PDA

Prikaži potpunu verziju : Linux na Microsoft Virtual PC-u?


NS rider
10.9.2007, 23:45
Evo jednog citata iz teksta o Microsoftovom Virtual PC programu u SK izdanju za april ove godine:

http://www.sk.co.yu/2007/04/skpd03.html

Podrška za operativne sisteme je ograničena na Microsoftovu familiju (od MS DOS-a do Viste), uz podršku za IBM-ov OS/2. Iako je moguće instalirati i druge operativne sisteme, njihovo konfigurisanje i upotreba na Virtual PC-u mogu biti mučni. Naime, radi komfornijeg rada, kao i kod VMWarea, poželjno je instalirati dodatni skup alatki u operativni sistem virtuelne mašine. U ovom slučaju taj skup se zove Virtual Machine Additions. Uloga ovog paketa je da omogući nesmetano deljenje miša i tastature sa fizičkim računarom, kao i da omogući deljenje foldera. Ovo može predstavljati popriličan hendikep kada je u pitanju brzo konfigurisanje operativnog sistema koji nije podržan jer u kombinaciji sa činjenicom da virtuelne mašine ne mogu da pristupe USB uređajima fizičkog računara ograničava korisnika na korišćenje virtuelnog CD-a i flopija.
Čisto sam radoznao - da li je neko možda probao da instalira neku distribuciju Linuxa na Virtual PC i ako jeste, interesuje me kako Linux funkcioniše na istoj.
Takođe me zanima da li postoji još neki program sličan ovome koji može da radi u Windows XP okruženju, a na koji se može instalirati Linux.

Hvala unapred.

zWest
11.9.2007, 0:41
Radio i radi ;)
Radi ok.

Inace imas Wmvare samo mislim da nije besplatan.Takodje radi super,imam vec kongurisan Slack11 na njemu

GoranSTX
11.9.2007, 8:50
Ako hoces da probas linux bez instalacije imas opcije Live-CD (butujes komp sa CD-a na kome se nalazi linux koji moze da radi u Live modu - tipa: PCLinuxOS, Knoppix, *buntu familija...) ili da skines QEMU-Puppy sa http://www.puppylinux.org/user/downloads.php?cat_id=3 (u pitanju je linux koji pokreces u okviru instaliranog OS-a, kad raspakujes arhivu i procitas uputstvo - bice ti jasno).

Da napomenem da bilo koja od ove dve varijante po defaultu ne dira postojece particije, pa je istrazivanje relativno bezazlano...

M.Silenus
11.9.2007, 12:13
Probao sam svojevremeno nekoliko distroa pod Virtual PC-jem, i jedini koji je uspeo nešto da napravi je KNOPPIX (Live).

Kod VmWare-a (koji inače povremeno koristim), situacija je daleko bolja. Pokrenuo je svaku distribuciju koju sam mu podmetnuo (Slack11, OpenSUSE10.2, Austrumi, Vector, Ubuntu 6.06 - to name few), kao i minix (malo sam radoznao:rolleyes:).
Ono što mi nije uspelo je da instaliram VMTools pod Linux-om (potrebno je iskompajlirati nešto, a ja nisam imao source jezgra koji se koristi u datoj distribuciji - OpenSUSE je inače u pitanju), pa može da bude problematično ako hoćeš da razmenjuješ fajlove između guest i host OS-ova. U nekim slučajevima vmware-mount može da pomogne (zavisi od fajlsistema koje ti Windows podržava).


Sa drugim VM sistemima nemam iskustava (ovde prvenstveno mislim Boschs, koji nikako da isprobam).