PDA

Prikaži potpunu verziju : Sta raditi kada primetite napad?


Jenkiduduldu
17.12.2007, 20:05
Koristim slede'u verziju Sygate Personal Firewall-a, Version 5.6 build 3408. Danas mi se prvi put desilo posle hiljadu godina dok sam surfovao da mi Firewall izbaci poruku o tome da mi neko skenira portove, i to u dva navrata sa dve različite ip adrese. Pretnja je bila zavedena po "Minor", a ja nisam znao u tom trenutku šta da uradim pa sam se jednostavno diskonektovao. Moje pitanje je sledeće: Šta uraditi u ovakvoj situaciji? Meni se ovo prvi put desilo i neznam da li sam ispravno postupio. Firewall ima opciju backtrace, i u uputstvu piše da bi te podatke (koje backtrace izbaci) trebalo poslati Administratoru (pretpostavljam Telekomu pošto koristim njihov ADSL). Ja nisam ništa od toga uradio, a osećao sam se potpuno bespomoćno u tom trenutku (kad znaš da te neko napada a ne znaš kako d se braniš). Jel ima neko neki savet vezan za ovo? Da li je moj izbor firewall-a dobar ili postoji neko bolje rešenje, po mogućstvu malo više "user frendly"? Hvala.

Beagle
17.12.2007, 21:48
Ja imam Zone Alarm 7, koji je odlichan FW, samo je malo tricky za konfiguraciju i tako neshto mi se nije josh deshavalo. Taj FW bi valjda trebalo da ima opciju da blokira napade, ako vec moze da ih registruje.

DaySleeper
17.12.2007, 22:25
Port Scanning (http://netsecurity.about.com/cs/hackertools/a/aa121303.htm)

What is port scanning (http://netsecurity.about.com/library/glossary/bldef-portscan.htm)? It is similar to a thief going through your neighborhood and checking every door and window on each house to see which ones are open and which ones are locked.

Neko te spijunirao. :boxing:

Beagle
18.12.2007, 11:02
U stvari, tebe niko nije napao, vec je trazio slabost u tvom sistemu, tako da to ne mora da te brine toliko.

jagodanbg
19.12.2007, 15:19
i tvoj firewall je odbio taj napad tako da ne moras da se diskonektujes!