800

Picard
5.11.2015, 15:24
Nisam video ni jedan ni drugi, ali verovatno bih malo radije uzeo Sony.

Jamiroquai
16.11.2015, 23:03
Treba mi preporuka za 32" TV koji će najviše biti korišćen za PS4 i gledanje filmova tako da pretpostavljam da mi treba FHD? Ne znam da li mi je DVB-T2 neophodan? Spustiću i kabl od sbb-a do tv-a, mada ne gledam televiziju toliko. I sad dolazimo do cene, koja uvek najveća prepreka, iskreno gledam da prođem što jeftinije, mogao bih da izdvojim oko 35k za tv (ako baš moram).

Steva Regal
12.1.2016, 12:39
Planiram da u narednih 15-20 dana kupim tv. Opredelio sam se za LG, i ne znam baš zašto, ali zalepio sam se za LG 49UF850V. Da li ga neko slučajno ima od vas i kakvi su utisci? Znam da ima dosta iskusnih ovde pa javite ako ste čuli nešto o ovom modelu (ili dajte neki savet/predlog). Hvala unapred!

mare037
12.1.2016, 14:19
Ima ga kod nas u radnjama i kreće se od 140k dinara pa naviše. Samo, koja bi bila namena televizora?

Steva Regal
12.1.2016, 17:48
Koristio bih ga bukvalno za sve, filmove, PC igrice, IPTV... dnevna soba, centar zabave za ženu i mene. Tretiraću ga kao novog člana porodice :) Aha, znači od 140 pa na gore, video sam da ga ljudi na netu u oglasima prodaju za oko 1000-1100€, tako da ću najverovatnije tako kupiti. Nadao sam se da će cena možda pasti još niže posle dočeka Nove.

mare037
12.1.2016, 18:06
Ukoliko nemaš zverinu od konfiguracije pa da pokrećeš igre u 4k rezoluciji, po meni se iskreno ne isplati njegova kupovina u ovom trenutku. Još manje za IPTV i izbor "pravih" 4k filmova, a kako stvari stoje još će vremena proći dok UHD ne zaživi na tom polju.

Steva Regal
12.1.2016, 18:45
Da, svestan sam toga ali tv se kupuje jednom u 10-15 godina. Nadam se samo da će UHD zaživeti u tom narednom periodu, valjda će tv toliko poživeti pa da u tom trenutku budem tehnički spreman.
Napravio sam bio grešku kada sam pre mnogo godina kupovao monitor. Razmišljao sam da ću da uštedim ako kupim model bez HDMI-a. Mislio sam da mi to neće trebati bar naredne 2-3 godine. Za 2 meseca sam se već bio kajao. Zbog toga sam zapeo da uzmem UHD, da budem jedan korak ispred i ne napravim sličnu grešku.

mare037
12.1.2016, 18:52
U tom slučaju samo napred, nemoj da misliš da te sputavam, ali jedno je konekcija i prenos slike a drugo tehničke mogućnosti i marketing. Inače kod monitora ništa nisi uskraćen, jer je slika apsolutno ista kao preko DVI. Jedino što nemaš ton, ali on ti i ne znači ako monitor nema zvučnike (a i da ima opet su krš u odnosu najjeftinijih za kompjuter).

Za radni vek, takvo je vreme došlo da je sve preko garancije dodatni bonus. Skoro je dečko sa drugog foruma reklamirao Sony od 160k dinara da je prestao sa radom, tako da danas nema pravila.

No, opet kažem, ako misliš da ćeš se obezbediti sa 4k samo napred, u suprotnom možeš uzeti odličan FHD za manje novca a veće dijagonale (ukoliko bi ti ista značila).

mlnmnc
2.4.2016, 0:49
Šta mislite o Grundig televizorima, konkretno o ovom?

https://www.bcgroup-online.com/televizori/grundig-32-vle-4520-bm-led-full-hd-30670

yhaker
2.4.2016, 0:56
Deluje OK,3 godine garancije,lep dizajn,prodaju se i u Nemackoj a EU ne prodaju svakakvo djubre.
Skoro su mogli da se nadju i dobri Philipsovi na akcijama.

mlnmnc
2.4.2016, 1:02
Ladno sam našao taj isti Grundig ali dosta jeftiniji :):):)

http://www.ekupi.rs/GRUNDIG-32-32-VLE-4520-BM-LED-Full-HD-LCD-TV-301895.aspx?utm_source=eponuda.com&utm_medium=eponuda&utm_campaign=direct_link

mlnmnc
2.4.2016, 1:39
Negde sam čuo da se sklapaju u Turskoj, je li to istina?

mare037
2.4.2016, 12:21
Da, u Turskoj. Kao proizvođač radi dok je u garanciji, nakon isteka kreću problemi.

Lično bih za taj iznos preskočio njega i slične i uzeo LG 32LF510B (ili 32LF510U ako nemaš kablovsku ili IPTV). Takođe imaš i Samsung za 30k dinara, koji će opet sigurno bolje da se pokaže od tog kojeg si našao.

Ukoliko kupuješ za gotovinu, možeš preko KP da pojuriš LG 32LF5610 sa kojim dobijaš internacionalnu garanciju.

vasiljevic
23.4.2016, 19:39
Tačnije rečeno, Grunding kao brend je pre x godina kupila jedna Turska firma i to je sad, verovali ili ne, turski brend. I kao svaki Turski brend on se proizvodi u Turskoj.

micja
23.4.2016, 20:48
Ima li neko iskustva sa FOX televizorima ? Niskobudžetni su, ali me interesuje da li su baš krš ili su vredni kupovine i svakodnevne upotrebe spram svojih kvaliteta ? :D

Marezz
22.7.2016, 21:46
Zdravo narode, naleteo sam na Tesla TV S43D302B2 za 36.000din na 10 rata. Sta mislite jel dobar izbor ili ima nesto bolje da se uzme za te pare? Bitno mi je da moze na rate da se plati cekovima jer mi je to puno novca da platim odjednom..

Rade
4.8.2016, 12:51
Da ne bih otvarao novu temu, postavicu ovde.
Naime, treba mi tv, u cenovnom rangu 30-35 hiljada, neki maksimum 38 hiljada.. ne bih uzimao preko madjara i ostalo, vec ovo sto ima kod nas u prodavnicama..

todorovic92
13.8.2016, 20:35
I mene zanima neki TV, do 40.000, ali bi bilo fino da je smart.

Ovaj mi je zapao za oko :

TV 32" SMART PHILIPS 32PFT5500/12, 1920x1080(Full HD), HDMI, USB, WiFi, Android 39.990 ... Ali bas nesto nisam cuo iskustva ljudi o Philips-u :/

Najradije bih LG, ali probija budzet... a preko Madjara nesto nisam siguran, jos uvek se neckam.

@Rade

SAMSUNG UE32J5000AWXXH, 1920x1080(Full HD), 2xHDMI, USB, 31.000 din u E*** (da ne reklamiram). Mislim da je to fina ponuda, mada mozes naci neki FOX, FOX, ADLER i tako te marke sa slicnim karakteristikama kao ovaj Samsung, ali sam ja licno malo sumnjicav prema njima.

dacajak
13.8.2016, 20:48
I ja treba da uzmem tv u septembru i bas sam razmisljao dal da uzmem smart sa manjom dijagonalom, ali nesto kontam bolje da uzmem od 42 inca bez smarta za te pare, umesto 32 inca smart, jer ce mi TV sve jedno biti okacen na zidu iznad kompa i povezan HDMI kablom sa kompom, tako da mislim da mi SMART ni ne treba.
Tako da sve sto budem radio na kompu, moci cu i na tv da manifestujem, a bas je velika razlika izmedju 32 i 42 inca, jer mi sestra ima tv 32 inca, a dug ima od 42 TV, i dosta je veci, pogotovo sto se meri po dijagonali.
Mislim da cu uzeti neki VOX-ov sa pravom 1080p rezolucijem, a ne sa 1080i, po mogucnosti sa sto vecom frekvencijom. Jer na par mesta sam video VOXove televizore, i imaju dobar kvalitet slike, ostar, i znam ljude kojima dosta dugo traju, iako to ne treba da bude merilo za svaki model.

bobiv
13.8.2016, 21:58
Bolje idi na veću dijagonalu nego da bude smart..32 je baš mali tv..
Preko 40 inča je već ok.

Aibo
14.8.2016, 10:56
Ma kakav smart, idi na dijagonalu... Prvo će ti možda delovati veliko, ali će ti se oči vrlo brzo zahvaliti na odluci.

makiem
8.9.2016, 19:12
Ljudi, neki savet za TV (40-50000 din)? Primarna namena mu je povezivanje na racunar i koriscenje za gledanje filmova i PC gaming. Znaci, smart je nepotreban, kao i dvb t2 tuner (necu se ljutiti ako ima tuner, ali slabo gledam televiziju, tako da je krajnje nebitan). Idem na 1080 rezoluciju, a dijagonala 40-43 incha.

Ima li sta da valja da zadovoljava ove uslove?

p.s.
Pod gamingom, ne podrazumevam da cu profi da igram CS na njemu, tako da ne jurim ludacko niske latencije. Poredjenja radi, igram na IPS monitoru od 5ms, nista mi ne smeta, ne primecujem ghosting i slicno tako da, ono, nesto priblizno tome.

Aibo
10.9.2016, 18:57
Latencije na TVu su često 40+ mikisekundi i nije to isto što i brzina odziva piksela koju ti pominješ, već prosto vreme koje TV provede u obradi slike pre nego što je izbaci na panel, a uvek provodi više od monitora.

Vidi neki Sony ako možeš da nahvataš, oni obično imaju niske latencije oko 20+ ms, ja na svom tv-u sa 45 ms igrao Witchera 3 i nije mi smetalo mnogo ali npr. ne mogu da igram Dirt Realy jer mi kasne kontrole. Thief probao pa se vratio na monitor jer me lag pri pomeranju kamere jako nervira.

Možda sam ja samo preosetljiv, ljudi sa konzolama igraju na svemu i svačemu, ali kad primetim kašnjenje dešavanja u odnosu na moje komande tu mi sve ode niz vodu.

I sve ovo govorim o utisku na Samsung 40" H6400 kada uključim PC mod koji smanji starini lag od 80ak ms. Ako se ne prebaci na PC mod to je apsolutno neigrivo. Znači 80 ms je po meni neigrivo, 40ak peihvatljivo za sporije igre a tih 20ak koje Sony ima bi trebalo da budu taman.

Vulcan
10.9.2016, 20:31
Ljudi, neki savet za TV (40-50000 din)? Primarna namena mu je povezivanje na racunar i koriscenje za gledanje filmova i PC gaming. Znaci, smart je nepotreban, kao i dvb t2 tuner (necu se ljutiti ako ima tuner, ali slabo gledam televiziju, tako da je krajnje nebitan). Idem na 1080 rezoluciju, a dijagonala 40-43 incha.

Ima li sta da valja da zadovoljava ove uslove?

p.s.
Pod gamingom, ne podrazumevam da cu profi da igram CS na njemu, tako da ne jurim ludacko niske latencije. Poredjenja radi, igram na IPS monitoru od 5ms, nista mi ne smeta, ne primecujem ghosting i slicno tako da, ono, nesto priblizno tome.

Uzmi VOX 48YD200 i bices prezadovoljan. U pitanju je TV od 48" sa pravom HD 1080p rezolucijom.

makiem
11.9.2016, 16:41
Hm, nesto mi se ne uzima VOX, vise sam mislio neki LG/Samsung i slicno... Znam par ljudi sto je uzelo Vox, pokvarili se jako brzo, tako da ne bih da rizikujem da cim izadje iz garancije vrisne (mislim znam da rizik svakako postoji, ali cini mi se da je znacajno veci sa VOX tv-ima).

stuki
17.9.2016, 18:52
Jel moze neka preppruka do max 100k . Tv bi se koristio u normalne svrhe (kablovska , po koji film itd.) . Bio sam u jednoj radnji i preporucili su mi samsung UE50ku6072uxxh za 90k . Valja li taj sta ? Ne razumem se bas u televizore pa ne znam ni sta da gledam :S

todorovic92
18.11.2016, 13:55
Resio sam da se podnovim novim TV-om, pa bi mi fino dosla vasa pomoc.

LG 40UH630V 62.000 ( Znam da UHD na toj rezoluciji ne znaci, ali je u izboru zbog garancije i mozda nesto boljeg smart sistema od ostalih )

SONY KDL40WD650BAEP 55.000 ( ili od 48'' 62.000 )

Panasonic TX-40DS400E 59.000

Svi su sa 5 godina garancije sto mi dosta znaci. Koliko sam procitao Sony-ev smart je ''ograniceniji'' od ostalih. O Panasonicu ima najmanje da se procita. Dok LG na papiru deluje najbolji model.

Tv ce sluziti za gledanje kablovske, filmova i serija. E sad, zanima me koliko bi bilo moguce igrati igrice na bilo kom od tih tv-a ? Najvise PES, mozda da pokusam po koju akciju i to je to.

Dobri_isak
27.11.2016, 20:13
Ljudi, je l' sam ja slepac, ali ne mogu da nadjem 49 inca 4k oled? Je l' moguce da ne prave 49'' oled?

Sent from my iPad using Tapatalk

Aibo
27.11.2016, 20:26
Najmanji OLED je 55".

Dobri_isak
27.11.2016, 20:29
Ne mogu da verujem. Hvala... a je l' po tebi vredi dati 2300 evra za 4k oled lg?

Sent from my iPad using Tapatalk

Aibo
27.11.2016, 20:48
Vrlo relativna stvar u zavisnosti od primanja i toga koliki si fan/geek za filmove i serije, jer budimo realni za TV kanale je to bacanje para. Mene su Oledi u par navrata oduševili i da imam "evropsku platu" bez razmišljanja bih uzeo i uplatio Netflix 4K za 12€ mesečno.

Yao_Ping
18.1.2017, 21:38
Moze neka preporuka za TV vece dijagonale (reda 55'')

Soba mi je velika tako da mi 4k nije potreban, OLED je super ali je jos uvek preskup, smart tv, 3d...totalno nebitno.

Samo dobra slika, nista drugo specijalno

Aibo
18.1.2017, 22:15
Ja bih nešto poput Samsung UE55k6300.

mare037
19.1.2017, 0:58
Moze neka preporuka za TV vece dijagonale (reda 55'')

Soba mi je velika tako da mi 4k nije potreban, OLED je super ali je jos uvek preskup, smart tv, 3d...totalno nebitno.

Samo dobra slika, nista drugo specijalno
Budžet? Kupuješ u domaćoj radnji ili bi uzimao i preko KP-a?

Yao_Ping
19.1.2017, 12:53
Budžet? Kupuješ u domaćoj radnji ili bi uzimao i preko KP-a?

Mislio sam da narucim iz HU, imam neki kontakt. Ako imate nekog za preporuku posaljite na pp

Red velicina je do 700-800e max za nesto sto vredi para. Marka je isto bitna da bi vazila garancija (koliko sam cuo lg vazi, samsung ne, ispravite me ako gresim)

Yao_Ping
19.1.2017, 13:56
Ja bih nešto poput Samsung UE55k6300.

Ne bih zakrivljeni ekran - gubi smisao zbog razmaka od 4m+ i pozicije garniture.

Nude mi LG 55LF652V za 750e, al' mi deluje puno za stari model

mare037
23.1.2017, 18:54
Tako je, LG garancija važi i kod nas. Jedno vreme je i Panasonic davao internacionalnu, ali ne znam da li je i dalje ima.

Ako ti odgovara 50" možeš za 650€ da nabaviš Sony 50W755C/756. Ima i novija WD serija, ali idi pre na ovu stariju jer je bolja. Za ~800€ ima veći 55W805C/809. Iako te ne zanima 3D i Smart funkcije, jako su kvalitetni što se tiče slike i pouzdanosti.

Љуша
13.3.2017, 22:18
Отишао ми и други lg тв. На оба је био исти проблем. Има тона а нема слике. Први сам заменио за други веће дијагнале. Са 32 на 42 инча. Пошто нису могли да поправе, јер немају део, заменили су ми уз доплату за већи. И сад овај већи, опет исти проблем. Има тона, нема слике.

Препоручите ми неки до 50 000. Дијагонала 42 инча. Да одем да заменим јер је тв још у гаранцији.

kapetan_Miki
14.3.2017, 16:18
ima li neko iskustva sa sharp televizorima? konkretno ovaj model:

http://www.sharp.eu/av/product/6350-2/43-2/lc-43cfe6352e/

DukeofSerbia
7.4.2017, 21:09
Iskopiraću poruku sa drugog foruma koju sam otkucao radi slučajnih prolaznika.
-------

Pošto se postavljaju pitanja u vezi Sharpa...

Sharp je u je bio u totalnom haosu pre nego što ih je letos konačno kupio Hon Hai aka Foxconn. U stvari, još uvek nisu u stanju
Kinezi da sve isprave što je prethodni menadžment upropastio. Razdvojiću Sharp na dva dela.

Sharp TV biznis

Sharp TV u Amerikama – to je od početka 2016. u stvari kineski HiSense koji je najveći kineski proizvođač TV-a, ispred Skywortha.

Sharp TV u Evropi – od 2014. to je UMC Slovakia koji je kupio licencu da proizvodi i prodaje Sharp TV-e pod tim imenom u Evropi.
http://www.umc-slovakia.sk/company/strategic-alliance-sharp-umc/
I ne samo to, oni ih i dizajniraju i uspeli su da totalno srozaju Sharp ime (čitajte strane forume i sajtove)! Sharp je u decembru
kupio većinski deo Skytec UMC-a u pokušaju da se spasi što se može.

Sharp audio u Evropi – isto UMC Slovakia.

Sharp kućanski aparati u Evropi – to je u stvari Vestel (Turska).

Dakle, pravi japanski Sharp nema veze sa ovim ovde u Evropi što se dešavalo poslednje dve godine!

Sharp panel biznis

Sharp je proizvodio MVA panele za monitore i proizvodi ASV TV panele. ASV je po njima „jedinstvena“ tehnologija, mada je
u stvari specifičniji VA. Zaboravio sam da ih naveden zato što su minoran proizvođač (nekada su bili jako ozbiljan).

Koliko vidim, svi W-LED ASV paneli imaju 10-bitnu dubinu boja izuzev dve verzije koje su 8-bitne:
31,5“ 768p i 60“ 1080p. Oba panela se proizvode i ima ih u nekim Samsungovim 32“ i 60“ modelima.

Trebali su isto proizvoditi za Samsung verzije od 40“ i 70“ (mada opet sam čitao da Sakai već proizvodi 40“ za Samsung),
ali je Foxconn to presekao (presekli su još neke dilove) i koliko sam čitao, Kinezi planiraju potpuni povratak Sharpa i na
panel i TV tržište. Sharp ne proizvodi UHD panel(e) što sam i naveo.
Izgleda da još i UMC koristi vrlo limitirano ASV panele (po svoj prilici spomenuti 31,5“ 768p). Top evropski „Sharp“ modeli
imaju IPS panele.

Tokom ove godine Sakai (Sharp i Foxconn zajednička kompanija) će prestati isporučivati ASV panele Samsungu,
zvanično saopšteno od Foxconna.

Po specifikacijama su ASV paneli izuzetni (odlični)!

TL; DR
UMC televizori, pardon „Sharp“, su za izbegavanje.

Aibo
17.6.2017, 15:30
Moram ovde da iznesem jedno opšte zapažanje. Gledajući neku srednju ponudu, konkretno Samsung i LG serije 6... apsolutno svi paneli, 1080p i 4K su sa osvežavanjem od 60Hz i imaju neku lošu ili nikakvu interpolaciju pokreta.

A ja sam pre 2 god uzeo upravo Samsung serije 6 zbog 120Hz, inače ne bih doplaćivao razliku u odnosu na 5xxx modele... Skoro mi se sam apdejtovao sistem na TV-u i pritom zabagovala, isključila se interpolacija iako je pisalo da je uključeno, a ja sam se osećao kao da me je neko lupio krpom u glavu koliko su pokreti izgubili na čistini... Vratio sve u normalu i odahnuo.

Ovo je realno trčanje unazad, ne možeš da dobiješ više od 60Hz i one najsirovije pokretne rezolucije od 300 linija u klasi do 1000 €. Znači moj H6400 plaćen 450€ je 120Hz panel, dok sada ni svi 7xxx nemaju 120Hz, samo oni skuplji KS modeli od 1000+ €, KU su i dalje 60 Hz. :facepalm A kada se slika/kamera makar malo kreće daleko mutnije će da izgleda 4K/60Hz nego 1080p/120Hz sa dobrim blur reduction-om. Znači farbaju nas marketingom kao somove, a u realnosti više zakidaju nego što daju.

BrutaLiS
2.7.2017, 11:31
Ima li nesto pristojno za 600-700e, za ps4 pro, 4k, <30ms da mogu i sim voznje da se igraju, po mogucstvu pravi rgb? 120hz pretpostavljam nema ispod 1000e?

Velicina 43-50?

edit: ovo deluje ok? Jedino 35ms, ne znam jel to prihvatljivo

http://www.displayspecifications.com/en/model/f340412

Aibo
3.7.2017, 18:30
35 ms se smatra prihvatljivim ali ne bih bio siguran da preporučim za SIM vožnje. Moj TV ima 43 ms što nije toliko velika razlika i ako probam da igram Dirt na njemu smeta mi kašnjenje. Evo ti ovde ceo detaljan opis (http://hdtelevizija.com/2016/06/19/philips-49pus6501-pus6501-android-ultra-hd-tv-recenzija/) tog Filipsa. Zaista ima 120Hz i taj deo je dobar ali za TV/serije/filmove dok je za igre praktično beznačajan. Kada kačiš PC/konzolu za igranje obično se uključi Game mode koji poisključuje sva poboljšanja slike da bi se dobio brži odziv, pa se tako pogase i svi deblur/dejudder algoritmi za glatkije pokrete, tj. gleda se u potpuno sirovih i neobrađenih 60Hz koje TV dobija. Ako se to ne uradi lag je obično nesnosan sa 70+ ms. Tako da ti je za igranje praktično svejedno. Taj Philips ima i nekih svojih mana u vidu vrlo niskog kontrasta, lošije obrade slike od Korejskih/Japanskih proizvođača pa npr. gledanje nekog TV-a ume da izgleda lošije nego što bi trebalo. To je nekako logično jer je ovo Kinekski TV a od Philipsa ostalo samo ime, pa nemaju iskustva sa obradom slike koje imaju Sony, Samsung, LG...

Ako ti je OK kupovina preko KP, za 620-650€ ima Samsung 49KU6400, koji su čak i u Eurogamer-u opisali (http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2016-samsung-ku6400-4k-tv-review)kao dobar izbor za gejmere zbog jako niskog kašnjenja od ~19 ms i generalno kvalitetne 4K slike. To je skoro duplo brži odziv od ovog "Philips-a" i mislim da je za SIM to jako bitno. Dalje, TV ima odličan kontrast, oko 5x viši i dobro rukovanje svim vrstama sadržaja koji nije nativno 4K, tako da se ne plašiš na šta će da liče razni ripovi, TV kanali... Ako kupuješ u našim prodavnicama, možda ti bude preskup, u tom slučaju bih bacio pogled na Samsung 43KU6072, odziv je ~23 ms što je i dalje bolje od većine TV-a. Panel i ostali kvaliteti slike su slični samo je dijagonala manja.

Ovo što si naveo da TV ima pravi rgb, verovatno si mislio na HDR? U ovoj cenovnnoj klasi ja ne znam ni jedan TV koji ima implementiranu punu HDR podršku. Ako neko zna neka se javi. Ali pogotovo za sim vožnje bih se držao što nižeg input laga kao prioriteta. Da ponovim, meni 42-43 ms smeta i nervira čak i u manje zahtevnim igrama. Mogao sam na njemu da igram Witchera i Tomb Raider npr. ali trke i FPS-ove nikako. Na kraju sam prosto nastavio da igram na 24" TN monitoru iako pored stoji 40" TV.

Jamiroquai
7.7.2017, 15:33
Evo mene opet, treba mi predlog za kupovinu novog tv-a, ovog puta za dnevnu sobu :D Razdaljina je nekih 3m, možda malo više. Najviše ću gledati fudbal, ps4 gaming i netflix. Pretpostavljam da mi smart nije neophodan. Na šta sve da obratim pažnju? Koja dijagonala, i šta preporučujete? Budžet je 500e. Hvala unapred :)

k750
5.11.2017, 22:52
Dozvolio sam sebi da u početku pojavljivanja novih modela TV-a ispratim šta je šta, ali sam takođe dozvolio da nadalje ne pratim... pa sam, eto, u situaciji da tražim savet, i polako nadoknadim propust...
Recimo, ja ne znam konkretne razlike plazma tv ili lcd?
Razmišljam o kupovini TV-a, ali kako odlučiti kad ne znam tačno šta kupujem?
Recimo, HDMI, SCART ulazi itd... to je jasno...
Ali šta je pored toga bitno znati pored kupovine, na šta najviše obratiti pažnju?
Recimo, naišao sam na TV koji košta 30 000 din, ali njegova rezolucija je 32inch i 1366x768. Recimo, koristio sam lap top koji je 12inch ali je njegova rezolucija takođe 1366x768. Na osnovu toga, ja pretpostavljam da ovaj TV od 30 000 ne može da pruži dobru HD rezoluciju, o full HD i da ne govorim. E sad, pošto već duži period nisam pomno pratio novine tehnike, da li ja grešim u ovoj svojoj logici, ili je to tako...

Aibo
6.11.2017, 14:20
Taj deo Plazma vs LCD ti više i ne treba jer se plazme već neko vreme ne proizvode, dakle LCD.

Što se rezolucije tiče, TV obično gledaš sa dosta veće daljine nego laptop, pa tih 1366 x 768 izgledaju sasvim dobro na 32" sa recimo 2 metra daljine. Npr. 1366x768 ti daje skoro istu gustinu piksela na 32" kao što je ima 1920x1080 model od 43". Znači oko toga baš nema potreba da brineš.

Oko čega npr. treba da brineš... evo par opštih smernica:

1. Ako gledaš dosta TV kanala onda TV treba da ima dobar tjumer, upscale, obradu šuma... To je kod poznatijih marki obično na visokom nivou, npr. Samsung, Sony, LG, Toshiba... a kod manje poznatih može da bude dobro a može da bude i loše, kako na kom modelu ubodu, npr. Vox, Fox, Vivax, Tesla...

2. Ako želiš da ubodeš USB na kom ti se nalazi film i da gledaš direktno na TV-u onda ti treba model sa dobrom multimedijalnom podrškom (da bi mogao da prikaže što više formata, titlove...) i tu obično prednjači LG pa onda Samsung i Sony. Kod drugih marki iskreno ne znam, tu se uvek treba raspitati za svaki model pojedinačno. Ako će ti PC biti spojen na TV, onda ti taj detalj nije preterano bitan jer sve puštaš sa TV-a.

3. Tip LCD panela. Postoje dve generalne grupe LCD ekrana koje se nalaze u televizorima - IPS i PVA. IPS ima bolje uglove gledanja a PVA veći kontrast jer može da prikaže tamniju crnu boju. Pa ako TV gledaš iz nekih čudnih uglova onda bolje IPS, ako sediš normalno preko puta njega onda bolje PVA. Slično tako i oko svetla, ako ti je svetlo uvek upaljeno onda ti je svejedno koji tip panela uzimaš, ako voliš da pogasiš svetla kad gledaš film, onda je opet bolji PVA jer tako u mraku se vidi da je crna na njemu više crna... pa se vidi i više detalja u mračnim filmovima.

- IPS koristi LG u svim modelima, Sony u nekim, Samsung vrlo retko.

- PVA koristi Samsung u preko 90% modela, Sony u preko 50% modela a LG ih ne koristi.

To su ti neke opšte smernice, ali kada finalno rešiš da kupiš TV, onda se u skladu sa tim koliko para želiš da daš, šta ima kod nas u radnjama i kakve su tog trenutka cene obično svede odluka na 2-3 modela, pa se tu prelomi na osnovu razlika i šta je tebi bitnije.

k750
6.11.2017, 17:12
Hvala puno na odgovoru, od velike je pomoći!!!

DukeofSerbia
7.11.2017, 21:45
Ostavljam poruku u vezi TV LCD panela, pošto je poruka Aiba prilično zastarela.

Ne postoje niti su postojali PVA paneli, već S-PVA koje je proizvodio S-LCD Corp, zajednička korporacija Sonija i Samsung Electronicsa, ali je Sony 2011. prodao svojih 50%
i SE je preimenovao kompaniju u Samsung Display.

Postoje dve vrste LCD TV panela: VA grupa i IPS-oliki.

VA proizvođači panela:
Innolux (Tajvan) – S-MVA /// ex ChiMei (skr. CMO)
AU Optronics (skr. AUO) (Tajvan) – MVA i AMVA3 /// oni su povezana korporacija sa BenQ-om
Samsung Display (Koreja) – SVA /// ex S-LCD Corp; 100% filijala Samsung Electronicsa
China Star Optoelectronics Technology (skr. CSOT) (NR Kina) – HVA
Sharp & Sekai (Japan) – ASV /// 100% filijala Hon Hai Precision Industry (Foxconn na berzi)

IPS-oliki proizvođači panela:
LG Display (Koreja) – S-IPS i AS-IPS /// ex LG Philips; nezavisna korporacija od LG Electronicsa koji je najveći akcionar (37,9%)
Beijing BOE Optoelectronics Technology (skr. BOE) (NR Kina) – ADS

Situacija sa LCD panelima na tržištu TV-a je izuzetno komplikovana i namerno zamršena. O tome sam kucao jako puno na benchu. Npr. Samsungovi TV-i koji imaju IPS panele
(pogrešno PLS) su u stvari ADS. Ove jeftine regionalne marke TV-a masovno isto imaju ADS panele. Najbolje VA panele proizvodi AUO.
Dalje, nije tačno da LG Electronics koristi samo IPS panele. Do ove godine su koristili i Innolux S-MVA panele i štaviše, to su bili odlični modeli i mnogi su se razočarali odlukom
LGE-a da ih ukine za ovu godinu.

Kod Samsunga je bilo ovako jako dugo godina (FHD modeli) i to u istoj seriji :mad:!!! Dakle, pročitate test 48", pomislite da to važi i za 43", kad ono šipak, totalno drugačiji panel!
ADS: 43" i 49" /// VA: 32", 40", 48" i 50"

Jedan od razloga zašto sam kucao na benchu da su Samsung Electronics i LG Electronics najveći prevaranti na TV tržištu.

Iskopiraću UHD W-LED panele (proizvođač + tip) / moguće da je došlo do pojave novih modela (ovo je aktuelno stanje od zimus):
Svi 40" paneli su S-MVA (Innolux).
42" su ili IPS (LG Display) ili S-MVA (Innolux).
Svi 43" paneli su IPS (LG Display).
49" paneli su ili IPS (LG Display) ili HVA (CSOT).
Svi 50" paneli su S-MVA (Innolux).
55" paneli su: IPS (LG Display), ADS (BOE), AMVA3 i MVA (AUO), SVA (Samsung) i HVA (CSOT).
Svi 58" paneli su S-MVA (Innolux).
Svi 60" paneli su IPS (LG Display).
65" paneli su masovno IPS (LG Display), AMVA3 (AUO) i S-MVA (Innolux) uz jedan ADS (BOE).
75" paneli su: IPS (LG Display), AMVA3 (AUO), S-MVA (Innolux) i SVA (Samsung).

todos
8.11.2017, 0:28
Odavno nisam pročitao interesantniji tekst nego ovaj prethodni!:confused: :icon_scra:tapsh:

malo blesav
8.11.2017, 10:55
Odličan tekst :)
Mada, super bi bilo kada bi neko sa tolikim znanjem dao preporuke za kupovinu televizora, nekoliko modela u recimo 3-4 cjenovne kategorije. :)

Aibo
8.11.2017, 12:04
Nije loša polazna osnova ovaj sajt i njihova lista najboljih TV-a po kategorijama (http://www.rtings.com/tv/reviews/best) jer ono što opišu uvek navedu kakav je panel, kontrast, uniformnost osvetljenja, pokreti... Naravno, neki od njihovih favorita nisu dostupni kod nas ali se ipak može izvući korisnih informacija o nekim kod nas aktuelnim modelima.

Inače, sve ovo što piše Duke stoji, paneli su izmešani samo tako, i u istim serijama poput npr. Samsung J6300 serija kao i nova M6300 imamo uglavnom panele VA tipa dok je 43" model IPS što ga realno čini potpuno drugim modelom, ali i dalje nosi isto ime. :rolleyes:

I da, moj je lapsus bio što sam u prethodnom postu pisao PVA a trebalo je VA. :o

DukeofSerbia
8.11.2017, 12:33
Fala, fala ;).

To što sam otkucao u vezi UHD W-LED panela je jako teško naći na jednom mestu i nećete sigurno naći ni na jednom forumu ili sajtu u vezi TV-a. To sam lično „rudario“ da pronađem
prave informacije.

Kod Samsunga sam zaboravio navesti da su do prošle godine (ne znam za ovogodišnje modele) ugrađivali VA panele od Innoluxa, AUO-a, Sharpa (Sekai) i svoje (Samsung Display)
i sve to tako izmešano u istoj seriji… Napomena da Sharp (Sekai) nije proizvodio UHD panele (ne znam da li su počeli konačno ove godine, ali ih i ovako Foxconn ne prodaje
više Samsung Electronicsu od prošle jeseni/leta), samo HD i FHD.

To što rade proizvođači TV-a je generalno pokvareno, ali je legalno zato što se ne reklamira niti tip panela (namerno, ali ni kupce ne interesuje) niti specifikacije za razliku od
monitora gde su sve specifikacije poznate. Kod TV-a je ubedljivo najvažnija stvar marketing.

LG Electronics serija koja je koristila Innoluxove S-MVA panele je bila UH630V (2016.). To su bili jako dobri modeli. Takođe, LG Electronics je u toj istoj 2016. „uvaljivao“ S-IPS
i AS-IPS UHD panele sa WRGB strukturom zaključno sa UH660V serijom. Dno dna.
Ali ne, ima toga još – svi LGE LCD UHD modeli u 2017-toj imaju WRGB strukturu :mad:!!! Ti paneli zbog toga uopšte nemaju 3840x2160 rezoluciju, već 2880x2160! Najobičniji prevaranti.

Ako me ne bude mrzelo (kucao sam na benchu ranije tokom godine), otkucaću šta još isto rade njihovi korejski konkurenti. Mrtva trka ko su veći prevaranti. O HDR-u se tek mogu
kucati romani.

Mene pre svega interesuje paneli za monitore i sami monitori, pa tek onda paneli za TV-e, a sami TV-i su usputni hobi. Što se tiče preporuka za TV-e, situacija je puno komplikovanija
nego za monitore. To zavisi bukvalno od slučaja do slučaja.
Da li će se gledati samo analogna kablovska? Digitalna TV? HD TV?
Da li su bitni široki uglovi gledanja?
Da li se gleda uvek pod svetlom (prirodno ili veštačko) ili se gleda i u mraku?
Da li TV treba da je „pametan“?
Da li će koristiti za konzolarno igranje i koje igre?
Da li će se koristiti za PC?
Ko će koristiti TV?
Da li je bitna dužina garancije?
Da li se kupuje za gotovinu ili rate? Može od preko ili samo ovde? Budžet za kupovinu?
...

@ Aibo

RTings je odličan i verovatno najbolji sajt za TV-e na engleskom jeziku (iako su Kvebešani :to_care:).
I Samsung ne ugrađuje IPS panele, već ADS koje proizvodi kineski BOE, koje isto ugrađuju i ove naše poznate regionalne marke (tipa Tesla, Vivax itd.) što sam i otkucao ;).
To jeste IPS-oliki panel, ali nije IPS jer je to LG Display. Zato Skyworth (drugi najveći kineski proizvođač TV-a) namerno ističe da imaju S-IPS panele da bi se razlikovali
od konkurencije koja ima kineske „IPS“ (ADS) panele.

mentolbrebombona
8.11.2017, 13:27
Kod Samsunga je bilo ovako jako dugo godina (FHD modeli) i to u istoj seriji :mad:!!! Dakle, pročitate test 48", pomislite da to važi i za 43", kad ono šipak, totalno drugačiji panel!
ADS: 43" i 49" /// VA: 32", 40", 48" i 50"

LG Electronics serija koja je koristila Innoluxove S-MVA panele je bila UH630V (2016.). To su bili jako dobri modeli. Takođe, LG Electronics je u toj istoj 2016. „uvaljivao“ S-IPS
i AS-IPS UHD panele sa WRGB strukturom zaključno sa UH660V serijom. Dno dna.
Ali ne, ima toga još – svi LGE LCD UHD modeli u 2017-toj imaju WRGB strukturu :mad:!!! Ti paneli zbog toga uopšte nemaju 3840x2160 rezoluciju, već 2880x2160! Najobičniji prevaranti.
Burazer je pre neki dan uzeo Samsung 32'' i slika je sasvim ok. Mislim da je to VA panel, jer vidim pomalo razliku kad uporedim sa mojim LG 43'' LH630V, za koji mislim da je IPS i sa kojim sam zadovoljan za sad što se tiče digitalnih kanala i videa na tjubu. Premijer liga, NBA i NFL odlični, baš sam zadovoljan. Jedino gde sam ostao razočaran je košarka, konkretno Evropsko u basketu kad sam gledao smorio sam se. Ružno je prosto kad se gleda sve što nije krupan plan, što je dosta od jedne košarkaške tekme. Kad gledam NBA nemam ni blizu taj osećaj, kvalitetniji je prenos, nema šta.
Sve što si rekao za LG 4k potpisujem i raspravljam se sa nenormalnom rodbinom i komšijama kada me pitaju za savet šta da uzmu, jer od marketinga i igri brojki sa rezolucijom i slično, ljudima sve zvoni i teško im je bilo šta objasniti. Svaka čast za poruke, čitao sam te i na benču.

Aibo
8.11.2017, 16:44
@ DukeofSerbia

ADS/PLS namerno nazivam IPS-ovima jer olakšava prosečnom čitaocu da shvati šta sa njima dobija/gubi. Imaju relativno iste prednosti i mane, dele "IPS glow"... u suštini su jasno varijacije jednog istog roda.

Isto tako smatram da nije preterani problem što neki Samsung, recimo KU6300, može da zapadne sa AUO, Samsung ili Sharp panelom jer su svi VA tipa. AUO je najbolji ali su realno svi jako dobri, razlike su ipak u nijansama koje bi mogle da se primete tek u direktnom poređenju a u realnosti ne menjaju stvar previše.

Međutim kada Philips krene da prodaje seriju TV-a sa Sharp VA panelima i ona kao takva prođe sve inicijalne opise... a onda nakon samo par meseci promene na neke totalno leve IPS-olike pa kupci ne znaju šta ih je snašlo, to je što se mene tiče razlog za potpuni bojkot brenda.

Od konkretnih budžetskih modela u našim prodavnicama bih npr. sebi lično uzeo Samsung J5200 ili J5500 iako su stari modeli jer su VA, imaju ok input lag, dobru uniformnost ekrana (za novije K5xxx nisam baš siguran jer sam video da ume da bude prilično loše). Najnoviju seriju M5xxx bih zaobišao jer je kompletno IPS-olika, vrlo slična LG jeftinim modelima koje ne volim jer imaju plitku crnu i prosto mi to nije to za gledanje filmova i serija koji često imaju puno tamnih scena u koje onda upliva ono sivilo/plavetnilo umesto crne boje, pa još ako nije uniformno nego na oblake, to mi je tek ometajuće. Još je Samsung obično i skuplji pa to tek nema smisla. Sonijeve aktuelne modele nisam ispratio jer obično ne vrede puno u toj cenovnoj klasi, oni se uozbilje tek gore oko 1000€.

Od jačih modela bih opet probao da odaberem neki Sasmung serije 6, recimo pominjani K6xxx za FHD ili KU6xxx, MU6xxx za 4K. Samo da ne budu nikako dijagonale od 43" jer su to različiti modeli.

k750
8.11.2017, 16:54
Gledam oglase na internetu, upoređujem cene sa cenama u radnjama...
Naravno, finansijski je isplativije uzeti polovan. Da li imate iskustva sa takvim kupovinama, da li je bolje ipak kupiti u prodavnici, imaš garanciju, novo je...? Ili nema ništa loše kupiti i preko oglasa, neki polovan tv?
Možete li mi preporučiti neki TV sa aktuelnog našeg tržišta, do 35000 din?
Recimo, za tu sumu (a negde sam našao i malo veću) koliko sam razumeo (zahvaljujući pomoći s ovog foruma) može se daleko bolji tv naći putem oglasa? Možete li mi dati neki savet, kako razmišljati, šta odabrati? U suštini TV nije potreban isključivo zbog gledanja filmova, povezivanja sa računarom i sl. već obično, "old school" gledanje dnevnog programa :D

malo blesav
9.11.2017, 8:29
Aibo, da li je ovo (https://www.olx.ba/artikal/26498662/tv-samsung-led-43j5502-full-hd-smart/) nešto što bi mi preporučio da kupim? Preporučio si mi već LG 43lh630v, mada ako je loša crna boja, je li bolje onda samsung ovaj? Tu su negdje sa cijenom.

Aibo
9.11.2017, 11:30
Za 43" je manje više svejedno jer su u oba slučaja IPS paneli unutra, a ostatak funkcija je manje više na sličnom kvalitetu kod oba brenda i sva je verovatnoća da su slični LG modeli jeftiniji. Ali ako ti nije problem da ideš na manju dijagonalu, onda bih uzeo 40" J5502. I to bih ga uzeo radije od godinu dana novijeg K5500 zato što iako su im paneli isti, rekao bih da je noviji lošije napravljen. Npr. iz ove J serije sam video više modela sa vrlo ujednačenim i lepim osvetljenjem, znači u tamnijim filmovima ama baš ništa ne štrči na slici. Dok dva iz K serije što su uzimali neki poznanici imaju problema sa neuniformnošću osvetljenja. Na jednom 40" K5102 se npr. jasno vidi čak i na svetlim kanalima da uglovi nisu osvetljeni jednako kao centralna površina.

DukeofSerbia
15.11.2017, 13:51
Pitali ste za preporuke ;)…

PAŽNJA

Sony KD-XE437077 (https://www.emmi.rs/televizori-tv-43-led-sony-kd-43xe7077.11.html?productId=66921) za samo 61k :eek:!!!

Da li je greška u ceni, ne znam, ali za te novce nema ni u Germaniji :alealeee:! Ako je ponuda stvarna, kupujte dok traje!

Ovo naravno ako vam treba IPS-oliki TV sa svojim prednostima i manama. Panel je LG Display S-IPS. I Sonijevi LCD TV-i su najbolji i bez premca za PC desktop upotrebu.
Ovde (https://forum.benchmark.rs/showthread.php?221688-Monitori-sa-IPS-panelima&p=5045996&viewfull=1#post5045996) sam detaljno objasnio i zašto.

Ako kupujete ovde u maloprodaji, a treba vam 55“ UHD model, onda je najbolja kupovina u budžetskoj klasi Sony KD-55XE70xx serija. Panel je MVA koji proizvodi AU Optronics.
http://www.eponuda.com/4k-ultra-hd-tv/sony-kd-55xe7077s-smart-4k-ultra-hd-televizor-cena-413225
http://www.eponuda.com/4k-ultra-hd-tv/sony-kd55xe7005b-smart-4k-ultra-hd-televizor-cena-413385

Takođe, 49“ verzija isto ima sasvim ok cenu. Panel je LG Display S-IPS.
http://www.eponuda.com/4k-ultra-hd-tv/sony-kd49xe7077-4k-ultra-hd-4k-ultra-hd-televizor-cena-411545

Dalje, LG LCD TV modele iz 2017-te ne preporučujem ni najgorem neprijatelju, a pogotovo ne njihove „UHD“ modele.

Dalje, izbegavajte Samsungove modele sa njihovim SVA panelima (to su vam modeli sa zakrivljenim panelima).

Kad se smislim, otkucaću nadam se i u vezi FHD modela :).

P. S.
Trenutno se svi skuplji Sonijevi, ali i LG i Samsungovi modeli u ovdašnjim maloprodajama prodaju sa 5 godina garancije!

GagiPappa
17.11.2017, 12:36
Ajde Vojvodo sta si se stisao za tekst, pisi i za FHD 43, 49 itd... :D

Zasto treba izbegavati LG modele iz 2017e?

DukeofSerbia
19.11.2017, 22:47
Objavio sam detaljno na drugom forumu, ovde ću samo iskopirati preporuke. Ako bude zainteresovanih, mogu iskopirati i traktate :D.

UVODNE NAPOMENE

Kod modela koji nisu iz 2017-te je to navedeno mada sam izbegavao starije modele zato što su skoro nemogući za kupiti (one koje još vidim na stanju sam naveo).
Stavio sam koji je tačan tip panela ako je poznato (ako pogrešno objavim onda nije namerno već sam tako pronašao ili slučajno pogrešno kopirao), ako ne, onda
makar generički IPS ili VA. Već je opštepoznato da svi (izuzev LG Electronicsa) imaju određene serije gde se mešaju IPS-oliki i VA paneli. Različiti modeli su najbolji
za različite potrebe. Ne može najbolji za sve baš kao i kod monitora. Za PC upotrebu su bez premca najbolji Sonijevi modeli, pa puno praznih mesta.

Modeli su grupisani na osnovu klasa po budžetu. To je problematično zato što neko kupuje ovde u maloprodaji, a neko od preko, ali bolje od toga ne umem.

Preporuke su na osnovu profesionalnih testova. Moja preporuka je i da pre kupovine proverite strane forume da li postoje žalbe na dotični model. O tome pišu i pojedini
testeri (kao Rtings), ali nemoguće je sve pokriti.

PREPORUKE JESEN/ZIMA 2017-18.

32“ MONITORI kao zamena za TV*

LG 32MP58HQ-P (AH-IPS)
Samsung S32F351 (neki VA)

O njima sam kucao naširoko, ako bude neko zainteresovan za kupovinu, neka mi se obrati za dodatne informacije/linkove.

*Dijagonala panela je tehnički 31,5“.

FULL HD modeli

Panasonic DS500 (2016.) (24“ ?*; 32“?*; 40“ S-MVA; 49“ i 55“ IPS)
Panasonic ES500 (24“ ?*; 32“ IPS?*; 40“ S-MVA; 49“ IPS)
*HD Ready modeli (24“ i 32“).

Philips PFS4131 (2016.) (32“ IPS?; 43“ IPS; 49“ IPS)
Philips PFS4132 (32“ IPS?; 43“ IPS; 49“ IPS)

Samsung K5500 (2016.) (32“ PLS?; 40“ S-MVA; 49“ PLS; 55“ S-PVA) (Tizen)
Samsung M5500 (32“ AMVA?; 43“ AMVA3; 49“ PLS; 55“ S-PVA) (Tizen)
Samsung M5600 (32“ AMVA?; 43“ AMVA3; 49“ PLS; 55“ S-PVA) (Tizen)

DukeofSerbia
19.11.2017, 22:54
NAPOMENE

10-bitni panel – da li je pravi ili 8-bit + FRC, nije bitno.
WCG – wide colour gamut (proširena pokrivenost boja).
100/120 Hz – 50 Hz je TV standard u Evropi.
HDR – model je testiran da može prikazati bar 500 cd/m2 u HDR modu (pravi je 1.000 cd/m2) što je neki minimum da se vidi razlika u odnosu na SDR.
FALD – full array local dimming, a da li TV ima Direct ili Edge LED je u suštini nebitno. Aktiviran FALD produbljuje crnu i daje veći kontrast, ali ima svoju
negativnu stranu. Više ovde (http://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/local-dimming).
Smart – navedena je „pametna“ platforma ako je ima.

ULTRA HD modeli

Svi modeli imaju 10-bitne panele (izuzev Sony XE700).

Panasonic EX600 (40“ S-MVA; 43“ S-IPS; 49“ S-IPS; 55“ S-IPS; 65“ S-MVA) (Firefox OS)
Panasonic EX700 (40“, 50“, 58“ i 65“ S-MVA) (WCG; Firefox OS)

Philips PUS6412 (43“, 49“, 55“ i 65“ S-IPS) (Ambilight; Android TV)

Samsung MU6100 (40“ S-MVA; 43“ i 49“ ?; 55“ PLS; 65“ VA; 75“ ?) (Tizen)
Samsung MU6400 (40“ S-MVA; 49“, 55“ i 65“ PLS) (WCG; Tizen)

Sony XE700 (43“ i 49“ S-IPS; 55“ VA; 65“ AMVA3) (Opera TV)
Sony XE800 (43“, 49“ i 55“ S-IPS) (WCG; Android TV)

ULTRA HD premijum modeli

Svi modeli imaju 10-bitne panele sa WCG i rade na 100/120 Hz. Zato su i premijum :).

Panasonic EX780 (50“, 58“, 65“ i 75“ S-MVA) (3D; Firefox OS)

Philips PUS7502 (49“, 55“ i 65“ AS-IPS) (Ambilight; Android TV)

LG Electronics SJ850 (55“, 60“ i 65“ AS-IPS) (WebOS)
LG Electronics SJ950 (55“, 65“, 75“ i 86“ AS-IPS) (HDR; WebOS)

Sony XE850 (55“ VA; 65“ AMVA3 i 75“ AS-IPS) (Android TV)
Sony XE900 (49“ S-MVA; 55“ VA; 65“ i 75“ AMVA3) (HDR; FALD; Android TV)

SUPER UHD premijum modeli

Koristim marketinške izraze korejskog dvojca :). Ako već imate toliko novca (2.000+ ojra), onda sigurno ne čitate ovaj forum :to_care:…

P. S.
Kao i uvek, ako neko uvidi grešku, neka otkuca. Za to sam uvek otvoren.

Do kraja godine svi (LG Electronics, Philips) i skoro svi (Samsung, Sony) UHD modeli imaju 5 god. garancije.
Philips još daje 4 god. kod običnih modela.
Garancija na LG Electronics i Panasonic modele iz Mađarske važi i ovde u Srbiji koliko znam.

munch
20.11.2017, 10:54
@DukeofSerbia Da li uzimati LG 43LJ594V za 52000 ili ima nešto bolje za te pare?

DukeofSerbia
20.11.2017, 11:21
Svi LG Electronics modeli iz 2017. ispod SJ85 serije su za zaobilaziti u širokom krugu. Konkretno je taj 43LJ594V testiran i prošao je loše.

Otkucaj potrebe i za šta ti treba TV. Bolje je širok pojam ;).

Philips 43PFS4131 ako treba IPS-oliki TV (dobije se 4 god. garancije).
Samsung UE43M55xx ako treba VA, ali jedino preko kp-a pošto mu je cena ovde...

munch
20.11.2017, 12:17
@DukeofSerbia Hvala na odgovoru! :)
Treba mi najvise za gledanje filmova, da je full HD i da je smart (da pustam mkv filmove sa USB-a).

malo blesav
20.11.2017, 12:21
Prava je enigma kupiti dobar tv za oko 500 evra. Tražim i ja otprilike nešto kao i ti, u početku sam gledao LG IPSove, ali sam se razočarao kontrastom i neravnomjernim osvjetljenjem. Po svemu mi do sada najviše odgovara samsung 40k5502, mada bih jako volio kad bi se moglo naći nešto malo veće dijagonale

DukeofSerbia
20.11.2017, 15:53
@ munch

AKo gledaš u mraku, onda VA. Ako uvek pod svetlom, onda IPS (plus trebaju široki uglovi gledanja). To je TL; DR verzija :).

TV ne mora da bude „pametan“ da bi puštao MKV kontejnere ;).

Philips 43PFS4131 pušta sve živo izuzev DTS audio (to jeftini Samsungovi TV-i jedino mogu koliko znam).

Samsung UE43M55xx ima Tizen, ako treba „pametan“ TV (dodao sam tu informaciju).

@ malo blesav

Samsung UE43M55xx, ali ne znam koja je cena kod vas. To je K55 u 2017.

malo blesav
20.11.2017, 19:04
Ima taj (ako je to ovo (www.olx.ba/r/26446009/785000)), mada sam taj u startu otpisao, čini mi se da Aibo prije par postova reče da je "ips-oliki".

DukeofSerbia
20.11.2017, 20:07
Pogledaj preporuke što sam objavio :):
Samsung M5500 (32“ AMVA?; 43“ AMVA3; 49“ PLS; 55“ S-PVA) (Tizen)

43“ verzija je testirana i sigurno ima VA panel (onda 90+% da je AU Optronics AMVA3).

Aibo
20.11.2017, 21:24
Samo onda gledaj da bude isključivo taj M5500 jer je M5300 već drugačiji sa lošijim panelom, lošim kontrastom i problemima sa uniformnošću, verovatno je ista stvar i kod M5200/5100. Da se ne povedeš onim da je kao ista serija samo druge funkcije...

A stvarno su napravili bućkuriš modela van svake mere, ni brand ni neka određena serija praktično nikakvu vrednost više nemaju. Tržište je kao divlji zapad...

malo blesav
20.11.2017, 22:04
Hvala ljudi puno. Taj model mi je idealan, i dijagonalom i cijenom. Taj onda kupujem, pa kud puklo. Što više razmišljam, više sam neodlučan.

DukeofSerbia
20.11.2017, 23:14
@ malo blesav

Nema problema. Za razliku od bencha gde se stalno vrti u krug jedno te isto...

Suzio sam izbor šta je provereno najbolje i to je to. Nema su tu puno šta razmišljati. Na benchu me poslušao član u vezi one akcije za Sony 43XE7077 i kupio.
Oni koji su se premišljali su izvisili. Tako to ide.

@ Aibo

Kucao sam puno o „svinjarijama“ sa panelima da mi je muka više :n-cc2:, ali je to sve legalno.

Nigde proizvođači TV-a ne navode/reklamiraju koji je panel u pitanju kod LCD TV-a. Pošto se nigde ne reklamira, a ni kontrast koji bi odmah otkrio koji je tip
panela u pitanju (izuzev određenih regionalnih marki tipa Vivax, što je za veliku pohvalu), ne može im se ništa.

Poslednjih nekoliko dana dok sam pravio spisak preporučenih modela sam ponovo „iskopao“ dosta toga i što dublje ulazim u materiju, sve mi je…

Ovo se naravno odnosi na kupce koji razmišljaju o takvim stvarima (tome i služe ovakvi stručni forumi). Za sve ostale je tu marketing. Možda i ovde prekopiram
traktat o proizvođačima TV-a, a pogotovo o dva najveća prevaranta na tržištu, dva korejska giganta: Samsung Electronics i LG Electronics. Ovi prvi su spektakularno
pukli (k‘o beba zvečku) ove godine u premijum i super premijum segmentu gde su jedino normalne margine. Dokaz da marketing ima određenu granicu.

I slažem se za serije ispod M55. Ko to kupi, onda može slobodno ići i na puno jeftinije regionalne marke (barem se dobije duža garancija) jer izuzev softvera (koga
to briga u najjeftinijoj kategoriji), kvalitet osvetljenja i panela teško da je različit. A onda šta tek LG Electronics prodaje (po meni skoro pa škart od LG Displaya) :eek:...

DukeofSerbia
23.11.2017, 22:56
@ Rade

Dakle, ~400 e, ali nisi otkucao gde? Ovde u maloprodajama Srbije ili kp od preko.
Za sport su najbolji 100/120 Hz modeli, a na 50/60 Hz skuplji modeli.

Samsung UE43M55xx probija tvoj budžet i to je cena na kp-u.
Kod nas, Philips 43PFS4131 (http://www.eponuda.com/led-televizori/philips-43pfs4131-12-led-televizor-cena-402950) koji jeste model iz 2016-te, ali je dovoljno dobar da ga mogu preporučiti. Garancija je 4 god.
Kod nas je još dostupan Panasonic TX-40DS500E (http://www.eponuda.com/led-televizori/panasonic-tx-40ds500e-full-hd-smart-led-televizor-cena-391579), isto model iz 2016-te, ali ne vredi po toj ceni.

Rade
24.11.2017, 20:04
@ Rade

Dakle, ~400 e, ali nisi otkucao gde? Ovde u maloprodajama Srbije ili kp od preko.
Za sport su najbolji 100/120 Hz modeli, a na 50/60 Hz skuplji modeli.

Samsung UE43M55xx probija tvoj budžet i to je cena na kp-u.
Kod nas, Philips 43PFS4131 (http://www.eponuda.com/led-televizori/philips-43pfs4131-12-led-televizor-cena-402950) koji jeste model iz 2016-te, ali je dovoljno dobar da ga mogu preporučiti. Garancija je 4 god.
Kod nas je još dostupan Panasonic TX-40DS500E (http://www.eponuda.com/led-televizori/panasonic-tx-40ds500e-full-hd-smart-led-televizor-cena-391579), isto model iz 2016-te, ali ne vredi po toj ceni.

Uzeh malopre ovaj tv, ali me iritira sto mi prikazuje na par sekundi koje opcije ima, sto je najgore ne vidim uopste kako da ugasim to.. Moze neka pomoc?

malo blesav
25.11.2017, 0:11
Fail bio

DukeofSerbia
25.11.2017, 1:34
Uzeh malopre ovaj tv, ali me iritira sto mi prikazuje na par sekundi koje opcije ima, sto je najgore ne vidim uopste kako da ugasim to.. Moze neka pomoc?
Koji? Philips 43PFS4131?

Ne razumem koje opcije? Pogledaj uputstvo i po meniju.

Ako možeš nabaci fotografiju na neki sajt za to pošto ne razumem pitanje.

Rade
25.11.2017, 14:37
Koji? Philips 43PFS4131?

Ne razumem koje opcije? Pogledaj uputstvo i po meniju.

Ako možeš nabaci fotografiju na neki sajt za to pošto ne razumem pitanje.

Da da, njega sam uzeo. Sredio sam ovo, neka e-nalepnica je bila ili tako nesto, nego sad imam problem recimo kad pustim film sa fleske kako da podesavam opcije vezane za prevod, da moze da cita nasa slova, jer gde su sa kukicom slova nema nista, bude prazno..Ne verujem da su napravili propust da to ne moze da se podesava..

DukeofSerbia
26.11.2017, 11:47
Rešenje (http://www.supportforum.philips.com/en/showthread.php?17974-missing-polish-characters-in-subtitles&) je otkucao neki Slovenac na Philipsovom forumu za podršku.

Moraš podesiti u opcijama jezik i onda će da radi pod uslovom da je titl formatiran kako treba. I na PC-iju ako ne izabereš enkodovanje kako treba, ne radi pravilno.

malo blesav
27.11.2017, 22:18
Duke nedostaješ na benchu :D
Juče se provozah do Dubrovnika, i prošnjuvao malo po tržnim centrima...i moram reći da sam zadovoljan viđenim. Cijene televizora su fantastične! Plus, mogu završiti povrat pdv-a, ma milina. Baš dobra ponuda, još je i neki popust do kraja decembra.
E sad, ja sam pikirao da kupim (uvažavajući vaše savjete) samsung 43m5572, međutim taj model nemaju. Mada, kad sve saberem i oduzmem, i nije mi toliki prioritet taj VA panel, jer iako volim da u mraku gledam tv, istina je da to rijetko radim...skoro uvijek je prostorija djelimično do potpuno osvijetljena, i mislim da bi mi i IPS sasvim fino odradio posao.
Za cijenu od 4600 kuna mogu da kupim Samsung 49m5572, ili Sony 43xe7077 (gledao sam samo modele sa one Duke-ove liste :) )...kad to pretvorim u evre, i vratim pdv, to me košta ~500 evra, što mislim da je zaista dobra cijena.
Duke ili Aibo, molim za mišljenje? Koji od ova dva, ili pak da se zadržim na onome 43m5572, njega u BiH mogu kupiti po istoj toj cijeni jer ga nema u DU, pa nema povrata pdv-a?
Da napomenem, koristim total tv, tako da nisam baš siguran jeli 4k pametno kupiti, ako sam dobro razumio fullHD je bolji za te lošije rezolucije? Udaljenost od tv-a ~2,5m.
Hvala!
(p.s. s obzirom da mi je ovo ko zna koji po redu post vezano za kupovinu TVa, slobodno me ignorišite ako sam dosadio :D)

DukeofSerbia
27.11.2017, 22:25
Preneću i ovde bitne informacije u vezi tržišta televizora i panela za njih.

1) Slučajno sam otkrio da je Innolux u stvari Hon Hai Precision Industry (aka Foxconn na berzi) filijala samo to skrivaju kao zmija noge :paranoia:.

2) Takođe, China Star Optoelectronics Technology (skr. CSOT) je filijala TCL-a. Pronašao sam kompletnu ponudu panela i potvrdio da proizvode HVA.
HD paneli: 28“ i 32“.
FHD paneli: 21,5“, 43“, 48“ i 55“.
UHD paneli: 49“ i 55“ s tim što 55“ postoji u dve verzije: kao ravan i zakrivljen.

3) Uspeo sam da pronađem i kompletnu ponudu kineskog BOE. Ne samo što proizvode ADS i ADSDS (IPS-oliki) panele već i neku VA varijantu!
Svi paneli su ADS(DS) ako nije navedeno VA.
HD paneli: 18,5“, 23,6“, 28“ i 32“.
FHD paneli: 32“, 39,5“ (VA), 40“ (VA) i 43“.
UHD paneli: 43“, 49“, 55“ (i ADS i VA) i 65“ (VA).

Neko će se možda upitati zašto je to bitno? Bitno je zato što dotične panele koriste i ovi veliki proizvođači TV-a, ali i, pogađate, ove regionalne marke TV-a.
Ovo uopšte ne znači da su to loši paneli, već otprilike ona narodna koliko para, toliko i muzike. I veliki proizvođači panela isto imaju različite varijacije istog
panela u ponudi.

4) Još uvek ne mogu da nađem opipljiv dokaz da Samsung Display proizvodi PLS TV panele iako se to provlači kod testiranja :icon_scra. Jasno je da se raspored
piksela kod određenih Samsungovih IPS modela razlikuje od LG Display i BOE IPS-olikih panela što ukazuje da je to najverovatnije istina. Međutim, ja sam
pronašao samo ponudu njihovih S-PVA (još uvek postoje, ali su retki i samo za Samsungove TV-e; mislio sam da je im je prestala proizvodnja) i SVA panela.
Logični zaključak je da PLS panele ne prodaju nikome već ih limitirano proizvode za sebe (za razliku od VA panela) pa im je nemoguće ući u trag, ali ih otkriva
raspored piksela. Dodatni problem je taj što je od ove godine Samsung Electronics kupuje i ugrađuje LG Display (A)S-IPS panele...

5) Hisense je 14.11. objavio da je kupio 95% akcija Toshiba Visual Solutions Corporation (TVS) za ~113 M $ sa 40 godina prava na korišćenje Toshiba brenda.
Hisense je najveći kineski proizvođač TV-a i navodno treći u svetu (oni ili TCL je pitanje). Takođe, Hisense još dve godine ima pravo na Sharp u obe Amerike.
Ali ima toga još – Toshiba TV-i u Evropi su u stvari turski Vestel :eek2:, koji između ostalog proizvodi i male kućanske aparate pod imenom Sharpa o čemu sam
objavio poruku na prethodnoj strani.
https://www.flatpanelshd.com/pictures/hisensemap-1l.jpg
Izvor (https://www.prnewswire.com/news-releases/hisense-purchases-toshiba-television-business-300555472.html) vesti.

Što se tiče proizvodnje LCD TV panela po količini, situacija je otprilike ovakva:
1) LG Display (S-IPS i AS-IPS)*
2) Samsung Display (Samsung Electronics filijala) (S-PVA, SVA i PLS)
3) BOE (ADS, ADSDS i VA)
3) Innolux (Foxconn filijala) (S-MVA)
5) China Star (TCL filijala) (HVA)
6) AU Optronics (MVA i AMVA3)**
7) Sharp (Foxconn filijala) (ASV)

*Podsećanje, LG Display je nezavisna korporacija od LG Electronicsa.
**BenQ i AU Optronics su povezane kompanije samo je malo zamršenije ko je tu kome vlasnik :icon_scra... Obe potiču od Acera; AUO polovično, otuda A u imenu i
stari zeleni logo Acera.

DukeofSerbia
27.11.2017, 22:50
Ovde ću isto iskopirati i specijal posvećen LG Electronics LCD TV modelima iz 2017-te uz prepravke za ovaj forum. Potencijalni kupci treba da znaju šta kupuju.
Posle LGE-a ću isto to iskopirati i za ostale proizvođače.

Krenimo redom. Za početak, LG LCD TV =/= OLED TV zato što su to dve (očigledno) kompletno različite kategorije. Ovo drugo je poprilično „sazrelo“ ove godine i
sasvim je u redu kupiti najjeftinije modele (osim ako vam ne treba HDR, onda su i dalje truba). Međutim, ovo je tema o LCD televizorima koji su poprilično srozani
ove godine.

Dalje, ne kucam napamet kad su u pitanju LGE TV-i. Svako ko se i malo razume u test razultate jasno mu je k‘o dan o čemu se radi. Ovo je i zaključak profesionalnih
testera kojima su kroz „ruke“ prošli na desetine i desetine različitih modela. Krenimo od svima najomiljenijih i najcitiranijih, naših čuvenih Kvebešana – Rtings.com.
Imajte na umu da oni sami kupuje TV-e za testiranje.

Njihova stranica posvećena LG modelima (http://www.rtings.com/tv/reviews/lg). Samo neki od citata:
Most of them are inexpensive, but they rarely offer good value compared to their competition.
///
Poor Value. Their products are often weirdly placed in comparison to their competition and are consequently rarely recommended by us.
Mislim da je dovoljno jasno – odnos uloženo/dobijeno je loš.

Most LG TVs, unfortunately, don't offer the best value. While their IPS LCD offerings offer great viewing angles which are useful for wider living rooms, they aren't
the only ones in this space, and competition will often best them.
Upravo to – i drugi u ponudi imaju modele sa IPS panelima i to koji nisu sakati (WRGB), a videćemo šta još LGE prodaje.

Svi LG UJ modeli, ponavljam, svi, a to su serije: UJ62, UJ63, UJ65, UJ67, UJ70 i UJ75 (valjda nisam neku propustio), sve odreda imaju ovo:
https://dyw7ncnq1en5l.cloudfront.net/optim/test/15/15765/lg-43uj630v-souspixel.jpg
WRGB WRGB WRGB…

Efektivna rezolucija je u stvari 2880x2160! Zato i kucam „UHD“. LGE je otvoreno prizano da koriste dotične panele da bi smanjili troškove („šokantno“), ali k‘o bajagi
nema uticaj na kvalitet prikaza. A ha… Ne kucam uzalud da kupci LGE LCD TV-a subvencionišu kupce njihovih OLED TV-a. Na nekoga se mora prevaliti poprilični škart
u proizvodnji OLED TV panela da bi cene krenule dole. Čista ekonomija.

Dalje, LGE je ove godine „izmislio“ novu klasu, Super UHD modeli, oni počinju sa SJ oznakom i imaju tzv. Nano Cell panele. Tu spadaju: SJ80, SJ85 i SJ90 serije.
Problem: paneli u SJ80 seriji isto imaju WRGB strukturu! Dakle, samo SJ85 i SJ90 serije su još pošteđene.

Krenimo od popularne UJ63 serije koja je poprilična degradacija u odnosu na prošlogodišnju UH63 koja ima jako dobre Innolux S-MVA panele.

LG 43UJ630V: un petit téléviseur Ultra HD très moyen (https://www.lesnumeriques.com/tv-televiseur/lg-43uj630v-p41755/test.html)
Ocena 2/5. Francuz je za razliku od drugih ostao dosledan do kraja i dao nisku ocenu zato što je model mediokritetan.

LG UJ634V Análisis Y Opiniones (http://opinioteca.com/tvs/analisis/lg/uj634v/)
Ovde su rezultati dosta detaljniji, ali španski tester nije bio dosledan u ocenjivanju. Međutim, ako se pogledaju rezultati, to je teški očaj.
Brillo máximo en SDR

Test Resultado
Brillo máx. en escena SDR real: 168 cd/m2
Brillo máx. en ventana SDR 2%: 175 cd/m2
Brillo máx. en ventana SDR 10%: 176 cd/m2
Brillo máx. en ventana SDR 25%: 175 cd/m2
Brillo máx. en ventana SDR 50%: 175 cd/m2
Brillo máx. en ventana SDR 100%: 174 cd/m2
Ovo je neodbranjivo. Ko ne razume o čemu se radi – to znači da je TV neglediv pod iole malo jačem dnevnom svetlu. Ovakve niske vrednosti nemaju ni najgori/najjeftiniji
monitori! Sad jasno zašto korejski proizvođači izbegavaju da objave specifikacije panela i osvetljenja?

Očajnu uniformnost slike i popriličan efekat prljavog ekrana (koji je kod LGE modela po pravilu veći od konkurentskih IPS modela) ne vredi ni komentarisati. Kalibracija isto
loša (mada se može ispeglati) plus postoji zadržavanje slike. Jedino vredno pohvale je izuzetno nizak input lag, ali to ne može spasiti model od toga da je treš.

Zaključak: LGE kupuje najjeftinije moguće (A)S-IPS panele od LG Displaya.

Idemo dalje, nema stajanja, UJ630 seriju su testirali i na Rtingsu.
LG UJ6300 TV REVIEW (http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/uj6300)
SDR Real Scene Peak Brightness Show : 174 cd/m2
SDR Peak 2% Window Show : 167 cd/m2
SDR Peak 10% Window Show : 168 cd/m2
SDR Peak 25% Window Show : 169 cd/m2
SDR Peak 50% Window Show : 171 cd/m2
SDR Peak 100% Window Show : 175 cd/m2
SDR Sustained 2% Window Show : 167 cd/m2
SDR Sustained 10% Window Show : 167 cd/m2
SDR Sustained 25% Window Show : 168 cd/m2
SDR Sustained 50% Window Show : 170 cd/m2
SDR Sustained 75% Window Show : 174 cd/m2
Ma nemoguće, skoro isti očajan rezultat kao kod španskog testera. I sve ostalo je manje-više slično/isto. Poseban naglasak na uglove gledanja:
Mediocre viewing angle, better than almost all VA TVs but not as good as some other IPS TVs such as the UH6150. Blacks remain essentially unchanged no matter the angle,
but colors shift and brightness decreases at moderate angles.
Još jedan dokaz da LGE kupuje najgore moguće (A)S-IPS panele da bi subvencionisali OLED modele.

Pročitajte komentar na kraju gde je autor otkucao da je prošlogodišnji UH61, koji je iz niže serije, je bolji model, nego noviji iz više serije.

I posle se me tamo na onom forumu optužili LG fanbojevi/marketari/prodavci da „mrzim“ LGE… iako sam preporučivao njihove prošlogodišnje modele :facepalm.

I još jedna „zanimljivost“, a u stvari govori koliko je stanje loše – na najboljim listama za kupovinu nemačkog CHIP-a nema ni jednog LG modela u kategoriji 32-43“ TV,
ni u 44“+. Prošle godine ih je bilo, ove ništa. U kategoriji UHD do 55“ su dva OLED modela i prošlogodišnji UH85 i jedan OLED model u kategoriji 56+“. Dakle, ponavlja se
priča kao i kod Rtingsa.

DukeofSerbia
27.11.2017, 23:10
Da vidimo LJ seriju (HD i FHD).

LG LJ500V Análisis Y Opiniones (http://opinioteca.com/tvs/analisis/lg/lj500v/)
Testirana je 43“ verzija. To je najjeftinija serija.
Brillo máx. en escena SDR real: 124 cd/m2
Brillo máx. en ventana SDR 2%: 125 cd/m2
Brillo máx. en ventana SDR 10%: 125 cd/m2
Brillo máx. en ventana SDR 25%: 126 cd/m2
Brillo máx. en ventana SDR 50%: 126 cd/m2
Brillo máx. en ventana SDR 100%: 126 cd/m2

Dame i gospodo, ovo je novo DNO DNA :tapsh:!!! Ne samo što je po pitanju LED pozadinskog osvetljenja LG u 2017-toj konstantno najgori, ovo je novi crni rekord. To je
negledivo u iole osvetljenoj prostoriji, a ako nije osvetljenja, uživaćete u „čarima“ S-IPS panela.

Meni je jasno da regionalne marke nisu omiljene po forumima (po meni neopravdano), a šta je ovo? Ovde vidim škart LED pozadinsko osvetljenje i još je ovo Direct LED.
Neodbranjivo.

Takav škart nema šanse ni ove regionalne marke da prodaju. Na benchu su testirali neke Tesla modele tako da znamo kakvi su – dosta bolji po pitanju prikaza slike.

Rtings je testirao LJ55 seriju (http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/lj5500) koja ne postoji u Evropi već je za ostatak sveta, a ja ne mogu da pronađem koja je to serija u Evropi, ako uopšte postoji pod drugom oznakom.
Ona je prošla sasvim solidno i ok je za kupovinu. Dakle, ok za kupovinu ako neko otkuca i zna koja je to serija u Evropi.

Poljski benchmark je testirao u duelu LG Electronics 43LJ594V i Samsung 43M5602 (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/lg-43lj594v-czy-samsung-43m5602-ktore-43-cale-wybrac.html), dakle top FHD modele u popularnoj 43“ veličini. Ne samo što je Samsungov model demolirao
LGE-ov, već je i poljski tester isto izmerio nisku vrednost za LED pozadinsko osvetljenje (196 cd/m2).

Svaka čast LGE-u na WebOS-u, ali to je nedovoljno.

DukeofSerbia
27.11.2017, 23:27
Da ne ispadne da sam se samo „zakačio“ za LGE modele :D, kopiram i stanje kod ostalih najvećih proizvođača.

Samsung Electronics Premium UHD modeli (MU70, 80 i 90 serije) su degradacija po pitanju prikaza slike u odnosu na prošlogodišnje KS modele (koji su opravdano bili
jako popularni uz određene mane) tako da ne vidim kako se mogu preporučivati. Svako ko kupi dotične modele neka zna da je prošle godine mogao da kupi za iste novce
dosta bolji model po pitanju prikaza slike. Ovo je namerno urađeno da bi se kupci gurali ka „QLED“ modelima, ali ne toliko blatantno kao kod korejskog konkurenta. Međutim
i Q7F, a to je početni (budžetski) „QLED“ model, je isto degradacija u odnosu na ekvivalentni KS tako da...

Dalje, ne proporučujem ni serije sa njihovim (Samsung Display) SVA zakrivljenim panelima. To su MU62 i MU65 serije. Da ne kucam zašto su zakrivljeni TV paneli glupost
prvog reda… Monitor da (i sam ga posedujem), ali to je skroz neki drugi film.

Samsung Electronics je za samo nekih godinu dana od najvećeg tržišnog učešća u premijum i super premijum segmentu doživeo totalni krah. Tržište (kupci) su odbacili
njihov marketing i žestoko ih kaznili, što je odlično. Pokazalo se da marketing ipak nije svemoćan. I dalje dominiraju u nižem i srednjem segmentu, ali oni i svi mi znamo,
tu nema margina kada se morate takmičiti sa Kinezima koji su te iste margine „sa‘ranili“. Rešenje je da uradite što je učinio LG Electronics. Oni su uradili kontra.

Prvo su počeli da nepotrebno forsiraju svoje SVA zakrivljene panele u TV-ima, što je mega glupost i šteti za kvalitet prikaza. Ponavlja se priča kao i sa 3D. Ove godine su
dosta povukli ručnu po tom pitanju, priznajući poraz… Onda su napravili još dve katastrofalne odluke za 2017-tu, a to je da „QLED“ promovišu kao konkurenciju OLED-u.
Problem je taj što je to „QLED“ kao što je kod LG-a „UHD“ :facepalm. To je ništa drugo nego LCD panel sa quantum dot (QD) LED pozadinskim osvetljenjem. Pravi QLED se još
razvija i spekuliše se da još neće biti spreman za komercijalnu upotrebu do 2019. Taj pravi QLED jeste konkurencija OLED-u. Problem je taj što je sada QLED ime ukaljano.
Druga odluka je ta da je Samsung izbacio FALD iz svojih top modela, naravno da bi nabili margine, ali su se debelo prevarili. „Uštedeli“ su tako drastičnim padom prodaje...
Poslednji izveštaji govore da su izvukli pouku i da će sledeće godine na velika vrata da vrate FALD u kombinaciji sa „QLED“ panelima. Kolika je cela stvar sa QD-om marteniška
manipulacija govori sledeće – QD LED je odgovoran za proširenu pokrivenost boja. To je sjajno, ali i neki drugi proizvođači imaju pristup tome ili jednostavno koriste W-LED
pozadinsko osvetljenje sa poboljšanim fosforom (kao kod mog monitora). Dakle, bombastični marketing da se zbune potencijalni kupci.

O LG Electronics modelima sam objavio sve što se moglo naći. Zaključak je jasan da ne preporučujem LGE modele ispod SJ85 serije. Nažalost, tržište nije kaznilo ove prevarante
(kao što su im direktnog korejskog konkurenta), već „jašu“ na halo efektu OLED TV modela. Izgubili su i oni učešće u premijum segmentu, ali nije krah kao kod prethodnika.

Sony je nastavio sa odličnim UHD modelima, štaviše, oni su još dosta bolji ove godine zato što su prilično desetkovali ponudu sa (A)S-IPS panelima i vratili se na odlične AUO
AMVA3 panele (poslušali su tržište :tapsh:). FHD modeli su bili i ostali precenjeni. Ovogodišnja WE750 serija je u suštini jako dobra u FHD IPS segmentu, to je pre svega odličan
igrački TV, ali treba biti lud pa kupiti zato što je bezobrazno skupa pogotovo ovde kod nas! Sony pokriva gubitke preko precenjenih FHD modela...

I tržište je nagradilo Sony koji se ove godine katapultirao na prvo mesto u (super) premijum segmentu. Pokazali su da možete imati na vrhu ponude i OLED, ali i LCD modele sa
FALD-om. Kome treba pravi HDR, OLED paneli su i dalje lakrdija po tom pitanju, Sony je to shvatio i napravio totalnu pometnju (praktički su „usisali“ bivše Samsungove kupce).

TPV (Philips) je isto podigao kvalitet i zaslužuju da se nađu na listama.

Na listama su završili i Panasonicovi modeli koji su ovde u maloprodaji generalno retki, ali što da ne kad su dobri do odlični. Dostupni su regularno od preko.

Poseban pomen zaslužuju kineski velikani. Nažalost ni ovde ni preko nisu dostupni Hisense modeli (najveći kineski proizvođači) kao ni TCL, koji je ovde svojevremeno bio, ali
bezuspešno i to je ogromna šteta. Oba proizvođača, a pogotovo TCL, imaju odlične modele. Kod nas je zastupljen Skyworth koji je tu negde drugi sa TCL-om po prodaji u NR Kini.

DukeofSerbia
28.11.2017, 17:27
Duke nedostaješ na benchu :D
Ulogovao sam se tamo i video da sam suspendovan do čak 4.12. (10 dana) iako mi je u mejlu stiglo 7 dana. Jedva sam pronašao mejl za žalbu pa ćemo videti da li će štititi bezobraznog moderatora koji je prekršio pravila foruma posle moje suspenzije.

Juče se provozah do Dubrovnika, i prošnjuvao malo po tržnim centrima...i moram reći da sam zadovoljan viđenim. Cijene televizora su fantastične! Plus, mogu završiti povrat pdv-a, ma milina. Baš dobra ponuda, još je i neki popust do kraja decembra.
E sad, ja sam pikirao da kupim (uvažavajući vaše savjete) samsung 43m5572, međutim taj model nemaju. Mada, kad sve saberem i oduzmem, i nije mi toliki prioritet taj VA panel, jer iako volim da u mraku gledam tv, istina je da to rijetko radim...skoro uvijek je prostorija djelimično do potpuno osvijetljena, i mislim da bi mi i IPS sasvim fino odradio posao.
Za cijenu od 4600 kuna mogu da kupim Samsung 49m5572, ili Sony 43xe7077 (gledao sam samo modele sa one Duke-ove liste :) )...kad to pretvorim u evre, i vratim pdv, to me košta ~500 evra, što mislim da je zaista dobra cijena.
Duke ili Aibo, molim za mišljenje? Koji od ova dva, ili pak da se zadržim na onome 43m5572, njega u BiH mogu kupiti po istoj toj cijeni jer ga nema u DU, pa nema povrata pdv-a?
Da napomenem, koristim total tv, tako da nisam baš siguran jeli 4k pametno kupiti, ako sam dobro razumio fullHD je bolji za te lošije rezolucije? Udaljenost od tv-a ~2,5m.
Hvala!
(p.s. s obzirom da mi je ovo ko zna koji po redu post vezano za kupovinu TVa, slobodno me ignorišite ako sam dosadio :D)
Bolje idi na 49“ zato što je 2,5 m idealna daljina za 1080p sadržaj, a i zbog skaliranja na UHD panelu. Takođe i nemaš nikakve koristi od UHD panela.
http://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

I nije 100% sigurno da je panel u 49M55 PLS ili neki slični IPS-oliki. U zavisnosti da li je panel 49,5“ ili 50“ onda je VA (striktno 49“ su samo IPS-oliki). Jako lako je primetiti koji je panel
u pitanju. Samo se pomeraj u stranu i gledaj da li se menjaju boje i slabi kontrast. Bio sam iks puta ovde u prodavnicama (sinoć poslednji put), bude dosta upaljeno modela i „iz aviona“
sa strane se vidi koji TV ima IPS, a koji VA panel ;).

malo blesav
28.11.2017, 21:52
Hvala puno na odgovoru :) Znači mi puno stručna pomoć pri odabiru. Pitao sam i prodavce da mi pomognu, mada oni su em neupućeni, em naravno hvale onaj proizvod koji imaju i koji žele da prodaju,a ne onaj koji je zaista dobar. Tako da su mi ovaj forum i bench prava smjernica :D
Da, zaboravih da ga pogledam sa strane, vjerovatno bih vidio to što me zanima...skoknuću opet kad stignem od posla, pa ću ga detaljnije zagledati.
Fotografisao sam ga, možda tvoje oko sokolovo može prepoznati panel :D mada nije neki kvalitet fotografije
https://s19.postimg.org/wfvgmuldf/20171125_152347.jpg

Tražio sam malo po netu nekih testova i poredjenja, sad ne znam koliko su pouzdane ove informacije, ali ako je to ovaj, nešto mi ne djeluje baš...
https://www.youtube.com/watch?v=wAF4ef7feg4
Na 03 minuta se vidi sa su boje bezveze, isprane, blijede, ova dva sonija ga šišaju uzduž i poprijeko...npr zelena boja trave, na samsungu uopšte nije zelena...e sad ne znam da nije podešeno nešto, neki mod i slično...ne znam ni koliko je pouzdana ova komparacija, a ni jeli to taj samsung...
Ovdje (https://www.youtube.com/watch?v=tdGaYZw8PQA) opet soni izdominirao.
Sa druge strane, ovaj (https://www.youtube.com/watch?v=R7P1b3gamUA&t=521s) samsung je već druga pjesma, boje skroz dobre.

DukeofSerbia
29.11.2017, 14:01
Moraš da pogledaš TV sa strane, iz oštrijeg ugla, a ne od napred. Otkucao sam ti kako da pogledaš ;). Ta fotografija ne znači ništa po pitanju koji je panel.

I YT videi ne pokazuju ništa. Snimano lošom kamerom u nekontrolisanim uslovima i koja zna koji su modovi uključeni na televizorima. Samsungovi TV-i generalno po pravilu
imaju najbolji prikaz (koji je po standardima) u filmskom (Movie) modu. Da li je bio u tom modu ili najverovatnije u prodavnica modu :)?

SrbPsycho
2.12.2017, 11:31
Planiram da uzmem novi TV. Za oko mi pao ovaj model Samsung UE40MU6122KXXH. Da li je dobra kupovina, i sta bi mi preporucili kao alternativu? Navise bih ga koristio za filmove, serije, web sadrzaj.

DukeofSerbia
2.12.2017, 12:23
Nisi otkucao budžet i gde bi kupio: ovde u maloprodaji ili od preko (kp)?
Da li planiraš gledati UHD video ili ne?

SrbPsycho
2.12.2017, 14:08
Nisi otkucao budžet i gde bi kupio: ovde u maloprodaji ili od preko (kp)?
Da li planiraš gledati UHD video ili ne?

Zaboravio sam najbitnije :facepalm. Kupovao bih kod nas u maloprodaji. Budzet nekih 500e. UHD mi nije presudan, najbitnije mi je da bude 40 ili 43 inca (sada imam 32 pa bih isao na vecu dijagonalu), slika da bude sto bolja naravno :) i da bude smart. Svaki savet je dobrodosao.

PS: Predlog za ovaj samsung mislim da sam video od tebe na drugom forumu :)

DukeofSerbia
2.12.2017, 15:28
@ rzeljko

Vau, ne mogu da verujem. Dakle:

Sony FW-55XE8001 (https://geizhals.eu/sony-fw-55xe8001-a1623355.html) (profesionalni monitor za prezentacije / signage display) ili
Sony KD-55XE8096 (https://geizhals.eu/sony-kd-55xe8096-a1587053.html) (TV)

Potpuno je jasno da su ovi prvi puno skuplji, u ovom slučaju ~50+%. Nije mi jasno da ti neko može ponuditi za razliku u ceni od samo 30 e. Nema nikakve logike…

KD XE800 imaju S-IPS panele, dok FW XE800 imaju nečije VA panele i solidno veću W-LED osvetljenost ekrana. Takođe nemaju TV tjunere. Navodno bi trebalo da ima
dosta bolju izradu i komponente pošto se ti prof. monitori prave da rade 24 časa kao npr. na aerodromima. Nemam pojma kakav daljinski ima.

Šta kupiti? Meni je slična cena profi modela sa TV-om na kojem je bazirana prilično sumljiva.

DukeofSerbia
2.12.2017, 16:20
@ SrbPsycho

U suštini si sam sebi pronašao model.

Samsung UE40MU6122 (http://www.eponuda.com/4k-ultra-hd-tv/samsung-ue40mu6122-3840x2160-uhd-hdmi-t2-smart-4k-ultra-hd-televizor-cena-416361) ili UE40MU6172 (http://www.eponuda.com/4k-ultra-hd-tv/samsung-ue40mu6172-uxxh-smart-4k-ultra-hd-televizor-cena-407329) ili nešto skuplji i veći UE43MU6122 (http://www.eponuda.com/4k-ultra-hd-tv/samsung-ue43mu6122-smart-4k-ultra-hd-televizor-cena-417071).

Iz nekog suludog razloga su Samsung M55 modeli skuplji od navedenih, iako su FHD :facepalm… I još imaju 2 naspram 5 godina garancije :boodala:.

To bi bilo to pošto sam objasnio zašto su LG Electronics modeli za zaobilaziti u širokom krugu.

televizor13
2.12.2017, 19:57
Planiram da uzmem novi TV. Za oko mi pao ovaj model Samsung UE40MU6122KXXH. Da li je dobra kupovina, i sta bi mi preporucili kao alternativu? Navise bih ga koristio za filmove, serije, web sadrzaj.

Ja bi ti preporučio taj veoma solidan model Philipsa.
https://www.tehnomanija.rs/televizori/philips-tv-43pfs5301-12.html

Ili ovaj još nešto bolji model.
https://www.tehnomanija.rs/televizori/philips-tv-43pus6162-12.html

Što se tiče tog Samsunga, ti ga ne bi preporučio. Ponešto problema sa prebijanjem osvetljenja, sa pokretnom resolucijom uopšte u dinamičnim kadrovima, pa problemi sa prepoznavanjem video formata sa visokim bitratom. Tako, da bolje uzmi koji model Philipsa.

ognjen_ogi
2.12.2017, 21:03
https://www.emmi.rs/televizori-tv-40-smart--sony-kdl40we665baep.11.html?productId=67249

rzeljko
3.12.2017, 1:47
@ rzeljko

Vau, ne mogu da verujem. Dakle:

Sony FW-55XE8001 (https://geizhals.eu/sony-fw-55xe8001-a1623355.html) (profesionalni monitor za prezentacije / signage display) ili
Sony KD-55XE8096 (https://geizhals.eu/sony-kd-55xe8096-a1587053.html) (TV)

Potpuno je jasno da su ovi prvi puno skuplji, u ovom slučaju ~50+%. Nije mi jasno da ti neko može ponuditi za razliku u ceni od samo 30 e. Nema nikakve logike…

KD XE800 imaju S-IPS panele, dok FW XE800 imaju nečije VA panele i solidno veću W-LED osvetljenost ekrana. Takođe nemaju TV tjunere. Navodno bi trebalo da ima
dosta bolju izradu i komponente pošto se ti prof. monitori prave da rade 24 časa kao npr. na aerodromima. Nemam pojma kakav daljinski ima.

Šta kupiti? Meni je slična cena profi modela sa TV-om na kojem je bazirana prilično sumljiva.

ne pitaj me ništa :-). Kako sam dobio takvu ponudu, hmmmm, pa recimo da je neka komepnzacija ;-). Znam da nema tuner a daljinski je , ćini mi se isti (bar mi se tako učinjelo na 65" modelu). Tjuner mogu da zaobiđem tv boxom koji dobijem od provajdera (nije neki kvalitet ali će raditi posao). Ono što mene interesuje što uzeti, pošto ovaj profi, bar se meni čini tako, nema triluminos ekran i još one predefinisane modove za sliku. On po njihovim specifikacijama ima kontrast 3500:1 i odziv 8ms. To ne mogu da nađem za 8096. Iz tvog posta bih rekao da def idem na ovaj profi?

DukeofSerbia
4.12.2017, 12:23
@ rzeljko

Ne znam šta da ti otkucam… Mada ima i nekih novih detalja.

Otkucao sam ti da KD-XE800 serija ima S-IPS panele, znači da je kontrast oko 1.000:1, ali ako ne gledaš u mraku, onda ti je to nebitno.
Triluminos znači da ima proširenu pokrivenost boja, tj. da boje imaju veću živost.
Takođe, KD ima 400 Hz XR, dok taj profi FW ima 200 Hz XR. Sad da li to utiče na to kako prikazuju pokret, možda.
Za KD postoji kalibracija na netu, za profi ne, mada postoji mogućnost da je kalibrisan od starta.
Ovde se Sony UHD modeli prodaju do 31.12. sa 5 god. garancije.

Sve u svemu, ja ne bih kupio profi uređaj za kućnu upotrebu.

DukeofSerbia
4.12.2017, 12:33
@ darac_kv

Panasonic TX-40ES400E (http://www.panasonic.com/hr/consumer/televizori-ravnog-zaslona/fhd-led-lcd/tx-40es400e.html). Taman se uklapa u budžet. Ima Innolux S-MVA panel (Panasonic kupuje samo njihove VA panele na osnovu dostupnih informacija)
i samim time je odličan za korišćenje u mraku. I trebalo bi da čita skoro sve:
Reproduktor medijskih sadržaja Da
Podržani formati AVI/HEVC/MKV/WMV/MP4/M4v/FLV/3GPP/VRO/VOB/TS/PS,
MP3/AAC/WMA Pro/FLAC/Apple Lossless/WAV,
JPEG
E sad, jedino nije stavljeno da li čita titlove... Međutim, na jednom specijalizovanom sajtu stoji:
Micro DVD, SRT, SUB, SubRip, TMPlayer, TXT

Trebalo bi da garancija važi u Srbiji; barem znam da je ranije tako bilo. Proveriti sa prodavcem ili nazvati neki od Panasonicovih servisa (https://www.kliklak.rs/info/panasonic-servisna-mreza).

Aibo
4.12.2017, 12:33
Kalibracije sa neta su ionako skoro beskoristne zbog odstupanja pojedinačnih panela. Ja sam za svoj TV dve sa uglednih sajtova isprobao (razlikovale su se međusobno) i nisu valjale jer je kod njih fabrički bila izraženija zelena i crvena, a kod mene plava, čak su mi i njihova gamma podešavanja gutala previše tamnih detalja. Na kraju sam naštelovao na oko i uz pomoć gray chartova, gamma test paterna...

Drugi primer, u firmi sam imao nekoliko istih AOC monitora koji su na oko znatno odstupali na default podešavanjima...

Jack™
6.12.2017, 19:02
Pozdrav drustvo.

Sestri treba TV 32" oko 50k dinara. Kupuje se u domacoj radnji.

Pored gledanja TV-a, hoce laptop da poveze sa TV-om, dakle SMART?

Unapred hvala na odgovorima.

perablenta
6.12.2017, 19:16
Pored gledanja TV-a, hoce laptop da poveze sa TV-om, dakle SMART?

Za povezivanje sa PC ili laptopom samo treba HDMI port. SMART nije potrebno.

Jack™
6.12.2017, 19:23
Za povezivanje sa PC ili laptopom samo treba HDMI port. SMART nije potrebno.

Hoce bezicno da se poveze.

Ovako nesto? SAMSUNG UE32M5522 FHD SMART WIFI DVB-T2 SCREEN MIRRORING

nightflier
8.12.2017, 20:20
Treba mi preporuka za tv od 55'', s dobrom podrškom za puštanje sadržaja preko usba. Budžet je do 700 evra, a bilo bi lepo da je manje. Kod Tesli me nervira pozicija titla na bezmalo pola ekrana, pa se razmišljam o Grundigu ili Šarpu. Da li su se raznorazni Voxovi, Foxovi, Vivaxi poboljšali malo? Kakva je situacija s Telefunkenom?

malo blesav
8.12.2017, 22:24
Lično ne bih nikad dao 700 evra za funkene tesle i slično. Možeš kupiti pravi tv za te pare, npr samsung 55k5500 ili slično nešto. Pogledaj na prethodnim stranicama preporuke korisnika DukeOfSerbia, on je to fino sažeo.

Dyca
9.12.2017, 12:34
Zdravo, treba da kupim televizor roditeljima, pa sam gledao da budu 49", da imaju sto siri ugao gledanja i da garancija bude sto duza, i sto je najbitnije da budu max oko 500e, smart+wifi funkcije nisu odlucujuce, ali ako ih tv poseduje, tim bolje..sledeca 3 su usla u izbor, pa mi treba pomoc koji ih njih da izaberem (svakako, ako imate neki drugi predlog, dobrodosao je). Ova tri su usla u izbor:

Philips 49PFS4131/12

Samsung UE49m5002akxxh

Samsung UE49j5202ak

Hvala unapred na pomoci :)

Dark Phoenix
9.12.2017, 18:46
A kakav je PHILIPS 49PFS5301/12?
Vidim da je smart ali nije mi to presudno, cena mu je u našim prodavnicama 51 000. Ima li nešto bolje u toj veličini ili veći za od prilike taj novac, budžet negde do max 60 000.

DukeofSerbia
10.12.2017, 16:04
Hoce bezicno da se poveze.

Ovako nesto? SAMSUNG UE32M5522 FHD SMART WIFI DVB-T2 SCREEN MIRRORING
Ne razumem se u bežično povezivanje i generalno u „pametnim“ funkcije na TV-ima. Taj screen mirroring je za mobilne uređaje kako stoji na Samsungovom sajtu (http://www.samsung.com/uk/support/tv-audio-video/what-is-screen-mirroring-and-how-do-i-use-it-with-my-samsung-tv-and-samsung-mobile-device/).
Sam po sebi je taj TV odličan – to je top Samsungova FHD serija.

Za Chromecast – ni u to se ne razumem mada na brzinu gledajući, on strimuje npr. Chrome.

Treba mi preporuka za tv od 55'', s dobrom podrškom za puštanje sadržaja preko usba. Budžet je do 700 evra, a bilo bi lepo da je manje. Kod Tesli me nervira pozicija titla na bezmalo pola ekrana, pa se razmišljam o Grundigu ili Šarpu. Da li su se raznorazni Voxovi, Foxovi, Vivaxi poboljšali malo? Kakva je situacija s Telefunkenom?
Gde bi kupio – ovde ili od preko (kp)?
Gledanje u mraku ili uvek pod svetlom?

Od tih regionalnih marki je najbolji Vox, ali samo modeli iz Turske, ne iz NR Kine. Grunding je turska marka. Sharp je za zaobilaziti u širokom krugu. Ovde sam (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=2133136&postcount=182) otkucao.

DukeofSerbia
10.12.2017, 16:21
Zdravo, treba da kupim televizor roditeljima, pa sam gledao da budu 49", da imaju sto siri ugao gledanja i da garancija bude sto duza, i sto je najbitnije da budu max oko 500e, smart+wifi funkcije nisu odlucujuce, ali ako ih tv poseduje, tim bolje..sledeca 3 su usla u izbor, pa mi treba pomoc koji ih njih da izaberem (svakako, ako imate neki drugi predlog, dobrodosao je). Ova tri su usla u izbor:

Philips 49PFS4131/12

Samsung UE49m5002akxxh

Samsung UE49j5202ak

Hvala unapred na pomoci :)
Nema šanse da je Samsung J serija dostupna. To su modeli od pre 2,5 god.
Samsungova 50xx serija je početna.
Za garanciju – samo Philipsovi FHD modeli imaju 4 god, LG Electronics valjda 3 (ali su za zaobilaziti), a ostali 2.

Philips 49PFS4131 (https://www.philips.hr/c-p/49PFS4131_12/4000-series-izuzetno-tanki-full-hd-led-televizor-s-tehnologijom-digital-crystal-clear/specifications) je testiran, prošao je dosta dobro i zato ga preporučujem. Ima S-IPS panel, a horizontalni uglovi gledanja su najširi mogući izmereni u FHD klasi.
Ako se kupuje kod nas u maloprodaji (http://www.eponuda.com/led-televizori/philips-49pfs4131-12-led-full-hd-led-televizor-cena-394818), onda nema bolje. Nije „pametan“, ali pušta skoro sve multimedijalne fajlove preko USB-a.

A kakav je PHILIPS 49PFS5301/12?
Vidim da je smart ali nije mi to presudno, cena mu je u našim prodavnicama 51 000. Ima li nešto bolje u toj veličini ili veći za od prilike taj novac, budžet negde do max 60 000.
Nema test.
Koliko vidim, to je 49PFS4131 serija sa HbbTV platformom plus neka sitna unapređenja. Tako je po zvaničnim specifikacijama.

Dark Phoenix
10.12.2017, 18:24
Nema test.
Koliko vidim, to je 49PFS4131 serija sa HbbTV platformom plus neka sitna unapređenja. Tako je po zvaničnim specifikacijama.

Znači u principu nema greške ni sa ovim modelom. Vidim da daju garanciju čak 4 godine, tako da verovatno cu da ga uzmem u sledećih nedelju dana

DukeofSerbia
11.12.2017, 22:28
Ako ne gledaš TV u mraku, onda da. Ako koristiš u mraku, onda ne zato što ima S-IPS panel.

Dark Phoenix
11.12.2017, 22:32
Ako ne gledaš TV u mraku, onda da. Ako koristiš u mraku, onda ne zato što ima S-IPS panel.A kakve su alternative u tom cenovnom rangu sa drugim tipom panela? Ovo uzimam za roditelje kući, u stanu za sebe imam Samsung 40k5502 i ima malo probijanja led osvetljenja ali nije ništa alarmantno