PDA

Prikaži potpunu verziju : Linux Slackware 10.2 help


banderaš
17.1.2006, 22:14
sve je bilo ok i instalacija je protekla normalno, i setovanje xorg-a ali onda nece da se upali...
poslije komande startx izbaci gresku:"Screen not found"
ima li neko ideju kako da rijesim ovo?
pokusao sam mnogo raznih setovanja xorga i kombinacija i svega zivog ali nece...

AxeZ
17.1.2006, 22:29
sve je bilo ok i instalacija je protekla normalno, i setovanje xorg-a ali onda nece da se upali...
poslije komande startx izbaci gresku:"Screen not found"
ima li neko ideju kako da rijesim ovo?
pokusao sam mnogo raznih setovanja xorga i kombinacija i svega zivog ali nece...


Hoce to tako ponekad kod Slacka.
Pokreni X -configure i on ce autodetektovati i napraviti svoj xorg.conf koji mozes iskoristiti da ga doteras kako zelis ( rezoluciju, osvezavanje..itd )

Probaj i xorgcfg -textmode

Anak1n
17.1.2006, 22:32
Koji ti je monitor/graficka...nemoj da pogadjamo

banderaš
17.1.2006, 22:35
Samsung SyncMaster 753DFX i MSI NX6200AX...

Anak1n
17.1.2006, 22:38
Ajd kad uradis xorgconfig za monitor ukucaj sledece:
HorizSync 30 - 70
VertRefresh 50-160

banderaš
17.1.2006, 22:56
isprobao sve, i nista... opet isto
samo uslucaju X -configure mi nije izbacio no screen found nego mouse1 not detected???

AxeZ
17.1.2006, 23:32
A mis je....??
USB? PS/2?

diablo_
18.1.2006, 0:00
@banderas: na kraju kad te bude pitalo koje rezolucije hoces da koristis za 8,16 i 24 bita ne mozes da ostavis sve tri nego moras da odaberes po jednu za svaki mod.Ja sam se prosli put tako ispalio...

banderaš
18.1.2006, 0:05
LOGITECH MX500-USB, to sam podesio u instalaciji a u xorgu na auto...
@diablo: mislim da nije tako... i u "primjeru" ti pise "432"...

GeForce4
18.1.2006, 19:56
Kad pishe "Screen not found" samo instaliraj driver za grafichku i dize X ko jen' dva..;)

urke
18.1.2006, 20:47
@banderaš: pošto dobiješ grešku da ne može da se pronađe miš, zavisi koji miš imaš: USB/pc/2 jer je /dev/mouse pogrešno linkovan na nepostojeći uređaj. Dakle, jel ti miš USB ili PC/2 pa da rešiš problem. To što mu ti kažeš da X sam skapira koji je miš u pitanju radi samo ako staviš funkcioonalan uređaj za miša u X. Dakle?

diablo_
18.1.2006, 21:34
@banderas: ne znam o kakvom primeru pricas ali ja znam kako sam kod mene resio problem!Inace @GeForce4 instalacija novih grafickih drajvera nece pomoci jer ce morati ponovo da edituje xorg file.To mi se desilo sa novim nvidija drajveri a i svima ostalima koji su pokusali da instaliraju na slack 10.2.Jedino ako nisu izasli neki novi u kojima je to ispravljeno.

banderaš
18.1.2006, 21:54
@GeForce4:
kako da instaliram driver za grafiku ako jos nije uspio da podigne sistem po prvi put? odakle?
@urke:
USB je mis kao sto sam gore naveo, ali nece da ga prepozna.definisam sam u instalaciji da je mis zakacen na usb, a i funkcionalan je, radim sa njim u windowsu a i svijetli dok je u linuxu...
@diablo_:
kad dodjes do te sekcije u xorgu, da izaberes, u stvari promijenis rezolucije za 8-bit, 16-bit i24-bit colour, napise ti: "...for example, if you type 432 you'll be using "1024x768", "800x600" and "640x480"..."
@svi:
pokusao sam sa reinstalaciom. automatsko setovanje xorga (xorgsetup ili X -configure) je ok, i kad pokusam da ga pokrenem iskljuci se monitor i izbaci "Sync out of range" onda sam pokusao da podesim rucno ali nije islo, opet izbaci "No screen detected"...
je*em li ga...

AxeZ
18.1.2006, 22:55
"Sync out of range"

Pa pogledaj uputstvo za tvoj monitor i upisi horizontalne i vertikalne frekvencije osvezavanja u xorg.conf kao HorizSyn i VertRefresh u Monitor sekciji.
Naravno da ce da se ugasi ako prebacis.

A za pacova stavi /dev/input/mice i protokol IMPS/2 u Pointer sekciji

voodoo_
18.1.2006, 23:01
@GeForce4:
kako da instaliram driver za grafiku ako jos nije uspio da podigne sistem po prvi put? odakle?
Ako si uspeo da se uloguješ u konzolu, znači da si podigao sistem. Odatle se i instaliraju drajveri, nećeš sigurno iz grafičkog okruženja...

GeForce4
18.1.2006, 23:44
To sam sad hteo da mu kazem...

Anak1n
19.1.2006, 0:20
@GeForce4:
kako da instaliram driver za grafiku ako jos nije uspio da podigne sistem po prvi put? odakle?


Sa cd-a :p

diablo_
19.1.2006, 12:40
@diablo_:
kad dodjes do te sekcije u xorgu, da izaberes, u stvari promijenis rezolucije za 8-bit, 16-bit i24-bit colour, napise ti: "...for example, if you type 432 you'll be using "1024x768", "800x600" and "640x480"..."


Ne mozes da koristis sve tri tako kao sto pise!Moras da izaberes jednu rezoluciju za svaku opciju...

Covenant
19.1.2006, 13:11
@Banderas
Hmmmmm.....
Sve mi se cini da nisi upisao prave vrednosti za tvoj monitor,znaci HorizSync i VertRefresh
Evo kako kod mene izgleda odgovarajuce sekcije u xorg.conf

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "IBM"
ModelName "6546"
HorizSync 28.0-96.0
VertRefresh 50.0-75.0
Option "DPMS" "on"

Naravno moras uneti specifikacije za svoj monitor-pogledaj dokumentaciju(ako je imas) ili na netu,a mozes i Knoppix da iskoristis za tu svrhu(preporucujem)
Samo ne preteruj da ti ne bi "propusio" monitor:)

Pa zatim

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 4
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1024x768"
EndSubSection
EndSection

Bitan ti je poslednji deo za 24-bitnu paletu,gde mozes staviti rezolucije koje zelis u okviru opcije Modes-kod mene stoji 1024x768,a ti mozes dodati i neke vece ako imas 17" monitor

Xorg ces konfigurisati sa xorgsetup,i kada te bude pitao,izaberi kao default bitdepth 24-bit...
Kada to odradis konfigurisi monitor i rezolucije na osnovu ovoga sto sam ti stavio....
Naravno u skladu sa tvojim hardverom....
Za pacova ne znam,nikad nisam koristio USB mis-da nisi dobio i PS/2 adapter sa njim-to ti moze resiti problem ocas posla:)
Nadam se da je bilo od pomoci....

voodoo_
19.1.2006, 14:04
Ne mozes da koristis sve tri tako kao sto pise!Moras da izaberes jednu rezoluciju za svaku opciju...
Ma nije bre, možeš sve da ih navedeš i on će ih popisati tim redom u xorg.conf pa će mu to značiti kojim redom će da ih obrće ako u grafičkom okruženju budeš menjao rezolucije na Alt Ctrl + ili Alt Ctrl -.

banderaš
19.1.2006, 16:41
ok je ljudi, uspio sam da ga rijesim.
bilo je potrebno samo poslije startx komande pritisnuti ctrl-alt-+ sve dok se ne dobije nesto dje se moze gledat, cisto da ubacin drivere tu nedje po hdd-u (posto nisam mogao da pristupim cd-romu) i da instaliram driver i sad sve radi ok
hvala vam na pomoci!
pozdraV!

AxeZ
19.1.2006, 16:52
ok je ljudi, uspio sam da ga rijesim.
bilo je potrebno samo poslije startx komande pritisnuti ctrl-alt-+ sve dok se ne dobije nesto dje se moze gledat, cisto da ubacin drivere tu nedje po hdd-u (posto nisam mogao da pristupim cd-romu) i da instaliram driver i sad sve radi ok
hvala vam na pomoci!
pozdraV!


Hmm..nisi mogao pristupiti CD-ROM-u
Ajde ti, blago meni pročitaj malo

http://www.slackbook.org/

i upoznaj se sa osnovnim konceptima rada.
Može samo da koristi.

diablo_
19.1.2006, 19:52
Ma nije bre, možeš sve da ih navedeš i on će ih popisati tim redom u xorg.conf pa će mu to značiti kojim redom će da ih obrće ako u grafičkom okruženju budeš menjao rezolucije na Alt Ctrl + ili Alt Ctrl -.

Ma dobro ja ti kazem da je kod mene to bio problem.Nije htelo da upali dok nisam izabrao jednu rezoluciju a ti kako hoces...