PDA

Prikaži potpunu verziju : Pomoc oko photoshop-a


phoenix[illusion]
5.1.2007, 13:15
Molim za pomoc oko photoshop-a
Ovako imam dve slike, jedan je orao, druga je nebo. E sad orao ima belu pozadinu, pa kako da u photoshopu napravi da ta pozadina bude providna kada je ja kopiram, posto uvek mi ispada ovako:

dbaja
5.1.2007, 13:39
Vrlo prosto, pošto se radi o crno belom znaku (a važi i da je grayscale). Samo taj znak nikako nemoj da stopiš sa pozadinom u jedan layer. Znak postavi na novi layer iznad slike sa oblacima i tom layeru dodeli mod DARKEN (umesto NORMAL koji je uvek postavljen po defaultu). Tako će znak zadržati sve što je bilo crno ili sivo a bela boja postaje potpuno providna.

phoenix[illusion]
5.1.2007, 13:42
Hvalati covece, "spasio" si mi zivot:n_klanja:

bobi
5.1.2007, 13:50
Najlakse ti je da prvo probas da selektujes taj layer gde ti je kocka sa orlom.
E sada ides na invert (CTRL+I) i dobijes da ti orao bude beo, a pozadina crna. Na kraju samo u prozorcicu gde ti se nalaze layeri, promenis sa normal na screen, taj layer sa orlom.

Druga varijanta ti je da zumiras sliku, pa da polako selektujes i brises delove slike, preko magic wand tool, ili polygonal laso tool, ili pak sa obicnom gumicom.

Jack In The Box
5.1.2007, 14:24
:dedica:Najjednostavnije je da (pošto je orao crno beli) selektuje samo jednu boju uz pomoć opcije za selektovanje samo odredjene boje (Select/Color Range), umesto da se zamara lasom....

Mrmot
5.1.2007, 18:00
a moze i da napravi masku od istog tog orla i da uradi apply :)

holodoc
5.1.2007, 18:18
Profesionalnije rešenje bi naravno bilo korišćenje opcije koja je specijalno namenjena „utapanju“ layera i koja se nalazi pod stavkom „Blending options“. Proces je malkice komplikovaniji ali obezbeđuje odličan rezultat i ima nekih prednosti ;) Dakle, prvo što treba uraditi je da se slika koja se utapa (ovde je to logo) prebaci u „Grayscale“ mod (opcija se nalazi u meniju „Image“, stavka „Mode“ i izabere se „Grayscale“). Posle toga se ponovo izabere „RGB“ iz istog tog menija a razlog zašto se to radi sada prevazilazi potrebe ovog objašnjenja.
Slika koja se uklapa se pozicionira bilo gde na slici na kojoj se vrši utapanje. Izabere se layer slike koja se utapa (logo) i izabere se desnim klikom na taj layer opcija „Blending options“ kao što je to prikazano na ovoj prvoj slici.

5254

Pri dnu prozora koji se otvorio se vidi deo koji se nalazi u okviru sekcije „Blend If“ (videti drugu sliku).

5255

Treba da bude izabrano „Gray“ a ostale opcije u okviru ovog combo box-a su za naprednije korisnike. Kao što se na slici vidi na prvom slajderu koji je označen kao „This layer“ se na početku i kraju nalaze dva klizača koja se sastoje iz dva dela. Treba povući onaj beli koji se nalazi desno ka sredini. U isto vreme treba posmatrati šta se dešava sa slikom koja se utapa jer će sve nijanse sive koje se nalaze desno od klizača koji se pomera da se „ugase“. Kada se postigne otprilike zadovoljavajući rezultat (treba da se vidi malo bele površine na nekim mestima i ne sme da dođe do toga da neki od tamnijih delova logoa počne da se providi) pritisne se Alt i drži se levi taster miša sada na klizaču koji je pomeran. Sada se miš pomeri ulevo i počeće polako da se gube suvični beli delovi. Ovaj drugi klizač treba shvatiti kao neku vrstu umekšavanja granica.
I to je to! Klikne se na OK a ukoliko nismo zadovoljni uvek možemo da se vratimo da podesimo ponovo sve kako treba. Prednost ove tehnike nad jednostavnim „Darken“ i sličnim tehnikama je da layer ne podleže problemu dalje obrade gde će bilo kakva dodatna primena filtera ili obrade i dalje obrađivati deo koji realno postiji a to je ova bela površina. Prebacite sada logi u „Multiply“ mod i dobijate jednu lepu sliku kao ovu dole :)

5256

Doduše, „Multiply“ bi od samog početka obrisao sve bele površine ali kao što rekoh prednost je u mogućnosti dalje obrade ;)

dbaja
6.1.2007, 1:37
...Prednost ove tehnike nad jednostavnim „Darken“ i sličnim tehnikama je da layer ne podleže problemu dalje obrade gde će bilo kakva dodatna primena filtera ili obrade i dalje obrađivati deo koji realno postiji a to je ova bela površina.

Poštovani kolega, ti ga mnogo zakomplikova;)
Ja sam samo naveo JAKO brz način da ostvari ono što je tražio (obzirom da se vrlo lepo vidi da je onaj dvoglavati orlić sasvim crn a okolina sasvim bela i da između nema i verovatno neće biti drugih layera koji bi poremetili postupak).
Ovo što si naveo jeste efikasno ali to bi radili mi fanatici a ne moraju i normalni ljudi.
U svakom slučaju Photoshop je jako lepa alatka i lepo je da sve možeš da uradiš na milion načina. Najbitnija je mašta (a tek ako nemaš vremena bitna je brzina i jednostavnost).
A ako ćemo o onom logo-u, ja bih pre stavio "Sinclair".;)

holodoc
6.1.2007, 2:03
Poštovani kolega, ti ga mnogo zakomplikova;)
Ja sam samo naveo JAKO brz način da ostvari ono što je tražio (obzirom da se vrlo lepo vidi da je onaj dvoglavati orlić sasvim crn a okolina sasvim bela i da između nema i verovatno neće biti drugih layera koji bi poremetili postupak).
Ovo što si naveo jeste efikasno ali to bi radili mi fanatici a ne moraju i normalni ljudi.
U svakom slučaju Photoshop je jako lepa alatka i lepo je da sve možeš da uradiš na milion načina. Najbitnija je mašta (a tek ako nemaš vremena bitna je brzina i jednostavnost).
A ako ćemo o onom logo-u, ja bih pre stavio "Sinclair".;)
Pa dobro, namera mi nije bila da komplikujem već da samo predstavim kako to može da se uradi na drugačiji, možda malo komplikovaniji, ali mnogo puta bolji način ako neko bude imao nameru da radi ovako nešto slično i da posle toga nastavi sa obradom. Na kraju krajeva ne vidim zašto je loše ako sam pomenuo alatku koja u stvari služi za ono što je konkretno phoenix[illusion] pitao :) Dakle, uz stvarno malo dodatnog truda (čak i za one bez straža u PS-u) postižu se mnogo dobri rezultati a nekome će i ovo malo upustvo sigurno dobro doći ;)
Što se logoa tiče skoro sam radio backup diskova pa mi je jedino ostao ovaj logo na hardu inače bih najverovatnije stavio nešto "bezobraznije" ;)

phoenix[illusion]
6.1.2007, 22:18
A sta da radim ako je znak u boji, posto mi treba samo pozadina providna, ali ne i neku delovi koji su na slici isto u beloj boji i da se bolje vidi, posto kada je u pitanju slika u boji, previse se providi.

phoenix[illusion]
7.1.2007, 16:15
Znaci ovako stvari stoje. Uradio sam Darken na slici na boji, a slika je providna kao na primeru. Meni treba na slici da bude izbrisana samo bela boja oko slike, a ne neke boje u slicic. Molim vas pomagajte

dbaja
7.1.2007, 16:30
Vidi, darken je važio samo za onaj konkretni slučaj. Ovo što navodiš je nešto sasvim drugačije. Prvo, znak ti nije više crno/beli (ili grayscale) već je u boji. To automatski nije više za darken.
Vidi ono što ti je holodoc preporučio.
Ako nisi time zadovoljan, moraćeš se igrati malo sa Magic wand alatkom i malo manjom tolerance od 32 (default). Rekao bih ti da skineš tolerance na recimo 15, pa Magic wand-om selektuješ belu pozadinu. Ako je selekcija dobra, uradi Select->Inverse pa onda kreiraj masku tom layeru. Ako postoji više nesusednih belih površina koje treba odstraniti, selektuj ih sve pomoću opcije Add to selection (umesto New selection).
Ali još nešto da ti kažem: Photoshop nije program koji možeš naučiti ovako. Ako si hteo samo da odradiš neki posao pa ti je trebao savet i više ne nameravaš da se bakćeš ovim programom, to je ok. Nadam se da smo ti pomogli, ali ako si zainteresovan da ovladaš programom, onda je ovo totalan promašaj. Ovo što pitaš spada u osnove rada sa programom Photoshop a ima toga još mnogo. Bolje je da nabaviš neku dobru knjigu, upišeš se negde na neki kurs i tako naučiš Phothoshop.
Pozdrav!

holodoc
7.1.2007, 16:39
Za ovakve tipove logoa koji nisu previše "krzavi" po ivici najbolje ti je da primeniš specijalni alat namenjen upravo za ovo što tebi treba. Alat se zove "Magic Eraser Tool" i možeš ga aktivirati tako što malo duže držiš miša iznad obične gumice za brisanje nakon čega će ti se pojavti meni odakle možeš da izabereš pomenuti alat ili da pritiskaš kombinaciju tastera "Shift+E" dok ti se u panelu levo ne pojavi pomenuti alat. (pogledaj sliku) Sada trebaš jednostavno da podesiš toleranciju u polju gore i da jednostavno klikneš na sve bele površine koje želiš da ukloniš. Dakle, ako želiš da ukloniš belu koja je porpilično čista (JPEG artefakti nisu previše izraženi) i 0 za toleranciju će ti odraditi posao. Ako je slika ipak previše obogaljena kao JPEG u tom slučaju podesi vrednost 10 ili probaj da eksperimentišeš uz šesto potezanje "Undo-a" da vidiš rezultat ;)

phoenix[illusion]
7.1.2007, 19:35
E, hvala vam. Imam jos jedno pitanje. Kada sam sve to uradio i izbrisao belu pozadinu, grube su mi ivice slike. Da li ima nesto da ublazi ivice, onako kao neka bela boja ivice.

holodoc
7.1.2007, 20:00
']E, hvala vam. Imam jos jedno pitanje. Kada sam sve to uradio i izbrisao belu pozadinu, grube su mi ivice slike. Da li ima nesto da ublazi ivice, onako kao neka bela boja ivice.
Menjaj toleranciju "Magic eraser-a"!

phoenix[illusion]
7.1.2007, 20:33
Menjaj toleranciju "Magic eraser-a"!
Ma znam za to, nego sada hocu da ubacim neke svetle ivice oko slike, nesto nalik na brush bele boje, znaci mekanu ivicu oko slike

holodoc
7.1.2007, 20:39
Probaj "Outer glow-om" koji se nalazi na istom mestu gde je i onaj "Blending options" ali par opcija niže.

phoenix[illusion]
7.1.2007, 20:43
Probaj "Outer glow-om" koji se nalazi na istom mestu gde je i onaj "Blending options" ali par opcija niže.
Taman kada si to napisao, skontao sam, ali u svakom slucaju hvala ti. Mnogo se trudis i zasluzujes da budes mod.

phoenix[illusion]
18.1.2007, 23:21
Treba mi jos jedna pomoc. Ovako imam jedan kvadrat oblika linije. znaci ovako nesto:

|===========|

E i ja hocu da ga savijem da izgleda kao polukrug , sta treba da uradim.

kinteC
18.1.2007, 23:39
To nije nikakav problem, samo, vec je pisano objasnjenje:
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=486&page=4