PDA

Prikaži potpunu verziju : RAW format


kinteC
24.1.2008, 0:40
Posto ovde ima novih dSLR korisnika, da beknem nesto o RAW formatu.

RAW na prevodu znaci sirovo, tj predstavlja one informacije koje senzor aparata zabelezi. Sve te informacije se obradjuju, i aparat na kraju izbacuje jpeg format. U toku obrade aparat radi korigovanje boja, redukovanje suma, izostravanje...i jos mnogo toga...I na kraju se sve to kompresuje. Problem se javlja sto je jpeg slabog kvaliteta da bi se kasnije obradjivao. Jpeg sa 8 bita je cesto prekompresovan, tako da ako se krene sa izvlacenjem detalja, javice se artefekti, videce se prelazi izmedju boja. Drugi je problem taj sto sami aparati obicno lose skidaju noise, gube se detalji, a zatim tu je i problem sa odnosom bele boje, tj white balanc-om. Promasen WB na jpeg-u ne moze se mnogo korigovati. Prednosti jpega su ipak sto se dobije gotov proizvod iz aparata, malih je dimenzja, jpeg se moze otvoriti na svakom kompu.

E sad RAW. Canon ima CR2,format sa lossless kompresijom. U proseku aparat od 8 megapixela pravi fajlove od oko 7mb.
Dakle, format koji sadrzi sve podatke koje je senzor zabelezio, tako da je kasnije moguce bez ikakvog gubitka obraditi fotografiju. Dodatno izostravanje (unsharp mask) , korigovanje noisa, i sto je najbitnije podesavanje temperature WB-a. Ako je fotka ispala totalno zuta, jednim klikom se na racunaru moze boja totalno povratiti. Dakle, za obradu dusu dao format. Da napomenem i to da je pregorele delove na fotografiji moguce donekle povratiti-za razliku od jpeg-a. Mana je sto vecina programa ne otvara taj format, dakle kasnije treba utrositi vreme za konvertovanje obradjenih raw-ova u jpeg. Zbog velicine raw formata, aparatu treba vise vremena da sacuva fotke na memoriju, pa je sve sporije. Zbog toga kompakti i nemaju raw, vec samo napredniji modeli aparata i dSLR.

Za obradu RAW formata preporucujem CS3 Adobe Photoshop sa ugradjenim Adobe camera raw 4.2 pluginom (aktuelna verzija se moze preuzeti sa adobe sajta) Za masovniju obradu fotki nije los ni adobe lightroom, mada ja za sortiranje fotki koristim adobe brige.

Dakle, ko ima dSLR aparat tipa canon 400D ili tako neku masinu, a potreban je kvalitet, greh bi bio ne koristiti raw format.

che daboli guz
24.1.2008, 0:51
.......:n_klanja::n_klanja::n_klanja::aplauz:

U`r a :to_care:!!!

Nema mi druge nego da predjem na "sirovo".

alesandro
24.1.2008, 2:02
Link ka Adobe Camera RAW v4.2 (www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw)

@kinteC
Evo jos malo da te smorim sa mojim pitanjima. HEHE
Kod mene .RAW zauzima ~13 MB po slici, a ti si rekao za kameru od 8MP prosek je 7MB. Moj Fuji ima 6MP, a RAW 13, dakle, skoro pa duplo od onih tvojih 7. Daklem, da li je moguce smanjiti tih 13 na nesto manje? Posto, problem kod RAWa je sto na moju karticu od 1GB staje samo 78 fotografija, sto je malo. Mada, RAW koristim samo kada slikam nocu, upravo zbog WBa. Eto... :)

kinteC
24.1.2008, 2:49
Canon ima lossless kompresiju, fuji to nema. Fuji s9600 koji sam imao pravio je fotke od 18mb u proseku :paranoia:
Inace koriscenje raw-a na fujiju je mukotrpno, iz prostog razloga sto je aparat toliko spor...da je to uzas. (spor je u odnosu na dSLR)

PS:nisam probao da kompresujem raw u neki drugi format..mada probaj.

oluja
24.1.2008, 13:56
Kod mene .RAW zauzima ~13 MB po slici, a ti si rekao za kameru od 8MP prosek je 7MB. Moj Fuji ima 6MP, a RAW 13, dakle, skoro pa duplo od onih tvojih 7. Daklem, da li je moguce smanjiti tih 13 na nesto manje? Posto, problem kod RAWa je sto na moju karticu od 1GB staje samo 78 fotografija, sto je malo. Mada, RAW koristim samo kada slikam nocu, upravo zbog WBa. Eto... :)

RAW na mom aparatu je ~17 MB po slici + snima duplikat u jpg formatu tako da zajedno ispadne ~20 MB po "kliku". Dakle nista neobicno za taj format.

dbaja
21.2.2008, 15:40
I ja imam Fuji (S7000) ali nemam primedbi na brzinu prilikom RAW fotografisanja.
A primećujem (iz ličnog iskustva a i na osnovu onoga što sam kod drugih video), da treba DOBRO paziti na sharpen opcije prilikom učitavanja RAW fotke u PS CS3. Photoshop nekad sam postavi sharpen na 25%, što zna prilično da upropasti fotografiju. Čemu RAW kvalitet ako mi PS uništi sliku prilikom importa.
Takođe, nepravilno odabrana vrsta svetla zna da pokvari sliku. Dakle, dobro obratite pažnju na podešavanja prilikom učitavanja fotki u PS.

LoneWolf
21.2.2008, 16:00
Dakle, dobro obratite pažnju na podešavanja prilikom učitavanja fotki u PS.

Za to postoji knjiga Photoshop techniques for advanced photographers,nema prevoda,na engleskom je,a sadrzi sve potrebne savjete i tehnike.

Takodje ima i Adobe Lightroom Hidden Manual koji postoji i u ebook izdanju ali to se kosi sa pravilima foruma ;)

Bond_007
18.6.2008, 9:09
I ja imam Fuji (S7000) ali nemam primedbi na brzinu prilikom RAW fotografisanja.
A primećujem (iz ličnog iskustva a i na osnovu onoga što sam kod drugih video), da treba DOBRO paziti na sharpen opcije prilikom učitavanja RAW fotke u PS CS3. Photoshop nekad sam postavi sharpen na 25%, što zna prilično da upropasti fotografiju. Čemu RAW kvalitet ako mi PS uništi sliku prilikom importa.
Takođe, nepravilno odabrana vrsta svetla zna da pokvari sliku. Dakle, dobro obratite pažnju na podešavanja prilikom učitavanja fotki u PS.

kako to izbeci, da vratim sve klizace na paleti details na "0" ???

Bond_007
12.7.2008, 21:19
Ja sam danas isao da fotkam i dodjem kuci sav srecan ubacim karticu u citac i vidim da sam greskom sve ufotkao jpg :n-cc2: ... nista... sta cu??? pogledam fotke i obrisem sve, sta nije valjalo nije valjalo sta je valjalo icicu slikam opet i tako sve u svemu jpg je gay RAW je mama i tata

Notorious B.I.G
12.7.2008, 22:08
:offtopic:
Koji je best buy dSLR aparat?

kinteC
13.7.2008, 23:30
^1Ds mark III canon

Btw pls drzite se teme, postoji vec deo foruma odvojen za pitanja "sta da kupim od... "

Dekip
2.1.2011, 22:41
Имам Канон А610 па ме интересује да ли могу да га натерам да снима у RAW формату. Нашао сам неки форум о томе али ми је нешто мушичав.
http://www.scubaboard.com/forums/canon-corner/178187-raw-support-enabler-a620-a610-s3is-s2is.html
Апарат има Digic II процесор. Негде сам читао (можда и овде) да апарати са овим процесором могу да снимају овај формат уз помоћ неког фајла на sd картици.

miša topola
2.1.2011, 22:46
To možeš da uradiš uz pomoć CHDK-a.
http://chdk.wikia.com
Vidi da li ima CHDK za tvoj aparat, ako ima onda može .raw formati i još neki dodaci.

EDIT:
Evo našao sam za tvoj aparat.
http://chdk.wikia.com/wiki/A610

Dekip
2.1.2011, 22:56
Мишо, управо сам и ја то нашао, али ми приказује разне верзије. Има А 610_100е и А 610_100f. Не знам ни како да погледам која је верзија за мене.

miša topola
2.1.2011, 23:00
Probaj i jedan i drugi, mada je najbolje da se raspitaš na Dizajn Zoni.

NikolaS93
10.4.2011, 9:40
Kupio sam Kodak Z981 koje moze da "hvata" u RAW formatu, ali kada fotografiju prebacim na komp (Win7), ona dobije ekstenziju .KDC, i ne otvara je ni sam Win a ni PS nece. Sta da radim?

unique93
10.4.2011, 10:46
jel si dobio disk sa programom uz njega...

evo nasao sam program koji konvertuje kdc fajlove u neke druge...probaj da li radi :D
http://www.xnview.com/en/index.html

e da..neka te dugo i dobro sluzi aparat...i da vidimo sto vise fotki u ovom podforumu :D

NikolaS93
10.4.2011, 10:53
jel si dobio disk sa programom uz njega...

evo nasao sam program koji konvertuje kdc fajlove u neke druge...probaj da li radi :D
http://www.xnview.com/en/index.html

e da..neka te dugo i dobro sluzi aparat...i da vidimo sto vise fotki u ovom podforumu :D

Disk nisam dobio, ali sam dobio kartonce na koje pise velikim slovima "NO DISK NEEDED":D, i to na svakom koraku naglasavaju...

Nasao Misa Topola bolje resenje http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=4917&fileID=4581, da ne konvertujem slike vec odmah da ih otvaram u PS.

Hvala ne lepim zeljama, a sto se tice fotki morace malo vreme da prodje da se uigram i prinaucim sa fotoaparatom, a i trenutno sam malo u "spicu" sa skolom...

NikolaS93
25.4.2011, 18:13
Imam nedoumicu, fotografije koje snimim u RAW formatu pored toga sto me sam format zeza jer se tesko otvara, fotografije su cak i goreg kvaliteta nego kada ih snimam u JPEG formatu,imaju dosta vise suma.

Da li ja lepo da batalim RAW format i fotografisem u JPEG? Ili gresem, sta me jos zadrzava da ne predjem?

unique93
25.4.2011, 18:24
naravno da raw ima vise suma, posto je to nekompresovani format, ali ima vise detalja i kad se skine sum, imace vise detalja npr na iso 800 od iso 800 na jpeg-u...ja retko kad koristim raw, posto treba puno da se sacuva(oko 6 sekundi)...a i skoro nikad ne slikam preko iso 400 :D

NikolaS93
25.4.2011, 18:36
naravno da raw ima vise suma, posto je to nekompresovani format, ali ima vise detalja i kad se skine sum, imace vise detalja npr na iso 800 od iso 800 na jpeg-u...ja retko kad koristim raw, posto treba puno da se sacuva(oko 6 sekundi)...a i skoro nikad ne slikam preko iso 400 :D

Sto mu se svodi na to da si batalio RAW:D.

unique93
25.4.2011, 21:55
pa otprilike, jedino kad slikam nesto nocu, pa kad podignem iso, onda slikam u raw formatu... :D

unique93
7.6.2011, 22:15
ljudi koristite raw, ako ga imate u aparatu :D

pre sam retko koristio raw, posto je sporiji, ali sad se navikavam, i stvarno je mnogo bolje od jpeg-a...ima mnogo vise podesavanja, i mnogo bolje ispadnu fotke, ako su obradjene iz raw formata :D

miša topola
4.10.2011, 14:54
Kod mene na SX130 IS je ponuđeno .CRW .CR2 .THM .WAV i .JPG format. Koji da odaberem? Prva dva neće da otvori ni u PS ni u LR.

AstraLogos
4.10.2011, 15:35
ljudi koristite raw, ako ga imate u aparatu :D

pre sam retko koristio raw, posto je sporiji, ali sad se navikavam, i stvarno je mnogo bolje od jpeg-a...ima mnogo vise podesavanja, i mnogo bolje ispadnu fotke, ako su obradjene iz raw formata :D
Pa normalno je da RAW format ima mnogo vise detalja koje pokupi senzor i nedozvoljava se unutrasnjoj obradi da mnogo utice na ono sto si slikao. Zato je velicina fajla 13MB kod mene sa 6mpx senzorom.
Jedino sto RAW trazi da se svaka fotografija obavezno obradjuje. Photoshop light room je stvoren za brzu obradu takvih formata. ;)
Da i ono :D

miša topola
4.10.2011, 15:46
Ali LR neće da otvara moje fotografije.

unique93
4.10.2011, 19:40
miso..koliko znam cr2 je raw za canon :D

kod mene je raw oko 18mb, ali iako je spor, ja ga stalno koristim, posto mogu mnogo bolje gotke da se urade, sa manje pregorelih delova i vise detalja :D

miša topola
4.10.2011, 20:08
Ma neće ni to da otvori.

Psychon@ut
4.10.2011, 23:30
Izaberi da ti sačuva u DNG formatu. Ovde piše kako: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_User_Manual#DNG_format

Columbusinflama
4.10.2011, 23:48
Zato sto ne podrzava format (nije bas format vec organizaciju informacija koje prima sa senzora, tj CHDK crw ili cr2 nisu uniformni za razlicite senzore) fajla koji ti izbacuje CHDK. CHDK .CRW Canon nije zvanicno podrzao, pa je mala vajda da ce ikada i biti podrzan u LR ili PS. Naravno, postoje programi koji to mogu da urade(npr. RawTherapee, UFRaw (http://ufraw.sourceforge.net/Install.html)).

Dakle, otvori fajlove koje ti CHDK izbaci jednim od njih (ili nekim drugim, verovatno ih ima jos u onom prirucniku CHDK For Dummies), ucini neke minimalne promene (tipa white balance i sl.) i sacuvaj u nekom lossless formatu koji radi sa LR i PS (.dng, .tiff i sl). Nisam bas siguran da li RawTherapee podrzava SX130IS, ali za UFRaw sam prilicno siguran da da. Obrati paznju na to da ce baza podrzanih kamera za UFRaw mozda morati da se update-uje (ako se dobro secam to je ili kod izbora kamere ili negde u opcijama). Takodje, procitaj detaljno uputstvo za instalaciju (mora da se instalira i GIMP i sta vec ne, davno bese kada sam poslednji put to cackao)

P.S. Ne bi bilo lose da okacis par raw-ova i odgovarajucih jpeg-a (sa velikim dinamickim opsegom scene ili kontrastnom scenom, cuo sam da su povecali "kolicinu inf." sa 10 na 12 bita, pa bi bilo zgodno da se vidi koliko to znaci, a i dalo bi jasniju sliku ljudima o prednosti CHDK raw-a u Canon kompaktima)

KizaTheDeath
5.10.2011, 2:50
@miša topola: Mozda ti je LR ili ACR u PhotoShopu suvise mator, pa ne uspeva da iscita tvoju verziju RAW-a. Resenje ti je ili da odes na Adobe-ov sajt, da skines i instaliras najnoviji ACR (vidim da je verzija 6.4.1) ili da skines i instaliras DNG Converter. Taj DNG Converter ce ti konvertovati CR2 fajlove u DNG (bez ikakvih gubitaka) i onda ces moci takve DNG-ove da otvaras u bilo kom ACR-u, a pretpostavljam i u bilo kom LR-u.

Mada bih ti preporucio da instaliras najnoviji ACR. Verzija 6.x (koja radi samo u PS CS5) mnogo bolje/lepse razvija od starijih verzija.

Pozdrav! http://www.nostalgija.com/mrbig/MrBigJump.gif

unique93
5.10.2011, 10:23
misa mi je poslao cr2 fajl sa njegovog aparata i meni normalno otvara, a njemu nece. tako da je verovatno nesto do fotosopa i acr-a... :D

miša topola
5.10.2011, 13:47
Izaberi da ti sačuva u DNG formatu. Ovde piše kako: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_User_Manual#DNG_format

Tako i otvaram.

Zato sto ne podrzava format (nije bas format vec organizaciju informacija koje prima sa senzora, tj CHDK crw ili cr2 nisu uniformni za razlicite senzore) fajla koji ti izbacuje CHDK. CHDK .CRW Canon nije zvanicno podrzao, pa je mala vajda da ce ikada i biti podrzan u LR ili PS. Naravno, postoje programi koji to mogu da urade(npr. RawTherapee, UFRaw (http://ufraw.sourceforge.net/Install.html)).

Dakle, otvori fajlove koje ti CHDK izbaci jednim od njih (ili nekim drugim, verovatno ih ima jos u onom prirucniku CHDK For Dummies), ucini neke minimalne promene (tipa white balance i sl.) i sacuvaj u nekom lossless formatu koji radi sa LR i PS (.dng, .tiff i sl). Nisam bas siguran da li RawTherapee podrzava SX130IS, ali za UFRaw sam prilicno siguran da da. Obrati paznju na to da ce baza podrzanih kamera za UFRaw mozda morati da se update-uje (ako se dobro secam to je ili kod izbora kamere ili negde u opcijama). Takodje, procitaj detaljno uputstvo za instalaciju (mora da se instalira i GIMP i sta vec ne, davno bese kada sam poslednji put to cackao)

P.S. Ne bi bilo lose da okacis par raw-ova i odgovarajucih jpeg-a (sa velikim dinamickim opsegom scene ili kontrastnom scenom, cuo sam da su povecali "kolicinu inf." sa 10 na 12 bita, pa bi bilo zgodno da se vidi koliko to znaci, a i dalo bi jasniju sliku ljudima o prednosti CHDK raw-a u Canon kompaktima)

Probaću i to preko GIMP-a.

@miša topola: Mozda ti je LR ili ACR u PhotoShopu suvise mator, pa ne uspeva da iscita tvoju verziju RAW-a. Resenje ti je ili da odes na Adobe-ov sajt, da skines i instaliras najnoviji ACR (vidim da je verzija 6.4.1) ili da skines i instaliras DNG Converter. Taj DNG Converter ce ti konvertovati CR2 fajlove u DNG (bez ikakvih gubitaka) i onda ces moci takve DNG-ove da otvaras u bilo kom ACR-u, a pretpostavljam i u bilo kom LR-u.

Mada bih ti preporucio da instaliras najnoviji ACR. Verzija 6.x (koja radi samo u PS CS5) mnogo bolje/lepse razvija od starijih verzija.

Pozdrav! http://www.nostalgija.com/mrbig/MrBigJump.gif

Neće da se instalira Camera Raw.

Evo problema.

http://www.dodaj.rs/t/3w/Q5/45rtxvCk/untitled.jpg (http://www.dodaj.rs/?3w/Q5/45rtxvCk/untitled.jpg)

Nabavio sam i Adobe DNG Converter pa preko njega otvaram .raw fajlove, samo prvo moram da ih konvertujem kod mene na disk pa tek onda mogu da koristim .raw sliku.

misa mi je poslao cr2 fajl sa njegovog aparata i meni normalno otvara, a njemu nece. tako da je verovatno nesto do fotosopa i acr-a... :D

Fotošop je sasvim u redu, najnovija verzija updateovana do kraja. Mislim da ne bi trebalo da predstavlja problem.

KizaTheDeath
5.10.2011, 21:25
Bice da ipak nesto nije u redu sa PhotoShop-om, cim nece ACR da update-uje. Al dobro, ako kazes da fino iskonvertujes (ili ufotkas, svejedno) u DNG, pa onda uvuces u postojeci ACR, onda je sve ok. CS5 po difoltu ima ACR 6 (sto ce reci, dobar "razvijac") pa nesto posebno ni ne gubis sto nemas bas najnoviji ACR. Vazno je da ti nije 5.x ili stariji :)

Pozdrav! http://www.nostalgija.com/mrbig/MrBigJump.gif

miša topola
5.10.2011, 21:30
Ja sada ovako radim: .cr2 fajl konvertujem u .dng i prebacim oba fajla na hard disk. Tek onda mogu preko PhotoShop-a da otvorim .cr2 fajl. Ne znam zašto ide zaobilaznim putem ali važno je da radi :)

unique93
5.10.2011, 23:30
reinstaliraj fotosop, a acr update skini sa neta, i kad instaliras fotosop, rucno apdejtuj acr, i verovatno ce sve raditi kako treba...za to ti treba pola sata i miran si, a ovako ces da se mucis za svaku fotku :D

miša topola
6.10.2011, 18:41
Sada radi direktno otvaranje fajla u Photoshopu :alealeee:

Zoran_KS
18.10.2011, 10:52
I najnoviji ACDSee otvara ovaj RAW bez problema.

unique93
18.10.2011, 11:44
ali ipak acdsee nije isto kao fotosop...fotosop je bolji 10x puta :D

Zoran_KS
18.10.2011, 12:53
Ma ok,na ACDSee sam mislio cisto zbog pregleda fotografija,inace CS5 koristim i ja.

Lars03
30.10.2011, 14:29
Imam jedno pitanje za nekoga ko radi sa RAW formatom, zasto kada sliku prebacim u JPG ona ostaje 15-20 MB dok su mi fotografije obicno u rangu >5MB, dimenzije i DPI su iste u oba slucaja.

Chemist
30.10.2011, 15:02
Zamolio bih Misu Topolu, da mi napise uputstvo za ubacivanje raw formata u Canon sx130is, kao i kako posle funkcionise aparat, neko podesavanje (pocetnik sam u toj oblasti)...posto i on ima isti aparat. Moze li se prilikom ubacivanjna raw formata nesto poremetiti i aparat trajno, softverski, ostetiti? Hvala

Zoran_KS
30.10.2011, 15:31
uputstvo za ubacivanje raw formata u Canon sx130is
Da te nije mrzelo da koristis Google ili YT nasao bi i sam iz prve.

ETzljip7dKo

Imas objasnjen i HDR,Time Lapse fotografija kao i ubacivanje skripti.

Chemist
30.10.2011, 15:38
ok...hvala

miša topola
30.10.2011, 16:24
Zamolio bih Misu Topolu, da mi napise uputstvo za ubacivanje raw formata u Canon sx130is, kao i kako posle funkcionise aparat, neko podesavanje (pocetnik sam u toj oblasti)...posto i on ima isti aparat. Moze li se prilikom ubacivanjna raw formata nesto poremetiti i aparat trajno, softverski, ostetiti? Hvala

Objašnjenje imaš u postavljenom video snimku i ja sam preko njega ubacio CHDK kod mene u aparat.
Ne možeš da oštetiš aparat, nikako.

jonathan
6.7.2013, 14:26
Nastimao sam da mi 1100D snima u JPG i RAW formatu. Medjutim RAW fotografije ispadaju tamnije te je intenzitet boja slabiji. RAW otvaram u Lightroom-u pa me zanima gdje se gubi da razlika. Evo primjer:

http://pokit.org/get/img/0661938bb601511a599baec02634dbf6.jpg

I jos nesto, na aparatu sam nastimao neke opcije tipa da oštrina bude vece, intenzitet boje jaci itd pa me zanima da li se mozda ta podesavanja ne apliciraju na RAW verziju ?

I ako koga zanima RAW v.s. JPG format, evo jedan primjer:

http://pokit.org/get/img/10ea0b8a45acf69dcf44ee198cfbe838.jpg

Eni
6.7.2013, 14:54
I jos nesto, na aparatu sam nastimao neke opcije tipa da oštrina bude vece, intenzitet boje jaci itd pa me zanima da li se mozda ta podesavanja ne apliciraju na RAW verziju ?

Naravno da se ne primenjuju na RAW verziju. Zato i jeste RAW. :ciao:

jonathan
6.7.2013, 15:15
..valja mi se onda igrati u PS-u da dobijem ove boje. A bas mi se svidjele. brrrrrrrrrr...

Ok, zahvaljujem.

Eni
6.7.2013, 15:22
Jbg, 99% ljudi na netu će ti reći "obavezno slikaj u RAW", a samo 1% će dodati "ako te ne mrzi da se cimaš 5-35 minuta sa svakom slikom kasnije".

RAW omogućava daleko veću slobodu obrade, ali ako ti je jpeg iz aparata dobar, što bi onda radio sve to ponovo ako već imaš urađeno (pogotovo ako ne znaš šta tačno treba da radiš)?

jonathan
6.7.2013, 15:39
Koliko sam skontao, RAW daje jedino prednost na kolicini detalja. ako se radi resize slike onda je beskoristan no.. zelim da se vratim stock fotografiji gdje ce mi trebati full size slike sa vise detalja tako da ce mi RAW ipak trebati.

EDIT: Nasao sam nacin postiči slican ton.. hehhe: http://pokit.org/get/img/dd84cdf2b04e893f9f84aa3569a0f0ad.jpg
Ptićica vuče na žuto, znam.

Columbusinflama
11.7.2013, 19:44
Nije poenta samo u kolicini detalja. Ukupna kolicina informacija je veca. Ukoliko koristis RAW mozes vise da silujes fotografiju u obradi, vise je informacija i u hajlajtima i u tamnim partijama, a kada radis nocnu imas opciju podesavanja WB nakon fotografisanja, sto je nezamenjljivo.

Snipe
12.7.2013, 0:11
Nije poenta samo u kolicini detalja. Ukupna kolicina informacija je veca. Ukoliko koristis RAW mozes vise da silujes fotografiju u obradi, vise je informacija i u hajlajtima i u tamnim partijama, a kada radis nocnu imas opciju podesavanja WB nakon fotografisanja, sto je nezamenjljivo.... i jos puno toga, samo nek otvori RAW u Lightroom Develop modul ili CameraRaw i pocne da djuska po alatima i slajderima :)

jonathan
12.7.2013, 16:27
Ok. Hvala na savjetima. Nisam mislio odustajati od RAW-a te sam potencijalno znao da pruza vise prostora za obradu. Nisma prije koristio lightroom pa cu se malo vise igrati sa njim u buduce. Evo jedna heavy obrada cisto da vidim kako ide:

https://copy.com/4PjL7Sw13kz9/window.jpg?revision=74

Snipe
14.7.2013, 11:56
^ ovaj Francuz radi upravo to "heavy" obrade raw formata unutar Lightroom-a, pogledaj njegov kanal mozda nadjes nesto zanimljivo.

https://www.youtube.com/channel/UCyaDDjiNgWX-uRXOx6LPsYQ

Malo ti je nakrivo ta zgrada?

jonathan
14.7.2013, 13:06
Da da .. "curi" na lijevu stranu. Nisma bio ispred nje direktno vec sa strane pa ne vrijedi ispravljati, pokusao sam ali uvjek kriva. Mada je to svejedno "testna".