PDA

Prikaži potpunu verziju : Nabavio sam VIVO karticu..... I šta sad? :)


zvucnjak
7.2.2006, 2:03
E ovako:

Kao prvo moram da kažem da sam dugo razmišljao i bio u nedoumici da li da ovu temu otvorim ili ne, s obzirom da već ima par tema koje se dotiču ove tematike, medjutim kako u dotičnim temama nije baš pokriven svaki aspekt koji mene zanima, ja sam odlučio da temu ipak otvorim,:kreza: a verujem da će i drugima biti korisna (ili bar neće škoditi, a što bi rek'o Lane Gutović, čim ne škodi znači da koristi):p ...

Elem
Sticajem povoljnih okolnosti postao sam vlasnik kartice MSI NX6600GT 128 AGP VIVO
http://www.pcstats.com/articleimages/200501/tea_msinx6600gt.jpg
(srećan ili ne, vreme će pokazati). Takodje sticajem okolnosti sam vlasnik kamere (8mm) Sony CCD-TRV35E

http://202.21.128.20/photoserver/97/16676897_full.jpg

koju imam već mnogo godina i sa kojom sam napravio brdo svakavih snimaka.........:nov_guita (psihološka pauza)

.................koje bih hteo da pomoću nove kartice prebacim na komp odnosno DVD, ili tako nešto.


Da krenemo po redu i sistematski: (Đe je luben'ca đe je luben'ca!:p )

1. tačka dnevnog reda:
Povezivanje:
Kamera ima A/V izlaz sa otprilike ovakvim kablovima:
http://www.afortunet.com/RCA%203m%20pic.jpg

samo što su dva (crni i žuti) i jedan je za video signal a drugi za audio.

Kao što ste većina verovatno upoznati, uz tu karticu dolazi i jedna simpatična džidža-bidžica za povezivanje sa video uredjajima:
http://www.pcstats.com/articleimages/200501/MSINx6600GT_cables.jpg
na kojoj postoji jedan "composite in", ali nijedan "sound in" tako da predpostavljam da zvuk treba nekim drugim putem da sprovedem. Na kameri imam izlaz za slušalice koji mogu da povežem sa mikrofonskim ulazom na zvučnoj kartici (proverena kombinacija koju koristim kod drugih uređaja).

Da li sam u pravu ili ne? I ako jesam da li se taj zvuk zasebno snima pa se posle naknadno obrađuje/sinhronizuje sa snimkom ili se snima zajedno sa videom?

2. i najvažnija tačka:
Software

Obzirom da sam snimke hteo naknadno da editujem i montiram kontam da bi ceo proces trebalo da izgleda otprilike ovako:
Prebacivanje (capture) u dig. Format -> editovanje i montaža -> Kompresija u DVD, DivX ili neki drugi format po potrebi -> (eventualno izrada DVD menija) -> rezanje na DVD/CD.
Ispravite me ako grešim.

Interesantno je kako ja uz karticu nisam dobio nikakav softver, samo drajvere i neke utilityje koji mi uglavnom ne trebaju...
Ali šta je tu je, tu su zato iskusniji članovi foruma da mi preporuče neki softver za svaku od gore navedenih grupa.
Ovde se međutim postavlja pitanje kompresije. U koji format bi trebalo da prebacujem snimak u komp, da li bi trebalo da bude kompresovan ili ne? Inače imam P4 3.0 Ghz HT, Asus P4P800-X, 512 MB Rama koje planiram da proširim, HD SATA Maxtor od 160 GB (mislim da je dovoljno?)...

zvucnjak
7.2.2006, 2:04
Sledeći korak: montaža.
Hteo bih da mi preporučite program u kome snimke mogu da
Seckam, razdvajam, spajam, izbacujem, ubacujem, premeštam, itd itd...
Takodje pored toga bi mi dobro došao program pomoću kojeg bih mogao da u snimak ubacujem raznorazne efekte;
konkretno primeri –
- uvodne animacije na početku snimka, tipa "morAva prodakšn presents", itd...
- grafički elementi – npr. na snimku na kome se igra fudbal da ubacim nazive i logoe timova, rezultat, izmene, itd, kao na pravom fudbalskom prenosu...
- tekstualni elementi – npr. na snimku koncerta da ubacujem nazive pojedinih kompozicija za vreme snimka;
- razni vremenski efekti – npr. kao u filmovima tipa "Snatch" kada se snimak ubrzava ili vraća unazad i zaustavlja na jednom kadru dok u pozadini ide neki zvučni komentar ili tekst na ekranu i sl...
- i vrlo bitno:
zvučni efekti – ubacivanje raznih efekata tj. importovanje zvučnih fajlova (aplauz, eksplozije, muzička podloga koja se kombinuje sa snimkom ili zamena dela zvuka u snimku sa nekim drugim zvukom itd)...

I na kraju – kompresija u DVD ili DivX format.
Šta mi je sve potrebno da bih izmontiran snimak snimio u DVD ili DivX (Xvid ili šta god)... (prvenstveno me zanima DVD a DivX tek onako za svaki slučaj).
Koji programi, koji kodeci, itd..?
Ne moraju da budu baš preteški za korišćenje, ali bih bar mogao da imam neku kontrolu nad osnovnim stvarima kao što su rezolucija, vrsta kompresije, bitrate, itd...

I još jedno pitanjce:
Da li je za ovo bolji Win XP SP1 ili SP2 i da li to uopšte ima veze?


Inače razlog zbog kojeg mi je post ovako dugačak je (osim toga što trenutno nemam šta drugo da radim a i nisam odavno kuckao po tastaturi pa mi zanimljivo :p ) je što sam hteo da imate što bolju sliku o mojim potrebama kako bi odgovori bili što precizniji i odgovarajući.

(Mada bi od ovoga mogao da se napravi ceo jedan serijal npr. u rubrici Servis u SK-u... Eto ideje! :busted: )


Unapred hvala
:ciao:

Aleksandar
9.3.2006, 11:29
ViVo graficku (video ulaz) spajas samo sa video izlazom kamere.Audio izlaz(e) kamere treba spojiti sa audio ulazom na zvucnoj kartici (mislim da je to bolje od koristenja izlaza za slusalice na kameri).Ako su dva (stereo kamera) vrlo jeftino mozes kupiti kabal sa dva chinch-a na jednoj i "bananicom" 3.5 mm na drugoj strani.
Instalirao si WDM (video capture) drajvere, zar ne?
Zatim pokreni Virtual Dub i u opcijama podesi capture uredjaje.Za video WDM, a za audio line-in (gdje si prikljucio zvuk sa kamere).
Nabolje je da sirovi materijal grebujes u MPEG2 (DVD) format,a kasnije mozes kompresovati u sta hoces.
S ozirom na snagu tvoje konfiguracije mozes koristiti bilo koju rezoluciju,ali sama kamera (ako nije Hi8) ne "daje" vise od pola PAL rezolucije sto je nekih 352 x 288.(Sad ce me vjerovatno neko ispravljati jer MPEG2 rezolucija je 704x576 (ili 720 x 576),a navedena rezolucija je MPEG1, ali tebi je bitan codec,a rezolucija se moze mijenjati).Eksperimentisi nekoliko puta pa uporedi kvalitet i odluci.Samo nemoj koristiti nekompresovani AVI.Zauzima previse mjesta i kasnije (u kompresovanju) moze doci do desinhronizacije slike i zvuka.

Sto se dalje obrade materijala tice ako imas para odlican program je Ulead Video Studio 9.Svi efekti koje si naveo postoje u ovom programu.Dobre besplatne programe ne poznajem.

Konacni "proizvod" snimi ili u DVD formatu (mpeg2) ili DiVX (5.2.1 ako ces filmove gledati na DiVX player-u jer ne znam koliko player-a cita DiVX 6.x codec).Mozes, eventualno, snimiti i SVCD. :dedica:

Teva
15.4.2006, 13:42
Ja imam Fx5600 ViVo....A za prebacivanje sa kamere na komp koristim firewire i(ili) Tvtjuner.....ViVo ne koristim jer mi stalno na snimcima kasni zvuk....

zvucnjak
15.4.2006, 20:18
Za sad sam radio malo u Windows Movie Makeru, i mogu reci da sam zadovoljan... Snimak je ok, zvuk ne kasni (na MSI 6600GT ViVo, Intel P4 3Ghz, Creative Live! zvucna)... Mada nameravam da nabavim neki ozbiljniji softver...

firefly
15.4.2006, 20:46
Za montazu,ako nisi pro,bice ti dovoljan CyberLink-ov Power Director 3.Sa njim i radis Capture i mozes da snimak spajas,razdvajas ubacujes efekte,ton itd. i na kraju napravis pravi dvd video,ili ga kompresujes u DivX.
Bolji je od Windows Movie Maker-a,a ako te on ne zadovolji uvek je tu Sony VEGAS 4.0
Nema veze koji je XP.

Zool
15.4.2006, 22:03
ja imam MSI NX 6600 256 MB VRAM VIVO
sve je dobro povezano,imam najnoviji Virtual Dub i instalirane WDM drajvere,ali medju formatima kompresije ne postoji MPEG 2!
mislim da je problem u kodecima,imam instalirane Coda Codec Pack i Nimo Codec Pack.
sa njima nisam imao nikakvih problema pri pustanju video materijala,ali se problemi javljaju pri video capturingu.koji codec da skinem?:confused:

vjekoslav
15.4.2006, 23:29
http://www.pegasusimaging.com/picvideomjpeg.htm

Nije besplatan, ali postoji nacin da se to zaobidje ;)

Kvalitet postavi na 18 ili 19 i probaj.
Pozdrav

Flavio
17.4.2006, 3:55
Slazem se sa "firefly"-om.Ranije sam uz Radeon 9200 ViVo dobio i koristio Power Director 2.5ME.Sasvim je dobar i lak za amaterski rad.
p.s.
Mislim da pod WinXP-om bolje funkcionise 3.0 .

BlackAdder
25.5.2006, 11:41
jel moze preko vivo opcije na tvojoj kartici da se gleda TV/video ili moze samo da se snima sa njega?:confused:

zvucnjak
22.6.2006, 20:06
Zatim pokreni Virtual Dub i u opcijama podesi capture uredjaje.Za video WDM, a za audio line-in (gdje si prikljucio zvuk sa kamere).
Nabolje je da sirovi materijal grebujes u MPEG2 (DVD) format,a kasnije mozes kompresovati u sta hoces.


1. Kako u VirtualDubu da podesim ulazni format? Treba mi PAL standard, ne NTSC?
2. Gde je mpeg2?

Ima li jos neki dobar program za capturing?