Prikaži potpunu verziju : Drevni načini ratovanja...
Master Neo
5.12.2006, 13:11
Molio bih moderatore da ne brisu temu pre svega, jer ce u njoj biti prodiskutovano, pored samog naslova teme, i o tome sta danasnje igre pruzaju, sto se tice toga, sta bi trebalo ubaciti itd. Kao sto je vec receno samuraji su jedni od najsmrtonosnijih ratnika. I ukoliko niste znali, jos uvek postoje. A sto se tice katane... Zaista jedno od najsmrtonosnijih close range oruzja. Ali nema sanse protiv luka i strele, slozicemo se...
Sta god si htjeo rec s ovim samo da znas, katana je proglasena kao naj smrtonosnije oruzije, prsa u prsa. Gledo sam izabir naj smrtonosnijih oruzija, od pajsera, bezbol palice, nozeva, do surikena, nun caklji pa i luka i strele. Dosli su do zakljucka da je luk ne pouzdan jer sta moze u razdaljini od dva metra.. bespomocan je. Gledao sam kako pravi samurajuraji lome strelu sa katanom, sad dali je foto m. nije ni bitno. Katana se pravi od posebnog procea topljenja zeljeza, tako sto se 3 dana neprestano sipa prah zeljeza u glinenu pec, znaci 36 sati sve dok se ne prospe cak 40 tona zeljeza. Kad se taj proces zavrsi, od tih 40 tona zeljeza se strucno bira naj kvalitetniji dio zeljeza gdje se posle daje na kovanje. Kada se iskuje dio zeljeza velicine 10x10x3 cm ubacuje se u sredinu celik. Jer da je katana samo od celia brzo bi pucala a da je samo od zeljeza bila bi previse savitljiva, s toga se mjesa sa oba metala. Kada se ubaci celik zeljezo se savije preko njega, znaci da celik dodje u sredini. I tako sve skupa se savija 9 puta, znaci savije se pa se kuje, pa opet savije i tako 9 puta i onda dolazi do razvlacenja kovanjem u oblik maca. Kada se izradi taj oblik, katana se ostri sa 12 vrsta kamena i taj proces traje oko 7 dana da bi katana naizad bila gotova. Ovakav proces pravljenja tradicionalno katani postoji samo jedna kovacnica. Prosjecan katana vredi oko 40 000$ sto nije malo s obzirom na njenu vrednost ali je ne moze svako kupit.
Samuraji jos uvjek postoje, kao i nindje al ih je jako malo takvih skolovanih. Svaki samuraj ima svoju katanu koja kako kazu, koliko ona vredi, vredi sam i samuraj. Ameri su u jednom ratu sa samurajim naravno pobjedili sa vatrenim oruzijem al su sve katane oteli i uzimali kao svoje suvenire, Kad su zakljucili da je to jako vrjedno, napravili su svoju kovacnicu gdje su mehanicki uz pomoc masina pravili katane sto naravno nije bijo kvalitet ni blizu orginalne.
Neznam koliko ovo moje ima veze sa tvojom temom al eto.. usput kad si ti spomenuo samuraje i katanu, da i ja ovo spomenem
Poz
Red Dragon
5.12.2006, 13:46
Sta god si htjeo rec s ovim samo da znas, katana je proglasena kao naj smrtonosnije oruzije, prsa u prsa. Gledo sam izabir naj smrtonosnijih oruzija, od pajsera, bezbol palice, nozeva, do surikena, nun caklji pa i luka i strele. Dosli su do zakljucka da je luk ne pouzdan jer sta moze u razdaljini od dva metra.. bespomocan je. Gledao sam kako pravi samurajuraji lome strelu sa katanom, sad dali je foto m. nije ni bitno. Katana se pravi od posebnog procea topljenja zeljeza, tako sto se 3 dana neprestano sipa prah zeljeza u glinenu pec, znaci 36 sati sve dok se ne prospe cak 40 tona zeljeza. Kad se taj proces zavrsi, od tih 40 tona zeljeza se strucno bira naj kvalitetniji dio zeljeza gdje se posle daje na kovanje. Kada se iskuje dio zeljeza velicine 10x10x3 cm ubacuje se u sredinu celik. Jer da je katana samo od celia brzo bi pucala a da je samo od zeljeza bila bi previse savitljiva, s toga se mjesa sa oba metala. Kada se ubaci celik zeljezo se savije preko njega, znaci da celik dodje u sredini. I tako sve skupa se savija 9 puta, znaci savije se pa se kuje, pa opet savije i tako 9 puta i onda dolazi do razvlacenja kovanjem u oblik maca. Kada se izradi taj oblik, katana se ostri sa 12 vrsta kamena i taj proces traje oko 7 dana da bi katana naizad bila gotova. Ovakav proces pravljenja tradicionalno katani postoji samo jedna kovacnica. Prosjecan katana vredi oko 40 000$ sto nije malo s obzirom na njenu vrednost ali je ne moze svako kupit.
Samuraji jos uvjek postoje, kao i nindje al ih je jako malo takvih skolovanih. Svaki samuraj ima svoju katanu koja kako kazu, koliko ona vredi, vredi sam i samuraj. Ameri su u jednom ratu sa samurajim naravno pobjedili sa vatrenim oruzijem al su sve katane oteli i uzimali kao svoje suvenire, Kad su zakljucili da je to jako vrjedno, napravili su svoju kovacnicu gdje su mehanicki uz pomoc masina pravili katane sto naravno nije bijo kvalitet ni blizu orginalne.
Neznam koliko ovo moje ima veze sa tvojom temom al eto.. usput kad si ti spomenuo samuraje i katanu, da i ja ovo spomenem
Poz
:tapsh: :tapsh: , za svaku pohvalu. Samuraji su po meni stvarno najveci ratnici(Johnatane, Master Neo se nadovezao na moj komnetar kad smo razgovarali o ovome, u ovaj, khm, pogresnoj temi:D ).
Jos uvek nema dokaza da je neko mogao da nadmasi samuraje u close combat. I da, pravi samuraji su mogli da zaustave strelu katanom. Jer za njih nije katana sto i danasnje macevanje(npr. kendo), za njih je to kombinacija maca i uma. Katana nije nista vredela bez chi-a. Moram da zurim..... pridruzicu vam se kasnije... POZ
6am3 Fana71c
5.12.2006, 13:48
Ne kontam bas... jel ovo rasprava o samurajima? Ne razumem sta ima da se prica o starim nacinima ratovanja sem konstatovati da su prevazidjeni... :confused:
Master Neo
5.12.2006, 13:55
Ne kontam bas... jel ovo rasprava o samurajima? Ne razumem sta ima da se prica o starim nacinima ratovanja sem konstatovati da su prevazidjeni... :confused:
Ovo je rasprava o svim drevnim nacinima ratovanja, izmedju ostalog i samurajima, ako ti se ne svidja, slobodno leave...
Master Neo
5.12.2006, 13:56
A jeste znali za one strelce sa dugim lukovima? Mogli su da ispaljuju strele i po 400 metara... Probijali su svaki oklop. I bili su korisceni sve do pronalaska pusaka. Ubitacno, zar ne...
Samo da dodam kako se testirala katana kada se zavrsi.
U jesen kada opada lisce katana se zabode u reku, ostricom okrenuta suprotno od toka reke, tako da je nivo vode na oko pola katane, i ostavi se nedelju dana.
Ako se na secivo zakaci ijedan list katana ne valja, jer je svaki list i sve ostalo sto pluta na povrsini trebala da isece.
A ima i ona fora sa svilenom maramom, kada okrene secvo na gore i pusti maramu sama da pada, i kako dodirne secivo tako se isece, bez pomoci coveka.:)
Katana jeste najjace close combat oruzje, ali samuraji su imali jos dosta oruzja.
Tu su vakizashi (kraca katana), noz, dzo (stap) itd. a ima i onih bodlji i seciva na rukama, tj. pesnicama sto je deo oklopa, tako da kada udare neprijatelja...:a_whistli
A jeste znali za one strelce sa dugim lukovima? Mogli su da ispaljuju strele i po 400 metara... Probijali su svaki oklop. I bili su korisceni sve do pronalaska pusaka. Ubitacno, zar ne...
Samo ispravka za ovo. Korisceni su i posle pusaka, naravno neko vreme. Prvobitna puska je imala "ubitacni" domet na nekih stotinak metara, a ovde si sam rekao da su strelci sa dugim lukom ispaljivali i preko 400 m. Inace originalno poticu iz engleske.
Sto se samuraja tice, ok jesu oni imali najbolji trening na svetu u to doba, jesu imali najace oruzije toga doba, ali bilo ih je veoma malo. Bili su po klanovima, a radili su samo ono sto im kaze gospodar. Sigurno bi ih neka omanja srednjovekovno evropska vojska brzo potamanila.
MONTENEGRO
5.12.2006, 16:25
Samo ispravka za ovo. Korisceni su i posle pusaka, naravno neko vreme. Prvobitna puska je imala "ubitacni" domet na nekih stotinak metara, a ovde si sam rekao da su strelci sa dugim lukom ispaljivali i preko 400 m. Inace originalno poticu iz engleske.
Sto se samuraja tice, ok jesu oni imali najbolji trening na svetu u to doba, jesu imali najace oruzije toga doba, ali bilo ih je veoma malo. Bili su po klanovima, a radili su samo ono sto im kaze gospodar. Sigurno bi ih neka omanja srednjovekovno evropska vojska brzo potamanila.
ne vjerujem, jedan samuraj je ubiao i po 50 amatera u borbi ili mladih regruta:boxing: !!!
Ne bi srednevekovni vitezovi njima nista mogli.
Oni nose tezak oklop od gvozdja, dok ovi imaju isto jake oklope od bambusa i jos nekog drveta, kompresovanog i isusenog.
To je jedam razlog, jer bi se vitezovi brze umorili.
Drugi je sto vitezovi nose tupe (u odnosu na katanu) velike teske maceve, a samuraji ostre i lakse maceve, plus dodatnu opremu koju sam vec naveo.
Samuraji se i treniraju za borbu protiv mnogo neprijatelja odjednom, tako da....
Mogli bi kada bi odnos bio 100:1, ali i tada bi se samuraji dugo drzali.
E, da i katana sece kroz viteski oklop uz malo muke.
MONTENEGRO
5.12.2006, 16:52
http://www.users.pjwstk.edu.pl/~s3388/HKJ%20+++%20Historia%20i%20Kultura%20Japonii%20+++ _pliki/samuraj.gif
ili
http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/0682006/bpictures/Gvozdansko_2.jpg
Nije fer, ovaj ima pusku.
Pre bi bilo:
4659
VS
4660
Evo oznacene opreme, samo oruzja.
1.noz
2.Vakizashi
3.Katana
4.One bodlje koje sam pominjao, samo ovde i nisu neke.
4661
Prosijecna katana ne vrijedi 40.000$ nego mnogo manje. Katane pravljene od strane kovaca koji su proglaseni za zivo nacionalno blago japana kostaju oko 50.000 eura pri cemu je koristen celik dobijen od "crnog pijeska" i to u tradicionalnoj "tatari". Sto se tice poliranja i ostrenja maca postoje posebni ljudi koji ze bave tim postupkom koji se zove "togi".
Za ljude koje interesuje prava japanska prodavnica maceva i nozeva:
http://www.ksky.ne.jp/~sumie99/
Pogledajte njihovu galeriju i katalog.
Master Neo
5.12.2006, 17:53
Ispravka, nisu bili, jos uvek su, jer ponegde u japanu jos uvek postoje samuraji.
E sta mislite da li su u srednjem i starom veku koriscena ona ogromna oruzja koja srecemo u fantazijskim igrama kao sto su dvorucni cekici(ne oni mali sto su nosili neki vitezovi konjanici) i dvosekle sekire?
Samo ispravka za ovo. Korisceni su i posle pusaka, naravno neko vreme. Prvobitna puska je imala "ubitacni" domet na nekih stotinak metara, a ovde si sam rekao da su strelci sa dugim lukom ispaljivali i preko 400 m. Inace originalno poticu iz Engleske.
Mislim da se zovu Yeomen archers. Ja se najvise odusevljavam kada onako u nekom filmu ili u igri jedna armija krece u juris, a ova druga obliva strelama!:n_klanja:
A sto se samuraja tice: ona ostrica je toliko ostra da kad sam je pipnuo (znaci samo onako pipnuo) odma je krv pocela da mi tece. I to sam je pipnu prstom, a zna se da je prst jedno od mesta na kojima je koza najdeblja!
To mi se desilo kod jednog ocevog prijatelja koji ima jednu katanu. Odakle mu - neam pojma! Samo znam da mi nije dozvolio da isecem svecu. Hteo sam da proverim da li ce se pomeriti!:kreza:
Ma, ko samuraja je sve bilo skupo, od obuke do naoruzanja. I da se zna najefikasnije close-range hladno oruzje svih vremena je rimski kratki mac. (obrati paznju: najefikasnije, a ne nesto drugo naj)
a da se kladimo da pola od vas ne bi moglo da do kraja zategne onal pravi dugacki drveni luk!
MONTENEGRO
5.12.2006, 20:26
http://www.history.und.ac.za/ebe1mhm/Zulu_warrior.jpg:kreza: :rofl: :rofl: :rofl:
ili
http://www.peterbergen.com/bergen/content/Rotating%20Pictures/image8.jpg
kako sam pokvaren!:dzavo:
MONTENEGRO, kljucna rec je "drevni" :ciao: . E, da jos jedna stvar jedna od najvecih revolucija u istoriji raovanja je pronalazak samostrela. A, posto je bio lak za upotrbu i efikasan u Engleskoj je proglasen za necasno oruzje, a zasto, zato sto je svaki seljak mogao da spuca plemica u preskupom oklopu :dedica:
Samo da dodam vezano za katanu, katana je prvenstveno morala ispunjavat dve varijante, da probode protivnika skroz i da ga moze sasjec po pola. Znam da zvuci brutalno ali pre nje su se koristila dva maca, takozvani siroki mac i uski.. (imali su specijalne nazive al neznam sad) i zato ce te primetit u nekim filmovima da neki ko samuraji imaju dva maca, samo sto je u vecini filmova macevi budu jednaki sto je promasaj. Siroki mac je dosta licio na tursku sablju dok je uski mac dosta licio na katanu. Predpostavljate da je siroki mac bio za presjecanje dok je uski za probadanje ali... siroki mac je dosta bio tezak i mogao je probost coveka maximalno 7 cm dok je i takodje uski mac bio nepouzdan jer pri probadanju covek u 50 % sucajeva se mogao slomit, ako je pravljen od celika automacki bi pucao a ako bi se pravio od zeljeza iskrivljivao bi se i brzo tupio. Tada naravno dolazi katana.. ona se testira na umjetnom truplu od bambusa, ruku predstavlja stap bambusa omotan bambusovim nekim kao.. (ma lice na one ponjave za plazu od nekog pruca :kreza: ) a trup je takodje predstavljalo stablo bambusa sirine oko 15-20cm koju je samuraj morao presjec iz prvog poteza sto je u vecini bilo uspjesno. Probadanje nije toliko tako da kazem testirano jer je sama katana jako uska i bila je uspesna u tome, bilo je nekih probadanje kroz pesak ili slicno...
Sto se tice recimo maramica bacenih na katanu pa da se same popolove, cisto ja ne verujem jer maramica nema tu tezinu ma koliko ostra katana bila.. al, ne treba pocenjivat jer samo cudo je bila katana a kamol sta je sposobna uradit
MONTENEGRO
5.12.2006, 21:01
Šalim se malo!:D
Evo da se nadovežem na tvoju priču:
http://www.unearthlypossessions.com/images/chiller_fall2003_small/kit4.JPG
ili
http://gionco.com/Malos/Un%20archer%20du%20d%F4me%20Soleil.jpg
:boxing: :boxing: :boxing: !teška ,,borba,,!:boxing: :boxing: :boxing:
E, jeste znali da je Darth Vaderov slem pravljen po uzoru na japanske samuraje :D
A vidi ovo brzopotezni kineski samostrel, sa sanzerom od 10 strela
http://www.arco-iris.com/George/images/chu-ko-nu_220.jpg
@ Martok
Aaaaaa, to su nosili oni kineski strelci u AoE II, ja se čudio kako onako brzo ispaljuju.. :kreza: :kreza: :kreza:
Ma, ja se palim na Rimljane.:alealeee: Inace koplje sa slike je napravljeno da se polomi kada se baci, da neprijatelj ne bi mogao da ga baci nazad.
http://www.caerleon.net/history/army/legionarysp.JPG http://www.caerleon.net/history/army/legionarysw.JPG
MONTENEGRO
5.12.2006, 21:54
Ma, ja se palim na Rimljane.:alealeee: Inace koplje sa slike je napravljeno da se polomi kada se baci, da neprijatelj ne bi mogao da ga baci nazad.
http://www.caerleon.net/history/army/legionarysp.JPG http://www.caerleon.net/history/army/legionarysw.JPG
jaki ti Rimljani!:dedica: :dedica: :dedica:
U MOJA VREMENA OVO SU BILI VOJNICI:
http://free-sk.t-com.hr/stop/wallpaper/bosanski-majmun.jpg
Master Neo
5.12.2006, 22:05
Samo da dodam vezano za katanu, katana je prvenstveno morala ispunjavat dve varijante, da probode protivnika skroz i da ga moze sasjec po pola. Znam da zvuci brutalno ali pre nje su se koristila dva maca, takozvani siroki mac i uski.. (imali su specijalne nazive al neznam sad) i zato ce te primetit u nekim filmovima da neki ko samuraji imaju dva maca, samo sto je u vecini filmova macevi budu jednaki sto je promasaj. Siroki mac je dosta licio na tursku sablju dok je uski mac dosta licio na katanu. Predpostavljate da je siroki mac bio za presjecanje dok je uski za probadanje ali... siroki mac je dosta bio tezak i mogao je probost coveka maximalno 7 cm dok je i takodje uski mac bio nepouzdan jer pri probadanju covek u 50 % sucajeva se mogao slomit, ako je pravljen od celika automacki bi pucao a ako bi se pravio od zeljeza iskrivljivao bi se i brzo tupio. Tada naravno dolazi katana.. ona se testira na umjetnom truplu od bambusa, ruku predstavlja stap bambusa omotan bambusovim nekim kao.. (ma lice na one ponjave za plazu od nekog pruca :kreza: ) a trup je takodje predstavljalo stablo bambusa sirine oko 15-20cm koju je samuraj morao presjec iz prvog poteza sto je u vecini bilo uspjesno. Probadanje nije toliko tako da kazem testirano jer je sama katana jako uska i bila je uspesna u tome, bilo je nekih probadanje kroz pesak ili slicno...
Sto se tice recimo maramica bacenih na katanu pa da se same popolove, cisto ja ne verujem jer maramica nema tu tezinu ma koliko ostra katana bila.. al, ne treba pocenjivat jer samo cudo je bila katana a kamol sta je sposobna uraditGledao sam na tv-u pre par godina, jednog matorca koji je najiskusniji zivi borac sa katanom(verovatno samuray, ali ne smem da tvrdim) To stablo sirine 15-20cm koja si ti spominjes, on je odjednom prepolovio dva stabla, bilo na tv-u. A inache gledao sam snimak kako prava japanska kovana katana prepolovljava metak ispaljen iz popularne krmache(cs-ovci znaju sta je krmacha, ona mashinka). I znam da nije fotomontaza, to je radila japanska vojska, testirala katane.
Longbowmen. Bila je to prtava revolucija u ratovanju. U cijeloj Evropi su Francuzi bili cijenjeni zbog svoje teške konjice koju ništa nije moglo da zaustavi. A onda su Englezi u bitku kod Kresija po prvi put uveli Longbowmene i napravili pokolj među cvijetom francuskog plemstva. Ova bitka je dovela do potpunog obrta u ratu i do prevlasti Engleza za duže vrijeme.
Da, to je istina, za tu bitku mislim, pricao mi komsija, apsolvent istorije, pravi pokolj. Medjutim koliko sam ja razumeo bitku nisu dobili samo lukovi nogo su francuzi stizali u cetama na bojiste, odmah jurisali uzbrdo u teskim oklopima na malobrojne ustekane engleze, a kad bi stigli tamo bili su toliko iscrpljeni da su ih ovi lako tamanili :boodala:
Sto se tice samuraja bilo ih je veoma malo. Nije svaki covek mogao da postane samuraj. Srednjovekovne vojske su brojale i do 80 000 ljudi, a i vise. Omanja sredjovekovna vojska bi ih lako slistila. I da kazem da nisu svi vitezovi bili likovi koji samo vrte macem pa sta pogode. Vecina vitezova (kao i samuraji) su od detinjstva odabrani ili su sami odabrali da postanu vitezovi. Vitez se postajao(mislim onaj za borbu) sa 16-17 godina. Mnogi vitezovi su trenirali ceo zivot sa macem i zato mislim da bi vise njih npr 3-1 pobedili samuraje veoma lako.
Ma mogu oni da treniraju jos kao fetus, ali sa onom ratnom opremom nemaju sanse :p
Da, to je istina, za tu bitku mislim, pricao mi komsija, apsolvent istorije, pravi pokolj. Medjutim koliko sam ja razumeo bitku nisu dobili samo lukovi nogo su francuzi stizali u cetama na bojiste, odmah jurisali uzbrdo u teskim oklopima na malobrojne ustekane engleze, a kad bi stigli tamo bili su toliko iscrpljeni da su ih ovi lako tamanili :boodala:
Ne, bitka na koju ti misliš je kod Poatjea, pokušaj osvete Francuza. Trećina francuske konice je sjahala u podnožju brda i napredovali u oklopima uzbrdo, da ne bi na konjima bili tako laka meta za strijelce. Naravno, jedva su se vukli posle par stotina metara. Ovdje su Engleze zarobili francuskog kralja, njegovog sina i vojvodu od Orleana. Vojvoda od Orleana je prebačen u Englesku i živio je kao gost kod najistaknutijih engleskih plemića, koji su malo kasnije skupljali otkup za njega između sebe ne bi li ga sklonili od svojih žena.
Ma mogu oni da treniraju jos kao fetus, ali sa onom ratnom opremom nemaju sanse :p
Ta ratna oprema je veoma pokretljiva. E da neko nezna dal kod nas ima nesto tako da se trenira tj. neko vitesko drustvo. Bas bi voleo to da probam u zivotu.
Shlaymara
5.12.2006, 23:55
Ta ratna oprema je veoma pokretljiva. E da neko nezna dal kod nas ima nesto tako da se trenira tj. neko vitesko drustvo. Bas bi voleo to da probam u zivotu.
Srpsko vitesko borenje - SVIBOR
http://www.svibor.org/
Master Neo
6.12.2006, 0:00
Ma koliko god bili nasi vitezovi dobri, ne mogu da gresim dusu, ali samuraji bi ih sasekli, isekli, proboli...Eh da nam je jedno 100 samuraja i 100 longbow strelaca, bilo na Kosovu 1389.godine...
Mislim da su za mistifikovanje i glorifikaciju samuraja krivi Holivudski filmovi. Uostalom neka su i bolji 1 na 1, pa sta ratovi se tako ne vode. Japan je cista sreca spasila da ih Kina ne pojede (KAMEKAZE) .
Ma koliko god bili nasi vitezovi dobri, ne mogu da gresim dusu, ali samuraji bi ih sasekli, isekli, proboli...Eh da nam je jedno 100 samuraja i 100 longbow strelaca, bilo na Kosovu 1389.godine...
Ne bi bio Obilicev vec Shang Tzi Jung-ov venac:D
6am3 Fana71c
6.12.2006, 0:06
Eh da nam je jedno 100 samuraja i 100 longbow strelaca, bilo na Kosovu 1389.godine...
...bitka bi potrajala sat vremena duze i onda bi nas Turci opet pogazili kao sto i jesu...
Mislim da su za mistifikovanje i glorifikaciju samuraja krivi Holivudski filmovi. Uostalom neka su i bolji 1 na 1, pa sta ratovi se tako ne vode. Japan je cista sreca spasila da ih Kina ne pojede (KAMEKAZE) .
KAMEKAZE???
Mislis kamikaze.
Kinezi jesu bili zeabani,ali opet ne bi mogli nista Japancima, najpre sto su oni na ostrvu, a i nisam siguran da su u to vreme postojale kamikaze.:icon_scra
Ustvari koliko ja shvatam Japan je neko vreme drzao Kinu.
Voleo bi da ti neko bolje objasni nigo sto to mogu ja, al nema veze. Kamekaze zanaci "Bozanski vetar", a sta se desilo negde u srednjem veku (valjda) skupe se kinezi da napadnu Japan, naprave flotu i krenu, ali onda maler bude veliko nevreme, flota nikad ne stigne do japana i japanci se izvuku. Odatle potice izraz kamekaze
Master Neo
6.12.2006, 0:16
...bitka bi potrajala sat vremena duze i onda bi nas Turci opet pogazili kao sto i jesu...
To ti mislis... Ionako nam je malo falilo na Kosovu, da dobijemo, to malo bi bas oni nadoknadili.
Master Neo
6.12.2006, 0:20
Voleo bi da ti neko bolje objasni nigo sto to mogu ja, al nema veze. Kamekaze zanaci "Bozanski vetar", a sta se desilo negde u srednjem veku (valjda) skupe se kinezi da napadnu Japan, naprave flotu i krenu, ali onda maler bude veliko nevreme, flota nikad ne stigne do japana i japanci se izvuku. Odatle potice izraz kamekaze
Tacnije, 4000 hiljade brodova je krenulo na japan, i skoro svi su potonuli. Mada tesko da bi bilo sta uradili Kinezi.
Znate ko je jos opasan? Shaolin borci... Milenijumima su odolevali napadima, hramovi im nikada nisu osvojeni...Inache njihova prvenstvena namena izucavanja kung fu-a jeste odbrana njihovih hramova.
6am3 Fana71c
6.12.2006, 0:26
To ti mislis... Ionako nam je malo falilo na Kosovu, da dobijemo, to malo bi bas oni nadoknadili.
:rofl: :rofl: ... malo nam falilo... jest.... pa kad smo bili tako blizu pobede kao sto ti tvrdis, zasto je onda cela Srbija pala posle bitke kao kula od karata, i ostali smo pod Turcima jos 500 godina? To mogu samo u onim kretenskim udzbenicima za osnovnu skolu jos da nam serviraju, kako smo izgubili jer nas je Vuk Brankovic izdao, i kako nam je pobeda na Kosovu promakla za dlaku, zatim kako je kasnije ceta partizana sa 3 topa oslobodila pola Balkana i tako dalje... Dajte pogledajte istini u oci - izgazili su nas, i izgazili bi nas opet i sa tih 200 ljudi pojacanja... Ali nvm... necu da idem offtopic...sto se samih samuraja tice, njima svaki respect... a isto i za strelce, mada vise volim close range borbu sto se tog perioda tice
:rofl: :rofl: ... malo nam falilo... jest.... pa kad smo bili tako blizu pobede kao sto ti tvrdis, zasto je onda cela Srbija pala posle bitke kao kula od karata, i ostali smo pod Turcima jos 500 godina? To mogu samo u onim kretenskim udzbenicima za osnovnu skolu jos da nam serviraju, kako smo izgubili jer nas je Vuk Brankovic izdao, i kako nam je pobeda na Kosovu promakla za dlaku, zatim kako je kasnije ceta partizana sa 3 topa oslobodila pola Balkana i tako dalje... Dajte pogledajte istini u oci - izgazili su nas, i izgazili bi nas opet i sa tih 200 ljudi pojacanja... Ali nvm... necu da idem offtopic...sto se samih samuraja tice, njima svaki respect... a isto i za strelce, mada vise volim close range borbu sto se tog perioda tice
Kao prvo, moracu da napomenem svim laicima da Srbija nije bila 500 godina pod Turcima vec 345. Posle 1804 Srbi su imali kakvu-takvu vlast.
Sto se tice Boja na Kosovu... Mi tu bitku nismo izgubili i opste je poznato da je bila neresena. Oba vladara su poginula, a Bajazit se povukao u Tursku. Bitka se odigrala 1389. a Srbija je osvojena 1459. A tada smo prsli jer je opste poznato kolika je Turska (i koliko je Turaka) bila (bilo) i naravno logicno je da nismo mogli jos dugo da odolevamo. A to sto se tice Partizana, to si u potpunosti u pravu.
BTW Kaze se melee a ne close range. ;)
Alooo ljudi pa sta vam treba da se sad prepucavate oko toga pokvarice te topic. Takvih tema ima koliko ocete na drugim forumima, ovo moze da prodje i bez koosova :offtopic:
Igrajuci strategije sa temom srednjeg veka primetio sam da su kao jedne od najjacih jedinica stavljeni pesadinci sa dvorucnim macevima (dugackim po 1.5-2m). Mislim da je ovo greska i da bi ih pesadija naoruzana jednorucnim dugim macevima i stitovima dobila bez preteranih zrtava, ako su recimo na istom nivou obuke i biju se na otvorenom polju. Takva pesadija je mozda jedino dobra protiv konjice u realnosti (kad zamanes onim macem od 10 kila ubijes i coveka i konja), ali opet, koplje je za konjicu smrt a lakse ga je napraviti od ovakvog maca.
Jedina igrica koju sam igra a da ima veze u tom smislu sa realnoscu je Rome TW. A smrt za konjicu su kopljanici u gustoj formaciji, mac nema sanse protiv konja.
Vidim, mnogi od vas pominju Longbow kao ultimativni luk, ali tu grešite. Turci su smislili mnogo zayebaniji luk tkz. Kompozitni. Bio je naopako nategnut i mnogo bolje odapinjao strelu za razliku od klasične konstrukcije. Sličan princip se koristi i kod današnjih lukova. Iako više nego duplo manji, imao je isti domet kao Longbow i istu probojnost. Prednost je u tome što je bio lakši, sila natezanja je sa nenormalnih 60-70Kg kod Lonbow-a bila smanjena na fantastičnih 15-ak Kg a i strele su bile dosta kraće pa ih je bilo lakše nositi. Takođe, ovaj luk je zbog njegovih malih dimenzija mogla uspešno da koristi i konjica koja je naoružana njime bila gotovo nepobediva.:eek:
Dark_Runger
6.12.2006, 1:29
http://www.yamatanidojo.com/descri1.gif
Kad oni imaju naziv za svaki centimetar katane onda znas koliko je sati :D
Master Neo
6.12.2006, 1:31
Vidim, mnogi od vas pominju Longbow kao ultimativni luk, ali tu grešite. Turci su smislili mnogo zayebaniji luk tkz. Kompozitni. Bio je naopako nategnut i mnogo bolje odapinjao strelu za razliku od klasične konstrukcije. Sličan princip se koristi i kod današnjih lukova. Iako više nego duplo manji, imao je isti domet kao Longbow i istu probojnost. Prednost je u tome što je bio lakši, sila natezanja je sa nenormalnih 60-70Kg kod Lonbow-a bila smanjena na fantastičnih 15-ak Kg a i strele su bile dosta kraće pa ih je bilo lakše nositi. Takođe, ovaj luk je zbog njegovih malih dimenzija mogla uspešno da koristi i konjica koja je naoružana njime bila gotovo nepobediva.:eek:Ma bre nemoguce da je bio efektivan kao longbow! Nema sanse! Pa Turci bi onda osvojili Evropu, dok kazes Popokatepetl!:D A i ne bi se onda longbow koristio do pre 200-300god, vec bi onda taj drugi, turski.
Master Neo
6.12.2006, 1:34
Ljudi, zaboravili smo Ninje... Mislim da su oni jedini koji su mogli da pariraju samurajima, ali ne po vestini(ne kazem, i oni su opasni borci), vec, jer deluju iz mraka, iznenadno, shunjaju se, ubijaju s ledja... I ne mesajte ninje i samuraje, oni nisu isti.
Pa zar Turci i nisu bili uspesni? Ja sam mislio da su takav luk izmislili mongoli.
Master Neo
6.12.2006, 1:36
Pa zar Turci i nisu bili uspesni? Ja sam mislio da su takav luk izmislili mongoli.
Da, bili su uspesni, ali po onome sto on kaze, da je taj luk bio efektivan kao longbow, onda Evropa ne bi imala sanse... A oni su jedva nas pokorili, i tu stali.
Licno, ne bi preterano branio tvoj stav postoji mnogo razloga zasto turci nisu osvojili Evropu, mislim da luk kakav god bio je samo mali delic te price
Ma bre nemoguce da je bio efektivan kao longbow! Nema sanse! Pa Turci bi onda osvojili Evropu, dok kazes Popokatepetl!:D A i ne bi se onda longbow koristio do pre 200-300god, vec bi onda taj drugi, turski.
Pa bre, ne pričam napamet!:n-cc2:
Evo ti citat iz Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Composite_bow)-e :
The main advantage of composite bows over self bows (made from a single piece of wood) is their combination of smaller size with high power. They are therefore much more suitable for use from horseback, and presumably from a chariot. Their construction also requires more time and a greater variety of materials than self bows, and the animal glue traditionally used can lose strength in humid conditions and be ruined by submersion.
The Mongols, Seljuk Turks and Parthian horse archers used skirmishing tactics where they would approach, shoot, and retreat. Parthians are known for using their composite bows to shoot backwards over the rear of their horses. The term "parthian shot" comes from these horse archers. The Mongols used many different types of arrows.
Ovo je samo deo, ako hoćete ceo tekst, kliknite ne link. Ono malopre sam inače napisao iz glave, od onoga što mi je ostalo u sećanju o Kompozitnom luku. Na Wikipediji nije baš sve rečeno, ali sasvim dovoljno da potkerpi ono što rekoh malopre.;)
Master Neo
6.12.2006, 1:53
Pa bre, ne pričam napamet!:n-cc2:
Evo ti citat iz Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Composite_bow)-e :
Ovo je samo deo, ako hoćete ceo tekst, kliknite ne link. Ono malopre sam inače napisao iz glave, od onoga što mi je ostalo u sećanju o Kompozitnom luku. Na Wikipediji nije baš sve rečeno, ali sasvim dovoljno da potkerpi ono što rekoh malopre.;)
I opet gresis! Procitaj opet wiki... Jaci je longbow. Mozda ne toliko praktican zbog svoje velicine, ali opet jaci. I nigde ne pise domet, i jos neki detalji koji su u ovom slucaju bitni.
http://www.wisconsinscottish.org/images/longbow.jpg
http://www.markland.org/media/mongolarcher.jpg
Ljudi, zaboravili smo Ninje... Mislim da su oni jedini koji su mogli da pariraju samurajima, ali ne po vestini(ne kazem, i oni su opasni borci), vec, jer deluju iz mraka, iznenadno, shunjaju se, ubijaju s ledja... I ne mesajte ninje i samuraje, oni nisu isti.
Ninje su trenirane ubice. I to sto ih mi vezujemo za daleki istok i to je totalna glupost. I arapi su imali nesto slicno. I jos nesto Vuk Brankovic nije izdao srbiju na kosovu i jedini je ostao u slobodnoj zemlji(ne vazal) dok ga nisu sravnili sa zemljom(morao sam ovo da napisem).
I opet gresis! Procitaj opet wiki... Jaci je longbow. Mozda ne toliko praktican zbog svoje velicine, ali opet jaci. I nigde ne pise domet, i jos neki detalji koji su u ovom slucaju bitni.
Znaš, Wikipedia je dobra stvar, ali nije 100% tačna u svim slučajevima. Naveo sam je samo kao primer za osnovne informacije u Kompozitnom luku. Naoružanje mi je hobi koliko i kompjuteri (15+ godina). Pročitao sam hiljade strana o najrazličitijem oružju, razne enciklopedije, posetio razne muzeje (i ovde i u inostranstvu) i mogu 200% da tvrdim ono što sam napisao. Tehnički je bio mnogo savršenije i ubojitije oružje. Longbow je postizao 400m kad bi ga nategao do kraja (a koliko ljudi znaš koji mogu da podignu 70-80Kg i pritom budu precizni u odapinjanju). Strele su isto bile značajno veće i manje precizne od kraćih i bržih koje je ispaljivao Kompozitni luk. Ovde završavamo raspravu na ovu temu. Lično sam se jedno vreme bavio streličarstvom i kažem ti da je Kompozitni luk najsavršeniji iz tog perioda. Dovoljan je podatak da na tom principu funkcionišu i najsavršeniji današnji lukovi.
Cudi me da Montenegro nije cuo za tu pricu i nije je naveo...kada je Crna Gora zaratila sa Japanom, odredi Crnogoraca su putovali mesecima do Mandzurije ili gde vec..LM posto se u to vreme jos vodio frontalan nacin ratovanja sa ukopanim vojskama bile su ceste prozivke iz tabora da se što bi se reklo podeli megdan..da ne duzim jer imena obojice su ostali u spisama obe zemlje.. naš je đetić na zaprepašćenje ruskih oficira izašao sa turskom sabljom i nasekirao tog japanskog samuraja..toliko o katani .. ima ona Njegoševa..." .. Boj ne bije svijetlo oružje..."
.. ima ona Njegoševa..." .. Boj ne bije svijetlo oružje..."
"...već boj bije srce u junaka"! Svaka čast druže, imaš reputaciju!:tapsh:
Da, to sam i ja cuo:tapsh:
Cudi me da Montenegro nije cuo za tu pricu i nije je naveo...kada je Crna Gora zaratila sa Japanom, odredi Crnogoraca su putovali mesecima do Mandzurije ili gde vec..LM posto se u to vreme jos vodio frontalan nacin ratovanja sa ukopanim vojskama bile su ceste prozivke iz tabora da se što bi se reklo podeli megdan..da ne duzim jer imena obojice su ostali u spisama obe zemlje.. naš je đetić na zaprepašćenje ruskih oficira izašao sa turskom sabljom i nasekirao tog japanskog samuraja..toliko o katani .. ima ona Njegoševa..." .. Boj ne bije svijetlo oružje..."
Ljudi to sto ste iz crne gore necini vas crnogorcima. Svi ste vi Srbi ovako ili onako. Tako da se tu vidi kakvi smo mi Srbi borci. Samuraja je bilo veoma malo(kazem po 100 put), i nisu mogli nista da urade cak ni kinezima. Da su bili toliko dobri osvojili bi svet, a ne borili sami protiv sebe. I neznam samo kako bi im radila ta njihova taktika kad se nadju pred tesku srpsku konjicu sa viteskom pratnjom. To bi bio pokolj. Oni su istancali taktiku samo da se biju protiv drugih samuraja.
Srpsko vitesko borenje - SVIBOR
http://www.svibor.org/
Pa ovo samo za Beogradjane. Sto sve mora da bude u BG-u:confused:
(a koliko ljudi znaš koji mogu da podignu 70-80Kg i pritom budu precizni u odapinjanju)
Tada su ljudi bili mnogo jaci nego sada, jer su se skoro svi bavili fizickim poslovima i ratovali su cesto. Danas bi mali broj ljudi mogao da precizno nategne ovaj luk, ali u srednjem veku ne verujem da je bilo tako.
Tada su ljudi bili mnogo jaci nego sada, jer su se skoro svi bavili fizickim poslovima i ratovali su cesto. Danas bi mali broj ljudi mogao da precizno nategne ovaj luk, ali u srednjem veku ne verujem da je bilo tako.
Da slažem se, ali su i tada samo najjači nosili Longbow. Nije fora nategnuti ga jednom, nego stotinama (pa i hiljadama) puta u toku bitke. Priča se da je to bilo najteže oružje za rukovanje, teže čak i od dvoručnog mača i dvosekle sekire.
Ljudi to sto ste iz crne gore necini vas crnogorcima. Svi ste vi Srbi ovako ili onako. Tako da se tu vidi kakvi smo mi Srbi borci. Samuraja je bilo veoma malo(kazem po 100 put), i nisu mogli nista da urade cak ni kinezima. Da su bili toliko dobri osvojili bi svet, a ne borili sami protiv sebe. I neznam samo kako bi im radila ta njihova taktika kad se nadju pred tesku srpsku konjicu sa viteskom pratnjom. To bi bio pokolj. Oni su istancali taktiku samo da se biju protiv drugih samuraja.
Samuraji su bili elitne jedinice, nešto kao danas specijalci. Samuraj je mogao da bude isključivo dobrostojeći i ugledni plemić koji je bio veoma vešt. Zato su bili malobrojni i naravno da ne može jedan čovek ni sa motornom testerom da se bori protiv nekoliko dobro obučenih protivnika. Što se same Katane tiče, bitka između nje i Rapira (evropska vrsta tankog mača, namenjena pre svega probadanju) bi bila nerešena. Katana jeste brzo oružje, ali se tehnika borbe njome sastoji od pokreta sečenja za razliku od Rapira koji je duži, brži i namenjen ubadanju. Blokiranje direktnog napada Katanom jeste ludost, ali tada protivnik ima mogućnost da zada brz i smrtonosan ubod ispod ruke napadača, tj. tamo gde nije oklopljen.
Cini se da ipak nikakav luk nije zausavio ovog tipa. Vatreno oruzje se pojavilo u 15.-16. veku nedugo posto je ovakav oklop usavrsen. Primetite da on nema stit zato sto mu ne treba.
http://www.knightsandarmor.com/knight3.jpg
Sto se tice "bockanja" to je naj efikasnija tehnika ikad, naime rane su bile dublje nego kod secenja naj ostijim macem, zato npr. rimljani imaju kratke i siroke maceve, ideja je bila da se iz neposredne blizine protivnik bocne ispod ruke gde najcesce nema oklopa, a da bi prisli tako blizu nose veliki stit.
Cini se da ipak nikakav luk nije zausavio ovog tipa. Vatreno oruzje se pojavilo u 15.-16. veku nedugo posto je ovakav oklop usavrsen. Primetite da on nema stit zato sto mu ne treba.
Kompozitni i Longbow su probijali ovakav oklop, ali ako je imao dobar štit i dugo koplje u brzom jurišu, ovakav vitez je lako mogao da preživi kišu strela. Teška konjica i meni deluje najmoćnije.:n_klanja:
@Rocker Vidim znas svasta u Rome TW se pojavljuje teska konjica pod imenom "katafrakte" jel to izmisljeno ili je stvarno postojalo, nisam nista uspeo da izguglam o tome.
@Rocker Vidim znas svasta u Rome TW se pojavljuje teska konjica pod imenom "katafrakte" jel to izmisljeno ili je stvarno postojalo, nisam nista uspeo da izguglam o tome.
Cathrapact je pravi naziv (ako sam dobro napisao). Jeste, bila je to teška konjica, nije izmišljena. Na Wikiju nema ništa o tome (iskreno, nisam ni očekivao, mnogo bi bilo).
Postoji oružije koje je bilo moćno i pre 2000, a i dan danas je moćno, tačnije moćnije od svega drugog. Zove se mozak.
Postoji oružije koje je bilo moćno i pre 2000, a i dan danas je moćno, tačnije moćnije od svega drugog. Zove se mozak.
Ovo i je viška!;) Naravno, pero seče bolje od sablje. Ipak, ovde se bavimo naoružanjem u kontekstu igara (skoro da nema oružja koje se nije pojavilo u nekoj igri). Ovo su samo neke istorijske činjenice koje mogu da se uporede sa stanjem u igrama pa da vidimo šta je verodostojno preneto a šta ne. Nemojte da nam zaključate temu!:)
Nije bas vezano za naoruzanje, ali jedna od naj poucnijih igara na istorisku tematiku koju sam ikada igrao je Europa Unirvesalis II, jel igrao neko?
priest (of_the_moon)
6.12.2006, 4:29
Katafrakti su bili vizantijska teško oklopljena konjica, ekvivalent zapadnoevropskim vitezovima. Još jedna vrsta konjice iz Vizantije su bili pronijari, srednje oklopljeni sa dugim kopljima. Oni su postojali i u Srbiji.
Nijedan luk nije mogao da probije teški oklop. To su jedino mogli samostreli, i zato ih je papa zabranio negde u XII ili XIII veku ako se dobro sećam. Ali opet, teški oklopi su imali neke druge nedosatke.
Svi viteški oklopi na slikama koje ste okačili su se pojavili tek krajem srednjeg veka.
I da. Glupo je raspravljati "ko je jači", samuraj ili vitez. Oba su imali mane i prednosti. U svakom slučaju, prilično neozbiljno.
Da slažem se, ali su i tada samo najjači nosili Longbow. Nije fora nategnuti ga jednom, nego stotinama (pa i hiljadama) puta u toku bitke. Priča se da je to bilo najteže oružje za rukovanje, teže čak i od dvoručnog mača i dvosekle sekire.
U pravim srednjovekovnim bitkama, strelci nisu imali beskonačne zalihe strela, kao u igrama :). U tobolac može da stane nekih dvadesetak.
U pravim srednjovekovnim bitkama, strelci nisu imali beskonačne zalihe strela, kao u igrama :). U tobolac može da stane nekih dvadesetak.
Da, ali šta je bilo kod opsada gradova npr? Uostalom, strelci su bili statični u bitkama i zaštićeni pešadijom i konjicom. Dejstvovali su iz daljine i mogli su da imaju gomile strela. Ipak, i 20-ak strela odapeti iz Longbow-a je priličan napor, pogotovu u talasima (jedna za drugom).
Tema je vraćena, ali ubuduće zamolio bih bez Kosova i politike, i baljezganja tipa "Srbi su jaći od ninđe", inače tema ponvo leti. Dakle, pričamo o drevnim načinima ratovanja i poredimo to sa video igrama slične tematike
Master Neo
6.12.2006, 21:09
Hvala Marko, i slobodno brisi ako vidis da se vraca na staro.
Elem da nastavimo: A sta mislite o jedinicama Aleksandra Velikog? Ne mogu da se setim kako se zovu, ali cuo sam da su upravno one izdejstvovale sva ta osvajanja.
Highlander
6.12.2006, 21:15
Mogu da se zakunem da sam u jednoj knjizi čitao da je katana kratak mač koji su koristile ninje. Oštrica mu je bila oko 60cm, a vrlo često je na drugom kraju (na dršci) imao mali nožić. Jesam li ja sve ovo vreme bio u zabludi?:boodala:
Inače, ja više volim ninje. Samuraji su mi nekako suviše kruti, mada je njihov kodeks časti nešto čega se treba pridržavati i danas... Sem one vernosti gospodaru... :)
6am3 Fana71c
6.12.2006, 21:18
BTW jeste primetili da se u skoro svim igrama gde se pojavljuju macevi, sekire, oklopi i to, pojavljuju i ratni chekici, a ne secam se da je iko njih zaista nosio :confused:
Master Neo
6.12.2006, 21:31
Mogu da se zakunem da sam u jednoj knjizi čitao da je katana kratak mač koji su koristile ninje. Oštrica mu je bila oko 60cm, a vrlo često je na drugom kraju (na dršci) imao mali nožić. Jesam li ja sve ovo vreme bio u zabludi?:boodala:
Inače, ja više volim ninje. Samuraji su mi nekako suviše kruti, mada je njihov kodeks časti nešto čega se treba pridržavati i danas... Sem one vernosti gospodaru... :)
U zabludi si celokupno vreme... Proveri na internetu. Ninja mach je prav i kratak, vise kao veci bodez. A kao sto znas, katana je zakrivljena. Inache sad da mi neko ponudi da idem da zivim zivotom samuraja, u nekom selu, gde nema ni struje ni vode, otisao bih bez razmisljanja. Heh, neko sanja o zivotu tamo negde u vili sa bazenom, u garazi H3, McLaren F1, Enzo... A ja sanjam o ovome...:D
Ne samo cekici vec i one ogromne sekire. Neverujem da bi covek mogao vesto da barata onolikom cudima.
Master Neo
6.12.2006, 21:34
Ne samo cekici vec i one ogromne sekire. Neverujem da bi covek mogao vesto da barata onolikom cudima.
Ali gde taj cekic, i sekira udare, tu trava ne raste!:D Mlatni bilo koga danas palicom po telu, pa ce da vristi od bolova, a da ne govorimo o ogromnom cekicu koji kad te raspali, pomeri ti bubrege, i napravi poster od tebe...
U zabludi si celokupno vreme... Proveri na internetu. Ninja mach je prav i kratak, vise kao veci bodez. A kao sto znas, katana je zakrivljena. Inache sad da mi neko ponudi da idem da zivim zivotom samuraja, u nekom selu, gde nema ni struje ni vode, otisao bih bez razmisljanja. Heh, neko sanja o zivotu tamo negde u vili sa bazenom, u garazi H3, McLaren F1, Enzo... A ja sanjam o ovome...:D
Svako ima svoje snove, a moj je da budem vitez. Promasio sam vek ali sta je tu je. Verovatno cu na fax u BG pa ce mi se mozda san ostvariti. Nego samuraji jesu bili najutreniraniji vojnici svoga doba, ali mnogo se vise od njih napravila legenda. Nisam nikad cuo za neku bitku u kojima su neki samuraji uradili nesto spektakularno. Jedna od mana im je i to sto slusaju samo gospodara i ako on kaze skoci u bunar ti moras da skocis u bunar, a i cuo sam da su neki od njih setali drugom stranom(ako me razumes).
Ali gde taj cekic, i sekira udare, tu trava ne raste!:D Mlatni bilo koga danas palicom po telu, pa ce da vristi od bolova, a da ne govorimo o ogromnom cekicu koji kad te raspali, pomeri ti bubrege, i napravi poster od tebe...
Ali brzina je u pitanju. Ti mlatnes jednog eventualno dvojcu, a onda dok dignes sekiru/cekic vise te nema.
Master Neo
6.12.2006, 21:40
Ali brzina je u pitanju. Ti mlatnes jednog eventualno dvojcu, a onda dok dignes sekiru/cekic vise te nema.
Ne verujem da su isli samo sa sekirom/cekicem, u boj. Verovatno su imali jos neki bodez, mac, noz, nesto za hitne slucajeve... I topuza nije lose oruzje...
Ako zajasis konja nema sta ni da dizes cekic
Ako zajasis konja nema sta ni da dizes cekic
Konj i cekic malo neidu jedan sa drugim. Bilo je skupo praviti takve stvarcice. Za jedan gigantski cekic/sekiru mozes da napravis 3-4 kratka maca. Mozda su cekic/sekiru imali neki kraljevi pored koih je bila garda i onda mu nameste da mlatne nekog tim cudom.
Niko nije spomenu pleme Zulu koje je uzpomoc taktike nadvladalo mocnu Englesku vojsku koja je koristila vatreno oruzije, a Zuluovci su imali samo koplja i neke stitove od drveta.
Ta nadmocna taktika je bila u tome da 10 zulu ratnika pogine za 1 engleza, pa ako ti je to mocno ...
Jes da su imali ogromne zrtve, ali su na kraju pobedili daleko bolje naoruzanog neprijatelja na otvorenom polju. Ako mislimo na istu bitku (Isandavana ili kako se vec zove), englezi su bili naoruzani oruzjem slicnom danasnjim poluautomatima, nesto na foru vincesterki iz vestern filmova. Cuo sam da su zulu ratnici umakali stitove u vodu i onda ih je bilo teze probiti sa vece razdaljine. Mora se priznati da je bilo ludacki hrabro da jurnu na puscane cevi, iako ih je bilo mnooogo vise. Bolje taktike za tu situaciju nije bilo.
Ta nadmocna taktika je bila u tome da 10 zulu ratnika pogine za 1 engleza, pa ako ti je to mocno ...
Na kraju su englezi izgubili celu vojsku, a Zulu plemena su bila slobodna jos neko vreme. Taktika je bila da se englezi napadnu s ledja takozvanom taktikom bivolji rogovi. A to 10 na jednog, pa isto je bilo kad su se osvajali gradovi u srednjem veku, a i tvrdjave kasnije negde do pred kraj 19 veka. To uopste nije bilo lose s obzirom sta su imali Englezi, a sta zulu ratnici.
Wile E. Coyote
7.12.2006, 11:07
Hvala Marko, i slobodno brisi ako vidis da se vraca na staro.
Elem da nastavimo: A sta mislite o jedinicama Aleksandra Velikog? Ne mogu da se setim kako se zovu, ali cuo sam da su upravno one izdejstvovale sva ta osvajanja.Je li bese "falange"?
Red Dragon
7.12.2006, 14:01
E ubicu se, pisao sam dvadeset minuta na temu samuraja i nindzi, i nesto izbagova i sve nestade.Inace,nindze i samuraji su mi slaba tacka. Narode da ne duzim, ukratko(sve sto bi vam rekao vec postoji na wikipedii)
Samuraji nisu klasicne elitne jedinice(to su nindze). Pored katana su koristili i yumi, yari, wakizashi. Chi je sustina njihove borbe. Imam nesto napisano na temu samuraja i nindzi, pa ako ima ovakvih ljubitelja borilackih sportova, recite.
POZ
Mario Pavićević
7.12.2006, 14:10
Cekici su se koristili.Problem kod maca je bio sa pojavom teskih oklopa koje nije mogao da probije tako da je cekic bio logican izbor.Na konjima ne verujem da su ga koristili ali za skidanje konjanika sa konja itekako jesu!opale jahacu po nogama,on padne i onda ga umlate cekicem.Naravno u filmmovima su obicno preterano veliki.
Ne bi srednevekovni vitezovi njima nista mogli.
Oni nose tezak oklop od gvozdja, dok ovi imaju isto jake oklope od bambusa i jos nekog drveta, kompresovanog i isusenog.
To je jedam razlog, jer bi se vitezovi brze umorili.
Drugi je sto vitezovi nose tupe (u odnosu na katanu) velike teske maceve, a samuraji ostre i lakse maceve, plus dodatnu opremu koju sam vec naveo.
Samuraji se i treniraju za borbu protiv mnogo neprijatelja odjednom, tako da....
Mogli bi kada bi odnos bio 100:1, ali i tada bi se samuraji dugo drzali.
E, da i katana sece kroz viteski oklop uz malo muke.
E,moram da se ubacim ovde...Tesko je porediti toliko razlicit tip jedinica.To ti je ko kad poredis specijalnu pesadiju sa tenkom.Vitezovi su bili na konjima.To je bila teska konjica.Ona je gazila sve pred sobom,razbijala formacije.Grupa samuraja bi bila pregazena na otvorenom polju od strane vitezova.Samuraji su mnogo vise kao pojedinci specificni.Imali su scale mail.Nije bio samo bambus.To su bili lanci isprepleteni sa sve bambusom u pozadini.Tako si dobijao jak oklop,ali lak i nije ubijao pokretljivost.Vitezovi su postavljani uz pomoc masinerije na konje jer su im oklopi bilo vrlooo teski.Sada naravno razumes kolika je razlika u nacinu borbe i koriscenju tih jedinica.
Master Neo
7.12.2006, 14:18
Imam ja dosta knjiga, na temu ninji, neke knjige o borilackim vestinama, najvise karateu, nesto o meditaciji... I da se razumemo, svako oruzje je vrlo ubojito i moze da bude smrtonosno ako znas dobro da ga koristis.:)
Danas nije fokus na oruzju i pojedincu,nego na oruzju i sistemu.Danas Abrams nista,ali apsolutno nista ne znaci na bojnom polju(sa sve sa super posadom),ako nema podrsku sistema da bi mogao da se istakne.Pesadija da ga stiti,avijacija da razbija heavy points,...Ranije nije bilo tako.Gledala se poprilicno pojedinacna umesnost u ratovanju.
Cathrapact je pravi naziv (ako sam dobro napisao). Jeste, bila je to teška konjica, nije izmišljena. Na Wikiju nema ništa o tome (iskreno, nisam ni očekivao, mnogo bi bilo).
Kako nema? ukucaj Comnenian Army. Piše se Cataphract.
Cekici su se koristili.Problem kod maca je bio sa pojavom teskih oklopa koje nije mogao da probije tako da je cekic bio logican izbor.Na konjima ne verujem da su ga koristili ali za skidanje konjanika sa konja itekako jesu!opale jahacu po nogama,on padne i onda ga umlate cekicem.Naravno u filmmovima su obicno preterano veliki.
Biće prije buzdovan. Nego se nešto ne sjećam da sam ikad jedinice naoružane buzdovanima ikad vidio u igri. Takođe je mana kod svih igara što ratnici u jedinicama imaju isto oružje. Npr, jedinica peasants - svi naoružani vilama i slično. Mislim da je to u redu za rimsku ili vizantijsku vojsku, ali za srednjovjekovne kraljevine, vojvodstva i državice? Please!
http://en.wikipedia.org/wiki/Cataphract
ako mislimo na isto...
Biće prije buzdovan. Nego se nešto ne sjećam da sam ikad jedinice naoružane buzdovanima ikad vidio u igri. Takođe je mana kod svih igara što ratnici u jedinicama imaju isto oružje. Npr, jedinica peasants - svi naoružani vilama i slično. Mislim da je to u redu za rimsku ili vizantijsku vojsku, ali za srednjovjekovne kraljevine, vojvodstva i državice? Please!
Bas su se u Kosovskom boju prilicno koristili buzdovani.I to protiv nasih teskih konjanika.Posto smo im satrli jedno krilo poslati su janichari sa buzdovanima da rese stvar...I tako nasta pokolj...Fora sa buzdovanom jeste koncentracija tezine na jednom mestu.Samo vrlo jak i koncentrisan impuls moze oboriti viteza ili probiti mu oklop.
@!ACHTUNG!
Nisam mislio na konjicu vec na pesake vitezove.
Za sto se tice konjice, pa i samuraji su imali konje.
U Medieval-u II imaju jedinice sa buzdovanima i to mozes dobro videti pri loadiranju neke od borbi. Buzdovan je bio mocna sprava.
@!ACHTUNG!
Nisam mislio na konjicu vec na pesake vitezove.
Za sto se tice konjice, pa i samuraji su imali konje.
Laku konjicu, a ne konje sa oklopom koji su u punom jurisu gazili sve pred sobom.
Naravno, nisam ni rakao da je japanska konjica bila jaca od one viteske, ko je kao da poredis tenk i motor.
Ali na nogama vitezovi nemaju sanse zbog tezine oklopa koji katana otvara kao konzervu.
Naravno, nisam ni rakao da je japanska konjica bila jaca od one viteske, ko je kao da poredis tenk i motor.
Ali na nogama vitezovi nemaju sanse zbog tezine oklopa koji katana otvara kao konzervu.
Oklop i nije tako tezak, a i veoma je pokretljiv. Gledao sam na TV-u kako se trkaju tri lika na 100m u oklopu, a prolazno vreme im je bilo negde oko 15s. Ja nisam mogao da verujem. Ja sad nemogu da istrcim 100m za 15 s.
Pa kad su gmazine:D
Ali svejedno, imamo dva oklopa, jedan laki, i jedan teski, a oba su iste snage.
Na primer uzmes samuraja i viteza iste snage, i vitez istrci za 15 sec., samuraj bi istrcao za 10sec.
Razumes sta hocu da kazem?
Pa kad su gmazine:D
Ali svejedno, imamo dva oklopa, jedan laki, i jedan teski, a oba su iste snage.
Na primer uzmes samuraja i viteza iste snage, i vitez istrci za 15 sec., samuraj bi istrcao za 10sec.
Razumes sta hocu da kazem?
To svakako stoji. Ali otkud mi znamo ko bi pobedio kad se nikad nisu ni sastali. Mozda bi sve samuraje pobilo neko africko pleme koje je nestalo davno pre dolaska evropljana do centralne afrike. Ili su mozda Spartanci mogli da ih pocepaju ko papir (ipak su spartanci bili najbolji ratnici ikada).
Viteski oklop i samurajski uopste nisu iste jacine.Ti vitezu nisi mogao skoro nista macem(osim da ga gurnes u neki "prorez" na oklopu).E ovde gresi Sir Duck.Ipak je ovaj bio homogen i tezak bar 50kg.To je minimum.
To svakako stoji. Ali otkud mi znamo ko bi pobedio kad se nikad nisu ni sastali. Mozda bi sve samuraje pobilo neko africko pleme koje je nestalo davno pre dolaska evropljana do centralne afrike. Ili su mozda Spartanci mogli da ih pocepaju ko papir (ipak su spartanci bili najbolji ratnici ikada).
That's what we'll never know
Viteski oklop i samurajski uopste nisu iste jacine.Ti vitezu nisi mogao skoro nista macem(osim da ga gurnes u neki "prorez" na oklopu).E ovde gresi Sir Duck.Ipak je ovaj bio homogen i tezak bar 50kg.To je minimum.
Anyway, dok ova stoka sa 50 kila oklopom zamane macem od jos 20 kila vec je mrtav.
A japanski oklopi su pravljeni da se brane od katane (nisu najuspesniji), tako da ih mnogo tuplji mac ne bi probusio odmah.
Koji je bio tezak bar 50kg, viteski ili samurajski? Najaci je bio oklop od lanaca koji se kod nas koristio cesce. Bio je lagan, a i nije imao slabe tacke.
Eve ovako.Chain mail je ovaj od lanaca.Nesto slicno su koristili japanci,ali su ga mesali sa bambusom(slojevima) tako da je on nesto bolji,ali se koristio na manjem prostoru.Plate mail - viteski oklop je oklop koji prekriva celo telo.I pogresio sam.bio je tezak samo 20kg jer se pravio od vrlo kvalitetnog celika.Naravno,nije mogao da ovakav oklop poseduje svako,tako da je sasvim logicno to sto je samo plemstvo sluzilo u teskoj konjici.
Plate mail je dosao posle chainmail tako da vam to sve govori.Bio je potpuno otporan na strele,sto je sa druge strane bilo diskutabilno za chainmail.Eto tako.Jos uvek govorim da je nemoguce porediti ove dve jedinice.Svaka bi na svom polju unakazila protivnika.
I samo da se zna -> Katafrakte su bile mnogo discplipovanije od viteza.Ali su ovi potomci katafrakta.
Sto volim ove rasprave:)
Eve ovako.Chain mail je ovaj od lanaca.Nesto slicno su koristili japanci,ali su ga mesali sa bambusom(slojevima) tako da je on nesto bolji,ali se koristio na manjem prostoru.Plate mail - viteski oklop je oklop koji prekriva celo telo.I pogresio sam.bio je tezak samo 20kg jer se pravio od vrlo kvalitetnog celika.Naravno,nije mogao da ovakav oklop poseduje svako,tako da je sasvim logicno to sto je samo plemstvo sluzilo u teskoj konjici.
Plate mail je dosao posle chainmail tako da vam to sve govori.Bio je potpuno otporan na strele,sto je sa druge strane bilo diskutabilno za chainmail.Eto tako.Jos uvek govorim da je nemoguce porediti ove dve jedinice.Svaka bi na svom polju unakazila protivnika.
I samo da se zna -> Katafrakte su bile mnogo discplipovanije od viteza.Ali su ovi potomci katafrakta.
Sto volim ove rasprave:)
Ja koliko znam vitezovi su bili ljudi kojima kralj da zemlju, a ovaj za uzvrat njega snabdeva vojskom, a i on sam je vojnik. Ima mnogo vrsta vitezova, a to se razlikovalo od zemlje u kojoj su ziveli.
U Medieval-u II imaju jedinice sa buzdovanima i to mozes dobro videti pri loadiranju neke od borbi. Buzdovan je bio mocna sprava.
Koje? Čije?
Meni se cini nemacki, ali nisam siguran. Sigurno imaju buzdovane, ali ne svaki u formaciji. Jedan ima mac, drugi sekiru, a tek svaki 5-6 ima buzdovan.
berserkergang
7.12.2006, 19:14
!ACHTUNG! kaze
Plate mail je dosao posle chainmail tako da vam to sve govori.Bio je potpuno otporan na strele,sto je sa druge strane bilo diskutabilno za chainmail.
Kako potpurno otporan, a samostrel, cija je svrha bila da se poveca moc ispaljivanja strele i penetrira oklop sa posebnom glavom strele, takodje su to mogli i dugli engleski lukovi.Kao i longsword koji je takodje bio napravljen za to..
Sto se tice chain mail-a (veriznjaca), procesna je bila teska 10-14 kg, i sastojala se od prstenova koji su povezani u lance, a lanci u oklop i zamisao je bila da strela ne prodje kroz taj prsten.
Ali dzabe tebi wikipedia kad ne znas engleski.Ja sam rekao da je pitanje da li bi zaustavio strele.A da ne pricam o tezim tipovima koje si ti sam naveo.Longbow skoro samo Englezi i najcesce je tu bilo njihovo plemstvo.Glupo je pricati da je chainmale bolji od plate maila kada to definitivno nije.Posebno od full plate maila koji je stitio celo telo.Plate mail je imao debljinu oko 2mm vrlo finog celika.
Ali definitvno najbolja kombinacija jeste chainmail + platemail.Znate ono kada vitezovi stave "navlaku" od lanaca na glavu pa tek onda preko toga tesku kacigu.E to je keva.
berserkergang
7.12.2006, 19:43
Prvo malo mi je sumnjivo da je plemstvo koristilo luk i strelu, mislim sam si rekao da su vitezovi bili plemici i nosili sjajne oklope, zasto bi se ponizavali i valjali u blatu..Drugo nisu samo englezi koristili "longbow".Trece rekao si, citirao sam, da je plate mail potpuno otporan na strele(treba samo da kazes da si pogresio, ali vidim da i dalje tako mislis..)
Bas pomocu longbow-a englezi su gazili francuze 100 godina jer su se njihove lukonose drzali u zbijenim formacijama od 100 ljudi, i velikom brzinom ispaljivali strele koje su imali veliki domet..Teski francuski vitezovi su tesko mogli da im pariraju.
mad_skillz
7.12.2006, 21:51
Samuraji jesu ratnici za egzemplar i po veshtini i po nachinu vaspitanja i nachinu razmishljanja i njihovom poimanju chasti.Oni kod mene imaju visoku ocenu i jako su mi dragi , ali od kada sam prochitao Ognjenu Kapiju od Stivena Presfilda jednostavno nepostoji argument koji bi mene mogao da ubedi da je u dobu lukova,streli,hladnog oruzja,shtitova i oklopa,konjice,peshadije i strelaca postojao ultimativniji i superioriniji vojnik od spartanca.U mnogim nauchno-istorijskim knjigama spartanska falanga je proglashena za najsavrsheniju borbenu formaciju u istoriji ratovanja.Ono shto mene fascinira jeste njihova filosofija obrazovanja i podizanja dece , da ti od 2 godine nekog krenesh da obuchavash da postane stroj za ubijanje bez straha.Tada ljudi nisu bili "krshni" kao sada.Zamisli da im se tada nashao neki klinac koji bi izrastao u 2m i 110 kilograma i da ga istrenirash do apsolutne besvesti i njega stavish kao chetovodju neke jedinice u falangi , na chelo najsmrtonosnije formacije stavish tako neshto.Ta jedinica bi kidala sve pred sobom.Nikakav vitez ma kako bio oklopljen ne bi mogao to izdrzi.Jednostavno ono shto mene fascinira kod njih jeste da su obucheni za borbu pretiv svega.Konjica - teshka vajda od nje , kakva god da je shit od 120cm chelik i gvozdje , upredena govedja koza da drzi ivice , tako neshto se moze preseci samo bacachem plamena i koplje od 4m od kedrovog ili jasenovog drveta(a svi znamo koliko je kedar tvrd).Strelci - kad naprave falangu nema armije strelaca koja moze da im naudi u nekim ozbiljnim brojevima.I na kraju peshadija - za to ne treba troshiti rechi jer su oni obucheni da prave kamachak od protivnichke peshadije.I ako koplje ne bi zavrshilo posao tu je bio xyphos , kratki mach(navodno neko je naveo da su kratki mach izmislili rimljani , notorna glupost , gotovo sve ratne tehnike koje su rimljani koristili oni su pokupili od grka i makedonaca , izuzev ratnih mashina koje tad nisu bile potrebne, rimski turtoise , famozna kornjacha nije nishta to preradjena falanga , rimska plemicka konjica , Aleksandrova romb formacija iskorishcena vrlo mudro) koji bi reshio posao i ta tehnika je ubitachna jer sa 4m do 0.5m ti ne treba mnogo posebno ako si spartanski peshadinac.Da ne duzim moj afinitet prema Sparti i njenim ratnicima je enorman da citiram Master_Neo-a , jer mogu da napravim paralelu ako se uzme u obzir ono shto je on rekao za samuraje
Inache sad da mi neko ponudi da idem da zivim zivotom samuraja, u nekom selu, gde nema ni struje ni vode, otisao bih bez razmisljanja. Heh, neko sanja o zivotu tamo negde u vili sa bazenom, u garazi H3, McLaren F1, Enzo... A ja sanjam o ovome...:D
mad_skillz
7.12.2006, 21:52
I ja sanjam da samo na jedan dan vidim pravog Spartanca , da mogu da osetim ono shto oni osecaju , da zivim onako kako su oni ziveli , da mi se usadi ono u shta su oni verovali(ne u religijskom smislu) , ali opet takvo je vreme da se to svodi samo na snove.Mislim , opet to je subjektivno ali smatram da je moje poznavanje Sparte i njene istorije dovoljno da tvrdim tako neshto , da se postavi bilo kakva borbena jedinica iz tog vremena naspram elitne falange spartanaca(jer su samo plemici ,tj. plemeniti chinili prave spartanske teshke peshadince , to su oni sa Termopila i oni na koje pomislimo kad neko kaze Sparta , barem ja,one obichne peshadince su chinili gradjani i manji plemici),ta jedinica ne bi imala shanse i to kazem bez imalo licemerja.Naravno gledam sa strane borbene grupe a ne pojedinca.Kao shto je neko rekao prethodno da je savrsheni ratnik upravo Spartanac.Jeste ne samo po veshtini vec i po stilu borbe , ali ne kao pojedinca , savrsheni je ratnik jer je bio deo savrshenog sklopa , deo savrshene borbene jedinice , spartanske falange.
Izvinjavam se ako su male digresije otezale pracenja ovog shto sam napisao i ako ce se neko uvrediti ovim shto sam rekao , ne zelim da izazovem nikakav revolt ali ovo je meni bitno i to je moje mishljenje.
Drago mi je sto si pomenuo falange, jedna od impresivnijih vrsta jedinica, uopste koplje kao oruzje je cesto korisnije od maca. Ipak ne verujem da je falanga bila posebno otporna na kisu strela, i jos jedna mana falangi, covek sa kopljem od 4m je prilicno spor, to dosta ogranicava manevrisanje.
http://www.soros.org.mk/archive/G01/images/sg0205.jpg
Jesu spartanci bili opasni protivnici, ali i nevidjeni bolesnici.
Bez uvrede, ali moras da se slozis da je bolesno da majke bacaju slabu decu u ponor, i tek rodjene ih kupaju u vinu, i ako se onesveste da ih ubiju.
A vojska im jeste bila odlicna, naravno kada su mucili jadnu decu od rodjenja i ucili ih da budu killing machines.
Glupo je jedino sto ko zna koliko su buducih i nazalost neostvarenih genija ubili zato sto se onesvestio u kupanju u vinu, mozda bi bili uspesniji da su imali vise brain powera.
Kad rece vino, imali su lika koj je trebalo da stalno bude pijan kako bi mladez videla na primeru da je alkoholizam los :kreza:
mad_skillz
7.12.2006, 22:24
Drago mi je sto si pomenuo falange, jedna od impresivnijih vrsta jedinica, uopste koplje kao oruzje je cesto korisnije od maca. Ipak ne verujem da je falanga bila posebno otporna na kisu strela, i jos jedna mana falangi, covek sa kopljem od 4m je prilicno spor, to dosta ogranicava manevrisanje.
http://www.soros.org.mk/archive/G01/images/sg0205.jpg
ako je prosechan chovek bio visok 160,170 i neki impresivniji pojedinci 180cm a shtit 120 nagnut pod uglom od 30% da li bi kisha strela napravila neku vecu shtetu? Plus oni su bili obucheni kako da se bore protiv toga zashto se Persijanci nisu proslavili sa svojom famoznom konjicom i strelicima u bitkama van Termopila?
Jesu spartanci bili opasni protivnici, ali i nevidjeni bolesnici.
Bez uvrede, ali moras da se slozis da je bolesno da majke bacaju slabu decu u ponor, i tek rodjene ih kupaju u vinu, i ako se onesveste da ih ubiju.
A vojska im jeste bila odlicna, naravno kada su mucili jadnu decu od rodjenja i ucili ih da budu killing machines.
Glupo je jedino sto ko zna koliko su buducih i nazalost neostvarenih genija ubili zato sto se onesvestio u kupanju u vinu, mozda bi bili uspesniji da su imali vise brain powera.
Daleko od toga da sam uvredjen to je sasvim jasno gledishte , vezano za decu.Ali vec sam naveo da ja to gledam kao neko uverenje , da li bi oni bili takvi da to nisu radili?..ako razumesh shta hocu da kazem
To je muchenje ako ti to tako hocesh da posmatrash.Nekome je i kosharkashki trening od 2h muchenje , a nekome put do uspeha ili lichne satisfakcije.
Vishe brain powera?Da li ti mislish da su pobedili Persijusku naciju jer su bili glupi i nisu koristili mozak?Daj razmisli malo...
...Inache sad da mi neko ponudi da idem da zivim zivotom samuraja, u nekom selu, gde nema ni struje ni vode, otisao bih bez razmisljanja. Heh, neko sanja o zivotu tamo negde u vili sa bazenom, u garazi H3, McLaren F1, Enzo... A ja sanjam o ovome...:D
E to bi bio zivot.Vise puta mi je palo na pamet a i bilo bi strava zar ne!A tek kako bih uzivao u borbi sa zadovoljstvom bih vitlao katanom i odsecao glave i druge eksremitete.Ako je budisticko verovanje u reinkarnaciju tacno onda smo ja i ti definitivno bili samuraji u proslom zivotu!:) :)
Nekome je i kosharkashki trening od 2h muchenje , a nekome put do uspeha ili lichne satisfakcije.
Vishe brain powera?Da li ti mislish da su pobedili Persijusku naciju jer su bili glupi i nisu koristili mozak?Daj razmisli malo...
Trening je jedno, a ceo zivot fizickog rada je mucenje, ali nema veze, razumem sta hoces da kazes.
Sto se Brain Power-a tice, nisam ja rekao da su glupi.
Samo kazem da su i ovako daleeeko dogurali, a zamisli da su imali jos i nekog genijalca koji nije toliko jak, ali ima dobre ideje, npr. za pravljenje oruzja i smisljanje taktike.
E to bi bio zivot.Vise puta mi je palo na pamet a i bilo bi strava zar ne!A tek kako bih uzivao u borbi sa zadovoljstvom bih vitlao katanom i odsecao glave i druge eksremitete.Ako je budisticko verovanje u reinkarnaciju tacno onda smo ja i ti definitivno bili samuraji u proslom zivotu!:) :)
Pa ako ti je zelja samo da odes i da seckas glave onda nisi dobar samuraj.:)
Oni imaju drugaciji mentalitet i zelje.
Master Neo
7.12.2006, 22:41
Meni nije san samo da postanem samuraj i da vitlam katanom, vec bih zeleo da zivim zivot kao oni, casno, hrabro, plemenito... A i danasnji svet nije za mene. Nije da ne umem da se snadjem, vec, toliko stvari mi se ne svidja, cini mi se da sve ide nizbrdo, a ne ka napretku. Inache za sve one koji su poredili samuraje sa ostalim jedinicama: samurajima je vestina macevanja bila stil i nacin zivota. Oni su jednostavno ziveli normalnim zivotom, i nikad nisu napadali nikoga vec se uvek branili, a ne kao svi ostali vojnici koji su trenirali da bi osvajali i ubijali... Znaci sto se toga tice samuraji su No.1.
Evo, ovo sam copy/paste od negde ....
"Bushido", put ratnika (ratnički način), termin koji se vezuje za samuraje ogledao se u borbenom duhu i časti. Ove vrednosti bile su izraz nekih dubokih ideja konfučijanstva. Pobeda ne znači samo pobeda u fizičkom smislu, snagom, već se u Bushido-u osoba podstiče da teži duhovnom treningu i pobedi nad samim sobom. Samo pobedom nad sobom moguće je ostvariti pobedu nad drugima
Master Neo
7.12.2006, 22:51
Zlatno pravilo:
Zlatno pravilo ponašanja plemenitog čoveka se ogleda u tome da ne čini drugima ono što ne želi da drugi čine njemu, a čini samo ono što bi želeo da postane primer i pravilo koje drugi slede. Konfučije(551.-479.p.H.)
Dakle jedna od Konfučijevih takoreći poslovica, nastalih kao što vidite pre 2500 hiljade godina.
Moram da priznam da me seckanje najvise privlaci ali prihvatam sve ostale stvari sto se njihovog zivota tice, a pogotovo kodeks casti.A i meni ne odgovara sva ova buka prvise je ljudi na ovom svetu.
Meni nije san samo da postanem samuraj i da vitlam katanom, vec bih zeleo da zivim zivot kao oni, casno, hrabro, plemenito... A i danasnji svet nije za mene. Nije da ne umem da se snadjem, vec, toliko stvari mi se ne svidja, cini mi se da sve ide nizbrdo, a ne ka napretku. Inache za sve one koji su poredili samuraje sa ostalim jedinicama: samurajima je vestina macevanja bila stil i nacin zivota. Oni su jednostavno ziveli normalnim zivotom, i nikad nisu napadali nikoga vec se uvek branili, a ne kao svi ostali vojnici koji su trenirali da bi osvajali i ubijali... Znaci sto se toga tice samuraji su No.1.
Slazem se potpuno, o ovome sam razmisljao ali sta je tu je, rodili smo se na pogresnom vremenu i na pogresnom mestu tako da jbg.
Ljudi kazu tada je zivot bio mucenje zbog mnogo fizickog rada, bolesti, pljackasa, i sl, ali tako se kalio celik. Mislim da su tada ljudi bili mnogo hrabriji, plemenitiji, casniji i jaci nego sad. Ne mislim da su sada svi p***e ali sistem vrednosti je tada bio daleko vise okrenut hrabrosti i casti.
Eeee da postoji vremeplov... :a_whistli
I ja sanjam da samo na jedan dan vidim pravog Spartanca , da mogu da osetim ono shto oni osecaju , da zivim onako kako su oni ziveli , da mi se usadi ono u shta su oni verovali(ne u religijskom smislu) , ali opet takvo je vreme da se to svodi samo na snove.Mislim , opet to je subjektivno ali smatram da je moje poznavanje Sparte i njene istorije dovoljno da tvrdim tako neshto , da se postavi bilo kakva borbena jedinica iz tog vremena naspram elitne falange spartanaca(jer su samo plemici ,tj. plemeniti chinili prave spartanske teshke peshadince , to su oni sa Termopila i oni na koje pomislimo kad neko kaze Sparta , barem ja,one obichne peshadince su chinili gradjani i manji plemici),ta jedinica ne bi imala shanse i to kazem bez imalo licemerja.Naravno gledam sa strane borbene grupe a ne pojedinca.Kao shto je neko rekao prethodno da je savrsheni ratnik upravo Spartanac.Jeste ne samo po veshtini vec i po stilu borbe , ali ne kao pojedinca , savrsheni je ratnik jer je bio deo savrshenog sklopa , deo savrshene borbene jedinice , spartanske falange.
Izvinjavam se ako su male digresije otezale pracenja ovog shto sam napisao i ako ce se neko uvrediti ovim shto sam rekao , ne zelim da izazovem nikakav revolt ali ovo je meni bitno i to je moje mishljenje.
Nemora da se zasniva samo na snove. Tu su video igre u kojima mozemo da budemo sve sto nismo. Verujem da ce za koju godinu grafika izgledati toliko realno da vise necemo moci da razlikujemo stvarnost od video igre. Eto prilike za sve nas da prozivimo zivote onakve kave bi mi zeleli.
Master Neo
7.12.2006, 23:08
Nemora da se zasniva samo na snove. Tu su video igre u kojima mozemo da budemo sve sto nismo. Verujem da ce za koju godinu grafika izgledati toliko realno da vise necemo moci da razlikujemo stvarnost od video igre. Eto prilike za sve nas da prozivimo zivote onakve kave bi mi zeleli.
Nije to to... I nikad nece ni biti... Mozda, jedino, kada budu smislili kako da mi na mozak prikljuce zicice, pa da moj mozak prihvati to kao stvarnost, i da grafika bude kao u stvarnosti... Ali ja cu biti deda dok to budu smislili... Ali neka, nikad nije kasno...
DorianGrey
8.12.2006, 0:14
Evo, da se i ja ukljucim u pricu :)
Tacno je da je katana najubojitije close rang oruzje, citao sam da se njome moze dlaka preseci na pola po duzini, koliko je to tacno ne znam, nisam proveravao. Neko je spomenuo o napadu kineza sa 4000 brodova, bilo je 4400 brodova, i prevozili su oko 140 000 ratnika, i nisu bili kineski, vec mongolski, veruje se da ih je sve potopio ogroman tajfun.Inace japanska armija, koja je trebala da se nosi sa mongolcima, je brojala oko 40 000 ljudi, sto dovoljno govori o njihovoj sposobnosti, jer bi to bilo vise od 3 mongolca na jednog samuraja, a pritom treba uzeti u obzir da su i mongolci bili odlicni ratnici ( o tome dovoljno svedoci Dzingis Kan i njegova vojska,s a kojom je osvojio pola sveta).
Elem, ratnici koji me najvise fasciniraju su spartanci. Sparta je u pocetku bila sasvim obicna drzava, kao i sve ostale, ali su posle sirenja shvatili da ne mogu da odrzavaju mir, pa su se pretvorili u vojni grad, koji ce kontrolisati i sve ostale gradove. Spartanci, kojih je uvek bilo veoma malo, posle pokoravanja peloponezanskih gradova svo njihovo stanovnisto su potcinili sebi. Svaki odrastao muskarac je morao u vojsku u sluzbi grada. Interesantna stvar vezana za spartance je da oni nikada nisu isli u bitku za vreme nekog njihovog velikog praznika, tako su propustili neke od vaznijih bitaka u istoriji. Zvuci smesno, ali tako je, zamislite, pozovete nekoga da vam pomogne u borbi, a taj odgovori da danas ne moze jer je praznik :rofl:
Master Neo
8.12.2006, 0:17
Evo, da se i ja ukljucim u pricu :)
Tacno je da je katana najubojitije close rang oruzje, citao sam da se njome moze dlaka preseci na pola po duzini, koliko je to tacno ne znam, nisam proveravao. Neko je spomenuo o napadu kineza sa 4000 brodova, bilo je 4400 brodova, i prevozili su oko 140 000 ratnika, i nisu bili kineski, vec mongolski, veruje se da ih je sve potopio ogroman tajfun.Inace japanska armija, koja je trebala da se nosi sa mongolcima, je brojala oko 40 000 ljudi, sto dovoljno govori o njihovoj sposobnosti, jer bi to bilo vise od 3 mongolca na jednog samuraja, a pritom treba uzeti u obzir da su i mongolci bili odlicni ratnici ( o tome dovoljno svedoci Dzingis Kan i njegova vojska,s a kojom je osvojio pola sveta).
Pa razmisli malo... Misliš da bi se to tako gledalo: 3 na 1, tamo idu svi na sve, nema 3 na 1. I tu prvenstveno zavisi od pojedinačne veštine nego od toga koliko je koga na bojnom polju.
DorianGrey
8.12.2006, 0:33
Pa razmisli malo... Misliš da bi se to tako gledalo: 3 na 1, tamo idu svi na sve, nema 3 na 1. I tu prvenstveno zavisi od pojedinačne veštine nego od toga koliko je koga na bojnom polju.
Ma znam bre, sigurno ih nebi rasporedjivali u redove po trojicu, nego globalno tako kazem, cisto da se stekne pojam o razlici:dedica:
Mario Pavićević
8.12.2006, 12:01
Sto se tice Longbow-a plemstvo je izbegavalo koriscenje istog.Plemici su tezili viteskom nacinu ratovanja tj.mac u ruke i konja pod sebe.Englezi nisu jedini koji su ih koristili ali su definitvno bili najvicniji.Zasto?zato sto su od malih nogu vezbali a za koriscenje longbow-a treba imati jaku ruku,razvijena pluca...Ujedno longbowmen-i su bili najomrazeniji vojnici i za njih nije bilo zarobljavanja vec su ubijani na licu mesa ukoliko bi ih uhvatili.Strelac sa dobrim lukom(tisovina ili slicno) i kvalitetnim strelama i dobrim vrhom je mogao da izbaci strelu do 300-400m i mogao je da probije oklop sto je bila prednost odnosu na samostrel koji je mogao da probije oklop ali je imao malo manji domet i puno vece vreme punjenja.Ono sto vidjamo u filmovima da neko stavi strelu na samostrel i zategne tetivu rukom od toga nema vece budalastine.Bez cekrga i jakih misica samostrel nije bilo moguce koristiti.
Video sam dosta ovde o Spartancima.Ali ajde samo da ispravim neke greske napravljene.Spartanci ne znaju za makedonsku falangu.Oni su hopliti.Oni ne drze koplja kao pezoi ili slicne makedonske falange.
http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=1206&page=13
Ovde imas dve slike gde mozes da vidis kako se u stvari ratovalo za vreme starih Grka
Spartanci su smatrali strele kao oruzje za zene.Kao odraz pilicarstva :)
E sad kad su im dosli peltasti,onda su se solidno raspametili.Peltasti koriste teska koplja koja lako nanose gubitke zbijenoj formaciji.
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Lechaeum
Tipican primer.
Praznik u Sparti se zvao Karnee i trajao je oko mesec dana.Zbog njega Spartanci nisu ucestvovali u Maratonskoj bitci.
Ukratko,Spartanci su bili zakleti tradicionalsisti i zato ih volim.Ali to ih je i pokopalo.
Evo da vidite kako se pravi chain mail u kucnoj radinosti.
Ovo je moj rad. Ovdje ima oko 5440 prstenova a hvali mi jos 3000. Inace vrlo je teska. Odprilike ima oko 25kg.
Master Neo
8.12.2006, 23:17
Svaka cast, vrlo lepo. Mada, deluje mi kao da bi kroz to mogla strela da prodje. Naravno ispaljena iz Longbow-a, ne obicna. Sta ti mislis o tome?
Za ovakav oklop mislim da je smrt sekira, koja bi kad bi neki covek osrednje snage zamahnuo njom najjace sto moze, polomio kosti onome koji nosi oklop. Zato su preko nosili plate mail
Inace odlican rad, mora da je bilo naporno spajati te prstenove
Tek sam sada video ovu temu i za pocetak zelim da pohvalim onoga koju je otvorio!Svaka cast!Veoma zanimljivo!
Master Neo
9.12.2006, 13:00
Tek sam sada video ovu temu i za pocetak zelim da pohvalim onoga koju je otvorio!Svaka cast!Veoma zanimljivo!
That would be me... TNX!:D
@ Geronimo: U pravu si, mislim da je taj chain mail predvidjen samo da zaustavi neke posekotine, ali zamisli da neko maljem ili sekirom od 15-20 kg zamane na tebe...Sigurno bi vecina kostiju u podrucju udarca popucala na licu mesta.
Red Dragon
9.12.2006, 13:48
Ne znam da li je neko pomenuo, ali da li znate koje bio najopasnija sila do pojave Aleksandra Velikog. Popularni ''Persijski besmrtnici''(Persian Immortals). Ali, iako ih svi smatraju za konjicu, to je u pocetku bila pesadija. I svaki vojnik je sam nosio stit, koplje, luk strele, noz i kratki mac. I da uvek ih je bilo 10000. Smatrani su nepobedivima, i svi narodi su tvrdili da su ti vojnici potomci bogova jer ih je uvek bilo 10000(naravno, nisu ni znali da su se trupe redovno popunjavale tako da ih uvek bude 10000) i nikad nisu bili porazeni. Ucestvovali su u bitkama na Maratonu i Termopilu.
Ali...... onda se pojavi jedan nezgodan Makedonac:dzavo: i u bici kod Ise ih, bukvalno, SRAVNIO sa zemljom.
That would be me... TNX!:D
ali zamisli da neko maljem ili sekirom od 15-20 kg zamane na tebe...Sigurno bi vecina kostiju u podrucju udarca popucala na licu mesta.
Pa ne verujem da bi neko mogao zamahivati efektno tolikom sekirom (osim Konana naravno :) ) ali mislim da je ona od 5 kila sasvim dovoljna za isti efekat.
Kum Ruzvelt
9.12.2006, 22:23
A gitara? Pa gitara je isterala amere iz Vijetnama (uz pomoc Vietkongovaca, naravno). LOVE, PEACE, FREEDOM... Kad ce neka igra o Woodstock-u da izadje BRE?
Geronimo
10.12.2006, 15:30
Govori se o DREVNIM nacinima ratovanja :)
Ucestvovali su u bitkama na Maratonu i Termopilu.
Ali...... onda se pojavi jedan nezgodan Makedonac:dzavo: i u bici kod Ise ih, bukvalno, SRAVNIO sa zemljom.
Koliko ja znam,oni su lepo osetili kako je biti u klancu sa Spartancima...Pobedjeni su tu jedan na jedan.Nekoliko Kserksovih rodjaka je tu izginulo.
Ko kaze da su oni bili najjaci?Primali su ga oni i pre Aleksandra.
dragomix
10.12.2006, 15:42
Evo da vidite kako se pravi chain mail u kucnoj radinosti.
Ovo je moj rad. Ovdje ima oko 5440 prstenova a hvali mi jos 3000. Inace vrlo je teska. Odprilike ima oko 25kg.
Jesi li ovo sam napravio? Koliko bi kostalo da se napravi nesto ovako? Uz pomoc cega si napravio?
Sto se tice oklopa mislim da je veoma dobar, u globalu. To sto bi sekira coveku polomila koske u njemu je delimicno tacno, ali koske zarastaju, a kad ti neko odsece ruku vise je nemas.
dragomix
10.12.2006, 15:46
Koliko ja znam,oni su lepo osetili kako je biti u klancu sa Spartancima...Pobedjeni su tu jedan na jedan.Nekoliko Kserksovih rodjaka je tu izginulo.
Ko kaze da su oni bili najjaci?Primali su ga oni i pre Aleksandra.
Tacno. Ipak je 300 spartanaca uspelo da sravni sa zemljom persisku vojsku. Ove jedinice su tek kasnije usle u borbu jel su prvo kao mleveno meso izasle slabije jedinice, a posle se ni ovi nisu proslavili. Inace spartance su najvise ubijale strele kod Termopila tj. u Termopilskom klancu. Persiski car je naredio svojim strelcima da gadjaju sve i svoje i spartance. Tako ih je najvise izginulo.
Chain mail se uglavnim nosio ispod oklopa jer on ne zaustavlja udarce a ni strijele. Zasto se uglavnom koristio? Nemam pojma. Mada dijeluje kao dobra zastita od sablji i bodeza.
Nije je tesko napravit chain mail sistema 4-u-1. Najgori je persiski vez koji jos zovu i 3-u-1. Inace ima vezova do 8-u-1. To je u stvari 4-u-1 sa duplim prstenovima.
Ovaj moj chain mail je pravljen od pocincane zice od 3.1mm. Ona se namota na jezgro od zeljeza recimo 12mm promjera. Onda se uzme mali bonsek za zeljezo (onaj sa duzinom pile od 150mm po mogucnosti sa oznakom puk312 jer je to najuza pila) i pilas, pilas i samo pilas. Uglavnom ako imas pripremljene rolnice od zice moze izrezat 500-600 prstenova za dan sa jednim listom pile. Ja sam idiot jer sam koristio kratku zeljeznu sipku za motanje tako da sam u 2 dana mogo iskidat max 400 prstenova. Ali ako uzmes sipku od 50cm i napravis toliku spiralu mozes slobodno iskidat u 2 dana i 1000 prstenova. Naravno ako sa nekim podijelis poso moze i vise naravno. Poslije ih je dosatno uvlacit jedan izmedju drugog. Da bi povezao 1000 prstenova treba ti 7 dana. Mada sam ja lijen pa je meni trebalo toliko.
Geronimo
10.12.2006, 19:28
To sto bi sekira coveku polomila koske u njemu je delimicno tacno, ali koske zarastaju, a kad ti neko odsece ruku vise je nemas.
Pa kad bi nekom pukle kosti u borbi on bi pao dole i bio dokrajicen. Bas sam gledao emisiju o bici kod hastingsa i bio je snimak kako su se udarali onim cekicima i onda kad bi neko pao neprijatelj bi ga odvalio po glavi ovim spicastim delom cekica. Mada mislim da bi se macevi samo odbijali o ovaj oklop,a inemaju dovoljnu tezinu da bi povredili nekoga ispod njega (ne mislim na dvorucne maceve)
dragomix
10.12.2006, 21:08
Chain mail se uglavnim nosio ispod oklopa jer on ne zaustavlja udarce a ni strijele. Zasto se uglavnom koristio? Nemam pojma. Mada dijeluje kao dobra zastita od sablji i bodeza.
Nije je tesko napravit chain mail sistema 4-u-1. Najgori je persiski vez koji jos zovu i 3-u-1. Inace ima vezova do 8-u-1. To je u stvari 4-u-1 sa duplim prstenovima.
Ovaj moj chain mail je pravljen od pocincane zice od 3.1mm. Ona se namota na jezgro od zeljeza recimo 12mm promjera. Onda se uzme mali bonsek za zeljezo (onaj sa duzinom pile od 150mm po mogucnosti sa oznakom puk312 jer je to najuza pila) i pilas, pilas i samo pilas. Uglavnom ako imas pripremljene rolnice od zice moze izrezat 500-600 prstenova za dan sa jednim listom pile. Ja sam idiot jer sam koristio kratku zeljeznu sipku za motanje tako da sam u 2 dana mogo iskidat max 400 prstenova. Ali ako uzmes sipku od 50cm i napravis toliku spiralu mozes slobodno iskidat u 2 dana i 1000 prstenova. Naravno ako sa nekim podijelis poso moze i vise naravno. Poslije ih je dosatno uvlacit jedan izmedju drugog. Da bi povezao 1000 prstenova treba ti 7 dana. Mada sam ja lijen pa je meni trebalo toliko.
Koliko je para potrebno otprilike da se to napravi? Jel znas da pravis stitove ili maceve? Treba mi cela oprema, ali neznam gde da je nabavim. Hocu da pokusam sam pa ako nekrene...
dragomix
10.12.2006, 21:12
Pa kad bi nekom pukle kosti u borbi on bi pao dole i bio dokrajicen. Bas sam gledao emisiju o bici kod hastingsa i bio je snimak kako su se udarali onim cekicima i onda kad bi neko pao neprijatelj bi ga odvalio po glavi ovim spicastim delom cekica. Mada mislim da bi se macevi samo odbijali o ovaj oklop,a inemaju dovoljnu tezinu da bi povredili nekoga ispod njega (ne mislim na dvorucne maceve)
Ako si probao da se udaras drvenim macem video bi da je i drveni dovoljan da ozbiljno povredi coveka. Svaki udarac u ovaj ili bilo koji oklop bi strasno boleo. Ljudi su nekad bili jaci i izdrzljiviji pa su mogli da prime i po 2-3 udarcam, a da nepadnu.
@dragomix
Dok današnjeg čovjeka ni ne opališ pošteno, on već pada...:dzavo:
Drvenim mačem, naravno.
BTW, da ja pitam, koje je oružje u srednjem vijeku bilo najefikasnije za borbu prsa u prsa? Buzdovan, mač, sjekira ili nešto drugo?
BTW, da ja pitam, koje je oružje u srednjem vijeku bilo najefikasnije za borbu prsa u prsa? Buzdovan, mač, sjekira ili nešto drugo?
Zavisi od ličnih afiniteta i stila borbe. Ja mislim da bi meni legaao "Šestoperac" Kraljevića Marka!:to_care: Kako god udariš, dobro je!:dzavo:
Hmmmmm.....
Vidim prica se dosta o longbow-u i samostrelu...
Longbow je bio dosta prakticnije oruzje,a sto je najvaznije i efikasnije jer je dobro obucen strelac iz luka mogao ispaliti 20-ak strela za jedan minut,dok su se,analogno,iz samostrela mogla ispaliti samo dva projektila(samostrel se naravno zateze rucicom,jer je u piranju celicni okvir-pustite *****a iz filmova),koji su doduse bili ubojitiji...
Takodje,strele ispaljene iz longbow-a su probijale oklop kao maslac,bar one "modele" koje su napravljeni u Zapadnoj Evropi i sa umerenog rastojanja-oklopi od spanskog celika koje su sebi mogli priustiti samo najbogatiji plemici su bili itekako otporni...
Klasicna zabluda(koju serviraju opet holivudski filmovi)je da je u srednjem veku mac bilo oruzje no 1-medjutim,to je uglavnom bilo oruzje za paradu i zbog svoje tezine prilicno neefikasno(za razliku od starog veka gde su se koristili dosta manji,kraci i laksi macevi)
Zato su se,sa druge strane,koristili dosta prakticniji buzdovani,topuzi,sekire i naravno koplja razlicitih tezina i oblika...
A vidim pominje se i grcki hoplit i makedonska falanga...
To nikako nije isto,jer je makednoska falanga bila mnogo gusa od grcke gde je razmak izmedju vojnika znao da bude i do 2m,a grcki hopliti su imali i mnogo manja koplja nego Makednoci koja su za razliku od rimskih sluzila za bodenje,a ne bacanje...
Velika mana falange je slaba pokretljivost-to su prilicno pronicljivo uocili Rimljani koji su osmisli manevar napadom konjice u bokove i tako potpuno razbijali formaciju...
Takodje,primetio sam da mnogi svrsavaju na herojstvo Spartanca u Termopilskom klancu-jeste ih bilo malo,hrabro su se u borili,ali ste ispustili iz vida cinjenicu da je Termopiliski klanac mnogo uzak-nisam bio u Grckoj,ali ljudi koji su ga videli su mi pricali da je na pojedinim mestima toliko tesan da jedva mogu da se mimoidju dva coveka,tako da koncentracija persijskih vojnika na mestu borbe uopste nije bila velika,a Spartanci su imali i odbrambeni zid koji su napravili-na mestu bitke nije ih bilo vise od max 2x vise(Persijanca)-tako da "epska" borba 300 ljudi sa 100000 Persijanca(a nije ih bilo toliko vec mnogo manje)ne drzi vodu,a tek da ne pominjem naoruzanje Persijanaca koje je uglavom bilo lako(okplop i oruzje),nasuprot hoplitskom...
Drugo Spartijata ili pravih Spartanca nikada nije bilo toliko u bitkama-za vreme najveceg uspona mogli su na bojno polje izvesto max 500 hoplita dok su veliki ostatak vojske cinili hopliti njihovih peloponeskih saveznika i pletasti...
Procitajte malo Istoriju Peloponeskog Rata od Tukidida,pa cete videti da su "hrabri" Spartanci dosta cesto bili tuceni na bojnom polju od strane hoplita drugih grckih polisa i da su perijeki ustvari cinili vecinu u armiji grada Sparte...
Cela stvar oko Spartanca mi deluje,ustvari,kao prilican fuss...
Opet Covenant o Termoplima? I opet neki pogrešni podaci. Da ponavljamo staru raspravu sa RTW? :)
AstraLogos
11.12.2006, 1:11
Ajd da se i ja pridruzim ovoj temi. Nije losa, ima puno podataka, cinjenica ali i kontradiktornih stavova. Recimo naucnici su izracunali da je udar samostrela najubitacnije oruzje jace od bilo kog vatrenog oruzja danas poznatog. A s obzirom da se koristio za "bliske kontakte" recimo katana je smesna. Ima jedna parodija sa nekim samurajem koji vitla u filmu katanu i onda stupa na scenu Harison Ford vadi pistolj i istog ubije kao slepca. :rofl: Predpostavlja te o kojem filmu se radi.
Samuraj na Japanskom znaci sveti borac - plemic. Spominje cini mi se NEO da ih jos ima danas. Ne da ih ima nego ce ih uvek i biti. To je tradicija i kultura o kojoj malo znamo. Recimo nas dekan DIF-a ( mozda vise nije ) Ilija Jorga je samuraj - vitez i nosilac je 7 dana karatea. To automatski znaci da moze bez pasosa da putuje gde god hoce, u bilo kojoj zemlji sveta da uzme iz prodavnice sto pozeli a da ne plati. Naravno iza toga stoji Japansa vlada i sam car. I opet naravno po kodeksu ponasanja ni jedan samuraj to ne bi ucinio a samom caru Japana predstavlja privilegiju da mu u posetu dodje samuraj bez obzira sto se nije najavio.
Da takva je stvarna prica o modernim samurajima a ne ono sto vec rekoste moze da se vidi na filmu. :)
Ako si probao da se udaras drvenim macem video bi da je i drveni dovoljan da ozbiljno povredi coveka. Svaki udarac u ovaj ili bilo koji oklop bi strasno boleo. Ljudi su nekad bili jaci i izdrzljiviji pa su mogli da prime i po 2-3 udarcam, a da nepadnu.
Cisto sumnjam da bi udarac bilo kakvim macem od recimo 2kg (ozbiljnije) povredio coveka koji nosi ovaj oklop od lanaca. Iako je sekira priblizne tezine udarac njom je svakako silovitiji. Mada tad si imao i varvare koji bi ti golim rukama slomili kosti ispod oklopa
mad_skillz
11.12.2006, 3:56
@Covenant - bez uvrede ali nemoj ***** jer nemash pojma o chemu govorish ti njihov intelekt svodish na minimum i umece stavljash u kazan sa neumesnoshcu ostalih nacija , a ako si chitao Tukidida primetio bi koliko je pristrasan kad se govori o spartancima tj. drugim nacijama je bilo teshko da prihvate svoj polozaj u odnosu na njih..
a to da su imali 500 spartijatskih hoplita , u bici kod Plateje nakon Termopila bilo je 100.000 grka gde je spartanaca bilo najvishe a spartijata je bilo oko 8.000 shto je malo vishe nego 500..
a ko je tada koristio konje osim persijanaca , niko? konjica je tek posle postala deo armija ostalih drzava , logichno da su perijeci cinila najveci deo vojske pa nisu tada svi mogli da zive kao plemeniti pa su logichno oni chinili ostatak peshadije , a za pelstate to je btw. rimska jedinica od jedinica za borbu na daljinu spartanci su koristili samo strelce i to u jako malim brojevima jer su smatrali da je luk nemoralno oruzje..
oruzje persijanaca je bilo lako jer im je vojska bila sachinjena od ravnicharskih naroda i nisu navikli na borbe tehske peshadije oni su bile gerile tadashnjice , to shto su hteli da ratuju sa grcima to je njihov greska a ne grchka mana ili shta god to shto oni nisu mogli da se bore na taj nachin..
falanga je koncipirana tako da se lako odupre napadu konjice nije mi jasno gde si ti prochitao da konjica bash sa njima najlakshe moze da izadje an kraj..konjica se koristi da juri pojedinache vojnika i da razbija i natera jedinice u povlachenje , oni ne mogu da razbiju chvrstu jedinicu kakva je falanga , a makednoska i grchka falaga su sasvim 2 drugachije stvari po obliku i konceptu a ne samo po naoruzanju , a razmak nikako nije ishao do 2m vec nije prelazio pola metra a uglavnom je bio i manji , ne znam stvarno shta si ti chitao..
Stvarno ne znam zasto neke ljude mrzi da chitaju prosle postove...Sve sam vec lepo objasnio,a jos i slike stavio...:confused:
Spartance su skoro svi mrzeli,a oni su opet uspevali da budu no.1 nad svim Helenima.Licno se gadim Atinjana i njihove demoktratije...Oni su toliko bili ljigavi da Sula definitivno nije trebao da zaustavi njeno pljackanje.Trebala je da se sravni sa zemljom...
Uopste,ceo taj period je mutan...Ako bi se spojilo 10 godina mira to bilo opste slavlje!
mad_skillz mislim da si pogresio u vezi peltasta.Oni su se pojavili pre velites-a.Posle peltasta,Makedonci su uveli njihovu "tezu" varijantu -tyrephoi.
Mislim,nisu Grci videli od Rimljana za taj nacin borbe.
Mrka Kapa
11.12.2006, 15:09
Jedna od knjiga koja se delom bavi Rimom, osvajanjima Numidije i samom rimskom političkom scenom je trilogija "Prvi čovek Rima". Autorka se oslanja na istorijski proverene činjenice i ako zanemarite romantične delove (oko četvrtina knjige), dobija se prilično dobra slika dešavanja u doba Republike (oko 100 g.p.n.e). U knjizi se pojavljuju i neka od poznatijih imena: Lucije Kornelije Sula, Gaj Marije (vojskovođa i Prvi čovek Rima) itd. U ovoj trilogiji su predstavljene i neke od reformi koje su uvedene u organizaciji i regrutaciji vojske. Pominje se, takođe, i da je pilum konstruisan tako da se posle bacanja njegov vrh odvoji, ali ne da bi postao neupotrebljiv, već da bi se mogao ponovo iskoristiti umetanjem na novu dršku.
Jedan od uzora koji su rimske vojskovođe tog doba imali prilikom ratovanja sa Germanima je bila baš bitka kod Termopila, mada je njima (vojskovođama) prevashodno bio cilj upisati se u tokove istorije makar po cenu 300 000 života. Ako se dobro sećam, 300 Spartanaca uopšte nije zaustavilo Persijsku vojsku, već je usporilo da bi ostali imali vremena da pripreme odbranu. "Leonidi je glave došla jedna jedina kozja staza...".
mad_skillz
11.12.2006, 15:55
Spartance su skoro svi mrzeli,a oni su opet uspevali da budu no.1 nad svim Helenima.Licno se gadim Atinjana i njihove demoktratije...Oni su toliko bili ljigavi da Sula definitivno nije trebao da zaustavi njeno pljackanje.Trebala je da se sravni sa zemljom...
Uopste,ceo taj period je mutan...Ako bi se spojilo 10 godina mira to bilo opste slavlje!
mad_skillz mislim da si pogresio u vezi peltasta.Oni su se pojavili pre velites-a.Posle peltasta,Makedonci su uveli njihovu "tezu" varijantu -tyrephoi.
Mislim,nisu Grci videli od Rimljana za taj nacin borbe.
i ja isto ne volim atinjane ali greota mi je da neko pljuje po spartancima samo na osnovu chinjenica a nisu ljudi ni informisani kako valja , veltes je rimska jedinica mada koliko ja znam spartanci nisu njih koristili za borbu barem ne u nekim velikim kolichinama u tom periodu , ne znam za Peloponeski Rat...
Jedan od uzora koji su rimske vojskovođe tog doba imali prilikom ratovanja sa Germanima je bila baš bitka kod Termopila, mada je njima (vojskovođama) prevashodno bio cilj upisati se u tokove istorije makar po cenu 300 000 života. Ako se dobro sećam, 300 Spartanaca uopšte nije zaustavilo Persijsku vojsku, već je usporilo da bi ostali imali vremena da pripreme odbranu. "Leonidi je glave došla jedna jedina kozja staza...".
Upravo to Spartanic su hteli da svojom zrtvom postave primer ostalim drzavama da se ujedine sa njima u bitkama nakon Termopila , bash kod Plateje su oni i pobedili Persijance na otvorenom prostoru iako ih je bilo 3:1..
Covenant
11.12.2006, 17:16
@mad_skillz-ala lupetas svaka ti cast-prijatelju,bez uvrede ali ti pokazujes veliko neznanje...
....jer nemash pojma o chemu govorish ti njihov intelekt svodish na minimum i umece stavljash u kazan sa neumesnoshcu ostalih nacija , a ako si chitao Tukidida primetio bi koliko je pristrasan kad se govori o spartancima tj. drugim nacijama je bilo teshko da prihvate svoj polozaj u odnosu na njih..
Tukidid je bio pristalica oligarhije(i sam je bio aristokrata) i dosta cesto je kritikovao politicke i vojne odluke Atine(iako je opet sa druge strane hvalio i njen demokratski) poredak),cak i kad za to nije bilo potrebe....
Inace,Tukidid i pored toga vazi za jednog od najobjektivnjih istoricara svih vremena,a s obzirom da je sam jedno vreme bio atinski strateg,njegova delo je istorijski izvor prvog reda...
Da si citao malo Tukidida(u sto sumnjam)video bi da se on divi pojedinim spartanskim zapovednicima bez pardona-npr. Brasida
Tako da ti ovo ne drzi vodu....
....a to da su imali 500 spartijatskih hoplita , u bici kod Plateje nakon Termopila bilo je 100.000 grka gde je spartanaca bilo najvishe a spartijata je bilo oko 8.000 shto je malo vishe nego 500..
Grka nije bilo toliko-bilo ih je oko 30000,od cega 10-ak hiljada hoplita,ostatak su bili peltasti(sto je uzgred Grcka jedinica,nazvana po lakom koznom stitu peltoi)koji su u svim armijama grckih gradova cinili vecinu jer su samo dobrostojeci ljudi mogli sebi priustiti hoplitsko naoruzanje....
Novija istrazivanja pokazuju da Persijanaca kod Plateje nije bilo vise od 50000-medjutim,kao sto sam rekao,njihova vojska je bila dosta slabije naoruzana i organizovana od Grcke-glavna Mardonijeva greska je bila u tome sto nije napao prvi,jer je imao konjicu i vise strelaca(konjicu Grci nisu imali)-inace bi ih razvejao kao plevu....
Ovako je Pausanija preuzeo inicijativu i krenuo u juris...
Inace,glavni izvor za grcko-persijske ratove je Herodot koji dosta cesto preteruje i iznosi fantasticne podatke-covek kaze da je Grcku napalo dva miliona Persijanca,a istoricari cu izracunali da kada bi se takva kolona razvukla u liniju od po dva coveka,da bi njeni prednji redovi bili na Dardanelima,a zadnji kraj bi tek bio na Eufratu....
a ko je tada koristio konje osim persijanaca , niko? konjica je tek posle postala deo armija ostalih drzava , logichno da su perijeci cinila najveci deo vojske pa nisu tada svi mogli da zive kao plemeniti pa su logichno oni chinili ostatak peshadije ,
Konjica nije koriscena u grckoj zbog prirodnih uslova(izuzev Tesalije i Beotije),gde god je bilo uslova koriscena je konjica i to od svih istocnih i ostalih naroda...
Tek da ne pominjem persijske severne susede-nomade Skite koji su ceo zivot na konju provodili....
Tako da ti je ovo odvala dana-da niko nije koristio konjicu sem Persijanca
Covenant
11.12.2006, 17:48
Da nastavim....
oruzje persijanaca je bilo lako jer im je vojska bila sachinjena od ravnicharskih naroda i nisu navikli na borbe tehske peshadije oni su bile gerile tadashnjice , to shto su hteli da ratuju sa grcima to je njihov greska a ne grchka mana ili shta god to shto oni nisu mogli da se bore na taj nachin..
Pa okolina oko grada Sparte(Lakedemon i Mesenija)su dve najvece i najplodnije ravnice u Grckoj(pored Tesalije)-ja bi rekao da su Spartanci bili prilicno ravnicarski narod i polis...
Narodi koji zive u planinama su obicno lakse naoruzani(Persijanci),a ne oni koji zive u ravnici(lep primer je svajcarska i skotska pesadija u srednjem veku)
Kanda si ti pomesao nesto grdno...
falanga je koncipirana tako da se lako odupre napadu konjice nije mi jasno gde si ti prochitao da konjica bash sa njima najlakshe moze da izadje an kraj..konjica se koristi da juri pojedinache vojnika i da razbija i natera jedinice u povlachenje , oni ne mogu da razbiju chvrstu jedinicu kakva je falanga , a makednoska i grchka falaga su sasvim 2 drugachije stvari po obliku i konceptu a ne samo po naoruzanju , a razmak nikako nije ishao do 2m vec nije prelazio pola metra a uglavnom je bio i manji , ne znam stvarno shta si ti chitao..
Falanga je najslabija na bokovima i udar konjice u krila takve formacije moze potpuno da je razbije-jos da ne pomnjem sporost te formacije...
Tek da ne pomnijem zaobilazenje i napad sa ledja(pokretljivost je kljuc)-dok bi se falanga konsolidovala,konjica bi je razbila kao zvecku,a pesadija dovrsila posao
Sta mislis kako su Rimljani pokorili Makedoniju i Seleukide?
To sto su Persijanci bili vodjeni od strane nesposobnjakovica kao sto je Darije III i istih takvih zapovednika(sem par izuzetaka kao sto je Grk Memnon)i sto nisu znali da iskoriste prednosti i brojnost svoje vojske nad makedonskom je vec druga prica...
Ja studiram istoriju i antika i srednji vek su mi omijeni periodi-tako da veruj mi,neverovatno me zabavlja deklamovanje gluposti od strane nekih ovde i pozivanja na popularnu literaturu,a ne strucno stivo....
Sve stvari o kojima pricam sam dobrim delom spremao i za ispite,mada profani ne insistiraju toliko na vojnickoj strani cele stvari,ali mene zanima:)
A ovako vidim i Rome TW ima ovde dobar uticaj(gde su spartanski hopliti jedni od najjacih:p )-jedno je igra,a drugo istorijske cinjenice utemeljne na izvorima i arheologiji....
Nema vise nista da dodam,a raspravu ostavljam "strucnjacima"
Ali da ne budem bezobrazan-na ovom topiku ima i dosta ljudi koji cu citali zaista pametne/kvalitetne stvari sto zakljucujem iz njihovih postova;)
mad_skillz
11.12.2006, 17:56
@mad_skillz-ala lupetas svaka ti cast-prijatelju,bez uvrede ali ti pokazujes veliko neznanje...
Tukidid je bio pristalica oligarhije(i sam je bio aristokrata) i dosta cesto je kritikovao politicke i vojne odluke Atine(iako je opet sa druge strane hvalio i njen demokratski) poredak),cak i kad za to nije bilo potrebe....
Inace,Tukidid i pored toga vazi za jednog od najobjektivnjih istoricara svih vremena,a s obzirom da je sam jedno vreme bio atinski strateg,njegova delo je istorijski izvor prvog reda...
Da si citao malo Tukidida(u sto sumnjam)video bi da se on divi pojedinim spartanskim zapovednicima bez pardona-npr. Brasida
Tako da ti ovo ne drzi vodu....
Grka nije bilo toliko-bilo ih je oko 30000,od cega 10-ak hiljada hoplita,ostatak su bili peltasti(sto je uzgred Grcka jedinica,nazvana po lakom koznom stitu peltoi)koji su u svim armijama grckih gradova cinili vecinu jer su samo dobrostojeci ljudi mogli sebi priustiti hoplitsko naoruzanje....
Novija istrazivanja pokazuju da Persijanaca kod Plateje nije bilo vise od 50000-medjutim,kao sto sam rekao,njihova vojska je bila dosta slabije naoruzana i organizovana od Grcke-glavna Mardonijeva greska je bila u tome sto nije napao prvi,jer je imao konjicu i vise strelaca(konjicu Grci nisu imali)-inace bi ih razvejao kao plevu....
Ovako je Pausanija preuzeo inicijativu i krenuo u juris...
Inace,glavni izvor za grcko-persijske ratove je Herodot koji dosta cesto preteruje i iznosi fantasticne podatke-covek kaze da je Grcku napalo dva miliona Persijanca,a istoricari cu izracunali da kada bi se takva kolona razvukla u liniju od po dva coveka,da bi njeni prednji redovi bili na Dardanelima,a zadnji kraj bi tek bio na Eufratu....
Konjica nije koriscena u grckoj zbog prirodnih uslova(izuzev Tesalije i Beotije),gde god je bilo uslova koriscena je konjica i to od svih istocnih i ostalih naroda...
Tek da ne pominjem persijske severne susede-nomade Skite koji su ceo zivot na konju provodili....
Tako da ti je ovo odvala dana-da niko nije koristio konjicu sem Persijanca
uopshte nema potrebe da ja uzvracam na ovo prepucavanje samo jedno pitanje ako je sve ono shto sam rekao netachno zashto onda to koriste svi autori poznatih dela na ovu tematiku a to da li sam chitao Tukdida..pa..nema potrebe ni da odgovorim ti ako ne volish Herodota to je tvoja stvar ali da kazesh da previshe fantazije unosi u pisanje je ravno tome da kazesh da je Tolstoj smarach...(ergo prichash kojeshta)..
pri tome pogledaj koliko je skita uchestvovalo u grchko-persijskim ratovima pa onda reci koliko je konjica bila korishcena , a vojsku Tesalije su cinili striktno peshadinci upravo su oni i ratnici Tespije bili poznati po svojoj peshadiji , kamo srece da je tu bilo konjice...
diviti se jednom choveku ne znachi diviti se celoj naciji , a to nije nikakav zdrav razum...
mad_skillz
11.12.2006, 18:14
kanda nisi razumeo shta sam hteo da kazem da si chitao shta sam napisao razumeo bi poentu , persijanci nisu osvojili sve one teritorije jer su ratovali teshkom pehsadijom vec gerila nachinom , strelci , pa konjica i kraj..
od ovih ovde Persija,Medija,Egipat,Arabija,etiopija,Vavilon,Hal deja,Fenikija,Sirija,Asirija,Kaspija,Baktrija,Indi ja tu nema bash mnogo teshkasha , slozicesh se a oni su chinili glavninu persijske vojske
poenta falange je da se ne izlaze tako da moze konjica da je napadne , zato grci nisu nikada (posebno spartanci) napadali druge nacije jer su bili prilagodili svoj stil borbe zemlji u kojoj su ziveli a falange nikada nisu ishle bez pomocnih trupa i prosto je besmisleno govoriti da bi neko iole pametan postavio falangu tako da konjica moze slobodno da se sheta i da juri kroz redove upravo je korishcena na nachin koji to nije dozvoljavao...
To sto su Persijanci bili vodjeni od strane nesposobnjakovica kao sto je Darije III i istih takvih zapovednika(sem par izuzetaka kao sto je Grk Memnon)i sto nisu znali da iskoriste prednosti i brojnost svoje vojske nad makedonskom je vec druga prica...i to potpada pod greshku sparte shto je iskoristila njihovu nesposobnost , to se rachuna u umece ratovanja a ne nesposobnost , i opet Memnon je Grk a ne persijanac shto ti dovoljno govori o ostalome..
Ja studiram istoriju i antika i srednji vek su mi omijeni periodi-tako da veruj mi,neverovatno me zabavlja deklamovanje gluposti od strane nekih ovde i pozivanja na popularnu literaturu,a ne strucno stivo....
Sve stvari o kojima pricam sam dobrim delom spremao i za ispite,mada profani ne insistiraju toliko na vojnickoj strani cele stvari,ali mene zanima:)
A ovako vidim i Rome TW ima ovde dobar uticaj(gde su spartanski hopliti jedni od najjacih:p )-jedno je igra,a drugo istorijske cinjenice utemeljne na izvorima i arheologiji....
Nema vise nista da dodam,a raspravu ostavljam "strucnjacima"
Ali da ne budem bezobrazan-na ovom topiku ima i dosta ljudi koji cu citali zaista pametne/kvalitetne stvari sto zakljucujem iz njihovih postova;)
shto se tiche igre nju nisam ni igrao da mi ne bi pokvarila poimanje tog sveta jer smatram da ne mogu da ga docharaju onako kako ja shvatam , a to shto ti smatrash da kad neko ima svoje mishljenje koje se razlikuje od tvog je lupetanje onda ti smao teraj kako mislish a da li ja lupam ili ne to ce da prosude ostali...a to shto studirash istoriju to je najmanje bitan faktor ovde , moj otac je novinar pa nema dela na automobilu koji ne ume da popravi (da li ova dva imaju veze jedno sa drugim?)..
a ako ti Herodotova Istorija,Larousse Istorija I i II , i dela Pola Kartlidza,Dzona Kigena i hantera Armstronga(direktor medjunarodnog druhtva za hoplologiju) nisu dovljno dobra onda treba ti dati ruku i chestitati na svemu ovome...
mad_skillz
11.12.2006, 18:18
ja spartance volim zbog njihovoh stila zivota i zbog zrtve koju su podneli ti ljudi jer da njih nije bilo moderna demokratija ne bi ni postojala(jedan od mnogih koraka u odbrani nje) a ni ova diskusija sa njom tako da moji postovi nisu bili napisani u nameri da uvrede nikoga vec da odbranim ono shto se njih tiche..a ti shvati kako hocesh
Covenant
11.12.2006, 18:56
Znaci nebitno je sto mi je istorija sturka?
Super,ja cu onda otici da gajim masilne a raspravu oko anticke istorije mogu da prepustim ljudima koji se bave npr. zemljoradnjom,po tvojoj analogiji :rofl:
Ali razumem-tako to ide u Srbiji-profesori bi trebalo da rade negde na gradjevini,a fizikalci sa zavrsenom osnovnom da budu clanovi nekog vladinog kabineta:rolleyes:
Ti uzimas Herodota zdravo za gotovo-bez ikakve kritke izvora(a i izvori i literatura nisu nikako isto cega mnogi "strucanjaci" nisu svesni uopste)sto je temelj istorijske nauke-na predmetu Stari vek ima celo poglavlje/temu "Herodot kao istoricar"
Pazi kljucna rec je ovde "kao" jer ga mnogi smatraju mladjim logografom,a logografija je jedan da tako kazem zacetak pravih antichi istoricara kakav je Tukidid...
Inace,logografije su kompilacije legendi i grckih/istocnih mitova i dobar deo Herodotovog dela ce bazira na bajkama i legendama(narocito o Istoku) u kojim se krije jedan sitni delic istorijske istine,a opet jedan manji deo na dogadjajima i inforamcijama iz prve ruke....
I opet lupas gluposti-Grci nisu ratovali sa strane?A bitka kod Eurimedonta i pohod cuvenih 10000-sva sreca pa si citao Ksenofontovu "Helensku istoriju"
Sto se tice Spartanca-ne vidim nikakvo divljenje narodu koji je slabiju decu ostavljao na Tajgetu divljim zverima,koji je vezbe radi ubijao helote kao da su zecevi,i koji je vecim delom bio polu-pismen
Dzaba njima svo celicenje i "srce u junaka" kada su ih na kraju pregazile novine u grckoj vojsci kao sto su Epaminondin cuveni "kosi stroj" i veca upotreba streljackih/pokretljivih jedinica poput peltasta koji su nanosili dosta stete sporoj hoplitskoj falangi pre pocetka glavnog napada....
Uostalom sta je se uopste raspravljam?
dragomix
11.12.2006, 19:29
ja spartance volim zbog njihovoh stila zivota i zbog zrtve koju su podneli ti ljudi jer da njih nije bilo moderna demokratija ne bi ni postojala(jedan od mnogih koraka u odbrani nje) a ni ova diskusija sa njom tako da moji postovi nisu bili napisani u nameri da uvrede nikoga vec da odbranim ono shto se njih tiche..a ti shvati kako hocesh
Otkud mi znamo da demokratija nebi postojala. Demokratije nije bilo kroz ceo period srednjeg veka, pa su je ponovo "izmislili" Ameri, iako su jedno od najnedemokratskijeg drustva na svetu.
Sto se vi raspravljate vise o spartancima. Oni su bili i uvek ce biti najaci i najbolji vojnici.
Kum Ruzvelt
11.12.2006, 21:28
Govori se o DREVNIM nacinima ratovanja :)
Pa i gitara je upotrebljena davne 68. Mozemo to uporedimo sa modernim naoruzanjem - zamislite da su u dzunglu poslali par DJ-eva, pa rat bi bio gotov za 3 dana... Svi kongovci bi pobegli u Sibir, i to peske :a_whistli
Covenante da ti kazem nesto,imao sam dosta iskustva sa vama sa istorije.Jeste,procitali ste vi veliki broj knjiga,ali to je vise uzeto zdravo za gotovo(cast izuzecima).Ljude koje to interesuje ne vezano za struku mnogo dublje ulaze u te stvari.
Ja ne znam sta tebi nije jasno oko Spartanaca.Oni su stalno potvrdjivali hegemoniju nad svim Helenima.I to su znali Atinjani.Kad su oni poceli da jacaju poceo je Peleponeski rat,...svi znamo nastavak.
Uostalom,Spartanci su obucavani tako da brane svoju zemlju.Da svi budu isti u tome i da to sto rade,rade bez pogovora.Falanga je upravo takva formacija.Uvek postoje novine koje menjaju kurs rata.Peltasti su bili to.Rimske kohorte su bile.I za rimske kohorte je bio lek-Parcanska konjica (pitaj Krasa,zna on :kreza: )
Sve u svemu,Spartanci su vrlo zagonetni i to moras da priznas.Mnogo toga se magnifikuje,kako njihova hrabrost,tako i njihovi porazi.Ali u nacin zivota nemoj da im diras:cool:
Covenant
11.12.2006, 23:06
@Achtung
Ajd da te ispreslisam-koje bio Gothard Fon Hajnrici:)
Pa i gitara je upotrebljena davne 68. Mozemo to uporedimo sa modernim naoruzanjem - zamislite da su u dzunglu poslali par DJ-eva, pa rat bi bio gotov za 3 dana... Svi kongovci bi pobegli u Sibir, i to peske :a_whistli
Ovo definitivno nema veze sa temom. Gitara je instrument, ne oruzije. Neubija ljude, osm naravno ako nesviras toliko ocajno da im pukne mozak, ali uglavnom nemoze ubiti coveka.
Master Neo
12.12.2006, 0:06
Ovo definitivno nema veze sa temom. Gitara je instrument, ne oruzije. Neubija ljude, osm naravno ako nesviras toliko ocajno da im pukne mozak, ali uglavnom nemoze ubiti coveka.
Napuni je ekserima i tresni je nekom od glavu, da vidis kako moze da ubije...:D Salu na stranu, idete u offtopic. Be carefull...:Freddy:
Što sve shvataš bukvalno?!:rolleyes: Svrha rata je da se postigne određeni (politčki) cilj a ne istrebljivanje protivnika. Gitara je u mnogome doprinela okončanju rata u Vijetnamu.
mad_skillz
12.12.2006, 1:01
Znaci nebitno je sto mi je istorija sturka?
Super,ja cu onda otici da gajim masilne a raspravu oko anticke istorije mogu da prepustim ljudima koji se bave npr. zemljoradnjom,po tvojoj analogiji :rofl:
Ali razumem-tako to ide u Srbiji-profesori bi trebalo da rade negde na gradjevini,a fizikalci sa zavrsenom osnovnom da budu clanovi nekog vladinog kabineta:rolleyes:
Ti uzimas Herodota zdravo za gotovo-bez ikakve kritke izvora(a i izvori i literatura nisu nikako isto cega mnogi "strucanjaci" nisu svesni uopste)sto je temelj istorijske nauke-na predmetu Stari vek ima celo poglavlje/temu "Herodot kao istoricar"
Pazi kljucna rec je ovde "kao" jer ga mnogi smatraju mladjim logografom,a logografija je jedan da tako kazem zacetak pravih antichi istoricara kakav je Tukidid...
Inace,logografije su kompilacije legendi i grckih/istocnih mitova i dobar deo Herodotovog dela ce bazira na bajkama i legendama(narocito o Istoku) u kojim se krije jedan sitni delic istorijske istine,a opet jedan manji deo na dogadjajima i inforamcijama iz prve ruke....
I opet lupas gluposti-Grci nisu ratovali sa strane?A bitka kod Eurimedonta i pohod cuvenih 10000-sva sreca pa si citao Ksenofontovu "Helensku istoriju"
Sto se tice Spartanca-ne vidim nikakvo divljenje narodu koji je slabiju decu ostavljao na Tajgetu divljim zverima,koji je vezbe radi ubijao helote kao da su zecevi,i koji je vecim delom bio polu-pismen
Dzaba njima svo celicenje i "srce u junaka" kada su ih na kraju pregazile novine u grckoj vojsci kao sto su Epaminondin cuveni "kosi stroj" i veca upotreba streljackih/pokretljivih jedinica poput peltasta koji su nanosili dosta stete sporoj hoplitskoj falangi pre pocetka glavnog napada....
Uostalom sta je se uopste raspravljam?
to shto si bukvalista to je tvoj problem pa ne vidish dalje od svog nosa niti smisao u onome shto drugi pishu a shto se spartanaca pishe misli shta hocesh ali to shto istichesh samo ono loshe ne obaziruci se na sve shto su postigli je notorna glupost i kratkovidost ali nemoj ih pljuvati jer izgledash kao poslednji papan , ja za razliku od tebe nisam pljuvao nijedan narod samo sam branio svoj stav
shto se raspravljash? jer nemash nijedan dovoljno jak argument da bih ja rekao ,e brate u pravu si ja sam pogreshio , sve shto pishesh je samo favorizovanje dela koja se tebi svidjaju i pristrasan si do bola tako da ovo dalje nema poentu te cu ovi raspravu okonchati na tvoje dalje postove necu odgovarati
mad_skillz
12.12.2006, 1:09
Otkud mi znamo da demokratija nebi postojala. Demokratije nije bilo kroz ceo period srednjeg veka, pa su je ponovo "izmislili" Ameri, iako su jedno od najnedemokratskijeg drustva na svetu.
pa rekao sam da je samo jedna od lestvica u odbrani demokratije nisam rekao da ne bi postojala striktno zbog njih.. :)
Sto se vi raspravljate vise o spartancima. Oni su bili i uvek ce biti najaci i najbolji vojnici. that goes without saying.. :)
Covenante da ti kazem nesto,imao sam dosta iskustva sa vama sa istorije.Jeste,procitali ste vi veliki broj knjiga,ali to je vise uzeto zdravo za gotovo(cast izuzecima).Ljude koje to interesuje ne vezano za struku mnogo dublje ulaze u te stvari.
Ja ne znam sta tebi nije jasno oko Spartanaca.Oni su stalno potvrdjivali hegemoniju nad svim Helenima.I to su znali Atinjani.Kad su oni poceli da jacaju poceo je Peleponeski rat,...svi znamo nastavak.
Uvek postoje novine koje menjaju kurs rata.Peltasti su bili to.Rimske kohorte su bile.I za rimske kohorte je bio lek-Parcanska konjica (pitaj Krasa,zna on :kreza: )
Sve u svemu,Spartanci su vrlo zagonetni i to moras da priznas.Mnogo toga se magnifikuje,kako njihova hrabrost,tako i njihovi porazi.Ali u nacin zivota nemoj da im diras:cool:
upravo sam ja to i mislio
Uostalom,Spartanci su obucavani tako da brane svoju zemlju.Da svi budu isti u tome i da to sto rade,rade bez pogovora.Falanga je upravo takva formacija. to je poenta svega , za ovo imash rep od mene
Covenant
12.12.2006, 10:10
to shto si bukvalista to je tvoj problem pa ne vidish dalje od svog nosa niti smisao u onome shto drugi pishu a shto se spartanaca pishe misli shta hocesh ali to shto istichesh samo ono loshe ne obaziruci se na sve shto su postigli je notorna glupost i kratkovidost ali nemoj ih pljuvati jer izgledash kao poslednji papan , ja za razliku od tebe nisam pljuvao nijedan narod samo sam branio svoj stav
shto se raspravljash? jer nemash nijedan dovoljno jak argument da bih ja rekao ,e brate u pravu si ja sam pogreshio , sve shto pishesh je samo favorizovanje dela koja se tebi svidjaju i pristrasan si do bola tako da ovo dalje nema poentu te cu ovi raspravu okonchati na tvoje dalje postove necu odgovarati
Uhhh,samo se pitam kome fale argumenti-koliko ja vidim pre svega tvoji postovi nemaju nikakvog smisla:)
Samo vrdas i generalizujes,bez ista konkretno da kazes
Ja se trudim da budem objektivan,a koliko vidim TI velicas Spartance:a_whistli
Vidim ja da si pod uticajem "romanticarske" gradjanske literature,koja na ovaj ili onaj nacin voli sve da idealizuje
Prijateljski tip-procitaj knjigu pokojne Fanule Papazoglu koja se zove "Doba Dijadoha"
U pitanju je jedan od najinteresantnijih perioda anticke istorije kada su se na bojistu sudarale armije od,pazi,70000 hoplita-pored svega ovoga i tako velikih vojskovodja poput Ptolomeja ili Antigona Jednookog istorija Lakedemona deluje prilicno bledunjavo,a i dosadno sto na kraju krajeva i jeste....
E sad veliko je pitanje da li ti uopste znas o cemu ja uopste pricam,sto mi tvoji i postovi potvrdjuju
dragomix
12.12.2006, 15:37
Moramo priznati da spartanci jesu najbolji i najobuceniji vojnici ikada. Cela kultura se zasnivala na vojsci. Nijedan spartanac nije znao da seje, zanje, da pravi hleb ili nesto drugo. Oni su bili vojnici koji su znali samo da ratuju i nista drugo. Nijedan drugi motiv za zivot nisu imali osim da ratuju. To je nesto sto me fascinira.
@Covenant
Dok ne nabaciš neki doktorat vezan za antiku ništa ti ne priznajem! I oni koji ne studiraju istoriju mogu da čitaju iste knjige (ili neke druge) i da na tome zasnivaju svoj stav! Ja sam na svom fakultetu npr. učio da NIJEDNOG antičkog istoričara ne treba shvatati preozbiljno, uključujući i Tukidita kojem, istina, odaju priznanje zato što je prvi tumačio uzročno-posljedičnu vezu između događaja.
Hajnrici bješe jedan od generala Vermahta, zar ne? Pojavljuje se u HOI 2 :)
Covenant
12.12.2006, 17:59
Moj doktorat iz antike?Tesko:a_whistli
To sto si upravo pomenuo se zove kritika izvora,mada je Tukidid prilicno pouzdan(ne kazem da je sve 100%),ali i tezi za svariti po stilu pisanja,pa nije ni cudo sto je njegov "kolega" dosta popularniji(Herodot)
Primetio sam da su Herodotova dela dosta popularna u poslednje vreme,narocito posle onih objavljenih neobuloza od strane Deretica,a posto Herodot pominje neke stvari(vise mitovi-Herodot se kune da se Protosloveni nocu pretvaraju u vukove-mislim...)o nasim slovenskim precima i jos dosta toga o drugim narodima,pretstavlja veoma plodno tle za raznorazne spekulacije,koje Pera,Mika i Laza mogu da tumace kako je njima shodno....
BTW Gotard Hajnrici je nemacki general,komandant nemacke odbrane na Odri,pred presudnu bitku za Berlin-interesantan je pre svega jer je bio jedan od najboljih defanzivnih strucnjaka u Wermahtu,a njegov plan je desetkovao Ruse(istina tu je i faktor da Zukov nije vodio operacije bas kako treba,sto mu mnogi sa pravom prebacuju i kritikuju)
Prva Pancer Armija? Sjećam se samo da je Model važio za najboljeg defanzivca i "Hitlerovog vatrogasca".
Nego, onima koje zanima srednji vijek i drevni načini ratovanja od srca preporučujem knjigu Stivena Ransimana - Pad Carigrada 1453
Ako vas ne potrese - nemate srca! A istorijski je potpuno tačna, što će potvrditi i Covenant. Knjiga govori o posljednjim danima Vizantije, odnosno Rimskog carstva, i posljednjem vizantijskom caru (Srbinu po majci za one koji vole srbovanje), zajedno sa opisom odsudne bitke za Carigrad.
Covenant
12.12.2006, 22:02
Tako je-Ransimana sam prijavio kao literaturu za Istoriju Viznatije;)
Odlicna knjiga....
dragomix
12.12.2006, 22:03
Prva Pancer Armija? Sjećam se samo da je Model važio za najboljeg defanzivca i "Hitlerovog vatrogasca".
Nego, onima koje zanima srednji vijek i drevni načini ratovanja od srca preporučujem knjigu Stivena Ransimana - Pad Carigrada 1453
Ako vas ne potrese - nemate srca! A istorijski je potpuno tačna, što će potvrditi i Covenant. Knjiga govori o posljednjim danima Vizantije, odnosno Rimskog carstva, i posljednjem vizantijskom caru (Srbinu po majci za one koji vole srbovanje), zajedno sa opisom odsudne bitke za Carigrad.
Nisam citao knjigu, ali znam sve to. Car na zidinama svoga grada, nepregledne horde turaka, gine na zidinama kao pravi heroj. Sami su krivi za to. Mozda su mogli da nam pomognu pa bi mi pomogli njima, ali nista od toga. Probacu da nadjem knjigu da je procitam.
Pročitaj i neku Istoriju Vizatije (preporučujem Ostrogorskog, mada neki studenti istorije neće odobriti :) ), pa nećeš postovati ovakve stvari.
Covenant
13.12.2006, 20:30
Isto to je uradio i spartanski kralj Leonida(nisam siguran) kada je poginuo na Termopilima
Spartanci su imali DVA kralja na celu drzave:a_whistli
...
Ne, ovo se odnosilo na drugi dio tvog posta oko pomoći nama i njima. Konstantin Dragaš je jedna od najtragičnijh ličnosti svog doba i čovjek koji zaslužuje svako poštovanje. Ne znam imaju li Grci mitove poput onih o knezu Lazaru, ali ako su o nekome mogli da ih ispredaju, i to sa više argumenata nego Srbi, mogli su o ovom posljednjem hrišćanskom Caru dostojnom stare slave Rima.
Ima jedna simpatična izreka koja se pripisuje Spartancima. Ide ovako:
"Znaš koja je razlika između mene i našeh kralja" pita Spartanac
"Ne."
"Pa, ja spavam u ovoj smrdljivoj rupi ovdje."
"A kralj?"
"On spava u onoj smrdljivoj rupi tamo."
Iako su neke titule u antici nazivane isto kao u Srednjem vijeku ili danas, ili se prevode isto, razlika između njih u realnosti je često ogromna.
Jedan kralj je ostajao u gradu,a drugi je odlazio u rat.
U grcko-persijskim ratovima,u bici u Termopilskom klancu spartanski kralj Leonida je hrabro poginuo sa svojim vojnicima.Njih 300 na par hiljada Persijanaca!Koji car!Za spartance nikada nije postojala rec povuci se i bas zbog toga su ostali upamceni u istoriji.Bili su najjaci grcki polis,a kada su jos izgradili flotu niko,ama bash niko ih nije mogao zaustaviti sve do Aleksandra Velikog.
Inace,sto se spartanaca tice,evo jednog zanimljivog detalja:
Oni su vrsili takozvane kriptije.Mladi spartanci odvodjeni u udaljene krajeve drzave gde su ubijali istaknute helote.Jednom prilikom stradalo je oko 2000 helota,kako je Tukidid zapisao.
Heloti-jedna vrsta drzavnih robova u Sparti za neinformisane
dragomix
14.12.2006, 15:51
!Koji car!
Da si citao ono sto je pisano ranije uvedo bi da nisam mislio da je spartanski "car" poginuo, nego bi video da sam pisao o vizantiskom caru koji gine na zidinama svoje prestonice. I sto ste se svi zalepili za te spartance? Sad iako nismo znali sve o njima ZNAMO. Sve sto je trebalo da bude napisano, napisano je. Ajde sad malo da govorimo o nekim drugim vojskama i drzavama. Ovo postaje da bude monotono.
Bez politike, moliću Vas lepo.
To je nesto slicno kao na onaj film Hero sa jet lijem je li tako?
Master Neo
14.12.2006, 20:45
To je nesto slicno kao na onaj film Hero sa jet lijem je li tako?
Upravo tako, impresivno, zar ne?
Sad vidite sta se desi kad pocnu da smaraju dva istoricara...Zatupljuju o sitnicama a ne interesuje ih sustina i lepota svega toga...
11 jul 1796 bitka na Martinicima.5000 crrnogoraca predvodjeni Petrom I su odnijeli pobjedu nad vojskom Mahmut-pase od 18000 vojnika.Mahmut-pasa je ranjen.
Revans 3 oktobar 1796 na Krusima u Ljesanskoj nahiji.6950 crnogorskih boraca u borbi koja je trajala od ujutro do uvece jer preklalo 23000 turskih vojnika.Bogdan Vukov iz Zalaza jer ubio Mahmut-pasu.
:boxing: :to_care: :a_whistli :cool:
"...već boj bije srce u junaka"! Svaka čast druže, imaš reputaciju!:tapsh:
Ovo mogu da dodam na prethodni post!Bravo momci!
Wolverine
14.12.2006, 21:17
Je li primetio neko da se u igrama mnogo vise ide na snagu i velicinu meele oruzja. Npr. Warcraft. Neki tamo paladin sa maljem od 15.m u precniku ubije tamo neku elfovicu! Dok na primer kada bi smo vodili samuraja u nekom 3rd person h&s-u mogli bi smo da savladamo i heavy armoured & skilled SLONA!
Mada bi tako trebalo da bude!
dragomix
14.12.2006, 23:12
U srednjem veku i ranije ljudi radi rusenja zidina gradova/tvrdjava koriste katapulte(i ostale sprave nalik katapultu). Kako to da sad ljudi nemogu da naprave normalan katapult? Mislim da mu domet bude ko onom iz srednjeg veka. I jos nesto. One kule za osvajanje zidina(kao u MIITW, RTW, mogu se videti i u gospodaru prstenova) jel to stvarno postojalo. Malo mi izgleda nestvarno da se ono napravi. Nisam mogao da nadjem nista o njima.
postojale su sigurno. nije bas nestvarno. napravis kulu na tockove, nakrcas je ljudima, plislonis uz zidinu..... :a_whistli
a sto se tice katapulta... pa mogli bi da hoce. ali ipak su meni baliste bolje. :cool:
@dragomix
O katapultma je bilo na nekim od explorer kanala, oni likovi sto prave razna cuda i proslih vremena da bi videli da li svarno rade. Elem, pokusali su da naprave jedan od rimskih i manje vise im je uselo, jedan od problema koji nisu uspeli da rese je bio sto su rimljani koristili za taj katapult konopce od konjskih tetiva koje danas u toj kolicini ne mozes da nabavis.
Mozda je odgovor na tvoje pitanje zasto kasnije nije bilo takvih masina u nedostatku (ili ceni) potrebnih materijala.
http://shopping.discovery.com/DiscoveryStore/images/products/largenew/684068_lg.jpg
Pitanje na istu temu. Sta se desilo sa Grckom vatrom?
Kule su koriscene za strelce i upade u neprijateljske utvrde.Dok je ovan koriscen za probijanje gradskih zidina.Ovo je jako intersantno pitanje,jer kako je moguce da se Grcka vatra jedno vreme koristila,a potom iscezla bez traga!?:confused:
Desilo se to da je prevaziđena, barut je mnogo efikasniji. Ni danas nijesu potpuno sigurni u to šta joj je bio sastav, valjda je tajna izgubljena.
grcka vatra bese ono sto gori u dodiru s vodom? ako na to mislite, "recept" za grcku vatru je znalo malo njih, jel, to je bila vojna tajna :kreza: ,a kasnije su verovatno :n-hang: pa je tajna izgubljena, ili je, ko sto rece corwin, barut nadmasio grcku vatru, al to je malo nelogico, sto ne bi koristili i jedno i drugo?
Neke stvari nikad necemo saznati :D Moguce je da se desilo ovo sto je rekao pile,mada opet uvek je neko morao da prenese znanje dalje.Zar ne?:to_care:
Red Dragon
16.12.2006, 20:18
grcka vatra bese ono sto gori u dodiru s vodom? ako na to mislite, "recept" za grcku vatru je znalo malo njih, jel, to je bila vojna tajna :kreza: ,a kasnije su verovatno :n-hang: pa je tajna izgubljena, ili je, ko sto rece corwin, barut nadmasio grcku vatru, al to je malo nelogico, sto ne bi koristili i jedno i drugo?
Ovde bi se slozio sa Corwinom, mislim da je barut nadmasio grcku vatru, jer ''recept'' za grcku vatru, ako se ne varam, i danas postoji. Neki naucnici su proucavali, i otkrili koja je smesa u pitanju.:icon_stud
Neke stvari nikad necemo saznati :D Moguce je da se desilo ovo sto je rekao pile,mada opet uvek je neko morao da prenese znanje dalje.Zar ne?:to_care:
pa, da, verovatno :dedica: . a mogu da zamislim koliko su se grcki neprijatelji plasili grcke vatre. :bibidu: cudi me sto su prestali da je koriste.
nego, jel zna neko da mi kaze nesto vise o jednoj poznatoj bici, jurisu lake konjice, gledao sam pre neki dan emisiju o tome, ali nisam stigao da odgledam do kraja. :confused:
dragomix
16.12.2006, 21:40
pa, da, verovatno :dedica: . a mogu da zamislim koliko su se grcki neprijatelji plasili grcke vatre. :bibidu: cudi me sto su prestali da je koriste.
nego, jel zna neko da mi kaze nesto vise o jednoj poznatoj bici, jurisu lake konjice, gledao sam pre neki dan emisiju o tome, ali nisam stigao da odgledam do kraja. :confused:
Brave 300. Imas pesmo od Iron Maden-a o tome, i zove se Trooper. Nista 300 britanaca jurisalo na rusku artiljeriju, rusi ih osakatili, ali nisu uspeli sve da ubiju. Light Brigade ostaje sama na brdu, bez pojacanja, dolaze kozaci i skoro sve ih pobiju. Nista posebno, nego neki pesnik to pretvori prvo u pesmu, koja je exstra, i od pesme nastade mit.
Brave 300. Imas pesmo od Iron Maden-a o tome, i zove se Trooper. Nista 300 britanaca jurisalo na rusku artiljeriju, rusi ih osakatili, ali nisu uspeli sve da ubiju. Light Brigade ostaje sama na brdu, bez pojacanja, dolaze kozaci i skoro sve ih pobiju. Nista posebno, nego neki pesnik to pretvori prvo u pesmu, koja je exstra, i od pesme nastade mit.
imam sve od iron maidena od `81 pa nadalje do a matter of life and death :D . hvala na odgovoru ;) . samo mi jos nije jasno zasto je uposte laka konjica jurisala na topove? :confused:
imam sve od iron maidena od `81 pa nadalje do a matter of life and death :D . hvala na odgovoru ;) . samo mi jos nije jasno zasto je uposte laka konjica jurisala na topove? :confused:
Zato sto bi ti topovi unistili pesadiju. Bilo je topova sa 3 strane, jer se bitka odvijala u nekakvoj kotlini. Naredio im lik da jurisaju i oni juris. Prvo su isli kaskajuci, ali bukvalno do pred nekih 300m od topova kad su krenuli u juris. Ako imas spot od Iron Madena- trooper, mozes na pocetku spota procitati originalnu pesmu. Ja mislim da taj juris nije nista posebno, nego znamo kakvi su Englezi, od mrava hoce da naprave slona.
Da, to je otprilike to. Krimski rat. Zanimljivo je da je, govoreći o tom ratu, jedan britanski političar rekao: Britanija je spremna da se bori do posljednjeg Francuza!
Nije ništa. Charge Of The Light Brigade je jedan od najvećih promašaja u istoriji ratovanja.:boodala: Taj juriš uopšte i nije bio naređen, nego se neko istripovao u lancu komandovanja i neku sasvim drugu naredbu protumačio kao Charge i ljudi se zaleteli i nayebali. Što je najgore, komandant jedinice neki tamo dr mr je poginuo među prvima a on je jedini mogao da naredi povlačenje. Posle je tek bio pakao.
Da, to je otprilike to. Krimski rat. Zanimljivo je da je, govoreći o tom ratu, jedan britanski političar rekao: Britanija je spremna da se bori do posljednjeg Francuza!
E taj Krimski rat...Nikakve koristi nije ostvarila ni jedna strana.Pogotovo ne Britanci!Dobra je ova izvala...:rofl:
dragomix
17.12.2006, 13:00
E taj Krimski rat...Nikakve koristi nije ostvarila ni jedna strana.Pogotovo ne Britanci!Dobra je ova izvala...:rofl:
To je bilo nesto malo posle Napoleona koliko se secam, nisam siguran. Zasto se uopste vodio taj rat?
Geronimo
17.12.2006, 15:09
Vodio se oko luke Sevastopolj mada nisam siguran.
Ta bitka u kojoj je juris lake konjice bila je 1854 kod Balaklave.
Inace The Trooper mi je omiljena pesma od Maidena :D
dragomix
17.12.2006, 19:13
Inace The Trooper mi je omiljena pesma od Maidena :D
Takodje.
Kum Ruzvelt
17.12.2006, 22:24
Koliko se secam, tema glasi - drevni nacini ratovanja, pitanje je samo sta se podrazumeva pod drevnim. A sto se oruz(i)ja tice, probaj da nadjes snimak britanskog vojnika Sid Vicious-a, koji upotrebljava svoju gitaru na glavi Mexikanca naoruzanog nozem, na nekoj svirci u Texasu. Pa vidi sta je bolje oruzje - 'ladan celik, ili tesko drvo.
P.S. Roker, hvala na podrsci.
P.S.2 Izvinjavam se na off-u, ali zaista bi mi prijalo da neko, za promenu, izbaci neki Rock Fest menadzer - ili bar Woodstock simse. Pa i da je najbudjavija igra, bar bi se muzike naslusali.
dragomix
17.12.2006, 22:37
Koliko se secam, tema glasi - drevni nacini ratovanja, pitanje je samo sta se podrazumeva pod drevnim. A sto se oruz(i)ja tice, probaj da nadjes snimak britanskog vojnika Sid Vicious-a, koji upotrebljava svoju gitaru na glavi Mexikanca naoruzanog nozem, na nekoj svirci u Texasu. Pa vidi sta je bolje oruzje - 'ladan celik, ili tesko drvo.
P.S. Roker, hvala na podrsci.
P.S.2 Izvinjavam se na off-u, ali zaista bi mi prijalo da neko, za promenu, izbaci neki Rock Fest menadzer - ili bar Woodstock simse. Pa i da je najbudjavija igra, bar bi se muzike naslusali.
Ja sam u srcu i dusi Rocker, ali nemislim da se gitara treba upotrebljavati kao oruzije. Ovo je van teme, i nije za raspravu. Ako imas neku taktiku u kojoj bi srednjovekovni vitezovi uz pomoc gitare izvojevali pobedu javi.
Ja sam u srcu i dusi Rocker, ali nemislim da se gitara treba upotrebljavati kao oruzije. Ovo je van teme, i nije za raspravu. Ako imas neku taktiku u kojoj bi srednjovekovni vitezovi uz pomoc gitare izvojevali pobedu javi.
Ja mislim da si do sada shvatio da je gitara kao oružje pominjana metaforično. Ne znam šta ti i dalje nije jasno?:rolleyes: Reč je oštrija od mača. Gitara je tu samo "prateći" instrument. A u Srednjem veku su se itekako koristili muz. instrumenti. Trube, koje su označavale juriš, povlačenje, pobedu... Ratničke pesme koje su podizale moral vojsci...Bezbroj primera, zaista!:dedica:
Ja mislim da si do sada shvatio da je gitara kao oružje pominjana metaforično. Ne znam šta ti i dalje nije jasno?:rolleyes: Reč je oštrija od mača. Gitara je tu samo "prateći" instrument. A u Srednjem veku su se itekako koristili muz. instrumenti. Trube, koje su označavale juriš, povlačenje, pobedu... Ratničke pesme koje su podizale moral vojsci...Bezbroj primera, zaista!:dedica:
OK je sve to, ali ja nerazumem upad u temu Drevni nacini ratovanja, sa konstatacijom da je gitara najace oruzije. Neka otvori temu Gitara=Oruzije ili tako nesto pa ce mo da razglabamo o tome. Ovde nema nikakvog smisla.
U vezi sa jurisem lake brigade, ruski zapovednici su u pocetku verovali da su Britanci bili pijani!!!:kreza:
AstraLogos
18.12.2006, 4:11
E sad kad ste sa oruzja presli na trube, gitare i ostale muzicke instrumente bitne za drevne nacine ratovanja nepravicno je ne pomenuti Glaskog Petla. Eto kako i zivina moze biti presudna u nekim situacijama ratovanja. :kreza:
Mene jedino cudi kako nisu zakacili John J. Ramba. Promaklo im izgleda.:opanachke
dragomix
18.12.2006, 16:33
U vezi sa jurisem lake brigade, ruski zapovednici su u pocetku verovali da su Britanci bili pijani!!!:kreza:
Sto je mozda i bilo stvarno. Ipak je ludost, a ne hrabrost jurisati na topove koji vas poklapaju sa 3 strane, i nakraju se nepovuci nego cekati kozake.
Luka Brazi 47
18.12.2006, 17:23
Poz
Da gledao sam to na National Geographic
DukeofSerbia
18.12.2006, 21:39
A jeste znali za one strelce sa dugim lukovima?
Misliš na engleski luk?
Mogli su da ispaljuju strele i po 400 metara...
Strele se odapinju. Do 400m? To ćemo proveriti.
Probijali su svaki oklop. I bili su korisceni sve do pronalaska pusaka. Ubitacno, zar ne...
Ovo nije tačno. Samo su balesteri probijali svaki oklop. I dugi lukovi su korišteni pre svega za ubijanje konja na veliku razdaljinu.
Mali OT, ali moram da se pohvalim:)
Evo malocas polozih za prvi kju, iliti braon pojas u Aikidu.:)
Ovo ima veze sa drevnim nacinima ratovanja, pa reko najbolje je ovde da ovo napisem.:D
Geronimo
18.12.2006, 23:42
Cestitam :)
Voleo bi i ja da treniram boks :boxing: , ali ne daju mi moji pare, kazu razbice mi glavu :(
Cuo sam da postoji neka borilacka vestina gde se bore katanama (zatupljenim naravno), jer zna neko koja je to i jer ima kod nas?
zove se kendo. na to te tek neće tvoji pustiti, biju se onim štapovima po glavi iz sve snage! ;)
Sarmatian
19.12.2006, 2:01
Nije mi jasno cemu tolika opsednutost katanom? Niti je bila najbolje, niti najubitacnije oruzje. Nije mogla da presece coveka na pola, ni glavu nije mogla da odsece. Tesko bi presekla i drvenu motku, a kamoli kost. U principu su oruzja za secenje, bila daleko, daleko manje efikasna od oruzja za bod. Jedan ubod je dovoljan da usmrti coveka, ako je i iole dobro plasiran. Krivi macevi (sablje) su se pokazali kao inferiorniji, jer njihov udar cesto nije bio smrtonosan, pogotovo ako protivnik nosi tezak oklop. Posle su nasli primenu kod konjice, zbog cinjenici da su bili krivi, bili su otporniji na udar i teze se lomili.
Jedan vrlo interesantan link, za sve ljubitelje maceva i/ili macevanja
http://www.akademija.co.yu/CudesniDueli.htm
Da izdvojim neke posebno zanimljive delove:
O superiornosti boda nad sečenjem pisao je još Rimljanin Flavije Vegecije Renat Valentijanu II. U njemu se kaze: „ Regruti su se u Rimu učili da mačem ne seku, nego bodu. Jer Rimljani ne samo da su ismevali one koji mačem seku, nego su i otkrili da ih je lako pobediti. Udarac oštricom, ma koliko bio jak, retko ubija, zato što vitalne delove tela štite kosti i oklop. Nasuprot tome, ubod, makar bio i samo dva palca dubok, po pravilu je smrtonosan. Osim toga, pri zauzimanju stava za sečenje nemoguće je ne izloziti ruke i telo protivniku; s druge strane, pri bodenju telo je zaštićeno, i protivnik biva pre uboden nego što vidi mač... "
Mačevaoci rapirom 17. veka imaju potpunu tehničku superiornost nad svojim istočnim suparnicima. Krajem 18. i početkom 19. veka je na Austrijskom dvoru u Beču održan prijateljski duel u pojedinačnim borbama između grofa Santelija, koji je predvodio gardiste bečkog dvora i glavnog samuraja iz pratnje japanskog Cara. Razlika je bila čak više desetina pogodaka (od kojih je svaki bio u grudi ili stomak – dakle smrtonosan!) na prema jedan, za Santelija. Razlozi su jednostavni: lakše je i brže najkraćim - pravolinijskim putem naneti ubod nego najdužim, lučnim naneti posekotinu. S druge strane, da bi se nanela posekotina potreban je zamah, a kad se zamahuje rukama telo se otvara za bod. U zapadnoj taktici mačevanja bod se nanosi tako da se telo pri tom ne otvara.
Dakle, iako se katana izdvaja kao najsavrseniji tip "zakrivljenog maca", u duelu sa rapirom gubi, i to 'ladno
DukeofSerbia
19.12.2006, 11:07
Енглески дуги лук:
- ефективан домет стреле је био преко 200 јарди, нека испитивања показују да је ефективан домет био до чак 220 метара
- домет стреле је био до 300 метара, али то није ефективан домет
- стреле су служиле пре свега за рањавање/убијање коња, а тиме су се противнички витезови форсирали да сјашу с коња и боре се као пешадија
- стреле са игличастим врхом (само са таквим врхом) су могле да пробију верижну кошуљу, тачније алку, док је са плочастим оклопом ишло доста теже
Napucavali smo se vec oko toga.Mada je tesko islo nekim ljudima da ukapiraju da te strele nisu za oklop...
Nije mi jasno cemu tolika opsednutost katanom? Niti je bila najbolje, niti najubitacnije oruzje. Nije mogla da presece coveka na pola, ni glavu nije mogla da odsece. Tesko bi presekla i drvenu motku, a kamoli kost. U principu su oruzja za secenje, bila daleko, daleko manje efikasna od oruzja za bod. Jedan ubod je dovoljan da usmrti coveka, ako je i iole dobro plasiran. Krivi macevi (sablje) su se pokazali kao inferiorniji, jer njihov udar cesto nije bio smrtonosan, pogotovo ako protivnik nosi tezak oklop. Posle su nasli primenu kod konjice, zbog cinjenici da su bili krivi, bili su otporniji na udar i teze se lomili.
Jedan vrlo interesantan link, za sve ljubitelje maceva i/ili macevanja
http://www.akademija.co.yu/CudesniDueli.htm
Da izdvojim neke posebno zanimljive delove:
O superiornosti boda nad sečenjem pisao je još Rimljanin Flavije Vegecije Renat Valentijanu II. U njemu se kaze: „ Regruti su se u Rimu učili da mačem ne seku, nego bodu. Jer Rimljani ne samo da su ismevali one koji mačem seku, nego su i otkrili da ih je lako pobediti. Udarac oštricom, ma koliko bio jak, retko ubija, zato što vitalne delove tela štite kosti i oklop. Nasuprot tome, ubod, makar bio i samo dva palca dubok, po pravilu je smrtonosan. Osim toga, pri zauzimanju stava za sečenje nemoguće je ne izloziti ruke i telo protivniku; s druge strane, pri bodenju telo je zaštićeno, i protivnik biva pre uboden nego što vidi mač... "
Mačevaoci rapirom 17. veka imaju potpunu tehničku superiornost nad svojim istočnim suparnicima. Krajem 18. i početkom 19. veka je na Austrijskom dvoru u Beču održan prijateljski duel u pojedinačnim borbama između grofa Santelija, koji je predvodio gardiste bečkog dvora i glavnog samuraja iz pratnje japanskog Cara. Razlika je bila čak više desetina pogodaka (od kojih je svaki bio u grudi ili stomak – dakle smrtonosan!) na prema jedan, za Santelija. Razlozi su jednostavni: lakše je i brže najkraćim - pravolinijskim putem naneti ubod nego najdužim, lučnim naneti posekotinu. S druge strane, da bi se nanela posekotina potreban je zamah, a kad se zamahuje rukama telo se otvara za bod. U zapadnoj taktici mačevanja bod se nanosi tako da se telo pri tom ne otvara.
Dakle, iako se katana izdvaja kao najsavrseniji tip "zakrivljenog maca", u duelu sa rapirom gubi, i to 'ladno
Sta ti naprica crni covece.
Katana da nije mogla nekome da odsece glavu?
Sta, ispobavao si sa onim od 1000 din. kod kineza?
Aj sad wiki u ruke pa nadji neke zdrave informacije.
A, da, i katana moze da bode, udarac se zove tzky (po naski cki)
@ Sarmatian
1. Pa sve zavisi od sposobnosti pojedinca. ko zna, možda je taj samuraj preko veze postao samuraj?:D
2. Ovdje je, koliko sam ja mogao da pročitam, veća "opsjednutost" bila samurajskim načinom života, a ne katanom.
3. Pa u tekstu jasno piše da su mačevi za bodenje najkorisniji u dvobojima (rapir), a sablje i mačevi za sječenje u bitkama (katana i druge). U svakoj bici gdje su mačevi bili u upotrebi, bezbjednije je bilo "proletjeti" pored neprijatelja sjekući ga, nego se kod svakog pojedinačno zaustavljati i praviti mini-dvoboj, zar ne?:kreza:
BTW, još jedan plus za oružja za sječenje: smatram da je u ratu višestruko korisnije jednostavno onesposobiti protivnika, nego ga ubiti. Zamisli kako bi to bilo dobro, gubici bi bili višestruko manji. Ne znam u kom je nedavnom ratu (91-95 možda?) bila zabranjena upotreba tupe municije, jer je "oštra" imala manje šanse da ubije... za ovo nisam siguran...
Sarmatian
19.12.2006, 13:59
Sta ti naprica crni covece.
Katana da nije mogla nekome da odsece glavu?
Sta, ispobavao si sa onim od 1000 din. kod kineza?
Aj sad wiki u ruke pa nadji neke zdrave informacije.
A, da, i katana moze da bode, udarac se zove tzky (po naski cki)
Ja verujem da katana izgleda toliko cool pa da je lakse poverovati nindza kornjacama nego strucnjacima koji se bavi macevima i macevanjem ceo zivot.
Wiki izbegavaj, a kada koristis, pogledaj izvore clanka ispod, jer mogu ja sada da odem na viki i napisem tekst na 10 strana kako je katana bila viljuska u stvari
Ja verujem da katana izgleda toliko cool pa da je lakse poverovati nindza kornjacama nego strucnjacima koji se bavi macevima i macevanjem ceo zivot.
Wiki izbegavaj, a kada koristis, pogledaj izvore clanka ispod, jer mogu ja sada da odem na viki i napisem tekst na 10 strana kako je katana bila viljuska u stvari
Ovi "strucnjaci" sa sajta koji si stavio, koliko vidim nisu ni videli katanu u zivotu, jer je nigde ne spominju.Osim ako nisi ti taj sveznajuci strucnjak koji opet nije video katanu u zivotu.
A u wiki nije pisao neki mamlaz vec verovatno neki strucnjak koji se bavi katanama ceo zivot. Osim toga dao sam wiki kao predlog, nisam ja ni gledao u njoj, ovo znam iz drugih izvora.
Ti verujes Vitezu Koji verovatno kada ovo buncas.:rolleyes:
Sarmatian
19.12.2006, 14:12
@ Sarmatian
1. Pa sve zavisi od sposobnosti pojedinca. ko zna, možda je taj samuraj preko veze postao samuraj?:D
2. Ovdje je, koliko sam ja mogao da pročitam, veća "opsjednutost" bila samurajskim načinom života, a ne katanom.
3. Pa u tekstu jasno piše da su mačevi za bodenje najkorisniji u dvobojima (rapir), a sablje i mačevi za sječenje u bitkama (katana i druge). U svakoj bici gdje su mačevi bili u upotrebi, bezbjednije je bilo "proletjeti" pored neprijatelja sjekući ga, nego se kod svakog pojedinačno zaustavljati i praviti mini-dvoboj, zar ne?:kreza:
BTW, još jedan plus za oružja za sječenje: smatram da je u ratu višestruko korisnije jednostavno onesposobiti protivnika, nego ga ubiti. Zamisli kako bi to bilo dobro, gubici bi bili višestruko manji. Ne znam u kom je nedavnom ratu (91-95 možda?) bila zabranjena upotreba tupe municije, jer je "oštra" imala manje šanse da ubije... za ovo nisam siguran...
1). Tacno, ali i od srece. I ja i ti imamo 0,01% sanse da pobedimo najveceg macevaoca...
2) Ok, ali iznose se netacne informacije za katanu...
3) Procitaj tekst. Dve mocne vojske koje su koristile oruzja za bod a ne za secenje su rimska i grcka/makedonska (gladijus i koplje/sarisa). Sve feudalne vojske su u najvecem broju slucajeva koristle oruzja za bod (mogla su i da seku, ali je to bila sekundarna funkcija). Dvorucni mac, jednorucni, jedno-ipo rucni...
Rapirom se bode/sece u odnosu 70:30, dok se sabljom sece/bode u odnosu 80:20. Zakrivljeni macevi su se koristili kod konjice, i u slucaju bitke konjicom su bili superiorniji. Zbog siline udara, mogli su da nanesu ozbiljnije povrede, nisu se lomili. Macevi za bod, u slucaju konjice, mogli su da ostanu zabodeni u protivniku, da se polome ili da povrede ruku onog ko ih nosi.
Naprotiv, ostra municija ima vecu probojnost u "lepse" ubija. Tup metak je po pravilu istu smrtonosan ali ima mnogo vece sanse da izazove teske rane i dobija se samo to da se zrtva duze pati i umire u vecim bolovima...
Sarmatian
19.12.2006, 14:22
Ovi "strucnjaci" sa sajta koji si stavio, koliko vidim nisu ni videli katanu u zivotu, jer je nigde ne spominju.Osim ako nisi ti taj sveznajuci strucnjak koji opet nije video katanu u zivotu.
A u wiki nije pisao neki mamlaz vec verovatno neki strucnjak koji se bavi katanama ceo zivot. Osim toga dao sam wiki kao predlog, nisam ja ni gledao u njoj, ovo znam iz drugih izvora.
Ti verujes Vitezu Koji verovatno kada ovo buncas.:rolleyes:
Katana se navodi kao najsavrseniji primerak sablje, ali oruzja za secenje su manje efikasna od oruzja za ubod. Samo razmisli, kojim pokretom seces, a kojim pokretom bodes. Kada seces, to je najduze put do protivnika. Prvo moras podici mac (a dok to radis izlozeni su ti grudi i stomak) pa onda seci. A ako bodes, dovoljno je da ispruzis ruku, koje ti za to vreme stiti grudi i stomak.
Jesi video nekad kako se sekla glava? Koliko se velika i teska oruzja koriste kada se nekom sece glava? Plus jos vrat ima oslonac. A i cesto se desavalo, da, ako nije izuzetno iskusan dzelat, ne presece iz prve. Zato sto udarac mora biti izuzetno pravilan i precizan. Zato je dzelat bilo zanimanje.
Nadji mi molim te primere u istoriji kako je katana nekom odsekla glavu... Da nije iz pop kulture... I navedi te strucne izvore, u kojima si procitao to o katani... I teska dvorucna sekira bi imala poteskoca da nekom u borbi presece glavu a ne katana...
Vidis teska dvorucna sekira je tupa ko gornja strana katane, tako da me ne cudi to.
Katana je OSTRA, najostrija sablja na svetu, tako da ne mozes da poredis tesko vitesko oruzje i nju.Jel moze ta sekira da presece dlaku na pola? Ne moze, ali katana moze. Da si citao sve poruke do sada shvatio bi da su se te teske sekire koristile za lomljenje kostiju, a ne za secenje.
Postoji stari Jaoanski obicaj da kada vodja vojske izgubi, isvrsi samoubistvo tako sto se ubode nozem u stomak. Tu bi bio i vodja druge vijske (pobednicke) da mu skrati muke odsecanjem glave katanom. Znaci, zamisli, katana moze da pdsece glavu.
A sto se tice izvora, to ne mogu da ti dam link, jedino brojeve telefona 1000 ljudi sa kojima sam pricao tokom svog (ne tako dugog) zivota pa da njih pitas.
EDit: Sad vidim dfa me pitas da li sam video kako se odseca glava. Odgovor je ne, nikad nisam bio na pogubljenju ili u drevnoj bitci. Cudno zar ne, a jesi li ti??
Sarmatian
19.12.2006, 20:06
Vidis teska dvorucna sekira je tupa ko gornja strana katane, tako da me ne cudi to.
Katana je OSTRA, najostrija sablja na svetu, tako da ne mozes da poredis tesko vitesko oruzje i nju.Jel moze ta sekira da presece dlaku na pola? Ne moze, ali katana moze. Da si citao sve poruke do sada shvatio bi da su se te teske sekire koristile za lomljenje kostiju, a ne za secenje.
Postoji stari Jaoanski obicaj da kada vodja vojske izgubi, isvrsi samoubistvo tako sto se ubode nozem u stomak. Tu bi bio i vodja druge vijske (pobednicke) da mu skrati muke odsecanjem glave katanom. Znaci, zamisli, katana moze da pdsece glavu.
A sto se tice izvora, to ne mogu da ti dam link, jedino brojeve telefona 1000 ljudi sa kojima sam pricao tokom svog (ne tako dugog) zivota pa da njih pitas.
EDit: Sad vidim dfa me pitas da li sam video kako se odseca glava. Odgovor je ne, nikad nisam bio na pogubljenju ili u drevnoj bitci. Cudno zar ne, a jesi li ti??
Sekira je tupo oruzje???
Dobro...
Posto si pricao sa ljudima, onda u redu... Kazu ljudi...
Ne moras link da das, navedi knjigu iz koje si to procitao. Jel to knjiga od nekog strucnjaka ili roman? "Kazu ljudi" i nije bas argument...
Sto se tice odsecanja glave katanom, i tu sam jako skeptican... Ako je zrtva imobilisana, ispruzenog vrata na kome nema nikakvu zastitu i jos ako ima oslonac ispod, ajde da prihvatim da je teoretski moguce. Ali u svakom drugom slucaju nema sanse.
Kada sam te pitao da li si video kako to izgleda, mislio na sliku, neku emisiju ili bar na film. Da li imas uopste ideju kako je to radjeno...
Katana je elegantno oruzje, izuzetno ostro ali i lagano. Samim tim je udar slabiji. Dugacka ostra strana znaci da je tezina ravnomerno rasporedjena na svim delovima katane, malo jaci udar je kod sredine. Velike, teske dvorucne sekiru kojima se odsecala glava su bili izuzetno ostre, imale su kratku ostricu, i napravljene su tako da im tezina bude tacno tu gde ostrica udara. Znaci da sila udara pod skoncentrisana na duzinu ostrice.
Borci katanama su koristili vise tehniku a manje snagu prilikom borbi. A snaga je potrebna da se slomi i probiju kost, misici i prsljenovi...
Posto ne verujem da imas katanu, samo zamisli sta bi se dublje zabolo u panj. Sekira ili katana? Ako imas kuci, mozes i da uporedis :D
Sekira nije toliko tupa koliko je katana ostra, to sam hteo da kazem.
Knjige o katanama nisam citao jer me nije zanimalo, dovoljno znam i ovako, a ne planiram da se bavim istorijom ratovanja. Nisam ni citao romane u kojima se pominje katana, citam pretezno naucnu fantastiku.
Nije ovde slucaj "kazu ljudi". Bavim se Aikidom, sto je ako nisi znao tehnika samuraja koji su koristili katane, vec 8-9 god. i kao sto gore rekoh juce sam polozio za prvi kju, sto ti dodje braon pojas, i za to vreme sam sreo i upoznao mnogo ljudi koji se bolje razumeju od tebe u katane.
Cak sam i pricao sa par majstora kendoa, i video sam katanu na delu.
Nije bila ljudska glava doduse, ali je bio stap bambusa koji je presecem bez imalo problema. Svi znamo koliko je bambus cvrst, od njega se pravi skela na visokim gradjevinama jer je celik mnogo tezak. Sad ne kazem da je bambus isto sto i ljudski vrat, nego samo kazem ono sto sam video.
Sto se tice odsecanja glave katanom, i tu sam jako skeptican... Ako je zrtva imobilisana, ispruzenog vrata na kome nema nikakvu zastitu i jos ako ima oslonac ispod, ajde da prihvatim da je teoretski moguce. Ali u svakom drugom slucaju nema sanse.
Evo njega opet!
Ama da li si ti normalan!?
malo jaci udar je kod sredine
Katanom se seklo vrhom da se ne bi slucajno ostrica zaglavila u kosti pri prolasku kroz coveka.
Sekira je mnogo tuplja od katane, i ma koliko bila ostra ne moze da bude bolja od nje. Ona je lomila kosti, a nije ih sekla.
Dzelati su posebna prica, oni su utrenirani da otsecaju glave specijalnim sekirama za tu svrhu, a cak je i takva sekira bila mnooogo tuplja od katane.
A da te pitam nesto, iz kojih si TI knjuiga naucio sve ovo sto znas, i ovo da katana ne moze da sece glave?
Ili je kod tebe slucaj "kazu ljudi"?
Ljudi pa i sekira(da nije tupa) i katana (da nije tupa naravno ) moze da presece glavu,e sad da li su dzelati imali posebne imali su veca povrsina seciva i dobro naostrena.A samo da napomenem da katana nije mac nego je sablja!
Ljudi pa i sekira(da nije tupa) i katana (da nije tupa naravno ) moze da presece glavu,e sad da li su dzelati imali posebne imali su veca povrsina seciva i dobro naostrena.A samo da napomenem da katana nije mac nego je sablja!
To i pokusavam da objasnim coveku, ali po njemu sve je to bilo ostro ko noz za puter.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.