PDA

Prikaži potpunu verziju : PNG?


Bifrost
6.12.2006, 3:55
Ne kontam ovo PNG kao da ima neke lejere koje ne mogu da vidim ni sa jednim od mojih programa. Evo ova na primer ako je otvorim sa ACDsee v3.0 vidim nesto zuto ispod a sa v7.0 kao da je providno nema tog zutog? http://img89.imageshack.us/img89/1733/01jg8.png

Evo ni ovde kad sam postavio se nevidi taj drugi lejer (zuto je okolo ne sivo i to zuto nije prosto pa da kazem da je mozda samo pozadina zuta u drugom programu)

kinteC
6.12.2006, 4:11
Png nema layere, ali ima zato transparenciju. I cesto se desavaju greske kod prikaza datog formata. Takodje, ako otvoris png u exploreru 6.0 ( i starijim ) videces totalno drugaciju sliku. Takodje neki stariji programi prikazuju png lose, sto si i sam video. Stoga, za prikazivanje slika na internetu, ne preporucuje se png, bolji je gif ili jpeg.

VojaM
6.12.2006, 12:11
Stoga, za prikazivanje slika na internetu, ne preporucuje se png, bolji je gif ili jpeg.Jes', ali...

PNG je uglavnom zamišljen kao format koji je pandan GIF-u, ali je slobodan (nije patentiran). U jednom trenutku jedna firma (ne sećam se koja, ali to je pravni naslednik CompuServea) koja je vlasnik GIF formata najavila je da će da traži nadoknadu za takve slike na Netu, što je izazvalo popriličnu paniku. Srećom, od toga nije bilo ništa, ali je za svaki slučaj napravljen slobodni format PNG.

PNG slike često se nalaze na sajtovima koje se tiču linuxa. Naime, firme koje prave linux distribucije izbegavaju bilo kakve pravne zavrzlame oko GIF formata i gde god mogu, stavljaju PNG.

Inače, teško da se može reći da se PNG slike baš izbegavaju na Webu. Možda ih teba izbegavati ako je potrebna transparencija, ali u drugim slučajevima ništa im ne fali.

bobi
6.12.2006, 12:19
Koliko sam cuo (sto po drugim forumima, sto ovako od ljudi) png je jako dobar format za izradu 2D igara. Poseduje poseban kanal za alphu, a duplo manje zauzima prostora od, recimo targe, a sa istim kvalitetom.
Ja sam licno, samo imao problema sa tim formatom, jer su mi programi konstantno blokirali u dodiru sa png-om ( i to na nekoliko razlicitih kompjutera) pa sam se vratio staroj dobroj targi.

Balan
6.12.2006, 12:47
ali je slobodan!!!Vrlo zanimljiva konstatacija...

PDarko
6.12.2006, 15:58
PNG je uglavnom zamišljen kao format koji je pandan GIF-u...

Zapravo, PNG ne podržava animacije tako da se ne može reći da je pandan GIF-u. PNG je lossless format (za razliku od JPEG), a pandan GIF-u je MNG (takođe free kao PNG).

kinteC
6.12.2006, 16:10
Vec sam negde pisao o formatima...
Elem, png jeste zamisljen i napravljen kao zamena za gif...Isto sadrzi paletu boja. Ali, kao sto rekoh, IE6 ne prikazuje png kako treba, cak i ako nema transparenciju, kolorit je drugaciji. Konkretno, ja koristim png za flash, gde je nezamenljiv. Inace, png ce se koristiti sve vise i vise...to je neka moja pretpostavka:D

PDarko
6.12.2006, 21:29
Inace, png ce se koristiti sve vise i vise...to je neka moja pretpostavka:D

To nije predpostavka već činjenica.

Bifrost
6.12.2006, 22:40
Hvala, mada to meni lici kao lejer samo sto ga ne pokazuje pravilno u nekim programima.

LoneWolf
12.1.2007, 17:51
Ne kontam ovo PNG
PNG=Portable network graphic koji nema layere nego alpha,beta i nulti kanal.
Ta tri kanala ponekad se "skonfliktuju" u nekim preglednicima slika,a pogotovo na internetu tako da nije praktican za web...Obicni windows xp preglednik slika cita ih najnormalnije...