Prikaži potpunu verziju : BIOS POST kodovi "Beep"...
Šra znače dugački i kratki beep-ovi koji se čuju sa "biper" zvučnika na matičnoj ploči ??? kako da znam njihovo značenje ?
Bipovi takozvani "POST CODE" se razlikuju u zavisnosti od proizvođača BIOS-a na matičnoj ploči na dole navedenim
linkovima ćeš pronači objašnjenja za najčešće korišćene BIOS-e (Proizvođače) kao što su : AWARD , AMI , IBM , PHOENIX , WINBIOS ..
LINK 1. (http://www.computerhope.com/beep.htm)
LINK 2. (http://www.technick.net/public/code/cp_dpage.php?aiocp_dp=guide_beep_codes)
Takođ pojedini proizvođči matičnih ploča su počeli da forsiraju i detekciju problema preko LED Displeja ....
Detaljija objašnjenja na tu temu će te najlakše pronaći u knjigicama koje se dobijaju uz maticzne ploče ili na sajtu
proizvođača matične ploće sa kojom imate problem.
U ovom topiku takođe možete postovati vaše probleme koji su vezani za EPROM čipove (BIOS-e)...
Imam maticnu plocu ASUS A8N32 - SLI Deluxe i posle gasenja racunara (ne restarta ) i ponovnog paljenja, racunar me obavestava ( pre podizanja sistema ) da ne moze da ucita moje postavke u BIOS-u nego da izaberem set-up biosa ili default podesavanja. Kada samo restartujem racunar to se ne desava. Da li je otisla baterija na maticnoj ili nesto drugo i ako je baterija koji je ispravan nacin da se ona zameni?
Hvala
Deluje kao da je baterija u pitanju. Dovoljno je da je zameniš istom takvom i problem bi trebalo da nestane. Najšeće se koristi baterija tipa CR2032. Gledaj da uzmeš neku kvalitetnu (Varta npr.), jer one sa buvljaka neće trajati dugo.
Vladimir Majakovski
12.11.2008, 8:00
Zar ne bi trebao i sat da "šteka" ako je baterija?
Da nije neko probao dizati takt procesoru?
*1LaStDaNcE*
8.12.2008, 11:41
pozdrav.
komp mi je poblesavio, na svakih par minuta ispusta ovaj zvuk:
http://www.mediafire.com/?gkzwicn0bmi
(snimljeno telefonom, mozda je malo losiji zvuk)
kada nista ne radim, onda se ne cuje, a cim ukljucim npr. Quake, pocne tako da pisti ili sta god... ponekad isto i kada sam na netu ili kada bilo sta drugo radim na kompu.
prvo nisam mogla ni da ga upalim (znaci vec dok se dize sistem pocne taj zvuk da se cuje, i tako 30ak sekundi i sam se ugasi). onda sam isla u setup i stavila load optimized defaults i onda je celo vece, celu noc i pola sutrasnjeg dana bilo sve u redu. a sada se eto tako cuje svakih par minuta, a nece da se ugasi.
e sad.
jedino sto sam menjala je dvd rezac. imala sam pionir (ata), sada sam uzela slican, isto pionir, samo sata.
prvo sam mislila da je mozda zbog toga, ali i kada vratim stari, opet se to cuje.
nesto sam kopala po netu i dosla do zakljucka da je mozda do memorije. izvadila sam jednu od 512 i opet isto, pa sam je vratila, a kad sam izvadila drugu prestalo je na nekih sat vremena. evo sad izgleda opet pocinje...
znaci nemam predstavu sta mu je ...
:confused::confused::confused:
Meni ovo liči na neki alarm...najverovatnije pregrevanje procesora. Pogledaj temp procesora u BIOS-u. Moguće da čak nije ni visoka, ali da je alarm postavljen na neku nisku vrednost (npr. da se aktivira na 40°C). Ne piše ti u profilu koju konfiguraciju imaš, tako da bi bilo lepo da je napišeš. :)
*1LaStDaNcE*
11.12.2008, 17:59
moguce da je do toga (temperatura) posto je u redu kad ga ukljucim, a onda posle nekih 15ak-20 minuta pocne da pisti. provericu na koliko je podeseno.
dakle, pokusala sam da izvadim jednu, pa drugu memoriju, nije to.
stavila sam load optimized defaults, nije ni to pomoglo.
izvadila sam baterijicu, sacekala malo, vratila -- nije ni to.
a sada se cuje cak i kada nista ne radim, samo pocne da zavija odjednom :confused:
a pre neki dan se desavalo ovo -- ubacim par pesama u winamp i na pocetku svake pesme pocne da pisti na 10ak sekundi i onda prestane....i onda opet kad pocne sledeca pesma..itd.. :eek:
inace, ploca mi je abit an7, procesor amd athlon xp 2500+, dva rama po 512 (kingston i geil), hard 80gb.
flamingos
11.12.2008, 18:16
mislim da ova ploca pisti zbog dve razlicite marke ram memorije(kingston i geil) obicno uvek mora biti iste marke i istih latencija memorija da bi sve bilo ok..kad si rekla da kad si izvadila jedan modul bilo je u redu..rekao bih da ti ta ploca polako odlazi u zasluzenu penziju..a mnogi su imali raznih problema sa tim abit plocama..
*1LaStDaNcE*
11.12.2008, 18:21
pa odavno sam stavila tu kingston memoriju i sve je bilo u redu do sada.
a i kad sam izvadila jednu memoriju bilo je ok neko vreme, ali je opet pocelo da pisti. pa sam onda vratila tu, a izvadila drugu. i opet isto - bilo je u redu sat vremena i opet pocelo...
ne znam da li u servis da ga nosim ili pravo u kontejner. :kreza:
evo sad pisti, a nista mu ne radiiiiiiiiiim ....
speed fan sam instalirala>
http://img216.imageshack.us/img216/7536/93913328lx6.th.png (http://img216.imageshack.us/my.php?image=93913328lx6.png)
EDIT>
u biosu pise da je cpu alarm temperature 75C, a ispod pise da je temperatura 77-78... pa sam pomerila na 80 alarm temp. i sad mi je ukljucen speedfan, cim predje 80 pocne da pisti.
ammm....jel ok da bude tako puno? sh'a da mu radim?
flamingos
11.12.2008, 20:33
hmm,pregrejava se procesor..nije to dobra temperatura za njega..kupi za pocetak jedan 80mm ventilator za 600din i montiraj ga da duva direktno n procesor trebalo bi da mu spusti tempo bar malo..ako to ne pomogne..nosi u servis..mada meni lici da polako odlazi elektronika na ploci sto rezultuje viskokom temp procesora..
*1LaStDaNcE*
12.12.2008, 19:27
omg. desilo se sledece.
pamenjakovici su hteli da ukljuce ventilator i umesto u "fan" su ushtekali u "ccmos" :boodala:
i deslio se to da se kompjuter (kada su pokusali da ga ukljuce) samo na sekund upalio i cvrc. ugasio se i sad ne moze da se upali.
what happened??? :eek:
Ne bi trebalo da se išta desilo. Izvucite ga iz struje pa pokušajte ponovo...i sklonite vent sa CCMOS-a! :P
*1LaStDaNcE*
15.12.2008, 10:46
pokusali. uopste ne reaguje.
sve sam iskljucila, ocistila (napajanje, kulere, slotove za memoriju...), vratila sve i opet nece :eek:
na maticnoj svetli ona lampica, pa pretpostavljam da je tu sve u redu??
nije mi jasno sta moze da bude :confused:
Jel prebrisano vlaznom krpom:rofl:
Ma moralo bi da radi...Probaj ponovo..i proveri napajanje:a_whistli
*1LaStDaNcE*
15.12.2008, 11:34
ubaceno drugo napajanje, ubacena cak i druga baterija, opet nece. ama bas nista. :paranoia:
moje pitanje je -- da li nekome bilo sta drugo pada na pamet?? tipa da je riknuo procesor ili maticna ili biiiiilo sta osim sto svi misle da je do napajanja?? i dalje mislim da je neka glupost i da ce proraditi i da ne moram bas da ga nosim u servis :D
Najverovatnije memorija.
To ako čistiš komp pa ne gurneš memoriju do kraja, ili čistiš prašinu sa izvađenim memorijama pa ti uđe prašina u slot, pa posle nema dobar kontakt.
Izvuci module, izduvaj slotove, nekoliko puta gurni i izvuci module, na kraju ih vrati i dobro pritisni. Ako se ploča mnogo ugima na tom mestu, pridržavaj je sa strane.
MC WyYt ?1
17.2.2009, 17:42
sta znaci jedan duuugacak beeeeeeeeeeeeep kad restartujem racunar?
a zasto ne bi malo pogledao one linkove gore,ili bar stavi koju `masinu` imas,pa mi koji smo dobre volje,da ti kazemo sta znaci???
Proveri, poshto si vadio grafichku, da pri tome nisi pomerio ram iz lezhishta (malo verovatno) ili da li si prikljuchio sve kablove (od kartice, od front panela, sve si to mogao da zakachish, a neshto od toga se lako izvuche). Ako ni to ne pomogne, slobodno izvadi jednu po jednu komponentu (samo nemoj procesor i njegov kuler dirati) sa ploche pa je vrati i onda probaj. Ali pazhljivo to radi, i vodi rachuna o kablovima
Kad uključim računar čuje se jedan dugačak beeeep pa tri kratka. Pogledao sam manual i piše da to znači no VGA detected (znači neispravna grafika). Onda sledi kratka pauza pa kratak beep (VGA detected). Posle toga Windows se pokrene i sve radi normalno. Ne dešava se kad resetujem računar. U servisu kažu da se drugom grafičkom ne pišti i da je koristim dok mogu . Grafička je XFX 8600GT sa pasivnim hlađenjem.
Pa koristi je dokle mozes. I ovako nije neka grafika (po danasnjim standardima) i ako se nesto desi (ne dao bog) uvek mozes za 50-60e bolju grafiku od te da uzmes. :)
Pozdrav svima.
Da li neko zna koje beep kodove koriste gigabyte maticne ploce?
Moja matična je GA-P55-UD3 bios verzija F3.
Inače problem je što se ponekad nečuje 1 kratak beep pri paljenju racunara koji označava da se sistem uspešno podigao, i kasnije za vreme rada se čuje 1 kratak. Na core temp temperatura neide preko 45 stepena a u biosu je podešeno da obaveštava na 70 stepeni.
Komp sam tek uzeo a konfiguracija je sledeća:
intel i5
gigabyte GA-P55-UD3
gigabyte HD4770 1Gb GDDR5
KINGSTON 2GB 1600MHz DDR3 KHX1600C9D3/2G
CM elite 420W
OS je windows 7 64 bit
Da li vredi opet instalirati windows, ili da skinem novu veryiju biosa F5.
Hvala na odgovorima
:)
Pronašao sam koji bios koristim, AWARD. ( http://biosagentplus.com/ )
Ako se nevaram problem je u RAM u.
Jel ima neko neki savet kako to da rešim (probao sam da je izvadim i vratim).
Belfegor
13.12.2009, 22:23
da ne pravim novu temu....
pre nekog vremena imao sam problem sa kucanjem racunara...zamrzne ma par sekundi pa krene...jedan bios update je sve sredio...
posle sam instalirao w7, ali zbog problema oko mrezne karte morao sam da se vratim na xp i to last edition...problem je sledeci, posle instalacije windowsa pri svakom paljenju mi izlazi overclock faild, zatim ide F1 i zamrzavanje slike pri ucitavanju windowsa...juce pri startovanju pc-a opet nova poruka koju nisam procitao (moja greska) samo je na kraju pisalo press any key to continue... i mrka kapa, posle reseta monitor nije reagovao na paljenje pc-a nego i dalje blinkao kao da je pc ugasen...morao sam da izvadim bateriju na ploci da bi je resetovao i posle toga mi je opet ucitan stari bios, ali i dalje imam overclock problem...testovi citaju sve normalno...troubleshot isto...
da, konfiguracija je ona na profilu
Ako može neko da posavjetuje,"problem" je slijedeći;Prilikom botovanja uopšte nema bilo kakvog beep-a,racunar radi normalno.Bios model Award.Da li postoji mogucnost da je nesto pred rikavanje?
Pre ce biti da ti se zvucnik otkacio ili je izgoreo. Ako ti komp radi ne opterecuj se glupostima.
Zvučnici su ispravni,samo mi izvlači živce zbog čega se ne čuje.Kad je prije par dana bilo sve ok.
Beeper se nalazi u kucistu, nema veze sa obicnim zvucnicima.
U prevodu,trebalo bi da je sve u redu.Ako je problem sa zvucnikom na maticnoj.Mada negdje savjetuju da postoji mogućnost da RAM pravi probleme.
Pravis problem gde ga nema :). Da ti imas bilo kakav problem sa memorijom on bi se ispoljio na mnogo nacina do sad.
Beeper nije fizicki na ploci, vec se kaci na nju. Izgleda slicno ovome:
http://blstb.msn.com/i/C5/6B88AD25C1F48570B711914BB46B1.jpg
Hvala,nadam se da je to u pitanju.
naime i ja imam problem jedno vreme normalno radi al kad ga pomerim malo ili samo raskacim kablove za monitor usb- i sl on nece da se upali (tj ne daje takozvani BEEP) nosio sam kod majstora zamenio napajanje i graficku i o5 isto
LoneWolf
11.11.2010, 21:56
Konfiguracija ASUS P5B desktop, 2 x 1 gb ram, detalje vidite sami.
Problem : pri startanju mi daje 3 jednolična bipa, ili jedan kraći a dva duža, zavisno kako kad, ili sam oguglao pa ne primjetim razliku?
Probao : brisati ramove gumicom, obrisao, mijenjao slotove, 1 pa 3, 2 pa 4, vadio prvi ram i istestirao na svim slotovima, vadio drugi ram i istestirao na svim slotovima, i dalje pišti.
Šta da radim? :confused:
JohnnyNT
11.11.2010, 22:14
Izvadi oba modula i vidi da li i dalje dobijaš iste bipove.
Ako se dešava isto, najverovatnije je u pitanju kvar matične, možda možeš da rešiš problem zamenom baterije ili flešovanjem biosa (mada, mala je šansa što se tiče zadnja dva predloga...).
LoneWolf
11.11.2010, 22:30
Izvadi oba modula i vidi da li i dalje dobijaš iste bipove.
Ako se dešava isto, najverovatnije je u pitanju kvar matične, možda možeš da rešiš problem zamenom baterije ili flešovanjem biosa (mada, mala je šansa što se tiče zadnja dva predloga...).
Izvadio oba modula, dobijam opet iste bipove.
JohnnyNT
11.11.2010, 22:42
Onda, kao što rekoh gore.Možeš i da probaš module na nekom drugom kompu ali (gotovo sigurno) ćeš utvrditi da rade.Pokušaj i reset BIOS-a ako već nisi.
LoneWolf
11.11.2010, 22:54
Onda, kao što rekoh gore.Možeš i da probaš module na nekom drugom kompu ali (gotovo sigurno) ćeš utvrditi da rade.Pokušaj i reset BIOS-a ako već nisi.
Ne mogu da izvadim bateriju, gubljenjem strpljenja sam trenutno oslabio svoj "refleks na tačnost pokreta" - šta sad?
JohnnyNT
11.11.2010, 23:00
Skuvaj kaficu (ili čaj, ako od kafe ne možeš da spavaš) ( :D ) pa polako resetuj taj BIOS pomoću džampera (detaljnije (http://www.wikihow.com/Reset-Your-BIOS)).
Pa sutra probaj te module na nekom drugom kompu, ako rade menjaj bateriju i flešuj BIOS, ako opet ne rade menjaj matičnu...
A možeš da sačekaš da se neko mudriji javi i da ti drugačiji odgovor, mada ne verujem :D
LoneWolf
11.11.2010, 23:25
Sad sam izvadio bateriju, zamjenio nekom starom s matorog pentiuma dvice i radilo je na jednom ram modulu od 1 gb, uz poruku overclocking failed ku**c-palac nakon čega mi normalno očita windows pa sam sad ubacio i drugi ram i OPET pišti kad su 2 unutra.
Interesantno je da NE PIŠTI kad ubacim SAME ramove po 1 a kad ih ubacim zajedno u keca i tricu kako su radili dosad - onda počne pištanje...
Koji mu je? :nov_mad2::mad::nov_mad2:
Napiši celu konfu sa sve napajanjem.
Meni izgleda kao da je crkao jedan od ta dva RAM-a (ili oba) ili kao da je crklo nešto na ploči (slotovi, čipset riknjava, bilo šta od nekog strujnog udara).
matična, što ne probaš drugi RAM koji je sigurno ispravan ili kad digneš sistem probaj 1 po 1 RAM u memtest-u?
JohnnyNT
12.11.2010, 11:29
Sad sam izvadio bateriju, zamjenio nekom starom s matorog pentiuma dvice i radilo je na jednom ram modulu od 1 gb, uz poruku overclocking failed ku**c-palac nakon čega mi normalno očita windows pa sam sad ubacio i drugi ram i OPET pišti kad su 2 unutra.
Interesantno je da NE PIŠTI kad ubacim SAME ramove po 1 a kad ih ubacim zajedno u keca i tricu kako su radili dosad - onda počne pištanje...
Koji mu je? :nov_mad2::mad::nov_mad2:
Pa onda jedan modul nije ispravan...
Evo kodova
http://www.bioscentral.com/beepcodes/amibeep.htm
trebalo bi da su ovi gore kodovi za tvoju plocu, bar tako pise u upustvu za istu.
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5B/e2620_p5b.pdf
Mada meni sve ovo deluje kao neki power error, meni se desavalo na nekim starim racunarima, ono 80 conductor ide crap... Ne mogu da ubacim vise od jednog harda jer ga windows ne prepoznaje, cak ni cd-rom... Kad se zameni napajanje sve bude ok... Probaj to ako imas jos jedan komp taman zameni za momenat napajanje vidi da li je isti problem...
LoneWolf
12.11.2010, 15:15
Napiši celu konfu sa sve napajanjem.
Meni izgleda kao da je crkao jedan od ta dva RAM-a (ili oba) ili kao da je crklo nešto na ploči (slotovi, čipset riknjava, bilo šta od nekog strujnog udara).
ASUS P5B
2X1 GB DDR2 Corsair XFX
HDD 500 GB
ATi 2400 PRO PCI
na ploču nakačeno 6 kulera od toga 1 Blue orb i 1 Red orb a ostala 4 su standardne veličine (ako je bitno za potrošnju).
"Napoj" je 550 W brendiran tako da u njega najmanje sumnjam.
Izvadio sam drugi HDD od 500 da olakšam napajanju jer sam na njega prvog sumnjao, no u drugoj konfiguraciji sa i5 procesorom to isto napajanje radi besprijekorno.
Napominjem, sa modulom od 2 GB je do juče radio najnormalnije u kombinaciji 1-3 (jedan u prvom, drugi mem. modul u trećem slotu na ploči) a odjednom se desilo to pištanje.
Kad sam izvadio jedan modul a drugi ostavio "uštekan" na prvom slotu, sve je proradilo. Zamjenio sam CMOS bateriju a kad ponovo vratim slotove kako su bili i ubacim oba modula čuje se to pištanje koje me zbunjuje iz razloga što OBA modula kad rade samostalno na slotu br. 1 NE PRAVE probleme i nema pištanja. :confused:
Onda možeš već da pretpostaviš da je jedan slot crk'o.
A kad ubaciš samo jedan modul u treći slot?
Imam gigabyte ga-m55s-s3 maticnu,i nece da se upali.nece cak ni bios. samo pisti pa prestane pa nasravi do besvesti.sta je ovo?
EDIT:Popravio produvavanjem kontakata.
water wizard
29.12.2010, 22:50
ASUS P5B
2X1 GB DDR2 Corsair XFX
HDD 500 GB
ATi 2400 PRO PCI
na ploču nakačeno 6 kulera od toga 1 Blue orb i 1 Red orb a ostala 4 su standardne veličine (ako je bitno za potrošnju).
"Napoj" je 550 W brendiran tako da u njega najmanje sumnjam.
Izvadio sam drugi HDD od 500 da olakšam napajanju jer sam na njega prvog sumnjao, no u drugoj konfiguraciji sa i5 procesorom to isto napajanje radi besprijekorno.
Napominjem, sa modulom od 2 GB je do juče radio najnormalnije u kombinaciji 1-3 (jedan u prvom, drugi mem. modul u trećem slotu na ploči) a odjednom se desilo to pištanje.
Kad sam izvadio jedan modul a drugi ostavio "uštekan" na prvom slotu, sve je proradilo. Zamjenio sam CMOS bateriju a kad ponovo vratim slotove kako su bili i ubacim oba modula čuje se to pištanje koje me zbunjuje iz razloga što OBA modula kad rade samostalno na slotu br. 1 NE PRAVE probleme i nema pištanja. :confused:
dodaj malo voltažu na memoriju
Ploča je MSI NF 520T C35
BIOS je AMI
Od pre max mesec dana pri uključivanju i restratu računara čuje se ovo >>mp3<< (http://www.filedropper.com/dscn1559_1). Probao sam da izvadim bateriju sa ploče i vratio je , ali opet isto.
Kako sam kupio nov (CPU, GPU, RAM ,MOBO) 2009. god. i prvi put uključio, čula su se dva "pištanja" (kao prvi sa snimka).
Ne mogu da provalim tacno iz snimka sta se desava. Odes lepo na MSI-jev sajt, nadjes plocu, i u download sekciji ces naci upustvo maticne ploce (ako nemas stampanu verziju) i pronadji sta beep znaci.
Ne mogu da provalim tacno iz snimka sta se desava. Odes lepo na MSI-jev sajt, nadjes plocu, i u download sekciji ces naci upustvo maticne ploce (ako nemas stampanu verziju) i pronadji sta beep znaci.
Imam štampanu knjižicu od MSI ploče, ali tu nema opis šta znače "beep" kodovi. Pokušao sam da download-ujem verziju sa neta, ali tu ima sve isto kao što ja imam.
Any idea?
Da li su "beep" kodovi isti za sve MSI matične ploče koje koriste AMI BIOS?
Aleksic01
18.9.2012, 18:37
Šta u Phoenix BIOS-u znaci jedan dugi i dva kratka beep-a neposredno pri pokretanju laptopa...po standardu u pitanju je graficka kartica ali mi nije jasno citanje za Phoneix bios u formatu 1-1-3-1 ili 2-2-1-2 itd...kako bi se ovaj beep procitao u tom formatu ?
treba li da brinem ako prilikom paljenja racunara cujem 1 beep-beep tokom posta, a sistem se dize i radi skroz normalno?
http://www.computerhope.com/beep.htm
bios je ami, ovde pise da je to ili normalno ili parity circuit failure. u cemu je razlika izmedju tog standardnog beepa i ovog problematicnog?
Pozdrav,
Dobio sam racunar od drugara na kome je bio xp,nakon instalacije win 7 radio je kratko i ubrzo se kod paljenja racunara pojavilo missinog bootable m..,i posle toga sistema nije bilo.Razmisljah laicki o problemi i odlucih da instaliram win 7 na mom racunaru i prebacim hard sa novom ins. win 7.Posle toga se pojavilo NISTA samo bip,mislim da je problem u biosu.Na mom racunaru sam obavio ins win 7 sa HDD od novog racunara i ostavih ga u kucistu, tj radi sve OK.Kako resiti problem?Prilazem sliku unutrasnjosti racunara,ako ista pomaže.Ja sam probao sa vađenjem baterija biosa i vadjenjm ram memorije.Inače bio je duzine 10s pa pauza 10 s...ekran je crn.
Hvala!
Proveri da li je graficka legla dobro (ako jeste, prebaci na integrisanu). Probaj drugo napajanje.
Pozz,
Kako dosao, tako i otisao problem.Izvadih memoriju vratio i proradilo.ALI, ALI opet problem kada se podigao sistem bio je od asus ploce,ako to ima neko znacenje ,pa odlucih da podignem novi.I sve je bilo ok do 53% kad se pojavi ovo-slika u prilogu.Nisam nasao temu sa ovim naslovom pa me uputite ako ima ili mi dajte sugestije.Hvala!
Ne mogu da nadjem temu ali ova je slicna.Nece da udje u bios.U pitanju je msi H61M-p23 maticna.Probao sam sva dugmad da isstiscem ali ne vredi.udje negde ali to nije bios.Kad stisnem ESC onda me odvede u neki meni ali nista konkretno.za ovu maticnu pise da se na F11 ulazi u bios bot meny (tako nesto),medjutim kad to stiskam komp ne reaguje.
water wizard
1.7.2017, 18:57
delete?
ako neće moraćeš da resetuješ bios..
Probao sam esc,f1 f2 f8 f10 f11 f12 delete i nece.To se radi kad se izvadi baterija???Moracu da nadjem nekog strucnijeg jer sam cuo da to treba da radi neko ko se razume.Hvala
water wizard
1.7.2017, 22:25
možda ti je namešteno na ekstra fast boot dal beše upališ pa dok se pali ugasiš na dugme skoro sam to radio i već sam zaboravio kako beše ima na google pa što i da pamtim :D
Ne znam ti ja to.Kucao sam na googlu ali ne znam sta da trazim :D:D.Inace kad se pali komp ne pise nigde dole u uglu ili gore npr. : pres f2 to setup ili slicno,vec samo logo od maticne i pokrene sistem.Upravo sam ugasio komp pa upalio.Upali se za 40 sekundi sve sa zvukom
water wizard
1.7.2017, 22:46
probaj da tražiš enter bios fast boot
Uspeo sam.Dva puta sam vadio bateriju i udje u bios na del.Hvala,pozdrav
Da ne otvaram novu temu napisacu ovde problematiku,pa ako je neko imao slicnih problema,neka se javi i neka kaze sta bi moglo da bude uzrok.
Sad cu morati bas da se raspisem.Pre jedno mesec dana ugasim ja normalno racunar posle nocnog igranja multiplayera bf1....Probudim se ujutru i krenem da ga startujem.Odjednom cuje se 2x3bipa sto mi je odmah bilo sumnjivo...Resetujem ja komp nekoliko puta i win se normalno upali.Sve okej radi,nema nikakvih problem...Prodje nekoliko dana i opet isto...Ugasim racunar i ono tap,opet 2x3bipa....Nista ja tu nisam cacka,reset par puta i tap pojavi mi se slikica koju sam postovao upravo....
Odradi on lepo proces kao sa slike i komp radi bez problema...Upustim se ja sa kolegama sa foruma u neku raspravu oko memorije i brzine iste i to me nesto navede na ideju da nesto probam oko klokova memorije da promenim..Nije sad ni bitno oko cega je bila tema,ali koga zanima i na forumu u jednoj od tema...Uglavnom promenim ja frekvencije i krenem da startujem komp,medjutim on se totalno zamrzao,pali se,gasi se kao sumanut i nista....Pojavi se samo dualbios,ali ne dozvoljava nista,znaci aman bas nista..Ne mogu da udjem ni u bios da vratim na def podesavanja...
Stacu,alat u ruke,otvaraj kuciste,vadi bateriju,cackaj.pokusavaj reset,nista...Cupaj module memorije,jedan po jedan,isprobavaj na integrisanu graficku,jok,baci sliku,dual bios i to je to,pali se i gasi se do mile volje..Kada mi je nestalo ideja resim ja da odnesem komp u servis.Inace ovde u sm ga nedam nikom jer niko mi i ne moze nista reci,sto ja sam znam,cak sta vise,mislim da mogu da im drzim mnogima casove,ali dobro,ne bi da se hvalim...Uglavnom odnsem ja komp u servis kod jednog jedinog coveka za koga sam smatrao da mozda moze nesto da uradi..Jok,ne moze covek nista.Zove,kaze,crkla ploca,ne moze i da se flesuje,nema leka...jedino nova ploca..
Meni klapna pred oci...Kako,zasto,kako moze bios da pukne zato sto sam ja cacnuo frekvencije rama....Nije moguce da nece da ga vrati na def podesavanja...Dzamperovanje,nista ne pomaze...Vec sam poceo da vrtim oglase.Besan i ne znam sta cu sa sobom..Da kupujem polovnu plocu,macku u dzaku,da dajem 50,60 e od onoga sto stedim za novu graficku,stvarno bedak...Sine meni jedna ideja i reko ajd da pokusam jos to....RESET + POWER zajedno.Probam ja i op,pokrenem opet DUALBIOS kao sa slike i startuje se komp...U tom nekom periodu sam bio i odsutan i sa foruma u pola rasprave oko memorije...Nisam hteo ni da kazem kolegama tamo u temi kakva me beda snasla zbog radoznalosti....
Radilo je to sve super upravo do ovog momenta...Odem ja u device manager kad ono imam sta i da vidim....Moj komp vise ne radi u ahci modu :mad: .Znaci imam bogalje,a ne hard disk i ssd....Posto sam svoje vremeno ispostovao proceduru u regedit,svuda upisao 0,podesio sve,kontam da se to jednostavno samo u biosu promenila vrednost i reko,sad cu da caskom skocim do biosa....Epilog price je da sam promenio sa IDE na AHCI i da komp opet nije hteo dase upali...Ajd kontam nece da se digne win,par puta pokusao i jok...Verovatno se opet u registrima vrednosti zeznule,ali sta se desava.Resetujem ja komp i opet nece ni u bios...Potpuno ista fora kao ona kada sam promenio vrednosti za memoriju...NI vau,pali se,gasi se,ali nista od njega..Uci u bios nemoguca misija..Cak sta vise posle prvog reseta kada sam video da nece u ahcio,mogao sam ustvari uci u bios i vratio sam na IDE,li nakon toga,niti je hteo win da se podigne,niti bilo sta...U bios da udje nece,opet mrtav...JA ponovo reset + power i opet dobijem prozorce od DUALBIOS I updating...Evo sad komp radi :mad: .Zna li neko sta se desava,jel ja to ne smem da cacknem nista u biosu da komp ne bi se upokoio. :facepalm
Proveri ti kondezatore na ploči, da li ima naduvenih ili slično.
@ Sajevac
Odradi reflash BIOS-a, to je najbrze resenje. Ukoliko to nije moguce onda je verovatno cip na ploci ostecen.
Lex,sada radi i radice ko zna dokle.Ako si pratio moje izlaganje kompletno....Problem nastaje kada se promeni neko od podesavanja....Okej su kondezatori,nema naduvenih...Gledao sam...Da ih skidam i da merim vrednosti,za to nemam zivaca..Mislim da nije vredno toga....Inace u jednom momentu kada mi je win bio zakucao usled svog tog cackanja odradio sam i system restore,da li je moguce da su se u registru podesavanja promenila i da zato nece da se vrati u ahci...To naravno nema veze sa tim sto ploca i bios brljave.....
water wizard
4.1.2020, 22:46
to sa prve slike ti je restore beckup biosa koji se pokrenuo jer je primarni corrupted, pa ako se restorovao moguće da je starija verzija, probaj prvo zameni bateriju, load optimized defaults, achi se namešta u biosu pa se instalira windows, obično neće da radi win ako ga promeniš posle...
Znači stavi novu bateriju i vidi koja ti je verzija biosa
to sa prve slike ti je restore beckup biosa koji se pokrenuo jer je primarni corrupted, pa ako se restorovao moguće da je starija verzija, probaj prvo zameni bateriju, load optimized defaults, achi se namešta u biosu pa se instalira windows, obično neće da radi win ako ga promeniš posle...
Znači stavi novu bateriju i vidi koja ti je verzija biosa
Ali vodeni ja znam da se to namesta pre instalacije,ili u suprotnom moras u registru da pojedine vrednosti stavis na 0 pa onda da prebacis na AHCI da bi radio...To sam milion puta radio i nije bilo problema...Ubrzanja su prilicna na ssd.....Cak i da nisam uspeo da podesim,ne bi smeo bios da puca...Ne znam sta se desava...
water wizard
4.1.2020, 23:25
vidi prvo bios da se stabilizuje pa posle ćeš da rešavaš windows
Sad nece da udje uopste u win....
water wizard
5.1.2020, 0:19
jel namešten achi u bios?
Povadi memorijske štapiće i očisti bakarne kontakte na njima, zatim clear cmos. Popij kafu pa lagano :)
Odradio sam instalaciju wina,nisam imao drugog izbora,a najzesce je od svega sto sam stavio win 10 sa diska iz 2015 godine :boodala: ...Sad se samo nadam da ce uspeti da odradi updatove sve da to bude krsteno zakrpljeni win 10,ako ne onda cu morati opet da radim instalaciju...
Da li se meni čini ili možeš da uradiš upgrade sa novijeg instalacionog medija za win 10?
Nema tu resenja...Cim sam ga ugasio sve opet po starom.Bios opet pukao..Mora nova ploca,novi procesor i ram i da se prelazi na novu arhitekturu.....
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.