Prikaži potpunu verziju : standby?
ne znam jel kvar il??? kad odem na standbyy ugasi se samo monitor ,a kompjuter radi mislim kuciste zuji:D:D:D ne znam kako da objasnim,uglavnom na starom kompu standby je izgledao tako sto je komp bio kao potpuno ugasen a pali se na dugme...
ima li nnacina da s to promeni i kako?thanks
To sto si imao na starom racunaru je hibernacija. Na novom je sve u redu. ;)
pa jel mogu hibernaciju da imam i ovde?????????
Ako se ne varam, drzii shift pa klikni na stand-by :)
Ako nece, moguce da je hibernacija iskljuchena. Desni klik\ properties\screen saver\ power i tu nadji hibernaciju i ukljuchi je :ciao:
Normalno je kod Stand-by-a da kuciste zuji odnosno da kuler radi...
Ima li smisla hibernacija na desktop masini? Ako si zavrsio sa radom na racunaru, ugasi ga. Ako ces se posle pola sata ponovo vratiti, jednostavno ga stavi na stand-by. Ne vidim ikakvu korist od toga sto ce po paljenju kompa sve biti onako kako si ostavio, razlike u potrosnji struje izmedju ugasene masine i one u stand-by rezimu od nekoliko vati naspram zauzeca prostora na HDD-u gde ce celokupan sadrzaj RAM-a biti pohranjen.
Ima li smisla hibernacija na desktop masini? Ako si zavrsio sa radom na racunaru, ugasi ga. Ako ces se posle pola sata ponovo vratiti, jednostavno ga stavi na stand-by. Ne vidim ikakvu korist od toga sto ce po paljenju kompa sve biti onako kako si ostavio, razlike u potrosnji struje izmedju ugasene masine i one u stand-by rezimu od nekoliko vati naspram zauzeca prostora na HDD-u gde ce celokupan sadrzaj RAM-a biti pohranjen.
Što ne bi imalo smisla. Ja u toku rada pokrenem najmanje 5 velikih programa, u njih učitam dokumente na kojima radim i kad me posao smori, kliknem dugme na kućištu i mašina "ode" u hibernaciju. Sutradan kad dođem kući s posla, opet uključim i sve imam odmah na ekranu bez potrebe da ponovo pokrećem aždaje od programa (a o podizanju sistema sa milionom drajvera da i ne pričam).
Idi u Power options pa sve podesi kako ti odgovara. :)
alesandro
25.1.2008, 19:45
Za hibernaciju idi na Start>Control Panel>Power Options>Treci Tab - Hibernate> I zatim klkni na Enable Hibernation kako bi je aktivirao (mislim da je po defaultu iskljucena).
... i kad ukljucis Hibernaciju na nacin koji je alesandro opisao, Windows ce na C particiji da napravi jedan fajl koji je velik onoliko koliko imas RAM memorije. Nije strasno ako imas veliki disk, ali ako je 'lose' particionisan, moze da pravi probleme sa mestom.
Sutradan kad dođem kući s posla, opet uključim i sve imam odmah na ekranu bez potrebe da ponovo pokrećem aždaje od programa (a o podizanju sistema sa milionom drajvera da i ne pričam).
Aha, a podaci se iz hiberfil.sys ne ucitavaju u RAM nego ih procesor obradjuje direktno sa HDD-a. :rolleyes: Mora da ti je disk brzi od najbrzeg danasnjeg RAM-a. :D
Veruj mi, radije cu dva puta da kliknem na ikonu nego da se oprostim od 2GB sa Baracude. ;)
Ala ste se nalupali ovde, svaka čast... :)
Prvo, pogledajte (http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Configuration_and_Power_Interface) koje sve vrste standby-ja postoje. Na primer, postoji S1 i S3. S1 je ono što zbunjuje BrutaLiSa. S3 je onako kako je podešeno kod mene još od Pentiuma 1 (a većina korisnika se nije potrudila ni da sazna šta je S3). S4 je hibernacija. Za S4 nije potrebna struja.
I da, Glitch, brže je da se podaci sa HDD-a učitaju u RAM kad se izlazi iz hibernacije. A zašto? Zato što ti je na HDD-u image tvog RAM-a i vrši se jednostavno preslikavanje jedan-na-jedan sa magnetne na elektronsku memoriju. A ne učitava se opet ceo operativni sistem i sve njegove biblioteke.
Zato ti je taj fajl 2 GB, zato što imaš 2 GB RAM-a (zar ne?). Ako hoćeš da ti bude manji fajl na Barracudi, izvadi koji memorijski modul. ;)
I ja, recimo, imam standby, ne gubim prostor na disku i ne drndaju mi ventilatori. Ali samo zato što znam šta je S3, odnosno STR. A saznajte i vi.:icon_stud
Pa niko nije rekao da nije (nesto) brze ali to i dalje ne znaci da mi se cela ideja svidja, pogotovo sa vadjenjem memorije. :rolleyes: Ovaj s3 strasna stvar. :)
Posto Chivan nije hteo da napise:a_bleh: (cisto da se zaradi neka zahvalnica:D) evo kako da podesite S3 u BIOS-u.Parametar BIOS-a označen sa ACPI Suspend Type, ACPI Suspend State ili tome slično upravlja stanjem (S1 ili S3) koje koristi Windows. Većina sistema podrazumevano koristi stanje S1, u kome se procesor i memorija ne isključuju. Uđite u BIOS, pronađite meni Power Management i izmenite vrednost parametra ACPI Suspend na S3 (isključuju se procesor i memorija).Omogućite sva podešavanja sa oznakom 'USB KB Wake-Up From S3' (tačan naziv zavisi od tipa BIOS-a), a parametru Power On Function dodelite vrednost Any Key da biste dozvolili tastaturi i mišu da probude računar iz režima štednje energije.Takodje mnogo korisnih podesavanja u control panel-power options za ustedu struje.Videcete veliku razliku u racunu za struju.
Samo još jedna napomena: S1 i S3 zahtevaju struju kako bi sačuvali podatke iz memorije u njoj. U S3, iako se ne čuje ništa, napajanje i dalje daje struju ploči i memoriji (čak iako se ventilator na napajanju ne vrti, jer su u pitanju jako male struje). Za S4, odnosno hibernaciju, nije neophodna struja. Znači, kompjuter ubacite u hibernaciju, on snimi sadržaj memorije na HDD, vi ga rastavite, prenesete na drugo mesto, upalite i on će da vrati sistem online za nekoliko sekundi.
To onda znači da je kod S3 ventilator zaustavljen, ali zelena 'lampa' svetli?
alesandro
27.1.2008, 17:11
Jedno vrlo verovatno glupo pitanje:
Da li mogu recimo da ostavim torrent na download i da stavim PC u hibernaciju, a on da i dalje skida - sta vec skida? Verovatno ne, al' ajde da pitam.
A isto to, ali sa StandBy?
Lepo si pretpostavio: u hibernaciji je masina ugasena a u stand-by rezimu je ugasen HDD tako da...
alesandro
27.1.2008, 19:29
Lepo si pretpostavio: u hibernaciji je masina ugasena a u stand-by rezimu je ugasen HDD tako da...
Tako da ... cu morati da slusam zvuke mog ne tako tihog kulera nocu dok spavam... :o
@Haker95: da, to znaci.
@alesandro: nadji nesto od softvera za kontrolu broja obrtaja venta pa ogranici da ti ne smeta.
@McNAIR: ovo sa tastaturom ne radi sa mojom PS/2. Budim ga na dugme za paljene.
e usput da vas pitam, shto nece da mi radi s3(str) otkad sam u komp ubacio kingston 1gb na transend 1gb??pre toga mi je lepo radio s3 a sad kada ga dignem iz standby-a u s3 samo se zablokira komp i radi hdd led bez prestanka. jedino shto mogu da uradim je restart, dok mi s1 ok radi.usput da napomenem i da sam zamenio tad napajanje al' mislim da je pre do neke nekompatibilnosti memorije, inace u svakodnevnom radu nemam problema, jedino eto u s3. voleo bih da mi neko kaze ako moze nekako da se popravi jer mi malo smetaju ovi ventovi, a ne volim hibernate jer me smara dok se digne sistem.(konfa iz profila)
Pa, hajde glitch, kad već ti kažeš šta ti se sviđa a šta ne, da kažem i ja: meni se Suspen To RAM sviđa, ali nemam UPS. A kod mene se barem dva puta nedeljno noću desi da struje nestane na sekund-dva. I ako bih se slučajno zayebao pa ostavio tako mašinu a ne u hibernaciji, DOBRO BIH SE, JE LI zayebao (mislim, ostao bih bez veoma važnih stvari koje sam radio - ne, ja se ne igram na računaru, a i ako ponekad imam vremena, samo M.A.M.E.).
Nažalost, ja sam u tekstu o UPS-ovima (SK 2/2008) lupio glupost... pa sam ono u šta "kompjuter" može da "ide" kad se potroši baterija UPS-a (a da se ne ugasi "glupo" pa da svi podaci odu Bogu na istinu) nazvano Stand By, umesto Hybernate...
Bitno je da ne ugasi, mada ja preferiram "bacanje kasike" ili prosto "krepavanje", mada pred sam izdisaj moze da posluzi "ispovest" ili "pljuvanje na bradu"... Hocu da ti pokazem koliko to gasenje moze da zvuci benigno. ;)
@dbaja: za takve stvari koristim redovan bekap. ;)
Ako računar nije preporučljivo stalno paliti i gasiti, kako stoje stvari sa standby opciom, to jest da li je štetno po računar (laptop) ako se stalno gasi na ovaj način, nekoliko puta dnevno, dakle kada se goć ostavi da ne radi ništa od sam ide u standby mod. I po desetak puta dnevno.
@dbaja: za takve stvari koristim redovan bekap. ;)
Нисмо се најбоље разумели. Бекап је нешто што ја радим скоро свакодневно (зависи од тога колико сам радио тог дана).
Ја сам у ствари рекао да за дуге паузе у раду (цела ноћ или цео дан) користим радије хибернацију него stand-by. Предност ове коју користим је што нећу остати без НЕСНИМЉЕНИХ отворених докумената ако у време неактивности рачунара на кратко нестане струје.
Е сад, све је ово о чему причамо ствар личних ставова. Неки људи (у које и ја спадам) немају потребе за коришћењем stand-by опција јер раде без већих прекида и ово би им само успоравало рад (чекање да се хард диск заврти и сл.), док неки праве веће паузе па им ово можда значи.
Још један лични став: када би струје увек било, најрадије бих користио опцију Suspend To RAM јер је систем још брже спреман за рад него када је у хибернацији.
Многи моји познаници који су жестоки противници хибернације су они код којих хибернација или не функционише уопште или прави проблеме после поновног старта рачунара (а ту није проблем хибернација него неправилно инсталиран оперативни систем, драјвери, остали софтвер).
Glitch, у овом задњем не мислим на тебе, да не би сад разглабали по том питању.
ljudi enable sam hibernaciju,ali i dalje isto :(
@dbaja: slazem se, sam znas sta ti najvise odgovara. ;) Medjutim kada govorimo o redovnom bekapu, stvarno se nismo najbolje razumeli: ti, konkretno, hibernaciju koristis kao privremeni bekap a bekap podataka na sistemskoj particiji... Znas i sam koliko je siguran. ;) Poenta je da ako su podaci sa kojima baratas od velike vrednosti, redovni eksterni bekap je jedini siguran.
@BrutaLiS: Kada podesis opciju za hibernaciju, idi na Start pa Turn off computer. Pojavice ti se ovo sa slike 1. Sada pritisni i drzi Shift i opcija StandBy ce se promeniti u Hibernate (kao na drugoj slici). Klikni to i masina ode u hibernaciju.
@dbaja: slazem se, sam znas sta ti najvise odgovara. ;) Medjutim kada govorimo o redovnom bekapu, stvarno se nismo najbolje razumeli: ti, konkretno, hibernaciju koristis kao privremeni bekap a bekap podataka na sistemskoj particiji... Znas i sam koliko je siguran. ;) Poenta je da ako su podaci sa kojima baratas od velike vrednosti, redovni eksterni bekap je jedini siguran.
Чекај, човече, па тек сад си направио пометњу:opanachke
Ја хибернацију користим кад:
а) кренем на спавање и нећу више радити барем 7-8 сати или
б) идем из собе на дуже времена.
Е тада ни један програм не гасим, не затварам документе (осим ако нису превише важни а немам резервну копију), већ само стиснем дугме на кућишту и рачунар иде у ХИБЕРНАЦИЈУ (јер је тако подешен).
Никакве везе нема бекап са хибернацијом (код мене барем).
А редован бекап је добар како год да га радиш. Да ли ћеш га снимати на CD/DVD, други хард диск или како кажеш, екстерни диск.
BrutaLiS: Kada podesis opciju za hibernaciju, idi na Start pa Turn off computer. Pojavice ti se ovo sa slike 1. Sada pritisni i drzi Shift i opcija StandBy ce se promeniti u Hibernate (kao na drugoj slici). Klikni to i masina ode u hibernaciju.
Има и лепши начин, виде се обе опције без потребе за притискањем тастера Shift (фазон сам видео на новијим лаптоповима, па сам мало гуглао и дошао до решења):
Потражите Windows XP KB893056-x86-ENU.exe на сајту Microsofta. Око 520Kb тежак фајл решава проблем.
Има и лепши начин, виде се обе опције без потребе за притискањем тастера Shift (фазон сам видео на новијим лаптоповима, па сам мало гуглао и дошао до решења):
Потражите Windows XP KB893056-x86-ENU.exe на сајту Microsofta. Око 520Kb тежак фајл решава проблем.
Ima isti fazon koji nešto promjeni u registriju i onda se pojave obje stavke, to jest nema potrebe za tasterom shift. Čak mislim da je i o tome bilo ovdje riječi. Ali ja sam takodje podesio da je hibernacija kada pritisnem power dugme, tako da ovo nisam ni trazio ni probao. Ali korisna stvar.
Е тада ни један програм не гасим, не затварам документе (осим ако нису превише важни а немам резервну копију), већ само стиснем дугме на кућишту и рачунар иде у ХИБЕРНАЦИЈУ (јер је тако подешен).
Никакве везе нема бекап са хибернацијом (код мене барем).
Upravo ovo sam imao na umu. ;) Dzaba vazne datoteke na sistemskom disku (makar bili u hiberfil.sys) ako dodlje do failure-a. ;)
А редован бекап је добар како год да га радиш. Да ли ћеш га снимати на CD/DVD, други хард диск или како кажеш, екстерни диск.
Eksterni bekap kao cuvanje podataka van sistemskog diska, pa makar i na eksternom disku. ;)
Ima isti fazon koji nešto promjeni u registriju i onda se pojave obje stavke, to jest nema potrebe za tasterom shift. Čak mislim da je i o tome bilo ovdje riječi. Ali ja sam takodje podesio da je hibernacija kada pritisnem power dugme, tako da ovo nisam ni trazio ni probao. Ali korisna stvar.
I ja sam to negde citao. ;)
ok,thanks...
i jos nesto,jel se isplati ostaviti komp u hibernaciji tako po 10-ak sati??mislim koliko struje trosi ? i slicno,jel on potpuno mrtav u hibernaciji ili ipak monitor malo ''zraci'' kako kazu i to,nadam se da znate na sta mislim,zanima me jel skroz isto ko da je i shutdown + cuva programe otvorene i slicno?
U hibernaciji je masina mrtva, kao da si pocupao sve kablove iz nje. ;)
U hibernaciji je masina mrtva, kao da si pocupao sve kablove iz nje. ;)
a potrosnja struje??isto 0 :D :D :D ?
Kao da je ugasena na dugme.
i slicno,jel on potpuno mrtav u hibernaciji ili ipak monitor malo ''zraci'' kako kazu i to,nadam se da znate na sta mislim,zanima me jel skroz isto ko da je i shutdown + cuva programe otvorene i slicno?
Koji god da je režim, monitor uvek možeš da ugasiš na dugme. A što se potrošnje računara struje tiče, pročitaj ponovo ovaj moj post (http://www.sk.co.yu/forum/showpost.php?p=452448&postcount=15).
znaci ja mogu da iscupam utikac iz zida kad je u hibernaciji?
znaci ja mogu da iscupam utikac iz zida kad je u hibernaciji?
Da, slobodno, samo kada budeš palio računar moraš prvo uštekati utikač i zid. :ciao::aplauz:
Da, slobodno, samo kada budeš palio računar moraš prvo uštekati utikač i zid. :ciao::aplauz:
LOL,hahaha ,znam :)
Marko 0401
2.3.2008, 20:05
A smije li lap-top non stop biti na Stand by-u, znaci da se ne gasi nikako??
Da li to moze da bude stetno po njega nekako?
P.S.
Mozda ste i odgovorili na ovo pitanje vec ali nisam mogao sve ovo da citam :o :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.