PDA

Prikaži potpunu verziju : Da li je problem u WINDOWSU???


Endre Palinkas
27.12.2005, 1:10
Evo ovako stoji stvar…sad sam bio kod rugara,zvao me je jer mu se komp cudno ponasa!!!Prilikom podizanja sistema obavezno prvo radi proveru diska C i kad stigne na 87% tu se ukopa i dalje nece ni makac…mora da se restartuje!Ja otkazem cekiranje diska i on sasvim lepo podigne sistem i svi programi rade,filmovi,muzika,igrice…ali(uvek ima ono ali),kada pokrenem defregmentaciju,ili samo analizu C diska on mi na brzinu izbaci neku informaciju koju ne uspem da procitam ali sam zapazio da spominje sistem 32 i nakon toga mi da plavi ekran na kome je ispisan tekst,u kojem se kaze da WINDOWS ne moze da zavrsi zadati zadatak i da postoji neka greska u softveru ili hardveru i da se WIN mora zatvoriti da nebi ostetio ostali softver ili hardver…i nakon toga mi daje uputstvo da probam da reinstaliram neke programe koje sam skoro instalirao ili da skinem hardver koji je skoro nakacen na komp,iz tog plavog ekrana se nikako ne moze izaci osim da se restartuje!Ja udjem u BIOS i tamo lepo pise PRIMARY MASTER/LITE-ON…,PRIMARY SLAVE/NONE,i sve ovo ostalo je NONE,kako je moguce,da maticna ne vidi hard,ja pokrenem autodetekciju svih drajvova ali opet nista!Ja ubacim WIN-ov cd da probam da reinstaliram WIN i on lepo krene i kad mi pokaze prozor sa zadacima ja izaberem instaliranje WIN-a…kad opet neka informacija…kaze mi da nemam instaliran hard na kompu…i nikako nisam uspeo da nateram maticnu da prepozna hard!Ja ne budem lenj i otvorim kuciste i lepo vidim da je na primarnu granu nakacen LITE-ON cd citac i pisac ali hard je prikacen drugacije,nije na tom istom kablu vec ima neki crveni kabel koji lici npr.na zicu od napajanja samo malo deblji a dzek je veoma mali u odnosu na klasican i crne je boje,a na maticnoj ima takva dva kenektora u koja moze da se ubode taj dzek!dali je to SATA,ja prvi put vidim tako nesto?Mene sad interesuje u cemu je tu problem i kako da ja njemu instaliram novi WIN tj.da nateram maticnu da prepozna hard?Neznam napamet koja mu je konfiguracija ali mogu da ga pitam,ako je bas ne ophodno za resavanje ovog problema!

Anak1n
27.12.2005, 1:27
To je sata disk...ja mislim da je uz drivere za plocu dobio da moze da napravi diskete za sata disk ako su potrebne...da moze da instalira xp samo nisam siguran da li trebaju te diskete ili ne...

Endre Palinkas
27.12.2005, 14:52
Pa izgleda da su neophodne te diskete,jer ovako nece nista da radi...inace nisam spomenuo da sam probao sa MAXTOR-ovim programom POWERMAX koji je na flopiju i koji koristim za proveru MAX diskova,kad ga ubacim on mi da poruku da skenira uredjaje i da ce to potrajati oko 1 minuta...i ja ga tako ostavio 101 minut i NISTA,i dalje on skenira ali ne moze da nadje nijedan uredjaj!!!Videcu za te diskete,dali je dobio i dali su neophodne,ali ako mozes malo da mi objasnis u cemu se tu radi...oko tih disketa,cemu one sluze?

Electric
27.12.2005, 14:56
Da, u pitanju je SATA disk. Trebao si napises koja je konfiguracija u pitanju.
Da ne bi smo ovde svasta nagadjali.

Endre Palinkas
27.12.2005, 18:00
Oket,pitacu ga pa cu javiti!!!Ali meni se cini da sam ja u DEVICE MENAGER-u video da WIN taj hard prepoznaje kao MAXTORA od 120GB ata/133

sasha vukelic
27.12.2005, 18:12
Evo ovako stoji stvar…sad sam bio kod rugara,zvao me je jer mu se komp cudno ponasa!!!Prilikom podizanja sistema obavezno prvo radi proveru diska C i kad stigne na 87% tu se ukopa i dalje nece ni makac…mora da se restartuje!Ja otkazem cekiranje diska i on sasvim lepo podigne sistem i svi programi rade,filmovi,muzika,igrice…ali(uvek ima ono ali),kada pokrenem defregmentaciju,ili samo analizu C diska on mi na brzinu izbaci neku informaciju koju ne uspem da procitam ali sam zapazio da spominje sistem 32 i nakon toga mi da plavi ekran na kome je ispisan tekst,u kojem se kaze da WINDOWS ne moze da zavrsi zadati zadatak i da postoji neka greska u softveru ili hardveru i da se WIN mora zatvoriti da nebi ostetio ostali softver ili hardver…i nakon toga mi daje uputstvo da probam da reinstaliram neke programe koje sam skoro instalirao ili da skinem hardver koji je skoro nakacen na komp,iz tog plavog ekrana se nikako ne moze izaci osim da se restartuje!Ja udjem u BIOS i tamo lepo pise PRIMARY MASTER/LITE-ON…,PRIMARY SLAVE/NONE,i sve ovo ostalo je NONE,kako je moguce,da maticna ne vidi hard,ja pokrenem autodetekciju svih drajvova ali opet nista!Ja ubacim WIN-ov cd da probam da reinstaliram WIN i on lepo krene i kad mi pokaze prozor sa zadacima ja izaberem instaliranje WIN-a…kad opet neka informacija…kaze mi da nemam instaliran hard na kompu…i nikako nisam uspeo da nateram maticnu da prepozna hard!Ja ne budem lenj i otvorim kuciste i lepo vidim da je na primarnu granu nakacen LITE-ON cd citac i pisac ali hard je prikacen drugacije,nije na tom istom kablu vec ima neki crveni kabel koji lici npr.na zicu od napajanja samo malo deblji a dzek je veoma mali u odnosu na klasican i crne je boje,a na maticnoj ima takva dva kenektora u koja moze da se ubode taj dzek!dali je to SATA,ja prvi put vidim tako nesto?Mene sad interesuje u cemu je tu problem i kako da ja njemu instaliram novi WIN tj.da nateram maticnu da prepozna hard?Neznam napamet koja mu je konfiguracija ali mogu da ga pitam,ako je bas ne ophodno za resavanje ovog problema!

provjeri da slucajno u biosu nije namjesten da radi u AHCI modu, tada sata diskovi znaju da luduju... stavi ga na standard IDE

Endre Palinkas
27.12.2005, 21:50
Evo konf.
-MB...ALBATRON KX600 PRO
-PR...SEMPRON 2500
-HDD...MAXTOR 120GB
-GR...ATI 9550 128/128

Jack In The Box
28.12.2005, 15:40
Imaš SATA HDD. Windows XP i BIOS pri butovanju njega ne vide. Na disku koji ide uz matičnu imaš opciju da napraviš butabilni disk (ili flopi) sa koga ćeš pokrenuti instalaciju....

Endre Palinkas
28.12.2005, 16:14
E pa sad mi je mnogo jasnije...ajd videcu dali je dobio originalni disk(dali na njemu ima taj programcic koji pomaze oko stavaranja bootabilnog diska),pa cu pokusati...!!!Hvala unapred!