Prikaži potpunu verziju : Nov TV preko 42"
OWERKLOKER
3.12.2017, 21:22
Pozdrav svima. Dugo me nije bilo na forumu.
Resih da se pocastim novim televizorom a s obzirom da sam ispao iz koloseka po tom pitanju znacila bi mi pomoc. Trenutno imam LG 42LE5300 na kome mi veliki input lag "pojede dzigericu". Tako da bi prioritet kod novog tv-a bio mali input lag. U velikoj meri ce se koristiti za igre i filmove sa pc-ja. Trenutni tv takodje pravi odredjene probleme i prilikom reprodukcije video sadrzaja (isti problem sam imao i sa Samsungom 40C650, koji i zamenih zbog toga) bilo da je sa yt-a ili iz plejera (seckanje). Bilo bi lepo kada bih to izbegao sada.
Znaci prioriteti bi isli ovako:
1. Sto manji input lag
2. Duboka crna (probijanje i IPS glow mi opasno idu na zivce)
3. Da uglovi budu solidni (da ne dobijem uzas od slike cim mrdnem malo od centra).
4. Hdmi bar 2 komada
To bi bilo otprilike to. Smart i ostale gluposti mi uopste nisu bitne. Uzeo bih i malo vecu dijagonalu sada (ne bih isao na 55 npr, preveliko je).
Sto se tice budzeta, ne znam ni sam tacno. Bilo bi lepo ako moze da se uglavi do 50-ak hiljada, ali ako ne moze se prosiriti.
Hvala unapred.
Sent from my SM-G955F using Tapatalk
DukeofSerbia
4.12.2017, 14:10
Neće ići tako kao što si zamislio :(.
90+% 43“ i 49“ FHD TV-a imaju IPS-olike panele (ADS, PLS, S-IPS). Jako malo imaju neki VA kao TCL koji se ne prodaje ovde u Srbiji niti Mađarskoj.
Određeni testeri ne mere input lag tako da i kad mogu da preporučim neke modele (ne za igre), ne mogu ti ih preporučiti zato što ne znam koliki je input lag.
Verovatno ćeš morati da kupiš preko kp-a pošto za te novce ovde nema u maloprodaji.
Tržište FHD modela generalno ide nizbrdo već koju godinu.
Ako hoćeš da ti TV ne trperi (kao skoro svi moderni monitori), onda dolazi samo Sony u obzir, ali njihovi FHD modeli imaju prilične cene. Njihova ovogodišnja WE75x serija su baš igrački FHD modeli.
Problem? 49“ ima ADS panel (BOE), a 43“ ima S-IPS (LG Display).
Npr. predložio bih ti Samsung 43M55xx koji ima nečiji VA panel, ali je input lag popriličnih ~43 ms.
LG Electronics modeli imaju nizak input lag, ali su očajni/najgori ove godine skoro po svemu (izuzev input laga) i svi modeli imaju S-IPS panele.
TL; DR
Nema.
Jedino da ideš na UHD TV, ali treba zver od kompjutera da se „pogoni“ ta rezolucija, mada se može skalirati na 1920x1080.
perablenta
4.12.2017, 14:31
Iz ličnog iskustva potvrđujem @DukeofSerbia.
2013. sam kupio Sony Bravia 42", FHD, Smart (iako mi ta funkcija nije trebala kao monitor za PC), 2 HDMI porta. Ali, cena je bila oko 80k din.
Ugao gledanja gotovo maksimalan, crna odlična+dodatno može da se podesi, imput lag nikada nije bio problem a igrao sam desetine FPS-a na njemu. Broj boja je veći nego kod monitora, monitori kad pogledaš u nVidia control panelu staju na 8 bpc na taj TV ima do 12 bpc.
(razlika nije mala:
8-bit color = 2^8 x 3 = 2^24 = 16.7 million colors
12-bit color = 2^12 x 3 = 2^36 = 68.7 billion colors)
Ja sam prešao na montor posle 11 godina korišćenja TV kao monitora iz dva razloga. Ograničen prostor i da konačno izađem van 60 fps-a.
Uglavnom, poenta priče, za veliku dijagonalu + opcije koje omogućavaju gaming na TV-u ne možeš jeftino da prođeš.
OWERKLOKER
4.12.2017, 16:05
Uh, znaci slaba vajda da menjam tv. Zeznuo sam se pre 4-5 godina kad uzeh ovaj LG (masno placen, 84k) a input lag, meni, neprihvatljiv. Interesantno je, mozda ima neka caka, da je nekad input lag ogroman a nekad sasvim ok (vidi se po strelici i samom odzivu komandi). Nikako ne uspevam da nadjem neki pattern po kome radi to.
@Duke, hvala na odgovoru i na preporuci ali moracu da otpisem taj Samsung zbog veceg input laga. Dzaba crna i sve ako to ne valja. Ne bih ja ni menjao ovaj da je lag normalan.
Imas li jos neku mozda preporuku? A da nije izuvanje za 4k jer mi je nepotreban totalno.
@Perablenta, hoces da prodajes taj Sony? :D
Videh sad na KP ova dva modela:
Sony KDL43WE750B*
Sony KDL43WE755
Jesi li na njih mislio da su sa malim lagom i dobrim panelom?
DukeofSerbia
4.12.2017, 16:52
Pa nema preporuka više u FHD kategoriji. Otkucao sam ti stanje...
I za Sony WE750 seriju sam ti isto otkucao – ta 43“ verzija ima S-IPS panel tako da ako hoćeš duboku crnu i da nema IPS glow, zaboravi. Jedino ako koristiš pod svetlom
stalno, onda IPS-oliki panel je u redu. Oni imaju problem u mraku kada kontrast dolazi do izražaja. Mada postoji još jedno rešenje, a to je korišćenje pozadinskog LED svetla.
Ovde sam (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=2163322#post2163322) ukratko opisao.
Za Samsung 43M55xx sam ti samo otkucao da jedini VA model ima poveći input lag, čisto reda radi, ne kao predlog za kupovinu ;).
perablenta
4.12.2017, 18:33
@Perablenta, hoces da prodajes taj Sony? :D
Eh... supruga gleda TV na njemu, prešla sa CRT "šporeta" od ~20". Znaš ono, from my dead cool hands :D
OWERKLOKER
4.12.2017, 18:42
Pa nema preporuka više u FHD kategoriji. Otkucao sam ti stanje...
I za Sony WE750 seriju sam ti isto otkucao – ta 43“ verzija ima S-IPS panel tako da ako hoćeš duboku crnu i da nema IPS glow, zaboravi. Jedino ako koristiš pod svetlom
stalno, onda IPS-oliki panel je u redu. Oni imaju problem u mraku kada kontrast dolazi do izražaja. Mada postoji još jedno rešenje, a to je korišćenje pozadinskog LED svetla.
Ovde sam (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=2163322#post2163322) ukratko opisao.
Za Samsung 43M55xx sam ti samo otkucao da jedini VA model ima poveći input lag, čisto reda radi, ne kao predlog za kupovinu ;).
Nista, odustajem onda od zamene dok se ne pojavi nesto normalno. Ako se pojavi...
Hvala ti na velikoj pomoci.
Eh... supruga gleda TV na njemu, prešla sa CRT "šporeta" od ~20". Znaš ono, from my dead cool hands :D
:D
ognjen_ogi
4.12.2017, 19:39
https://www.emmi.rs/televizori-tv-49-led-samsung-ue49k5102akxxh.11.html?productId=62650
DukeofSerbia
4.12.2017, 19:46
@ OWERKLOKER
Nema problema ;). Barem sam ti otkucao (kao i drugima koji čitaju) da se ne zaletiš i pukneš novce na trubu.
I u tome je problem – neće se pojaviti. Proizvodnja TV-a, ali i monitora i svega ostalog što koristi ekran, zavisi od proizvođača panela. Oni diktiraju tržište.
LG Display i kineski BOE su preplavili tržište (čitaj dampovali) svojim IPS-olikim panelima, tako da su se drugi (VA proizvođači) povukli iz mrtve trke do dna
(nema margina ili minimalne) na FHD tržištu i koncentrisali se na UHD. Napomena da su Korejci (LG.D) najveći proizvođač kompjuterskih (desktop) i TV panela.
Samsung Display više ne proizvodi S-PVA FHD panele. Isto važi i za AU Optronics (AMVA i AMVA3) – samo UHD.
Foxconn filijale (Innolux i Sharp) još proizvode nešto, ali limitirano.
I China Star još isto limitirano i to uglavnom za TCL (pošto su njihova filijala).
Što se tiče top proizvođača TV-a:
LG Electronics je FHD VA modele poslednji put imao 2015-te, bili su jako dobri, ali više nema, kao što od ove više nemaju ni UHD S-MVA u ponudi od ove.
Samsung Electronics još uvek prodaje FHD VA modele (očigledno), ali je problem taj što ih ne interesuje da smanje input lag uopšte. Ista priča sa J55xx
(2015.), K55xx (2016.) i M55xx (2017.) koje su njihove top FHD serije. Štaviše, ovogodišnja M55 je još slabija od K55 po tom pitanju…
TPVision (Philips) je u potpunosti prešao na IPS plus ko zna koliki je input lag (verovatno velik).
Panasonic još ima u ponudi modele sa Innolux S-MVA panelima (ES500 serija), ali niko nije testirao input lag, ali ako je kao prethodnih godina (velik)…
Plus, nema u 43“ i 49“ veličini.
Sony još isto retko koristi FHD VA panele, ali u (naj)jeftinim serijama…
TCL nema ni ovde (bili svojevremeno pa se povukli) ni preko, a oni prodaju modele samo sa HVA panelima (pošto sam otkucao da su vlasnik China Stara).
Rešenje:
1) UHD VA TV;
2) 31,5“ FHD monitor ili
3) Ne kupovati.
Tako je, kako je.
OWERKLOKER
4.12.2017, 20:31
Videh i na benchu da si pisao, ali dzaba kad dominiraju sveznajuci indijanci tamo.
No, nazalost odustacu onda od kupovine jer ne vidim svrhu da dajem toliki novac za uhd tv da bih imao mali input lag. Pojuricu neku stariju seriju polovnu ali i tu je pitanje input laga.
Prestao sam da pratim jos kod Samsung C650 serije (i tu me je razocarao input lag). Jos zalim sto nisam uzeo C530...
OWERKLOKER
5.12.2017, 11:33
@Duke, i ostali poznavaoci, kakav je Samsung KU6072? Malo sam gledao i input lag je odlican plus je VA panel. Kakav je on izbor?
40" je dobar, VA panel sa vrlo dobrim kontrastom i uniformnim osvetljenjem. Evo komšijskog opisa na HD televizija (http://hdtelevizija.com/2016/10/13/samsung-40ku6072-ku6000-uhd-lcd-tv-recenzija/). To što mu HDR implementacija nije stvarno dobro urađena i nije neki minus po meni, ni jednom TV-u ove ceni nije, tako da.... Za veće panele, 43, 49... nek se javi Duke ako ima info. :)
OWERKLOKER
5.12.2017, 13:57
Bas sam malo pre i procitao test na tom sajtu. Mozda bi mi i 40 zavrsilo posao ali radije bih vece.
Naisao sam i na info da je 43" IPS panel sto ne dolazi u obzir (smucio mi se glow i probijanje).
Cekamo Duke-a za 49-ku.
DukeofSerbia
6.12.2017, 12:15
Otkucao si da ne bi kupovao UHD TV sad odjednom bi :paranoia:?
Ono U u nazivu je skr. za UHD kod Samsunga.
Takođe, ovogodišnja MU61 serija je bolja od prošlogodišnje (KU60) po pitanju input laga i odziva piksela.
Za 43“ nemam info koji je panel, kao ni u 49“, ali najverovatnije PLS kao kod MU64. 55“ je testiran (PLS).
I samo napomena za HDR – za to treba TV od 1.000+ € ;).
ognjen_ogi
6.12.2017, 13:19
..i to iz osnovne ponude,nista specijalno.da je odziv sa periferija toliko los na samsungu,bilo bi nemoguce igrati na primer dark souls 3.sad, da li veca dijagonala sa sobom povlaci veci 'input lag' to ne znam.mogao bi da proverim na sony kdl 48r550c.iskreno, nemam volje da povezujem toliki tv.
OWERKLOKER
6.12.2017, 23:23
Otkucao si da ne bi kupovao UHD TV sad odjednom bi :paranoia:?
Ono U u nazivu je skr. za UHD kod Samsunga.
Takođe, ovogodišnja MU61 serija je bolja od prošlogodišnje (KU60) po pitanju input laga i odziva piksela.
Za 43“ nemam info koji je panel, kao ni u 49“, ali najverovatnije PLS kao kod MU64. 55“ je testiran (PLS).
I samo napomena za HDR – za to treba TV od 1.000+ € ;).
Pa mislio sam da ne idem cenovno toliko gore ali posto utvrdismo da nema vajde za manje pare da prosirimo budzet.
Ima li uopste neki 46, 49, 50" da nije preskup a da ispunjava zahteve?
OWERKLOKER
9.12.2017, 9:34
E ovako, definitivno sam odlucio da dosta podignem budzet i uzmem "pravu" stvar. Moze da ide do nekih 700e okvirno.
Znaci:
1. Input lag minimalan
2. Crna i kontrast, da ne sija kao na IPS
3. Podrska za fajlove preko usb da bude dobra
Ostalo klasika, i ne bi bilo lose da bude 50-ak inca (malo vise ili manje, nije bitno).
Pucaj @DukeofSerbia. :)
DukeofSerbia
10.12.2017, 15:42
Za te novce Panasonic TX-50EX700E od preko. Moraš proveriti da li važi garancija i u Srbiji – ranije znam da jeste. Ili pitati prodavca ili ovlašćene Panasonic servise (https://www.kliklak.rs/info/panasonic-servisna-mreza).
Poljaci su testirali taj model – Panasonic TX-50EX700E test (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/panasonic-tx-50ex700e-test.html).
A drugi Poljaci i verziju od 65“ (https://hdtvpolska.com/panasonic-ex700-tx-65ex700e-test-przystepnego-tv-ultra-hd-2017-z-hdr/).
Glavna mana je „HDR“ koji je lakrdija, ali sam otkucao, za to treba 1.100+ evra (Sony XE900 serija).
Panasonic EX700 serija ima Innolux S-MVA panele sa velikim kontrastom i proširenom pokrivenošću boja.
Konkurent (probija 700 e granicu, isto od preko) je Sony KD-55XE70xx koji ima nečiji VA panel (SVA ili HVA?). Obavezna napomena da 49“ ima S-IPS panel tako da otpada
iz razmatranja. Francuski test KD-55XE7005 (https://www.lesnumeriques.com/tv-televiseur/sony-kd-55xe7005-p40449/test.html).
Kod nas jedino Samsung UE50MU6172 (http://www.eponuda.com/4k-ultra-hd-tv/samsung-ue50mu6172-uxxh-smart-4k-ultra-hd-televizor-cena-407342) koji skoro sigurno isto ima S-MVA panel, ali za razliku od Panasonica je najverovatnije 8-bitni i sigurno nema proširenu pokrivenost boja.
Prodaje uz 5 god. garancije ovde.
OWERKLOKER
10.12.2017, 22:49
Poslao sam upit jednom prodavcu za Panasonic, bas deluje odlicno. Mada i Sony fino izgleda. Za koji bi se ti pre odlucio?
Deluje mi da ce oba ispuniti super moje zahteve.
DukeofSerbia
10.12.2017, 23:58
Ako bi gledao Ultra HD video, onda je Panasonic u prednosti zbog panela: sigurno je 10-bitni, proširena pokrivenost boja i solidno veći kontrast plus mu je još kućište srebrno
koje pojačava dubinu crne (iluzija kontrasta). Za igre su tu negde.
Takođe, Panasonicova garancija važi u Srbiji. Potrebno je da se dobije panevropski garantni list ako tako nešto postoji, a račun je obavezno potreban. To treba videti sa
prodavcem. Stoji na Panasonicovom sajtu, sam našao:
Pan-europsko jamstvo (Pan European Guarantee)
Područje koje pokriva pan-europsko jamstvo obuhvaća države članice EU/EGP, Tursku, Hrvatsku, Srbiju te Bosnu i Hercegovinu. Ovo jamstvo se odnosi na potrošačke
proizvode kojima je u vrijeme kupnje bilo priloženo Pan-europsko jamstvo. Njime se stječe pravo na popravak proizvoda u državi u kojoj proizvod nije bio kupljen.
Reklamacije na proizvod potrebno je prijaviti sukladno općim uvjetima opisanima ovdje. Popravci proizvoda bit će realizirani na temelju uvjeta jamstva koji su obvezujući
u državi u kojoj je prijavljena reklamacija proizvoda. Isti uvjeti se mogu pronaći na internetskim stranicama i/ili telefonskim servisima određenima za pojedine zemlje u
Pan-europskom jamstvu priloženom proizvodu ili ovdje.
Uvjeti vršenja popravaka obuhvaćenih jamstvom na teritoriju Hrvatske za proizvode kupljene izvan teritorija Hrvatske, dostupni su ovdje.
Upozorenje! Molimo, imajte na umu da se važećim jamstvenim listom smatra samo list koje je priložen čitljivi dokaz o kupnji uređaja (račun).
http://www.panasonic.com/hr/informacije-o-jamstvu.html
Našao sam još danski test (na engleskom) verzije od 58“ (https://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1494309442).
Glavna prednost svih Sonijevih modela je što ne koriste PWM za regulaciju LED poz. osvetljenja pa time ne trepere, ali ako nisi osetljiv na to… I zbog toga Sonijevi TV-i
generalnu imaju najbolji pokret, ali u direktom poređenju ta dva modela, ja bih pre Panasonic. Ja jesam lično veliki ljubitelj Sonijevih UHD TV-a, to nije tajna, ali od ove
godine sam isto tako i Panasonicovih zato što su poprilično podigli kvalitet.
OWERKLOKER
11.12.2017, 0:54
Pre svega jos jednom hvala na iscrpnom i detaljnom odgovoru.
I ja inace volim Sony televizore pa se zato i lomim. Pregledao sam onaj test Poljaka i zale se na one crne vertikalne linije, nadam se da nije na svakom tako.
Zaboravih da pomenem. Verovatno je slicno, ali kakvo je stanje kod gledanja fudbalskih utakmica? I to se bas dosta gleda.
OWERKLOKER
11.12.2017, 14:16
Porucen Panasonic. Javljam kad stigne.
Neće ići tako kao što si zamislio :(.
Mogu li da iskoristim ovaj topic da pitam za neki predlog TVa za dnevnu sobu. U sustini nesto sto bih voleo da poseduje su ultra HD (e sad da li je tu odmah i HDR ili ide kao posebna opcija) rezolucija,wifi,voleo bih da ima i android,dosta prikljucaka (ali to sada svi imaju),dosta tjunera,cesto bih ga koristio za pustanje filmova,pa da nema problema sa titlovima.Dugo sam bio privrzen LGu,ali citajuci malo postove DukofSerbia rekao bih da i nije bas najpametniji izbor.Trenutno koristim jedan LG SMART,ali od SMART funkcije i nema neke koristi,a cuo sam da je sa Androidom bolja prica pa me zanima ima li ko iskustva?
TV od 42-50 inca,cenovno negde od 65-100 000 recimo.
Gledajuci samo specifikacije nema tu mnogo pomoci,a vidim da DukeofSerbia drzi odredjene stvari u malom prstu.Pa ako moze mala pomoc.
Duke sustina je da je ekran kvalitetan i da TV obiluje sa sto vise funkcija cisto da se napravi jedan iskorak u odnosu na LG smart.
Kupio bih ga preko drugara koji ima radnju,tako da bi cena bila negde izmedju nasih radnji i madjarske :) Hvala unapred!!!!
misljenje o ovom modelu: PHILIPS 43PUS6501/12 Smart LED 4K Ultra HD Android Ambilight (ovaj sam sad video na jednom sajtu,trenutno je sa 15% popusta ispod 100000),mada svakako odgovaraju i jeftiniji modli od ovog :D Voleo bih par preporuka,pa da vidim(o) gde sam :)
DukeofSerbia
11.12.2017, 22:37
@ OWERKLOKER
Vidi, za sport je verovatno Sony malko bolji, ali će ti svaki tester, a i ja reći – za sport treba TV na 100 Hz. Evo ja gledam na mom monitoru na 75 Hz i vidi se razlika u
odnosu na 50 Hz. Problem je taj što su FHD modeli na 100 Hz poslednji put postojali 2015-te i nema više. Jednostavno je prestala proizvodnja tih panela. Npr. čuvene
Sonijeve W755C i W805C serije koji imaju najbolje FHD TV panele ikada (AMVA3). Sad samo kod UHD modela, a to je već premijum segment (Panasonic EX780, Sony
XE850 i 900 i sl.).
Za linije – idealno bi bilo da možeš preuzeti TV kod prodavca lično; poneseš laptop, USB fleš sa test fotografijama ili sl. pa testiraš kakav je. Tako sam ja pre skoro 4 god.
bio kupio TV. Testirao na licu mesta sa mojim laptopom ;).
DukeofSerbia
11.12.2017, 23:08
@ PinociO
Nema problema što si ovde pitao, samo dok mi ne dolazi na PP :opanachke.
Za HDR treba 1.100 e (Sony XE900 serija). Znam da vidiš da se svi TV-i reklamiraju da imaju HDR, ali u praksi ako TV-e nema osvetljenost od bar 500 cd/m2 u HDR modu,
onda u stvari degradira sliku i to rade svi modeli ispod 1.000 evra. Pravi HDR je u stvari na 1.000 cd/m2 zato što su tako masterovani Ultra HD Blu-ray video. To bi bilo skr.
objašnjenje ;).
Slabo ti se razumem u „pametne“ paltforme izuzev baš početnog nivoa. Android TV je verovatno i najgori, barem je kod Sonija sigurno, a ni Philips nije baš najsrećniji po tom
pitanju koliko sam površno čitao. Tu su Korejci bolji (Tizen i WebOS), a deluje mi da je Panasonic negde između sa bivšim Firefox OS-om.
Zahvalio bih ti se pošto si pronašao taj Philips PUS6501. Potpuno sam prevideo dotičnu seriju, prodaje se i postoje detaljni testovi. Dodao sam ga na listu preporučenih modela.
Da li gledaš u mraku TV ili samo pod svetlom?
Da li gledaš sport?
Da li bi koristio igračku konzolu i/ili PC za igranje?
Sa koje daljine gledaš TV?
OWERKLOKER
11.12.2017, 23:54
@ OWERKLOKER
Vidi, za sport je verovatno Sony malko bolji, ali će ti svaki tester, a i ja reći – za sport treba TV na 100 Hz. Evo ja gledam na mom monitoru na 75 Hz i vidi se razlika u
odnosu na 50 Hz. Problem je taj što su FHD modeli na 100 Hz poslednji put postojali 2015-te i nema više. Jednostavno je prestala proizvodnja tih panela. Npr. čuvene
Sonijeve W755C i W805C serije koji imaju najbolje FHD TV panele ikada (AMVA3). Sad samo kod UHD modela, a to je već premijum segment (Panasonic EX780, Sony
XE850 i 900 i sl.).
Za linije – idealno bi bilo da možeš preuzeti TV kod prodavca lično; poneseš laptop, USB fleš sa test fotografijama ili sl. pa testiraš kakav je. Tako sam ja pre skoro 4 god.
bio kupio TV. Testirao na licu mesta sa mojim laptopom ;).
Necu moci da odem licno jer je prodavac dosta udaljen a ne isplati mi se da porucujem u Gigatronu (koliko vidim jedino oni imaju) jer je razlika u ceni 150e.
U svakom slucaju, nadam se da nece biti problema sa panelom.
@ PinociO
Da li gledaš u mraku TV ili samo pod svetlom?
Da li gledaš sport?
Da li bi koristio igračku konzolu i/ili PC za igranje?
Sa koje daljine gledaš TV?
Pa sta znam,gleda se pod svetlom do odredjene satnice,onda u mraku. Ipak vise pod svetlom.Sport (fudbal) 80%,filmovi 10,muzicki kanali 5% ostalo 5%
Ne bih koristio igracku konzolu niti PC za igranje,ali sam citao da TV sa androidom ima zanimljivih igrica to bih mozda probao :) Udaljenost nekih 4.5-5m,s tim da mi je TV u cosku,znaci postavljen dijgonalno. Taj model Philipsa sam slucajno postavio,ali i jeftiniji imaju slicne karakteristike,a sa Philipsom 100 godina nisam imao kontakt :D I to ambijentalno osvetljenje,jel to moze da su ukljucuje/iskljucuje ili je uvek ON? Iritira li ili pomaze?
Sto se androida tice na par mesta procitah da je bolji,brzi i stabilniji od ostalih,a kao sto rekoh na LG mi SMART ni za sta apsolutno ne sluzi,mada nije webos vec onaj stariji
OWERKLOKER
12.12.2017, 1:58
Dok Duke ne napise sta i kako ja bih ti rekao da je 43 premalo sa 5m, ali bas premalo. 55 lagano najmanje. :)
Dok Duke ne napise sta i kako ja bih ti rekao da je 43 premalo sa 5m, ali bas premalo. 55 lagano najmanje. :)
Vidi,danas mi je prvi dan pretrage i "ucenja".Malo sam guglao veceras i naucih i sam da mi je 43 inca malo,da je OLED najbolji,ali za te novce ga i nema,pa je drugi na listi LED LCD i to IPS ekran.... Ucim po mlo ;) Inace LG SMART koji imam mi je u sobi i on je 32 inca,a u dnevnoj je neki stariji model Samsunga sa velikim okvirom oko ekrana pa me to malo zbunilo. ali polako,ne kupuje se TV za sat,dva... ucimo i dalje
OWERKLOKER
12.12.2017, 2:07
Eh Oled. I meni bi legao vrhunski ali je cena van domasaja za sada.
Pretpostavljam da si to i saznao do sada, ali ako ces da gledas nocu VA panel i nema greske. IPS ako ima svetla i bitni su uglovi.
DukeofSerbia
12.12.2017, 11:35
Otkucaću sledeće i radi drugih koji dolaze na forum…
Postoji mit da su OLED TV paneli najbolji za sve. Svojevremeno sam kucao o tome na benchu pa sam bio žestoko napadan od pojedinica, ali se to končano prihvatila kao
činjenica da nisu savršeni niti najbolji, kao i dosta toga što sam kucao, ali sam tamo završio sa kucanjem pošto ako znaš nešto, samo se javljaju pljuvači da te osporavaju,
a kad treba pomoći onda ih nema ni od korova :facepalm.
Činjenica je da su OLED paneli, koje proizvodi jedino LG Display i od njih kupuju svi ostali (LG Electronics, Sony, Panasonic, TPVision (Philips) itd.), najbolji za SDR sadržaj.
To više nije sporno. Međutim, LG Display očigledno ima ogromnih problema da naprave OLED iole ozbiljnijim za HDR upotrebu i to se onda maskira bombastičnim marketingom.
Svi OLED TV modeli imaju zloglasni problem zvani ABL (automatic brightness limiter), a to se skriva kao zmija noge. HDR video sadržaj drastično raste plus PS4 Pro ko se igra
na konzoli. LCD TV-i sa FALD LED-om razbijaju OLED TV-e u HDR prikazu i to je fakat. Dakle, opet se mora birati šta je prioritet... Naročito bivaju pogođeni likovi kada im kažeš
da 2x i više puta jeftiniji LCD TV ima puno bolji HDR mod. Ljudi ne žele da slušaju dobronamerne savete već marketing.
@ PinociO
Au, 4,5-5 m je baš poprilična udaljenost. Ovde možeš videti (https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship) odnos idealne daljine, dijagonale panela i sadržaja. UHD je potpuni promašaj za tebe, ali naći FHD dijagonale ~49-55“
kod nas, a da je cena normalna za preporučen model...
Realno, našao si sebi idealan model. Retko se dogodi, ali eto :). Dakle, Philips 49PUS6501 (ima S-IPS panel). Eventualno ako se može naći 55“ verzija, mada koliko vidim nema
je. 43“ ni pod razno (premala je). Da ti objasnim zašto je to najbolje rešenje za tebe:
1) Gledaćeš iz ugla, a tu su IPS TV paneli u prednosti u odnosu na VA TV panele.
2) Pošto ti je sport prioritet, ovaj model ima panel na pravih 100 Hz i to je velika razlika u odnosu na 50 Hz.
3) Ako bi gledao u mraku za šta IPS nije, ovaj model ima ambijentalno svetlo koje poprilično produbljuje percepciju crne (iluzija kontrasta). Ovde imaš (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=105730) više na temi sam objasnio
sa mojim monitorom (potraži dole o osvetljenju deo).
4) Ima Android TV sa svim svojim prednostima i manama.
5) 5 god. garancije (mada daju i drugi veliki za UHD modele do kraja godine).
Postoji dosta profesionalnih testova ovog modela, a ja bih izdvojio dve (ako treba, ostaviću ih još):
Darko poznatiji kao hdtelevizija (http://hdtelevizija.com/2016/06/19/philips-49pus6501-pus6501-android-ultra-hd-tv-recenzija/) (hrvatski)
avforums (https://www.avforums.com/review/philips-6501-49pus6501-uhd-4k-hdr-tv-review.12949) (britanski engleski)
Proveriću šta još ima, ali mi ovo deluje da je najbolje rešenje. Ako neko nađe još nešto, neka predloži.
Dakle, Philips 49PUS6501 (ima S-IPS panel). Eventualno ako se može naći 55“ verzija
49" mi i odgovara iz prostog razloga sto je TV u cosku prostorije (dijagonalno postavljen) i to je neki maksimum (zbog nekih drugih uslova) koji bih mogao da postavim izmedju dva zida. Procitao sam testove koji su dosta pozitivni i odmah zapalio u radnju kod drugara da vidim pod kojim uslovima mogu da "zgrabim" jedan takav primerak. Kad ono...:eek: drugar ni da cuje za Philips. Kaze da jeimao ogromne probleme u skorijoj proslosti,da su ljudi dolazili da ga biju zbog Philipsovih televizora.Naime imali su odredjene probleme sa pikselima (shvatio sam njegovo objasnjenje u fazonu da se pikseli povecavaju) sto je i on uocavano kada su mu donosili televizore nazad,a uvoznik mu pravio probleme oko reklamacija,jednostavno ih vracao nazad i govorio da su TVi ok. I onda je on morao ljudima da vraca novca i sta vec....
E on mi je bio interesantan zbog zatvaranja finansijke konstrukcije i nacina placanja. Sad ni sam ne znam sta i kako dalje. Postoji li neki TV drugog brenda slicnih karakteristika!?
LCD TV-i sa FALD LED-om razbijaju OLED TV-e u HDR prikazu i to je fakat.
Pa jedino ako poistovetiš kompletnu HDR sliku sa maksimalnim brightness-om gde LCD razbija OLED kako si se izrazio. Ali sve druge prednosti koje OLED ima inače ne nestaju prilikom gledanja HDR materijala i finalno će u većini situacija pružiti kvalitetniju sliku. Još ako želiš da našteluješ maksimalni brightness na neki razuman nivo za ugodno večernje gledanje (meni npr. ne bi palo na pamet da dozvolim da mi TV gruva 1000 cd/m2 u svetlim scenama) onda i ta jedna prednost LCD-a može da nestane ili se drastočno umanji.
DukeofSerbia
12.12.2017, 15:08
@ PinociO
Da sumiram: dijagonala 49“, da je IPS-oliki panel i da nisu LG Electronics i Philips :).
Prvo FHD modeli:
Panasonic TX-49ES500E – vidim da ga ima samo jedan prodavac tako da ne znam da li je dobavljiv uopšte. Povrh svega, cena je previsoka.
Samsung UE49M55xx – na osnovu informacija koje imam, taj model bi morao da ima PLS panel (to je Samsung Display IPS-oliki panel). Ima Tizen „pametnu“ platformu.
Sony KDL-49WE755 – ima nečiji IPS-oliki panel (ADS po svoj prilici). „Pametna“ platforma je prilično limitirana. Kupio je jedan član na benchu za 70k u emmezeti (mora u
prodavnici, nema na sajtu) i dobije se 5 god. garancije iako je FHD model, ali to je Sonijeva top serija. Test ovoga modela na HDTV Polska (https://hdtvpolska.com/sony-we750-test-telewizora-full-hd-z-hdr-dla-graczy/).
UHD modeli:
Panasonic TX-49EX600E – nažalost, Panasonic nema akciju od 5 god. na UHD modele. Sasvim solidan model sa S-IPS panelom po istoj ceni kao 49ES500E.
Samsung UE50MU6172 – ako je panel zaista 50“ (vidim da napolju postoji i verzija od 49“ koja je najverovatnije PLS), onda je S-MVA tako da otpada. Cena mu je jako blizu
49M55xx i to dovoljno govori koliko su top FHD modeli precenjeni.
Sony KD-49XE70xx – S-IPS panel. „Pametna“ platforma je neki linuks, a za prodavnicu koristi Opera TV. Isto nešto skuplji od WE755, ali i vredi. Rtings test. (https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x720e)
Sony KD-49XE80xx – S-IPS panel. Ima Android TV koji je i najveća mana Sonijevih TV-a. Probija budžet po cenama u maloprodaji. Rtings test. (https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x800e)
Po meni su top FHD modeli precenjeni. Jeste da ćeš gledati sa velike daljine pa ti ne treba UHD, ali uvek možeš staviti bliže TV-u stolicu ili sl. i odgledati neki UHD video.
Kako se vidi lag na TVu? Ja imam LG Smart od 43" i ne primećujem nikakav problem (u stvari, meni slika na tom TVu deluje extra, i za puštanje filmova sa USBa i za gledanje televizije).
DukeofSerbia
12.12.2017, 15:19
Pa jedino ako poistovetiš kompletnu HDR sliku sa maksimalnim brightness-om gde LCD razbija OLED kako si se izrazio. Ali sve druge prednosti koje OLED ima inače ne nestaju prilikom gledanja HDR materijala i finalno će u većini situacija pružiti kvalitetniju sliku. Još ako želiš da našteluješ maksimalni brightness na neki razuman nivo za ugodno večernje gledanje (meni npr. ne bi palo na pamet da dozvolim da mi TV gruva 1000 cd/m2 u svetlim scenama) onda i ta jedna prednost LCD-a može da nestane ili se drastočno umanji.
Otkucao sam:
Pravi HDR je u stvari na 1.000 cd/m2 zato što su tako masterovani Ultra HD Blu-ray video.
Ne gruva ništa već tako treba da bude :opanachke. Dolby Vision neću ni komentarisati...
Takođe su i Poljaci to lepo objasnili:
Wyniki można zinterpretować w następujący sposób (na obecny czas):
350 cd/m2 – minimum, by w ogóle było widać, że jest to obraz z efektem HDR
351 – 500 cd/m2 – przedział w którym da się odczuć wyższą jasność i większą ilość detali w bielach, ale nie ma jeszcze przepaści względem treści SDR
501 – 750cd/m2 – zaczyna się robić przyjemnie, czuć, że obcujemy z nową jakością obrazu
751 – 1 000 cd/m2 – efekt HDR wyraźnie odczuwalny, ilość detali w jaskrawych polach jest bardzo duża
1 001 – 1 500 cd/m2 – efekt HDR w pełnej krasie, wywołujący efekt WOW
> 1 500 cd/m2 – pieśń przyszłości, sam czekam na wyświetlacz, który będzie w stanie pokazać efekt HDR w takim wymiarze.
ABL i svaka ozbiljnija priča o OLED-u i HDR-u u istoj rečenici je završena.
HDTVTest je to isto jako dobro objasnio (http://www.hdtvtest.co.uk/news/oled-challenges-201612214392.htm). I još nešto – videćemo ako/kad Samsung Display izbaci pravi QLED o čemu sam kucao na glavnoj temi ;).
@ PinociO
Da sumiram: dijagonala 49“, da je IPS-oliki panel i da nisu LG Electronics i Philips :).
Vidi,kada je LG u pitanju,nisam gadljiv,ali citajuci tvoje postove rekao bih da su ipak losiji. Iskreno nisam ih ni uzimao u razmatranje. Nekako mi Philips i dalje najzanimljiviji. Sad nekako pokusavam da napravim konstrukciju pa da mozda pokusam i kupiti u nekoj od radnji. Philips mi je najzanimljiviji iz mog ugla (naivnog kupca :D ) a sto se tice samog kvaliteta zato sam se i obratio tebi. Kako za koga,ali za mene ulozena cifra i nije mala,pa gledam da izvucem maksimum da ukucani budu zadovoljni. Jos samo jedno sporedno pitanje... Koji LG bi bio zanimljiv i okviru zadatih kriterijuma!?
@DukeofSerbia
Ne razumemo se mi, ne pričam ja o standardu i teoriji masterovanja i mapiranja... sve to stoji. Ali ti u realnosti uzmeš recimo prosečan film i pogledaj koliko će puta tokom njega biti iskorišćen taj HDR opseg u potpunosti. I da li HDR film naprasno više nema tamne scene pune senki u kojima će OLED biti bolji?
Gledao sam prošle godine paralelno promo HDR materijal na Panasonic OLED-u onaj prvi model koji su izbacili - TX-65CZ952B i pored njega Samsung KS9000. Video čak i nije bio mračan, neke žabe po tropskoj šumi, voda, kapljice vode... I samo kada ima tih nekih sjajnih momenata poput sunca, jakih odsjaja na vodi i sl. je Samsung zablistao pa je to delovalo življe, dok u 90% ostalih slučajeva je OLED sa sve svojim ABL-om izgledao mnogo bolje. Slika prosto ima veći osećaj dubine, skoro trodimenzionalnost koju pretpostavljam daju fenomenalne senke i konture, a koju sam prvi put u životu video na bilo kom TV-u. Npr. tekstura tih tropskih žaba i pore na njima su mi delovale skoro opipljivo.
I poslednje, ne može meni HDR10 i Dolby Vision da naredi da ja ostavim backlight na maksimumu i dozvolim da mi TV baca 1500 cd/m2 na 30% ekrana ili 750 cd/m2 na 100%. Iako je standard za masterovanje meni to ne prija čak i u osvetljenoj prostoriji a da ne pričam o uslovima u kojima obično gledam filmove. Dakle ja ću spustiti backlight TV-a dok mi ne bude prijalo očima pa nek se TV brine za ispravan Tone mapping... I onda mi ostane u principu odličan LCD bez njgeovih fabuloznih HDR prednosti ali i bez kontrasta i kvaliteta crne OLED-a.
QLED kada stigne videćemo šta će biti, dotle je što se mene tiče OLED all the way.
OWERKLOKER
12.12.2017, 19:59
Kako se vidi lag na TVu? Ja imam LG Smart od 43" i ne primećujem nikakav problem (u stvari, meni slika na tom TVu deluje extra, i za puštanje filmova sa USBa i za gledanje televizije).
Za tu namenu je kasnjenje totalno nebitno. Ono se vidi kada povezes PC ili konzolu. Najlakse ti je da povezes sa PC-jem i koristis ga malo kao monitor. Videces odmah kasnjenje.
Duke...
Mozes li mi napraviti poredjenje izmedju Philips 49PUS6501 i 49PUS6412/12?
Mala je razlika u ceni,a ovaj drugi je noviji,pa bi bilo logicno i da je bolji,napredniji,a opet malo je testova (ili ja nisam uspeo naci) jedino sam na par mesta procitaoda usporava prilikom reprodukcje UHD fajlova :eek:
Da li su isti paneli u pitanju,da lii je i ovaj noviji na 100Hz,i kojem modelu bi dao prednost?
DukeofSerbia
13.12.2017, 21:12
Vidi,kada je LG u pitanju,nisam gadljiv,ali citajuci tvoje postove rekao bih da su ipak losiji. Iskreno nisam ih ni uzimao u razmatranje. Nekako mi Philips i dalje najzanimljiviji. Sad nekako pokusavam da napravim konstrukciju pa da mozda pokusam i kupiti u nekoj od radnji. Philips mi je najzanimljiviji iz mog ugla (naivnog kupca :D ) a sto se tice samog kvaliteta zato sam se i obratio tebi. Kako za koga,ali za mene ulozena cifra i nije mala,pa gledam da izvucem maksimum da ukucani budu zadovoljni. Jos samo jedno sporedno pitanje... Koji LG bi bio zanimljiv i okviru zadatih kriterijuma!?
LG Electronics modeli ove godine su za izbegavati, sam objasnio zašto.
Za kvarove i tako to stvarno ne znam, a i limitirano što znam je na nivou anegdote, a ne cele Srbije ;).
Duke...
Mozes li mi napraviti poredjenje izmedju Philips 49PUS6501 i 49PUS6412/12?
Mala je razlika u ceni,a ovaj drugi je noviji,pa bi bilo logicno i da je bolji,napredniji,a opet malo je testova (ili ja nisam uspeo naci) jedino sam na par mesta procitaoda usporava prilikom reprodukcje UHD fajlova :eek:
Da li su isti paneli u pitanju,da lii je i ovaj noviji na 100Hz,i kojem modelu bi dao prednost?
PUS6501 je serija iz prošle godine, ali nema naslednika. Bez obzira što je od prošle godine, to neka te ne brine pošto nažalost TV tržište ide više unazad nego napred :facepalm.
Paneli nisu isti (iako su LG Display S-IPS) već PUS6501 ima na 100/120 Hz*, a PUS6412 ima 10-bitni mada ti je to potpuno nebitno. Prilikom gledanja sporta je panel na
100 Hz superioran.
*50 Hz je TV standard u Evropi, a 60 Hz je kada se priključi PC i tako to pa se onda i stavi 100/120 Hz da te ne buni ;).
korisnickoime
14.12.2017, 0:15
Mozda neki Samsung serije 6, sada se dobija i garancija od 5 godina.
Samsung UE50MU6172UXXH (https://www.tehnomanija.rs/televizori/samsung-televizor-ue50mu6172uxxh.html)
Modeli za koje vazi produzena garancija:
http://www.samsung5godinagarancija.rs/
airforce_on
14.12.2017, 5:19
@DukeofSerbia
Ако није проблем,можеш ли ми предложити шта да узмем од 42 инча до 50 000 динара (није страшно ако пређе 2-3 хиљаде преко,ако вреди),јер читајући ову тему,видим да не знам и оно мало што сам знао о телевизорима. Хоћу да узмем маторцима нешто до краја године,значи углавном за спорт,серије и филмове.
DukeofSerbia
14.12.2017, 11:06
Pretpostavljam da bi kupio ovde pošto si otkucao budžet u dinarima.
Philips 43PFS4131, a ako odgovara veličina čak i 49PFS4131. Izuzetno široki uglovi gledanja zato što imaju S-IPS panele, ali i zbog toga nisu za gledanje u mraku.
4 god. garancije do kraja godine.
http://www.eponuda.com/uporedicene?ep=Philips+PFS4131
Alternativa je, ako bi se odrešila „kesa“, Panasonic TX-40DS630E (https://www.tehnomanija.rs/televizori/panasonic-televizor-lcd-tx-40ds630e.html), poslednja zaliha garant. S-MVA panel sa slabim uglovima gledanja, ali je superioran za gledanje u
mraku pogotovo filmova/serija plus je 3D ;), ali je glavna stvar je to što je na 100/120 Hz i odličan je za gledanje sporta (sasvim sigurno je bolji od svih aktuelnih FHD
modela za to).
Darko je testirao 50“ verziju (http://hdtelevizija.com/2016/05/09/panasonic-50ds630e-ds630e-smart-full-hd-tv-recenzija/), ali to je isti S-MVA panel samo veće dijagonale. 32“ verzija je za izbegavati pošto je panel na 50/60 Hz. I to se dešava :facepalm.
ognjen_ogi
14.12.2017, 13:50
Porucen Panasonic. Javljam kad stigne.
evo ja sa nestrpljenjem ocekujem tvoj odgovor,tj.da li ce taj panasonic u potpunosti otkloniti nedostatke koje si naveo kod lg modela i da li ce kupovina uhd ekrana opravdati tvoja ocekivanja,s obzirom da u skorije vreme i sam planiram kupovinu nekog uhd modela.
OWERKLOKER
15.12.2017, 9:20
Stigao tv juce. Malo procackao sinoc, pa evo nekih utisaka.
Dizajn je vrhunski i bas deluje premium. Cvrste je izrade, nema krckanja i puckanja. Postolje je moguce namestiti u par pozicija, sto mi se bas svidelo. Sa zadnje strane se nalazi poklopac koji pokriva kablove (moguce ga je staviti i nakon ukljucivanja istih), sto je takodje odlicna stvar. Siva boja stvara iluziju dosta dublje crne i pri ukljucenom svetlu je kao na Oledu, gasenjem nastaje problem. Panel nema bas neku uniformnost i vidi se probijanje na par mesta (blago razocarenje). Doduse, vidi se samo kad je totalno crna slika.
Uglovi gledanja su poprilicno losi (cim se malo ode iz centra blede boje), dok je na sredini sve ok. Sto se tice gaming dela utisak je odlican (iako nisam imao hdmi 2.0 kabl koji je neophodan za 4k rezoluciju) i input lag je vrlo nizak (ogromna razlika u odnosu na stari LG). Pustanje video snimaka sa YT i iz kompjutera ne rezultuje seckanjem kao na LG. Sto se SMART mogucnosti tice radi sasvim lepo. Probao YT u 4k i slika je vrhunska i sve lepo i tecno ide.
Na kraju krajeva, sve je odlicno osim ovog probijanja (to mi je malo pokvarilo utisak). Za 650e smatram da je sasvim dobar izbor (posebno ako nije potpuni mrak u sobi).
Prednosti :
-odlicna izrada
-korekcija postolja
-odlican dizajn
-mali input lag
-odlican kontrast i duboka crna
Mane:
-neujednacenost i probijanje
-losi uglovi
Za sada samo slika probijanja iz potpunog mraka, ako neko zeli postavicu jos neke.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171215/f04d74dca990b6d30c4637b08dbae45b.jpg
ognjen_ogi
15.12.2017, 10:24
to je normalno za tv sa led pozadinskim osvetljenjem.verovatno ti brightness i backlight stoje na maksimumu.
znas sta je jos moguce,da ti je youtube video seckao jer nisi u podesavanju za drajver ukljucio vsync.
OWERKLOKER
15.12.2017, 10:48
Ni blizu maksimuma, ovo je na 30 ili 40 brightness a backlight je -7 (fabricki je na 0 ali je tada presvetlo i isprano). Nije bas katastrofa ali kada dominira crna boja dosta odvraca paznju i unistava ceo utisak. No, videcu da stavim led trake na pozadinu i to bi trebalo da resi problem.
Sto se tice seckanja, nije bilo samo na YT (svi playeri osim XBMC su pravili istu muku, kao i na sajtovima) i nema sta nisam probao. Ovde sada nemam tih problema, sve je odlicno.
Evo sa malo vecom ekspozicijom. Prva slika je tv, druga AOC 22" IPS. Gore mi izgleda tv.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171215/a58a382820a234dc62c6f79f993b8bc3.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171215/68e58f716a9c192cd1b42f75bb2132fc.jpg
DukeofSerbia
15.12.2017, 11:13
Čestitam i neka te služi :tapsh:.
Za LED poz. osvetljenje – znaš i sam da ne postoji problematično za proizvođače. Imaju ogromnu toleranciju na to.
Fotografija po običaju preuveličava efekat ;), mada se vidi probijanje u dva ugla i to solidno. Gore je klasičan oblak. Na AOC monitoru se vidi čuveni IPS „glow“.
Pročitaj temu o mom monitoru (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=105730) (ako nisi već), konkretno poruke #6 i #16. Dakle, kupi LED traku ili sijalicu od 6500K i naravno smanji osvetljenje kad gledaš
u mraku, mada vidim da si najavio da ćeš kupiti LED trake.
OWERKLOKER
15.12.2017, 11:53
Hvala. :)
Znam, nazalost. Nije toliko strasno, posebno ne ovi uglovi. Ovaj oblak gore me prilicno nervira, moracu da resim to.
Planirao sam led trake ne 5v (lakse mi je da bocnem u tv samo nego da se zezam sa adapterima dodatnim), ali vidim da cu morati iz Kine da porucujem.
Procitah tek sad to sto si pisao za osvetljenje.
Ovako nesto sam gledao (pa da sam odaberem boju). Sta mislis?
5V USB Power LED Strip light RGB 2835 3528 SMD HDTV TV Desktop PC Screen Backlight
http://s.aliexpress.com/UJjqAzAJ
(from AliExpress Android)
malo blesav
15.12.2017, 12:18
Uh ove trake baš super izgledaju, tačno ću naručiti :D
OWERKLOKER
15.12.2017, 12:20
Samo ce to tesko da stigne pre Nove, sunce mu. :D
malo blesav
15.12.2017, 14:53
Jeli ovo ta traka? 1 (https://www.olx.ba/artikal/21239489/ukraste-tv-na-najjednostavniji-nacin-usb-led-rgb-traka/) / 2 (https://www.olx.ba/artikal/26338637/led-traka-za-plazmu-tv-na-usb-dekoracija-odmara-oci/)
Da naručim onda kod nas prije će stići
Taj broj 1 deluje kao ova RGB sa Alija. Ako je pravi RGB kako reklamiraju onda bi trebalo da može idealno da se našteluje koja god svetlost i temperatura, npr. tih idealnih 6500K za dobro kalibrisan TV. A sa druge strane može i da se koristi kao svetlo za atmosferu, barem ja planiram da mi svetli narandžasto uvek kada TV ne radi. :) Jako je zgodno to što ima sve komande na daljincu, i boje i on/off.
Moj naručen pre 35 dana, nikako da stigne pa da prenesem utiske. Ali to je normalno za taj free standard shipping.
Da li bi neko ko poseduje Philips 49PUS6501 zeleo da izmeri kolika (sirina) je komoda potrebna da bi nosaci TVa mogli da stanu na nju? I da napisu koju rec o utiscima TVa.Prvenstveno me zanima kakav je u radu sa titlovima,ima li mogucnosti da se napravi recimo zuti font na crnoj pozadini? A naravno,i svaki drugi utisak je dobrodosao jer razmisljam o kupovini tog modela.Hvala
Evo da prekopiram post sa drugog foruma :) Mada imam utisak da niko na ovom forumu ne poseduje bas taj model
OWERKLOKER
15.12.2017, 20:56
Izvalih da imam i DSE (par vertikalnih linija, kao sto rekose u testu koji je Duke postavio). Eto sta dobijamo za ne bas mali novac (650e), tuga. Ispade mi bolje da sam uzeo IPS, bar ne bih imao ocajne uglove i razlivanje crne boje prilikom prelaska u sivu (mana VA i OLED panela), a imao bih slicnu crnu posto moram i osvetljenje pozadi da stavljam.
Inace me je prodavac uputio na ovlasceni servis (odj.ebavanje u prevodu) tako da je svakako bolja kupovina online u nasim radnjama. Bar mozes da vratis ako ti se ne svidja.
OWERKLOKER
16.12.2017, 22:27
Evo odradih led pa da podelim sa vama. Ne deluje lose, crna je sada odlicna (ne primecuju se oblaci vise).
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171216/ebf9ab125dd9682fecb19be067407d3e.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171216/e16903c01e2a917c8ebb25694e269d69.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171216/e2cd6dd87001056fbd29de8f8d8688e9.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171216/6632291f6a876cfe1bc4c4b735ef215d.jpg
Evo da prekopiram post sa drugog foruma :) Mada imam utisak da niko na ovom forumu ne poseduje bas taj model
Nemam baš taj nego 50PUS6809, i stalak zauzima ravno 50cm.
@ OWERCLOCKER
Koja ti je dužina led trake i čime ih napajaš?
Znači ispada da su ove led trake fina zamena za philipsov ambilight koji ovi skupo naplaćuju? :D
@Owerkloker: baš dobro izgleda.
OWERKLOKER
17.12.2017, 11:39
Obicne led trake u pakovanju sa adapterom uzeh kod Kineza (800 din). 5m trake, daljinski, ir prijemnik, 12v 2a adapter. Pratio sam okvir tv-a i iskoristio skoro celu traku (nesto malo isekao na kraju).
Ovo sa slike je dosta jace nego sto koristim (smeta ocima) ali sreca pa moze dosta da se smanji.
Inace, ima li neko preporuku za proveren hdmi kabl koji ce da mi pusti 4k60hz? Imao neki 1.4, uopste ne daje sliku. Uzmem uGreen 2.0 i onda screen flicker na svakih par sekundi sa artefaktima. Samo kada stavim Ycbcr 4.2.0 nestaje treperenje ali kursor kasni i secka. Pretpostavljam da kabl ne moze da izgura.
Ne treba ti drugi HDMI kabl (jer ionako 2.0 ne postoji) već bi morao da povežeš preko DisplayPort-a, kako bi dobio 4k @60hz.
Znači ispada da su ove led trake fina zamena za philipsov ambilight koji ovi skupo naplaćuju? :D
Baš i nije neka zamena. Jer traka daje statično svetlo, dok Ambient Light prenosi boje koje su na ekranu u tom trenutku.
OWERKLOKER
18.12.2017, 9:26
Kako ne postoji 2.0? Pa jedino bih mogao da uzmem DP na Hdmi jer tv nema DP.
Stefan754
18.12.2017, 11:46
Drugar hoce da uzme TV, uglavnom bi ga koristio kao televizor, ponekad da zakaci na komp da pogleda koji film.
Video je ova dva modela:
1. SHARP LC-49UF8372ES Smart 4k Ultra
2. Grundig 49 VLX 7730 BP 4K UHD Smart TV
ili neki treci...
DukeofSerbia
18.12.2017, 17:29
@OWERKLOKER
Pa sad, da si kupio IPS, onda bi bilo žalbe na ogroman IPS glow ;). To jedino Darko uporno spominje prilikom testiranja dok se većina testera pravi kao da ne postoji.
Takođe, probijanje LED poz. osvetljenja i oblaci su dosta izraženiji kod IPS modela, nemoj da se zavaravaš da je bolje. I na kraju, ako dodaš LED traku ili sijalicu, IPS
opet neće biti na nivou VA (istina smanji razliku), a i uvek možeš dodati to isto za VA pa razlika ostaje.
Čak i da kupiš LG OLED TV koji ima cenu kao nov auto, opet nije u stanju da prikaže HDR kako treba, koliko god je to Aibo racionalizovao u svojoj poruci :). Mislim da
mnogi imaju prevelika očekivanja iako sam ponavljao često da tržište TV-a nažalost generalno ide nizbrdo. Nema tu margina izuzev u super premijum i višem segmentu.
I vidiš da ti je LED traka rešila problem sa oblacima. Ne postoji ni jedan razlog da se to ne koristi: puno je bolje za oči, rešiće manje probleme sa LED poz. osvetljenjem i
iluzija kontrasta.
Inace, ima li neko preporuku za proveren hdmi kabl koji ce da mi pusti 4k60hz? Imao neki 1.4, uopste ne daje sliku. Uzmem uGreen 2.0 i onda screen flicker na svakih par sekundi sa artefaktima. Samo kada stavim Ycbcr 4.2.0 nestaje treperenje ali kursor kasni i secka. Pretpostavljam da kabl ne moze da izgura.
Mare037 je delimično u pravu. Grafička karta ti je stara. Treba da ima HDMI 2.0 izlaz ako hoćeš 3.840x2.160 na 60 Hz (a to imaju tek Radeon RX modeli koliko znam) ili
da ide preko DP-HDMI adaptera pod uslovom da tvoja grafička uopšte ima DP 1.2 verziju.
DukeofSerbia
18.12.2017, 17:30
TPVision to ne prodaje skupo :) – cene Philipsovih televizora su u rangu sa ostalim glavnim proizvođačima. To je samo Philips patentitao da ne mogu drugi koristiti. Međutim,
sve boje sem bele D65 degradiraju kvalitet prikaza.
Drugar hoce da uzme TV, uglavnom bi ga koristio kao televizor, ponekad da zakaci na komp da pogleda koji film.
Video je ova dva modela:
1. SHARP LC-49UF8372ES Smart 4k Ultra
2. Grundig 49 VLX 7730 BP 4K UHD Smart TV
ili neki treci...
Gde bi kupio? Budžet? Preferirana dijagonala (pretpostavljam 49“)?
OWERKLOKER
18.12.2017, 17:38
@OWERKLOKER
Pa sad, da si kupio IPS, onda bi bilo žalbe na ogroman IPS glow ;). To jedino Darko uporno spominje prilikom testiranja dok se većina testera pravi kao da ne postoji.
Takođe, probijanje LED poz. osvetljenja i oblaci su dosta izražaniji kod IPS modela, nemoj da se zavaravaš da je bolje. I na kraju, ako dodaš LED traku ili sijalicu, IPS
opet neće biti na nivou VA (isitna smanji razliku), a i u vek možeš dodati to isto za VA pa razlika ostaje.
Čak i da kupiš LG OLED TV koji ima cenu kao nov auto, opet nije u stanju da prikaže HDR kako treba, koliko god je to Aibo racionalizovao u svojoj poruci :). Mislim da
mnogi imaju prevelika očekivanja iako sam ponavljao često da tržište TV-a nažalost generalno ide nizbrdo. Nema tu margina izuzev u super premijum i višem segmentu.
I vidiš da ti je LED traka rešila problem sa oblacima. Ne postoji ni jedan razlog da se to ne koristi: puno je bolje za oči, rešiće manje probleme sa LED poz. osvetljenjem i
iluzija kontrasta.
Mare037 je delimično u pravu. Grafička karta ti je stara. Treba da ima HDMI 2.0 izlaz ako hoćeš 3.840x2.160 na 60 Hz (a to imaju tek Radeon RX modeli koliko znam) ili
da ide preko DP-HDMI adaptera pod uslovom da tvoja grafička uopšte ima DP 1.2 verziju.
Izgleda da nisam popunio konfiguraciju. Imam 1060 6GB, ona podrzava 2.0 Svi simptomi ukazuju na problematican kabl, flickering i artefakti. Porucio sam drugi pa cu videti.
Zadovoljan sam sa tv-om generalno, samo na prvu malo razocarali oblaci. Sad sa diodama nema greske, crna je odlicna. Samo sam uzeo losiju traku pa nemam cistu belu boju, vec samo neke kombinacije (Kinezi jbg).
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171218/a80892d3c6eab0275ee681421379c943.jpg
DukeofSerbia
18.12.2017, 17:52
Pretpostavljam da koristiš Direct Pure 4K mod?
Onda je problem definitivno do kabla pošto imaš odgovarajuću grafičku. Ima HDMI 2.0 kablova, čim se ukuca naiđe se odmah na Hama, Fast Asia, Gembird i još nekoliko drugih.
Kupi najjeftiniji, sve je to isto ako radi, radi ;). Tako sam i ja sebi kupio najjeftiniji DP kabl dostupan u Srbiji (Gembird). Nije mi se isplatilo da uopšte poručujem iz NR Kine plus
dok još ne dođe.
OWERKLOKER
18.12.2017, 18:25
Ugasio sam te pure opcije (nesto naleteh da moze da poveca input lag). I ja mislim da ga kabl zeza, videcemo sutra. Nije lose ni 1080p ali interpolacija pa je malo mutnije.
DukeofSerbia
18.12.2017, 22:20
4K Pure Direct mod je PC mod kod Panasonica. Jedini način da dobiješ 3.840x2.160 60 Hz 4:4:4. Jeste, input lag je 31 ms, ali za svakodnevnu upotrebu je to i više nego dovoljno,
čak i za nekompetitivno igranje. To je i dalje samo jedan frejm input laga.
Za igre prebaci u Game mod kada input lag pada na 21 ms.
Stefan754
19.12.2017, 0:47
@DukeofSerbia
Otisao drugar i uzeo Teslu 49s606sus :), kaze da je zadovoljan
R9 280x ima DP 1.2 preko kog se dobija 4k @60hz. Pošto sada ima GTX 1060, o ovome ne mora da misli.
Kako ne postoji 2.0? Pa jedino bih mogao da uzmem DP na Hdmi jer tv nema DP.
Tako što ne postoje 2.0 kablovi, već oni koji imaju High-Speed oznaku.
Does HDMI 2.0 require new cables?
No, HDMI 2.0 features will work with existing HDMI cables. Higher bandwidth features, such as 4K@50/60 (2160p) video formats, will require existing High Speed HDMI cables (Category 2 cables).
S obzirom da su standard zadnjih četiri i kusur godina, teško da ćeš naleteti na obične. Ali sve je moguće, tako da probaj sa tim drugim.
OWERKLOKER
19.12.2017, 1:12
4K Pure Direct mod je PC mod kod Panasonica. Jedini način da dobiješ 3.840x2.160 60 Hz 4:4:4. Jeste, input lag je 31 ms, ali za svakodnevnu upotrebu je to i više nego dovoljno,
čak i za nekompetitivno igranje. To je i dalje samo jedan frejm input laga.
Za igre prebaci u Game mod kada input lag pada na 21 ms.
Aha, nisam znao za to. Znaci nece moci 4k bez pure direct moda? Nesto mi se cini, nisam sad blizu tv-a, da mogu i game mode i ovaj pure da setujem zajedno? Ili sam mozda pomesao.
R9 280x ima DP 1.2 preko kog se dobija 4k @60hz. Pošto sada ima GTX 1060, o ovome ne mora da misli.
Tako što ne postoje 2.0 kablovi, već oni koji imaju High-Speed oznaku.
S obzirom da su standard zadnjih četiri i kusur godina, teško da ćeš naleteti na obične. Ali sve je moguće, tako da probaj sa tim drugim.
Pa verovatno ima razlike u propusnoj moci. Na starijem 1.4 nije hteo ni da pusti sliku u 4k, ovaj 2.0 treperi i brljavi. Videcu sutra sa trecim sta ce biti. Bas su ga zakomplikovali.
OWERKLOKER
21.12.2017, 0:11
Stigao kabl, sve radi odlicno sada.
@dDukeofSerbia
imam neku staru staru lg plazmu 42pq3000 koje je pocela da valjda riknjava,pre nego sto se zagreje na beloj boji se vide crveni pikseli. posle kad se zagreje sve ok.
e sad pitanje za neku preporuku tv 40-46 incha tv,uglavnom se gleda u vecernjim satima posle posla (18h),malo digitalna kablovska,vecinom android box kodi serije,filmovi i anime a ima i na kompu sherovano par foldera sa filmovima i serijama veceg bitrate-a. ne patim od 4k,hdr i 3d. za igre imam 120hz monitor.
budget do 60k din koja crvena gore ili dole :)
hvala
DukeofSerbia
22.12.2017, 15:11
@ tomas
Sa koje daljine gledaš? Da li gledaš u mraku?
@ tomas
Sa koje daljine gledaš? Da li gledaš u mraku?
2.5/3m,nije bas mrak ali poprilicno slabo ambijentalno svetlo
DukeofSerbia
22.12.2017, 15:27
Philips 49PFS4131 (http://www.eponuda.com/led-televizori/philips-49pfs4131-12-led-full-hd-led-televizor-cena-394818) za manje od 52k sa 4 god. garancije. Ima S-IPS panel koji nije za gledanje u potpunom mraku, mada pozadinske LED trake ili sijalica to solidno rešava.
To je ako bi kupovao ovde u maloprodaji, a ne od preko, a pošto si otkucao u dinarima, računam da bi ovde.
I taj model čita sve „živo“:
Multimedijske aplikacije
Formati reprodukcije video zapisa: Datoteke: AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV9/VC1, HEVC (H.265)
Podrška za formate titlova: .SMI, .SRT, .SSA, .SUB, .TXT, .ASS
Formati reprodukcije audio: AAC, MP3, WAV, WMA (v2 do v9.2)
Formati reprodukcije slike: JPEG, BMP, GIF, PNG
Sa Bencha što je član kupio na osnovu moje preporuke (32PFS4132, ali 1 (2016.) i 2 (2017.) su manje-više 90% isti):
Nemam baš nešto vremena ovih dana da iskomentarišem o gorepomenutom Philipsu koga sam uzeo, pa ću samo ukratko.
Naravno, posle CRT televizora, koga praktično već godinama nisam ni gledao osim u specifičnim situacijama, ovo je baš osveženje za oči. Kapiram da bi sličan utisak bio i sa Vox-om od 18-19 hiljada.
Na prvi pogled, displej je zaista odličan, ali to tek kad sam ga "nahranio" kvalitetnim materijalom na USB-u. Što se zemaljskih kanala tiče, tu sam prvo naleteo na problem, jer sam mislio da je Mts davao i HDMI kabl uz svoj STB. Kako ga nije bilo, bio je prinuđen da radi na SCART-u 2 dana i zaista je slika bila daleko od impresivne. Situaciju je popravio HDMI, ali i dalje nije za gledanje metar ispred TV-a.
Međutim, odlučim ja da ga namučim, skidao sam filmove od 10-ak GB, x.265 kompresiju, ćirilične (neUnicode) titlove, DTS zvuk (da podržava ga, šta god pisalo u specifikacijama!), 1080p, sve guta bez problema, a slika je zahvaljujući dobrom materijalu izuzetna. IPS je definitivno u pitanju, uglovi gledanja dobri, crna i ne baš, pa planiram u budućnosti da ga častim led osvetljenjem pozadi. Jedino gde totalno pada je to što neće da čita 4K materijal. Mislio sam da će ga downscale-ovati, ali on odbija da pusti video.
Sve u svemu, sad ću možda i provoditi 7-8 sati nedeljno uz TV.
hvala jos jednom,43incha bi mi fizicki najvise odgovarao a i jeftiniji je.
DukeofSerbia
22.12.2017, 15:51
Fizički pretpostavljam u smislu da ga možeš postaviti u prostoriju zbog ograničenja prostora, tako?
Inače je 49“ idealno za 2,5-3 m daljinu za 720p i 1080p materijal. Zato sam ti i predložio tu dijagonalu ;), samo sam zaboravio da iskopiram taj deo :facepalm.
https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship
Fizički pretpostavljam u smislu da ga možeš postaviti u prostoriju zbog ograničenja prostora, tako?
Inače je 49“ idealno za 2,5-3 m daljinu za 720p i 1080p materijal. Zato sam ti i predložio tu dijagonalu ;), samo sam zaboravio da iskopiram taj deo :facepalm.
https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationshipA kad bi uzimao preko madjara. Sta bi preporucio?
Sent from my SM-N930F using Tapatalk
upravo pazario Philips 49PUS6501 vozim ga kuci,nadam se da nisam napravio pogresan izbor. Hvala svima na savetima
DukeofSerbia
23.12.2017, 10:46
A kad bi uzimao preko madjara. Sta bi preporucio?
Samsung UE43M5502 – ima nečiji VA panel i Tizen OS ako ti nešto znači.
upravo pazario Philips 49PUS6501 vozim ga kuci,nadam se da nisam napravio pogresan izbor. Hvala svima na savetima
Javi utiske :).
Javi utiske :).
Pa sta znam... uradio sam update kvaliteta TVa u dnevnoj.Bolji je od starog (HD Ready) definitivno :) E sad,nemam mogucnost da ga poredim sa nekim drugim modelom slicnih karakteristika pa da bih rekao bolji ili losiji. Imam neki LG Smart od 32" i na njemu mi slika deluje lepse,ali verovatno i zbog velicine ekrana.
Izgled... deluje elegantno i mnogo tanje nego sto ustvari i jeste.Nogice su mu glupo resenje,ne zbog estetike nego zbog toga sto sam ubedjen da su izgubili bar 10% potencijalnih kupaca koji nisu imali dovoljno siroku komodu. Moja komoda je 95cm sirine,a potrebno je nekih 120cm da bi TV komforno stao. Ja sam ispod njega,a na komodu postavio komad iverice 120x30 cm i to neokantovanu... kako TV izgleda govori i to da niko jos ko udje u dnevnu nije primetio ivericu :D
Ekran... Nisam zahtevan korisnik niti neki reper u odnosu na vas fanatike,ali ono sto na prvu mogu da kazem da mi slika deluje strasno bledunjavo i isprano... tu prvenstveno mislim na lica ljudi,ali se nadam da cu negde naci parametre da to doteram malo. Nisam nesto preterano ni posvetio vremena TVu,ali za sad koristim Movie mod za sliku. Sto se tice svega ostalog za sliku deluje mi ok,koristim IPTV pa sam probao Arenu HD na par sekundi (koliko je dozvoljeno a da se ne plati :D) i strasan je utisak vratiti se na obicnu arenu. Nijansa crne boje mi uopste ne smeta,na to se najvise kuka ovde kad su u pitanju ti IPS ekrani,ja ne vidim nikakav problem.Mnogo su vidljiviji neki uspravni tragovi (najvise na zelenoj boji) pravilno raporedjeni po ekranu... ima ih 5-6 vertikala sta znam... to su verovatno tragovi dioda... Kada sam kod dioda,ambijentalno osvetljenje meni i nije neki vau efekat... ne primetim nikakvu razliku na ekranu kada su ukljucene ili iskljucene.... ponekad cak i odvlace paznju...
Probao sam dosta 4K snimaka sa youtuba i najveci problem predstavlja nebo.... nekako kao da se vide neki krugovi... nijansiranje plave,prelazi.... bas upropasti snimak,sve ostali na tim demo snimcima je extra.Umetnost. :)
Zvuk... TV kao TV... pogotovo za skromnog korisnika... jedino sto je zanimljivo na starom TVu pojacas na 13 sve ostalo je glasno u nekim normalnim uslovima,na Philipsu je ta jacina na nekih 22... e sad,da li je to samo do grafike nemam pojma.
Daljisnki... to je ono sto me najvise odusevilo na ovom TVu,super je odziv,ergonomija,qwerty,jedino se plasim poklopca baterije,mislim da nece bas dugo trajati,veoma kilavo stoji,a sa gornje strane daljinskog je.
Wifi... mi se povezao bez problema,youtube radi bez zastoja,mada sam sve to na brzinu pogledao...
Satelitski tjuner mi je malo pravio problema,tj najvise sam se zezao oko njega,jer kako god namestim javlja da nema signala... a i nema mnogo podesavanja... jedino sto sam od starta drzao LNB na on,a trebalo je na OFF,lepo pise na TVu,al nisam citao :D
Trenutno moja najveca razocarenja kod ovog TVa su bledunjave boje i multimedijalne mogucnosti. Kada to kazem,ne mislim na mogucnost pustanja raznih formata nego na probleme sa prevodima.... Kad sam pokrenuo mrezu na TVu odmah mi je ponudio PLEX i uredno nasao folder na racunaru,ali tada sve filmove otvorio u jednom folderu (iako je na racunaru svaki sa prevodom,u sopstvenom folderu) i ima samo mogucnost strimovanja filmova,ali ne i prevoda.Dva sata sam se zezao oko tih prevoda da bih procitao medju nekim opcijama da TV nema mogucnost pustanja titlova kada se strimuje sa kompa... sto me je veoma razocaralo i demoralisalo za bilo sta dalje. Sa flesica pusta prevode,ali samo u beloj boji sto takodje ume biti veoma iritirajuce.Mislim da sam video negde da ima mogucnost makar promene velicine titla,ali nisam probao jos.
Pokusao sam naknadno da instaliram PLEX aplikaciju koja je ujedno prva i jedina koju sam instalirao za sada... ona jos vece probleme pravi,pokrene se,prepozna server i folder za filmovima,ali unutra ne prikazuje niti jedan fajl,ni film ni titl,apsolutno nista :eek: Tako da...
za sada utisci se onako,u poredjenju sa starim TVom,kvalitetnija slika,ali u poredjenju sa mogucnostima LG 32" smarta multimedijalne mogucnosti nikakve.
Mislim da za prosecnog korisnika TV ne vredi toliko novaca,jer bi mozda i za cak 30-40 000 dinara manje u startu imao isti efekat zadovoljstva.
Opet kazem ogradjujem se oko procene kvaliteta ekrana,jer nisam imao priliku da ga uporedim sa bilo kojim drugim od 49"
Nadam se da me bar android nece izneveriti kada mu se posvetim (to mi je zadnji adut),i da cu moci izmuvati neki plejer za striming sa kompa,sa prevodima... onda bi ipak zadovoljstvo bilo mnogo vece
@PinociO
eo probaj postavke od darka mozda panel yivne jos malo ako vec nisi.
wxjVWqyaHXs
@PinociO
eo probaj postavke od darka mozda panel yivne jos malo ako vec nisi.
znam za to,al cu probati posle... ne moze covek sve stici :D
Inace da dodam da je garancija 5 godina i to pisana bez ikakvih dodatnih potrebnih registrovanja ili servisa. Od upustva se ne dobije gotovo nista u kutiji,nego se skida sa NETa
Što se tiče ispranosti boja probaj da se poigraš sa različitim podešavanjima. Vidi da isključiš sve dinamičke kontraste, shop mod ako ga TV slučajno ima itd. Ako su ti lica isprana moguće je da imaš manjak crvenih mid-tonova. Valjalo bi pogledati neki Gray chart i da li vuče na neku čudnu nijansu, pa se poigrati sa podešavanjima, probaj da pojačaš malo baš crvenu pa vidi da li ti se lica čine manje ispranim.
Za taj 49PUS6401 su baš suprotno tvom utisku na WhatHiFi napisali da ima vrlo žive, pa čak i prenaglašene boje, morali su malo da ih umire u podešavanjima ali su na kraju bili vrlo zadovoljni. Dok je npr. manji Philips 43PUS6401 iskritikovan baš zbog blediih i omašenih boje koje nikako nisu mogli da isprave kroz kontrole TV-a i dali su mu finalno nisku ocenu. Šta više baš su prirodnost crvenih tonova i lica kritikovali... tako da je pomalo uvrnuto da tvoj utisak liči baš na njihov ali za manji model.
Što se tiče tih uspravnih tragova to je zbog loše izvedenog direct LED osvetljenja, praktično vidiš 5-6 kolana lampica iza panela. Dešavalo se to često kod LG tv-a koji koriste iste ovakve direct lit IPS-ove. Sa tim osvetljenjem su direktno u vezi i neki drugi tragovi po ekranu koje vidiš na nebu i sličnim svetlim pozadinama. To se zove Dirty screen effect tj. efekat prljavog ekrana. Imaju ga mnogi LCD TV-i i tako je kako je, probaj da se ne zamaraš time ako možeš jer nije defekt. To je inače efekat koji je verovatniji na većim nego na manjim ekranima, a takođe hoće da postane izraženiji sa godinama jer LED diode ne stare sve ravnomerno pa se uniformnost osvetljenja blago pogoršava sa godinama. Ja ga npr. praktično nisam imao na svom TV-u dok je bio nov a sada 2 god kasnije ga imam.
Sad nevezano za tvoj konkretni model ja u globalu i dalje nerado preporučujem Philips. Ne kažem da svi ne valjaju ali znam iz iskustva da nevezano za same panele svako malo imaju problema sa procesiranjem slike koji se zrelijim markama poput Sonija, Samsunga i Panasonica praktično ne dešavaju. A to procesiranje slike je detalj koji se ne vidi nigde na ovim standardnim merenjima na prosečnom sajtu. Obrada slike je jako bitna stvar za realno korišćenje, pogotovo kod materijala koji nije u nativnoj rezoluciji panela, kao što je kablovska. Lično sam na delu video kod dva primerka Philipsa (4xxx i 5xxx) lošu obradu slike koja pojede finije detalje i zamaže sliku. Jedan od tih je baš bio solidno lepo ocenjen i preporučivan po dosta sajtova, a samo na jednom ili dva mesta se protnuo pomen o problemima sa procesiranjem svega što nije FHD, jer su se očigledno samo oni setili da se TV malo treba i gledati a ne samo meriti sa uključenim test paternima. Drugim rečima panel, boje i kontrast na njemu su super kad se testiraju, ali pustiš TV kanale, pa čak i one HD a slika ispodprosečna.
ma pretpostavljam da je samo stvar navike u pitanju i da cu se brzo prilagoditi onom sto imam,ali mi je veoma zao sto ne strimuje prevod sa kompa i bio bih mnogo srecniji da to resim na neki nacin. Nisam nikada koristio Kodi,ali iz nekih prica kontam da bi sa njim mogla da se napravi dobra stvar
Može biti i do navike, ali pogledaj obavezno ovaj video koji ti je okačio Tomas. Na ovom primerku je plava otišla visoko a crvena nisko... To je nešto što može da ti uništi osećaj boje na koži i licima, pogotovo ako je stari TV vukao na toplije nijanse.
star-duster
23.12.2017, 17:21
I ja sam imao loše iskustvo sa Philipsovim procesiranjem SD slike (i još ponečim), pisao sam u drugoj temi: http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=2165322&postcount=258
Izgleda da im je to česta boljka. Npr. kod komšije sam tih dana istu kablovsku televiziju probao na nekom Sharp televizoru (takođe 43") i isti kanali su izgledali znatno bolje.
Elem, s obzirom da i ja i dalje tragam za televizorom, a i prohtevi su mi manje-više isti kao pokretaču ove teme, postavljam pitanje i ovde. Šta da kupim?
Svoje potrebe i planiranu namenu televizora sam opisao u postu iz gornjeg linka.
Ako zbog brojnih saveta LG izbacimo iz jednačine (veoma nevoljno, jer me stari TV služi već šest godina kao i prvog dana), šta mi ostaje? Philips neću (iako sam nedavno u radnjama video neke koji zaista dobru sliku daju, ali to je u idealnim uslovima, sa 4K snimcima). Ne bih najradije ni no-name televizore (iliti "lokalne brendove"), osim ako me neko ne ubedi da ipak vrede. Ne znam, gledao sam u radnji neke Grundigove (iliti "Grundigove"), sasvim solidnu sliku daju. Ali, jedno je u radnji, a sasvim drugačije može da bude kod kuće. A i za takve televizore nigde da nađeš info o upotrebljivosti uz PS4. (Jedino da pitam prodavce da donesem konzolu i da testiram?)
Dakle, šta? Najradije bih uzeo u domaćim prodavnicama, ali nisam gadljiv ni na nove televizore iz oglasa. (Stari LG sam tako kupio.)
Vredi li Samsung UE43MU6122KXXH nekih 65 hiljada? To ide malo preko gornje granice mog budžeta, ali kao i kod ostalih, panirani budžet raste poput kvasca kad kreneš da planiraš kupovinu! (Mogućnosti i ne baš, ali to je druga priča...) I vredi li uopšte UHD na dijagonali od 43"?
Preporuka za neki drugi konkretni model? Vidim da se i Samsung UE43M5502 spominje kao dobar izbor.
Ima i Samsungovih i Sonijevih modela koji mi se uklapaju u cenu, ali su uglavnom 40", a ipak se na toj dijagonali primeti dodatnih 7cm koliko otprilike više ima 43", pa zato biram tu dijagonalu.
Samsung UE43M5502 bi trebalo da je fin izbor. Dobio je nekoliko dobrih opisa uključujući i na WhatHiFi čije mišljenje cenim da ima dosta detalja i oštru sliku, solidno dobru i brzu Smart platformu na bazi Tizena...
star-duster
23.12.2017, 17:56
Koliko vidim, modela UE43M5502 nema zvanično kod nas? Dakle, samo oglasi.
A da li je UE43M5522 dovoljno sličan? Sve dobro važi i za njega?
Njega ima u našim prodavnicama. Ali košta najjeftinije oko 65 hiljada, dakle kao i UHD televizor UE43MU6122!
malo blesav
23.12.2017, 19:44
Kupio Samsung 50mu6172. Na popustu 550 evra, 5 godina garancije. Mislim da je to dobra cijrena. Za par dana ću detaljnije opisati, dok ga malo analiziram, sad neki prvi utisci:
Prevelik je, za sada, možda se naviknem vremenom. Prije sam imao crt od 55cm,možete zamisliti koji je to prelaz :) udaljenost 2.5-3 metra.
Uglovi su skroz ok, čitajući po netu, očekivao sam da će to biti neupotrebljivo kad se gleda sa strane.
Sd kanali izgledaju prilično loše, zbog njih sam možda trebao ići na manju dijagonalu, ovako je nekako previše razvučeno. Fullhd i uhd skroz druga pjesma.
Crna je crna ko noć :)
Boje super. Nema šta, sve u svemu zadovoljan :)
Hvala još jednom Aibo i Dukeofserbia na pomoći :)
Navići ćeš se na veličinu vrlo brzo. Meni je sa 51cm na 40 inča isto tako šok bio, a sada bih ga rado gledao i 50icu. :)
Što se običnih kanala tiče, jbg to je odavno prevaziđena rezolucija. Ti se postaraj samo da nije uključeno nikakvo zumiranje ili razvlačenje slike. I nadam se da su barem digitalni a i neki HD paket je poželjan. Npr. serije i filmovi po Fox HD, HBO HD... izgledaju vrlo dobro.
malo blesav
23.12.2017, 20:45
uh, uključio sicario 4k preko usb...izgleda fenomenalno :)
ma nisam ja ni kupio tv zbog programa, najviše zbog filmova sa usb...mislim da će za to biti odličan :)
Koliko vidim, modela UE43M5502 nema zvanično kod nas? Dakle, samo oglasi.
A da li je UE43M5522 dovoljno sličan? Sve dobro važi i za njega?
Njega ima u našim prodavnicama. Ali košta najjeftinije oko 65 hiljada, dakle kao i UHD televizor UE43MU6122!
Taj 5522 i 5502 bi trebalo da se razlikuju samo po nekim detaljima poput broja konekcija, možda da li ima bluetooth ili ne... i tako nekih detalja, Do sada nisam video da ta dva zadnja broja utiču na panel, pa ako je u 5502 VA gotovo sigurno je i u 5522. Mada ta cena kod nas jeste preterana.
MU61xx serija se generalno pokazala solidno ali sve su testovi za 40", 50"... a baš taj od 43 nikako ne mogu da nađem a to je najproblematičnija veličina po pitanju šansi da je neki IPS o kom za sada ne znamo baš ništa, npr. kako mu je izvedeno osvetljenje i da li pati od probijanja, oblaka... Dok se negde ne potvrdi šta se nalazi u tom 43" prosto ne bih smeo da ga uzimam. Ako neko ima info neka se javi.
Može biti i do navike, ali pogledaj obavezno ovaj video koji ti je okačio Tomas.
Postavio sam parametre po tom videu i sada je mnooogo bolja situacija :tapsh: P
Sada vec lici na novi TV :rofl:
Samo nikako da naucim daljinski od IPTVa da postane daljinski i za TV,jednostavno radim sve najnormalnije kao milion puta do sada,ali ne mogu da s eupare nikako bas :icon_evil
e pa nek te lepo sluzi :) .5502 kod komsija trenutno nema mozda sledece nedelje,plazma i dalje radi ali matora je vec mnogo.
malo blesav
24.12.2017, 0:49
Postoji li neki način da povežem laptop i tv preko wifi, ako su oba povezana na istu mrežu?
star-duster
24.12.2017, 18:10
Polako sklapam sliku. Evo varijanti i dilema.
1) Oglasi ili prodavnica? Za modele koje gledam, razlika u ceni je prosečno oko 10 hiljada. Nije malo na ukupnu cenu (20-ak %).
Ali, ako bih kupio u domaćim prodavnicama UHD televizor do kraja godine, onda bih imao 5 godina garancije, što mi se mnogo više sviđa od 2 godine "garancije" koju daju prodavci sa KP.
Ako se odlučim na tu varijantu (UHD + domaća radnja) gledaću da kupujem već ovih dana zbog garancije, a ako izaberem neku drugu varijantu onda čekam verovatno posle Nove godine.
2) Brend sam skoro sigurno odlučio da bude Samsung. Jedino još uvek razmatram i Sony 43WD750 (cena na KP gotovo ista). I on ima VA panel.
3) Koji Samsung? FHD model iz UE43M55xx serije ili UHD iz UE43MU61xx serije? Shvatam šta je Aibo rekao u vezi sa još uvek nepoznatim panelom kod ovog drugog, ali prilično me privlači UHD, pogotovo što je razlika u ceni zanemarljiva.
e pa nek te lepo sluzi :)
Hvala.... danas sam instalirao Asphalt 8 i super radi,mada je za*****o kontrolisati putem daljinca,probao sam gamepadom sa kabelom i radi,pretpostavljam da ni sa bezicnim nece biti problem,samo nemam gde da ga pozajmim na probu. Danas mi youtube izmenio oblik skroz verovatno pao neki update pa je malo sporiji i tezi za snalazenje. Iz dana u dan mi se TV sve vise svidja,mada sad primetim da ce mu daljinski biti veoma osetljiv,ceo qwerty lezi na podlozi umesto da su stavili neke distancere na krajevima daljinca i sto je najveca mana po meni za sada,poklopac daljinca.... u rekordnom roku ce dobiti selotep traku :(
samo da se zahvalim svima ali sam odustao od kupovine trenutno,najverovatnije tamo negde februar ili mart ce da padne philips 49PUS6412.
Mogu ti prijaviti da sam svakim danom sve zadovoljniji sa 49pus6501,a taj koji ti planiras je na oko isti,samo sto je model za 2017. Sta znam,meni je Duke rekao da 6501 ima osvezenje na 100hz,a taj noviji na 50-60... i ja sam vagao izmedju tva dva modela,a sa cenovne tacke taj tvoj kosta 99900 kao novi model,a 6501 je kao novi bio 115000 a sada je 96000,tako da verovatno ima nekih razlika i u samim modelima,mada je meni nekako logicno da je model za 2017.noviji,bolji,ipak sam se odlucio za 6501 :D A posto imam iskustva sa LG Smartom,mislim da je Android mnoogo bolja stvar. Ako nemas trenutno dovoljno love,savetujem ti da se strpis par meseci i skupis,nego da sad kupujes TV koji ti se ne svidja ili ti ne odgovara :ciao:
ja jedino sto vidim da ima od 120hz su panasonic 40/50ds630 a da nisu preskupi.
ja jedino sto vidim da ima od 120hz su panasonic 40/50ds630 a da nisu preskupi.
Vidi,u upustvu koje Philips daje za 6501 i jos dva modela,nigde ne pise da je 100 ili 120 HZ,spominje se samo 50Hz,al verujem(o) Dukeu :)
Pitanje.... u jedan USB ulaz sam ukljucio eksterni HD... posle odredjenog vremena sam hteo da instaliram nesto pa sam u drugi USB ulaz ukljucio fles disk,i tada cujem neki zvucni signal,neko pistanje.Pridjem blize,kad ono lampica na HDu treperi i cuje se zvucni signal iz HDa.Cim sam izvadio flesic,prestao je i disk da pisti. Sta moze biti uzrok? Da li to TV daje malo struje u USB prikljucke?? Staako sutra umesto flesica ukljucim nano odasiljac za gamepad,hoce li biti isti problem?
Negde sam procitao da 49pus6501 ima dve wifi antene i da moze i da salje sliku.I uspeo sam da je nadjem na LG Smartu :) nadjem sve kanale slozene po folderima,i cak mogu da ih i pustim na LGu,ali se onda automatski i na Philipsu promeni kanal na taj koji sam aktiviro naLGu,tako da ne razumem svrhu... kako se moze iskoristiti ta mogucnost,sem recimo u prodavnici gde svi televizori koji imaju wifi mogu da vuku sliku sa ovog jednog.
duke vidim ima ovaj LG49Sj810v ili SONY KD49XE9005 kod komsija a 120hz je panel trebao bi da je ok za filmove i sport?
Potpuno je nebitno koja je smart platforma na tv-u jer se sve rešava nekim android box-om... ja bih išao pre na Sony nego na nove LG-jeve televizore koji su lošiji od prošlogodišnjih.
Jedno pitanje... nije vezano za ovu temu bas,ali mozda nekom i ovakva stvar bude zanimljiva.Naime kada pustim neki video na tabletu putem Youtube aplikacije i pokusam da ga posaljem (putem wifi) na Philips 49PUS6501 na TVu mi se pojavi video podeljen vertikalnom linijom po pola i zamenjenih strana,tj.leva polovina slika predje na desnu stranu TVa i obrnuto.Sta bi mogao biti problem? Da li treba nesto (npr.rezoluciju) naknadno podesiti?
Da ne bih otvarao novu temu, iskoristicu ovu za jedno pitanje.
Uzimam TV, u domacoj radnji do maksimalno 66 000 dinara na rate, znaci to je MP cena, za gotovinu i online je jeftinije. U pocetku, koristice se samo YT, filmovi sa usb-a, i najvise domaci kanali. Kasnije je u planu D3i, ili TotalTV, ali prvo da resim dilemu, pa bih da cujem i vasa misljenja.
Nisam zahtevan korisnik, to sto crna nece biti crna, nije problem, necu gledati samo u crnu, i svestan sad da za mnogo dobar TV treba izdvojiti ipak vise novca.
Da predjem na stvar, u izboru su Sharp LC-49CFE6032E, Grundig 49VLE 6621 i Grundig koji se pre par dana pojavio u ponudi, o kojem ne znam puno, a po specifikaciji je isti kao 6621, 49VLE 6721. Zajednicko im je, da imaju tri godine garanciju, i to mi je bitna stavka. Zaboravio sam da dodam, moze i neki 43`, jer je udaljenost od TV nesto malo preko 3m. U obzir sam uzeo vecu dijagonalu, jer sam na dosta mesta cuo da televizor ne moze biti veliki, moze biti samo mali :)
Ako imate neki drugi predlog, ili savet oko navedenih televizora, slobodno napisite.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.