PDA

Prikaži potpunu verziju : Jos jedna domaca jednostavna igrica


GyG@
5.1.2006, 17:19
Ocekujem sugestije,komentare,kritike,savete,iskustva...
http://www.downloads.co.yu/programi/?detail=147

P.S. Uzmite u obzir da imam 14 god i da je ovo moja prva gotova igrica radjena u delphi-u
Pozz!

kinteC
5.1.2006, 17:50
sinko, link ti ne radi... (ili moze biti da meni veza nesto stuca...:( )

3dM@niak
5.1.2006, 19:43
Ajd, gygo , da vidim shta umesh.. downloaduje se...
Shta god da si napravio, cenim ga 5 puta vishe nego isto to u nekom Game maker-u.. Stevvan je napravio extra igru u game makeru , zove se Farm war... 82% downloaded....

Marko_L
5.1.2006, 19:51
Mogao si da napišeš barem nešto ukratko o igri, možda i neki screenshot.

vladale
5.1.2006, 20:56
Mogao si da napišeš barem nešto ukratko o igri, možda i neki screenshot.

Jednostavna igra za 2 igraca u kojoj je cilj poraziti
protivnika.Igra se zavrsava kada jedan od igraca osvoji 10 rundi.
;)

R@mbo
5.1.2006, 20:59
Igricu si mogao obogatiti jos nekim opcijama, ali ona opet obiluje onim najvaznijim-igrivoscu. Moja ocena za igru je 82.

GyG@
5.1.2006, 22:16
Hvala svima na komentarima!Samo tako nastavite... :worshippy
Verzija 2 je jos u izradi.Kada je zavrsim postovacu link ovde. :mrgreensa
Pozz!

fLuXx
6.1.2006, 0:18
Lookin' good!
Dobro je ispala, ostalo ti je jos samo da malo preradish GUI, u stvari, da ga napravish, poshto ga nemash - ono se teshko moze nazvati GUI-em. Ovako, igra je dobra, igriva i ide glatko. Mogao bi da nacrtash malo bolje modele, i lepshu pozadinu.
Mogao bi da kazes gde si i kako radio igru, jel si koristio DirectX i koji, sta da ocekujemo u novoj verziji, jos neke detalje...
Inace, s obzirom na godine, ocena 90!

Stevvan
6.1.2006, 1:09
Zadivljen sam pošto si uspeo da napraviš igru preko programskog jezika. Iako igra ne izgleda naručito impresivno cenim tvoj trud ( ja što se programskih jezika tiče sam počeo da koristim python i skinuo neke tutoriale(u fazonu kockica se pomera levo desno a skripta 2 lista :eek: )).ocenu još ne bih davao ali ti preporučujem da malo poradiš na grafici i to je to. Ako mozeš voleo bih da skineš igru koju sam ja napravio (Farm war, tema:igra i sramota i da uputiš komentar). Ako ti je potrebna pomoć oko grafike ili muzike mogu ti pomći samo ostavi ličnu poruku.
I da ako želiš skini program GM (3.5 mb. sajt je www.gamemaker.nl ) preko koga sam radio moju igricu mislim da bi ga vrlo brzo savladao.(Mislim da su mu ograničenosti jedino 3d grafika i problem sa Al )
To je to:)

Marko_L
6.1.2006, 3:42
Zadivljen sam pošto si uspeo da napraviš igru preko programskog jezika.
Hahahahahahahahhaa LOL LOL LOL
Pazi, on je ZADIVLJEN što je igra napravljena u programskom jeziku. Pa čime se inače prave igre ? Sekirom ? :)
Btw, ocenu o igri ću dati kad je isprobam. Upravo je skidam.

Marko_L
6.1.2006, 7:29
Ovo teško da se može nazvati igrom, fali dosta elemenata, više liči na nekakav demo, no uopšte nije loše za početak, pogotovo kada se uzme u obzir koliko imaš godina. Naravno, nastavi da se trudiš i drago mi je što si počeo na pravi način, tj. programiranjem, radije nego korišćenjem nekakvog game makera, što je izgleda jako popularno ovih dana :) Možda ne bi bilo loše da se udružiš sa momcima koji su radili Farm War, jer su vam igre praktično istog tipa. Tebi treba da vežbaš programiranje, a njima neko da programira, umesto što rade u game makeru. Tako svi imate korist, stičete iskustvo za timski rad, izdajete jednu simpatičnu igru i učite ono što vas zanima.

Marko_L
6.1.2006, 7:31
Mislim da su mu ograničenosti jedino 3d grafika i problem sa Al
Taj problem sa AI-jem bi se mogao poistovetiti sa onim čuvenim problemom sa parama koji glasi "Pare nisu problem, para nema" :)

sucur_87
6.1.2006, 11:54
Eo i ja skidam igru, pa cu poslije dati komentar, al' odmah da kazem samo naprijed, jer najvise sto cijenim je upravo ovaj samostalan rad i rad od nule, tj. bez ikakvih templatea, gotovih skripti, modela itd

sucur_87
6.1.2006, 12:04
E ovako prva igra, godine, sasvim ok, igra je dobra, mada nemogu dati neki sud za igrivost, jer nisam imao partnera.
Neki mali nedostatci koji mnogo znace, recimo muzika i zvuk, trebao si staviti tako neku ziku u pozadini, i neki bolji zvuk za pucanj i drugo rotacija topa i samog vozila, trebao si ici na fazon rotacije i dugmeta za naprijed, a ok ima vremena.
Evo pogledaj ovu moju igru radjenu u opengl i c++ prije nekih pola godine:
http://d.turboupload.com/d/188304/SucursGame.zip.html

GyG@
6.1.2006, 13:59
@fLuXx: Koristio sam delphi 7 i nisam koristio directx.U novoj verziji bi moglo da se ocekuje:
1.Multiplayer igra preko neta za 2 ili vise igraca
2.Doterivanje
3.Podrska za joystick

Stevvan : "Zadivljen sam pošto si uspeo da napraviš igru preko programskog jezika. Iako igra ne izgleda naručito impresivno cenim tvoj trud ( ja što se programskih jezika tiče sam počeo da koristim python i skinuo neke tutoriale(u fazonu kockica se pomera levo desno a skripta 2 lista )).ocenu još ne bih davao ali ti preporučujem da malo poradiš na grafici i to je to. Ako mozeš voleo bih da skineš igru koju sam ja napravio (Farm war, tema:igra i sramota i da uputiš komentar). Ako ti je potrebna pomoć oko grafike ili muzike mogu ti pomći samo ostavi ličnu poruku.
I da ako želiš skini program GM (3.5 mb. sajt je www.gamemaker.nl ) preko koga sam radio moju igricu mislim da bi ga vrlo brzo savladao.(Mislim da su mu ograničenosti jedino 3d grafika i problem sa Al )
To je to"

-Igrica ti je veoma simpaticna.:) odmah me je privukla zanimljiva grafika i igrivost:mrgreensa .mogao bi promenis taster shift na neki drugi(npr.space)posto mi stalno otvara sticky keys :( i da ubacis funkciju "Nova igra" jer kad se oboma potrose meci mogu samo da se gledaju :confused:


sucur_87 :"E ovako prva igra, godine, sasvim ok, igra je dobra, mada nemogu dati neki sud za igrivost, jer nisam imao partnera.
Neki mali nedostatci koji mnogo znace, recimo muzika i zvuk, trebao si staviti tako neku ziku u pozadini, i neki bolji zvuk za pucanj i drugo rotacija topa i samog vozila, trebao si ici na fazon rotacije i dugmeta za naprijed, a ok ima vremena.
Evo pogledaj ovu moju igru radjenu u opengl i c++ prije nekih pola godine:
http://d.turboupload.com/d/188304/SucursGame.zip.html"

-Mogu samo da ti prokomentarisem glavni meni (koji je lepo uradjen):) i pozadinsku muziku(takodje lepo uradjena):) jer u igricu nece da mi udje :confused: :(


@Marko_L:Razmislicemo o onom tvom predlogu :rolleyes:

Hvala svima na komentarima !!!:D :D :D
Samo nastavite!

Pozz!

3dM@niak
6.1.2006, 16:42
Probao sam igru Gig0 i extra je :D igriva je, i lepo ide... trebalo bi da se udruzis sa stevvanom, pa da se lepo programira farm war... Kako si radio tenkice? ako su od shape-ova, onda je ok. Ako su bmp, onda si trebao da uzmesh neke bolje, jer to nije nikakav problem, a drasticno ulepshava igru... Probaj tako neshto... Svaka cast... I da, da te pitam... Ja znam VB, al sam zagubio CD, a treba mi da napishem program... Imam Delphi. pa da te pitam... kako se u Delphiju chita tastatura? Kako registrujesh pritisak tastera? Hvala unapred za odgovor...

GyG@
6.1.2006, 17:38
Pomocu eventa OnKeyDown izvrsavas neku proceduru kada se bilo koji taster stisne.Mozes da definises da kada se odredjeni taster stisne uradi razlicitu proceduru pomocu "if key=virtual key code (pogledaj u helpu "virtual key codes") then...".Ako ti nesto nije jasno reci.Evo ti primer:
procedure TForm1.FormKeyDown(Sender: TObject; var Key: Word;
Shift: TShiftState);
begin
if key=VK_Escape then //ako je dugme ESC stisnuto onda izvrsava donju proceduru
application.Terminate;
end;

Tenkici su bmp tako da cu ih u narednoj verziji ispraviti(nacrtati nove);

Pozz

3dM@niak
6.1.2006, 20:42
unit Unit1;

interface

uses
Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
Dialogs;

type
TForm1 = class(TForm)

procedure FormKeyDown(Sender: TObject; var Key: Word; Shift: TShiftState);

private
{ Private declarations }
public
{ Public declarations }
end;


var
Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}
procedure TForm1.FormKeyDown(Sender: TObject; var Key: Word; Shift: TShiftState);
begin
if Key=VK_Escape then //ako je dugme ESC stisnuto onda izvrsava donju proceduru
application.Terminate;
end;

end.


Evo, ja jako slabo znam Delphi, stavio sam ovo, i ne radi... Shta mu fali? Uopshte ne ulazi u keydown proceduru... :(

Gde greshim?

GyG@
6.1.2006, 22:47
Ne izadje ti iz programa kada stisnes ESC??

3dM@niak
6.1.2006, 23:20
Ne... Imam delphi 7... Ne samo shto ne izadje... Nego uopshte ne ulazi u proceduru... Stavio sam application.terminate van if-a i opet nishta... stavio sam da menja ime forme, i nishta... Stavio sam break-pointse, i on uopshte ne ulazi u proceduru...
Shta se deshava?

GyG@
7.1.2006, 0:18
Ups!:o zaboravio sam da trebas da dodas "FormKeyDown" u "OnKeyDown" u events-u forme.sorry.javi dal ti radi

Pozz

3dM@niak
7.1.2006, 1:36
joj, nemam pojma delfi... aj mi daj ceo kod da kad lupim "A" on neshto uradi, treba mi samo da probam neshto... Jel mozes?

Devil
14.1.2006, 1:26
Jos jedna pohvala za GiGu! :icon_wink
A mozes li mi reci kako da "nasminkam" formu, da ne bude klasicna (npr: dugme 'close', ' minimize')?
I jos nesto, kako da mi "Label" prikazuje INTEGER tipove???
Dosadan sam, znam... :icon_lol:

fLuXx
14.1.2006, 6:46
Za dugmad u cosku ti nema leka, moras da ih sam napravis, a da ove obicne uklonis sa sve naslovnom linijom. To postizes tako sto setujes border za tvoj form na neso tipa 'no border' ili tako nesto, a onda pises procedure 'onclick' za tu tvoju novu dugmad. A za pomeranje prozora...katastrofa! Nije ni to tesko, al ako pitas ovakve stvari pretpostavljam da to sada tesko mozes da shvatish. Sto se labele tice, to je lako:


Label123.Caption:=IntToStr(moj_integer);

Ovo IntToStr ti je konverziona fukcija koja broj(integer) pretvara u string - tekst.

BTW
Ne radim u delphi-u, radim samo VB i nesto malo C++, pa ako sam lupio, ispravite me. Delphi znam jako malo, al sve je to slicno :) .

Devil
14.1.2006, 22:39
Hvala!
Shvatio sam, samo sam mislio da to moze i jednostavnije..

Imaju li kakve slicnosti VB i C++, i je li tesko raditi u njima?

fLuXx
14.1.2006, 23:45
VB je po meni najjednostavniji za rad i ucenje - meni nije trebala skoro nikakva literatura, veoma se brzo u njemu mogu napisati aplikacije, ali ne i konzolne aplikacije (kao sto mogu Delphi i C++). Inace, C++ se bash i ne moze porediti ni sa VB-om ni sa Delphiem, on nije strikno pravljen za windows rad. Inace, jako malo znam C++, tek ga ucim, i mogu reci da mi dosta tesko ide, valjda zato sto sam navikao na VB. Inace C++ je po mnogima najbolji programski jezik, a po mnogima i najkomplikovaniji za ucenje, pa ako tek ucis, bolje uci C++, a ostalo se posle jako lako uci. Mana VB-a je sto nije tako portabilan kao, recimo C++ kod koji se koristi na svim platformama, zahteva da na kompu imas instalirane posebne biblioteke da bi radio, ali danas XP dolazi vec sa tim fajlovima tako da je svejedno. U Delphi se slabo razumem, ali kontam da je on tu neka zlatna sredina izmedju ova dva.

3dM@niak
15.1.2006, 0:10
VB je dosta DOSTA spor... mnogo sporiji od C++ -a i vishe je vorijentisan na poslovne applikacije, dok je C++ manje usmeren....

fLuXx
15.1.2006, 1:07
Agree!

Devil
23.1.2006, 20:38
GiG@ samo imam jednu zamjerku inace je sve ostalo Ok.
Kontrole si namjestio tako da je zutom igracu tesko da igra.
Moj predlog:
Plavi igrac:
kretanje: w-a-s-d
pucanje: space

Zuti igrac:
kretanje: strijelice
pucanje: Num. Pad Enter.

A bilo bi najbolje da napravis da se kontrole mogu mijenjati!

Pozdrav

Marko_L
23.1.2006, 21:37
Pa tek onda bi mu bilo nezgodno, morao bi da ukršta ruke :)
Uvek je najbolja kombinacija za dva igrača na jednoj tastaturi
prvi igrač W,A,S,D, levi ctrl
drugi igrač strelice, desni ctrl
Space treba izbegavati u igri za dva igrača, jer može da se desi da u nekim kombinacijama "zakuca" neki drugi taster.

seymourc64
25.1.2006, 21:10
Inace, C++ se bash i ne moze porediti ni sa VB-om ni sa Delphiem, on nije strikno pravljen za windows rad
E ovo je najveca glupost koju sam cuo.Vizualno kreiranje formi i dugmica nema veze sa sa tim da li je jezik prilagodjen za win ili ne.Ako neko zeli da sam dizajn radi vizualno moze da koristi Borlandov Builder koji to omogucava...Inace i u Visual Studiu(tj delu koji se odnosi na VC) se sve to moze raditi vizualno,samo su komponente malko sakrivene.

A i ono da se poslovne aplikacije prave u VB bas i ne stoji...U VB koliko ja znam ne postoji(ako gresim neka me neko ispravi,ali siguran sam da ranije nije postojao) mehanizam nasledjivanja,pa me bas interesuje ko ce u njemu da osmisli celi model.Pretpostavljam da je danas siroko rasprostranjen OO pristup razvoju poslovnih aplikacija.Ovde treba napomenuti da Paint programi,razni imenici i tekst procesori bas i ne spadaju u poslovne programe(mislim,naravno da se koriste i u poslovne svrhe,ali im je uloga minorna).

Andross
27.1.2006, 12:07
A sta sve obuhata VisualStudio?

void*
27.1.2006, 15:14
U VB koliko ja znam ne postoji(ako gresim neka me neko ispravi,ali siguran sam da ranije nije postojao) mehanizam nasledjivanja,pa me bas interesuje ko ce u njemu da osmisli celi model

VB .NET je OO, što je jedna od posledica prelaska na .net platformu. Mislim da je tu VB upravo najviše profitirao, s obzirom na to da se svi jezici u .net-u kompajliraju na MSIL (Microsoft Intermediate Language), a zatim JIT (just-in-time) na korisnikovom računaru, što znači da bi razlike u performansama izvršnog koda između VB-a i C# (recimo) trebalo da budu male, mada je c# u prednosti zbog daleko veće fleksibilnost jezika (i time šireg prostora za optimizaciju).

BTW .net je i okosnica Windows Vista-e i novog WinFX api-ja. (Monopol je divna stvar, zar ne? :) )

Deco, učite c#...

@ANDROSS:
probaj http://msdn.microsoft.com/vstudio/

seymourc64
27.1.2006, 16:33
Sada se namece samo jedno pitanje;ako je VB potpuno OO(ima klase jos od kada,podrzava enkapsulaciju,mehanizam nasledjivanja...),zasto ima BASIC u svom nazivu,jer ime BASIC asocira na nesto osnovno,a ne nesto napredno(a potpun pristup OO to svakako jeste).Cudna je ta politika microsofta,sada se razlike izmedju jezika svode na:

C/C++
if (a==b){
}

VB
if a=b then
end if

DELPHI/PASCAL
if a=b then begin
end;

:D Ako sam pogresio negde sorry(Pascal nisam programirao vec 4-5 godina,a basic jos od proceduralnog interpretera QBasic-a!!)
Inace sto se tice pravljenja igrica,smatram da izbor jezika nije toliko bitan(iako u akademskim krugovima se preferira zbog istorijskih razloga C/C++),jer ako neko smatra postavljanje labele i edit boxa uz eventualno obradjivanje par event-a,programiranjem dovoljan mu je i WORD i njegov macro jezik.

Brains
27.1.2006, 18:37
Inace sto se tice pravljenja igrica,smatram da izbor jezika nije toliko bitan(iako u akademskim krugovima se preferira zbog istorijskih razloga C/C++),jer ako neko smatra postavljanje labele i edit boxa uz eventualno obradjivanje par event-a,programiranjem dovoljan mu je i WORD i njegov macro jezik.
Itekako je bitan. Basic nece postici ni 1/3 brzine nekog nizeg jezika. I jos jedna velika razlika izmedju Basica i ostalih (Pascal, C/C++). Dok u ovim drugim postoji tacno odredjeni tip podataka, Basic to nema, sto u mnogome otezava rad sa OO programiranjem. A da ne napominjemo to sto OO podrazumeva polimorfizam (ista funkcija, razliciti tip parametra, razlicita tela funkcija) Visual Basic je samo budzevina Basica na nesto sto se mozda moze nazvati OO programskim jezikom.

seymourc64
27.1.2006, 20:04
Dobro nisam strucnjak za VB i uopste za basic,ali...Zar ne postoji definisanje tipova u basicu uz pomoc DIM naredbe?Znam da postoji public,protected i private definisanje atributa,a cini mi se da mi je neko rekao da se moze realizovati polimorfizam...Ako samostalno definises promenljive i pises kvalitetan kod ne vidim zasto bi kompajler generisao losiji istiu odnosu na c++,osim ako nisu "genijalci" iz MS-a tako stavili...Mislim jezik ko jezik...Bitna je njegova opsirnost i jezgrovitost,a u novije basice budze sve i svasta,zato sam i rekao da sve manje lici na "BASIC"...
Inace nije polimorfizam ako u klasi pretku i klasi potomku imamo funkcije sa istim nazivom,a razlicitim parametrima.To se naziva 'method overriding' iliti redefinisanje metoda(funkcija u duhu C/C++)...

Marko_L
27.1.2006, 20:08
Sada se namece samo jedno pitanje;ako je VB potpuno OO(ima klase jos od kada,podrzava enkapsulaciju,mehanizam nasledjivanja...),zasto ima BASIC u svom nazivu,jer ime BASIC asocira na nesto osnovno,a ne nesto napredno(a potpun pristup OO to svakako jeste).
Pa VB je još od verzije 4.0 prestao da bude nešto osnovno i ponudio neke naprednije mogućnosti, dok su verzije 5 i 6 još više unapredile taj inače odličan programski jezik.
Inace sto se tice pravljenja igrica,smatram da izbor jezika nije toliko bitan(iako u akademskim krugovima se preferira zbog istorijskih razloga C/C++)
Ovo je tačno, u pitanju su istorijski razlozi. Nekada je razlika u brzini izvođenja koda bila zaista primetna, ali se na današnjim prosečnim mašinama ta razlika gubi. Sa VB-om u kombinaciji sa DirecX-om (koji od verzije 7 uvodi potpunu podršku za VB) možeš da napraviš šta god zamisliš kada su igre u pitanju, i da to leti.
Uostalom, biblioteke pisane u C++ se vrlo lako mogu pozivati iz VB-a, tako da je moguće koristiti neke već napisane, pa se ubiju 2 muve jednim udarcem, dobije se brže izvođenje i jednostavnija sintaksa :)

seymourc64
30.1.2006, 3:18
To je ok...Mada ostaje jedino jedan valjan razlog(barem meni)...Ako si profesionalac sto bi koristio nesto sto ima naziv BASIC u sebi?!?!
Na c64 je bilo lako...ja sam bio klinac koji je tek ucio da programira i koristio BASIC(i tako shvata sta su algoritmi,iteracije,selekcije,sekvence,potprogrami ...),
a oni sto su pravili igrice su koristili 6502 mikroasembler

Marko_L
30.1.2006, 4:00
Ako si profesionalac sto bi koristio nesto sto ima naziv BASIC u sebi?!?!
Hmmm...zanimljivo, nego da mi vidimo šta znači biti profesionalac :)
A professional does an activity to receive payment for an act (as a profession), which usually requires expertise and carries with it socially significant mores and folkways.
http://en.wikipedia.org/wiki/Professional
So, ako ja radim u Basic-u i neki ludak me još i plaća za to :), šta mu ja onda dođem ? (mislim ne njemu, nego uopšteno, koji sam ja moj) :)

seymourc64
30.1.2006, 15:11
Ok je ako ti placa...ali poslodavcu ce bolje izgledati ako mu se pocnes rasipati sa tehnologijama i skracenicama(rec BASIC mislim da svi znaju sta znaci,a C++ zvuci mnogo ozbiljnije/nerazumljivije).Inace nisam video oglas za posao gde se traze VB programeri vec programeri u C++,javi ili c#...Rezime:Basic bi i trebao da ostane Basic i da bude nesto (mozda cak i besplatno) sto ce nove generacije uvesti u svet programiranja,a ne alat kojim ce obavljati profesionalni rad...

Marko_L
30.1.2006, 17:57
Ok je ako ti placa...ali poslodavcu ce bolje izgledati ako mu se pocnes rasipati sa tehnologijama i skracenicama(rec BASIC mislim da svi znaju sta znaci,a C++ zvuci mnogo ozbiljnije/nerazumljivije).
Hmmm...ne znam koliko dugo radiš i sa kime si sve radio, ali moje iskustvo je potpuno drugačije. Naime 90% poslodavaca ili klijenata sa kojima sam ja radio, kako u zemlji tako i u inostranstvu, ne da ne voli da koristiš komplikovane i ozbiljno-nerazumljive (šta god to značilo) skraćenice i tehnologije, već prezire pametnjakoviće koji na razgovoru počnu da rasipaju te mambo-džambo izraze. O tome se obično priča ako te poslodavac ili klijent pita za to. Njih obično najviše interesuje možeš li ti to da napraviš ili ne i kako će to funkcionisati u praksi, a da li ćeš ti za izradu da koristiš asambler ili gamemaker :) je potpuno irelevantna stvar, sve dok finalni produkt ispunjava zahteve naručioca.
Inace nisam video oglas za posao gde se traze VB programeri vec programeri u C++,javi ili c#
Ja inače, slabo viđam oglase gde se traže programeri uopšte...tako da bi mogao da navedeš izvor gde si video te oglase, koliko da bi mogli da baratamo činjenicama, a ne rekla-kazala.
Rezime:Basic bi i trebao da ostane Basic i da bude nesto (mozda cak i besplatno) sto ce nove generacije uvesti u svet programiranja,a ne alat kojim ce obavljati profesionalni rad...
Lepo rečeno, samo čini mi se da nešto fali. Ah da, argumenti :)
Možeš li ti u par reči (ali onako jednostavnih da i mi bejzični programeri :) možemo da razuememo) da objasniš zašto to VB recimo ne bi trebalo da se koristi za profesionalan rad, i da navedeš šta se to tačno ne može napraviti u njemu ?
Mislim da tako omalovažavanje kolega nije na mestu, pogotovo kada se to radi na potpuno pogrešan način, bez argumentovanih činjenica. Ja bih pre programere podelio u 3 osnovne grupe, a to su l33t programeri, lameri i praktičari. Prvi će koristiti neki niži programski jezik jer je to cool, pisaće nerazumljive kodove jer je i to cool, nikada neće uzeti tuđ kod, već uvek pisati svoj, gledaće na sve koji koriste neki viši programski jezik sa visine, hvaliće se kolegama kada uspeju da uštede 2KB memorije, tamo gde su drugi mislili da je to nemoguće... Ovi drugi nikada nisu napisali svoje parče koda, koriste gotove skripte, gamemakere, kompajliraju tuđe projekte, nataknu svoje ime i predstavljaju kao svoj proizvod... E a praktičar, neće mnogo gledati na to koji programski jezik koristi, niti izmišljati toplu vodu, pa pisati deo koda ili praviti komponentu koja već postoji, koristiće najbolje od dva sveta, recimo biblioteke napisane u C++, u kombinaciji sa VB-om, gledaće kako da najbrže stignu do rezultata, i boli ih uvo za 2KB kada prosečna mašina danas ima barem 512MB... Ja bih tebe svrstao u prvu grupu, a šta misliš ko će od pomenutih imati najbolju prođu kod poslodavaca ? :)

voodoo_
30.1.2006, 19:57
Njih obično najviše interesuje možeš li ti to da napraviš ili ne i kako će to funkcionisati u praksi, a da li ćeš ti za izradu da koristiš asambler ili gamemaker :) je potpuno irelevantna stvar, sve dok finalni produkt ispunjava zahteve naručioca.
Apsolutno tačno. Radio sam pre više meseci neki komercijalni program; ne znaju ljudi šta je Delphi, šta su komponente i kako ću ja da izvedem FTP transfer. Hoće da radi i da bude šareno. Oni plaćaju, ja radim.
A kad budem radio nešto za svoju dušu, biće drugo.

seymourc64
30.1.2006, 19:59
Mozda sam bio konfuzan:Ja sam i rekao da svako treba da koristi ono sto najbolje zna,te da VB,ako neko u njemu zna da zadovolji postavljene zahteve,svakako ne treba izbegavati...Sustina mojih postova je da mi smeta naziv BASIC u necemu sto nije BASIC(osnovno,za pocetnika,valjda znaci tako nesto ta engleska rec)...Koliko ja znam tvorci BASIC-a kao jezika su i imali to na umu(nemoj me ovde kritikovati,znam da se BASIC na svakoj masini u istoriji podosta razlikovao),mislim da nisu imali na umu jezik konkurentan ostalim "slozenijim" jezicima...
Konacno:ne,ja ne smatram VB programere nizim programerima

Sto se tice ovih oglasa,svi moji drugari sa faksa koji su se zaposlili morali su zadovoljiti neke od ovih zahteva:JAVA,C++,C#, .NET,ASP...A i ceo studentski grad u NS je izlepljen plakatima gde se traze navedene vestine(veruj mi niko nije trazio VB programere,mozda ih u BG vise cene)...Ja se jos nisam zaposlio tako da je tvoje(Marko) iskustvo vece nego moje.

Ako se iz mojih postova uocava bilo kakva nadmenost ili ako izgleda da ja imam nekog velikog iskustva u razvoju nekih projekata,izvinjavam se svima...Evo i projekat iz Finansijskog knjigovodstva koji radim za faks sa jos 2 lika necu na vreme stici da zavrsim(tj mozda necu ni poloziti ispit,jer nemamo jos ni jednu j..enu store proceduru ni triger napisan,vec samo delimicno realizovanu std formu i model baze ,a vremena je sve manje)...Mozda jer previse pisem po ovom forumu :)

B@NE
31.1.2006, 14:37
meni se lnk baguje,koristim mozilu,neznam za vas!

PeTkO
2.2.2006, 22:31
:) Probajte ovu igricu:

Download http://www.downloads.co.yu/index.php?dlid=350 :)