PDA

Prikaži potpunu verziju : linux i windows


kole racunic
29.12.2005, 22:53
Ako neko zna kako da se na istom hard-disku instalira linux i windows i da lepo funkcionisu neka to opsirno objasni.Ima mnogo ljudi koji bi isprobali linux ali ne zele da se odreknu windows-a.Hvala unapred svima koji ce dati svoj doprinos ovoj temi!!!!!:confused:

urke
30.12.2005, 0:16
Uživaj — http://www.tldp.org/HOWTO/Linux+Windows-HOWTO/

Boza
30.12.2005, 0:21
U Partition Magicu napravis 2 particije: jedna velicine dvostruke ram memorije koju imas, a druga proizvoljno.Prva je tipa SWAP i ima ulogu virtuelne memorije, a druga je EXT3 particija na koju ce linux da se smesti.
Prilikom instalacije ce ti ponuditi da biras particije i po defaultu ce biti postavljena opcija koja ce ti za*ebati win. Ti trebas da izaberes Custom i da postavis mount point na onu EXT3 particiju.
Kada ti zatrazi da postavis BootLoader, ostavi default(vecina bootloader smesta na ext3 pa prilikom bootovanja pravi probleme)!
:eek:
To je to, u kratkim crtama!
Ako sam bio ne jasan, a ti pitaj!!!

Urke, ispravi me ako gresim!!!

Anak1n
30.12.2005, 2:42
Najlaksi nacin instaliranja je da se prostor koji misli da se koristi za linux ostavi kao unpartited...moze i tako ako se ne zeli praviti /home /usr /var ...particije...ovako ce sve sam uraditi...a sto se tice swapa...ja sam citao da treba da bude 2 x veci od kolicine rama...ali iskreno kod mene je swap manji i nemam problema...

Boza
30.12.2005, 13:51
Najlaksi nacin instaliranja je da se prostor koji misli da se koristi za linux ostavi kao unpartited...moze i tako ako se ne zeli praviti /home /usr /var ...particije...ovako ce sve sam uraditi...a sto se tice swapa...ja sam citao da treba da bude 2 x veci od kolicine rama...ali iskreno kod mene je swap manji i nemam problema...
Da i kod mene je isti slucaj!
Koliko sam ja informisan, swap memorija je od koristi kod nekih zahtevnijih poslova, dok je pri svakodnevnoj upotrebi prakticno beskorisna!

kole racunic
30.12.2005, 22:09
Kod mene mandrake 10.0 i windows xp nikako nisu mogli zajedno.Prilikom instalacije lilo je zeznuo mbr pa iako je u lilo-u bila opcija za podizanje windows-a
on nikako nije mogao da se pokrene.Ne znam da li je moguce da ntldr bude glavni loader?????
Inace sad sam nabavio fedoru pa cu pokusati ponovo....

diablo_
30.12.2005, 22:14
To se i meni desilo prvi put pa sam morao da reinstaliram.Na ostalim distroima je sve bilo ok.

kole racunic
30.12.2005, 22:57
I sto je najgore od svega, posle nisam mogao da re-instaliram windows.Posle prvog reboot-a dobio sam poruku "disk read error".pokusao sam sa fixmbr i fixboot ali nije pomoglo pa sam morao kompjuter da odnesem nekom strucnijem da to popravi.Cak nije hteo ni da mi kaze u cemu je bio problem. Sada se plasim da mi se opet to nedogodi.

diablo_
30.12.2005, 23:52
Da isto mi se desilo.Ja sam morao da formatiram ceo hard!

Boza
31.12.2005, 13:58
Kod mene Mandrake 10.1 sa Xp-om radi savrseno od samog pocetka!!!

urke
31.12.2005, 15:17
U Partition Magicu napravis 2 particije: jedna velicine dvostruke ram memorije koju imas, a druga proizvoljno.Prva je tipa SWAP i ima ulogu virtuelne memorije, a druga je EXT3 particija na koju ce linux da se smesti.
Prilikom instalacije ce ti ponuditi da biras particije i po defaultu ce biti postavljena opcija koja ce ti za*ebati win. Ti trebas da izaberes Custom i da postavis mount point na onu EXT3 particiju.
Kada ti zatrazi da postavis BootLoader, ostavi default(vecina bootloader smesta na ext3 pa prilikom bootovanja pravi probleme)!
:eek:
To je to, u kratkim crtama!
Ako sam bio ne jasan, a ti pitaj!!!

Urke, ispravi me ako gresim!!!

Paaa, generalno da. SWAP je ranije (u teoriji) predstavljao 2×RAM, ali danas kad je standard 512 MB, 1 GB i više, to nema svrhe, pa je 512 MB SWAP-a sasvim dovoljno. Ja sam sa 256 MB RAM-a i SWAP-om od 512 MB osetio nedostatak memorije kada sam kompajlirao Inkscape 0.43, pa sam dodao još malo SWAP-a preko swapfile-a (čini mi se da sam taj postupak sam opisao u GNUzilli 11). Znači, SWAP nadopunjuje sistemsku memoriju kada ona psotane nedovoljna.

Preporučljivo je boot loader (LILO ili GRUB) postaviti u MBR diska, naravno sa ispravnim podešavanjem root particije (ona na koju je instaliran Linux) i dodavanje alternativnog OS-a (drugi distro, *BSD ili Windows) sa odgovarajućim parametrima (kontaktirati man lilo.conf i info grub ;)

priest
18.1.2006, 18:38
sto se tice linuxa i windowsa na istom hardu, nadji fino debian 3,1 i pri instalaciji on te pita da instaliras bootloader i sve se samo podesi:)

AxeZ
18.1.2006, 18:48
sto se tice linuxa i windowsa na istom hardu, nadji fino debian 3,1 i pri instalaciji on te pita da instaliras bootloader i sve se samo podesi:)


To manje vise odradi svaki distro!

zchira
28.1.2006, 22:34
evo trika za multi boot pri cemu se ne koristi ni lilo ni grub vec XP-ov ntldr


1.linux NE sme da bude instaliran na MBR
2.logujte se kao root, i u terminalu kucajte:

dd if=/dev/hda3 of=/tmp/boot.lnx bs=512 count=1

(naravno umesto /dev/hda3 treba da stoji oznaka vase particije na kojoj je instaliran linux)
kao rezultat ove komande bice generisan fajl boot.lnx u direktorijumu /tmp.
(inace, u tom fajlu je valjda prvih 512bajta particije na kojoj je instaliran linux)

3.kopirajte taj fajl na disketu, jer ce vam trebati u XP-u:
mcopy /tmp/boot.lnx a:

4.restartujte racunar i odite, kako vec to inace radite, u XP (ja sam koristio pqboot.exe)
kopirajte file boot.lnx sa diskete na c:\

5. sada trebate da editujete fajl boot.ini (on je skriven, pa morate podesiti xp da prikazuje skrivene i sistemske fajlove). Boot.ini izgleda otprilike ovako pre editovanja:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn


a posle izmene treba da izgleda ovako:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
c:\boot.lnx="linux"


(ubacena je linija c:\boot.lnx="linux")

Sada kada resetujete racunar umesto klasicnog ulaska u xp sacekace vas meni sa izborom XP ili linux!!!
I sto je najjace sve to (bar kod mene) lepo radi. Nije vam potreban vise ni grub ni lilo!

:D

laserjat
29.1.2006, 16:48
Pre nego sto sve odradim lilo/grub ili neki loader ce vec postojati na mbr.Kako bih inace podigao linux.Dali ce posle lilo/grub da nestanu?

zchira
29.1.2006, 21:26
Pa kad sam ja instalirao linux prvi put izabrao sam da lilo ne bude u MBR vec na linux particiji.
Kad se zavrsila instalacija i kad sam resetovao racunar, podigao mi se XP.
Zato sto je MBR ostao ne promenjen. Da bi usao u linux pokrenuo sam pqboot.exe (koji dolazi uz svaki partitionMagic) i izabrao linux particiju za aktivnu.
resetujem racunar i pojavi mi se lilo sa izborom XP ili linux. Linux radi normalno a izborom XP racunar se zablokira.
Zato uradim postupak odozgo. Resetujem racunar, i podignem sistem sa butabilne diskete ili CD-a na kome imam pqboot.exe i ponovo proglasim XP particiju za aktivnu.
Onda sledi kopiranje boot.lnx na c:\ i editovanje boot.ini fajla.
I sad je i dalje aktivna particija NTFS ali mi ntldr pri podizanju nudi i izbor "linux" koji radi normalno....

uhhh....ne znam kolko sam bio jasan, ali veruj da nije uopste komlikovano kolko deluje...

(mada je lakse odmah pri instalaciji linuxa lilo/grub smestiti u MBR i sve ovo je nepotrebno....ali eto moze i tako :) )

laserjat
30.1.2006, 21:21
Sad mi je jasnije.
A mozda bi najednostavnije bilo kad bi se lilo/grub stavio na disketu koju bi koristili kad hoces da podignes linux.

AxeZ
30.1.2006, 21:29
Sad mi je jasnije.
A mozda bi najednostavnije bilo kad bi se lilo/grub stavio na disketu koju bi koristili kad hoces da podignes linux.


To je veoma pametan predlog imajuci u vidu legendarnu pouzdanost disketa.

zchira
30.1.2006, 22:16
ma kakva disketa,
prvo onaj iritirajuci zvuk,
pa sto kaze AxeZ pouzdanost,
a i danas sve manje ljudi ima flopi drajv :)

po meni 2 najbolje mogucnosti:
1- lilo/grub u mbr
2- ntldr u mbr + postupak odozgo (uradi se jednom i posle radi lepo a i bas je hakerski, zar ne:mrgreensa )

brainZ
31.1.2006, 22:44
Ako instalirate Linux i isti vam se pojavi kao jedina opcija u meniju liloa ili gruba, ne ocajavajte. Treba izmeniti fajlove /etc/lilo.conf, odn. /boot/grub/menu.lst i dodati odgovarajuce parametre za podizanje Windowsa - znaci, bez panike i formatiranja harda molim ;) . U /boot/grub/menu.lst postoje cak primeri sa parametrima za odredjene OS-eve - medju njima i Windoze naravno - koji jednostavno prekopirate i izmenite samo deo sa /dev/hdxx koji se odnosi na particiju sa Windowsom. Za lilo, 'man lilo' u konzoli (bez navodnika ;)). I to je to. Eto ideje za tekst u u sledecem broju SK :)

ET mortar
2.2.2006, 19:09
Ti boot loaderi su mi j sve po spisku. Volim da čačkam mečku i to ti je. Sada na dva kompa imam XP, FC i Ubuntu, i još sve RADI. Ne pitaj kako, jer nema šanse da znam, samo znam da sam jurcao po forumima, štampao HOW-TO, žvrljao po paprima i bar 2 puta formatirao disk.
No pain, no gain:aplauz:
A za Linux sam i dalje na žalost duduk. :(

Zoran Dojkic
3.3.2006, 23:15
Ako neko zna kako da se na istom hard-disku instalira linux i windows i da lepo funkcionisu neka to opsirno objasni.Ima mnogo ljudi koji bi isprobali linux ali ne zele da se odreknu windows-a.Hvala unapred svima koji ce dati svoj doprinos ovoj temi!!!!!:confused:
Vrlo jednostavno. U Windowsu pomoću programa PartitionMagic 8.0 napraviš ext3 particiju od recimo 5GB i swap od 500 MB, pokreneš instalaciju Linux-a Mandriva 2006 i ubaciš disketu na kojoj će biti instaliran Grub. Mandriva zato što je najbolja za početnike, ima srpski i ćirilicu i latinicu, disketa zato što Windows ostaje netaknut. U slučaju da disketa otkaže, Grub se brzo popravlja tako što pokreneš instalaciju Linuxa i umesto enter, pritisneš F1, spustiš strelicom na reinstal linux boot loader, enter i sve je u redu.
Pre instalacije Linux Mandriva 2006 obavezno isprobaj live Linux Knoppix 4. Za one koji ne znaju live verzije kreću sa CD-a bez instalacije na hard disk.
:dedica:

djenka
4.3.2006, 1:14
isprobaj live Linux Knoppix 4. Za one koji ne znaju live verzije kreću sa CD-a bez instalacije na hard disk.
:dedica:
kako doci do njaxa?:dedica:

AxeZ
4.3.2006, 1:23
kako doci do njaxa?:dedica:

Skines ga sa neta.

Zoran Dojkic
4.3.2006, 12:26
kako doci do njaxa?:dedica:
Imam:
DVD Linux Knoppix 4.02
CD Knoppix 3.9
Mogu da ti posaljem kopije, ali najbolje je da se javis Tomi Jankovicu, odnosno posetis sajt www.linuxo.org.

Zoran Dojkic
6.3.2006, 16:41
Ako neko zna kako da se na istom hard-disku instalira linux i windows i da lepo funkcionisu neka to opsirno objasni.Ima mnogo ljudi koji bi isprobali linux ali ne zele da se odreknu windows-a.Hvala unapred svima koji ce dati svoj doprinos ovoj temi!!!!!:confused:
Instalacija Linux-a Mandriva 2006 - uputstvo za početnike
1/3 deo

Za instalaciju Linux-a Mandriva 2006 treba da nabaviš program PowerQuest PartitionMagic 8.0 za particionisanje hard diska iz Windows-a i naravno sam Linux.
U PartitionMagic-u pritisni desnim klikom na C particiju, ili ako ih imaš više na poslednju po redu. Pritisni resize/move u polje Free Space After upiši 5000 pritisni OK. Pojaviće se sivo obojeno polje na koje treba da klikneš desnim klikom i izabereš Create. Pritisni strelicu pored polja Partition Type i iz padajuće liste izaberi Linux Ext3. Pritisni OK i ponovo desni klik na tako dobijenu ext3 particiju, izaberi resize/move, a u polje Free Space After upiši 500, pritisni OK, desni klik na novo dobijeno sivo polje, pritisni strelicu pored polja Partition Type i iz padajuće liste izaberi Linux Swap, pritisni OK. Sada pritisni Aplly (zeleno dugme u donjem levom uglu). Računar će se resetovati da bi napravio particije za Linux (videćeš bela slova na plavom ekranu, ne diraj ništa, sačekaj da se Windows ponovo pokrene), ukoliko sve uradi iz Windows-a, sačekaj i pritisni OK. Sada možeš da proveriš u PartitionMagic-u, da li imaš particije za Linux, jedna ext3 od otprilike 4500 MB i jedna swap od 500MB.
Ubaci CD 1 ili DVD sa Linux Mandrivom i resetuj računar. Kada se pojavi uvodni ekran za instalaciju pritisni enter (ukoliko krene Windows treba da u BIOS-u podesiš but ovim redosledom: 1.disketa; 2.CD; 3.hard disk). Tek sada ubaci disketu (naravno neku praznu).
Na levoj strani je informacioni deo, a na desnoj nastavljamo instalaciju.Mišem ili strelicom na gore (na tastaturi) izaberi Evropu, pronađi srpski (ćirilicu ili latinicu), dalje instalacija teče na srpskom. Pritisni mišem next ili enter na tastaturi.
Prihvati licencirani ugovor, pritisni sledeći.
Tastatura: nikako ne biraj srpski raspored tastera, pronadji US tastatura (internacionalna), kasnije ćeš u Linuxu dodati srpski raspored tastera.
Sigurnosni nivo: izaberi standardni nivo, administracija nivoa sigurnosti ostavi prazno.
Drax je pronašao sledeća rešenja: trebalo bi da stoji već izabrano - koristi postojeću particiju.
Izberi particije za formatiranje: kod mene je štiklirana particija za Linux,
hda8 (4,4 GB, / ,ext3)
Dalje če pisati da treba da formatira particiju, sačekaj da završi i kada te upita (na engleskom) da li ćeš da kopiraš disk na hard, ostavi prazno polje -Copy whole CDs- i pritisni dugme – sledeći.
Na -Do you have a suplementary instalation media- ostavi crnu tačku na nijedan i pritisni dugme -u redu-.

Zoran Dojkic
6.3.2006, 16:42
Instalacija Linux-a Mandriva 2006 - uputstvo za početnike
2/3 deo

Sada izaberi grupe paketa tako što ćeš štiklirati sve stavke u obe kolone i obavezno polje na dnu –pojedinačno biranje paketa-.
Izaberi pakete za instalaciju tako što ćeš prvo pritisnuti plavu strelicuna na dnu ekrana, da bi mogao da štikliraš sve kvadratiće pored naziva programskih paketa. Kada pritisneš prvo prazno polje pojaviće se upozorenje: Sledeći paketi treba da bidu instalirani. Pritisni -u redu- i nastavi dalje sa štikliranjem (pritiskaj tačno u kvadrat). Odmotavaj listu i na svako upozorenje odgovaraj sa -u redu-. Postoje neka polja koja će i posle potvrde ostati prazna.
Pisaće: Ne možete selektovati/deselektovati ovaj paket. Pritisni -u redu- i nastavi dalje (neka kvadrat ostane prazan). Takođe postoje i paketi sa nacrtanim katancem, to naravno ne diraj. Kada najzad stigneš do kraja liste, pritisni -instaliraj-.
Na izboru servera ostavi -da- i pritisni -sledeće-.
Kreće kopiranje programa u toku kojeg možeš da pritiskaš dugme -detalji/bez detalja-. Instalacija sa CD-ova zahteva sada promenu diskova. Mandriva elegantno otvara drajv sa molbom da se ubaci sledeći CD. Jednostavnim pritiskom na -enter- drajv se zatvara i nastavlja instalaciju.
Sledi konfiguracija sistema. Prvo se podešava root lozinka. Izaberi -bez lozinke- .
Dodaj korisnika tako što ćeš u prvo polje upisati pravo ime i prezime sa velikim početnim slovima i razmakom između. Sada pritisni -Tab- na tastaturi i ostavi prazno polje za lozinku. Idemo na sledeći korak instalacije.
Za auto logovanje ostavi štiklirano polje -Use this feature- i -KDE-.
Sada ubaci disketu.
Sažetak
Pronađi predposlednju stavku: startanje.
Starter – lilo – graphic na /dev/hda
Pritisni dugme -podesi- .
Glavne opcije startera: levi klik na prvu padajuću listu, ponovo levi klik na -Grub with graphical menu-.
Levi klik na padajuću listu Startni boot uređaj, izaberi levim klikom /dev/fd0. Ostalo neka stoji kako jeste.
U sledećem koraku ostavi samo
linux (boot/wmlinuz) i
windows (dev/hda1).
Sve ostalo izbriši, izaberi levim klikom pa pritisni -ukloni-.
Sada pritisni levim klikom -windows(dev/hda1)-, pa levi klik na –promeni-. Štikliraj podrazumevano, pritisni u -redu-. Sada pritisni -sledeći- da se ponovo pojavi Sažetak.
Idemo dalje pritiskom na -sledeći-. Otvaraju se vratanca, izvadi disk, ostavi disketu i pritisni -restart-.

Zoran Dojkic
6.3.2006, 16:44
Instalacija Linux-a Mandriva 2006 - uputstvo za početnike
3/3 deo

Kreće Grub
Izaberi Linux strelicom na gore na tastaturi, enter.
Windows kreće sam posle 10 sek. ili ako izvadiš disketu.

Kada krene Linux Mandriva 2006, preskoči čarobnjaka.

--- Ovo uputstvo odštampaj ili prepiši, trebaće ti, jer budala pamti, a pametan piše.---

Ukoliko nešto ne radi, recimo zvuk i slično, ponovo ubaci disk, izvadi disketu, restartuj računar i uradi popravku instalacije tako što ćeš doći do Sažetka i kao kod podešavanja Gruba pokušaš da podesiš to što ne radi.
Ako disketa otkaže, popravićeš je jednostavno tako što ćeš pokrenuti instalaciju Linuxa, ali umesto enter, pritisni F1, zatim otkucaj:
rescue
tek sada ubaci disketu i ako je izabrano -Reinstal Linux boor loader- pritisni enter. Otkucaj:
grub
pritisni enter, restartuj, izvadi disk, ostavi disketu.
Za čitanje Linux particija iz Windowsa možeš pored dodatka za Komander da koristiš i PartitionMagic 8.0. Kako se to radi neka bude domaći zadatak za sve linuxaše.

Ista ovakva uputstva za Slackware, SuSe i Debian (strašni) mogu da postavim na forum ako to nekom treba i naravno ako dozvole čike iz Saveza Komunista (SK).
zorand@EUnet.yu tel. 064/110-26-18