Prikaži potpunu verziju : Crtanje, slikanje...
@Simke, super su ti slike, samo moraju li sve da budu, eto tako... grain-aste.
Ne mozes li malo da ih procistis, da budu nekako mekse, a ne zrnaste.
Tako volem.
Odavno se bavim slikanjem i volim kad slike, ako je moguće u odnosu na tehniku kojom su rađene, imaju neku strukturu da tako kažemo, punoću, ornamentiku, detaljnost ... nemam pravi izraz, kad se setim ispraviću.
Ne volim čiste, prazne, previše glatke površine, deluju mi siromašno ko da ih je neki moler radio iako ima izuzetaka.
Ponekad sam sebe sprečavam da ne upotrebljavam previše tekstura i sličnih efekata, masu detalja često izbacim sa radova.
Inače radovi su drugačiji bez kompresije.
Probaću da uradim nešto skroz drugačije od ova tri rada.
Hm...kolega slikar.. Jel mozes da pokazes neku sliku?
Nisam rekao da sam slikar, to mi nije životno opredeljenje iako se stvarno prilično dugo bavim crtanjem, slikanjem...
Evo kačim jedan skeniran i obrađen u Photospopu uljni pastel, da ne budemo skroz van teme ovo bi moglo biti Wallpaper.
Pozdrav.
Van teme smo, ali
OK. Pokušaću da pojednostavim.
Osnova slikarstva je crtež, znači nekoliko mekših olovaka i brdo papira. Olovke počev od 2B pa do 8B će lepo poslužiti. Papir može da posluži i 80 gramski fotokopir iako ne smeta ni nešto kvalitetnije. Crtati što više, sve što ti padne na pamet i pred oči. Savet: nemoj ništa da bacaš, bacićeš već negde kasnije.
Pikaso je rekao: Slikar se postaje kad nacrtaš crteža u svojoj visini. Inače je bio nižeg rasta.
Četkice, boje, podloga.
Vrlo široko polje. Možeš akvarel da probaš, najevtinije.
Ako ne onda ovako:
Solidne četkice za početak možeš kupiti kod kineza, one sa belom dlakom (svinjskom) razlikuju se od plastikanera.
Podloga recimo lesonit, glatku išmirglanu stranu da se skine parafin premazati bojom za beton (vodena disperzija) pomešanom sa dvadesetak posto drvofiksa.
Uzeti par osnovnih boja za beton (isto vodena disperzija) i praviti potrebne nijanse sa kojima slikaš. Na takvom radu možeš intervenisati akvarelom, temperom, drvenim bojama da bi uradio neke akcente, detalje... grebati nečim oštrim, zalepiti neki objekat od drveta, papira ... ma možeš svašta.
Ako intervenišeš temperom i sl. na kraju rad možeš prelakirati nekim mat lakom.
A kad je već prelakiran mogu tu da dodju i uljane boje....
Nastaviće se...
Ako Vam je interesantno.
Highlander
23.12.2005, 21:29
Hajde da malo pričamo i na ovu temu!
Iskustva, tehnike, pribor, radovi, sve čega se setite dolazi u obzir, samo da je u vezi sa klasičnom umetnošću!
Mene za početak zanima SVE (samo)! Pošto u osnovnoj kao da nismo imali likovno, a tad me nije ni interesovalo nešto posebno, nisam ništa ni naučio!
Dakle, pišite, sve što mislite da je bitno! Mislim da ima još zainteresovanih za ovu temu!
Ja pomalo crtam, ali nemam skener, što me užasno živcira, pa ne mogu da okačim nigde!
E sad, nisam znao gde da stavim ovo, i mislio sam da je najbolje ovde. Ako nekome smeta, neka amini premeste!
3dM@niak
23.12.2005, 22:24
Ma super je ovde... 3d i 2d na kompu je samo novi nivo slikanja, crtanja i vajanja... Ja sam veoma malo slikao, ali sam punooooo crtao. Znam odlicno da crtam, bar tako kazu ljudi, no naravno nemam skener. Imam u glavi ceo jedan svet izmisljen maltene od nule, i sve znam kako izgleda. Puno sam u skoli crtao, jer sam se smarao na casovima. Znam da sencim dobro i sve to... ja u principu crtam kao da modelujem: zica, detalji, svetlo i senka... tako nekako... crtam jakooo detaljno i polako, najveci moj crtez sam nacrtao na zidu svoje sobe. Radio sam 14 sati na njemu. Jednom sam 10 sati radio crtez velicine lista iz bloka 5... i to je to... Ako budem mogao, skeniracu nesto...
ja sam se isctao i islikao u dizajnerskoj...i jos slikam.. nego evo nekih mojih slika...mada nisu neke... mnogo bolje crtam, barem tako mislim.
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/CopyofDSCF2781.jpg
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/DSCF2782.jpg
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/DSCF2783.jpg
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/CopyofDSCF2771.jpg
e sad sorry sto je takav kvalitet slike...ni ja nemam skener (ali imam olovcicu za crtanje na kompu :) )
lijenština
24.12.2005, 0:13
Ja koristim photoshop i mogu reći da je mnogo dobar. Nemam tablet, ali eto, šta je tu je. Sada radim nešto u njemu već nedelju dana po ceo dan. Poslaću kada završim. Evo jednog od mojih ranih radova.:icon_smil
http://img289.imageshack.us/img289/1199/thethirstybloodsuckerbarfinal3.jpg
Pozdravljam otvaranje ove teme i zahvaljujem @highlanderu što mi je uštedeo trud.
Nemam ni ja svoj skener, premošćavam tako što skeniram u firmi a tamo je neki Lexmark multi uređaj pa kad mu malo pojačaš gas on trokira, umre. Zbog njega ću zamrzeti skeniranje.
Preporučio bih Vam da fotografišete radove pa da šaljete.
@cetnik
1. rad: ulje
2. rad: suvi pastel
3. rad:suvi pastel?
4. rad; ulje, možda tempera
Kad sam posmatrao radove kod četvrtog sam imao utisak kao da je čika Sava Šumanović prošao negde u daljini.
Voliš pastel,
gde ga kupuješ, koje marke, ...
na čemu radiš tj koja je vrsta papira,
kolike su dimenzije.
Vidim da su ulja pejsaži, zašto? Ljubav ili lova?
Ne mogu da ocenim da li je na platnu ili nekoj ploči.
Voleo bih da vidim one tvoje druge radove jer mi deluje kao da su ovi za javnost (barem ulja) a oni drugi za dušu da su negde skriveni. Jesam li u pravu?
Po radovima mi ne deluje da si na primenjenoj, kod tebe to ne provejava, na izložbama sam uvek mogao da ih prepoznam nekako ima uštogljenosti u njihovim radovima.
@lijenstina
Ovaj detalj sa police iznad šanka mi je moćan, ceo jedan i to dobar rad.
Ako nije problem pojačaj mu rezoluciju i pošalji samo taj deo.
Highlander
24.12.2005, 13:32
@Cetnik: Lepo, lepo, samo nastavi tako!
A jel' slika neko od vas portrete? Baš me interesuje!
I još nešto, koji slikar je vaš uzor? Ja obožavam da Vinčija!
he he...Presao sam te simke, nama tamo ulja he he...samo tempera i suvi pastel... pastel je naj obicniji, koh-i- noor. radovi su posle fiksirani lakom za kosu...he he to je tajna :p Nekada se koristilo pivo za fiksiranje radova, a sad je bolji lak.. Inace neki put stvarno volim da crtam pejzase, a i fino se prodaju:icon_mrgr Mada si delimicno i u pravu, vise volim da crtam neke scene... Bedak, nemam skener, a foto aparat nije nizasta.
tnx za misljenje
za pastel : ima da se kupi pastel papir po kljizarama... ako ce na radu da preovladjuje braon boja, uzima se braon papir, bilo koja dimenzija...papir mora da se prikuca na neku dasku, pa na stafelaj...i onda samo lepo radis...polako. trebalo bi prvo da se stavljaju bele povrsine, pa tek onda tamnije...ako se covek predje, moze da grebe necim ostrim po papiri da skine sloj pastela, ili da preko toga radi temperom...ili cime god zeli..:)
Highlander
24.12.2005, 15:50
Evo pokušao sam da slikam jedan crtež web-kamericom, samo, snimak je užasan, pa se ne vide detalji! Ako neko hoće da kupi... javite se :icon_mrgr
http://img357.imageshack.us/my.php?image=picture0038fm.jpg
@Cetnik: Lepo, lepo, samo nastavi tako!
A jel' slika neko od vas portrete? Baš me interesuje!
I još nešto, koji slikar je vaš uzor? Ja obožavam da Vinčija!
Nemam uzora u tom klasičnom pogledu. Moglo bi se reći da se posmatranjem krade, kada ti se nešto jako dopada na nekim slikama možeš podsvesno da prihvatiš pa nekad kasnije da prepoznaš u svojim radovima, recimo ''prepričano svojim rečima''. Volim da gledam radove starih majstora: Brojgel, Boš, Direr, Mikelandjelo, Kandinski, Šagal, Dali, ... ma volem da vidim sve, neke samo malo više.
Mikelanđelo bi mogao biti u vrhu neke moje liste.
@cetnik
sumnjao sam na temperu, vidi pod četiri, iako mi deluje kao ulje ovako na računaru.
u živo se ne bih prevario.
Mislio sam gde nabavljaš pastele, te iste i ja koristim ali su mi zadnje količine po povoljnoj ceni stigle iz pravca Mađarske, Slovačke.
Papiri mi nikada nisu bili neki problem, radio sam za više od nekoliko štamparija a i drugar mi drži knjižaru u kojoj ima pastel papira raznih boja.
Jednom sam zarobio od nekog trgovca rolnu natron papira širine metar a dužine kilometar. Za kilometar se šalim, ne znam koliko ima dužine ali rolna je bila debela oko pola metra i jedva sam je dovucao do ateljea.
Postoji sredstvo koje se zove fiksativ i služi baš za fiksiranje suvih pastela, kreda...
Najviše sam uvek uživao kad radim u tri vezane tehnike, tako kad me na kraju neko pita:Kako ste to uradili? Kojom Tehnikom? Obično kažem: Mešana tehnika, što u stvari ništa ne znači.
Evo primer.
Namerno sam stavio rad koji nije skroz završen tako da se lakše naziru slojevi.
lijenština
25.12.2005, 2:05
@ Simke
Nisam ja slikao baš taj detalj ,ali mogu da ti pošaljem sliku. Ovo je originalni format koji imam.
@ Simke
Nisam ja slikao baš taj detalj ,ali mogu da ti pošaljem sliku. Ovo je originalni format koji imam.
Poznajem jednog slikara koji u sličnom koloritu stvara svoje radove.
Slika ljude, njihove pokrete, čudne situacije ... na nekoliko platana vezano jedno do drugog, pa još u tom koloritu, da se naježiš.
Objašnjenje vezano za rad u poruci #14
Na Hameru akvarelom providnim potezima iscrtam osnovu rada koji želim da napravim, u ovom slučaju lik devojke i ribe.
Koristim mekane četkice sa dugom dlakom, biće vam zanimljivo da znate da se za takve četkice koristi dlaka iz ušiju goveda ( sad da li junadi, teladi... manje je važno )
Potom kad se rad osuši premažem ga nekom krpicom natopljenom lanenim uljem. Mora se biti pažljiv da se podloga ne premasti, da ulje ne probije skroz već da ostane u površinskom sloju.
Tada se već istim tim krpicama mogu nanositi uljni pasteli, plus samim pastelima nežno pritiskajući i rastrljavajući po površini. zavisno šta bojite i šta želite dobiti od efekata.
Postupak nanošenja uljnog pastela može da se radi i kad se podloga osuši za šta joj je potrebno par dana. Razlika postoji i da ne davim pokazuje se u radu.
Sledeće je korigovanje, kako ja to zovem, pastel olovkama srednje tvrdoće koje su topljive lanenim uljem, mogu da posluže i drvene bojice one najmekanije.
Napomena:
Ovakav način rada zahteva izvestan trud i vreme, ponekad se sporo dolazi do gotovog rada i nije zgodan za neke velike površine. Većina radova ovom tehnikom mi nije veća od A3 formata. Inače, ova tehnika dozvoljava velike slobode u radu.
Rock Princess
18.2.2006, 21:46
Pozdrav!Nova sam na forumu i zaintrigirao me je vas razgovor o umjetnosti i slikarstvu.I ja volim da slikam, najbolje mi idu suve pastele i olovka te ugljen...
Ulje nikad dosad nisam probala, jer ne znam kako da radim tom tehnikom a vrlo me zanima...
Bila bih vam zahvalna ako biste mi objasnili koji pribor je potreban za rad slike u ulju...
Hvala!
Bila bih vam zahvalna ako biste mi objasnili koji pribor je potreban za rad slike u ulju...
Hvala!
Dobro došla, kao da si znala baš nam je jedna princeza bila potrebna...
ovde imamo raznih čudesa ali princeze su nam nešto u deficitu...
iako se svi mi ponekad ponašamo po malo kao neke mrzovoljne i razmažene princeze...
Rock Princess osećam da će naš dragi Rocker biti totalno očaran tvojom pojavom...
ali da predjemo na slikarstvo, rekla si pribor...
pošto do sada nisi probala da radiš u ulju možda bi najbolje bilo da kreneš sa što skromnijim priborom, pa ako se pronadješ opredeljivaćeš se za kvalitetnije i skuplje stvarčice...
za početak nabavi kod kineza četkice u kompletima po desetak komada, one sa belom svinjskom dlakom, nisu skupe... imaju i četkice u pakovanjima po pet komada nešto su šire i obično im je crvena drvena drška.. isto su skoro za dž
potom ti je potreban terpentin ima ga u knjižarama koje prodaju slikarski materijal a može da posluži i običan uljni razredjivač (malo smrdi, pravi se od nafte...) potom uljane boje koje isto možeš da kupiš kod kineza ili u onim knjižarama, kupi najevtinije... kupi i jednu kutijicu od 250 grama neke uljane boje u nekoj prodavnici boja, potom boju za beton i potrebno ti je još malčice drvofiksa... naravno najvažnije je na čemu ćeš slikati, pa ti za početak preporučujem neku ploču od lesonita, šperploče ili sl. šta nađeš i neko platno, može i stari čaršaf...
ovo ti je sve nešto polusirotinjski ali boj ne bije svijetlo oružje...
na ploču lesonita zalepiš platno drvofiksom pomešanim sa vodom, najbolje je da ta masa pomalo probije platno, to lepo rukom izravnaš, upeglaš i ostaviš da se osuši... kada je suvo pomešaš boju za beton u posebnoj posudi, tegli recimo sa 20% drvofiksa + malčice vode da ne bude previše gusto i sa tim premažeš podlogu, platno... kada se to osuši možeš ponoviti postupak još jednom ili površinu premazati uljanom bojom... ( ja recimo nekad slikam na površini impregniranoj samo na prvi način kad želim da mi je podloga suvlja ili na drugi način kad želim masniju poglogu)
kada je površina suva valjalo bi je malčice išmirglati nekom nežnom i sitnom šmirglom, onako ovlaš i potom možeš slikati...
dalje bi mogla recimo da skiciraš olovkom ideju koju si zamislila, ili pak nekom od uljanih boja, razredjenom da bude diskretno... potom nanosiš boje...
probaj, pitaj...
ps
da li crtaš štogod na računaru...
[QUOTE=Simke]
Rock Princess osećam da će naš dragi Rocker biti totalno očaran tvojom pojavom...
Tačno!Očaran sam! Nisam hteo da joj šaljem PP da se devojka ne bi istraumirala. Tek je došla a ja odma' nešto kao ovo-ono:to_care: Dakle, draga Rock Princess, koristim priliku da te ovako javno pozdravim!:alealeee: A o slikarstvu znam koliko čečeni o molekularnoj biologiji:rofl:
Iako nemam pojma da crtam i slikam, našla sam rešenje za sebe da pravim fenomenalne "umetničke" radove:) , pa i u stilu Goye ako hoću:)
Naime, imam programčić koji se zove Art Rage (Ambient Design). Na raspolaganju vam je otprilike sve što je potrebno jednom slikaru u realnosti: izbor oko papira - fin (gladak) papir ili onaj reljefni, fino ili reljefno platno; zatim četkica (doduše samo jedna) kojoj se može definisati veličina (otiska), voštane bojice, flomaster, obična olovka, gumica za brisanje, neki slikarski nožić (znate bolje od mene šta je to). I normalno, sve moguće boje... Urađene slike mogu se eksportovati kao bmp, jpg i png. Za četkicu stoji čak i čaša vode:) E da, umesto običnog papira ili platna, za pozadinu se može koristiti i bilo koja slika iz vaše arhive...
Jeste da ne može baš sad da se bira četkica i ostali slikarski alat, ali zato je programčić samo 1,5mb (čini mi se da je čak i malo manje)... Ja koja nemam pojma da naslikam bilo šta pravim fenomenalne radove... kasnije ih malo obradim u Photoshopu i napravim čudo:D :aplauz:
Ne znam samo kako se ranije nisam setila da ovo kažem:boodala: ... crne rupe, šta ćeš:rofl:
Setila sam se sad još jednog programa koji nije baš u nekom slikarskom fazonu, ali sigurna sam da može da "potkrepi" sve umetničke duše;)
Terragen.
Sigurno ste videli ili čuli o njemu...:) Pravljenje 3d pejzaža (prilično realnih) po želji. Uopšte nije komplikovan za korišćenje, ima par opcija koje definišu: izgled terena (ravan, planine, doline..itd), nebo (boja, oblaci..), voda (nivo vode u odnosu na teren, valovitost, neravnost, providnost, boja, reflekcija...), sunce (iz kog ugla, intenzitet svetlosti, boja...) Što se tiče terena, možete ga praviti sami ili izabrati neke od ponuđenih pa ih onda korigovati po svojoj volji... Isto tako za sve ostalo. Kad se završi slika, radi se renderovanje (koje opet, normalno, ima svoja podešavanja pa kako vam se sviđa - ako je sve na max treba malo više vremena), a slika se eksportuje kao bmp. Podešene su joj dimenzije 640x480 ali mogu se menjati...
Ne znam šta bih još mogla da kažem osim da sam napravila pomoću njega svoju kolekciju: proleće, leto, jesen, zima...:qliranje: Da, da ne zaboravim: na površinu se može nalepiti:trava, nešto što liči na crvenu stenu i sneg.
Ima sigurno još mnogo dobrih opcija, ali ne mogu sada svega da se setim.
Instalacija je oko 2,8 mb...
Ako nađem još neki interesantan program za umetnike u svojoj kolekciji, javiću vam:)
Ej, imzadi, aj nabaci koji rad, da vidimo kako izgleda...Ja sam pre koristio painter....ali nije to to, prava cetkica je nezamenljiva, nego, planiram neku kombinaciju, ne zavrsen rad da skeniram, pa da ga uradim u photoshopu...hehe :)
....ali nije to to, prava cetkica je nezamenljiva, nego, planiram neku kombinaciju, ne zavrsen rad da skeniram, pa da ga uradim u photoshopu...hehe :)
čovek zna, definitivno...
skenirati pa dovršavati, igrati se...
blizu smo sa idejama, to je zbog udisanja terpentinskih para...
kintec probaj sa lazurno uradjenim skicama, nešto radjeno akvarelom, temperom...
ja sam radio preko postojećeg pastela (neki ženski akt, oko A4 formata) crtež tušem na pausu... kao drugi sloj... sad ću to negde skenirati pa u PS... videću na šta će ispasti...
@imzadi
nedostaje mi tu miris terpentina,
pomalo umrljani prsti od boje
i osećaj da ne postoji opcija Undo...
morala bi probati koji je gušt sama priprema za slikanje dok mešaš boje i juriš neku nijansu... pa osećaj platna pod prstima,
potom potrebna doza otkačenosti u glavi da kad pogledaš prazno belo platno vidiš na njemu priču, ili barem početak puta koji će te odvesti negde zavisno od tvojih emocija i šašavosti... sve su ovo samo fragmenti izazova i uzbuđenja koje slikarstvo donosi sa sobom...
pošalji slike koje si radila...
lijenština
19.2.2006, 15:08
Znam za art rage. Nije loš program,ali photoshop je zakon. Zašto odmah ne slikate u njemu, on ima sve što je potrebno za umetnost. Evo ovo sam već bio poslao kao rad, ali sada u punom sjaju ( tj. rezoluciji). Sve je urađeno u Photoshopu. Imam i jedan novi rad koji nikako da završim, (radim ga već 2 meseca) ali kada bude gotov poslaću ga. Dakle ponovo moje staro remek -djelo, a od njegovog nastanka svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem:D
http://img220.imageshack.us/img220/7383/finalniradtheambushjpeg7pa.jpg
@Simke: A osećaj miša u rukama posle pet sati kliktanja? :D Mogućnost gotovo beskonačnog eksperimentisanja sa svim mogućim efektima, dodavanje i oduzimanje, prepravka..... Photoshop je jednostavno genijalan program.... Sve moguće tehnike, mogućnost stvaranja radova od fotorealističnosti do impresionizma, od jednostavne skice do složenih kompozicija.... Samo mašta je granica.... Jednom kada ga uzmeš nema više troškova osim vremena koje provedeš radeći i stvarajući.... Ja obično stavim slušalice pustim muziku preko xmplay-a i isključim se za okolni svet, ne postoji ništa drugo osim kreativnosti i umetnosti.... :qliranje::alealeee: Predlažem ti sajt http://forums.cgsociety.org i tamo da vidiš gotove 2d radove :eek: i otkriješ da photoshop nije samo resize i podešavanje boje i kontrasta slike.:n_klanja:
ovaj rad što si poslao je u stvari kolaž, imaš blizu 50% elemenata koje ti nisi naslikao... samo si ih ukomponovao u jednu celinu... probaj sve sam da uradiš.
jedan stari slikar je ponekad imao običaj da tvrdi kako zelenu boju treba prodavati u apoteci na kašičicu...
probaću taj photoshop... :)
šalim se...
različito je to sve, jeste da ima dodirnih tačaka...
ps
glasam za klasično slikarstvo pa onda za PS i sl...
lijenština
19.2.2006, 18:47
Jesi li proverio galeriju na cgtalk-u? I šta kažeš?
Što se rada tiče Lada, kundak groze (puška) i ak 107 su sa slika, a radio i 2 letve iz hl2. Slika na zidu je sastavljena iz više slika Moskviča (šta ćeš najbolja kola na svetu):D .Je li to 50 %?Sve ostalo sam crtao, naročito svako parče maltera na podu.... Tu mi je skoro došlo da od svega dignem ruke ali eto uspeo sam da završim. Uostalom mogao sam i sve da nacrtam, ali eto šta ću kad sam Lijenština :to_care: Dobro sad ću da pošaljem rad na kome trenutno radim. Još nije gotov 100%... treba još neke detalje da sredim, pa ću konačno da pređem na druge radove i nove radne pobede. :icon_stud
http://img492.imageshack.us/img492/9294/fe385c2copy3kv.jpg
P.S. Je li i ovo kolaž?
:confused:
Pored ovako jakih umetnika da postavljam svoje radove... Neka, hvala:) Možda da odvojim još malo vremena i da ih malo modifikujem... A i nekako su mi lični, ne verujem da ćete razumeti taj pravac...;)
Nego, evo dve slidže iz Terragen-a - prave se za manje od 5 minuta a baš lepo izgledaju... Ovaj prvi je iz kolekcije "Zima", a drugi iz kolekcije "Leto":)
lijenština
19.2.2006, 21:18
:confused:
Sada sam stvarno zbunjen šta nije jasno
:confused: :confused:
Šta nije jasno?:cool: K'o dva ludaka u buretu...
lijenština
19.2.2006, 21:31
:confused: :confused: :confused:
Prvi put čujem za taj izraz. Tek sad mi ništa nije jasno....:opanachke
Da li je u "Pored ovako jakih umetnika da postavljam svoje radove" bilo primesa ironije takoreći sarkazma?. To je bio primarni uzrok moje zbunjenosti koja je kasnije evoluirala uz K'o dva ludaka u buretu... :icon_scra
Ma nije bre, šta se ljutiš! Nije stvarno.:)
Zamisli ja, koja nemam blage veze da postavim ovde ono što sam radila u Art Rage-u, pa da počnete ti i Simke da udarate kritike... jednostavno ne spadam u taj umetnički svet u tom kontekstu... ne želim da se mešam u vašu umetnost, samo da pomognem ako mogu nekim programčićem koji bi vam bio interesantan. Ništa više.
A ovo - "ko dva ludaka u buretu" je izraz (izreka) za dvoje ljudi koji se ne razumeju dok razgovaraju...:)
Je li i ovo kolaž?
kao da si se malo uvredio za kolaž ili se varam? ;)
naravno da ovo nije kolaž i mnogo je bolje,
nije mi jasno što se zezaš sa onakvim stvarima kao što je onaj prvi rad
kad vidim po ovome da znaš da radiš sasvim korektno.
meni se lično sama tema ove slike ne uklapa, nije mi bliska nekako, inače volim fantastični realizam gde bi se ovaj rad mogao smestiti,
mene ovde ubi opet zelena boja koja po meni ne ide, previše mi odskače od ostalog dela rada...
ali to nema veze i ne treba da te brine... nikada nisam obraćao pažnju da li se moji radovi nekome dopadaju ako sam sam zadovoljan njima...
nisam stigao da ispratim onaj link ali ću pogledati, obećavam
ps
ova tvoja dva rada ne mogu da se porede kao da su ih radila dvojica ljudi
ps2
vidim i na ovom radu šta si dodao a da ti nisi radio... nema ljutiš - važi
ps3
ako si osetljiv na kritike reci...
@imzadi
prave se za manje od 5 minuta a baš lepo izgledaju...
i ovo je bilo za otprilike 5 minuta
u gornjem crvenom krugu imaš muški lik sa šeširom, mogao bi biti Tin Ujević ili već...možeš takve senke korigovati
bilo bi zanimljivo,
u donjem crvenom krugu sam ubacio biljke u prvi plan
(sasvim slučajno su ruže, najlakše i najbrže ih je bilo odvojiti od njihove podloge) tu su da daju još veću dubinu radu...
možda treba da idu negde oko sredine...
slika je previše mirna, tonalitet je ujednačen i trebalo bi ponegde akcentovati neke detalje u dubini slike...
to nisam stigao da uradim...
sve u svemu ok je sasvim
ali nevolim merenje vremena...
moram dodati (da ne trpam puno u onu poruku)
slika se gradi i ovaj zimski pejsaž iako možda sam po sebi dovoljan može poslužiti kao polazište za mnogo interesantniji i kvalitetniji rad.
nadam se da sam ti nagovestio gde te takva igra i pristup mogu odvesti...
samo razmišljaj i posmatraj...
Eto šta sve može da vidi umetnik... (ili, umetnička duša...);)
Nikada ne bih primetila da može da bude čovek sa šeširom... i ove ruže dole... extra. U ovom programu mi je i nedostajalo što nema još detalja za dodavanje - neke biljke i tako to...
Ali, u svakom slučaju - dobra ideja. Ako nešto napravim i ako mi se svidi, postaviću to ovde.:)
lijenština
20.2.2006, 0:48
kao da si se malo uvredio za kolaž ili se varam? ;)
naravno da ovo nije kolaž i mnogo je bolje,
nije mi jasno što se zezaš sa onakvim stvarima kao što je onaj prvi rad
kad vidim po ovome da znaš da radiš sasvim korektno.
meni se lično sama tema ove slike ne uklapa, nije mi bliska nekako, inače volim fantastični realizam gde bi se ovaj rad mogao smestiti,
mene ovde ubi opet zelena boja koja po meni ne ide, previše mi odskače od ostalog dela rada...
ali to nema veze i ne treba da te brine... nikada nisam obraćao pažnju da li se moji radovi nekome dopadaju ako sam sam zadovoljan njima...
nisam stigao da ispratim onaj link ali ću pogledati, obećavam
ps
ova tvoja dva rada ne mogu da se porede kao da su ih radila dvojica ljudi
ps2
vidim i na ovom radu šta si dodao a da ti nisi radio... nema ljutiš - važi
ps3
ako si osetljiv na kritike reci...
Ma nisam :D Hoćemo sad tvoje radove..... Da ih vidimo.... I malo kritikujemo.....:D
Šalim se. Nisam ništa lepio u ovom radu. Sve je u photoshopu naslikano, korišćeni su neki oblici koji već postoje u photoshopu, a neke sam i sam napravio (kao na pr. lobanju). Znam da je zelena kontrast u početku je slika trebala da bude skroz u crvenim tonovima ali bilo je jednolično a ja sam želeo kontrast između anđela i đavola. Ipak ta zelena (rajska strana nije jos u potpunosti završena).
Što se tiče razlike između 2 rada to znam. Prvi je omaž Stalker-u igri koja treba da bude nešto posebno (ako se uopšte pojavi) a ovo je više za moju dušu.
P.S: Nije valjda da si koristio Photoshop za dodatu ružu na slici? :aplauz:
nadam se da sam ti nagovestio gde te takva igra i pristup mogu odvesti...
samo razmišljaj i posmatraj...
Ako pustim mašti na volju...plašim se da ne napravim svakakva čudesa po nebu pa da se ne uplašite...:) Šalim se. Razumela sam. Uradiću po instrukcijama, pustiću da ide samo od sebe, pa kad bude bilo spremno pokazaću ti...;)
Ma nisam :D Hoćemo sad tvoje radove..... Da ih vidimo.... I malo kritikujemo.....:D
Šalim se. Nisam ništa lepio u ovom radu. Sve je u photoshopu naslikano, korišćeni su neki oblici koji već postoje u photoshopu, a neke sam i sam napravio (kao na pr. lobanju). Znam da je zelena kontrast u početku je slika trebala da bude skroz u crvenim tonovima ali bilo je jednolično a ja sam želeo kontrast između anđela i đavola. Ipak ta zelena (rajska strana nije jos u potpunosti završena).
Što se tiče razlike između 2 rada to znam. Prvi je omaž Stalker-u igri koja treba da bude nešto posebno (ako se uopšte pojavi) a ovo je više za moju dušu.
P.S: Nije valjda da si koristio Photoshop za dodatu ružu na slici? :aplauz:
■ Imaš jedan od moji zadnjih radova u konkursu za Wallpaper, pogledaj...
videću da li si kritikovao, očekujem to...
■ šta je ono na okovratniku, onaj amblem, našivak? da li si i to ti uradio? ;)
■ pusti zelenu, naročito onako sirovu i vrišteću... mislim da ti kvari kompletan rad... i andjeli borave u toplom okruženju...
■ da, photoshop 6...
da li si se zezao kad me to pitaš :)
ps
ponovo sam pogledao onaj tvoj rad, korektan je iako treba dorade, mada važno je znati i kada treba prestati sa radom...
Ako pustim mašti na volju...plašim se da ne napravim svakakva čudesa po nebu pa da se ne uplašite...:) Šalim se. Razumela sam. Uradiću po instrukcijama, pustiću da ide samo od sebe, pa kad bude bilo spremno pokazaću ti...;)
kada nešto slikaš treba to posmatrati, opustiti se i pustiti mašti na volju... valjda je u tome draž, izazov...
iako ima i drugih pristupa...
neki slikari unapred skiciraju, crtaju, planiraju i kad počnu rad znaju već krajnji izgled... ja tako ne mogu probao sam i to me ne privlači... češće imam sliku u glavi, nekako maglovito pre nego što je uradim, ali nikada sa sigurnošću ne mogu tvrditi da se neću zaigrati sa nekim linijama, bojama i uraditi nešto drugačije... zadržaću samo osnovnu ideju i osećaj... dok radim tragam za najboljim načinom da izrazim ono što želim...
komplikovano, zar ne... ali mi prija.
ps
važno je raditi!
Evo jedan moj rad... strip koji sam u srednjoj školi radio za školski časopis...
Crtano olovkom, pa flomasterom, skenirano pa 'obojeno' na računaru (dosta nespretno, čini mi se). Ne pamtim kad sam poslednji put crtao, nekako su mi druge stvari zanimljivije ;)
Tebi baš ovo ide od ruke... Prvo pobednik na konkursu, sad ovo... samo nastavi:)
Highlander
20.2.2006, 15:26
U ovom programu mi je i nedostajalo što nema još detalja za dodavanje - neke biljke i tako to...
Sačekaj TG2, trebalo bi da donese opcije za ubacivanje takvih sitnijih detalja kao što su cveće, kamenčići...
Sačekaj TG2, trebalo bi da donese opcije za ubacivanje takvih sitnijih detalja kao što su cveće, kamenčići...
pa može i iz drugih programa, bar ih mi imamo raznih na računarima, pogotovo iz PS
lijenština
27.2.2006, 5:52
Evo mene a evo i vas. Završio sam ono moje čudo.:D Preko 150 layera i dosta slobodnog vremena.:kreza: :nov_guita :opanachke :nov_guita :a_bleh: :boodala: :qliranje:
http://img352.imageshack.us/img352/6024/thecrossroadsproba29de.jpg
Očekujem kritike :boxing::boxing: :boxing:
BTW void* odličan strip.:)
Evo vam jedan moj kolaz... pa kad se vratim za BG stavicu jos ponesto :P
Prica kaze sledece: ...Pre par godina mi je palo na pamet da uradim virtualni kolaz, cija je centralna tema bila sova, sa sporednim elementima starih masina + prvi cesticni akcelerator :)
To je bio All Knowing 1, a evo sad pre par meseci napravih dvojku :)
http://img.photobucket.com/albums/v653/mrmotinjo/AllKnowing2.jpg
radjen je u CS2, nemam blage veze kako jer je bilo 5 AM kad sam ga zavrsio :P
@ljenština - lep ti je ovaj rad, podseća me na ruske bajke... Fino, samo kaži u kom programu si ga radio?
@Mrmot - super... sova i akcelerator...:opanachke Nikada mi to ne bi palo na pamet, ma ni za milion godina... Rad je odličan,skinula sam ga da ga ponekad iskoristim za svoj desktop...:)
lijenština
28.2.2006, 3:14
Radio sam ga u Photoshopu cs2. Stalno sam nešto prepravljao i dodavao.
Drago mi je da ti se dopada. :)
Evo vam jedan moj kolaz...
Zasto u donjem desnom uglu pise Property of... ??
Mrmot se zove Bahamon...ili wtf
Zasto u donjem desnom uglu pise Property of... ??
Zato sto je slika sove usare koju sam koristio za osnovu slike kopirajtovana. Rekao sam da je u pitanju kolaz, i naglasio (na slici) da je u pitanju nekomercijalno delo, i naveo autora fotografije. Simple as that :P
Evo sto sam se ponovo zamlacivao sa konceptom turtleworlda :P
...a onda konacno andross-u da nacrtam duha :opanachke
http://img.photobucket.com/albums/v653/mrmotinjo/turtleworld_rebuilt.jpg
Super ti je rad, podseća na "fotorealistične" radove Salvadora Dalija...:) Nego, mene jako interesuje postupak izrade, pa ako nije problem malo pojasni...:opanachke
Pa, ovo je obrada moje slike iz '05 (i pise dole da je iz '05, hehe) koju sam (sa sve obradom) radio jedno 9 sati u photoshopu 'from scratch'. Original je bio dimenzija 7000 sa 5000 piksela, i u vise navrata mi je ubijao i photoshop i sistem... pa sam morao da smanjim na 4000 sa 3500... dakle, moj prvi pokusaj da uradim full-scale hi-res sliku u PS-u :P
Radjeno je olovkom, oko 80% rucno + efekti, dorada i slicne dzidzabidze :P
Malo teorije...
Rad se zasniva na nekim mojim tripovima o Trosvetu, gde je zemlja disk okruzen mehurom vazduha cija je donja cetvrtina ispunjena vodom po kojoj plove ogromne kornjace (dakle- zemlja, suprotna strana zemlje iliti naopacke svet i okeanski svet- otuda i naziv Trosvet), sto je ideja koju razvijam vec 3 godine :P
Inspiraciju sam dobio kad je ortak na ultradosadnom casu nacrtao dve kornjace u diskoteci, koje na oklopima imaju vojne baze i gore se krljaju avioncici ;D
Ako te nesto posebno zanima, pitaj :)
Ja imam par pitanja.
Prvo
@void
Ko ti je predavao u srednjoj? Pejović, Bujša ... ili neko treći.
@mrmot
Kažeš:
Radjeno je olovkom, oko 80% rucno + efekti, dorada i slicne dzidzabidze
Kako misliš olovkom?
Olovkom na papiru pa skenirano i doradjeno ili olovkom na računaru? Ako ti nije problem daj malo preciznije objašnjenje.
Olovkom na papiru pa skenirano i doradjeno ili olovkom na računaru?
Ono drugo :opanachke
Uzmes lepo image velicine 7000 sa 5000 pixela i crtas crtas crtas i onda novi layer pa crtas crtas crtas itd :)
Odlichan poso mrmote.
Nego ti reche da ce da se dash na crtanje Gundama, aka Dz robota.
To bilo interesantno pa da ih stavimo ramo uz ramo sa mojim 3d modelima istih.
Evo za sada imam 4 od prvih gundama iz seeda( sve osim stealthovanog- sad cu da ga pravim)
Ispravka mog ranijeg opazanja o seriji - Mobile suitovi u seriji jesu 3d u 80% sluchajeva.
Accept the chalenge?
Ja se onako usputno bavim Photoshop-om. Moja tri rada uradjena za pet minuta u Photoshop 7 se nalaze na www.halid-beslic.com zatim Multimedia, pa Wallpapers (by M.Capin)
A evo i rada koji sam radio dvadesetak minuta (vec sam ga stavio u jednu temu, ali evo ga opet):D
heheh :)
mozes ovo da stampas k'o razglednicu :D
Odlichan poso mrmote.
Nego ti reche da ce da se dash na crtanje Gundama, aka Dz robota.
To bilo interesantno pa da ih stavimo ramo uz ramo sa mojim 3d modelima istih.
Evo za sada imam 4 od prvih gundama iz seeda( sve osim stealthovanog- sad cu da ga pravim)
Ispravka mog ranijeg opazanja o seriji - Mobile suitovi u seriji jesu 3d u 80% sluchajeva.
Accept the chalenge?
ali ja nikada nisam pokusao da crtam dz robote :paranoia: :nov_guita
Citiram - mrmot u poseti mome domu( februar 2006) - "MORA DA POCHNEM "DA CRTAM DZ ROBOTE
Pa eto ti odlichan nachin da pochnes sa istim
U svakom sluchaju to je zanimljiva tema za crtanje
A da bi crtao gundama - samo treba da ih malko proanaliziras - cirka 10 min( svi su na istu foru pecheni)
Eto danas sam bas radio X303-AEGIS.
JOs malko pa cu da ga postujem ovde
Nego be prihvatash li ti izazov ili ne?? 2D( by mrmot) vs 3D( by nesonja)
A likovi na ovom forumu ce da komentarisu ko je BOLJI
Otvorimo novi post - NESONJA vs MRMOT in GUNDAMS
A sta kazes?
khm...ja nisam bas za battle ovaj VS onaj...ima samo da izrodi prepirke, a koliko sam skapirao ovde svako fura neki svoj fazon, sto je i ok :)
Eto, da vidite u kom sam ja tripu...evo jeden slike sa raznim varijacijama. Sliku sam radio temperom, pa sam to fotografisao, koristeci blic... :( ( ne pitajte koji krs od aparata imam :( )
evo slike u originalu (osim sto je aparat izmenio boje kako mu se cefne, jel :mad: )
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/odsaj_original.jpg
evo i modifikacija
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/odsaj_modifikovano.jpg
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/odsjaj_wallpaper.jpg
dakle, meni nije bio cilj da postignem fotorealizam, ovo je expresija, sve je radjeno iz glave...:opanachke :opanachke :opanachke
Pa znas sta i nije ga nesto mnogo ubio fotoaparat :P
Lepa slika :D
@nesonja: jeste rekoh da moram da POCNEM da ih crtam, al u zivotu nisam to crtao :)
Dakle, mogu da probam al ne garantujem uspeh :)
Ti, s druge strane, sto si manijak za 3ds mozes slobodno da otvoris temu i bacas modele da se iscudjavamo :D :to_care:
Kako be NIKAD NISI. Mora da bar nekad jesi.
Evo npr ja kad bejah mladjani skolarac pocetkom 90tih i dok je na tvu jos mogla da se vidi MECHA- jer to bas i nije robot vec mecha- Mecha ima pilota dok su roboti upravljani daljinski- ja se ubijah od crtanja istih. Da mi je dajos mogu da pronadjem te listove papira( kompjuter bio godinama daleko od mene) :}
I tako od kad videh komp jka poceh da radim 3d stvarcice.( i tako vec vise od 6 god)
Nego da znas da cu da otvorim topik. Eto jos jedan gundam mi fali da zavrsim prvu seriju( i to moj omiljeni)
A ti probaj. Eto uzmi x-105 STRIKE. Najjednostavniji je za crtanje i modeling uopste.
A i kako ti rechce - To je pravi pravcati GUNDAM
Pozdrav
Tehnika kojom je ovaj rad urađen najpre bi se mogla nazvati: Uljni pastel na papiru...
Zašto sam poslao baš ovaj rad nisam posve siguran.
Rad je donekle obrađen u PS-u bez nekih bitnih prepravki, samo kolorit i kontrast...
plus su uklonjeni moji lični podaci sa dna rada.
evo, celu noc chatujem (zaraza!!! aaaa!!) pa usput i napravim nesto...
nisam znao u koju temu da stavim, valjda ovde...
Dakle, ovo mu dodje digitalni kolaz, nebo je nastalo od dve slike, kucice su docrtane, drvece je isto tako ubaceno...i poljana, to je sa neke slike isto...e da, i munja hehe. Prvobitna zamisao mi je bila da naslikam sliku u photoshopu, pa sam onda mislio da kombinujem sa fotografijom...kad ono, sve ispade od fotografije. Izgleda da je cetkica nezamenljiva...vi koji imate dail up, sacekajte malo da se ucita slika, animacija je u pitanju :P
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/kolaz-munja.gif
evo i jos jednog rada, to sam uradio radi coveka, vladale-a. Lepo me zamolio da mu uradim wallpaper, pa evo ga
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/Wallpaper2.jpg
eee, i to je kolaz :p
Evo jedan moj rad... strip koji sam u srednjoj školi radio za školski časopis...
Crtano olovkom, pa flomasterom, skenirano pa 'obojeno' na računaru (dosta nespretno, čini mi se). Ne pamtim kad sam poslednji put crtao, nekako su mi druge stvari zanimljivije ;)
void*... za koji tacno skolski casopis? Zato sto sam taj isti strip videla u starom izdanju Kreativnog Haosa...
Ovo sam zapoceo a long time ago pa se resih da ga dovrsim :P
http://img.photobucket.com/albums/v653/mrmotinjo/teddo.jpg
M.Silenus
17.3.2006, 12:46
Je li probao ko da nacrta nešto uz pomoć ArtRage-a ili Deep Painta , sa tabletom ( valjda se tako zove ). Znate one table sa olovkom. Na šta liči rad sa tako nečim , mislim na tablete ( htedoh da uzmem neki, pa da pitam za iskustva )?
BTW, Deep Paint je sada besplatan , i izgleda mnooogooo moćniji od Art Rage-a, i može se skinuti sa
http://www.download.com/Deep-Paint/3000-2191_4-10398243.html
PS: probah nešto sa pomenutim dvojcem, ali, šta da kažem, prokleti miš.
Pa, samo ima *malecka* razlika izmedju ta dva programa, artrage je veliki megabajt a deep paint 60 megabajta :P
Radih par stvari u artrage-u, prilicno verno simulira ulje na platnu, samo sto je mana to sto se to ulje ne susi tako da posle nekog vremena slikanje postane brljanje po platnu :P
a na sta lici rad sa tabletom, evo pogledaj Tedda :)
jednostavno, uzmes jednom olovku u ruke, i potpuno zaboravis na misa. Ja kad ulazim u fotosop, automatski se hvatam za olovku- uslovni refleks, ili kako god :)
ma tablet je zakon :D mnogima je potrebno malo vise vremena da se naviknu da gledaju pravo, u ekran, a ne dole, ali ja nisam imala tih problema.
sto se programa tice, Photoshop je malcice nezgrapan zato sto brushevi ne daju SAVRSENE linije, nego se pojavljuju glupe linijice i coskovi :( najbolje je kombinacija Photohopa i Corel Painter-a (Scrathboard Tool je dusu dao za skiciranje i precizne linije)
Ako trazis mali, ali delotvoran program, nadji openCanvas na netu (portalgraphics.net mislim da je sajt?) ima neka 3-4mb, ali je suuuper. Ova devojka (http://pu-sama.deviantart.com) ga koristi, pogledaj samo :) i sto je najbolje, odlicno radi i na slabijim/starijim masinama.
ajd da vidim ja taj open canvas :)
ma tablet je zakon :D mnogima je potrebno malo vise vremena da se naviknu da gledaju pravo, u ekran, a ne dole, ali ja nisam imala tih problema.
sto se programa tice, Photoshop je malcice nezgrapan zato sto brushevi ne daju SAVRSENE linije, nego se pojavljuju glupe linijice i coskovi :( najbolje je kombinacija Photohopa i Corel Painter-a (Scrathboard Tool je dusu dao za skiciranje i precizne linije)
Ako trazis mali, ali delotvoran program, nadji openCanvas na netu (portalgraphics.net mislim da je sajt?) ima neka 3-4mb, ali je suuuper. Ova devojka (http://pu-sama.deviantart.com) ga koristi, pogledaj samo :) i sto je najbolje, odlicno radi i na slabijim/starijim masinama.
Ajd ako imas link stavi ga ovde, jako lepo izgleda, bas bi voleo da ga probam. I ja isto crtam "manga style" olovkom pa bi da probam to malo da "doteram" digitalno.
Evo link: http://www.portalgraphics.net/en/oc/oc4/download.html
Program se placa posle mesec dana, nazalost (ako hocete Plus! verziju koja podrzava .PSD fajlove). Verzija koja se ne placa je 2.x, ne znam da li moze da se iskopa sa neta - valjda moze.
Jako dobra stvar su Event files - naime, program "snima" svaki potez cetkicom, tako da mozete sacuvati crtez i onda slati drugima/gledati kako nastaje, potez po potez :) Imaju citav community posvecem Eventsima (http://www.portalgraphics.net/oc/index.asp?lang=en), tako da mozete videti kako su nastala remek-dela :D
nesonjacc
18.3.2006, 18:00
Evo nesto i od mene( 90% 3ds max- verovali ili ne odlichno sluzi i za 2d crtanje) a photoshop je posluzio samo za COMPOSITE- odnosno spajanje elemenata jer su svi radjeni zasebno naravno i za FInal touch)
Pa za ljubitelje ANIMEa ima toga josh
http://www.robotech.united-earth-group.com/images/zoom/Wallpapers/miryavf1Z.jpg
Pozdrav
Neki moji radovi nalaze se ovde:
http://www.wpgallery.com/gallery/thumbnails.php?album=11
Kombinovana tehnika: drvene bojice, flomasteri, crni tuš, pa onda skeniranje i obrada u Photoshop-u.
Carl Jonson CJ
26.3.2006, 17:56
Uradio sam u Photoshopu 7.0 ...Igro se malo :) Inače ovo je moj drugi kontakt s Photoshopom :)
http://img101.imageshack.us/img101/7551/dgjgsd7ok.th.jpg (http://img101.imageshack.us/my.php?image=dgjgsd7ok.jpg)
Ok, evo malo patetike...radjeno za jednu drugaricu...Nacrtano na A4 papiru, grafitnom olovcicom, pa skenirano, i onda photoshop....Ipak, grafitna olovcica B4, nezamenjliv alat...Eto, ovo sam nacrtao za jedno vece...Sto se photoshopa tice, preko crteza je nanesena boja, ali sa mutiply-em, da bi se videle linije...posle je malo menjan kontrast, i to je to:)
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/Za-zmajcebojaumanjeno.jpg
evo crteza bez boje, i sa bojom, ali u punoj velicini
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/Za-zmajce.jpg
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/Za-zmajceboja.jpg
Jao sto je slatkoooooo! (eto kad ti zensko odgovara na sliku sa kucama i zecevima... :P) Sigurna sam da ce joj se svideti ^_^
Skeniranje i bojenje u Photoshopu jes' zeznuto ponekad, zbog kontrasta i jacine olovke. Ali B4 (i B olovke uopste) su ZAKON :D
Evo nesto sto sam radila tek tako za characterDesigns.com, ne verujem da cu ISTA osvojiti, ali je u svakom slucaju bilo zabavnoooooo :D
http://i3.photobucket.com/albums/y86/laralegend/devart/naiyaspeepfinal.jpg
i malo blize...
http://i3.photobucket.com/albums/y86/laralegend/devart/naiyaspeepfinal-closeups.jpg
Jeeeej.
omg....nemam reci...svaka cast. Aj samo reci kako si radila, ilustrator i photoshop, jel? Inace, i ja sam poceo jedan rad, crtam devojku, ali mi je malo nezgodno bez modela, a necu po fotografiji da radim..(moram da navatam drugaricu :p )
Evo nesto sto sam radila tek tako za characterDesigns.com, ne verujem da cu ISTA osvojiti, ali je u svakom slucaju bilo zabavnoooooo :D
Odlican rad... :aplauz:
Hvala, hvala... :D
omg....nemam reci...svaka cast. Aj samo reci kako si radila, ilustrator i photoshop, jel? Inace, i ja sam poceo jedan rad, crtam devojku, ali mi je malo nezgodno bez modela, a necu po fotografiji da radim..(moram da navatam drugaricu :p )
Ne, Illustrator mi bas i ne ide... Photoshop (CS2, ali to nije tako bitno :P) i Corel Painter 8.1. Mozda malo vise Painter nego Photoshop, zato sto lepse mesa boje i linije su mnogo prirodnije (Photoshop mi cesto daje 'uglaste' linije...)
Hej, nije tako strasno raditi po fotki - ne mozes ODJEDNOM da nacrtas woooow pozu bez neke reference (kako se to kaze na nasem? Ajj, popio mi Internet mozak T_T) - ok, mozda i mozes, ali to sada nije bitno :D Naravno da ne treba da prekopiras citavu fotku do najsitnijih detalja, nego da je koristis kao malu pomoc (npr. polozaj ruke ili tako nesto)
Mada da, najbolje je raditi sa, khm, zivim modelom...
M.Silenus
17.4.2006, 11:44
@Nillaith : EXXTREME!!!
---------------------------------------------------------------------------
Evo , uzeh grafičku tablu ( kako se zvanično zovu ). I ovo je rezultat početnog igranja u Corel Painter-u.
Plizzzz, nemojte da se smejete , ovo mi je ipak samo hobi ( koji prilično retko upražnjavam ).
Nillaith... svaka cast... :)
Ja sam lik koji crta wwII naoruzanje, tenkove, i sl...e da, i ovakva cuda:)
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/zeka.gif
alonso kihano
1.6.2006, 20:06
Vidim bas sam zalutao medju prave majstore. Pa vi momci "razbijate" sto je bas izraz primjeren vama. No ipak po meni, najbolji je Mrmotov rad na 4. strani
Sto se tehnickog dijela crtanja tice svi ste manje vise majstori, ali ne zaboravljajte i "umjetnicki dojam"
Ali B4 (i B olovke uopste) su ZAKON :D
:alealeee: :alealeee: :tapsh: :to_care:
Imam naviku gde god da odem (a obicno ordiniram na relaciji Vranje-Nis-Beograd) da si kupim blok, B1, B4 i B8 :)
BTW mnogo ti je ultrafensi ona slika :D
...sad te mrzim bolje crtas od mene :paranoia: :n_klanja:
Ja sam lik koji crta wwII naoruzanje, tenkove, i sl...e da, i ovakva cuda:)
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/zeka.gif
Svaka cast :dedica: :dedica:
VladarTame
7.7.2006, 16:19
A koji programi su najbolji za to crtanje...
PhotoShop :D
Evo jos malo...
http://img.photobucket.com/albums/v653/mrmotinjo/Gamed-Vran.jpg
...sad te mrzim bolje crtas od mene :paranoia: :n_klanja:
Gluposti, nemoj da lupas, molim te. Tvoj pixel art moze u trenutku pokopati moje zvrljanje.
Dopada mi se covica, podseca me na nekog ^_^ Svidza mi se tekstura i to letece pored njega :)
@VladarTame
- Adobe Photoshop (ja koristim CS2, mada mi je 7-ica bila mnogo stabilnija... ali CS2 ima vise efekata (koje ne koristim) (ali i dalje ima vise efekata))
- Corel Painter (svi se slazu da je verzija 6 najbolja, mada meni ni 8.1 nije losa)
Ni pod kojim slucajem ne uzimaj Corel Painter Classic, taj je katastrofa.
- openCanvas (verzija 1 i 2 su besplatna, samo ih moras iskopati na netu. Verzija 3.03E Plus nije besplatna, ali recimo da se i to moze naci...)
dobro gdjo, kako vam drago :)
Uh bre... nisam ni zapazio ovu temu.. a i ja sam kao neki crtac.. ima ovde stvarno razlicitih i zanimljivih radova.. neke od njih sam vec video (cao nillaith!)..mada dok sve pregledam na dial-up-u tesko.. Ipak :tapsh: :tapsh: :tapsh:
edit: cestitke za bobija i kintec-a za poslednji broj SK-a!
neke od njih sam vec video (cao nillaith!)
A, to si ti! Cao :ciao: (dok vas sve ne popamtim... -_-;)
Ajde, okaci svoje radove, da ljudi vide ;)
@mrmot
Svaka cast, video sam ti radove na sajtu...zaista impresivno:n_klanja:
eo i par mojih slika, sve je tempera, tj, to su moje posledje slike radjene u toj tehnici, od sada radim ulje na platnu ;)
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/kintecslika3.jpg
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/kintecslika2.jpg
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/kintecslika1.jpg
mislio sam ove slike da stavim na moj sajt, ali ipak, moracu malo da sacekam sa tim, jer moram da reinstaliram win, a i sajt mi jos nije gotov...i jos sam naisao na neke probleme oko kompatibilnosti net pretrazivaca...bla bla...
Cccc, tema je opet uginula. Ajde, ljudi, postujte nesto! :P
kinteC, dopadaju mi se tvoji radovi! Pre bih rekla da je ulje nego tempera... ako imas nesto novo, okaci :D
Evo mog najnovijeg rada, nesto vecu verziju mozete videti ovde (http://www.deviantart.com/deviation/37007977/) ^_^
http://i3.photobucket.com/albums/y86/laralegend/devart/mr-gfx.jpg
tema je malčice zadremala, ali zahvaljujući tebi budi se i proteže u ovo toplo letnje popodne...
nešto mi se baš ne uklapa reč uginula u rečenicu koju je napisala jedna mlada somborska gospodjica... ivo andrić je delio reči na lepe kao i na manje lepe i prihvatljive...
tvoja ptičica je tako topla, dobra, nežna... deluje bezazleno i pitomo...
možeš li da je nacrtaš mrgodnu i ljutitu, opasnu i strašnu...
ima li ona neka druga raspoloženja osim ovog bezazlenog i pomalo dečjeg...
bilo bi zanimljivo, zar ne videti je drugačiju...
a evo i male podrške temi,
pečurke, radjeno uglavnom uljnim pastelom i olovkama u boji na kartonu...
rad je skeniran i malčice je pojačan kontrast u photoshopu...
Ovaj svet je ionako prepun namrgodjenih lica (izadji samo na ulicu), tako da mi nije do crtanja istih. Ali, prihvatam izazov ;)
nteC, dopadaju mi se tvoji radovi! Pre bih rekla da je ulje nego tempera... ako imas nesto novo, okaci :D
Evo mog najnovijeg rada, nesto vecu verziju mozete videti
Wow:eek: sjajno!Ne razumijem se baš u crtanje, pa reci kako je ovo odrađeno?
Skica na papiru, skenirana, ostatak u Photoshopu :) Imam tablet [www.wacom.com] tako da je sve mnogo lakse (svaka cast onima koji stvaraju cuda misem O_O)
Nillaith, :n_klanja:
...u kojoj rezoluciji radis? Ovo izgleda mocno detaljno :)
Simke, svaka cast :)
Vidim ja da imam jos puuno da vezbam :)
Lakse bi bilo da nisam lenj kao sto jesam :Freddy:
Evo vam jedan negativac iz jedne price koju cu nekada da zavrsim mozda (za sad je zavrsena prva glava ;) )
http://img.photobucket.com/albums/v653/mrmotinjo/ciph.jpg
odoh sad na more, nosim blok pa cu mozda nesto i da nacrtam ;)
Highlander
1.8.2006, 23:18
kinteC, dopadaju mi se tvoji radovi! Pre bih rekla da je ulje nego tempera... ako imas nesto novo, okaci :D
Evo mog najnovijeg rada, nesto vecu verziju mozete videti ovde (http://www.deviantart.com/deviation/37007977/) ^_^
Još jednom da pohvalim Moonlight Romance, stvarno super rad. Čestitke i za DD. :D
@Mrmot
Hehe, svidja mi se lik! Malo me podseca na lika iz crtanog filma... uhh, kako se zvase, Inspektor Bazil ili tako nesto. O misu koji je inspektor i zove se Bazil, u svakom slucaju.
Sto se rezolucije tice, pokusavam da radim na sto vecoj rezoluciji, a opet da ne preteram (gluposti tipa 30 000px :P). Rezolucija ovog crteza je 5106x5300px. Profesionalci preporucuju da se radi u bar 4000px u bilo kom smeru, pa eto ti :) Dobro je zato sto linije ne moraju da budu SAVRSENO ravne, a izgledaju odlicno kada smanjis sliku :D
Evo nekoliko detalja, da vidis o cemu pricam (nije 100%):
http://i3.photobucket.com/albums/y86/laralegend/devart/mr-closeup01.jpg
http://i3.photobucket.com/albums/y86/laralegend/devart/mr-closeup02.jpg
http://i3.photobucket.com/albums/y86/laralegend/devart/mr-closeup03.jpg
Evo nesto i od mene. Cist paint.Slika je malo izgubila na kvalitetu posto sam morao da kompresujem u jpg. Voleo bih da cujem neke kritike
Tesko mi je da komentarisem sliku radjenu u MS Paint-u iz cistog razloga sto znam koliko je tesko raditi u tom programu.
No, mozda malo da poradis na senkama - neke su na cudnom mestu (oko prozora, na primer), neke nisu opste potrebne (kao ona senka oko pukotina na zidu). Papir na tabli deluje malo cudno...
Dopada mi se tekstura poda ^_^ I bas je ekstra kako si menjao debljinu linije.
Da li lik ima neku svoju pricu ili je crtez nastao spontano? :)
Liniju sam pravio tako sto sam uzeo malo deblji Brush(cetku) time nactao, a onda sam neke delove koje sam zeleo malo vise ili manje da istaknem presao olovkom. Pod je cist Air Brush(sprej) i nije trebalo puno da se radi. Inace lik ima svoju pricu (on je prodavac u igrici Ghost Shoter). E da Ono oko pukotine nisam zeleo da bude senka vec vise kao neka mrlja. Mozda popravim to. Hvala na kritikama
Ovaj svet je ionako prepun namrgodjenih lica (izadji samo na ulicu), tako da mi nije do crtanja istih. Ali, prihvatam izazov ;)
i tako prolazi avgust, pa će septembar, pa jedna godina, pa druga, zavrtelo se tu i par decenija...
ali od namrgođene ptičice ni traga ni glasa...
možda ti ne ide, ne bi me iznenadilo... ali ne brini...
nisam ti bez veze uputio izazov da nacrtaš namrgođenu ptičicu...
ponekad tako nešto ne možemo da izvučemo koliko god se trudili, tada otkrivamo neke nove stvari o sebi i o svom talentu i o uvežbanosti...
nije baš uvek lako dočarati neka osećanja likovima koje radimo...
Highlander
14.8.2006, 20:49
i tako prolazi avgust, pa će septembar, pa jedna godina, pa druga, zavrtelo se tu i par decenija...
ali od namrgođene ptičice ni traga ni glasa...
možda ti ne ide, ne bi me iznenadilo... ali ne brini...
nisam ti bez veze uputio izazov da nacrtaš namrgođenu ptičicu...
ponekad tako nešto ne možemo da izvučemo koliko god se trudili, tada otkrivamo neke nove stvari o sebi i o svom talentu i o uvežbanosti...
nije baš uvek lako dočarati neka osećanja likovima koje radimo...
Mene bi iznenadilo da joj ne ide.:icon_scra A po onome što sam video do sada ne bi trebao da bude neki izazov ta namrgodjena ptičica... Kod nje inspiracija dolazi u Talasima, nekad jako a nekad slabije, ali uvek je tu... :)
Dočarati namrgodjenost nije toliko teško... može se videti svuda... samo treba čovek malo da se okrene oko sebe. Spuštene i spojene obrve zbog kojih nastaju bore nasred čela, oči tamnije nego obično, usne (kljun) stisnute a lice užareno... Samo treba preneti na pticu...
Samo treba preneti na pticu...
jednostavno :)
podsetio si me na Rodena,
kada su ga pitali kako dolazi do skulpture odgovorio je:
jednostavno, uzmem jedan kameni blok skinem ono što ne treba i dobijem skulpturu...
ali videćemo kako će se ona izboriti sa tim, nije nemoguće i nije najteže...
radoznao sam da vidim rezultat...
u svakom slučaju samo će obogatiti ovu temu...
Ajoj :P
Skicirala sam pticicu, ali mi se nije toliko dopala. Ne pada mi na pamet da postujem ista dok ne dobijem ono sto zelim ;) "Evil" face mi bas nisu najuza struka, a ovaj topic je odlican povod da to ispravim. Hehehe.
Znam tacno sta mi ide, a sta ne ide. Trenutno mi mnogo toga ne ide, ali to je onaj trenutak kada znam da nesto (odnosno svasta) treba menjati - i to je dobro. Crtanje nije samo "nacrtam nesto lepo i onda crtam to do besvesti jer mi to ide" - nikako! Umetnost je put vecitog samoispravljanja i ucenja, sto retko koji hobi/posao moze da ponudi. Naucis nesto novo svaki dan :)
PS. Hvala, Highlander :) Steta sto ti talasi trenutno ne postoje... mirno more. Uvek kada zavrsim neku sliku ne mogu da crtam po mesec dana - mrzim to. Jos da nadjem lek... eh.
Hoi evo mene nazad :P
poceo sam da radim na composite/kolaz/mat slici, za sad mi se svidja kako ispada :)
jos samo da ubacim okean ispod, sa sve kornjacama, i sve to smestim u sferu... :kreza:
http://img.photobucket.com/albums/v653/mrmotinjo/disk.jpg
Psychon@ut
17.8.2006, 19:45
Mrmote, gdje si?Dugo te nije bilo.
...
Mrmote, druže ,vraćaš se sa stilom:D .
-Rad je baš originalan:D .Ni na nebu, ni na ... zemlji???:icon_scra .
disksvet? :D :D odlicno, svidja mi se, samo sam ja to malo drugacije zamisljao, pa mi je prvo bilo cudno... al cool je ovako :D
Uh, pa, nije disksvet.
Do ove ideje za svet sam dosao pre nego sto sam citao praceta (koji uzgred smara), ukoliko nekoga zanima kako, mogu da se pomucim i iskucam celu pricu :P
...ima veze sa profesorom astronomije i njegovim krajnje cudnim stavom o dokazima da je zemlja lopta :P
Ovaj 'chunk' je samo deo celog sveta- ima i jedan okean dole sa onim fensi kornjacama :)
Trosvet se, dakle, sastoji od gornjeg sveta tj gornje strane diska (terra firma), donjeg sveta sa gradovima izdubljenim u stalaktitima (terra incognita) i Okeana sa kornjacama (Oceanus Cheloniarum) koji su svet za sebe :P
I to ja sad hocu sve da uradim u mat/composite tehnici...
Eto, dodjoh nazad s mora :)
...ajmo sad, pracetovi fanovi, udrite drvlje i kamenje po meni :kreza:
Highlander
28.8.2006, 17:10
Kravica za Imlekov konkurs. 100% Illustrator i Genius miš...:kreza:
Ne verujem da ću im uzeti 5000 evra, ali biću zadovoljan i biciklom.:opanachke
http://img54.imageshack.us/img54/3555/superkravicafinalhj1.jpg
evo i moje :)
moze i meni jedno biciklo, nije problem ;)
http://img.photobucket.com/albums/v653/mrmotinjo/kravica.jpg
Psychon@ut
30.8.2006, 20:30
Ne verujem da ću im uzeti 5000 evra, ali biću zadovoljan i biciklom.:opanachke Možda nisam pravi da ocijenim ali:
Ovo gdje piše IMLEk izgleda ustvari podsjeća na donje rublje:D .MOžda bi srce sa pojačanim linijama izgledala uvjerljivije.Srce kravlje...odnosno junačko.Eto toliko.:dedica:
Fenomenalno, svaka cast. :aplauz:
Highlander
2.9.2006, 19:50
Možda nisam pravi da ocijenim ali:
Ovo gdje piše IMLEk izgleda ustvari podsjeća na donje rublje:D .MOžda bi srce sa pojačanim linijama izgledala uvjerljivije.Srce kravlje...odnosno junačko.Eto toliko.:dedica:
Reci to Supermenu!:D
Fenomenalno, svaka cast.
Hvala olujo. Ali izgleda da žiri nije tako mislio. Nisam upao medju prvih 202.:n-cc2: Šuška se da mejlovi koji su stigli u poslednja dva dana nisu ni otvarani! I ako je to tačno šta mi da radimo. A još uvek ne mogu da poverujem kakvi su radovi prošli... ima odličnih koji su zaista zaslužili da se nadju na jednom od prvih mesta ali... npr. OVO (http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?act=Attach&type=post&id=7007)
:boodala: Pa ja ovo ne bih stavio ni na toalet papir.
Izvininjavam se unapred ako sam nekoga uvredio ali nisam mogao da izdržim!:icon_evil
Psychon@ut
2.9.2006, 20:48
Ovo je komedija:rofl: ,liči na srećnu porodicu mentalno poremećenih krava...možda ludih krava:D .Ne može da se poredi sa tvojim!
A!? ovo je upalo u prva 202? bree :P
nisam u bgu pa ne mogu na izlozbu, cisto me zanima kako sve to izgleda- aj ako je neko ishao nek iznese utiske :)
Pa...dobro ne treba nikog vredjati :rolleyes:
Sry, ali ne znam tacno o cemu se radi...Ok, znam da je tamo neki konkurs zavrsen....Moze neki link, nesto? Vise imformacija?
@Mrmote, kravica ti je secer, samo bih pozadinu promenio.Stvarno originalno
@Highlander, takodje, odlicno odradjeno, mozda si samo mogao da ubacis jos koju nijansu plave kod plasta.. sitnice, inace je odlicno
PS: kada imate rad kao sto je uradio Highlander, sa cistnim povrsinama, bez gradienta, sacuvajte sliku u GIF formatu, mnogo ce manje zauzeti, a i kvalitet slike ce biti maltene bez gubitaka :)
maa bre imlek se resio da nabavi novi dizajn za kravu bez da placa profesionalnog dizajnera 50K evra, i raspisao konkurs da ljudi crtaju krave i salju im :)
ja upao u uzi izbor, videcemo sta cu da izvucem :P
A jesi okačio ovde na forum sliku tvoje kravice?
jesam, vrni se stranu unazad :P
Kravica je baš slatka!;) Jel je ušla u izbor 202 najbolje?
jeee dobio sam biciklo O_O
Psychon@ut
4.9.2006, 19:39
:aplauz:
Je li 18 brzina:) ?
Highlander
4.9.2006, 21:57
jeee dobio sam biciklo O_O
Čestitam! :aplauz:
pobednik je ovo...
http://img.photobucket.com/albums/v653/mrmotinjo/01.jpg
pronadjite razliku.
Highlander
5.9.2006, 12:26
Jel' ovo neka za****ncija?!:eek: Ova je ista stara kravica, samo što nema one ogromne usne...:boodala:
ma neee, vidi kako su joj oci krupne i lepe O_O
A sta se ocekivali? Naravno da ce ljudi [ako su se oni zaista nesto pitali] izabrati kravicu koja je najslicnija onoj koja je vec postojala :) Cista psihologija.
Cestitam, Mrmote :D
E stvarno, pise lepo 'nacrtaj kravicu i osvoji tra tra...' covek nacrtao kravicu i osvojio :)
btw hfala :)
http://img.photobucket.com/albums/v653/mrmotinjo/krabica.gif
oduvek sam zeleo ovo da uradim :) :D :a_whistli
Highlander
18.9.2006, 16:20
oduvek sam zeleo ovo da uradim :) :D :a_whistli
A šta se dobija za ovo?:D
hm, vecera u ribljem restoranu? :)
Highlander
18.9.2006, 23:56
Stvarno mizerna nagrada... :)
Nego, koliko je dobro upotrebljavati lak za kosu umesto fiksativa? Čuo sam da papir koji je poprskan lakom za kosu posle nekoliko godina požuti, kao što bi bez njega za trideset.
Aaa, slatka tvoja krabica! :D
Pazljivo sa lakom za kosu. Ja sam ga koristila par puta i ako je papir tanak (npr. ako koristis papir za stampanje ili iz sveske), lako se izvitoperi i urolna i... ma, bude sve samo ne ravan. Osim ako ga brzo ne stavis ispod tri debele enciklopedije :P
A da li pozuti ili ne, ne znam... mozda zavisi od kvaliteta laka?
Lak sa kosu se uglavnom koristi za fiksiranje ugljena na pak papiru, i odlicno sluzi. Samo ne treba preterati sa nanosenjem laka. Cuo sam da se u tu svrhu pre koristilo i pivo...Inace, lak sa kosu sam koristio i za fixiranje tempere... :) Preporucujem lak "intesa" (jeftin, a i ne gusi mnogo) lol
vezbam sad crtanje, pa sam resio da trazim fotke preko googla i crtam ih....
probajte da pogodite ko je na slici, cisto da vidim dal se prepoznaje...
evo prvog crteza, iz, nedam se, buduce serije :)
http://img150.imageshack.us/img150/6578/cikpogodiev9.jpg
3dM@niak
15.10.2006, 17:51
nice :D
idemo uskoro na sledecu facu.... :D
Psychon@ut
15.10.2006, 19:42
Prepoznaje se ali...
u " shadow fajtu " si malo podbacio,mnogo su bolji od ovog oni radovi za igru.
3dM@niak
15.10.2006, 20:30
da, ali na to mnogo nisam obracao paznju... sad vezbam cisto prepoznatljivost likova, posto sam senke dosta radio.... a bitno mi je da naucim prepoznatljivost kod portreta da bih mogao da radim dalje....
lepo, pohvalno za trud (gde nadje nju da crtas?!) Ali, mislim da je to totalno pogresan pristup. Uleteo si u crtanje kao nemanja u modelovanje sobe...Dakle, krenuo si od kraja, bez nekog postupka si pokusao da dodjes do nekog realizma. Ako nastavis tim pravcem, doci ces do toga da crtas kao "umetnici" koji rade na turistickim lokacijama, i rade crteze za 100 din. Prosto, pridavanje paznje nekim detaljima (odsjaj u oku, suza...bla bla) je pogresno. Pre svega, da bi se karakter uhvatio neke osobe, najbitnije su proporcije. Ako se to ne zna, dzaba sve ostalo. Ok, lako je kada se gleda u fotografiju, ali nije to to. Probaj da nacrtas neku osobu, dok gledas u nju, videces da nece moci, izgledace kao karikatura. Dakle, osnovi crtanja. -Uproscavanje oblika, da se sve svede na geometrijske oblike. Na primer, kada se crta necije lice, prvo ce se odrediti osa simetrije. Zatim, priblizno oblik lica, sveden na oblik jajeta. Zatim, odredjivanje polozaja ociju, nosa, usta...Tek kasnije, godinama, covek se moze uvezbati da crta nekog bez celog tog postupka. (takvi su retki, a da pri tome ne prave greske)
Probaj da posmatras stvari, i da gledas kako sto vise da ih uprostis, geometrijski. Iznenadio bi se kada bi znao koliko ima pravila u crtanju, kada su proporcije ljudskog tela u pitanju. Da to sve nije tako naivno, govori i to da se na akademiji primenjih, likovnih umetnosti izucava anatomija, i to ozbiljno. (Prvo skelet, zatim misici) Tezak je put, ali je jedini ispravan.
Highlander
16.10.2006, 0:27
KinteC mi opet uze reči iz usta...:dedica:
Dakle, prvo simetrija, pa nepravilna elipsa koja treba samo da da oblik lica, onda odrediš gde su usta, nos i oči (nos je na istoj udaljenosti od usta kao oči od nosa), onda uši. Kad sve nadješ gde je, počneš sa nosem, pa onda sve ostalo. Detaljisanje ide tek na kraju, nakon što odrediš gde su senke.
:ciao:
Stanite mišem na zeleni kvadratić... :D
fala, upravu ste... :(
probao sam tako kako ste mi rekli mnogo mnogo puta...
nekada ljude koje gledam ako su mirni nacrtam iz 1 - 2 pokusaja... neke pak ne umem da nacrtam kako valja ni posle 100 puta...
no, uvek vredi raditi dalje... hvala za savete, vracam se na tezi put :)
madhatterYU
16.10.2006, 0:52
3ds max moze da ti pomogne dosta pri crtanju, probaj ovo sto si nacrtao da izmodeliras pa ces da vidis koliko gresaka postoji, a koliko si stvari "ubo". Meni je mnogo pomogao character studio pri crtanju pokreta, uvek zamisljam te kockice i krugove..
evo jednog linka, dosao sam do njega preko mrmotovog sajta...
http://elfwood.lysator.liu.se/farp/?10
Ima korisnih stvarcica.
Inace, osnovna stvar je kompozicija, proporcija. Zatim, linija kao osnovno izrazajno sredstvo. Gde ide tanka, gde puna, "zilet"... Recimo, nepisano pravilo je da kontura crteza ide punijom, jacom linijom, dok su unutrasnje linije slabijeg intenziteta. Takodje, dodirna tacka izmedju poda i nekog objekta na njemu ide jakom debelom linijom (time se postize da objekat ne lebdi, vec da izgleda kao da je polozen na pod.) Sencenje dolazi na kraj, i u pocetku treba izbegavati sencenje. Crtez treba uradtiti prvo lineranim putem. Kasnije, ako se rad misli bojiti, i dalje je crtez veoma bitan, jer svaka dobra slika je pre svega zasnovana na dobrom crtezu :)
izem ti slikara koji ne ume da nacrta neku prostu kompoziciju :boxing:
Highlander
21.10.2006, 1:07
Evo, ovako bi otprilike trebalo...
http://img153.imageshack.us/img153/3008/page0038mg8.gif
che daboli guz
27.10.2006, 19:49
Nemam uzora u tom klasičnom pogledu. Moglo bi se reći da se posmatranjem krade, kada ti se nešto jako dopada na nekim slikama možeš podsvesno da prihvatiš pa nekad kasnije da prepoznaš u svojim radovima, recimo ''prepričano svojim rečima''. Volim da gledam radove starih majstora: Brojgel, Boš, Direr, Mikelandjelo, Kandinski, Šagal, Dali, ... ma volem da vidim sve, neke samo malo više.
Mikelanđelo bi mogao biti u vrhu neke moje liste.
Simke kad bude zdravlja i (mnogo para)...otidzi u spaniju blizu granice sa francuskom gde je muzej S. Dalija.
Taj tipnije normalan...ima jedan plafon koji je visok sirok i dug.
Tu je slikao sebe i svoju "muzu".
Vjeruj mi sjeo sam na stolicu i smijao se od odusevljenja.
Posto sam putovao sam (sa psom)vjerovatno su drugi posjetioci mislili da sam lud posto nije bilo nikog da me cukne po ramenu.Doduse imam slike pravljene
analognom kamerom pa ako vas zanima...post!
Ovo je samo jedna od mnogih adresa na kojoj se može pronaći dosta zanimljivosti...
http://www.salvador-dali.org/en_index.html
Ne verujem da će fotografije nekome smetati, postavi par komada samo ih prilagodi ... ili ih postavi negde na netu pa daj linkove.
Da li se ovde negde nalazi stolica o kojoj pišeš...
FRIghTMaN
28.10.2006, 15:18
ja se bavim dark artom, uglavnom pencil tehnika ali i koristim i ugalj i water boje :to_care:
http://img.photobucket.com/albums/v653/mrmotinjo/belo-sivo.jpg
artrage 2 ;)
che daboli guz
29.10.2006, 1:50
Ovo je samo jedna od mnogih adresa na kojoj se može pronaći dosta zanimljivosti...
http://www.salvador-dali.org/en_index.html
Ne verujem da će fotografije nekome smetati, postavi par komada samo ih prilagodi ... ili ih postavi negde na netu pa daj linkove.
Da li se ovde negde nalazi stolica o kojoj pišeš...
Da Simke ona prva od kamere prema pozadini.
Vidi cuda jos ih nisu sklonili...moze biti da su ih namjerno stavili da ljudi nebi satima gledali stojeci.Mislim prosto nevjerovatno koliko da je god utrosio vremena i skela .Toliki detalji i velicina da prosto ostanes bez daha.
Po meni je ovo jedna od najboljih slika kao i jos neke sa topljenim satovima.
U muzeju se jos moze naci dosta slika crtane olovkom ili ugljem ... al plafon je plafon=TOP!!!:tapsh:
Kada si već imao lepu priliku da posetiš muzej,
pokušaj sada da se malo više informišeš o njemu ...
na netu ima prilično adresa i podataka iz njegovog života.
Možda naidješ na detalje kako je prosio Galu, kako se zamalo nije ugušio u ronilačkom odelu na nekom koncertu ... svakako ćeš naići na mnoštvo tekstova o njegovom stvaralaštvu.
che daboli guz
29.10.2006, 15:21
Hvala ti na infou i paznji u vezi Dalija ali sad sam trenutno u stisci sa vremenom...pa bit ce vremena i za to(mada me ne zanima preterano(ne znam zasto-mozda sto volim da putujem pa sve sto vidim ,upoznam,cujem...cini me srecnijim.A kad si na netu i vidis apetiti ti samo rastu sto ponekad i nije zrela stvar ako znas na sta mislim).Doduse je bilo emisija na tv-eu u vezi njegovog zivota.I pored onog malo sto znam u vezi njega nebi me odusevilo poput njegovog nasledza.Samo kad ga vidis sa onim njegovim brcicima znas da se radi o ne svakodasnjem bichu.Doduse moram priznati da si me zaintrigiro u vezi ronilackog odijela i koncerta...pa bogamu,kojeg vrageca mu je to trebalo ha ha ha.Ah sta da ti kazem...bilo sta je suvisno.
P.S. Jesi li bio licno u muzeju ili bi volio kad tad?
@FRIGHTMAN
Zanimljivo... da li ima neke veze sa Dir en grey? (vidim da pise [knot]...)
@Mrmot
Ticice! Tiiiiiciceeeee! :D
Bas bi bio dobar poster :]
FRIghTMaN
30.10.2006, 10:41
@FRIGHTMAN
Zanimljivo... da li ima neke veze sa Dir en grey? (vidim da pise knot...)
To mi je potpis iz mladjih dana, kada je CS bio tek stigao na nase prostore a u isto vreme sam se lozio na SlipKnot pa sam pre nicka ubacivao Knot...tj. to je bilo ime klana...poz
']Eto šta sve može da vidi umetnik... (ili, umetnička duša...);)
Nikada ne bih primetila da može da bude čovek sa šeširom... i ove ruže dole... extra. U ovom programu mi je i nedostajalo što nema još detalja za dodavanje - neke biljke i tako to...
Ali, u svakom slučaju - dobra ideja. Ako nešto napravim i ako mi se svidi, postaviću to ovde.:)
Probaj Vue d' Esprit.Malo je veci (70Mb), ali ima i vegetaciju i jos mnogo elemenata, a nije tezak za koriscenje (laksi je od Bryce-a, po meni)
Moja kravica, za moju firmu, nisam je slao na konkurs :) i moje jagnjence:
(rucno crtano-tehnika shestar!!!, pa skenirano)
Ovo sam skrabao u ArtRage-u 2, dok drzim klinca u krilu, pokusavam misem da za 4-5 minuta ispunim njegove zelje (tata nacrtaj pauka, taman pocnem, tata nacrtaj tigra, formulu, zabu, drvo, traktor,....)Moram brzo da crtam/slikam :)
Imam neke radove iz srdenje skole u suvom pastelu, kad ih nadjem skeniracu ih (ako nisu zavrsili u sporetu)....
Koji najjeftinije tablet od Wacoma kojim moze da se crta? Ja imam Geniusov tablet WizardPen 5"x4", lowcost (ja sam ga uzeo za 25evra!!!) ali je i dosta slab.Malo sam crtao i nezgodniji mi je od misa!Pise da ima 1024 nivoa pritiska sto ja nesto i ne primecujem (5-6 koraka u Photoshop-u, mozda ja to neznam da podesim) dok u ArtRageu to ne funkcionise......
Psychon@ut
9.11.2006, 18:03
Ovo sam skrabao u ArtRage-u 2, dok drzim klinca u krilu, pokusavam misem da za 4-5 minuta ispunim njegove zelje (tata nacrtaj pauka, taman pocnem, tata nacrtaj tigra, formulu, zabu, drvo, traktor,....)Moram brzo da crtam/slikam :)
Imam neke radove iz srdenje skole u suvom pastelu, kad ih nadjem skeniracu ih (ako nisu zavrsili u sporetu)....
Koji najjeftinije tablet od Wacoma kojim moze da se crta? Ja imam Geniusov tablet WizardPen 5"x4", lowcost (ja sam ga uzeo za 25evra!!!) ali je i dosta slab.Malo sam crtao i nezgodniji mi je od misa!Pise da ima 1024 nivoa pritiska sto ja nesto i ne primecujem (5-6 koraka u Photoshop-u, mozda ja to neznam da podesim) dok u ArtRageu to ne funkcionise......
Baš ti je zgodan ovaj tigar...:)
Što se tiče genius tableta.Pretražio sam po netu o njemu,i piše da ima 512 nivoa pritiska.Mislio sam da ga kupim,pošto je cheap ali kažeš da je loš,već nisam siguran...
Baš ti je zgodan ovaj tigar...:)
:) :D :)
Što se tiče genius tableta.Pretražio sam po netu o njemu,i piše da ima 512 nivoa pritiska.Mislio sam da ga kupim,pošto je cheap ali kažeš da je loš,već nisam siguran...
Uzmi u obzir da druge nisam probao, nemam na osnovu cega da uporedim....
3dM@niak
18.11.2006, 17:45
evo danas sam crtao u Photoshopu malo za igru... fire elemental.. bla bla... :)
http://img297.imageshack.us/img297/7349/fireelementalec6.jpg
Dobar je samo bi ruke dobro dosle (ovako me podseca na totem :D :D :D ).
Nekako mi se neuklapa boja vode, ali to cisto je moje misljene, sacekaj da cujes sta ce drugi da kazu...
3dM@niak
19.11.2006, 19:38
ruke nece imati sigurno... a sto se boje vode tice - mozda si i u pravu... :)
Ne racunajuci valerske vrednosti, izbrojao sam 5 boja... Ubaci malo vise boja, i probaj da napravis malo jaci kontrast izmedju vatre i pozadine...Sto bi se reklo, lepo je potslikano...Nastavi da radis, ima potencijala :)
3dM@niak
19.11.2006, 23:41
uff... ne volim mnogo boje, sarenila se grozim... jedva sam i ovoliko stavio, inace mi je sve krem-sivo :D ajd polako cu dodadavati jos boja kako dalje budem radio :)
hm, nisi razumeo...Ne trazi se sarenilo, daleko od toga. Na primer, uzmes da radis portret nekog lika...Lice, prosto receno, narandzaste je boje. I sada bi neko uzeo tu jednu boju, i samo bi dodavao valerske vrednosti, sto je totalno pogresno. Jedno je slika, drugo je ilustracija. Ako radis sliku, lice coveka ce biti u narandzastom tonu, ali isto tako se tu moze naci i braon, i plava, crvena, zelena...Evo ti i jedno pravilo: Svaka povrsina mora da imam minimum tri vrednosti boje!
Dakle, najistaknutije delove ce ici nekom zutom, dok najudaljeniji ce sadrzati i zelenu boju...
ahaaa... e vish to ima smisla :D hvala, probacu to da uzmem u obzir... :)
a evo danas jedna... :)
http://img228.imageshack.us/img228/2514/elementalwaterqq8.jpg
u sledecoj cu pokusati poslusam sve savete :)
hello...
evo sada jedan WIP rad...mada kako brzo menjam volju, ima da radim nesto sasvim deseto...Elem, hteo sam da uradim jedan plakat, sinula mi je neka ideja, i za taj plakat mi je potrebna ilustracija nekog coveka kako vice, urla...I krenuh da radim, u ilustratoru... kao referencu sam koristio sledecu sliku:
4474
...posle par minuta, ispala je sledeca slika:
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/vrisak_proces.jpg
kasnije sam batalio referentnu sliku, pa sam krenuo da radim napamet...ali u photoshopu :) I rad jos nije gotov... Kasnije sam poceo da se igram sa pozadinom...i eto sta ispade...
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/VRISAK.jpg
ispalo bi bolje da sam nesto nacrtao na papiru, pa da se to skenira, i na kraju uradi sa nekom kvalitetnijom wacom tablom...a kako nemam skener, imam malu tablicu....:(
Glava je super,ali mi se nesvidja kako stoji na papiru(ama bas ni malo,zasto nemam pojma). Inace u onaj papir se po meni u opste ne ukalpa, on je vise za pisanje nekih starih tekstova ili tipa slika koje su radjene ugljom.
papir? lol, tamo nema ni p od texture papira. Pozadija je brush, nazvrljano, doduse po logici je nazvrljano, i preko toga je textura metala...tacnije, textura izgrebanog lima :P A koliko je uklopljeno...mozda je moglo i bolje...sta znam. Ako neko ima neki predlog, koja pozadina da se stavi, neka kaze
Meni se svidja kako lezi "na papiru". :)
A ako bih trebao da biram izmedju ove dve verzije za poster, definitivno bih izabrao ovu levo, koja je prostije uradjena. Cak bih probao da uradim, jos svedeniju varijantu.
papir? lol, tamo nema ni p od texture papira. Pozadija je brush, nazvrljano, doduse po logici je nazvrljano, i preko toga je textura metala...tacnije, textura izgrebanog lima :P A koliko je uklopljeno...mozda je moglo i bolje...sta znam. Ako neko ima neki predlog, koja pozadina da se stavi, neka kaze
Jbg, nisam znao da je lim:D :D :D Trebao bi prvo da nam kazes za sta tacno treba da sluzi taj covek sto vristi. Mislim o kom plakatu je rec?Kada se stavi bilo koji crtez(u ovom slucaju covek) na bilo kakvu pozadinu(u ovom slucaju tvoja pozadina:) ) treba imati odredjeni smisao. Ovo je svakao WIP ali treba da znamo, ponavljam zasta plakat treba da sluzi, kako bih dao neku konstruktivniju kritiku.
Wacom Volito, mada preporucujem Graphire (Graphire4 je oko 100 evra, tako da pretpostavljam da je Graphire trojci pala cena, a odlican je). Moja drugarica ima taj Genius sa 1024 nivoa pritiska. Kako moj Graphire ima 'samo' 512, osetila sam razliku - morala sam da pritiskam olovku do smrti, a da ne spominjem koliko je teska zbog onih baterija T.T (ide na baterija, cini mi se? U svakom slucaju, olovka je preteska za moju ruku.)
Usput, zgodan je tigar :3
@3dM@niak
Eh, meni se bas dopada taj manjak boja :) Samo mi ruzicasta voda nikako ne ide uz to sve...
@kinteC
Hehehe, "papir" izgleda odlicno. A i lepo si 'skinuo' coveka kako vristi :]
da, trojci je pala cena... uh, secam se kad sam trazio da kupim, nigde u bgu nije bilo sem u platou jedan komad... i taj sad imam.... no kad zaradim neki dinar kupujem cetvorku... mmm wireless :D
Evo poslednih nekoliko dana radim u Gimpu, pa evo pogledajte sta sam uradio. Rad je jos uvek wip. Radio sam tako sto sam skicu nacrtao na papiru, telefonom slikao, preko blue tootha prebacio u komp, i polako uzeo da bojim
Highlander
5.12.2006, 22:51
@Kintec: Lepo si precrtao, samo, ne izgleda mi kao da vrišti... pre će biti da glasnije viče... :opanachke
I čestitam na unapredjenju... :D
@Stevvan: Dobro je za početak. Imaš tablu ili crtaš mišem? Spusti mu malo lakat leve ruke i popravi noge.
Zar nisam vec rekao postupak. Uzeo sam papir i olovku i nacrtao skicu. Onda sam uzeo mobilni i slikao papir sa crtezom. Kada sam prebacio na komp uzeo sam misem i podebljao ivece koliko sam mogao, i uzeo da farbam. Gde da popravim noge? Mislim, koji deo ne valja?
Off topic: Koje su dobre table za crtanje i koje su im cene? Skroz sam ne upucen u taj deo a zeleo bih da uzmem jednu tablu ali da se ne zaj...em
kako vam se cini nedovrseni crtez danas sto sam radio (neka 2 - 2ipo sata) ...
neko drvece na kalishu... kosti su mi se oladile, a i morao sam idem, tako da je nezavrseno :)
http://img212.imageshack.us/img212/4051/crtezsupersmallni4.jpg
P.S.
neam skener, pa sam ufotkao jedva nekako crtez :paranoia: :(
@3dM@niak
Svaka cast, napredak je vidljiv :) Posebno bih pohvalio koriscenje razlicitih intenziteta linije. Pokusaj da radis sto vise linearno. Videcemo kada zavrsis rad...
:tapsh:
Evo veceras sam crtao voce neko, pa cisto kritike...
http://img292.imageshack.us/img292/1278/mrtvaprirodame3.jpg
P.S. nije crtez razmuljan, nego losa fotka.. valjda cu nabavim skener jednog dana.. :(
che daboli guz
19.12.2006, 21:10
Ne znam zasto bas pocinjem sa ovom al eto da se necim krene.
Ne znam ni kako da sebe da nazovem ,po pitanju crtanja.Vjerovatno skrabator.Ovo je jedan od mnogih karikaturnih radova.Koji su radzeni po papirima kako se koji zadesio i gdje.Imam jednu finu kolekciju od 40mb.Obicno me ruka nece i tad nacrtam sto nema smisla.A onaj put kad se zadesi (kad me krene) ima sta da kaze.Obicno volim stil lica u licu al ne zaboravite u pitanju su karikature.
@3dManiak:
Voce mi izgldea nekako dlakavo:opanachke Ako sam dobro primetio ono skroz desno je kivi. Kada sencis pokusaj da povlacis duze linije kako ne bi dobio ovaj efekat dlacica.
@che daboli guz:
Zanimljivo. Svidja mi se stil i nekako je poseban na svoj nacin. Izdvaja se od radova koji su ovde vidjeni sto je za svaku pohvalu.
che daboli guz
19.12.2006, 23:10
Woow,iznenadio si me pravo.
Moram priznati ocekivo sam negativnu kritiku po pitanju mozda crtanja a vise po znacenju.Ok ok vjerovatno me je depra drmala vise nego sto zelim da priznam ili sam gledao neki dobar horor pa je izazvalo impresije.Usta cisto sumnjam he he.U svakom slucaju hvala.
Pokusat cu da nadzem jos nesto zanimljivo.
che daboli guz
19.12.2006, 23:44
Imam jos jednu ne skeniranu , karikatura sebe/mene.
Evo i ja da postavim jedan rad, tj vezbu. Cilj vezbe je da se nacrta neki objekat iz prirode, i da se to uradi sto vernije...olovkom, i temperom...
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/moje%20slike/skoljka.gif
ova dva rada dole, to su originali, dok sam skoljku na vrhu malo doterao u photoshopu, tacnije, preklopio sam ta dva rada ( za divno cudo, poklopili su se skoro savrseno) Inace, radjeno je na nekom formatu, slicnom B4.
@3dM@niak
Tek sada sam video ono voce...Izgeda da si crtao u nekoj zatvorenoj prostoriji, gde nije jasno definisam izvor svetlosti, a trebao bi da bude...Zato voce ne izgleda uverljivo. Probaj da crtas nesto sto je jasno obasjano svetloscu sa jedne strane (stavi koji omni :) ) Takodje, podebljaj konturu crteza ( stroke :D ) Isto tako treba podebljati liniju gde se voce spaja sa povrsinom na kojoj stoji...Time ces dobiti to da scena ne izgleda kao da lebdi..
@che daboli guz
Interesantan rad...Probaj da ubacis jos koj tip linije, tj srafure. Koristi krive linije, i trudi se da bude sve u nekom redu, sa ravnomernim razmacima izmedju linija...to se moze lepo uraditi, tako da ti posle kontura crteza i ne treba :) Inace, cime si radio? Obicno se takvi crtezi rade tusem i percetom...
che daboli guz
20.12.2006, 1:13
Evo jos 2 slucaja .
@ Kinte-c Kunte
Svi crtezi su radzeni il olovkom(obicnom) il hemijskom al najvise volim flomasterom onim vrlo tankim.On mi nekako najbolje lezi.Al naravno treba vremena dok mi legne inspiracija he he,vidis ja jos nikad nisam imao prilike da crtam nesto sam sebi po zadatku.Uvjek islo po principu "iz vedra neba".
Zbilja nisam imao nista pametnije da iztipkam:kreza:
Nego imam jedno pitanjce off topicha?!
Kako da skeniram crteze npr A4 formata a da ne "tezi"puno .
Imali kakav specijalan program (ili se moze posluziti i PSP-om i par trikova)za takve stvari jer ja kad skeniram i omanje karikature znaju da budu po meg. ipol?!
P.S. Inace vecina crteza su vise od 500kb pa i do 1.5mb pa zato gube na kvalitetu kad moram da ih smanjim zarad web minimuma.
che daboli guz
22.12.2006, 0:43
Uspio sam sam sebi da odgovorim na ovo gore postavljeno pitanje erimentisuci u psp5 beti.Moram priznati da me je skoro izludilo dak nisam naso caku.Mislim pitanje se nije odnosilo na skeniranje nego na smanjenje tezine bez potreba za resize-om.
Evo jos jedna ista al iz drugog ugla.
che daboli guz
22.12.2006, 19:04
A evo i jedne autoportret karikature.Svi koji su vidjeli od uze familije i prijatelja su zadovoljni.Samo je mojoj mati bilo krivo sto sam stavio marokansku-africku kosu-frizuru.Ja mislim da sam time dobio jos zgoditak.
Any comments?!
Psychon@ut
22.12.2006, 22:11
Pogledajte ovaj sajt ... žestoko :)
http://www.wesleyburt.com/drawingsamples.html
che daboli guz
26.12.2006, 18:41
Mislim da bi bilo interesantno kad bi svaki posjetilac ovog posta stavio karikaturu sebe, kako bi ucinili sadrzanijim i interesantnijim.
Sta mislite o tome?
Highlander
26.12.2006, 23:52
Mislim da bi bilo interesantno kad bi svaki posjetilac ovog posta stavio karikaturu sebe, kako bi ucinili sadrzanijim i interesantnijim.
Sta mislite o tome?
Ne crta svako karikature... ali bih voleo to da vidim. :)
che daboli guz
28.12.2006, 19:56
Ma daj, naj jednostavnije sto covjek koji nema veze sa crtanjem moze da uradi jeste nacrtati karikaturu bilo cega...prepostavljam tako je i nastala karikatura he he.Ajd posto si prvi koji se oglasio napravi nesto fino,neku finu skicu sebe koju bi voleo da stavis za Avast(npr)da smo kojim slucajem u mogucnosti?!
Evo jednog mog rada proizaslog iz dosade kojeg sam postavio ovde, a nisam bas siguran da sam mu nasao pravo mesto.Uvelicajte i pogled s' desna ka levo.Ima ovde i malo truda,recimo felne na automobilima ...
evo jedne male anegdote ;)
prolog:
idem ja da kupim tablet pre hm 3 godine, i prodjem sve i svasta i nigde tableta O_o a u piramidi (wacomov ovlasceni distributer) na neku foru nije bilo... i naidjem na graphire 3 u platou, al onaj manji, a ja ustekao pare i ocu veci :P
i rekoh aj da pogledam jos ponegde, pa ako bas nema uzecu ovaj manji...
upadam tako ja u prodavnicu, e sad ne secam se kako se zove al je u knez mihajlovoj blizu cesme, dobar dan dobar dan, sta treba, graficka tabla....
prodavac: sta ce ti to? O_o
ja: uh, pa da crtam? na kompu?
prodavac: pa zar nemas dovoljno vec alata u fotosopu (!!??!?)
ja: ??!??!?
prodavac: znas, samo je jedna devojka pre tebe to trazila. to je teska egzotika, nigde to neces da nadjes. (!!???!?!?111)
epilog:
izlazim iz prodavnice, za 5 minuta upadam u plato, pazarim tablu, izlazim iz platoa sa kutijetinom od wacoma teskom pola kila (hm, teska egzotika) i pitam se dal da se vratim u onu prodavnicu i gadjam prodavca tablom :P
Steta sto nisi :(
Moj su dovukli iz Austrije jer ovde nije bilo :S Ne znam u cemu je bila fora, ali je izasao 50eur manje ^_^
Inace imam onaj manji i ne mogu da se bunim zato sto vise volim male povrsine :) Jos da sam znala da postoji beeeliiii... *bla, bla, bla*
ja naleteo pre mesec dana u amsterdamu na 'veliku' cetvorku za 180 evra al to je bilo *posto* sam prso sve pare na raznorazne gluposti :(
Highlander
12.6.2007, 15:16
Evo nešto i od mene. Danas sam skenirao...
http://i146.photobucket.com/albums/r246/Madjerac/Indian01_resize.jpg
za veću sliku idite na link (http://www.deviantart.com/deviation/57414138/) gde možete i da kupite print. :D
Psychon@ut
12.6.2007, 22:26
Wooow ... impresioniran sam :D. Ove "crte lica" su baš uvjerljive ...
omg zasto me ovo podseca na prey :) :Freddy:
Highlander
13.6.2007, 11:56
Wooow ... impresioniran sam :D. Ove "crte lica" su baš uvjerljive ...
Hvala. :) Trebalo bi još malo da radim na tim crtama lica, al' sam nešto lenj u poslednje vreme. :kreza:
omg zasto me ovo podseca na prey :):Freddy:
Ne znam, nisam igrao. Ideju sam dobio kad sam video knjigu "Winetou" na polici u svojoj sobi. ;)
Highlander
13.6.2007, 12:06
Sećate li se onog mog 3D rada "I-C-U"? E pa ovo je nastalo pre toga.
Taaaadaaaaaaaaaaaa, I present you "Serpentis"! :D
http://i146.photobucket.com/albums/r246/Madjerac/Serpentis_resize.jpg
Full slika na ovom linku (http://www.deviantart.com/deviation/57413507/) i klik na lupicu gde piše Full View. Pažnja: 1.3MB!:Freddy:
P.S. Znam da cevi nisu dobre, ali ko će sada da ih ispravlja...
lol, ma prey pun indijanaca :)
Nije ti los ovaj "Serpentis" Uzmi neku meku olovku, recimo B8, i izvuci neke detalje centralnom delu slike, tj na toj masini..sta je vec :) I rad ce biti 2x kvalitetniji i lepsi ;)
Slazem se sa kinteCom i toplo preporucujem 3B-4B zato sto je 8B isuvise tamna olovka :)
Highlander
14.6.2007, 18:03
Hvala na komentarima. :) Will do...
Ovo je nacrtano oko Nove godine. Nisam dobio ništa od Deda Mraza pa sam pomislio da se zaglavio u nekom dimnjaku... :D
http://i146.photobucket.com/albums/r246/Madjerac/FatSanta_resize.jpg
Full Image (http://www.deviantart.com/deviation/57414803/)
Evo jednog crteza, zasnovan je na jednoj fotografiji...
http://i15.photobucket.com/albums/a364/trens86/crtez.jpg
:)
Je l' sme ovde da se stavi crtež sa kompa (tabla+PS) ili samo ručni radovi? :icon_scra
Evo prva sličica sa kojom sam zadovoljan otkako imam tablu... i ukupno 4. stvar koju sam nacrtao...
http://www.deviantart.com/deviation/58018318/
Inače, to sam radio kao nalepnicu za rezervoar za motor (koji još nemam, a nemam ni pare, ali... :alealeee:)
Crtano odavno, 0.7 patenticom na papiru za štampač, A4... Čisto iz dosade, dok je lik gledao TV...
http://bp0.blogger.com/_mpxZs6fC3B8/Rbj7mOC2WwI/AAAAAAAAADE/ziQgHo6IGy8/s1600-h/kum_portret.jpg
Relativna sličnost :) (http://bp1.blogger.com/_mpxZs6fC3B8/RmLE1LWdw5I/AAAAAAAAAL4/Xeejzl9hj8M/s1600-h/007.jpg) Nemam fotku koja bolje prikazuje facu...
Samo je škljocnuto mobilnim i okačeno na net. Original on drži iznad kreveta. Da ne bude zabune, to mi je kum ;)
Čisto da se vidi da sam (iako retko, tj 2x u sedam godina) crtao i pre table i kompa...
Nema potrebe za kritikom tehnike, znam da je nemam, tj. da sve radim naopako, ali konstruktivni saveti su dobro došli...
PS
Iz nekog razloga nije hteo da radi IMG tag pa sam ostavio link na crtež... :a_whistli
Evo i ja nes da postavim...poshto ne posedujem skener, nemojte ocekivati da cu cesto postaljvati crteze, i ovo sam slucajno skenurao...
http://i33.photobucket.com/albums/d93/Boris_Kozma/Resizeofscan0004.jpg
^^
..moram kupiti sebi jedan tablet
Highlander
17.7.2007, 17:09
Evo jednog crteza, zasnovan je na jednoj fotografiji...
:)
Kako mi sad da znamo koliko liči? :) Daj fotografiju da ocenimo... :a_bleh:
Black Arrow
4.8.2007, 22:26
Odlucih i ja da se prikljucim ovoj temi :)
Deluje zanimljivo + moze da nauci nesto novo. Takodje, vidim da ima ljudi koji su voljni da pomognu ali se i razumeju u ovu tematiku.
Ja sam relativno nov u crtanju, ali volim crtanje i voljan sam da sljakam. Posto radim sa 3dM@niak-om na jednoj 2D igri, a on prilicno dobro crta, pokupio sam od njega neke skice (koje inace koristimo za modele u igri) pa ih sada proucavam i pokusavam sto vise da naucim od njih.
Od pribora posedujem samo 3 olovke (cuvene 2H, HB i 2B olovke), jedan sablon za krugove, jedan lenjir i jedan "liner" koji mi vise sluzi za neko brzo skiciranje i ugljene stapice. To je sve :D
Od papira posedujem obican A4 i A3 papir, kao i pak papir (dimenzija 50x70 cm i 100x70 cm) koji koristim kada crtam ugljenim stapicima. Ostalo sto bi mi trebalo od pribora (malo sada, malo sigurno i kasnije) nema sanse da nabavim u svom gradu (:(), pa cekam prvu priliku kad dodjem u Beograd da se "naoruzam". Bas sam sa 3dM@niak-om pronasao neku lepu specijalizovanu knjizaru na Vozdovcu (mislim da se tako zove taj deo grada) gde sam i uzeo vecinu stvari, tako da sam to mesto oznacio kao obaveznu "bazu" za nabavku svega i svacega za crtanje.
Mene konkretno zanima, sta bi mogao da vezbam sa ugljenim stapicima da crtam? Previse sam se navukao na crtanje olovkama, pa mislim da bi sa ugljem malo oslobodio ruku i mogao da se "razmasem".
Sve pohvale za temu kao i ljude koji ucestvuju u njoj :alealeee:
Moje skromno iskustvo sa ugljenim stapicima kaze sledece :) :
Uglavnom crtezi sa stapicima mogu biti uradjeni za veoma kratko vreme (Video sam odlicne pejzaze koji su radjeni za samo 10 min), ali nisu pogodni za detaljno crtanje sem ako se neradi na nekim bas velkim formatima. Inace se moze crtati sve i veoma se lako mogu uraditi dobre senke na crtezima. Jos nesto mada predpostavljam da ovo znas: Ako si nesto nacrtao sto zelis da sacuvas, najbolje je da crtez poprskas sprejem (nemogu sad tacno da mu se setim imena) koji se koristi kako se ugalj ne bi odvojio do povrsine papira. Svakako alternativa tom spreju je lak za kosu koji koliko sam cuo daje iste rezultate i lakse se nabavlja.
Ugljenom se crta na pak papiru, koji se lako nalazi u knjizarama...ima vise vrsta ugljena, kao i vise vrsta papira, i tu samo licno iskustvo moze pomoci sto se tice odabira. Na pr, postoji presovani ugljen koji pravi otisak slican olovci, ali, tesko se brise. Zato je dobar za akcentovanje nekih detalja i za "finis". Sto se tice brisanja, ugljen se brise najobicnijom krpom, ili gumicom, ako je potrebno obrisati koji detalj. Takoce gumica se moze koristiti i za iscrtavanje. U tu svrhu nije lose uzeti takozvanu gumicu "gnjecu" koja vise lici na plastelin.
Kao sto je Stevvan rekao, za fiksiranje je odlican lak za kosu, dok se nekad u tu svrhu koristilo pivo i ko zna sta jos...
Sto se olovaka tice, pokusaj da nabavis mekse - 3B, 5B i 8B su odlican izbor, a mozes nabaviti i one koje su 'izmedju'. Tvrdje olovke em su svetle, em se teze brisu, dok uz pomoc mekih mozes postici veoma svetle linije, kao i veoma tamne. A uz to ih je mnogo lakse obrisati =D
Ugljen obavezno uzmi prirodni, a ne 'vestacki' (presovani). Vestacki se teze brise i, po meni, vise se ponasa kao vostana bojica nego nesto drugo. Sto se laka tice, slobodno uzmi onaj za kosu. Jedina nuspojava je sto crtez pozuti sa godinama, ali ne verujem da ce se to primetiti na pak-papiru. Radi isto sto i taj 'specijalni' sprej, samo sto je znatno jeftiniji.
Ugljen je savrsen za oslobadjanje pokreta, da naucis da radis malo opustenije, ne misleci preterano na detalje. Uzmi i skrabaj do mile volje. kinteC je dao dobar savet za gumicu, "gnjeca" je najbolja ;)
Postoji jos jedna tehnika, za koju je prirodni ugljen kao stvoren zato sto se lako brise. Prvo nacrtas grubu crtez toga sto zelis da nacrtas, a onda izbrises linije rukom, tako da ti ostanu samo obrisi. Onda preko toga crtas ponovo, popravljajuci i cisteci crtez... tako mozes do besvesti, pisi pa brisi. Na kraju dobijes onaj zamuljano-nezamuljani efekat :P
Ne znam sta da crtas... ne znam koliko ti dobro ide perspektiva, mozda to? Kreni od jednostavnih oblika (kocka, kvadar, lopta, piramida, kupa, valjak) pa dokle stignes. Ili uzmi neki predmet koji ti se svidi, pa to crtaj. Najlakse se uci crtanjem iz zivota :) (e, jos kad bi meni to uslo u glavu... >_>)
Ne preporucujem koriscenje lenjira, pokusaj da naucis da crtas sto vise bez pomoci istih. Skoro pa savrsen krug je moguce nacrtati ako ga prvo skiciras, pa onda okreces papir i doradjujes dok ne lici na krug bez obzira kako papir bio okrenut :P
Od ostalih pomagala... markeri i tanki flomaster/rollerball olovke nikada nisu na odmet. Toplo preporucujem UniPin 0.1... sta god da su, valjda spadaju u jako tanke flomastere. Boje ne blede, ne 'cure' po papiru (kao sto je slucaj sa, recimo, Schneider olovkama) i suse se u sekundi, tako da nema opasnosti da slucajno zamuljas nesto rukom.
Uh, raspisah se ja... slobodno pitaj ako ti jos nesto zatreba :D
Black Arrow
5.8.2007, 1:41
Hvala svima na odgovorima!
Za sada sam prilicno dobro ovladao crtanjem perspektiva (sa 1, 2 i 3 tacke nedogleda) i uvezbao povlacenje pravih liniji vece duzine. Jos uvek nisam zadovoljan elipsama i krugovima koje slobodnorucno crtam, pa koristim sablon dok ne naucim. Ovo sam vezbao iskljucivo sa olovkama i onim tankim "liner" flomasterima, ali ugljem nisam jos probao.
Da, kao sto i rekoh u mom prethodnom postu, imam pak papir velikog formata i imam "prirodne" ugljene stapice. Takodje, naci cu lak za kosu, tako da ce to posluziti za fiksiranje crteza.
Krenucu da crtam onda ugljem neke osnovne oblike, vezbacu perspektivu i neke forme. Mislim da ce to biti dobro za pocetak.
Zanima me jedino da li negde na netu mogu da vidim crteze radjene ugljenim stapicima na pak papiru? Cisto da vidim sta ljudi uspevaju da urade i da nadjem neke smernice.
Nije to ništa posebno da bi morao da vidiš. Jednostavno crtaj sve što ti padne na pamet. Počni od neke vaze, činije ili nečeg sličnog. Ja sam crtao i to, i školjke i siluete u pokretu... Nema ograničenja! :)
Mozes videti neke radove sto su radili ucenici srednje dizajnerske skole
http://www.dizajnerska.edu.yu/galerija_crtanje.html
^To mi prvo pade na pamet.
@ Black Arrow
I ja sam oduvek bio fasciniran crtanjem, pa sam (posle čitanja knjige "Crtanje i slikanje" Brajana Bagnala) rešio da se malo "profesionalnije" oprobam. Kupio sam u "Galebu" (sjajnoj niškoj prodavnici slikarskog materijala koja više ne postoji) 1998. ugljene štapiće i rešio da probam crtanje "u uglju". Čuvao sam od ranije nekakvu fotografiju majmuna (isečak iz novina), i to je bio moj prvi model.
Namera mi je bila da samo eksperimentišem, ali je dosta dobro ispalo, pa sam (posle malo retuširanja drvenim bojama) odlučio da svoje "delo" zastaklim i okačim na zid. Evo ga i danas u mojoj radnoj sobi:
Black Arrow
5.8.2007, 13:26
Da, umalo da zaboravim, ima li na netu sta od knjiga za skinuti i procitati? Mkar nesto informativno o crtanju, neke osnove itd.
Highlander
5.8.2007, 14:00
Da, umalo da zaboravim, ima li na netu sta od knjiga za skinuti i procitati? Mkar nesto informativno o crtanju, neke osnove itd.
Imaš na torentima sve što ti treba. Ja sam tako skinuo 3 puna CD-a knjiga...:Freddy:
Po meni, najbolje knjige su od Adrew Loomis-a. Prilično su stare ali neprevaziđene.:n_klanja:
Black Arrow
5.8.2007, 14:34
Kao da sam znao, jos pre sam skinuo sve knjige od Adrew Loomis-a. Sada ce mi dobro posluziti :dedica:
Mozda neko ima neku preporuku za posebnu knjigu ili nesto slicno?
Da se nadovežem na Highlandera: odlične knjige o crtanju i crtačkim tehnikama Endrua Lumisa (Andrew Loomis) (a i još neke interesantne knjige i članke sa istom tematikom) možete naći ovde (http://www.pinwire.com/pages/Pinwire-Books.html?pinwire=2d854e337cbde44f76ec1c2aad83c4b d).
U pitanju su naslovi: "Figure Drawing for all it's Worth", "Successful Drawing", "Fun with a Pencil", "The Eye of the Painter", "Creative Illustration" i "Drawing the Head & Hands".
Knjige se mogu skinuti u PDF formatu ili kao HTM dokumenti (isto sa svim slikama).
Kada sam ih ja skidao (maj 2006.) registracija je bila obavezna, skidanje puno cepidlačenja, ali vredelo je. ;)
Black Arrow
5.8.2007, 15:22
Ja sam tih 6 knjiga doduse skinuo na drugom mestu i narezao, mislio nece mi nikad trebati, a sada ih imam :dedica: Bas cu ih sad malo pogledati, mogao bih dosta da upotrebim stvari iz tih knjigu u mojim crtezima (bar u pocetku).
Loomis obavezno :)
Najvise ces nauciti sam, kroz rad... ne bi bilo lose da se posetis neke forume o crtanju i tako naucis jos vise. Mislim da na ConceptArt.org ima dosta njih koji se bave tradicionalnim crtanjem i slikanjem i koji mogu vise da ti pomognu :)
Black Arrow
5.8.2007, 18:23
Evo, upravo sam nasao ova dva zaista dobra linka, prvi je skola crtanja na srpskom jeziku a drugi je link vezan za razne tutorijale za crtanje. Pogledajte, nadam se da ce jos nekom koristiti.
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=94806
http://www.drawspace.com/
Highlander
5.8.2007, 23:09
Drawspace nije loš sajt, još kad bi nekako mogle da se skinu lekcije... :D
Ja sam skoro na nekom sajmu kupio knjigu Daglasa Grejvsa "Postizanje sličnosti kod crtanja portreta". Malo je advance, jer treba poznavati osnovne stvari kod crtanja glave, ali ako odlučiš da crtaš i portrete eto preporuke. Ima još jedna od njega, nisam siguran kako se zove, ali je isto nešto u vezi sa gore rečenim.;)
Black Arrow
5.8.2007, 23:53
Drawspace nije loš sajt, još kad bi nekako mogle da se skinu lekcije... :D
Samo se registujes i sve je besplatno. Bar sam ja tako ucinio i sve sljaka.
Samo se registujes i sve je besplatno. Bar sam ja tako ucinio i sve sljaka.
Jeste, ali možeš da gledaš lekcije samo online. Da bi skinuo pdf format lekcije treba da platiš oko $10, čini mi se... Ja imam dial-up, pa mi se ne isplati baš da vežbam online. :)
Black Arrow
6.8.2007, 1:05
Blah... To je bas glupo od njih. Mislim, meni nije frka, jer imam ADSL ali neko ko nema stalnu konekciju :n-cc2:
Loomis obavezno :)
Najvise ces nauciti sam, kroz rad... ne bi bilo lose da se posetis neke forume o crtanju i tako naucis jos vise. Mislim da na ConceptArt.org ima dosta njih koji se bave tradicionalnim crtanjem i slikanjem i koji mogu vise da ti pomognu :)
Obrati pažnju na njene reči:
Najvise ces nauciti sam, kroz rad...
znači što više crtanja, crtanja, crtanja, posmatranja, razmišljanja ... i naravno nauke ali ipak na prvom mestu moraš da crtaš do iznemoglosti.
Bilo je dana kada sam dobijao grčeve u rukama od crtanja, tada sam za neke mišiće ustanovio da postoje, do tada niti sam ih primećivao niti znao da postoje.
Black Arrow
6.8.2007, 12:13
Bilo je dana kada sam dobijao grčeve u rukama od crtanja, tada sam za neke mišiće ustanovio da postoje, do tada niti sam ih primećivao niti znao da postoje.
To se zove upornost :alealeee:
Evo i moja prva dva rada sa olovkom, prvi rad je "podsetnik" za crtanje perspektiva sa 1, 2 i 3 tacke nedogleda a drugi crtez je vezba za jednu formu iz tutorijala.
http://aycu26.webshots.com/image/22505/2004605678533444814_th.jpg (http://allyoucanupload.webshots.com/v/2004605678533444814)
http://aycu20.webshots.com/image/24419/2001506667270159111_th.jpg (http://allyoucanupload.webshots.com/v/2001506667270159111)
Kako vam se cini?
Highlander
24.8.2007, 2:15
Crtao sam malo pre neko veče. Ovo je neka devojka sa naslovne strane Forma Ideale kataloga koji sam negde našao u sobi... Moj brat kaže da ne liči, ali ja mislim da mi je ovo prvi "uspešan" portret. :D
http://i146.photobucket.com/albums/r246/Madjerac/Unknown_girl_01.jpg
EDIT: Zaboravih da napomenem da sam ovo uslikao mobilnim i kasnije samo desaturisao u PS-u zato što je papir bio plav. :kreza:
Crtao sam pre neki dan ovo svom sinu....Naravno on je ocenio da fale obrve i dodao ih :) ...a i ove krstice i "slova":)))
A evo i neki crtezi mog sina Mihajla.Ima 3 godine i 10 meseci i obozava da crta.
...i jos neki....:)
Interesantno ovde kako se snasao da pogodi broj boja, iako ne razume brojeve vece od 6-7. Dok sam ja bojio Hulka on sedi preko puta mene i crta vodene boje.I svaki put pipne olovkom krug sa bojom i kaze "...sad crtam tebe..." !!!!!!! I dok sam ja to primetio (mislio sam da pokusava da "utopi" flomaster u boju,-glupi ja,prim.aut.) i pitam ga sto to radi, a on slegne ramenima i kaze "Pa crtam" :):):) Tu sam ga malo zbunio pa je kod zadnje kolone pogresio za jedan krug (ima tacno 21 boje)!!!!:):):)
Bumblebee Autobot
Ne ljuti se covece
i Razne bube
Evo samo jos jedna i necu vise da spamujem...
vise na http://bansek.8m.com
Nisu losi crtezi, dobar je mali :)
...ali...ovde bi trebalo stavljati crteze/slike clanova SK foruma...
Dakle, neka ti se sin registruje :D
LOL
(sorry za off al kad sam OVO vidio,opalio sam se smijati ko lud) :rofl:
Nego ljudi,treba mi savjet koji se tice skeniranja (vidim da vecina vas skenira crteze pa rekoh da pitam) :
Imam veliki broj svojih crteza (portreti,pejzazi,grafitti) koje bi skenirao i postavio ovde.
Koja je najbolja rezolucija za crteze,da dobijem sliku prihvatljivu za forum ~100 KB a da bude prihvatljivog kvaliteta?
Hvala.
Skeniraj na sto vecoj rezoluciji, a onda smanji u Photoshopu :) (ides na Save for Web i tamo podesis kvalitet kako tebi najvise odgovara - ja obicno cuvam na 85)
A evo i neki crtezi mog sina Mihajla.Ima 3 godine i 10 meseci i obozava da crta.
Genijalno :)
1 i 6 se meni najviše sviđaju (šestica pogotovo), mada i ostali razbijaju. :)
Nek je živ i zdrav mali, i okači još neke slike. :)
Kah... truli, bezosećajni kapitalisto :D
(ides na Save for Web i tamo podesis kvalitet kako tebi najvise odgovara - ja obicno cuvam na 85)
Ja skoro uvek na 70 :) .
Ne znam zašto, ali broj 7 je zakon! :) (a i živim u zgradi 77 :) ).
Jeste, 7 je genijalan broj :P
Cuvam izmedju 60 i 100, sve zavisi od slike, ali najcesce na 85. 75 isto nije lose.. eksperimentisanje, eksperimentisanje :)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.