PDA

Prikaži potpunu verziju : IP adresa! Da li gresim ili....

freeminder
9.10.2007, 20:38
Naime, znam da kada se povezujete sa netom, imate i mogucnost da izaberete opciju i da imate statichku IP adresu kompa,shto daje mogucnost da komp postane host!

E,sad,ja sam pazario, samo paket od 64k, bez doplacivanja za statichku IP adresu.....ali kako god evo par dana idem na sajtove da proverim koji mi je IP, stalno mi za rezultat se izbacuje jedna IP adresa, i stalno samo ta...da li jeu pitanju greshka ljudi,pa mi dodelili statichku IP adresu? Jer kontam da nije statichka, barem bih jednom dobio drugachiju IP dreasu kompa na sajtovima gde proveram svoj IP!

hvala! :ciao:

Teva
9.10.2007, 20:44
Prvo moze da se desi da si takve srece da stalnop ubadas istu,
drugo moze da se desi da su oni pogresili i dali ti staticku,
trece da imas neku vrstu proxy servera,
cetvrto da su sajtovi na kojima proveravas IP adresu malo fijuknuli
peto sto je vrlo moguce da provajder preko koga si uzeo net deli jednu istu adresu na vise korisnika...

Psychon@ut
9.10.2007, 21:01
Najvjerovatnije je da dijeliš IP adresu sa više korisnika. Ona se ne mijenja pri svakom konektovanju već svakih nekoliko dana, bar je slučaj takav kod mene(Wireless komuna) ...

jonathan
9.10.2007, 21:02
..ilis esto, IP adresa ti se menja svakih recimo 5-6 meseci, bas da nebi bio "server" tako kod nekih provajdera radi dok kod mene na ADSL-u svako konektovanje druga IP adresa

iMa_NeKo_PljUgU
9.10.2007, 21:07
Evo ja sam SBB-ovac i imam maltene staticku IP adresu, tj. nije mi se promenila vec 3 meseca.... Kako god okrenem koristim no-ip (http://www.no-ip.com) servis tako da mi je svejedno;)

freeminder
9.10.2007, 21:37
@ Teva
1. Chisto sumnjam da sam takav user :D
2. I meni se chini!
3. Da ima sta? :eek::D Kontam, proxy, ali koliko sam ja skontao...ufff,necu da lupam smejacete mi se...ako mozes josh malo da mi pojasnish? Pleeeeaseee :)
4. Tesko,proveravao na 5 sajtova i svi pokazali istu....ako sam takve srece odoh da uplatim loto :D
5. Najverovatnije, ali nekontam! Koliko znam, IP adresa se sastoji od xxx.yyy.zzz.qqq borjeva u tom formatu...hoces da kazesh da je provajder "uzeo" IP adresu xxx.yyy.zzz. a posle zzz. dodeljivao svakom korisniku od 0 do 256 IP adrese, ili je "uzeo" adresu npr xxx.yyy.zzz.001 i da su svi pod tom adresom?

@ Psychon@ut

Jeste, na Wireles konekciji sam! Moze li zbog toga biti?

EDIT:

Evo sad sam opet proveravao IP i opet je isti samo shto sam nashao josh jedan podataka, to jest moj "hostname" ....naime moja IP adresa je aaa.bbb.ccc.ddd a moj "hostname' : dynamic-ddd-ccc-bbb-aaa.mojprovajder.com ..... shta to moze biti?

holodoc
9.10.2007, 22:08
Tačan odgovor se zove "DHCP lease time" :D

Svaki put kada ruter ili modem uspostavi ADSL konekciju sa serverom provajdera internet usluga, DHCP server na njemu dodeljuje klijentu dinamičku IP adresu nakon njegove identifikacije osim ako u njegovim podešavanjima naloga nije striktno navedeno da se radi o korisniku koji zahteva statičku IP adresu. Period u kome određena dodeljna IP adresa "važi" zove se "lease time" i to znači da ako se neko od klijenata bar na trenutak isključi iz mreže i ako određenoj IP adresi navedeno vreme ne istekne kada se klijent ponovo priključi on dobija istu IP adresu.Drugim rečima DHCP server, koji je zadužen za "izdavanje" IP adresa svim novim uređajima koji se prikače u mrežu ne "ubija" izdatu IP adresu odmah nakon diskonektovanja već ona ostaje da živi još neko vreme a koliko će to biti zavisi od parametra koji se zove "lease time" :) "Lease time" ne treba mešati sa bilo kakvom vrstom "timeouta" na DHCP-u koje takođe postoje. Zbog toga se prilikom kratkotrajnih isključivanja rutera i modema na par sekundi, minuta pa ponekad čak i sati dešava da korisnik stalno dobija istu adresu iako ona pripada setu dinamičkih IP adresa.

Ponekad se ipak dogodi da jednu te istu IP adresu korisnik ubode čak i nakon isticanja "lease time-a" :) BTW, freeminder... Nemoj da se sekiraš da će ti bilo ko tek tako aktivirati statičku IP adresu. Ta usluga se dodatno plaća i u suštini mora da prođe popriličnu proceduru u samoj logistici provajdera pre nego što se aktivira. Barem ja do sada nisam video da je neki provajder greškom aktivirao statičku IP adresu klijentu. Obrnuto jesam i to na kile :D

nighthawk
9.10.2007, 22:48
holodoc, da li si ti MCSA ili tako nesto, stvarno imas dosta znanja iz ove oblasti.

Sto se tice DHCP-a, po defaultu je lease time 8 dana, a klijentski kompjuteri koji rade na win2000 ili xp obnavljaju zakupljene adrese na polovini lease perioda, znaci na 4 dana. Tako da bi verovatno trebalo da imas istu adresu u toku 4 dana (osim ako dhcp nije drugacije podesen na serveru ISP-a). E sad windows klijenti (ova vazi bar za LAN mreze) kada salju zahtev za obnavljanje u tom zahtevu postoji i stara IP adresa, tako da dhcp server ima obicaj da klijentu ponovo da tu istu adresu.

freeminder
9.10.2007, 22:56
Ponekad se ipak dogodi da jednu te istu IP adresu korisnik ubode čak i nakon isticanja "lease time-a" :) BTW, freeminder... Nemoj da se sekiraš da će ti bilo ko tek tako aktivirati statičku IP adresu. Ta usluga se dodatno plaća i u suštini mora da prođe popriličnu proceduru u samoj logistici provajdera pre nego što se aktivira. Barem ja do sada nisam video da je neki provajder greškom aktivirao statičku IP adresu klijentu. Obrnuto jesam i to na kile :D

Pihhhh.....a ja se ponadao :D Thanx

no729
9.10.2007, 23:35
Koji to provider nudi staticku IP adresu fizickim licima? Ja sam na SBB-u i imam dva naloga jedan mi je na firmu sa static IP-jem a jedan kuci sa dynamic. Nisam bas u toku ali jel neko poceo da nudi static IP i za fizicka lica? Ako jesto govorite ljudi !!!

holodoc
9.10.2007, 23:43
Koji to provider nudi staticku IP adresu fizickim licima? Ja sam na SBB-u i imam dva naloga jedan mi je na firmu sa static IP-jem a jedan kuci sa dynamic. Nisam bas u toku ali jel neko poceo da nudi static IP i za fizicka lica? Ako jesto govorite ljudi !!!
Mogu da govorim samo u ime EUneta za koji znam da bez ikakvog ograničenja uz mesečnu doplatu u iznosu od 500 dinara nudi opciju aktiviranja statičke IP adrese.
holodoc, da li si ti MCSA ili tako nesto, stvarno imas dosta znanja iz ove oblasti.
Čini mi se da su me protiv toga špricali :D Šalim se. Pa skupi se tu i tamo a i moram da priznam da sam se dosta družio sa internet provajderima i ljudima koji stvarno znaju znanje a ne boje se da ga prenesu na drugog. Samo treba da se interesuješ :)

Bryan Fury
10.10.2007, 8:34
Takođe postoji i mogućnost da vam provajder daje adresu iz privatnog opsega; tako da kad idete na neki sajt da proverite IP adresu, ustvari vam sajt samo pokaže adresu provajderovog rutera, koja je (uglavnom) uvek ista. Naravno, i u tom slučaju važi sve ovo što je objasnio holodoc.

I-vendo
27.10.2007, 13:50
Do sada sam nasao nekoliko sajtova koji kao vam kazu gde je koristik te ip adrese ali nijedan nije bio tacan.Jedan mi kaze da sam u beogradu drugi u centru nisa a i nisam bas u centru (tamo daleko...)...Postoji ji neki sajt koji ce mi dati detaljne informacio o nekoj IP adresi (koju ja znam: npr. da li je online,gde je racunar...):confused:

GoranSTX
27.10.2007, 13:58
Ne funkcionise to bas tako. Vecina racunara na netu ima dinamicku IP, tj. ona se najcesce menja svakim novim konektovanjem. U najboljem slucaju mozes da znas kom provajderu taj IP pripada i gde je lociran (provajder, ne komp koji ima odredjeni IP) preko whois (http://www.ripe.net/whois) servisa.

genius
27.10.2007, 14:15
http://www.ip-adress.com/ ti jos lepse pokazuje preko kog provajdera ide taj koga trazis...

nighthawk
27.10.2007, 15:48
Kao sto rece Goran tacna lokacija ne moze da se odredi. Jedan ISP moze recimo da koristi jedan DHCP server koji bi iznajmljivao IP adrese klijentima u nekoliko gradova. Znaci jednog dana jedna adresa moze da bude izdata nekome iz recimu Uzica, a drugog dana Nekome iz Subotice. Drugo, cak i kad bi ISP koristio samo odredjeni opseg adresa za jedan grad niko ne moze da ih natera da javno objave koje adrese se koriste u kom gradu.

I-vendo
27.10.2007, 20:27
Znaci nemoguce:(:(:(
@genius
znao sam za sajt ali..nemoguce:(

Deusdies
27.10.2007, 20:41
Nemoguće je...za nas...smrtnike ;)

iMa_NeKo_PljUgU
27.10.2007, 21:59
Ja bih pokušao sa ovim (http://www.geobytes.com/IpLocator.htm?GetLocation)sajtom;)

Preko njega ćeš dobiti informaciju o geografskom položaju računara sa tom IP adresom (tipa grad), a ako očekuješ da ti kažu da li je taj računar u kuhinji ili spavaćoj sobi...onda jbg...:)

http://www1.picturepush.com/photo/a/226554/img/forum/akcija-plavi.png (http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=12858)

Apostrof
6.12.2007, 16:00
Meni Telekom (imam ADSL 512) dodeli novu IP adresu svaki put kad resetujem modem, i isti slucaj je kod ortaka sa drugim ADSL provajderima, i bila mi je ista situacija kada sam imao SBB. DHCP lease time (za sta iskreno prvi put cujem) mi deluje kako golemi bedak, ne mozes da eskiviras neki ban ili limite za skidanje na nekom sajtu (npr. RapidShare).

Iris
6.12.2007, 17:56
ne mozes da eskiviras neki ban ili limite za skidanje na nekom sajtu (npr. RapidShare).

Društvo u ćošku bi sve besplatno :a_whistli

Rasa
14.1.2008, 23:36
Ja bih pokušao sa ovim (http://www.geobytes.com/IpLocator.htm?GetLocation)sajtom;)

Dobar je. Pogodio da sam iz Srbije, ali je to bas jedino sto je pogodio.