Prikaži potpunu verziju : Kako najlakše naučiti programiranje?
Kako mogu najlakse da naucim programiranje ?
E, ali pre nego sto sednes i naucis moras da imas neki programski jezik, inace ti nece raditi :D (ako pitate sta nece raditi, nemam pojma)
Koji god nacin da je najlaksi, nemoj da ga iskoristis, posto je uglavnom i najgori. :)
Kao sto Marko rece, nadji neku literaturu ili tutoriale, pa sedi i nauci.
DaySleeper
29.7.2007, 16:41
I ja bih naucio programiranje, ne mora biti najlakse, ali mi treba literatura koja ima stvarno dobra objasnjenja. Znate li moze li se skinuti neki stvarno dobar tutorial za recimo ... Pascal?
BTW, imam Free Pascal Idee, ali sve sto umijem da isprogramiram je program za sabiranje 2 broja :D
Prvo naucis sintaksu a ostalo dodje sa praksom... Sa puno prakse.
Dark_DeLPHI
30.7.2007, 21:38
NAJLAKSE JE UZETI PAR HILJADA EVRICA I OTICI NA KURS U NEKU OZBILJNU SKOLU PROGRAMIRANJA !!!Tako je najlakse a teze je i jeftinije da kupujes knjige citas,provaljujes,vezbas :Freddy:
Jeste teze da sam provalis neke fore ali treba biti totalni dud da ih na kraju ne skontas... Onda prog i nije za tebe. Mislim da je besmisleno baciti tolike pare na nesto sto mozes sam da uradis (naravno, da budes resen da to isteras do kraja i kako valja).
Kursevi u skolama racunara traju uglavnom izmedju 7 dana i 7 meseci, od kojih ni jedan nije dovoljan da bi naucio nesto primenjvo iz programiranja. Osim toga ako ucis sam iz raznih knjiga, primera, tutoriala itd. mnogo lakse ces dobiti uvid u celu stvar. Mozda ce ti trebati vise vremena da provalis neku stvar, ali ces tim putem provaliti i neke druge stvari koje ce ti mozda zatrebati u nekom drugom projektu. Mada, ako bas imas love slobodno upisi skolu... od viska glava ne boli.
Prvo nauci osnove engleskog, dovoljno ti je 200ak fraza koje se provlace po jednstavnijim tutorijalima. Onda pogledaj sta je ono sto tebe zanima, osmisli kako bi to moglo da izgleda do detalja (sta program radi, kako izgleda), onda sve to zaboravi ;) , pa skini programski jezik i pogledaj kako se pravi "Hello, world!". Smisli zatim kako bi to moglo da se prosiri ("hello, tvoje_ime", npr.) a odgovor pogledaj u helpu (na engleskom, jelte). Inspiracija i volja dalje ce uraditi svoje.
Sto se tice samog programa tj. programskog jezika u kome se programira, meni se makar cini da bi bilo dobro da zadovolji sljedece (redosljed sad nebitan) :
1. Jednostavan i pegledan kod (sintaksa)
2. Da bude besplatan (licence nisu mala stvar, i krajanje je vrijeme da se na to naviknemo)
3. Da je cest jezik, sa velikom "online zajednicom", tako da iako zapnes (a hoces) da imas koga da pitas/vidis
4. Da te nauci nekim osnovnim principima programiranja
5. Pozeljno da je viseplatformski
6. Da je dovoljno svestran da mozes da se igras sa stvarcicama kao sto su grafika, serveri, html/xml, igrice, fizika, matematika, proucavanje strukture elementa 2767 sa planete Vec Koje... i sve to uz malo muke, i uz prilozen kod da vidis kako je to omoguceno. (Ova "svestranost" programskog jezika je meni makar bitna jer uvijek imam 4-5 "projekata" na disku koji su idejno daleki dva dana jahanja, sto mi omogucava da utvrdim i naucim mnogo iz stavke 4. u istom programskom jeziku, pa sve opet ukrug)
7. Da je zabavan za rad
Po mom "hobistickom" misljenju i iskustvu, sve nabrojano zadovoljava Python, ali ukusi su razliciti.
Anyway, jedna od gorih stvari koje mozes da uradis u zelji da programiras jeste da sate i sate potrosis na citanje postova "sta je bolje u svijetu programiranja"... i bavis se uporednim analizama zasto bas "taj ili taj" jezik da izaberes. Jer, trenutak kad ce ti to postati bitno je veoma, veoma dalek... Nekih xy megabajta cistog koda u Notepadu :)
Hvala!
Zanimljivo je to sto sam tek sad skontao da je ova tema jos aktuelna :D
I jel' si krenuo da ucis neki jezik?
Nisam jos ni skinuo javi u kad krenem:)
I sta si odlucio?
C# ili nesto drugo?
C# je Ekstra i imaju dobre knjige za njega...
Sad skidam C# pa cemo videti kako ce mi ici (a za knjige cemo se dogovoriti kad da mi posaljes:))
Ovom pitanju verovatno nije mesto ovde, ali da ne bih otvarao drugu temu....
Da li neko moze ukratko da mi objasni koja je razlika izmedju c++ i c#, da li je lakse uciti c# pa preci na c++, ili treba odmah poceti ucenje c++. I da li bi nekom ko je do sada programirao u vb (citaj "meni") bilo lakse da se prebaci na c# pa na c++ ili direktno na c++???
Ovom pitanju verovatno nije mesto ovde, ali da ne bih otvarao drugu temu....
Da li neko moze ukratko da mi objasni koja je razlika izmedju c++ i c#, da li je lakse uciti c# pa preci na c++, ili treba odmah poceti ucenje c++. I da li bi nekom ko je do sada programirao u vb (citaj "meni") bilo lakse da se prebaci na c# pa na c++ ili direktno na c++???
C++ je neupravljani a C# je upravljani (Managed) jezik. Upravljani znachi da koristi nekakav "framework" (skup biblioteka funkcija) koji je kod C# .NET (kao shto je kod Jave JavaRuntime). C# je razvio Microsoft a C nosi u imenu jer kao i C++ ima proceduralnu, objektno-orjentisanu sintaksu.
Vishe informacija: C# na Wikipediji (http://en.wikipedia.org/wiki/C_Sharp)
Shto se tiche pitanja koji od ova dva jezika izabrati, odgovor zavisi od toga shta planirash da radish sa njima. C++ daje ti neshto vechu brzinu (pogodnu za recimo razvoj igara) od C#, ali je po mom mishljenju neshto kompleksniji za uchenje. Na faksu sam prvo programirao sa Javom pa je logichan korak napred za mene bio C#. Sintaksa se stvarno brzo kapira.
Ukoliko te C# zainteresuje preporuchio bih ti knjige:
www.amazon.com/ Windows-Forms-Programming-Erik-Brown/dp/1930110286
http://www.oreilly.com/catalog/progcsharp4/
www.sybex.com/WileyCDA/SybexTitle/productCd-0782142036,navId-290545.html
A da li postoje te knjige na Srpskom jeziku... i da li je dobro da upisem elektrotehnicar racunara,koji se bavi programiranjem i servisiranjem racunara....da li ce mi to pomoci oko programiranja..... :confused: hvala unapred
A da li postoje te knjige na Srpskom jeziku... i da li je dobro da upisem elektrotehnicar racunara,koji se bavi programiranjem i servisiranjem racunara....da li ce mi to pomoci oko programiranja..... :confused: hvala unapred
Ni u jednoj srednjoj skoli neces nauciti da programiras, osim mozda u matematickoj gimnaziji...
Razlika je u tome sto je C# = C++++ ; samo kada dignes ona dva zadnja plusa iznad prva dva dobijes #.
Šala naravno, c++ je isto tako objektno orjentisan kao i c# i koristi isto .net framework kao i c#. Najveća razlika je u sintaksi, iako na izgled slična, c++ zahteva više programiranja odnosno koda, a samim tim je i teži za programiranje.
Prednost c++-a je, što se kod znatno izvršava brže od C#, ali se zato i sporije piše. Tako da je C# ustvari kompromis između C++ i VB.net. Kome je c++ pretežak koristiće VB. Ako nekome neodgovara ni VB.net onda će koristiti C#.
Ja sam se opredelio za c#, jer sam našao na nekom forumu zanimljivu anegdotu.
"Uvek je bolje je biti oštar programer nego običan".
miša topola
24.6.2010, 10:43
Ni u jednoj srednjoj skoli neces nauciti da programiras, osim mozda u matematickoj gimnaziji...
Ili u elektrotehničkoj ako hoćeš da učiš i ako te zanima.
Ja sam se opredelio za c#, jer sam našao na nekom forumu zanimljivu anegdotu.
"Uvek je bolje je biti oštar programer nego običan".Naravno, to nema smisla ako ljudima ne objasniš da se c# čita "si šarp". A šarp je ono što se kod nas u muzici naziva povisilica. Dakle, ako bi neko hteo bukvalno da prevodi, kod nas bi se to zvalo "cis" ;)
A pošto reč sharp u običnom govoru znači i "oštar", eto male igre reči koja objašnjava to "oštar programer" ;)
tu je takodje i onaj sajt koji se zove "help me c sharp"
sto se cita identicno kao i "help me see sharp", dakle opet zanimljiva igra reci.
Ili u elektrotehničkoj ako hoćeš da učiš i ako te zanima.
Ne, ni u elektrotehnickoj ne mozes za 4 godine nauciti onoliko koliko sam mozes za 2 meseca ;)
fingerprint
24.6.2010, 17:27
Ne, ni u elektrotehnickoj ne mozes za 4 godine nauciti onoliko koliko sam mozes za 2 meseca ;)
Heh, pa ne možeš nigde. Poenta priče je da ti škola daje osnovu i usmerava te, a ti učiš sam. Uz kombinaciju dobre škole (retkost kod nas, ako uopšte postoji) i samostalnog učenja ćeš svakako jako dobro napredovati. E, sad, treba naći dobru školu...
zivim u ns sada sam zavrsio 3-cu godinu
prve 2 godine se radi pascal,pa pri kraju druge se radi delfi :boodala:
u trecoj godini java i c(nista preterano specijalno iz oba ali ipak dosta jace nego pascal)
u 4. se nastavlja c i java ali ne znam koliko ozbiljno
zivim u ns sada sam zavrsio 3-cu godinu
prve 2 godine se radi pascal,pa pri kraju druge se radi delfi :boodala:
u trecoj godini java i c(nista preterano specijalno iz oba ali ipak dosta jace nego pascal)
u 4. se nastavlja c i java ali ne znam koliko ozbiljno
Nisam rekao da neces da ucis programiranje, rekao sam da neces da naucis...
Velika je to razlika. :)
ja samo kazem sta se radi da dobije covek info :D
Elektrotehničari računara po planu i programu rade C u 2. i 3. razredu, i to dosta opširno, a u 4. C++.
Znam za jednog što je završio matematičku gimnaziju, a na fakultetu onaj sa elektrotehničkom je imao veću ocenu iz programiranja (C se radi). Ne kažem da elektrotehničari računara više uče programiranje od matematičke gimnazije, možda uče a možda ne, ali ko će koliko da nauči ne zavisi od plana i programa nego od učenika koliko ga to zanima i koliko će da uči to što se nudi, pa i preko toga.
U matematičkoj se verovatno više uči matematika :) , što je dobro za one što podržavaju matematika->bolji način razmišljanja->uspešniji programer, što opet ne mora da znači :p
water wizard
27.6.2010, 10:20
rekao bih da je prva godina najteža, jer se počinje od najstarijeg jezika, i onda kako se završava škola ide se prema novijim programskim jezicima, koji su opet diskutabilni, šta će svima c i c++ :facepalm
Ja da pravim program školovanja počeo bih prvo HTML, pa JavaScript i na kraju na primer C#
e da uci se i html
ja nekontam zasto se radi pascal 2 godine ali ajde dobro...
rekao bih da je prva godina najteža, jer se počinje od najstarijeg jezika, i onda kako se završava škola ide se prema novijim programskim jezicima, koji su opet diskutabilni, šta će svima c i c++ :facepalm
Ja da pravim program školovanja počeo bih prvo HTML, pa JavaScript i na kraju na primer C#
Mene recimo ne zanima HTML i JavaScript, a C# ne preferiram iz sasvim drugih razloga.
Da ja pravim program ubacio bih neke izborne predmete na kojima bi učenici mogli da se odluče da li će da uče web ili neki drugi vid programiranja u okviru određenog smera, i dobro ih upoznati sa sadržajem predmeta pre odluke, pa kad sami odluče šta hoće onda nek se slikaju, sami su krivi :)
Pa šta i ako ne postanu iskusni programeri sa srednjom školom, a činjenica je da neće ma kakav program bio, ima još prilike za učenje i školovanje, ionako će verovatno da studiraju posle.
Što se učenja i savladavanja koncepta programiranja tiče, a pogotovu objektno orijentisanog programiranja koji je sada standard u svetu, valjalo bi da prvo čitaš o generalnim konceptima OOPa i paradigmi koje se tu primenjuju, pogotovu ako si do sada radio proceduralno programiranje. Mnogo je lakše da to pregledaš onako informativno uz par primera bez preteranog udubljivanja u detalje, čisto da shvatiš koncept i suštinu kako bi bolje razumeo što i kako se to sada tako programira, koji se pristupi problemu koriste itd. Posle će ti biti dosta lakše i razumljivije da napreduješ i učiš naprednije koncepte kao što je nasleđivanje, polimorfizam itd.
Nije loša knjiga: Objektno orijentisani način mišljenja, CETovo izdanje. Nije obimna i veoma je razumljiva sa primerima.
miša topola
12.7.2010, 13:31
Koji programski jezik preporučujete za totalnog početnika? :)
Umm, Visual Basic je što se mene tiče najbolji za početnike (Basic uopšte). Mada te apsolutno ništa ne sprečava da počneš i sa C++ ili C# na primer. Za ova druga dva će ti trebati više strpljenja i volje za učenjem, ali se to isplati :)
KecmaNedjo
12.7.2010, 14:51
Ja sam poceo sa VB-om .... jako je lak za ucenje ... ali ja mislim da nije dobra osnova za ostale programske jezike ... pocni sa C# ili tako nesto ... ja sa VB presao na AS3 sve jje drugacije , a AS3 je slican sa C# .. to je samo primer... po mom misljenju nemoj VB.
miša topola
12.7.2010, 18:28
Počeću sa VB, nije mi problem da se kasnije prebacim na C# ili C++ ;)
Počeću sa VB, nije mi problem da se kasnije prebacim na C# ili C++ ;)
Pa zapravo, i nije da nije :opanachke
miša topola
12.7.2010, 21:57
Želim samo da vidim na VB šta je programiranje, da vidim šta se radi i da se upoznam, ne nameravam da naučim VB već samo neke početničke osnove :)
Želim samo da vidim na VB šta je programiranje, da vidim šta se radi i da se upoznam, ne nameravam da naučim VB već samo neke početničke osnove :)
Pa bas je u tome problem, razmisljaces drugacije.
Lako covek nauci novi jezik i reci ( sintaksu ), lako ces nauciti da book znaci knjiga, ali probaj da razmisljas na engleskom, e tu nastaje problem.
KecmaNedjo
13.7.2010, 17:04
Ja da sam na tvom mestu pocao bih sa C#.... ja kad sam prelazio sa VB na AS3... pomislio sam da necu nikad nauciti AS3 zato sto je sve drugacije i komplikovanije .... VB mi nista nije pomogao u ucenju AS3 .... jedino sam naucio osnovno o programiranju dok sam ucio VB ... algoritme i vrste podataka... toliko od mene a ti odluci :)
ja sam poceo sa VB6...sad prelzim na Visual Studio 2010, uzeo sam originalan softwer... iako su slicni, 2010 mi zadaje malo muka. ali samo napred, programiranje se ne uci za par dana, pa ni za par meseci... programiranje se uci stalno. moj prijatelj, stariji od mene, mnogo iskusniji programer, sada je direktor jedne firme u BG koja se pravi razvojem softwera, i dalje povremeno koristi neku literaturu... hocu da kazem da nije jednostavno, ali je veoma korisno...danas ima vise posla za programere nego sto ima programera. ne bi pogresio kad bi poceo sa C#, C++...PHP... odluka je tvoja. samo napred.
...danas ima vise posla za programere nego sto ima programera...
U ovo lično sumnjam, ipak je ovo zemlja Srbija :)
koji programski jezik upotrebljivost/lakoca ucenja? :D
Opet "d sejm kveščn", over and over :)
Onaj koji ti odgovara. U zavisnosti od toga koliko volje i želje imaš da učiš ja preporučujem ove:
-Malo volje i želje za radom i učenjem - Visual Basic; brzo ćeš videti rezultate, no ovaj jezik može da te samo uvede u programiranje, ne preporučujem da ga previše koristiš da ne bi naučio da razmišljaš na "VB način" već na OOP način jer ćeš ako kasnije ozbiljnije shvatiš stvari preći sigurno na neki "pravi" OOP jezik.
-Dosta volje i želje za radim i učenjem - C#/C++, OOP jezici uopšte.
NISAM NESTO SMART
21.7.2010, 21:02
Ma uzmi bilo koji...svi koji hoce da nauce programiranje to pitaju i uvek nastane neka rasprava....ne kosta te nista da probas pa vidi sam pa ako ti se svidi ti ga uzmi :D...bitno je da je tebi programiranje zanimljivo, lako ce se posle nauciti :rolleyes:...ja mislim da nije problem sa VB to sto nije OOP nego sto vecina samo vuce dugmice i trazi gotove kodove ja sam stalno sa youtuba se palio na one webbrowsere i fake viruse sto se pisu sa tri linije koda....Ja inace najcesce u C++ programiram proceduralno jer mi je lakse kao pocetniku a sad se malo igram u as3 koje potpuno objetski-orjentisan pa to nije neki big-deal ;D
Mene uvijek zanima *zašto* neko hoće da nauči programiranje? Jer je to geek thing, jer zvuči nešto mnogo umno, zato što je zanimljivo?
Ja sam sa 10 godina bio fasciniran ovim:
10 input a
20 input b
30 print a + b
Takva sirova logika me oduševljavala.
I pisao sam programe u QBASICU godinama prije nego što sam bio u mogućnosti da ih ikad isprobam na računaru, popunio stranice i stranice svesaka...
Just do it!
I još da dodaš:
40 goto 10
i eto još lepše logike :D
Mene je zato uvek zanimalo koliko procesor može da podnese ;)
pozz ljudi, ja sam potpuno nov, pa mi nije jasno kakva je razlika izmedju C i C# ? i sto niko ne spominje C ?
Razlika je ogromna. Ko da porediš babu sa devojkom. :)
NISAM NESTO SMART
11.11.2010, 18:10
Ša oces da kazes da je C baba :D...Posto vidim da si početnik,kao prvo to su dva različita programerska jezika C# je noviji jezik,potpuno OOP poprilicno se dosta koristi C je vise stara skola iako vidim da je jos uvek poprilicno u upotrebi....pogledaj malo po netu za detaljno objašnjenje...Sad u slucaju da je tvoje sledece pitanje a koj jezik da uzmem...potrazi malo po forumu ima dosta takvih tema.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.