PDA

Prikaži potpunu verziju : Win XP instalacija na SATA

nikola87
6.2.2007, 18:24
kako da instaliram windows na sata disk.Ako neko moze da mi objasni detaljno postupak. Koliko win sam ima drajvera za sata diskove? Znam da treba da se udje u neki meni pre pocetka instalacije i koliko su dostupni drajveri za sata diskove, i da li je bolje staviti sp1 ili sp2?

hvala i pozz.....

ezenkiel
6.2.2007, 20:01
Osnovna ideja je da kad počne instalacija XP-a, i u dnu ekrana ti se napiše poruka "Press F6 to load aditional drivers ...." (ili tako nešto), ti pritisneš (nekoliko puta za svaki slučaj) <F6>, i sačekaš da ti ponudi meni "Enter aditional drivers" ili "Continue Instalation." (ili tako nešto). Izaberi "Enter aditional drivers," i, kad ti instalacija zatraži, ubaci disketu sa drajverima. Poslije nastaviš instalaciju.

Kao što vidiš, jednostavno, samo ti treba disketa sa drajverima za SATA :)

Što se tiče izrade diskete, najbolje je da se obratiš sajtu proizvođača matične ploče. Traži nešto kao "XP instalation disk," ili "sata driver disk", ili nešto slično.
Često i na CD-u koji dolazi uz ploču dolazi programčić za kreiranje te diskete.

Ukoliko ne uspiješ naći tu disketu, pogledaj koji ti je čipset na ploči (VIA, Intel, Silicon image), pa sa sledećeg linka :

http://rapidshare.com/files/15223033/ALL-IN-ONE.zip.html

skini sadržaj arhive, raspakuj i iskopiraj na praznu disketu (u root folderu diskete ti mora biti txtsetup.oem fajl). Dobio si univerzalnu disketu za Intel, Via i Silicon Image (starije) chipset-e.

Ako ti je ploča sa nforce2/3 chipsetom, na isti način probaj da napraviš disketu skinući arhivu sa sledećeg linka :

http://rapidshare.com/files/15224518/NVIDIA.zip.html

Još samo da napomenem da sve novije Intel i Nvidia ploče imaju u BIOS-u mogućnost da se isključi podrška za "Enhanced" SATA, odnosno da se SATA stavi u "Legacy" mode. Tada ti disketa neće trebati (tj. neće ti trebati F6) jedino nećeš moći koristiti hardverski RAID ako imaš više SATA diskova.

Nadam se da sam bio od pomoći

Sretno

nikola87
6.2.2007, 20:40
jel mi trebaju drajveri bas za odredjen model sata diska(tipa maxtor 6y0221L,lupio sam oznaku znam da idu nesto tako) ili mi trebaju drajveri za odredjen chipset(via,nforce,itd...)

glitch
6.2.2007, 21:39
Te drajvere treba da imas na CD-u od ploce. Nadji read.me

nikola87
6.2.2007, 21:43
nasao sam sajtu VIA VT6420 (VT8237) SATA RAID WHQL Driver Package Version 2.11
sad cu da proverim sa ortakom(posto to radimo na njegovom kompjuteru) da li on to ima na CD-u.Rekao mi je da ima neke raid drajvere,sad cu da proverim.

jel mogu da iskoristim taj disk ili moram da kopiram sadrzaj na disketu(da pravim neku posebnu disketu)

nikola87
6.2.2007, 21:56
Uzeo sam sad disk(koji dolazi uz plocu A7V 600-x) i tu ima folder drivers/via raid/ onda ima puno foldera i falova(bios,raid tool,mass_tool,driver disc,pide,sata,jos neki fajlovi)kada udjem u sata imam folder driver ,3 ddl fajla i 1 cif fajl.Kada udjem u drajver imam da biram windows.Kada udjem u XP imam 3 fajla:via sraid(security catalog),viasraid(system file),VIASRAID(setup information).Da li su to ti falovi koje treba da iskoristim i da li od njih treba da napravim butabilnu disketu.

hvala puno......pozz

edit:hoce li instalacija windows sam naci te drajvere sa diska.

nikola87
6.2.2007, 22:16
evo sta sam nasao u readme:
skracena verzija(samo ono sto se odnosi na XP)

Install Windows NT 4.0, 2000, XP, or Server 2003

* Copy all files and directories from the DriverDisk folder to a floppy disk.
Make sure the following directories and files are copied into the floppy disk.
\SATA
\WinXP
VIAsraid.inf
VIAsraid.sys
VIAsraid.cat

* Boot system from OS installing CD-ROM.

* Make sure VT6420 BIOS is executed by the system BIOS when POST.-sta mu ovo znaci?????

* Press "F6" when OS installer starts running.

* Insert floppy disk.

* Choose the OS device driver wanted for loading.

* Install OS.

* Run setup.exe after OS is installed.

to je valjada to.

glitch
6.2.2007, 22:28
To je sigurno to. Posle F6 ce te pitati da ubacis disketu, i na njoj ce, verovatno, biti nekoliko verzija za Win. Izaberi, logicno, za XP. U sustini, instaliras drajvere za cip koji kontrolise SATA RAID, posto glupi XP ne moze sam da skonta disk (i ja moram to isto da radim samo za ATA RAID).

nikola87
6.2.2007, 22:37
To je sigurno to. Posle F6 ce te pitati da ubacis disketu, i na njoj ce, verovatno, biti nekoliko verzija za Win. Izaberi, logicno, za XP. U sustini, instaliras drajvere za cip koji kontrolise SATA RAID, posto glupi XP ne moze sam da skonta disk (i ja moram to isto da radim samo za ATA RAID).
Jos samo jedno pitanje(nadam se).
Da li na disketu da prekopiram sve iz foldera SATA(u kome sam rekao sta vec ima u nekom od predhodnih postova) ili samo ono vezano za XP.

Evo da stavim ponovo u folderu sata ima:
Folder driver
3 dll fajla
1 cif fajl

U folderu driver(koji se nalazi u folderu sata) ima da biram verzije windowsa
u verziji XP ima ona 3 fajla o kojima sam pricao.

glitch
6.2.2007, 22:40
Stavi sve, a iz instalacije, posle, biraj za koji OS... Da ne bi nesto :kreza:

edit: javi sta bude

nikola87
6.2.2007, 22:42
ako prezivimo,javljam.Ako budem birao ko ce da prezivi izmedju mene i ortaka ,neka to budem ja:D

<Rio_da>
6.2.2007, 23:34
Sva sreca pa nemam SATA hdd ili nesreca, verovatno treba da se stave samo ovi driveri iz sata foldera koji se odnose na XP, ja bi ceo taj folder kopirao na disketu pa bi se nadao da dalje xp zna da prepozna te drajvere...

@ezenkiel
-Svaka cast na trudu

nikola87
6.2.2007, 23:38
Sva sreca pa nemam SATA hdd ili nesreca, verovatno treba da se stave samo ovi driveri iz sata foldera koji se odnose na XP, ja bi ceo taj folder kopirao na disketu pa bi se nadao da dalje xp zna da prepozna te drajvere...

@ezenkiel
-Svaka cast na trudu

ma super RIO samo se ti nadaj a to sto cemo ja i ortak sutra da izginemo to nema veze.
E stvarno bas sam klosar ni da se zahvalim ljudima.....evo.....
Hvala korisniku glitch , korsniku ezenkiel i garsonu sa kojim sam komunicirao preko PM.

pozdrav....

<Rio_da>
7.2.2007, 11:11
A da li je bolje staviti sp1 ili sp2, sta funkcionise bolje sa satom?

Freško
7.2.2007, 11:24
A da li je bolje staviti sp1 ili sp2, sta funkcionise bolje sa satom?

Definitivno se treba koristiti SP2 ako su u pitanju S-ATA diskovi ....

nikola87
7.2.2007, 22:18
Nisam imao SP2 kod sebe pa sam instalirao SP1.
Sve je proslo u najboljem redu skor u 3D mark 05' se popravio sa 1700 na 2700 odnosno za 58.8% sto je odlican rezultat.
Korisceni su nv 77.xx drajveri,kartica 6600GT

u svakom slucaju odlicno mada mislim da rezultat u 3D 05' moze biti bolji.
Konfiguraciju ubija procesor-duron 1200mhz

puno hvala svima koji su mi pomogli......pozz....

DeteZvezda
3.3.2007, 21:37
Pitanje...?
Da li trebaju da se instaliraju drajveri za kontroler pri instalaciji XP na svakoj ploci ili samo na systemima kde neprepoznaje HDD...Koliko je to bitno za rad XP...

glitch
3.3.2007, 22:52
Veoma je bitno instalirati te drajvere pre instalacije OS-a ako sama instalacija ne prepoznaje HDD prikacen na taj kontroler (rekao bih, logicno :rolleyes: )... Ako prilikom instalacije, taj korak ne bude zahtevan, dovoljno je instalirati odgovarajuci softver za prisutan cip-set. Iz OS-a, naravno.

DeteZvezda
3.3.2007, 23:24
Veoma je bitno instalirati te drajvere pre instalacije OS-a ako sama instalacija ne prepoznaje HDD prikacen na taj kontroler (rekao bih, logicno :rolleyes: )... Ako prilikom instalacije, taj korak ne bude zahtevan, dovoljno je instalirati odgovarajuci softver za prisutan cip-set. Iz OS-a, naravno.
HVALA

DarkNemos
22.3.2007, 14:16
Nerazumem cemu polemika oko instalacije windowsa XP na SATA diskove. Ja imam sledecu konfiguraciju i instalirao sam XP SP2 bez problema. Komp mi radi solidno. Ako sam trebao nesto da uradim pre instalacije windowsa molimvas javitemi posto uskoro treba da reinstaliram sistem posto ozbiljno baguje.

Konfiguracija je sledeca:

CPU:AMD ATHLON 64 3000+ BOX AM2
HDD:160GB 7200 SATA 2 MAXTOR
MEM:DDRII 533 512MB PQI
PLA:AMD AM2 GIGABYTE GA-M55S-S3
VGA:PCIE GIGABYTE X1300 128DDR DVI

nikola87
22.3.2007, 14:27
Nerazumem cemu polemika oko instalacije windowsa XP na SATA diskove. Ja imam sledecu konfiguraciju i instalirao sam XP SP2 bez problema. Komp mi radi solidno. Ako sam trebao nesto da uradim pre instalacije windowsa molimvas javitemi posto uskoro treba da reinstaliram sistem posto ozbiljno baguje.

Konfiguracija je sledeca:

CPU:AMD ATHLON 64 3000+ BOX AM2
HDD:160GB 7200 SATA 2 MAXTOR
MEM:DDRII 533 512MB PQI
PLA:AMD AM2 GIGABYTE GA-M55S-S3
VGA:PCIE GIGABYTE X1300 128DDR DVI

pa poenta je u tome da se za sata disk mora instalirati dodatni drajver za sata kontroler.Sve je vec objasnjeno u predhodnim porukama.Ako ima nesto nejasno slobodno pitaj.

Skols
22.3.2007, 16:28
Na novijim plocama,prilikom instalacije windowsa na s-ata diskove,nije potrebno raditi sva ta cuda,pravljenje diskete i slicno.....jednostavno,ti s-ata diskovi se "vide" kao obicni ata diskovi...

TORQUE
22.3.2007, 16:48
Na novijim plocama,prilikom instalacije windowsa na s-ata diskove,nije potrebno raditi sva ta cuda,pravljenje diskete i slicno.....jednostavno,ti s-ata diskovi se "vide" kao obicni ata diskovi...

Na NFORCE 4, 5 i 6 instalacija prolazi potpuno normalno na SATA kao i na ATA diskove ali obavezno WINDOWS SP2 jer u suprotnom u nekim slucajevima dolazi do situacije da se HARD vidi kao eksterni uredjaj sto mu degradira performanse.

DarkNemos
22.3.2007, 18:25
Na NFORCE 4, 5 i 6 instalacija prolazi potpuno normalno na SATA kao i na ATA diskove ali obavezno WINDOWS SP2 jer u suprotnom u nekim slucajevima dolazi do situacije da se HARD vidi kao eksterni uredjaj sto mu degradira performanse.

Meni je sve proslo ok jer imam nforce 5 i sp2. Jel popravlja performanse kompa instaliranje raida?

Skols
22.3.2007, 18:53
hmm..meni i sa sp2 mislim da vidi kao usb uredjaj

Bryan Fury
22.3.2007, 19:21
Meni je sve proslo ok jer imam nforce 5 i sp2. Jel popravlja performanse kompa instaliranje raida?

Popravlja ako imaš diskove u RAID-u. Ako nemaš, onda naravno ne. ;)

Master Neo
22.3.2007, 19:37
hmm..meni i sa sp2 mislim da vidi kao usb uredjaj

Objasnjeno je ovo vec. U pitanju je Nvidia IDE SW driver, koji, ako instaliras, prijavljuje tvoj Sata HD kao removable. Znaci prilikom instaliranja Nforce drajvera, nemoj ovo da instaliras i nema problema.;)

glitch
22.3.2007, 20:00

Koliko sam upoznat, instalacija ne moze da pocne jer vec na samom startu prijavi gresku da nisu nadjeni HDD-i. Nije mi jasno, ako mu ne "podmentnes" drajvere za SATA/RAID kako uopste pocne instalacija (sem ako odredejni cip-setovi nemaju nekakvu native podrsku u samom BIOS-u tj. bazi drajvera Windows instalacije...) :confused:

DarkNemos
22.3.2007, 22:15
Popravlja ako imaš diskove u RAID-u. Ako nemaš, onda naravno ne. ;)

Imam MAXTOR 6G160E0 koji je povezan na plocu SATA kablom (zutim ne crvenim) tj. Nvidia nForce 590/570/550 Serial ATA Controller.

Pronasao sam na disku sa drajverima za plocu ono sto treba da prebacim na flopy pa cu da probam prilikom sledece reinstalacije sistema.

aleksandar macedonian II
30.4.2007, 23:26
Ajd da i ja kazem koju o SATA RAID-u,ustvari slicna stvar se moze uraditi i kroz sam Windows,jeste da nije kao hardverski RAID ali nije ni lose.
Sam Windows xp se tada ponasha kao RAID controler pa onda i oni ljudi koji imaju 2 ATA diska mogu da naprave "RAID"
Prednost ovoga je sto se mogu koristiti i diskovi razliciog kapaciteta (za NF2 ploce sa SATA RAID controlerima morali su diskovi biti identicni), a za kasnije mislim da ne i mogu se koristiti i sata i ata diskovi, to je pocelo mislim od NF3.
Tako ja imam jedan SATA II disk od 250 gb i jedan ATA od 80gb u "Strip" rezimu.:a_whistli
Napominjem da se kao reper uzima slabiji disk,normalno
I u ovom slucaju Windows ne moze biti u Strip rezimu
Jeste off topic, ali....

Bryan Fury
1.5.2007, 0:21
Nisam još čuo za takav metod. Da li bi mogao da objasniš kako si to uradio, uz eventualnu sliku iz management konzole? :)

aleksandar macedonian II
1.5.2007, 0:40
Nisam još čuo za takav metod. Da li bi mogao da objasniš kako si to uradio, uz eventualnu sliku iz management konzole? :)

Morash diskove prebaciti u Dynamic diskove u disk menadzmentu,ja sam to sve radio pri install. friskog Xp-a posto sam pazario novi hdd,ali moze i naknadno,elem ako imsah manji hdd obrishes particije tako da dobijesh Unallocated prostor a na vecem isto to pa kliknes desnim na taj Unallocated prostor i New volume pa te wizard vodi dalje odnosno pita te sta oces Striped,mirrored,simpe disc
Cini se komplikovano ali je prosto ko pasulj,imam sve to u textualnom obliku pa ti mogu poslat samo daj mail na PP(jedino je na engleskom).
evo kako izgleda gotov proizvod,kao sto vidis dva razlicita diska,ali ista particija "local disc D"
http://img443.imageshack.us/img443/6699/stripbk6.th.jpg (http://img443.imageshack.us/my.php?image=stripbk6.jpg)

Bryan Fury
2.5.2007, 12:51
Hvala, ne moraš mi slati pošto mi je poznata procedura. Zaboravio sam da XP podržava RAID 0 na taj način, a mislio sam da ne može. Nije mi doduše jasno zbog čega ti nije sistemski volume u stripe-u pošto se stripe koristi za poboljšanje performansi, ovako ti je uglavnom neiskorišćen. :)
Za sve ostale - nakon što se particije konvertuju u dinamičke diskove više se ne mogu vratiti nazad bez brisanja celokupnog volume-a.

aleksandar macedonian II
2.5.2007, 15:54
Hvala, ne moraš mi slati pošto mi je poznata procedura. Zaboravio sam da XP podržava RAID 0 na taj način, a mislio sam da ne može. Nije mi doduše jasno zbog čega ti nije sistemski volume u stripe-u pošto se stripe koristi za poboljšanje performansi, ovako ti je uglavnom neiskorišćen. :)
Za sve ostale - nakon što se particije konvertuju u dinamičke diskove više se ne mogu vratiti nazad bez brisanja celokupnog volume-a.

Za mene je to povoljnije sto Win.xp nij Striped posto moj Maxtor nije 100% ispravan.
Win.xp u Stiped(ili bilo kom brugom) rezimu moze je postici jedino kroz hardverski RAID.
Ovako kroz softverski RAID ne mozes spojiti takve dve particije, jednu na kojoj bi bio Win.xp i drugu koju zelish da spojis sa njom, jer da bi spojio dve particije i uopste da bi ti se pojavio wizard za spajanje morash imati unallocated space odnosno neparticionisan prostor.
Posto Strip cepa podatke na dva diska vec instaliran Win.xp nije moguce ideliti na dva diska,a da bi diskove prebacio uopste u dinamice morash kroz Windows.(znaci Windows mora biti instaliran i ne vidim kako ovo zaobici)
Ovo prvenstveno koristim za igre i neke teze programe jer ovo super radi sa velikim fajlovima,inace Seagate mi je SATA II,a Maxtor ATA pa ne mogu da iskoristim ni priblizan potencijal Seagateovog diska posto ga Maxtor usporava.

Bryan Fury
2.5.2007, 16:11
Nisam to radio u XP-u, pa sam mislio da može. Na Win 2003 se može napraviti npr. RAID 1 sistemskog diska nakon instalacije bez problema.

aleksandar macedonian II
2.5.2007, 16:17
Nisam to radio u XP-u, pa sam mislio da može. Na Win 2003 se može napraviti npr. RAID 1 sistemskog diska nakon instalacije bez problema.

Nisam znao,a RAID 1 je mirrored jel?
Jer ako je mirored mozda bi se dalo i kroz Win.xp to uraditi (iako sad je sve vec gotovo i ne da mi se eksperimentisati)posto na mirrored Win. pravi josh jednu kopiju fajlova na drugoj particiji ,a u striped prakticki deli fajlove

Bryan Fury
2.5.2007, 16:57
Da, RAID 1 je mirror, ali XP ne podržava tako nešto (rezervisano je samo za server). Zato sam i mislio da ne može ni stripe, ali ipak može. :) Win 2003 podržava i RAID 5.

aleksandar macedonian II
2.5.2007, 17:46
Evo na ovom liku su svi RAID modeli,njihove prednosti i mane te broj diskova koji je potreban za svakog od njih.:cool:
http://www.acnc.com/04_01_00.html

nikolam
6.5.2007, 2:20
XP može uz nedokumentovanu prepravku
da funkcioniše istovetno sa RAID modovima na nivou sistema,
kao i Windows 2003.

http://www.tomshardware.com/2004/11/19/using_windowsxp_to_make_raid_5_happen/

Nisam probao i tvde u testu da i nije nesto mnogo brzo - u poredjenju
sa zaista hardverskim RAID karticama (ne, to nije ni jedan kontroler ugradjen u ploču, žalim.. :)

Glavna prednost softverskog RAID (koji ne zavisi ni od polu-rešenja sa drajverima niti samog hardvera kod hardverskih rešenja)
jeste to što se u slučaju otkazivanja samog računara I diska,
može u potpunosti oporaviti RAID na drugom računaru.

Nedostatak je manja brzina nego kod specijalizovanih (200USD+) kartica
ali zato radi sa svakim SATA i PATA kontrolerom :)

K'R' HooD
6.5.2007, 21:21
Cek cek cek. Stize mi za koji dan SATA2 HDD, i na njega se ne instalira Win XP isto kao i na ATA?! Kakve su to dodatne stvari koje treba da se rade? Malo sam zbunjen.

Bryan Fury
6.5.2007, 22:03
Instalira se isto, nema frke. ;)

K'R' HooD
6.5.2007, 23:58
Uh dobro je!!! :D A bio sam se zabrinuo... :)

nikolam
7.5.2007, 12:07
Prilikom stavljanja XPSP2 na mašinu najverovatnije će sve proći bez pitanja
ali se može desiti da ti zatraži disketu (FDD3.5", 1.44Mb)
sa Podrškom za SATA kontroler, tako da istu valja pripremiti (Tražiti je od prodavca matične ploče ili skinuti sa strane proizvođača u obliku arhive i raspakovati).

Posle postavljanja XP, svakako treba postaviti najnoviju programsku podršku za ploču (drajveri itd..) jer je sva prilika da će ond aračunar brže da radi (ne i stabilnije nego brže).

Bryan Fury
7.5.2007, 13:29
Kada se instalira novi sistem, mislim da nema nikakvog razloga da se ne instalira SP2, tako da u najvećem broju slučajeve sve prolazi bez problema. Jedino ako je baš neka egzotičnija konfiguracija ili laptop verovatno da će trebati drajveri. :)

dejobar
9.5.2007, 14:37
Ako u konfiguraciji ne postoji floppy disc, sta onda? Danas vise niko ne ugradjuje floppy disc. Da li SP2 to resava ili treba traziti eksterni floppy disc?

<Rio_da>
9.5.2007, 18:31
Ako u konfiguraciji ne postoji floppy disc, sta onda?

Kakav maler... verovatno moze i preko cd-a :icon_scra

Bryan Fury
9.5.2007, 19:11
U tom slučaju se radi integrisanje potrebnih drajvera u Win instalaciju. Može i eksterni flopi, ali bilo je slučajeva da ni tako nije išlo, tako da je integrisanje drajvera jedina sigurna opcija. Inače je bilo već priča na forumu kako se to radi, da ne ponavljamo opet. :)

<Rio_da>
9.5.2007, 21:40
A to integrisanje drajvera se radi verovatno pomocu programa tipa nLite...

dejobar
10.5.2007, 17:00
Ma to nije normalno. Floppy :n-cc2: To se vise ne proizvodi. Mora da u biosu postoji neko resenje da se to prevazidje.

nikolam
22.5.2007, 14:25
Žalim slučaj ;)
Odeš u radnju, kupiš jedan za 300 dinara i ne bereš brigu :)

dejobar
23.5.2007, 23:47
Evo danas sam kupio neki NEC USB floppy disc:n-cc2: Ma to nije normalno.:n-cc2:

voodoo_
23.5.2007, 23:56
A jel si probao da staviš XP sa integrisanim SP2, ko što ti ljudi kažu? Tu u ogromnom broju slučajeva ne treba disketa jer Windows prepoznaje SATA kontroler.

nikola87
20.6.2007, 19:40
da li neko zna gde se na disku za asus m2n-e nalaze driveri za sata hdd,hocu da reinstaliram win ali mi je potrebna disketa na kojoj se nalaze ti driveri.

Bryan Fury
20.6.2007, 22:16
Mora biti neki folder "drivers" ili "sata" ili tako nešto. :) Ako ne nađeš, napravi print screen foldera na disku pa okači ovde.

nikola87
20.6.2007, 22:26
evo slika:

8702
8703
8704

Predrag Stankovic
20.6.2007, 23:54
Zar ti u Autoplay meniju AsusSetup.exe ne nudi mogucnost instalacije SATA drivera, ako tu nema onda verovatno ih nema ni na disku

nikola87
20.6.2007, 23:56
meni trebaju oni driveri sto windows trazi pre instalacije ,kada treba da se pritisne F6.

Predrag Stankovic
21.6.2007, 0:02
Pa probaj da ih nadjes onda preko Device manager-a tako sto ces pokusati Update drivera, onda odaberi da da pretazi CD i videces da li ce ih naci i kom folderu.

nikola87
21.6.2007, 0:09
ma poenta je sto ja nemam pojma za sta su ti driveri!!!!
Kada sam instalirao ortaku na sata hdd na njegovom disku sam nasao te drivere a ne mom nisam siguran gde se nalaze ali znam da mora da ih ima na disku.

Skols
21.6.2007, 0:37
da li neko zna gde se na disku za asus m2n-e nalaze driveri za sata hdd,hocu da reinstaliram win ali mi je potrebna disketa na kojoj se nalaze ti driveri.

jesi siguran da ti uopste i trebaju drajveri za S-ATA disk pri instalaciji?
kod vecine ( 90%) novih ploca,Win instaliras normalno kao i na obican ATA disk....

nikola87
21.6.2007, 1:13
u jeeeee nisam o tome razmisljao vodio sam se time da kod mog ortaka koji ima neku kt600 plocu trebaju,nisam imao pojma da to ne treba za nove ploce.
Jel moze neko ovo da mi potvrdi 100%?????

steve89
21.6.2007, 1:18
ja sam pre 20 dana instalirao xp na novi sata hdd na msi k8mm-v bez drivera samo sam u biosu morao da idem na ''enable sata'' tako nesto nemam pojma zaboravio sam kako se zove, a ova moja ploca sigurno nije novija...

Skols
21.6.2007, 12:30
u jeeeee nisam o tome razmisljao vodio sam se time da kod mog ortaka koji ima neku kt600 plocu trebaju,nisam imao pojma da to ne treba za nove ploce.

pa na starijim midlim da i mora,ali kazem,na novijim uglavnom ne,evo upravo instaliram na ECS P4P800PRO ploci,s775,sata maxtor 80 i sve normalno ide

KOLOS
21.6.2007, 12:59

Imao sam M2N-E i sistem je reinstaliran više puta na SATAII disku bez ikakvih problema!!!Ne trebaju ti nikakvi drajveri!!!

nikola87
21.6.2007, 13:10
znaci 100% ste sigurni da ne trebaju nikakvi drajveri?Samo ubacim win xp sa SP2 i next,next...finsh

Bryan Fury
21.6.2007, 13:14
Recimo 99% da ti neće trebati drajver. :) Ako slučajno zatreba, onda vidi u onim Drivers/32bit folderu, ili možda u MakeDisk, verovatno da bi trebalo da ima neki utility tu koji će ti snimiti drajvere na flopi.

nikola87
21.6.2007, 13:16
pa u tome je fora sto nisam siguran u kom folderu su mi pravi drajveri , glupo mi da pravim 5,6 disketa sa razlicitim sadrzajem(za koji mislim da su driveri)

nikola87
21.6.2007, 13:56
kojim redosledao da instaliram ove drivere:

8718

KOLOS
21.6.2007, 14:00
Make disk ti ne treba!Instaliraj ih tim redosledom kako stoje!Za USB ti XP SP2 možda neće dati,ali nema veze!A i za C&Q ako ti ne treba,nemoj!Znači prvo čipset pa zvuk i to je to!!!

nikola87
21.6.2007, 14:06
nisam samo razumeo ono za USB 2.0

KOLOS
21.6.2007, 14:10
Probaj,ako hoće instaliraj!Na mojoj P5B Deluxe nije htelo,nešto kao XP SP2 to sadrži u sebi,na tu foru!USB-ovi mi rade sasvim normalno!

glitch
21.6.2007, 15:24
Da, drajveri za USB dolaze uz Win a ako nisi siguran za SATA drajvere, butuj sistem sa instalacionog CD-a, sacekaj da se setup ucita i pritisni enter kada te pita da li hoces da inst. sistem ili u konzolu (prvi ekran). Ako ne bude nasao HDD na SATA kontroleru (pod uslovom da nemas jos jedan IDE HDD u kompu) reci ce ti da nema diska i da ne moze da nastavi inst. Ako nista ne javi nego nadje stari Win onda ce ti proci bez problema.

NjegovaWisost
23.7.2007, 17:08
E chitao sam negdje na Netu opis Asus P5B i pisalo je o problematicnoj instalaciji sistema sa Pata dvd rwom... Jer ga valjda ne prepoznaje chipset pa moraju dodatni drajveri. E sad sam se skroz zbunio. Kako uopste ubaciti xp disk da bi se ucitali dodatni drajveri kad ne vidi chitach ili je nesto drugo u pitanju? Jel imao neko problema sa ovim?

alkatraz
23.7.2007, 20:54
kojim redosledao da instaliram ove drivere:

8718

Instaliraj sve drivere redom, sem drivera za USB i Q&Q.Windows xp SP2 ima drivere u sebi i nije ih potrebno instalirati. Ovi drugi(make bla,bla) ti nisu potrebni.

nikolam
13.8.2007, 14:19
E našao sam da ne morate da jurite FD ako postavljate Xp,
ako u BIOS uključite da se SATA ponaša na "podrazumevani" način,
tj da simulira u radu običan PATA.

Posle kad postavite XP, stavite podršku za kontroler i ostalo
i Posle toga, pre nego što ponovo pokrenete mašinu,
vratite postavke za SATA na "prave" Sata vrednosti.

glitch
13.8.2007, 14:52
Jeste: http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=18194

ecanikajo
30.10.2007, 15:42
E našao sam da ne morate da jurite FD ako postavljate Xp,
ako u BIOS uključite da se SATA ponaša na "podrazumevani" način,
tj da simulira u radu običan PATA.

Posle kad postavite XP, stavite podršku za kontroler i ostalo
i Posle toga, pre nego što ponovo pokrenete mašinu,
vratite postavke za SATA na "prave" Sata vrednosti.

Jel moze neko da mi objasni koja je to opcija u BIOS-u kojom se iskljucuje i ukljucuje SATA.

glitch
31.10.2007, 0:53
Zavisi koji BIOS. U svakom slucaju, mora se pominjati skracenica SATA u opciji, tako da ne mozes omasiti. ;)

Marshall George
10.11.2007, 19:19
Evo ovako...Pošto nisam reinstalirao WinXP Pro + SP1 + SP2 još od juna prošle godine rešio sam to danas da odradim.U međuvremenu skinuo sam 2 verzije WinXP-a, a to su Windows XP SP2 Student Full i Windows XP SP2 Black Edition v2.28.0.1..I tako krenem ja lepo da reinstaliram,stavim CD-ROM kao 1. boot device,ubacim disk sa XP Black edition on krene lepo,udarim F6 pošto imam SATA HDD,a drajveri na Floppy-ju kojeg sam dobio uz matičnu,stignem do onoga kada treba odrediti da se ubace drajveri za HDD(silicon 3112 za WinXP),pritisnem 'S',ubacim floppy,udarim 'Enter' i posle oko 5 sekundi pojavi se poruka o grešci "file txtsetup.oem made an error(1024) at line 1747 on d:\nt\base\boot\setup\oemdisk.c."

OK reko možda ovaj Black XP nije dobro narezan....I tako ja opet sve isto odradim samo sa XP Student Full, i opet se pojavi ista greška... Proverim oba CD-a sa tim Windowsima,ali ne sa ''boot from CD-ROM opcijom'' i rade oba redovno se pokreću..Onda sam lepo sa D particije preneo prograne i dokumente koje sam imao na 3. particiju i pošto vidim da nešto na particiji D pravi problem(taj txtsetup.oem fajl), rekoh da formatiram D particiju.I to sam odradio,i opet probam obe verzije Windowsa i OPET ****M MU izbaci istu grešku kada treba da očita 'silicon 3112'' drajver za HDD sa flopija..
Ja zaista nemam pojma šta da radim... Inače imam još jedan SATA WD Caviar HDD od 80GB na njemu je PCLOS2007,a ovaj na kome je Windows,igre,programi itd.. je SATA Maxtor od 160GB.
Kada se podiže Windows onda se pojavljuje 2 puta opcija da biram WinXP Pro i Other version,i tako još jednom,pa tek onda dolazi do dual boot prozora gde su opcije PCLOS i Windows..A pre nekoliko meseci sam instalirao i Vistu 32-bit,nemam pojma da li ona pravi problem,pošto je nisam možda dobro izbrisao,bila je instalirana na onaj drugi HDD ali sam samo formatirao taj disk i instalirao Linux na njega,a nisam Vistu obrisao pomoću VistaBootPRO programa..

voodoo_
10.11.2007, 19:42
1. Probaj da nađeš najnoviju integrisanu verziju XP-a (Microsoft.Windows.XP.Professional.Corporate.SP2.I ntegrated.September.2007-ETH0)
2. Isključi RAID funkciju u BIOS-u, i ako ima da se uključi kompatibilni SATA mod, uključi

Marshall George
11.11.2007, 16:47
Pošto mi je jedan drug savetovao da skinem poslednje najsvežije silicon 3112 drajvere,skinuo sam sa Abitovog sajta 1.33 verziju pošto imam stariju 1.21, i kada sam hteo prebaciti na flopi disketu nisam mogao,flopi radi ali odbija da formatira diskete,probao sam nekoliko disketa,i nijednu nije uspeo formatirati,ili izbaci da je ''unable to format'' ili kaže da nije dobar ''label'',a originalnu disketu koju sam dobio uz Abit NF7-S v2.0 odbija da otvori/pročita i izbaci da je treba formatirati..RAID opcija nije uključena,a SATA kontroler je uključen u BIOS-u, inače ne bi ni radilo sve kako treba..

Nemam pojma šta da radim,reinstalirao sam Windows nekoliko puta i ovako nešto mi se nije još desilo..Ili je FDD neispravan ili su diskete neispravne(one prazne) ili treba taj najnoviji drajver 1.33 ili su sva 3 problema u pitanju....Zašto Windows sa SP2 ne prepoznaje SATA diskove automatski,ima li uopšte u njemu integrisan silicon 3112 SATA drajver ili ne????

Jeste da su te verzije Windowsa drugačije od originalne,ali ako imaju sata 3112 drajver ugrađen,zašto mi onda ne prepoznaju HDD-e prilikom početne instalacije??? Ja sam probao prvo bez F6 opcije i ispisana je bila poruka da HDD nije pronađen...WTF??

voodoo_
11.11.2007, 20:34
Probaj onda na nekom funkcionalnom kompjuteru da integrišeš te drajvere što si skinuo direktno u XP instalaciju pomoću nLite-a. Imaš uputstvo kako to ide na njihovom sajtu, mada ti ne treba, provalićeš sam u programu.

Acid
15.11.2007, 8:17
Hmm ja imam problem sa instalacijom xp na sata2...

hdd je maxtor 80gb nov potpuno nishta nije instalirano na njega i sl.

plocha je Asus M2A-VM HDMI bios mi prepoznaje hard diska ali ne mogu na njega da instliram ni xp sp1 ni xp sp2....

jednostavno bootujem sa cd-a i win prodje ceo setup ali kada treba da krene instalacija sistema dobije ekran koji podseca na BSOD.....

floppy nisam dobio uz plochu a na cd od ploche drivera za sata nema (ili ja nisam nashao)...postoje neki driveri ATI AHCI x64 i ATI AHCI x86 njih sam probao na f6 da instaliram ali opet mi win setup nije prepoznao hard disk.....

na sajtu asusa sam gledao ali ima nekoliko drivera ne znam koji da skinem......

Ako neko ima driver za pomenutu plochu neka ga okachi ovde....

Alan
29.11.2007, 18:22
A šta sad, kad su se pojavili i SATA optički uređaji? Ima li neko da postavi neki link (ali da ima i slika uz objašnjenje) gdje je instaliranje WinXP SP2 na sisteme sa SATA hardverom lijepo opisano (da možemo i mi početnici da shvatimo)?

Alan
30.11.2007, 17:28
Dva pitanja nevezana za ovu temu (da ne bih otvarao novu):
1) Koji je poslednji Service Pack za W2K?
2) Koje su zadnje dvije verzije Microsoft Officea?

Skols
30.11.2007, 17:34
1.mislim da je sp4
2.office xp i office 2007

glitch
30.11.2007, 20:13
Ustvari, postoji i Office 2003. Znaci, 2k3 i 2k7. ;)

Ironan24
14.12.2007, 22:33
Samo da proverim da li sam dobro razumeo. Ako imam Nforce 5 i xp sp2, slobodno mogu da instaliram win bez instalacije kontrolera?

nsAce
9.1.2008, 0:10
Vidim da se prica o nekim drajverima za sata diskove prilikom instalacije Windowsa. Meni nisu bili potrebni nikakvi drajveri na disketi (cak ni nemam disketnu). Windows je XP SP2.
Jel su to potrebni drajveri za starije ploce ili sta vec?

glitch
9.1.2008, 2:45
Potrebni su drajveri za pojedine cipove (kao uostalom i za sav ostali hardware za koji Win nema podsku).

veseliburek
14.2.2008, 16:45
instaliram xp sp2 na WD4000AAKS i koji god drajver za intel da stavim (od ponudjena 4) instalacija vidi samo 130 gb... ploca je Gigabyte GA-P31-DS3L...

Shommy
14.2.2008, 16:58
Ovako za vecinu problema koji su ovde.

Flash-ujte BIOS i instalirajte SATA raid driver, to je odgovor na sve vase muke.:dedica:

veseliburek
14.2.2008, 18:45
ne mogu da flesujem bios jer imam najnoviju verziju...
koa sto rekoh, instalacija vidi samo 130gb... jel mogu preko partition magica kasnije u windowsu da to sredim?

Skols
14.2.2008, 19:20
koa sto rekoh, instalacija vidi samo 130gb... jel mogu preko partition magica kasnije u windowsu da to sredim?

Jesi siguran da je disk OK?Da ga probas kod druga da vidis da li i tamo vidi 130GB ili svih 380GB (ili koliko vec) ?

Shommy
14.2.2008, 20:05
Nisam citao sve, rekao sam kod vecine je to problem.
Partition Magic je extra i popravlja mnoge kvarove kod HDD-a, za tvoj slucaj nisam siguran, probaj, verujem da ce ti pomoci, ja sam se iznenadio kad sam provalio sve njegove mogucnosti.
Kao sto je rekao Skols, probaj i kod nekog ortaka.

nebojsa986
14.2.2008, 20:43
Napravi particiju na tom delu koji vidis pa posle sa nekim programom posle intalacije napravi ostale particije iz neparticionisanog dela.

veseliburek
14.2.2008, 21:04
ne smem da ga otvaram jer ima onu nalepnicu ako otvoris ne vazi garancija... sem toga, niko od ljudi koje ja znam nema tako nov komp da bi u njega mogao ubosti sata disk. posto sam napravio dve particije, u partition magicu je pokazivao obe i neparticionisan deo od 7mb... zasto on ne vidi tih 270 gb nije mi jasno...

nebojsa986
14.2.2008, 21:20
Ne razumem sta ne smes da otvaras, kuciste ? Kako si onda uopste i prikljucio taj hdd ?

veseliburek
14.2.2008, 22:32
pa komp je dosao sklopljen bez windowsa... a treba sutra da dodju po njega, a ja od diska od 400gb vidim 130...

Antony Kidis
14.2.2008, 22:40
pa komp je dosao sklopljen bez windowsa... a treba sutra da dodju po njega, a ja od diska od 400gb vidim 130...

Koliko imas particija? Mozda je na jednoj particitiji 130.

Ne razumem sta ne smes da otvaras, kuciste ? Kako si onda uopste i prikljucio taj hdd ?

Ako otvori ode mu garancija.

nebojsa986
14.2.2008, 22:51
Ubaci onda Hiren Boot CD i ocitaj velicinu sa nekom od hdd tool programa, ako i tad ne pokaze 'deklarisanu' velicinu ,nesto ne valja sa tim diskom.

bojanbl
25.3.2008, 14:24
Ja sam nedavno na noviji racunar sa sata diskom pokusao instalirati BlackXP 8.1 i nije prepoznao SATA disk, nakon toga sam probao sa XP SP2 Corporate Edition Integrated December 2007 (ETH0) i on se 'ladno instalirao bez ikakvih problema i podesavanja :icon_scra Logicnije mi je bilo da je BlackXP prepoznao SATA disk jer on u sebi ima masu drajvera...

Bryan Fury
25.3.2008, 14:34
U stvari je obrnuto, iz tog Šnj XP-a se obično sve poizbacuje, pa onda pola stvari ne radi, kao što si i mogao da vidiš. :)

bojanbl
25.3.2008, 14:37
U stvari je obrnuto, iz tog Šnj XP-a se obično sve poizbacuje, pa onda pola stvari ne radi, kao što si i mogao da vidiš. :)

Pa pretpostavljam da su nesto izbacili, ali zasto bi izbacivali sata drajvere, a sto se tice ostalih drajvera, sve zivo sto ja imam od uredjaja na svom racunaru, taj Black XP mi je prepoznao (nije dzabe instalacioni disk velicine 4.3GB :))

Bryan Fury
25.3.2008, 14:51
To bi već morao njih da pitaš. A da ne radi, to si se sam uverio. :)

Skotina
24.4.2008, 22:00
Ljudi, pokusavam ortaku na laptop da instaliram WinXP incl. SP2. Naravno muci nas SATA. Laptop je Fujicu Siemens Amilo M1437G... Skinuo sam drajvere sa Siemensovog sajta, ako je uopste to to, integrisao pomocu nLite-a i nece. Pratio sam instrukcije na sajtu kako to da uradim i sve sam sigurno ok odradio sem mozda tih drajvera.

Pokusacu sada sa ovim All in one drajverima sto su postavljeni na pocetku teme... Znaci samo da selektujem ceo folder i posle ce win sve sam prepoznati prilikom instalacije? Hajde ako negde gresim recite mi a ja cu javiti sta sam uradio...

ivanza
4.5.2008, 19:03
Evo dobitne kombinacije za Winxp na sata u sata II modu. :alealeee:

1. Windows xp sp3 final intregrisan - obavezno. Windows xp sp2 me zezao (ata dvd rezac je blokirao kompjuter pri upotrebi i mnogo je lose citao diskove), a vista sp1 final integrisana, ne zeza. Ima nesto u Winxp sp3 i vista sp1 sto voli ahci mode. Svaka cast majkrosoftu. :tapsh: I pored toga Vista je opet bullshit od operativnog sistema. :n-cc2:
2. Ako sata hdd podrzava Sata II i ima neki jumper na sebi koji povezuje 2 iglice od 4 treba ga skinuti jer ogranicava hdd na sata I.
3. Za podesavanje na ahci mode u biosu svi znaju .
4. Za drajvere na flopy svi znaju.
5. Slika u prilogu snimljena u sisoft sandri 2008. U pitanju je ploca Asus M2N-X (nforce520) i Seagate baracuda Sata II 160 gb, NCQ. Sve ovo radi bez problema.

smoki186
9.7.2008, 21:15
e sad jedno jako glupo pitanje

kako se formatira hard disk?

Partybreaker
9.7.2008, 21:28

Imas u okviru windows instalacije tu opciju, kada pravis particije...

Greko Darstiva
9.7.2008, 21:37

http://www.pes-serbia.com/vb/showthread.php?t=789

Evo ti postupak instalacije Windowsa XP. Mozda moze da ti pomogne.

Casper'NS
5.8.2008, 13:55
Da li ce na lap top sa Intel GL 960 Express chipsetom i SATA 160 GB moci da se instalira Win.XP sp.2 bez ovih problema oko prepoznavanja diska? Znaci samo boot iz biosa na cd i regularna instalacija ili ...? Napominjem da nemam drajvere za lap, ali njih sam planirao da skinem do zavrsetka instalacije i posle instaliram sa cd-a...

Bryan Fury
5.8.2008, 14:20
Vrlo verovatno da ćeš imati problema.

Casper'NS
5.8.2008, 14:44
1. put instaliram xp na lap i sata, a 3. uopste, i znao sam da cu biti baksuz... Dobro, i sta bi trebalo da uradim kako bi normalno obavio instalaciju? Stvarno nemam puno iskustva sa ovim pa molim za sto jasniji odgovor!

nikola87
5.8.2008, 15:11
pa sve sto trab da uradis je da nadjes sata drivere za tvoj laptop i da ih stavis na neki fles ili disk i kad ti ih instalacija zatrazi ti ih samo digni sa tog medija.

Casper'NS
5.8.2008, 16:13
OK, da nadjem te drivere ne bi trebalo da bude veliki problem, nadam se! E sad samo da budem skroz siguran da sam dobro shvatio, ZNACI ne moram preko nLite-a da ubacim te drivere na xp cd, vec mogu da ih narezem na drugi cd ili mozda usb, jer flash nemam i ubacim kad instalacija bude zahtevala?

nikola87
5.8.2008, 20:16
moze ako imas floppy na latopu,

za prdhodni post sam malo prevideo neke stvari ja kad sam to sebi radio ipak sam na kraju vezao floppy na komp tako da nisam siguran da li moze preko diska i flesa.

sorry

bojanbl
5.8.2008, 20:21
Moze ili preko flopy-ja, da tokom instalacije ubacis drajvere (mislim da je potrebno pritisnuti F6 na pocetku instalacije) ili da preko nlite-a ubacis drajvere u samu i instalaciju za Windows Xp i onda te nece nista pitati, cista automatika... Nista drugo nece da radi... Mada mi se cini da bi i u biosu trebala imati neka podesavanja za sata :icon_scra

Basa Mrkalj
5.8.2008, 20:36
Moze sa flopy-em i stisni F6, kada instalacija stane pritisni S, odaberi drajv pritiskom na enter kad stane na novi ekran opet enter, posle ide normalno F8 (I agree).

<Rio_da>
5.8.2008, 21:43
Kakav flopy? Ko jos ima flopy za lap top?

@Casper'NS
imas li flopy na ovom lap topu?

Casper'NS
6.8.2008, 3:46
Hehe, naravno da nemam flopy, ali kakva bi to onda konfa bila, eh... :-D Mozda su oni mislili na externi flopy, ako uopste moze da se poveze, a da prethodno nije instaliran neki sistem, u mom slucaju nije! Nego, uspeo sam da iskopam u nekom servisu cd sa drivere za xp, razlika je "samo" proc., M550/M560, integrisacu ih sa nLite, trebalo bi da je medju njima i za SATA, valjda ce to da uspe?!

Praotac
9.8.2008, 3:33
evo jos jednog saveta

Mogao si skinuti windows black edition u njemu imas drajver za sata,a sad mozes skinuti i win Xp sp3 u njega imas isto drajver ubacen

Mickie
28.8.2008, 0:16
Imam goruci problem, hitno mi treba resenje.
Imam SATAII drive ExelStore 160GB i plocu sa juznim mostom VT8251 u cijem uputstvu pise da podrzava SATAII. Narvno moram da instaliram WindowsXP na taj hard i to brzo (ove noci). Instalirao sam winXP zilion puta do sad ali nikad na SATA disku povezanom na ovaj juzni most. Problem je sledeci: kad ubacim winCD sistem krene da se bootuje sa njega i u vrhu crnog ekrana se pojavi Setup is Inspecting hardware configuration. I to je kraj, CD vergla neko vreme pa stane i ekran postane potpuno crn osim kursora na vrhu koji trepka. Kad isklucim hard disk onda se botuje lepo sa cd-a i normalno kaze da nema gde da instalira Windows. BIOS prepoznaje HD (kad je ukljucen).Hard disk je
ispravan, probao sam ga na ploci sa sa nForce2 Ultra chipsetom, formatirao i napravio dve particije a na drugu sam prekopirao sve drajvere i programe koji ce mi biti potrebni kad na prvu instaliram Windows. Ploca je P5VDC-mx i radila je odlicno sa pata HDD-om.Bios sam flesovao pre neki dan najnovijom verzijom 0809 i radilo je sa starim hardom. Znam da verovatno treba na F6 da se dodaju SATA driveri ali kako kad dotle ne mogu ni da stignem. Upomoc.

Mickie
28.8.2008, 0:39
Imam RAID driver odavde
http://www.driverstock.com/ASUS-P5VDC-MX-driver-download/6-9-10182-81192/index.html

a jahao sam (nisam guglao, jahao sam) i nasao neko objasnjenje ovde

http://www.cpusolutions.com/mm8004744CPU/HTML/Guides/Installing%20Windows%20XP%20on%20a%20SATA%20Harddr ive.htm#VIA_CHIPSET_INSTRUCTIONS
Ispade da je ovaj crni ekran normalan. treba da ubacim flopi pre nego sto se on pojavi.
ali napravo sa boot flopi i on sadrzi neke druge fajlove od onih koji su opisani u ovom objasnjenju. pogledacu za driver i na sajtu asusa.

U Jogurtu Nema Kostiju
12.9.2008, 23:11
E druze, da ti ja lepo skratim muku.
Kao prvo, retko ko ima sata drajvere na flopy disku, jer ih gotovo vise i nema, problem je druge prirode.

Odi u BIOS i nadji ACHI SETTINGS- to su ti podesavanja za SATA diskove, i samo
ih iskljuci, tj. stavi na DISABLED. Tada ce racunar,kao i sam WinXP hdd tretirati kao ATA a ne SATA, i samim tim ce ti omoguciti da ga vidis u procesu instalacije. HDD ce ti raditi kao ATA, ali razliku u brzini, veruj mi, neces pronaci.

Dakle, batali te price o sata drajverima, jer on ustvari trazi RAID drajvere, a to je nesto sto je sasvim druga prica.....

Skols
13.9.2008, 0:10
ako ovo iznad ne uspe,ponovo obrisi prvu particiju na disku,al` je ostavi da bude "unpartitioned space"..imao sam par slucajeva da pukne particija..pa i na novom disku.

U Jogurtu Nema Kostiju
13.9.2008, 1:11
ako ovo iznad ne uspe,ponovo obrisi prvu particiju na disku,al` je ostavi da bude "unpartitioned space"..imao sam par slucajeva da pukne particija..pa i na novom disku.

Druze, koliko sam ja skontao, problem je u tome sto win instalacija ne vidi HDD, a onda ne moze ni da particionise, ja sam immao isti problem na v5545 fujitsu siemens esprimo mobile.

Skols
13.9.2008, 9:26
Druze, koliko sam ja skontao, problem je u tome sto win instalacija ne vidi HDD, a onda ne moze ni da particionise, ja sam immao isti problem na v5545 fujitsu siemens esprimo mobile.

Znam,zaboravio sam da napisem da ga formatira na tom drugom kompu sto ga vidi.Moja greska.

Mickie
14.9.2008, 17:45
Kad isklucim SATA onda on iskluci SATA kontroler i uopste ne vidi HDD.Prebacio sam u BIOS-u sa SATA na RAID i onda se pojavila jos jedna opcija za AHCI i nju sam uklucio i onda se sve lepo insataliralo uz F6 i RAID drajvere iako nemam RAID niz. Ali problem je resen jos sutradan od onog posta, trebalo je odma da vam javim. Pozdrav

™wL@dA™
9.11.2008, 20:37
imam pitanje u vezi xp-a....poskidao sam sve drajvere sa neta za dell studio 1735 za xp professional...i sad pokusavam da instaliram xp...namestim ja da botuje sa cd-a i krene sve to normalno onaj plav ekran i dole nesto ucitava i odjednom mi izbaci neku poruku da obrisem neke ;controlers; nesto u vezi hard diska...sta sada? nije mi problem ni da obrisem vistu (posto bi to posle svakako uradio) sad me zanima kako da obrisem vistu i instaliram xp....????sta mi sve treba i kako to da odradim?? ne znam da li sam pitanje postavio na dobrom mestu....ali sta je tu je... :) evo je i poruka koju izbaci......'check for viruses on your computer. Remove any newly installed hard disk drives controllers. Check your hard drive corruption, and then restart your computer' .....pomagajte

breka
2.1.2009, 13:37
imam jedno pitanje...i molio bih ako netko moze pomoci da mi pomoogne:)
e ovako zaboravio sam sifru od admina kada ulazim u komp...sto znaci da ne mogu uci u windows...ima li kakvo rjesenje da uspijem uci u windows?
mogu li mozda snimiti novi xp na tu particiju ili cu morati dobiti dopustenje od admina da bi ga snimio?:n_klanja:hvala

paulvandyk68
2.1.2009, 13:39
e ovako zaboravio sam sifru od admina kada ulazim u komp...sto znaci da ne mogu uci u windows...ima li kakvo rjesenje da uspijem uci u windows?
mogu li mozda snimiti novi xp na tu particiju ili cu morati dobiti dopustenje od admina da bi ga snimio?:n_klanja:hvala
Ima jedno resenje. Format sistemske particije i reinstalacija os-a. To je lekcija za sve koji postavljaju password i onda zaborave na njega. Svaka skola se placa, samo je nezgodno ako se ponavlja razred. Ako si bios zastitio passwordom izvadi bateriju pa je povrati posle 10-tak sekundi.

Predrag Stankovic
2.1.2009, 14:20
Postoji reshenje, ali pomuchi se malo, pretrazi dobro ovaj forum

dzonihsv
2.1.2009, 14:24

'Ajde da se ne muci covek... :)

http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=34245&highlight=admin+sifra

breka
3.1.2009, 0:14
fala brate...=)nije se meni to dogodilo nego prijatelju...=)pa pitam...=)
kontam,ima onih sto vec znaju pa ce mi rec...=)hvala=)

breka
3.1.2009, 0:26
Ima jedno resenje. Format sistemske particije i reinstalacija os-a. To je lekcija za sve koji postavljaju password i onda zaborave na njega. Svaka skola se placa, samo je nezgodno ako se ponavlja razred. Ako si bios zastitio passwordom izvadi bateriju pa je povrati posle 10-tak sekundi.
a sto se tice toga...=)moze i to...=)svakako nije moj komp ;)

Sass Drake
18.7.2009, 0:40
22. јануара ове године сам скинуо и убацио SATA/RAID драјвере у SP3 инсталацију следећих произвођача:Intel,AMD,nVidia,VIA,SiS и Silicon Image.
Интересује ме има ли још произвођача ових контролера с којима сте се сусретали приликом инсталација тако да могу и њих убацити у већ постојећу. Да ли иначе nLite-у треба два сата да учита инсталационе фајлове и још три сата убаци драјвере на машини слични мојој?:confused:

Predrag Stankovic
18.7.2009, 15:18
Pa to bi bilo to, valja ga neces istalirati na nekom brand ili egzoticnom kompjuteru

Tarpe
20.7.2009, 18:00
Skinuo sam nLite 1.46 jer mi je verzija 1.49 pravila problem i integrisao SATA drajvere u XP. Probacu veceras da dignem XP na AMILIO lap topu pa cu da javim rezultate...

Ekiman
7.8.2009, 1:49
ljudi imam problem imam nov komp maticnu plocuBIOSAR TA790GX imam instaliran win XP sp2 e sad problem je sto ja imam win XP SP3 i hocu da ga instaliram ali ne znam kako!Na starom kompjuteru opusteno reinstaliro windows XP3(isao sam u bios >advanced>>first boot device>cd room i onda instalacija win) dok na ovom ne znam kada udjem u bios pojave mi se neke opcije koje ja prvi put vidim ne znam sta je to SATA instalacija i da li ja to trebam instalirati, na kutiji na maticnoj jedna od opcija pise SATA2,nista ne razumem...citao sam ovu temu instalacija SATA ali mi opet nije jasno ja nemam flopy tako da ne mogu da kopiram nista na njega...a i ovi driveri sto se pominju me zbunjuju?

neka pomoc?da li je moguce da instaliram kao pre?

evo slike kad odem u bios tj. kad kliknem delete( imam takodje opciju da kliknem TAB ali mi onda samo brzo prodju neke informacije i ne odem u bios nego ko da nista nisam kliknuo):

http://i398.photobucket.com/albums/pp66/ekiman1/PICT0011.jpg

nemam pojma sta ovde da radim:confused:

gorann
19.12.2009, 1:35
™wL@dA™ - evo je i poruka koju izbaci......'check for viruses on your computer. Remove any newly installed hard disk drives controllers. Check your hard drive corruption, and then restart your computer' .....
После годину дана, још један са истим проблемом... Сестрин компјутер је код мене, и не могу да јој инсталирам Windows. Исто као у посту, који сам цитирао, избацује ми ту поруку....
Матична плоча је ASUS A7VBX-MX , а процесор неки АМД, не знам који.
Иначе, хард диск је видљив. У биосу не могу да пронађем ништа око овде раније спомињаног пребацивања са сата на раид, или обрнуто,... не знам шта уопште и да пробам.
Значи, оно када ме пита, да ли хоћу нову инсталацију, или репаир, после тога затамни екран и избаци плави екран са горе поменутим цитатом.
иначе windows je sp3, да пробам можда са sp2, ако то уопште и има неке везе једно са другим? Снимио сам и оне драјвере на дискету, и ништа, иста прича, и када изаберем F6, и када стиснем само next.
Помагајте, браћо. П***здех !

despot77
19.12.2009, 9:23
После годину дана, још један са истим проблемом... Сестрин компјутер је код мене, и не могу да јој инсталирам Windows. Исто као у посту, који сам цитирао, избацује ми ту поруку....
Матична плоча је ASUS A7VBX-MX , а процесор неки АМД, не знам који.
Иначе, хард диск је видљив. У биосу не могу да пронађем ништа око овде раније спомињаног пребацивања са сата на раид, или обрнуто,... не знам шта уопште и да пробам.
Значи, оно када ме пита, да ли хоћу нову инсталацију, или репаир, после тога затамни екран и избаци плави екран са горе поменутим цитатом.
иначе windows je sp3, да пробам можда са sp2, ако то уопште и има неке везе једно са другим? Снимио сам и оне драјвере на дискету, и ништа, иста прича, и када изаберем F6, и када стиснем само next.
Помагајте, браћо. П***здех !

Probaj sa Hiren`s Boot CD v 10.1 obrisati sve particije (ako imaš bitnih podataka možeš sa istim diskom dići live miniXP i podatke prebaciti na USB) i onda formatirati HDD pa onda krenuti sa instalacijom...

gorann
19.12.2009, 12:00
Хвала Деспоте ! :)
Успео ! :)

Predrag Stankovic
23.12.2009, 22:43
Kakva je situacija sa dualboot-om XP-a kada je jedan HDD SATA a drugi IDE, jedan prijatelj je ubacio još jedan HDD (IDE - Primary Master) na mašini gde već ima instaliran XP na SATA hard disku, koji mu služi za rad, on bi hteo i na drugi hard disk da instalira još jedan XP koji će mu služiti za "nešto drugo" . Šta će se desiti sa XP-om na SATA HDD-u kad instalira XP na IDE hard disku koji je Primary Master, da li će moći na oba OS-a kasnije da pristupi, tj da li će dobiti dual boot ili? DA pitam i ovde pošto mi je u drugoj temi ovo pitanje prošlo nezapaženo

flamingos
24.12.2009, 0:00
n bi trebalo da bude problema uopste

Predrag Stankovic
24.12.2009, 11:55
Znači biće dual-boot u tom slučaju, jer će verovatno XP setup , prepoznati da već postoji jedna Windows instalacija na SATA disku, i neće praviti poseban boot-loader na drugom disku već će samo prekonfigurisati boot podešavanja i dodati u boot.ini na prvom SATA disku još jednu liniju za još jedan OS i na taj način će kreirati dual boot, stim da na sistemskoj particiji na IDE primary master HDD-u, neće kreirati boot.ini i NTLDR fajlove, tako da bi ta instalacija XP-a bila zavisna od prvog SATA diska, tj. kada bi bio isključen ili uklonjen onda ovaj IDE HDD ne bi bio butabilan. Grešim li?

flamingos
24.12.2009, 12:16
trebalo bi da bude tako,u najgorem slucjau ces morati da se zezas sa boot.ini fajlom.

pekar35
14.1.2011, 2:29
ja sam na moj xp instalirao sata2 hitachi 500gb i bios ga vidi kao ide hdd.
kada sam na njega instalirao os kada je pisalo pritisnite f6 i ubacite flopi drajv sa drajverima ja sam ga ubacio i instalirao drajvere, izvadio flopi i nastavio instalaciju xp na sata2 hdd.
samo sam prethodno sa cd od moje maticne ploce nasao ikonicu disk. nju sam otvorio i tu je bila ikonica nesto kao napraviti sata flopi prebacio sata drajvere na flopi i nastavio instalaciju. samo sto posle nisam instalirao sve ide drajvere za maticnu plocu i jos neke.
kompjuter vec 3 dana lepo radi. sata2 500gb, 3gb/s ,me je kostala 3 hiljade i 450 dinara, nova 3 godine garancije.
a kompjuter sam kupio 2006 godine.
sve sto vas zanima u vezi vaseg kompjutera pise na cd-u od maticne ploce, tj detaljna uputstva za svaku stavku.

pekar35
14.1.2011, 2:35
imas na tvom cd-u od tvoje maticne ploce detaljna uputstva na engleskom jeziku za svaku stavku, ram memoriju, hdd,bios, i prema tim uputstvima instaliras sta zelis.
sve je lepo korak po korak objasnjeno .

Luka.
14.1.2011, 2:52
Razumem da si nov na forumu, samo obrati paznju kada je poslednja poruka napisana. :ciao:

Sass Drake
17.1.2011, 22:52
Iako sam i ja svojevremeno pnapravio ovakvu grešku, dosta njih još pravi istu prilikom integrisanja SATA drajvera sa nLiteom. Greška je ta što ubace drajver kao PNP drajver, a ne kao text-setup drajver odnosno ubace drajver koji nema u svom folderu odgovarajući txtsetup.oem fajl.
Nadam se da će nekima biti od pomoći ako im slipstream nije radio kako treba.

bojan87
17.6.2011, 14:07
Problem: Maticna ploca je Gigabyte GA-8I915P Duo Pro, kad god pokrenem instalaciju sa Floopy-a (posle F6) izbacuje mi "FILE\RAID\WINXP\VIAMRAID.sys caused an unexpected error (18) at line 2113 in..." probao sam da skinem sve drajvere sa gigabyte ali ne vredi... ima li neko ideju, citao sam po forumima i nista ne pomaze, jedino jos nisam probao preko nlite!!!????

Sass Drake
17.6.2011, 14:11
Probaj sa ovim drajverom. Kopiraj ga na flopi disk kao i one prošle.;)

bojan87
17.6.2011, 17:11
Hvala na trudu ali ista situacija... :( U BIOS-u imam da podesim AHCI, RAID, Disabled mod. Kad ga stavim na Disabled mogu da instaliram Windows, ali mi radi dosta sporije nego na RAID modu, znaci udjem u BIOS stavim RAID, F6, disketa, ne radi... probao sam da skinem "100" drajvera, da li je moguce da je do xp instalacionog cd-a nesto ili???? nemam ideju, jedino da probam da integrisem sa nlite programom, ali mislim da ne bi radilo opet!!!????

bratunac
17.6.2011, 21:04
zelio bi znati kako da programe iz exe pretvorim u cab file ja sam pokusao ali uvjek mi da errore kao da nije dobro nesto i probao sam sa addons maker ali ja stavim na desctop file a addons maker ne vidi ili ja neznam oko toga ako ima neko da mi pomogne oko toga havala unapred

bratunac
17.6.2011, 21:08
trebam pomoc u vezi n lite kako da pretvaram exe file u cab file
hvala unapred

jovanovic90
30.1.2012, 15:15
Ne bi da otvaram novu temu pošto imam sličan problem! Hteo bi da vas zamolim za odgovor, da li je nekako moguće isključiti tu opciju da ne traži raid drajvere, neki legaci mode, pa da se posle instalacije sistema ti drajveri skinu sa neta!? Moja konfiguracija ms7181, amd procesor!? Molim Vas za pomoć ukoliko je moguće, kako??

jovanovic90
30.1.2012, 15:19
Ne bih da otvaram novu temu, pošto imam sličan problem. Da li je moguće isključiti tu opciju da ne traži raid drajvere,neki legaci mode, pa posle instalacije sistema, da se drajveri skinu sa neta??? Moja konfiguracija ms7181 amd procesor! Ukoliko je moguće, molim Vas da mi odgovorite, KAKO?

wolfmanport
12.3.2012, 12:55
Ne bih da otvaram novu temu, pošto imam sličan problem. Da li je moguće isključiti tu opciju da ne traži raid drajvere,neki legaci mode, pa posle instalacije sistema, da se drajveri skinu sa neta??? Moja konfiguracija ms7181 amd procesor! Ukoliko je moguće, molim Vas da mi odgovorite, KAKO?

E ovo i mene zanima. Doduse ja znam da se moze iskljuciti,nego moze li se nakon instalacije XP instalirati sata drajveri?

orange47
12.3.2012, 14:32
navodno moze ako imas dva sata kontrolera (npr jedan sata3). onda instaliras ahci drajvere za onaj drugi kontroler (na kome nije trenutno C: particija); ukljucis u biosu ahci za njega; prebacis drajv na taj port. medjutim meni to nije uspelo.
mozda ima i neki drugi nacin, ali verovatno je najbolje reinstall..

wolfmanport
12.3.2012, 16:53
Aha, Nego primera radi. Nemam drugi komp,znaci 1 pc,1 hdd ...hoce li moci? Momci,pomagajte? :)

orange47
12.3.2012, 17:55
Aha, Nego primera radi. Nemam drugi komp,znaci 1 pc,1 hdd ...hoce li moci? Momci,pomagajte? :)

pa to se i odnosi na samo jedan racunar. mnogi noviji imaju po dva kontrolera na ploci: jedan za sata2, drugi za sata3 (nekad mozda cak i treci za esata)

wolfmanport
14.3.2012, 0:13
pa to se i odnosi na samo jedan racunar. mnogi noviji imaju po dva kontrolera na ploci: jedan za sata2, drugi za sata3 (nekad mozda cak i treci za esata)

Razumem sad.:)