PDA

Prikaži potpunu verziju : NullDC DreamCast emulator

Voks
14.2.2008, 19:14
Cao.Ajd da predjem odmah na stvar.Nedavno sam nabavio nuilDC emulator najnoviju verziju.Imam konfiguraciju P4 sa 1,5 ghz,1 gb rama i ati radeon 9550 pro.Skinuo sam bios sa mog starog,pokvarenog dreamcasta,nabavio sam DirexX9 u verziji za novembar 2007,C++ kodeks i sve sto treba.Prvi problem je u tobe da kada sam probao Crazy Taxy,ucitao sam ga,i komp se odmah zamrznuo.Moram onda da restartujem,i neznam kako da ispravim prvi problem.
Drugi problem je u tome,da kada ubicim bilo koji moju DC igru,dvd citac ga nevidi.Kako da ucitam igru sa gda kad se ne detektuje u romu,ili da je prebacim,a necu da skidam sa interneta(samo sam Taxsy,jer nemogu da sa gda ucitam).Kako da resim ove probleme jer zelim da uzivam u DC igrama.I da li je istina da postoji Half Life za dreamcast,i gde se moze nabaviti

DeCoy
15.2.2008, 2:27
To je zato što Dreamcast koristi tzv. GD-ROM (GigaByte-ROM) diskove kapaciteta 1.2GB koje CD i DVD pisači/rezači ne mogu da pročitaju...

BTW u svakom slučaju koristi Chankast za emulaciju DC-a, a ne taj NullDC ;)

UrosM
17.2.2008, 19:12
I da li je istina da postoji Half Life za dreamcast,i gde se moze nabavitiHalf Life za dreamcast se nikada nije pojavio u prodaji ali je "procureo" iz firme koja ga je radila pa se moze skinuti sa neta.

voodoo_
18.2.2008, 17:17
Sa NullDC-om sam dobijao mnogo bolje rezultate nego sa Chankastom... da ne pričam što NullDC pušta butabilne .cdi fajlove, a Chankast ne.

Voks
26.2.2008, 13:33
Samo hocu da nekako ucitam igre koje imam na PC.Ispravio sam problem sam emulatorom,ali sa optickim medijima ne.Nemoze jednostavno da prepozna GD rom,necu da skidam naslove sa interneta kad imam oko 40 naslova,valjda ima neki program za ucitavanje GD cdova na PCu

UrosM
1.5.2008, 21:55
@Voks
Negde sam procitao da jedino sa samim Dreamcastom (i valjda net adapterom za njega) mozes kopirati GD-romove na pc...

Dejopulos
1.7.2008, 21:39
Kako da pokrenem igru koja trazi utopiju u nullDC?

ktulu
1.7.2008, 22:55
@Dejopulos, pretpostavljam da mislis na non-selfboot CD image-e, za njih ti treba neki od Utopia diskova (1.3 ili 1.5), ako ih nemas, pokusaj na snesorama.us forumima ili koristi google ;).

Da bi pokrenuo non-selfboot igru prvo ucitas Utopia CD image (ja koristim "Image Reader plugin" pod GD-Rom plugins), znaci ides na File->Normal Boot i izaberes Utopia CD image. Zatim, kada se pojavi 3d irvas ides na Options->GDRom->Swap Disc i izaberes CD image igre koju hoces da pokrenes. Sacekas malo i irvas bi trebao da postane onako shiny, srebrne boje i ubrzo bi trebala da se boot-uje igra.

Al' samo da znas, neke igre odbijaju da rade na nullDC iz raznih razloga, ponekad samo JAP ili US verzije rade, zavisi ko je realease-ovao igru (koji crack tim, ako nije original) i jos ponesto, tako da eksperimentisi sa pluginovima i svim podesavanjima ako igra nece da se pokrene, nekad uspe pod odredjenim podesavanjima, mada retko :).

Dejopulos
2.7.2008, 20:16
Sve mi radi, ali neće da učita utopia boot cd. U tom slučaju moraću da potražim neku drugu verziju utopije, verovatno ona nije u redu. Svejedno hvala, mislio sam da nullDC ne podržava utopiu ili se ona ubacuje na neki drugi način.

pesoholicar015
29.10.2008, 19:11
Skinuo sam sa neta Utopia boot disk(nekoliko razlicitih verzija) u rar formatu,kada ga raspakujem i narezem (data) sega ga ne prepoznaje...Kako da ga raspakujem,narezem da bi radio?Ima li jos ljubitelja starog :dedica: dobrog dremcast-a?

WhenDarknessFalls
31.10.2008, 17:06
@pesoholicar015, probaj da skines sa ovog linka: http://www.rapidsharedata.com/go/75847976/Dreamcast_Boot_Disk_1.2___Deamon_3.29_by_LunaticYs f.rar.html

I umesto da rezes, instaliraj bas taj Deamon koji se nalazi u raru i mountuj preko njega taj Boot disk koji takodje dobijes u raru. Trebalo bi da radi :)

E sad, meni treba pomoc. Imam par romova koji moraju da se pokrenu bas preko gorepomenutog NullDCa, jer Chankast ne podrzava taj sistem. Imam BIOS, imam sve, medjutim kada pokrenem igru, emulator izbaci sledeci eror:

http://img376.imageshack.us/img376/2327/fatalerroruc0.th.jpg (http://img376.imageshack.us/my.php?image=fatalerroruc0.jpg)http://img376.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)

Taj fajl fsca-table.bin bi trebao da se nalazi u "data" folderu, u folderu sa emulatorom, ali ka god mene nema :( Guglao sam, ali nema ga nigde ni za download :icon_scra Pa ako neko moze da mi okaci to, bio bih zahvalan.

Edit: Nasao sam fajl. Da ne duzim pricu bezveze, evo link, pa ako nekome zatreba -> http://rapidshare.com/files/159371034/fsca-table.zip.html

Dio37
31.10.2008, 21:03
Dakle, da utvrdimo... Chancast ili NullDC? Sta je bolje, u cemu se razlikuju, minimalni zahtevi?

DeCoy
31.10.2008, 22:43
Ja sam probao samo Chanku, ali bih verovao voodoo-u na reč da je NullDC bolji;)

BTW...imate li neku preporuku šta valja na DreamCastu a da nije viđeno na PC-ju?

Dio37
1.11.2008, 2:08
Vudu, mozes da potvrdis? Anyone?

@Decoy: Vidi ovde (http://www.mobygames.com/stats/top_games/k,by_genre/listType,1/p,8/) i ovde (http://www.metacritic.com/games/dreamcast/scores/). Ja bih rado probao Jet Grind Radio, Shenmue 1/2, ChuChu Rocket, Sambu de Amigo i Bangai-O. Za pocetak... :P

WhenDarknessFalls
1.11.2008, 2:48
Sto se igara tice, pre svega obavezno odigrati Resident Evil: Code Veronica. Zatim Shenmue 1 i 2, Soul Calibur, Crazy Taxi, Grandia 2, Virtua Tennis, Skies of Arcadia (mnogo dobar RPG)...

Sto se tice samih emulatora, nisam se nesto mnogo bavio time, ali jedina prednost koju NullDC ima a da sam primetio je ta sto moze da cita .gdi romove, za razliku od chankasta. I da, NullDC nema podrzku sa joypade, pa moras da koristis Xpadder ili neki slicni program da bi podesio da dzojped "emulira" tastaturu.

E sad, meni je Chankast nekako vise user-friendly, al to je neko subjektivno misljenje.

nikos
1.11.2008, 21:01
obavezno odigrati Resident Evil: Code Veronica. Zatim Shenmue 1 i 2, Soul Calibur, Crazy Taxi, Grandia 2, Virtua Tennis, Skies of Arcadia (mnogo dobar RPG)...

. I da, NullDC nema podrzku sa joypade, pa moras da koristis Xpadder ili neki slicni program da bi podesio da dzojped "emulira" tastaturu.

E sad, meni je Chankast nekako vise user-friendly, al to je neko subjektivno misljenje.

Mala ispravka Chanka emulator sam korstio odavno nije los, ali je odavno prestao da se razvijia. izaslo je nesto sitno dodataka poput EXwrappera i to je to. Neke stvari rade neke ne rade a poneke igre su delimicno igrive.
Nuldc je buducnost :a_whistli i sto se tice interfejsa oni su veoma slicni, gamepad podrska je izostala u poslednjoj verziji Nulldc 1.03 ali u prethodnoj 1.06 radi perfektno (tu verziju jos uvek koristim jer mije mrsko na tastaturi :))
Najnovija verzija donosi i nove tipove emulacije poput "Fog nesto cvrc" tako da neke igre izgledaju boje.
Sto se tice chanka VS nulldc tu nema nikakve dileme nulldc je noviji ima vecu kompatabilnost poneke igre izgledaju bolje (npr. Soul calibur nema oscilovanja brzine, teksture su malo lepse, likovi imaju senke, koje su u 1.03 skroz ok i sl. sto u npr. chanki nema.
Sto se tice igara dodao bih Power spike i Ready to rumble 2, Jet Grind radio, gomila kvalitetnih tuca pored neprikosnovenog Soul Cal. ma ima ih dosta

Valjda ce ovo nekome pomoci jer DC ubedljivo ima najkvalitetniju emulaciju od "novijih konzola" i veliki broj naslova je 100% upotrebljiv i cak i sad veoma graficki dopadljiv.

ridiculus
15.11.2008, 17:11
Eh, Dreamcast. Možda najneprežaljenija platforma ikad.

BTW...imate li neku preporuku šta valja na DreamCastu a da nije viđeno na PC-ju?

Dio37 i WhenDarknessFalls su nabrojali većinu odličnih naslova. Ali Dreamcast ima dosta dobrih šutera, tuča i vožnji. Recimo, od šutera Rez nije težak, a fantastičan je (izašao i za PS2, ali ipak je to Segina igra, više volim da razmišljam u kontekstu DC-a). Od hardcore šutera Ikaruga pre svega, ali i Mars Matrix. Od tuča i Dead or Alive 2 (izgleda bolje nego na PS2) i Virtua Fighter 3tb (naravno, četvorka i petica izgledaju daleko bolje, ali trojka ima neke razlike u gejmpleju), ali i Capcomov Power Stone 2 sa haotičnim multiplejerom nalik na Super Smash Bros Melee. Od vožnji dosta toga, ali uglavnom ih ne igram, pa ću preneti mišljenje drugih: F355 Challenge (najteže od svega), Metropolis Street Racer, Daytona USA 2001.

Od zanimljivih muzičkih igara imamo i Space Channel 5. Od akcionih šutera Cyber Troopers Virtual-On Oratorio Tangram. Od pazlera Puyo Puyo 4 (portovan i na druge sisteme, ali najlepši na DC-u). Od RPG-ova Phantasy Star Online, verzija za DC se smatra najboljom, ali danas ti je beskorisna. Možda i SGGG (Segagaga), hibrid poslovne simulacije i RPG-a (voditi Segu i osvojiti tržište video-igara), mada nije bila prevedena sa japanskog. Nisam baš up-to-date ali mislim da neko radi na tome. Red bi bio da se pojavi i na Zapadu, igra je ludačka. Neke od nabrojanih igara su arkadni portovi, možda se mogu naći i na MAME-u.

Spominje se često i Cosmic Smash među hardcore igračima, ali nisam ga igrao.

nikos
16.11.2008, 13:24
Evo mog spiska sta mi je na HDD od DC igara, ako neko nije probao .

Soul Calibur - verovatno svi znaju o cemu se radi
Dynamite cop - odlicna tuca u stilu Die hard arcade sa automata (samo bolja, tj novija) ogromni kuvar "boss" baca bombe , ah dugo sam trazio ovu igru. :D kao i jos neki iz drugih topic-a.
Ready2rumbleRound2 odlican boks sa elementima rpg zanimljivi likovi,grafika
Resident Evil Code Veronica ime samo kaze
Sillent scope ovo sam igrao na automatu sa pravim snajperom, (u ulozi ste snajperiste, razlicity story modovi u stilu Virtual cop samo bolje
Zombi revange Segin shooter u 3 licu dosta solidna
Cannon spike super grafika , pucacina koja se razlikuje, npr lik na letecem skejtu "tepa" sve unaokolo :D ovo na PC nikad nisam video.
DOA2 ULTIMATE jedna od najboljih borilackih igara posle S.C. naravno
Virtua Striker 2 Fudbalica, kad pravite pauzu od pesa, a oni mladji da vide kako je fudbal izgledao ranije, inace ima taj neki "robotski smek mehaniku" koji je pes kasnije nasledio i brusio vremenom. "Fifa fan club" neka samo nastavi sa fifom njima ne vedi objasnjavati .:D salim se.
Under Defeat Skrolujuca pucacina sa helikopterom fina grafika igra je cini mi se stara samo oko godinu dana (neke igre za DC izlaze danas :eek:)
Jet Grind radio ili Jet set radio (zavisi od verzije, EU ili US) DC exclusiva
Lik na skejtu izvodi akrobacije i crta grafite, po mnogima najbolja igra na DC, grafika , orginalnost, smek

Probao sam ih jos ali ovo bih za sada izdvojio po kvalitetu.
Za vise informacija www.snesorama.us

mi'los
21.11.2008, 3:36
Drago mi je da se ljudi intersuju za dreamcast emulator.Ni sam se ne bi uhvatio sa tim(nisam se mnogo obazirao na tekst u SK-u), nego sam ja hard core fan 2d tabacina i tako mi je pre nekog vremena palo napamet da skupim sve vredne 2d tabcine koje mogu da se igraju preko pc-ja(sa i bez emulatora), znate onaj "gotta catch 'em all" trip.(doduse sad sam presao i na 3d tabacine-igram ih preko zinc!-a).I tako jedna po jedna igra (uglavnom SNK-ove i Capcom-ove igre) i naidjem ja da ultra zabavni Marvel vs. Capcom ima nastavak i to na arkadnoj sega naomi platformi(a posto ona nece skoro biti emulirana) onda srecom na dreamcast-u.I tako skinem ja iso i probam na nulldc-u i moja iskustva su sjajna.Mislim na mojoj starini od 1.8ghz-a 512RAM-a i FX5500 256mb-a kvalitet emulacije je sjajan.FPS nekad padne na 35-40 ali retko i to samo na odredjenim stage-ovima.U tom slucaju samo ugasite zvuk(fake sound plugin).Ionako je bar u ovoj igri muzika bezveze(u nekom review-u sam procitao da je kao kad bi Bekstrit Bojs radili obradu Star Wars tema....hahaha)

Inace ja bih preporucio definitivno Marvel vs. Capcom 2 (nije kompleksna igre vec ima onaj "mojo",....jednostavno je zabavna......eh taj Capcom)

Onda jos jedan fajter: Capcom vs. SNK 2-ako ste ljubitelj 2d fajtera i drzite do sebe, probajte ovaj dragulj.Ovo je jednostavno raj za fanove obe kompanije.Gomila boraca iz King of Fighters-a, Fatal Fury-a,Samurai Showdown-a,Last Blade-a,Street Fightera,itd.Svi stilovi(iz SVIH ovih igara) su inkorporirani u JEDNU igru, mislim mogu se birati.Moja najtoplija preporuka.

Inace ridiculus (http://www.sk.rs/forum/member.php?u=16992) Phantasy Star Online ima i za pc ustvari to je neka vrsta updateovane stand-alone verzije i zove se Phantasy Star Universe(i pored online podreske sadrzi i offline story mod), pre par godina je izasla.Ja imam njen expansion pack Ambition of Iluminus, koji je isto stand-alone.

Neko spomenu Dynamite Cop,on je inace nastavak Die Hard Arcade u Japanu se DHA zvao Dynamite cop pa su tek posle kad su objavljivali u Americi dobili licencu.Tako da je DCop kod nas ustvari Dcop 2 u Japanu.Sto se tice Dynamite Cop-a i ja ga preporucujem.Ako vam je pc jak onda ce ga izdrzati ako ne (kao meni) skinite mame rom oko 30mb-a sa romhustlera i sa nebulinog sajta najnoviji emulator za seginu model 2 platformu i igrajte do mile volje.Za sada nije puno igara podrzano ali Daytona jeste kao i kod nas popularni Last Bronx.
Just my 200 cents

ridiculus
21.11.2008, 20:07
Da, znam za Phantasy Star Universe, kao i za dopunjenu verziju za GameCube, ali nijedna od njih nije doživela onu vrstu obožavanja kao verzija za Dreamcast. Ovo je, izgleda, jedan od onih slučajeva kada je prvi najbolji.

mi'los
21.11.2008, 22:22
Totalno se slazem sa tobom.Starije verzije su uvek nekako bolje od novijih.