PDA

Prikaži potpunu verziju : Vip Kućni Net

Aibo
24.1.2017, 17:08
Rekao bih da nema teme za ovu uslugu. Reč je o FLAT bežičnom internetu sa sledećim cenama:

Kućni Net 1 - 10/2 Mb/s - 1399 din (999 uz ugovor na 2 god)
Kućni Net 2 - 20/4 Mb/s - 1699 din (1399 uz ugovor na 2 god)
Kućni Net 3 - 40/6 Mb/s - 2199 din (1699 uz ugovor na 2 god)

Ograničenje kod svih je što se nakon potrošenih 100 GB prenosa, download spušta na 2 Mb/s dok upload ostaje isti, što je meni jako bitno bilo. Ja sam ovaj net uzeo kao rezervni za svoj brz ali nestabilan kablovski IKOM tako da mi ovo ama baš ništa ne smeta.

Uz svaki paket se dobija LTE ruter, sim kartica koju ubacite u njega. Ruter pored WiFi veze ima i LAN izlaze, kao i mesta za kačenje 2 opcione antene. Moram samo da kažem da ove ikonice napred svete prejako plavo za moj ukus, morao sam da ga okrenem ka zidu. :)

http://www.lte-anbieter.info/lte-hardware/all/wp-content/uploads/2014/11/3WebGate-3.jpg

U Vip poslovnici su mi odradili proveru pokrivenosti na mojoj lokaciji i završili sve papire za nekih 5-10 min, spakovali ruter i karticu i rekli da je odmah sve aktivno. Ja sam sada priključio kući, radi sve na prvu - Plug & Play. Ja sam uzeo ovaj najjeftiniji paket 10/2 jer mi je ovoh kao što rekoh samo rezervni net, možda za 5-6 sati mesečno. Prvi odrađeni testovi izgledaju ovako:

http://www.speedtest.net/result/5993873616.png (http://www.speedtest.net/my-result/5993873616)

http://www.pingtest.net/result/158291896.png (http://www.pingtest.net)

Zašto su brzine višestruko veće nego što treba da budu ne znam, nije mi rečeno da imam bilo kakav promo period. Pogotovo je čudno što je upload veći od onog u najskupljem paketu. :opanachke Za sada ga malo iz radoznalosti držim kao glavni net, želim da vidim kakva je stabilnost u realnoj upotrebi. Sve u svemu, meni je ovo kao drugi rezervni net delovalo kao sasvim fina ponuda za tih 999 din.

Da li još neko koristi ovo i kakvi su utisci?

water wizard
24.1.2017, 17:26
odlična stvar kad treba da rešiš na brzinu internet na primer za studente

MARE GSX R
24.1.2017, 17:40
Aibo ovo su prvo cene da kazem prepaid, a ove u zagradi uz ugovor ili ja nisam nesto dobro razumeo..? :D

Послато са LG-P760 уз помоћ Тапатока

Aibo
24.1.2017, 17:47
Obe cene su postpid. Plaća se do 20-og idućeg meseca.Prva cena je bez ikakvog ugovora i obaveze, koristiš mesec, dva, tri... ili koliko ti treba. Druge cene su uz ugovor na 24 meseca.

MARE GSX R
24.1.2017, 17:50
Aha hvala to me je zanimalo, ja sam mislio da je vise neka prepaid opcija tipa koristim 3 meseca pa mi 4tog ne treba pa mi zatreba npr 6tog meseca, ali opet i ovako je dosta povoljni od telenorovog neta, koji je do sada bio najpovoljniji.....

C64freak
26.1.2017, 18:51
Vala videcu I ja da predjem na vip za backup net jeftinije je od telenora,samo sto cu uzeti samo data karticu jel imam mifi tako da mi njihov ruter netreba

Sent from my Acer Iconia One 7 B1-780 using Tapatalk

ColdBoot
27.1.2017, 0:01
Važniji je kvalitet linka ka inostranstvu od brzine ka serveru s druge strane ulice. Molim te okači i rezultate sa testmy.net(Multiple Servers) da vidimo brzinu.

Aibo
27.1.2017, 17:06
Primetio sam da ovaj net ponekad ima mikro prekide, znači ponekad zabode i ne učita sajt kao da nema neta ali se nestanak neta ne regisruje od windowsa i sve odmah proradi na prvi refresh iduće sekunde. To mi se desilo 3 puta za jedno veče i nije neki problem ali eto da javim. Znači radi fino ali ne baš jednako stabilno kao kalbovski i ADSL.

@ColdBoot

Evo čekirao sam sve one servere ponuđene u Multithread i dobio sledeće rezulatate (pošto kod njih ne vidim nigde opciju za share a mrzi me da grebujem ekran evo copy/paste):

Vip Kućni Net 1 (nominalno 10/2 Mbps):

Download - Minimum :: 5.63 Mbps | Middle :: 11.29 Mbps | Maximum :: 12.07 Mbps

Upload :: 5.7 Mbps (ovde nema min, middle, max iz nekog razloga, samo jedna vrednist)

Mnogo skromniji rezultati od Speedtest merenja, ali i dalje prebaca deklarisane brzine, pogotovo upload. Moj lični i najrealniji test je da pustim nekoliko download-ova paralelno, Google Drive, Mega, torrenti i vidim koliko mi net drži u kontinuitetu... i zaista se slaže sa ovim rezultatima, čak ih malo i prebaca, oko 12-14 Mbps svlačim i oko 7-9 Mbps seed-ujem. I vidi se da je to realni maksimum veze jer uz takvo opterećenje surf u browseru postane vrlo usporen.

Čisto za poređenje sam isprobao na ovom sajtu i Ikom Flat 3 Extra (nominalno 50/2 Mbps). Zanimljivo je da je potpuno isti multithread test kao za Vip ali ovde i za download samo jedna vrednost, nema min, middle, max:

Download :: 16.6 Mbps

Upload :: 1.9 Mbps

Ispade 3x sporiji download i koliko god puta da ga ponavljam na ikomu meri ~16 Mbps... E sad moram da kažem da u ovom slučaju to prosto nije realna slika jer meni download sa Google Drive i Mega servera, sa ruskih, poljskih i sl. torrenta... bez problema ide 30-50 Mbps... ako kombinujem više download-ova odjednom, sabrano vučem deklarisanih 50 Mbps kontinualno, isprobano mnogo puta do sada. U mom prosečnom danu često vučem kombinovano torente limitirane sve skupa na 40Mbps i paralelno komforno surfujem netom, koristim Skype, gledam YT 1080/60 sa onih 10 što mi ostane. Znači gledano sa moje strane sav protok je uvek tu i meni dostupan.

Znači ako je Speedtest previše idealistički i koristi naj rezulatate, ovaj sajt je previše pesimistički i nije realan pokazatelj brzine veze sa tvoje strane već miks nekih scenaria među kojima su verovatno i neki najgori mogući sa ko zna kakvim serverima iz ko zna kakvih vuko*****. Dakle za Vip je Testmy.net pokazao dosta realnju sliku, dok je za Ikom dosta realniju prikazao Speedtest.net.

ColdBoot
27.1.2017, 19:00
Ok, hvala puno.:) Kad je prošao i Multipe Servers test sa pola brzine, onda valja. Jedino sad ti prekidi me malo brinu (nameravam da bar probam paket pošto me adsl definitivno loše služi u poslednje vreme), toga je bilo prilično sa Telenorom a nezgodno kad nađe da pukne baš kad se apdejtuje OS. Možda nešto s tim u vezi može da popravi dodatna antena.

Edit:

http://testmy.net/1r0wbd4uX.png (http://testmy.net/db/1r0wbd4uX)

sad mi je pribilžno ista brzina(ista nominalna download brzina) ali vrlo često ne pređe 1Mb/s. Još da izmerim koliko u stvari trošim i kako da mi tih 100GB bude dovoljno.

Aibo
27.1.2017, 19:38
Ti mikro prekidi su stvarno na trenutak, 1-3 sekunde koliko mi se čini i npr. ne stigne ni Windows/Skype/Viber da prijavi gubitak neta, ali su prisutni. Nisam imao Skype video pozive još sa ovim netom, pitam se da li bi pukla veza u tim trenucima ili bi se održala uz neki mini štuc.

Moguće je da bi antene popravile stvar, ruter ima mesta za kačenje 2 antene pozadi. Ovako trenutno u podešavanjima pokazuje 4 od 5 crta za LTE signalu, tačnije signal se kod mene kreće od -99 do 101 dBm. Ja lično antene neću kupovati i pojačavati prijem jer mi i ovako sasvim lepo vrši posao. Treba samo da pokrije par sati mesečno kada kablovski net ima varijacije u signalu i ume da izleti ili se svede na neupotrebljiv nivo na nekih 10-40 min, što meni ume da napravi problem ako baš tada radim i potencijalno veće gubitke od pretplate na drugi net. Ali dok radi, kablovski kod mene radi bolje, brzine su uvek konstantne, bez tih sitnih štuceva, ping vrlo nizak...

I da, sve je testirano putem LAN kabla jer sam se više puta uverio da WiFi ume da throttle-uje vezu iz samo njemu znanih razloga, čak i kada je pun signal, u istoj sobi, na 2 metra od rutera.

bachi
27.1.2017, 22:23
A zašto pilićari ne daju te antere uz modeme?

ColdBoot
28.1.2017, 0:10
^Za antenu bi još i lako (oko 1000 din) nego što ne daju još neki GB kad već može da se koristi samo s jedne lokacije, pošto, ne sviđa mi se ovo:

https://s30.postimg.org/yswgq3m1d/Screenshot_2017_01_27_22_58_03.png

Pola GB sa vrlo malo surfa i streamom jedne utakmice od 18h do sad. Vikendom, znači, ode bar 10GB po danu, opušteno. :(

C64freak
28.1.2017, 6:53
@Aibo

Jesi promenio DNS sa auto na google?
Meni su ti prekidi bili na svakih 10-15min na radijus vektoru dok nisam promenio to

Dekip
28.1.2017, 16:35
Otvoriste temu baš kad sam se zainteresovao za VIP net. Lepo! ;)

Kakav li je ping?
Ti mikro prekidi... DA li oni utiču na ping?
Da li taj njihov ruter ima mogućnost da se preko LAN-a poveže sa ... ozbiljnim ruterom?

Imam MTS ADSL sa čak 3,5Mbps. Menjao bih ga samo tako. Dakle, ne tražim pomoćni, već net koji će da zadovolji potrebe dokonog čoveka srednjih godina. :p
Ping mi je bitan zbog online gejminga, a da pritom ne idem po kući i gledam ko od ukućana (žena, deca) ne jaše po youtube.

PS.
Trebalo bi da mi drugar koji radi u VIP donese ruter na sat-dva da probam, ali koliko možeš videti tako...

PS 2.
Kako to da je ograničeno na 100GB? Na web stranici piše da je neograničeno.

https://www.vipmobile.rs/privatni/internet/kucninet

------------------------------------------------
A piše na dnu stranice, sitnim slovima. A kako bi drugačije.

bachi
28.1.2017, 16:49
Jako bitna stvar. Koju si IP adresu dobio? Javnu ili privatnu?

Bryan Fury
28.1.2017, 18:51
Imam MTS ADSL sa čak 3,5Mbps. Menjao bih ga samo tako. Dakle, ne tražim pomoćni, već net koji će da zadovolji potrebe dokonog čoveka srednjih godina. :p
Ping mi je bitan zbog online gejminga, a da pritom ne idem po kući i gledam ko od ukućana (žena, deca) ne jaše po youtube.

Meni je ping 30-40 ms do Google-a i sličnih, tamo gde je na adsl-u 7-8 ms. Doduše Telekomov LTE, ali čisto sumnjam da je išta bolji i VIP, na prvoj slici je 30 ms do servera u Nišu ako dobro vidim.

ColdBoot
28.1.2017, 19:26

Nije ti ovo rešenje, čak i da je ping dobar, zbog toga što bi žena-deca brzo stucali tih 100GB na yt a onda bi imao još goru situaciju od ove sad sa ADSL-om.

bachi
28.1.2017, 21:21
Ma ovo uzima samo ko mora ili kao backup link.

Dekip
28.1.2017, 21:59
Kasno videh 100GB limit

Aibo
28.1.2017, 23:36
@Aibo

Jesi promenio DNS sa auto na google?
Meni su ti prekidi bili na svakih 10-15min na radijus vektoru dok nisam promenio to

Evo sada sam prebacio na Google DNS servere. Po testovima sve isto, iste brzine, ping ~30 ms... videćemo da li će biti prekida, treba mi vremena da uočim.

Inače sam sličnog mišljenja kao Bachi, da je ovo dobro za onog ko nema nikakvu standardniju opciju i kao backup gde limit u GB ne igra posebnu ulogu. Meni je za backup ispao baš odlična ponuda, jer su osnovni ADSL/kablobksi paketi, 50-60% skuplji... ustvari ~70% ako želim jednak upload, a potrebno mi je tih 2 Mbps. Ali za igrače, torente, YT, Netflix... i nije baš nešto.

C64freak
29.1.2017, 0:53
Da I meni su ping,dl,up isti samo vise ne prekida ich, ranije je prekidao na 15-20min bude off mozda minut sto je ok za obicnog korisnika ali zbog toga nisam mogao da strimujem muziku uopste na cable net_u zbog toga sam i koristio hotspot kasnije mifi

Cisto radi testa sinoc pre seta vratim na auto DNS i eto ga problem lol al dobro bitno da je resen xD
Zanimljiva stvar je da drugi provajderi Telekom, Orion,SBB,Telenor nemaju taj problem ich samo radijus

Zivo me zanima dal ce ti Google DNS resiti to,javi plox :)

bachi
29.1.2017, 9:46
Aibo, da li si dobio javnu ip adresu?

Aibo
29.1.2017, 18:30
Izvini, ne razumem baš najbolje pitanje. Možda nisam baš svež sa terminologijom ali pod javna/privatna IP adresa razlikujem javnu adresu (WAN IP) tj. ona izlazna pod kojom internet vidi moj modem/ruter i privatne adrese koje ruter dodeljuje uređajima unutar kuće. Na šta tačno misliš pod tim da li sam dobio javnu adresu? Čuo sam u par navrata priče o nekim deljenim IP adresama, gde se više korisnika grupiše pod jednu izlaznu IP adresu, pa je praktično deliš sa komšijama i sl. pa navodno ljudi imaju razne probleme sa tim, ali nisam se udubljivao u tematiku niti znam kako to da proverim. Mrzi me trenutno da guglam oko toga, pa ako imaš kratak know how...

@C64freak

Evo ga opet prekida i sa Google DNS serverima. A sada mi je jasno i zašto. Kada sam to prvi put registrovao signal mi je bio ~ -101 dBm, juče je bio oko -97 dBm i nije prekidao, danas je opet oslabio na -101~102 dBm i opet ima poneki štuc, makar jednom u sat vremena npr. To je i logično jer su dBm logaritamska veličina pa je -102 višestruko slabiji signal od -97 dBm.

U principu potpuno ista stvar kao sa mobilnim telefonima, koliko je jak signal toliko je stabilan net.

bachi
29.1.2017, 19:16
Koja ti je WAN ip adresa, ne mora cela, samo xxx.yyy me zanima.

water wizard
29.1.2017, 19:38
sigurno ima isti ip kao i mobilni samo je paket drugačiji

SlobaL
29.1.2017, 20:13
Mene nešto interesuju uslovi. Piše da je Kućni net vezan za adresu, a ko hoće na dve adrese da ga koristi, mora da uzme dva ugovora. Nije mi jasno kako te mogu ograničiti na određenu adresu ako koristiš mobilnu mrežu? I kakav je onda smisao Vip Online paketa koji su u odnosu na Kućni net daleko nepovoljniji i po količini podataka i ceni?

water wizard
29.1.2017, 20:16
možda te vežu za jednu baznu stanicu

SlobaL
29.1.2017, 20:19
Malo blesavo, pogotovo ako signal može da skače sa jedne stanice na drugu.

Aibo
29.1.2017, 22:22
Koja ti je WAN ip adresa, ne mora cela, samo xxx.yyy me zanima.

Sam ruter tvrdi da je WAN IP: 10.82.xxx.xx
Dok IP check sa svih sajtova vidi: 77.243.xx.x

Šta ti ovo kaže?

bachi
29.1.2017, 22:23
Da je adresa iz privatnog opsega, tako da ne možeš ništa da hostuješ kod sebe, niti radi portforward.

Klasika za mobilni Internet, ali sam se ponadao da će u slučaju "kućnog neta" biti drugačije.

Hvala na odgovoru.

deNSki
30.1.2017, 0:28
Mene nešto interesuju uslovi. Piše da je Kućni net vezan za adresu, a ko hoće na dve adrese da ga koristi, mora da uzme dva ugovora. Nije mi jasno kako te mogu ograničiti na određenu adresu ako koristiš mobilnu mrežu? I kakav je onda smisao Vip Online paketa koji su u odnosu na Kućni net daleko nepovoljniji i po količini podataka i ceni?

:dedica:

Ugovor je vezan za adresu gde ti garantuju da ima LTE signala i gde šalju račun. Šetam ga na par adresa ( selo - grad ) već pet meseci i nikakvih problema nema osim veće brzine u gradu i manje na selu. Kakva more dva Ugovora. Ruter koristiš bez lokacijskog ograničenja a još je i otključan ( ZTE MF283+ ) tako da možeš ubacivati sim od telenora, mts...

MARE GSX R
30.1.2017, 12:15
E to je i mene zanimalo, ako nema 4g tu gde jesi da li onda ide na prvi dostupan signal 3.5g 3g itd...? Ok znam da posle brzine budu manje, ali i to je bolje nego da bude ogranicen samo na 4g....

deNSki
30.1.2017, 12:30
E to je i mene zanimalo, ako nema 4g tu gde jesi da li onda ide na prvi dostupan signal 3.5g 3g itd...? Ok znam da posle brzine budu manje, ali i to je bolje nego da bude ogranicen samo na 4g....

Pre nego što sam potpusao Ugovor, uzeo sam test uređaj da vidim da li je njihov net upotrebljiv kod mene. Neki kažu da sada ne daju test uređaj, ali tu su opet mobilni telefoni za proveru. Onda su proverili da li ima dostupan 4g signal po njihovoj mapi na lokaciji. Kada sam dobio ruter automatski se konektovao na LTE only, mada možeš da biraš u podešavanjima i 3g konekciju (automatski ili ručni izbor mreže). Brzinu, kako kažu, posle ispucanih 100gb obaraju na 2 Mb/s do kraja obračunskog perioda. S obzirom da sam pre ovoga imao kljakavi adsl - me happy. Imam "kućni net" 2 paket 20/4 ali u praksi je:

deNSki
30.1.2017, 13:03
Kućni Net 2 - paket 20/4, torrent, možda nekoga zanima :

bachi
30.1.2017, 14:02
Bezveze je samo što je ograničenje od 100GB za punu brzinu isto za sve brzine, to je trebalo biti malo drugačije biti rešeno, jer 100GB za porodicu je malo na mesečnom nivou.

deNSki
30.1.2017, 15:04
Bezveze je samo što je ograničenje od 100GB za punu brzinu isto za sve brzine, to je trebalo biti malo drugačije biti rešeno, jer 100GB za porodicu je malo na mesečnom nivou.

Baš tako, bar da je po paketima ograničenje od paketa net 1 na ajd sad 100gb, net 2 300gb, net 3 500gb ali tako je kako je. 100gb za porodicu jeste malo, kod mene se ne ispuca svih 100gb jer koristim i telenor 50gb. Kad bi svi u kući junački prionuli na internet otišlo bi i 1tb a kamoli ovo. Možda se isprave u dogledno vreme ali mi se čini da je to utopija...

C64freak
30.1.2017, 22:27
Ma kad pricamo o kucnom netu sve osim flat_a je cist lopovluk i nista vise, mozes misliti 100gb? pa ja bre za noc samo potrosim 5gb bez download_a a gde su ostali ukucani a gde je download.

Sto kaze Aibo za backup net je vrhunski i to je to :)

Inache VIP jeste da imaju bolji kvalitet usluga od MTS_a al su zato i vece lopine, pre neki dan sam bash imao situaciju u poslovnici kad djubrad nisu htela da mi zamene karticu (data sim) dok nisam poceo da urlam i pretim

doctor
31.1.2017, 16:50
Lopuže jedne, na web stranici za ovaj net svuda šljašti "neograničeno, neogranično" a na dnu strane sitnim slovima napisano da je puna brzina do 100GB a posle 2 Mbit/s. Zamalo da se zaletim ali se onda setih da sam video ovu temu.
Da je ovo pravi flat net ponuda bi bilo apsolutno nenadmašiva ali ovako... Nyet. Ja dnevno spucam 10-20GB u proseku samo radeći ono što moram i koristeći YT za muziku. Kad bih uračunao i downloade i torrente...

MARE GSX R
31.1.2017, 18:47
Kao i svi drugi, tipa telenor daje 50g za 1800 din, a ovde imas duplo vise za malo manje para, a i nista nisu slagali, net jeste neogranicen, ali da se ne lazemo ja bi platio i preko 2hiljade za neki flat paket na ovu foru, jer bi bila odlicna opcija za ona mesta gde nema adsl-a...

doctor
1.2.2017, 6:02
Pa upravo to, mogli su da idu na ~1500 dinara uz pravu flat ponudu i budu konkurentni osnovnom Telekomovom ADSL-u 10/1Mbit a da za razliku od njih imaju minimalni setup time i rade i tamo gde nema telefonskih/kablovskih linija.

deNSki
1.2.2017, 10:45
Ma da, kao backup net je odličan, mada ga ja koristim kao primarni uz telenor jer sam daleko od centrale. Adsl dok sam ga koristio, bio je teška katastrofa i pravi mazohizam. Wifi je bio "flat" i ok čak i po 2x većoj ceni od adsl-a do trenutka kada me nazvao pilićar i upozorio kako puno opterećujem link (surf, igre i poneki download) tako da su i wifi i adsl otišli u istoriju.
Za mene je ovo ok. Jeste, trebali su napomenuti da je neograničen od jednog do drugog obračunskog perioda i da ne prekidaju korišćenje kao telenor posle spucanih Gb kada moraš doplatiti krvavo za svakih 10 Gb do kraja meseca, nego obaraju brzinu na 2 MB/s posle sažvakanih 100 Gb, što je relativno upotrebljivo za surf, skype, i lightweight youtube ali samo ako nisu svi članovi porodice konektovani.
Zamisli situaciju da je flat po punoj brzini pa se na jednu baznu nakači više korisnika koji bekapuju internet od kojih neki imaju slabiji signal od -120 dBm. :paranoia:

http://blog.industrialnetworking.com/2014/04/making-sense-of-signal-strengthsignal.html

bachi
1.2.2017, 11:00
Sa kojom mrežom da izdrže to?

Ne možete od mobilnog operatora očekivati istinski flat, ali se može očekivati veći mesečni protok, jer je 100GB malo.

I naravno, da je ovo pravna država, udarili bi ih žestoko po džepu zbog lažnog oglašavanja i nazivanja flat paketima nešto što nije flat u pravom smislu te reči.

Bryan Fury
1.2.2017, 11:18
Možda i bude više uskoro, nije tako davno kada su najveći paketi bili tipa 5-10 GB.

water wizard
1.2.2017, 11:28
napreduje tehnologija, u teoriji bi trebalo da je bežično jeftinije nego kad razvlačiš žice po celom gradu, malo da poprave 4g pokrivenost i kad to budu ostvarili posle samo da kupe više net za prodaju. Sve su to velike firme koje su vrlo inertne što više para za što manje posla i ulaganja :o
A ovo sitna slova pokazuje da su neozbiljna firma koja ne želi da obavesti kupca o proizvodu koji prodaje, previše agresivan marketing

deNSki
1.2.2017, 11:33
Možda i bude više uskoro, nije tako davno kada su najveći paketi bili tipa 5-10 GB.

Trebalo bi. Telenor već nudi 150 Gb uz obnovu Ugovora, što opet nije ništa zbog rampe na potrošenih Gb. Mislim da vip još uvek opipava puls svoje "kućne" mreže i njene mogućnosti. Samo da ne bude kao i u većini stvari u ovoj državi - Ma šta će vam više, budite zadovoljni i sa ovim što imate... :opanachke

deNSki
1.2.2017, 14:06
Paket vip online 12 postpaid, internet torrent port otvoren. Na "kućnom netu" ne može da se otvori ni otvaračem za konzerve. Em 100Gb + 2Mb/s kad se spuca količina Gb, em si u bunkeru :D

Bryan Fury
1.2.2017, 15:17
Meni lično više smeta prilično visok ping. Jes' da nisam igrač, ali primeti se dok si na netu.

Aibo
1.2.2017, 17:13
Mani je ping duplo gori nego na Ikom kablovskom (30 vs 15 ms na Pingtest i duplo manje za oba na Speedtest) ali iskreno ne primećujem razliku pri surfu, jednako se ponašaju otprilike.

@deNSki

Čemu služi to otvaranje porta na torrent klijentu, tj. šta ne možeš da radiš ako je zatvoren? Ja probao torrent na Vip Kućni 1 i radi sasvim lepo, download ~13 Mbps, upload ~ 7 Mbps... Skinuo sam jedan ceo film i par epizoda serije čisto probe radi.

deNSki
1.2.2017, 18:35
@deNSki Čemu služi to otvaranje porta na torrent klijentu, tj. šta ne možeš da radiš ako je zatvoren? Ja probao torrent na Vip Kućni 1 i radi sasvim lepo, download ~13 Mbps, upload ~ 7 Mbps... Skinuo sam jedan ceo film i par epizoda serije čisto probe radi.

Rade torenti odlično, ovo sam probao sa sim karticom od online 12 postpaid paketa, čisto da vidim da li ima razlike između paketa na istom ruteru za kućni net. Kad ono, utorrent otvoren port iza NAT-a. Neće da bude. Uvek je utorrent brljavio sa portovima. Ono što je čudno je drastično manji upload u odnosu na kućni net, mereno više puta na raznim test sajtovima. Kao da signal dolazi sa udaljene BS.
Kućni net 2, ping u igri (COD) je zavisno od lokacije servera od 40 - 80, ali nema štucanja, klinci igraju dotu i lol bez problema. Možda je ovo moje subjektivno mišljenje ali net je upotrebljiv za igranje.

C64freak
2.2.2017, 10:05
Hah ajde ovi VIP mucenici barem daju 100gb, al pazite vi ovaj bezobrazluk :kreza:
https://i.gyazo.com/4cd9ab281fa908a74f32968c3ad90f3c.png
Neograniceno 10GB :D koji kostaju vise nego pravi flat na kablovskoj 50/4mb LOL :boodala:

bachi
2.2.2017, 13:03
To je tek teška bruka i sramota.

hacker_aca
3.2.2017, 23:12
Ako sam dobro shvatio ovo je internet za mobilne telefone... Nisam ekspert za cene u Srbiji ali ovde u CG bi se ovo smatralo veoma povoljnim.

Ne možete baš da poredite mobilni internet sa ADSL-om/kablovskim/čime-god...

Bryan Fury
4.2.2017, 1:03
Ako sam dobro shvatio ovo je internet za mobilne telefone... Nisam ekspert za cene u Srbiji ali ovde u CG bi se ovo smatralo veoma povoljnim.

Otprilike. :) Koliko znam, niko u Srbiji ne nudi pravi flat na mobilnom, čisto sumnjam da i u EU/SAD ima puno takvih ponuda.

C64freak
4.2.2017, 1:39

Ne ne ovo su ti iskljucivo paketi za data kartice ,znaci kucni ruteri ili MiFi,paketi za mobilne su mnogo manji i skuplji

deNSki
4.2.2017, 10:51

O da, još kako može da se takmiči sa adsl-om. Posle buđavog telekom adsl paketa 20/1, u realnosti max. 12/0.5 (bez iptv) i još buđavijeg wifi 10/2 ovo je preporod. Ko se nije valjao u blatu "ultra brzih internet paketa" i pretrpeo duševne patnje kod wifi pilićara, neće znati da ceni blagodeti LTE interneta bez obzira kod kog mobilnog provajdera se nalazio. Ja sam zadovoljan sa ovih 20/4 u stvarnosti sa mnogo većim brzinama (samo da potraju) po sadašnjoj ceni od 1400 din. pa sve i sa neograničenim "ograničenjem" od 100 Gb. Nemamo svi (čitaj - većina) korisnici interneta mogućnosti za kablovski, ili ne daj nam bože optičke internet veze ovde u Srbiji. Ovo je za sada max. što mi paćenici možemo dobiti na lokacijama "bogu iza nogu". Zbog toga ja sam potpuno zadovoljan i nadam se da za nekih ~20 god. doživimo i uvođenje 5G neta ili bar kakvog coax/optičkog povezivanja sa svetom.

P.S. drugi sshot je malo realniji od prvog LOL...

bachi
4.2.2017, 12:50

U pravu si, evo: https://www.mts.rs/privatni/internet/mobilni-internet/postpejd-mobilni-net

https://usnimi.me/slike/2017/02/04/slepci1.png

https://usnimi.me/slike/2017/02/04/slepci2.png

Dakle, ovo za brzine 64/32Kb (da, da, KILOBITA PO SEKUNDI, dakle - Dial-Up!!!) je smešno uopšte komentarisati.

deNSki
4.2.2017, 13:23
U pravu si, evo:
Dakle, ovo za brzine 64/32Kb (da, da, KILOBITA PO SEKUNDI, dakle - Dial-Up!!!) je smešno uopšte komentarisati.

Da, ruka bi im se osušila i džep izgoreo ako bi pustili kao kod vipa 2 Mb/s posle spucanih 100 Gb

:D

water wizard
4.2.2017, 18:54
haha imao sam prilike da probam nešto slično moderne web stranice otvara 2 sata..

C64freak
5.2.2017, 18:24
To ti je kod mene normalno kad koristim mts xD
Sva sreca pa su Telenor i VIP povoljni

ColdBoot
7.2.2017, 20:23
Ne sećam se dal je ovo i pre u dnu pisalo ili su u međuvremenu dodali:

...Kućni Net tarife mogu da se aktiviraju samo uz ugovornu obavezu od 24 meseca....

što znači ništa od uzimanja na test bez ugovora... Džaba im bilo.

MARE GSX R
7.2.2017, 20:43
Pa cini mi se da nije pre pisalo, zato su i stavljali dve cene jedna na ugovornu obavezu a druga bez obaveze, barem je tako bilo u pocetku.... barem mi je tako Aibo objasnio... :D

Aibo
7.2.2017, 20:53
Kada sam postavio temu je moglo sa ili bez ugovora, samo su cene veće bez. Ako su promenili to su nakon otvaranja teme uradili.

MARE GSX R
7.2.2017, 21:18
Pa na to sam i mislio, cisto da ne dodje do zabune, nisam rekao da si sirio neke dezinformacije ili nesto slicno, nego da je tako bilo u startu, a ja cu svratiti ovih dana da vidim sta ima i koji su uslovi.....

MARE GSX R
8.2.2017, 17:21
Nema opcija bez ugovorne obaveze, mora na dve godine, svracao danas u vip poslovnicu....

Tuvok
7.3.2017, 17:05
Hej ekipo!

Postoji li default password za WiFi?

Moj prijatelj je uzeo, ali "mu traži" šifru. Ako postoji, voleo bih da mu javim telefonom, da ne moram lično da idem da rešavam... :D

Hvala unapred!

C64freak
8.3.2017, 2:52
Na svakom ruteru imash taj default ,nek pogleda etiketu na uredjaju il u slucajevima tipa MiFi onda je sa unutrasnje strane poklopca za bateriju

Spawn BG
8.3.2017, 16:38
Hej ekipo!

Postoji li default password za WiFi?

Moj prijatelj je uzeo, ali "mu traži" šifru. Ako postoji, voleo bih da mu javim telefonom, da ne moram lično da idem da rešavam... :D

Hvala unapred!
Obično je serial number default šifra.

Tuvok
8.3.2017, 18:40
Raspitao sam se, mozda nekom zatreba: fabricki podesena sifra za WiFi je napisana na nalepnici na dnu rutera (dnu postolja).

Hvala svima na odgovorima! pozz!

peex
12.3.2017, 4:09
Zdravo!
Kakva su vasa iskustva sa vip kucnim netom, kako se pokazao za ova dva meseca? Razmisljam da uzmem ali nemaju na 12 meseci ugovor...:eek:

Aibo
14.3.2017, 12:55
Kod mene se nije pokazao baš nešto ovih par meseci. Tj. kad radi radi lepo i brzo, ali hoće često da štuca i pravi neke mini prekide. Znači ja to primetim svaki put kada mi nestane Ikom pa ovaj uskoči kao rezerva. Znači koristim ga oko sat vremena nedeljno recimo i za to kratko vreme on obično ima makar 1 mini prekid a često i par komada.

Eni
1.4.2017, 17:28
Moj adsl ima bubice i svakih nekoliko meseci poludi skroz, krene da se prekida na svaka 2 minuta, da ne može da se poveže satima... Dolazili su 2x iz telekoma, prvi put su čistili neke spojeve na tavanu pa je sve proradilo, drugi put su došla neka dva nezainteresovana lika i rekla da moram da promenim kabel u kući a da to nije njihov posao (imao sam neki od isprepletenih tankih žica). Oni odu, dva dana kasnije sve proradi i skoči sa 500/5000 na 1/20 bez frke. Ja posle par meseci promenio kabel zaista, sve radilo bez problema do neki dan... evo opet više nemam net nego što imam. Danas nekako raducka i krenem da gledam alternative (a muka mi je od mts i njihove "uzmi mobilni i fiskni itd; kablovske su još gore sa obavezom da se plaća TV) koje nude "čist net" bez dodatnih gluposti... Naletim na ovo... Zainteresujem se... ma i tih 100gb ne bi bilo kraj sveta ako nastavi dalje da radi 2 mbs download, to je dosta za audio calls i surfovanje... ali to što kažete da se signal gubi i prekida mi je crvena linija za nešto što bi bio glavni net, jer mi treba pouzdana konekcija pogotovo za upload (multiplayer sam realno batalio, uglavnom mi treba nešto da ostanem u kontaktu i da mogu da uploadujem projekte na kojima radim).

Da bar može "pomalo" pa da probam kako bi radilo pre nego što otkažem adsl i sve drugo... ali ovako... previše rizično. :(

water wizard
1.4.2017, 18:01
ja koristim internet sa mobilnog odeš u settings pa imaš usb tethering kad povežeš mobilni na komp preko kabla, kad mi pukne internet, skupo je pa ga ne koristim previše samo za browsing i slušanje muzike sa radija, ovako ako pustim video ode sve za čas, doduše i nemam puno 200mb prenesi i surfuj ali može da ti bude rezervna alternativa kad trebaš da uradiš nešto a nema interneta

C64freak
1.4.2017, 20:49
@Eni

Vip daje 30 dana gratis call\sms\net mogao bi da uzmes karticu i vidis kako radi kod tebe,ubacis sim karticu u mob i pustis hotspot il sto wizard kaze usb tethering a mogao bi da vidis dal u to spada i usb modem ako da onda ti je jos laganija varijanta
https://www.vipmobile.rs/privatni/ponuda/dodji_i_probaj

deNSki
2.4.2017, 10:01
@Eni

Vip daje 30 dana gratis call\sms\net mogao bi da uzmes karticu i vidis kako radi kod tebe,ubacis sim karticu u mob i pustis hotspot il sto wizard kaze usb tethering a mogao bi da vidis dal u to spada i usb modem ako da onda ti je jos laganija varijanta
https://www.vipmobile.rs/privatni/ponuda/dodji_i_probaj

:icon_scra ... Zar ne daju više test modem, na probu 24h "kućnog neta" ?

Eni
3.4.2017, 13:52
Bio ja da se raspitam/uzmem kao bekap link, kaže neka simpatična teta (4 ih sedi tamo a nema ni jedne mušterije, pa posle narod kuka ne valja kod privatnika haha) da nemaju rutera na stanju pa će me zvati... Toliko o tome. Bar mi je "lokacija pokrivena" što je očekivano jer sam u centru grada na jedno 80m od antene.

C64freak
3.4.2017, 17:02
@deNSki

Moguce da daju za 24h dok za ceo mesec sumljam, mada bilo bi fer kad bi da vali barem usb modeme za probu

deNSki
3.4.2017, 20:17
@deNSki

Moguce da daju za 24h dok za ceo mesec sumljam, mada bilo bi fer kad bi da vali barem usb modeme za probu

:to_care: Gde bre za ceo mesec, pa samo ja bih angažovao ceo komšiluk pa i bližu i dalju rodbinu da uzmem svaki mesec po ruter "na probu"...

Kada sam se odlučio da uzmem taj net, pored klasičnog bla bla truć od strane simpatičnog devojčurka s one strane pulta, sam zahtevao i test modem kako bih testirao dostupnost LTE signala. Dobio sam na 24h alcatel usb modem, zlopatio baznu na 1000 načina uz heavy download, online gledanje filmova i serija, video da to valja i pazario. Doduše to je bilo pre X meseci. Možda su sad i to ukinuli, možda nisu. Svakako treba lično otići u poslovnicu i videti...

C64freak
3.4.2017, 20:42
Pa ne, kapiram da bi bilo fer da daju usb modeme jer to niko vise ne uzima zbog pojave MiFi_a koji je bolji u svakom pogledu,mada kazem sumljam da daju ista osim sim kartice ipak je ovo Srbija D:

Eni
3.4.2017, 23:04
testirao dostupnost LTE signala

Izričito mi je naglašeno da oni vrše proveru pokrivenosti čim sam rekao da me zanima VIP Home, a onda nešto kasnije je unela moju adresu u računar i dobila mapu pokrivenosti koja kaže da mogu da uzmem i paket 3 ako želim jer imam sjajan signal.

Opet, ništa nisam uradio jer "nemaju rutera". Sumnjam da je baš tolika navala al' ajd.

C64freak
4.4.2017, 0:45
Nemoj rizikovati bolje uzmi test karticu pa sam vidi dal je to tako, recimo primera radi na telekomovoj mapi pokrivenosti kod mene je full LTE dok u realnosti imam iskljucivo 2g i tek tek ponekad bednu 1crtu 3g signala LTE nemam uopste

Pele10
19.7.2017, 0:51
Kako se pokazao ovaj Vip net? Jel bolji od MTS-ovog?

Koristim mtsov 10gb za 1500din. Voli da puca i gubi konekciju na mobu ili na kompu sve jedno. Imam pun signal na mob ili komp, a pise da nisam konektovan. Ruter mi je u sobi gde se nalazim, nije negde dalje, pa da ima slab signal.

C64freak
19.7.2017, 17:54
Sve je bolje od mts_a, koristio sam vip preko hotspot_a kao backup i nisam imao problema a mislim da bi preko tog modema samo jos bolje bilo

Aibo
10.10.2017, 21:34
Pozajmio sam ruter drugaru na Voždovcu u Vojvode Stepe dok sam bio na odmoru, da testira. Njemu je kaže radio kao sat, nikakvi prekidi i smetnje bez obzira na vreme i sl. Pa eto ako se neko iz tog kraja pitao...

Inače se i meni čini zadnjih par puta kada sam koristio da nema onih mikro prekida više... ili su mnogo ređi ali ja nisam primetio u po tih par sati koliko sam koristio.

Echo
14.10.2017, 5:53
Zdravo!
Kakva su vasa iskustva sa vip kucnim netom, kako se pokazao za ova dva meseca? Razmisljam da uzmem ali nemaju na 12 meseci ugovor...:eek:

Odlican, LTE kida, ping u rangu ADSL-a. Uzeo sam paket od 10 mbps, prosecna brzina mi je 17-18 mbps.

Neutrino
14.10.2017, 17:40
Uzeo sam paket od 10 mbps, prosecna brzina mi je 17-18 mbps.A nauka i dalje tvrdi da je brzina svetlosti konstanta. Pfft :dzavo:

M.C.
14.10.2017, 18:26
Ja ga trenutno koristim, uzeo od drugara i baš ima mikro prekida. Igrao Hearthstone dve partije i konekcija nestajala 3 puta.

water wizard
14.10.2017, 18:35
proverite jačinu signala u podešavanju rutera, i meni prekida ponekad ali uglavnom radi

M.C.
14.10.2017, 18:57
-106 dBm, šta god to značilo.

water wizard
14.10.2017, 19:11
ja gledam koliko crtice ima, 5 crtice -82 dBm
http://blog.industrialnetworking.com/2014/04/making-sense-of-signal-strengthsignal.html

Aibo
14.10.2017, 19:20
-106 dB je prilično slab signal. - 82 je sa druge strane odličan, pa otuda verovatno i takva iskustva.

Vladimiros
17.10.2017, 21:00
Kakvo vam je iskustvo sa brzinom kada potrosite 100GB?

Malo me plasi onih "do" 2 Mbps....

rellik
29.11.2017, 11:42
Bio sam u Vip-u da pitam za kucni net, kaze lik moze na adresi opusteno najveci paket, pri tome kao da mogu pola godine dok je 990 da koristim najveci paket pa da onda smanjim na najmanji ? Koliko je to realno, zar te ne veze ugovor za odredjenu brzinu ? I kad sam pitao sta nakon 100gb kaze ne zna da je iko jos uspeo da potrosi to, tako da i mene zanima ta brzina posle 100gb ... :D

M.C.
29.11.2017, 12:38
kaze ne zna da je iko jos uspeo da potrosi to
Filthy casuals. :D
Koristio sam ga nekih mesec i po i brzina je stvarno 2MBit, isto kao buđavi SBB prepaid.

rellik
29.11.2017, 13:37
Filthy casuals. :D
Koristio sam ga nekih mesec i po i brzina je stvarno 2MBit, isto kao buđavi SBB prepaid.

A upload ?

DeCoy
29.11.2017, 13:38
Skineš Shadows of War sa HD teksturama i potrošiš...

water wizard
29.11.2017, 14:43
paket 2 http://www.speedtest.net/my-result/6825645314, imam i bolje rezultate kad uzmem beograd za server, ali ovo su mi realnije brzine koje dobijam na torent i to

M.C.
29.11.2017, 15:24
A upload ?
Uh, to sam zaboravio.

rellik
2.12.2017, 16:10
Uzeh

http://beta.speedtest.net/result/6843893207.png

stewazy
13.5.2018, 22:30
Pozdrav, da li neko ima iskustva sa VIP kućnim internetom (https://www.vipmobile.rs/privatni/internet/kucninet) i kako je zadovoljan?

water wizard
13.5.2018, 22:58
puca veza ne mogu 3 sata da povežem bez prekida i to imam dobar signal 89db

stewazy
13.5.2018, 23:19
Pitam jer sam podstanar, trenutno mi se ADSL skršio MTS Telekomov već dva sata ne može da uhvati internet signal pa sam od komšije uzajmio wifi password, a on ima VIP kućni net, za sada mi se čini stabilno signal, pa me zanimaju ostala iskustva da se ne zalećem odmah.

water wizard
13.5.2018, 23:23
pa dobro to ti je dobro rešenje za podstanare ako se preseliš spakuješ i nosiš, ovaj radi stalno samo što prekida

stewazy
13.5.2018, 23:24
pa dobro to ti je dobro rešenje za podstanare ako se preseliš spakuješ i nosiš, ovaj radi stalno samo što prekida

To me već brine šta ako sam u nekoj online igri ili na Skype team viewer I tako 😔

water wizard
13.5.2018, 23:40
ne znam, meni puca i u igri, i prilikom skidanja i dok slušam radio..

stewazy
13.5.2018, 23:51
ne znam, meni puca i u igri, i prilikom skidanja i dok slušam radio..Još jedno pitanje koliko je zapravo neograničen net, šta ako skinem preko sto giga sa torrenta na primer jel mi smanje brzinu?

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

water wizard
13.5.2018, 23:55
smanje na 2MB/s up i dl

stewazy
13.5.2018, 23:58
smanje na 2MB/s up i dlZnači ono bude čisto dovoljno da preguraš mesec

stewazy
14.5.2018, 0:08
malo se štedi na yt nema hd i tako to.. i onda može da se izgura, posle malo sporije otvara ali radi sa sve torentima u pozadini..zavisi i koliko trošiš,meni je ok, evo meni 70gb potrošeno još 12 dana ali gledam da potrošim za 7-8 dana onda pustim torent da radi polakoZnači ipak nije tako neograničen xD.

water wizard
14.5.2018, 0:18
ima full speed 100gb a posle usporeno ali radi, ako uzimaš uzmi kn2 duplo brži za 200 din razlike jednu god ako je i dalje isto kao kad sam ja uzimao

bachi
14.5.2018, 9:12
Pitam jer sam podstanar, trenutno mi se ADSL skršio MTS Telekomov već dva sata ne može da uhvati internet signal pa sam od komšije uzajmio wifi password, a on ima VIP kućni net, za sada mi se čini stabilno signal, pa me zanimaju ostala iskustva da se ne zalećem odmah.

Onda nam ti za par dana javi utiske. :D

C64freak
14.5.2018, 9:16
Ja koristim VIP i Telenor preko hotspot_a i nisam za sad imao problema sa prekidima, doduse to mi je backup varijanta ne 24/7

MARE GSX R
14.5.2018, 10:13
Po meni telenor dosta bolja opcija em ima bolju pokrivenost signalom em ima sada i 150 gb neta u full 4g brzini... a ne zavisi kao vip od pokrivenosti signalom tj ako nema 4g na lokaciji gde uzimas vip nece da pravi ugovor...

Послато са SM-G531F уз помоћ Тапатока

bachi
14.5.2018, 11:57
Kako je u pitanju deljeni medij ograničenog kapaciteta, kada navodite iskustvo, navedite i lokaciju, jer dosta zavisi od opterećenosti same bazne stanice, a ne toliko do signala (osim, ako je, tipa jedna crta).

U svakom slučaju, imate pravo da uzmete modem na testiranje na 24h pa proverite sami, što opet i ako danas radi super, niko ne može da garantuje da za par meseci neće raditi očajno ukoliko nakrcaju mnogo korisnika.

Inače onaj najskuplji VIP 4G kućni paket, nakon isteka GB iz paketa, nudi 5/5Mb protok, a to je već upotrebljiv net.

Edit: Zapravo, na osnovu RATEL-ovih podataka, VIP ima najveću pokrivenost 4G signalom, ali to je manje važno.

doctor
20.5.2018, 16:43
Kapiram da su neki ljudi primorani da koriste 4G net ali ograničenje od 100-150GB je smešno ako želiš da konzumiraš full HD sadržaj, downloaduješ barem jednu igru od 20-30GB mesečno itd. Ja na telefonu ubijem oko 40-50GB mesečno na Youtube. Na kompu mesčno garant nisam ispod 500GB.

Kad smo već kod toga ima li neki jednostavan alat za Windows koji bi mogao da ostavim jedan mesec da izmeri količinu podataka koja prolazi kroz jednu konekciju čisto da vidim koliko trenutno GB bijem mesečno?

water wizard
20.5.2018, 17:01
to je za one manje zahtevne korisnike, brzo otvara, brže nego pre na adsl što sam imao, ima i dobar upload, internet sam već beckapovao pa sad to nije toliki problem..

MARE GSX R
20.5.2018, 21:29
Pa sta imas toliko da gledas na yt da potrosis 50gb na fonu....?

Послато са SM-G531F уз помоћ Тапатока

water wizard
21.5.2018, 1:07
ne pušta mobilni iz ruke :D

C64freak
21.5.2018, 5:20
Iskreno ja prosecno potrosim oko 3gb dnevno (bez torenta i bilo kakvog download_a) tako da ga razumem, bedno je sto i dalje imamo cap za net jbt svuda u svetu je flat pogotovu od pojave LTE_a ili ako ima cap to je onda X\Y GB preko LTE a onda neogranicen 3G sto je opet vrhunski....jbg kad smo beda pa na sve to i poglepni :kreza:

doctor
21.5.2018, 13:47
Pa sta imas toliko da gledas na yt da potrosis 50gb na fonu....?

Svašta, a vrlo često i muzika ide preko YT i onda ti je jasno... Štaviše u poslednje vreme češće konzumiram YT na telefonu nego na kompu jer sam često u pokretu i onda vrlo lako ode 50GB.

Evo baš gledam, za ovaj mesec do sada 27.79GB, od toga:
- 21.75 GB Youtube
- 2.75 GB Google Photos
- 2 GB Chrome
- Ostala boranija

U suštini bez YT i Photos mesečno bi mi znači bilo dovoljno, bez bilo kakvog stiskanja, ~12GB.

water wizard
21.5.2018, 14:06
tebi u suštini i nije bitno da li je fullHD ili 240p pošto slušaš muziku na yt..

doctor
21.5.2018, 15:31
Nekad je muzika nekad je video, on ionako pušta 360p/480p kad je u portrait, tek na landscape prebaci na 1080p.

rellik
11.1.2019, 0:03
Da li jos nekom trokira veceras net?

http://www.speedtest.net/result/7947011624.png

Znaci dere ubija, restartovao ruter, iskljucivao iz struje nista ne pomaze...

C64freak
11.1.2019, 23:11
Ja od nekog sedmog\osmog imam problema sa kablovskim tako da bas VIP koristim i nisam primetio da je usporen, doduse nemam taj modem vec preko telefona hotspot

HMrules
12.5.2019, 3:06
Zdravo.
Pošto sam podstanar uzeo bih Vip kućni internet jer uvek mogu da ga nosim sa sobom na druge lokacije, interesuje me da li može da se uzme bez ugovorne obaveze i ukoliko se uzme sa ugovornom obavezom da li se plaćaju penali ako se raskine ugovor pre vremena?
Takođe me interesuje na koju brzinu padne brzina downloada kada se potroše svi GB?

bachi
12.5.2019, 8:29
Ne možeš Kućni net da nosiš sa sobom, jer se vezuje na jednu adresu.

Mislim, u praksi možeš, ali nema garancije da u budućnost neće tako zaista i ograničiti. U tom slučaju bi morao da šalješ zahtev za promenu lokacije VIPu.

Na sajtu vidim da insistiraju na ugovornoj obavezi, ali za sve detalje šta i kako, najbolje da pitaš sam VIP.

Nakon potrošenog protoka, brzina pada na 2Mb za dl i ul. Dovoljno za surf, nedovoljno za 720p pa na više video striming.

HMrules
13.5.2019, 12:14
Bio sam malopre u Vip-u, pitao sam ih za pakete i sve nude sa ugovornom obavezom od 24 meseca, u slučaju raskida ugovora morao bih da platim sve račune za preostali period koji je u ugovoru definisan tako da ne znam šta da radim.

Aibo
13.5.2019, 12:20
Ja sam kao student prenosio sa sobom telekomov ADSL, samo što moraš da svratiš do poslovnice i daš im novu adresu ali nikad problem nisu pravili.

Vip net sam inače nosio na par mesta i radio je uvek bez problema. Sumnjam da planiraju da ga ograniče na jednu lokaciju kad već do sada nisu (~2.5 god koliko ga koristim).

Jovanovic Nebojsa
18.6.2019, 19:59
Imam ovaj internet, bez te od ovoga. Brzina nonstop pada sa 15 i vise mb na 0,5 mb ili stane.Stalno palim i gasim ruter da bi dosao sebi a zivim u gradu Uzicu u centru. Dodje mi da tuzim VIP pljackaju me uzimaju mi pare a dobijam samo nerviranje. ADSL i kablovski su najbolje rsenje jos i ogranicesnost o 100gb za potrosnju ma bez veze.:mad:

water wizard
18.6.2019, 21:13
koliko ti je jak signal? probaj 3g.. meni samo prekida ne pada... :kreza:

DeCoy
18.6.2019, 22:46
Dodje mi da tuzim VIP pljackaju me uzimaju mi pare a dobijam samo nerviranje.

Već si potpisao da nisu odgovorni, jedino možeš da izboksuješ sporazumni raskid ugovora ako imaš ugovornu obavezu.

Vip neće biti odgovoran za štetu ukoliko:
-nivo kvaliteta Usluga bude niži od predviđenog usled loše pokrivenosti Mreže ili njene nepokrivenosti,
-razloga koji tipično uzrokuju smetnje na Mreži (kao što su fizičke smetnje, interferencije, atmosferski uslovi, ili drugi tehnički problemi, uključujući i smetnje koje potiču od drugih telekomunikacionih operatera na čije mreže Vip može biti povezan ili čije resurse Vip može koristiti),
-iz objektivnih razloga koje nije bilo moguće predvideti, izbeći ili otkloniti (viša sila).

star-duster
26.11.2019, 12:13
Evo mog (opširnog) iskustva sa VIP kućnim internetom.

Zimski deo godine provodim u stanu sa širom porodicom i tamo nemam drugi internet osim VIP kućnog interneta. U vreme kad sam potpisivao ugovor (pre godinu i po) nije bilo druge opcije u zgradi, samo ADSL ili neki bežični internet, nije bilo nijednog kablovskog operatera. Zato sam izabrao VIP kućni net, ubedih sebe kao radiće dobro.

Prošle zime je radio promenljivo tj. slabašno, najčešće ujutru bilo 15-ak mbps, tokom popodneva oko 5 mbps (10 ako je baš dobar dan), a uveče znatno slabije, pa bude 2-3 mbps.
Nisam bio zadovoljan tim brzinama, ali je bar konekcija bila stabilna, nije pucala, a i nisam imao neku alternativu pa sam trpeo.

I ove godine je tokom dana kad svratim bila slična situacija, ali nisam nikad bio u stanu tokom večeri.

Napominjem da sam potpisao najskuplji ugovor za kućni net, gde je trebalo da brzina DL bude oko 40 mbps (tad se nisu krili iza neodređenih termina poput "maksimalna brzina", bili su malo drugačiji paketi). Taj najskuplji ugovor treba da ima DL brzinu 5 mbps nakon što se potroši 100 GB. Upravo zbog tih 5 mbps sam i uzeo najjači ugovor (kod jeftinijih ugovora je posle utrošenog limita brzina trebalo da bude 2 mbps).

Ali preksinoć (bila je nedelja) jesam bio u stanu celog dana (tu ću boraviti i tokom cele zime) i nisam mogao da verujem koliko internet loše radi! Mnogo lošije nego prošle godine (a i tad je bio slab).

Pada brzina na ispod jednog mbps uveče! Internet gotovo neupotrebljiv. Speedtest i fast.com merili po otprilike 500-600 kbps.
Upload bude i znatno bolji nego DL. UL se drži na 3-4 mbps.
Saobraćaj nije utrošen, nije ograničenje zbog toga (a ne bi ni moglo da bude toliko sporo zbog ograničenja).

Pomislio sam da im je bio loš dan u nedelju, pa i vikend je bio. Možda bude bolje sledećeg dana.
A onda juče (ponedeljak) potpuno ista priča. Uveče je net katastrofalno radio, ponovo je pokazivao 500-600 kbps. Povremeno i oko 300 (iliti 0,3 mbps).
Koči, vuče se, čak se i sajtovi jedva otvaraju, a o strimovanju ni govora (Youtube ili HBO GO malo rade sa dobrom rezolucijom, pa se smanji na najmanju, pa se onda ukoči, pa se sasvim blokira itd.)
Sramota, ali ozbiljno. Veoma sam bio zadovoljan VIP-om kao operaterom mobilne telefonije, ali ovaj njihov kućni internet je čista farsa, bar ovde. Centar Zaječara je u pitanju.

Naravno da nemam 40 mbps koliko je obećavano. Nikad ga nije ni bilo i nisam ga ni očekivao, nego daj bar 10-ak mbps stabilnih. Ali ovo sad je kriminalno loše.
Ej, imam 0,5 mbps uveče, kad sam najviše kod kuće i kad mi najviše treba stabilan internet.
Bravo, VIP! Vratili ste me u vreme dial-upa!
Paket plaćam 1700 dinara mesečno (prvih godinu dana bio 1000). Dakle, za 1700 din. imam smešne brzine interneta. Verovatno najskuplji internet koji postoji kad se pogleda cena i dobijeno.

Tek da napomenem, na drugom mestu stanovanja (gde ne mogu da budem zimi zbog lošeg grejanja) imam kablovski internet koji plaćam 790 dinara i imam 35 mbps, pravih. I ne pada ispod 20-ak, a i to se dešava veoma retko.

Nisam ranije imao alternativu za internet u stanu, ali sada postaju dostupne neke kablovske opcije u zgradi tako da planiram da odjavim VIP čim budem mogao.
Kad sam u Speedtest aplikaciji izmerio 0,5 mbps i kad je izašla anketa tipa "koliko je verovatno da ćete provajdera VIP preporučiti prijateljima", sa skalom od 0 do 10, bez ikakvog dvoumljenja sam kliknuo na čistu nulu.

bachi
26.11.2019, 12:43
Pa ništa, klasičan overselling. Prodali su više nego što na tvojoj lokaciji imaju kapaciteta da opsluže korisnike i to je to.

water wizard
26.11.2019, 12:55
Sad će da te zovu da te pitaju što si im dao jedinicu :D
Kod mene je brzina dobra imam ovaj srednji paket od 150MB menjao sam ugovor pošto je bila ista cena povećao sam na srednji tako da sam imam ovaj paket iz aktuelne ponude, hteo sam i veći ali kao nije bilo mogućnosti, ali mi puca redovno, kad pustim nešto sporo da se skida pukne i sajt ne podržava nastavak dl i krećem iz početka, najgore ne mogu da skinem ništa veće tipa 1gb.. čak i za 300 mb pa nije sigurno da će da završi.. mada odavno nisam probao pa bih mogao možda se popravila situacija..

Ugovor mi je istekao pre par meseci, pa sad koristim tako dok ne raskinem ugovor.. ne odgovara mi ništa da potpisujem ugovor na 2 godine a od mogućnosti imam kopernikus i adsl, a komšije stipse neće da dele internet a ja sam njima davao 10 god džabe.. :( a i taj adsl treba da jurim ove po pošti da mi nameste da može da se koristi.. dobro si me podsetio, mogao bih da pokrenem tu proceduru pa kasnije da imam tu mogućnost bar adsl da može...

star-duster
26.11.2019, 13:27
Sad će da te zovu da te pitaju što si im dao jedinicu :D

Ne jedinicu. Nulu!
Ozbiljno, bila je i nula kao opcija. To su i dobili.

Što se ADSL tiče, njega smo odjavili jer nismo hteli da plaćamo pretplatu za fiksni telefon koji bukvalno niko od nas nije koristio (držali smo ga na off).
Telekomov net + pretplata za fiksi su mi izlazili na oko dve hiljade. Ali bar je net radio koliko-toliko solidno.

Pa ništa, klasičan overselling. Prodali su više nego što na tvojoj lokaciji imaju kapaciteta da opsluže korisnike i to je to.
Računao sam na to i prilikom potpisivanja ugovora. Znao sam i da su preopterećene bazne stanice i da pustaju više korisnika nego što ima kapaciteta, pa i da se 4G mreža preoptereti uveče kad svi povade telefone. Računao sam da ću imati desetak mbps dok je u okviru kvote, a 5 nakon utroška. Na sve sam bio spreman. Ali ovo sad je... Ispod svakog prihvatljivog minimuma.

MARE GSX R
27.11.2019, 3:18
Telenor kucni net je daleko bolja opcija i kvalitetnija od te vipove zaebancije...

Sent from my SAMSUNG-S6 edge + using Tapatalk

water wizard
27.11.2019, 7:31
pa i treba da bude kvalitetnije s tim da je skuplje i kad istrošiš gase internet dok ne uzmeš dodatak.. baš se sećam da su neki zato raskidali ugovore kad su to uveli..meni i vip dobar :D

star-duster
1.12.2019, 13:16
U odnosu na ono što sam pisao pre 5-6 dana, sada ne radi tako katastrofalno. Ujutru je brzina oko 15, preko dana 10-ak mbps, a uveče je uglavnom oko 5-6 mbps. Padne na 2-3, ali na kratko.
I dalje je to znatno manje nego što treba, ali je bar podnošljivo, nema onih drastičnih padova na ispod 1 mbps.

Probao sam i sa traženjem drugog mesta za ruter u stanu. Mislim da je pomoglo i to što je sada na 1,5 m dalje nego što je bio (na istoj visini kao i pre, tj. na ormanu).
Ako se pitate zašto nisam odmah probao sa traženjem drugog mesta, pa dosadašnje mesto je prošle godine bilo najbolje, od svih što sam tad probao.
U istoj je sobi ruter, definitivno mi je tu najbolji signal, u ostalim sobama je slabiji. Bolji od ovog je bio samo kad sam kratko ruter stavio na terasu, ali tu ne može trajno da ostane.

Inače, ni meni se ne sviđa ta Telenorova praksa koju spominjete - da sasvim isključe net nakon utrošenog limita. Možda oni imaju stabilniji i brži protok, ali ne sviđa mi se mogućnost da sasvim ostaneš bez neta ako nisi pazio na potrošnju, a recimo ne možeš odmah da dokupiš dodatak.
Svakako je bolje ovo VIP-ovo da imaš i dalje net, ali sa smanjenom brzinom.

MARE GSX R
1.12.2019, 19:17
Pazi telenor je kada sam ja uzimao net imao tu opciju smanjene brzine tj kao neograniceni net i nudili su opciju prekida ugovora u aprilu bez ikakve obaveze prema njima ako ti se ne dopada to sto ukidaju net posle 150 gb ali posto sam ga ja dobio na nekoj promociji za 900 din i imas mogucnost da povezes jedan svoj postpaid broj sa tim kucnim netom i mozes uzeti odmah dodatak ako ti istekne 150gb u toku meseca a i brzine su solidne... na kompu jos bolje
..https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191201/0023ba925abe8811409717078a022ac6.jpg

Sent from my SAMSUNG-S6 edge + using Tapatalk

water wizard
1.12.2019, 20:25
pa nema to sad 2000 din 150GB i još da mi ugase net kad istekne :kreza:

Aibo
18.3.2021, 8:01
Zna li neko da li su ovi ZTE MF283 ruteri koje su delili otključani za sve mreže? Ne korisim više uslugu, ruter je sada moj pa bih ga bacio na oglase a čini mi se da nikada nisu ni bili zaključani na VIP mrežu ako me sećanje dobro služi. Probao možda neko sa drugim karticama?