PDA

Prikaži potpunu verziju : Obrada fotografija


kinteC
20.3.2007, 15:12
Primetio sam da dosta clanova ima problema sa postavljanjem slika na forum. (slika se umanji, pa nije ostra...) Pa da krenem od samog pocetka, od prebacivanja slika sa aparata na komp.

Sve sto vam treba, to je Photoshop Cs2 i neki plugin za skidanje nois-a (sitnih granula koje se javljaju pri vecim ISO podesavanjima)

Kada iskopirate slike, i otvorite je u photoshopu, Prvo sto bi trebalo da se radi, to je levels (ctrl+L) Levels treba korigovati tako da se ne gube detalji, cesto posao ume da uradi i opcija auto levels, gde sam photoshop bira najbolje podesavanje za neku sliku. Primeticete da korigovanjem levels-a se menja i kolorit, tj saturacija slike. To cesto ume da bude problem, ali zato postoji lab colorni mod (image>mod>lab color)
Lab color mod se razlikuje od standardnog RGB-a po tome sto u kanalima ima odvojeno svetlosne vrednosti i boju. Dakle, ako primenite levels u tom modu, necete menjati boju slike.
Kada sam vec pomenuo noise, treba ga eliminisati odmah, preko neat image, kodak gem, noise ninja plugina.
Izostravanje slike se takodje radi u Lab modu, i to preko kanala lightness, tako sto se selektuje dati kanal, ide na filters>sharpen>unsharp mask. To se radi, jer ljudsko oko mnogo bolje registruje svetlost nego boju. Ako je slika namenjena web-u, sve to nije potrebno, i izostravanje se radi na samom kraju, kada se slika umanji na zeljenu velicinu. Na pr, ako je slika 600x400, dovoljno je ici na filters>sharpen>sharpen. Intenzitet izostravanja se moze korigovati ako je filter primenjen na kopiji layera, preko opacity-ja.
Curves(ctrl+M) je odlicna alatka, pruza mnogo bolju kontrolu nad slikom od levels-a i bringhtness/contrast. Curves treba primenjivati nakon levels-a, i kao zamenu za bringhtness/contrast, iz prostog razloga sto bringhtness/contrast gubi najsvetlije detalje i najtamnije detalje...
Na kraju sliku treba vratiti u RGB kolorit, kropovati je prema zelji, (mada se to moze raditi i na samom pocetku obrade. Isto tako, pozeljno je kropovati u razmeri u kojoj je originalna slika)
I uvek cuvajte original slike, jer se kasnije moze desiti da niste zadovoljni obradom slike.

evo sta se dobija ovakvom obradom:

bez obrade:
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/bezobrade.jpg

sa obradom:
http://www.aleksandarc.com/images/Photography/nightlife/ander_akademija/15_L.jpg

Ovo su neka osnovna korigovanja slike, i krajnji rezultat zavisi od vremena i truda koji zelite da ulozite u obradu slike. ...I od monitora koji imate :n-cc2:

Nicolas
21.3.2007, 21:40
Nego kako izostriti odnosno normalizovati image kada se smanji rezolucija ?
Meni se uvek nekako poremeti kada mu smanjim rezoluciju, x i y ose proporcionalno naravno i opet se poremeti poprilicno, taman da iritira.

kinteC
21.3.2007, 21:43
Pa, imas sliku koja je na pr 2000x1400, smanjis je na 200x140 i onda ides na sfilters>sharpen>sharpen. I bice ok.
Inace mi nije bas jasno pitanje...sta se to poremeti :confused:

Nicolas
21.3.2007, 21:56
Pa postaje "manje ostra", nije jasna kao ranije.

Izgleda da je problem sto ja pojedine image-ove sa ionako malih rezolucija smanjujem u mnogo manje gde shapren daje efekat samo prvi put a posle kontraefekat.
U smart sharpenu sam malo oboljsao posle sharpena1x i ne moze vise, inace rez je 40x42 na umanjenoj:).

VojaM
21.3.2007, 23:12
Jesi li probao "Unsharp Mask"?

Nicolas
22.3.2007, 22:51
Jesam jesam, to najvise i koristim, poveca mi kvalitet po sredisnjem delu ali se stvaraju "veliki kvadratici" na zavrsecima slike/objekta jer je nepravilnog oblika. Probao sam i sharp edgies i ne daje ni to efekta. Izgleda da je to zato sto sam u photoshopu smanjivao na rezoluciju koja mi je potrebna pa posle trpao u druge program, a ovako kada iz vece rez prebacim direktno onda manje nastaje deformitet na ivicama, zanemarljivo tako da se moze reci da sam nasao resenje.:D