Prikaži potpunu verziju : Prelazak na Linux i prateći problemi
MasterChief2
4.9.2016, 18:40
Drugar hoce da predje na Linux, ustvari vise puta je pokusavao ali nikada nije imao uspeha jer ima AMD HD6450 i video snimci i sve animacije su radili ocajno jer nema drajvera dobrih.
Nasli smo GeForce GT610 za 1500 pa smo mislili nju da uzmemo. Moje pitanje je da li je ta graficka okej za Linux? Racunar koristi za muziku, filmove i internet. Da li za nju imaju drajveri i da li je dovoljnA za ove njegove potrebe?
Ostatak racunara je neki AMD 4-Core procesor i 4GB Rama. Mislio je da koristi Kubuntu. :)
Drugar hoce da predje na Linux, ustvari vise puta je pokusavao ali nikada nije imao uspeha jer ima AMD HD6450 i video snimci i sve animacije su radili ocajno jer nema drajvera dobrih.
Nasli smo GeForce GT610 za 1500 pa smo mislili nju da uzmemo. Moje pitanje je da li je ta graficka okej za Linux? Racunar koristi za muziku, filmove i internet. Da li za nju imaju drajveri i da li je dovoljnA za ove njegove potrebe?
Ostatak racunara je neki AMD 4-Core procesor i 4GB Rama. Mislio je da koristi Kubuntu. :)
Kako to misliš očajno? Nisma baš shvatio šta je problem?
Ja sam imam na jednom računaru tu karticu i istaliran je bio Ubuntu i sve je radi kako treba, nisam primetio daje bilo šta očajno.
MasterChief2
5.9.2016, 15:12
Video na YT mu ne radi kako treba, ton kasni, video secka ili radi, ali se pojavljuju crvene linije po ekranu. Pomeranje prozora ne ide glatko. Tako mi je on objasnio. Uzeli smo je, ja sam je probao na mom racunaru i sve je lepo radilo, sad cemo videti kako ce kod njega raditi.
Pitanje nevezano za graficku. Nedavno sam presao na Kubuntu koji mi se mnogo svideo. Sad imam jedan problem koji mi mnogo ide na zivce jer mi stalno iskaca kada se logujem na skajp i mesendzer, kao i kada pokrenem Chromium. Naime, iskace mi prozor u kom mi trazi sledece: "Choose password for new keyring". Sta je ovo, cemu sluzi i kako da ga iskljucim da mi ne iskace stalno?
Drugo pitanje je kako da namestim da mi se Messenger i Skype automatski startuju sa Kubuntu? Nervira me kada moram svaki put rucno da ih palim..
Uđeš u podešavanja i klikneš na opciju "Autostart". Tu možeš da menjaš i podešavaš koji ti programi startuju sa sistemom.
http://i.imgur.com/3Up0uEf.png
Što se tiče tih lozinki koje ti traži, misli da je to ona glupost (barem za mene) koja se zove Kwallet. Da to isključiš idi na start i u polje za pretrage kucaj wallet ili kwallet, pojaviće ti se aplikacija KWalletManager ili tako nešto, klikni na nju i u podešavanjima odčekiraj opciju "kwallet system active", ovo bi trebalo da isključi traženje loziniki. Valjda je tako, davno sam koristio Kubuntu.
MasterChief2
5.9.2016, 17:20
Hvala uspeo sam. :)
MasterChief2
5.9.2016, 22:38
Ugasio racunar da prikopcam novi HDD kako bi prebacio podatke jer zelim da sve hard diskove sto imam u racunaru formatiram u ext4 i dobijem sledeci ispis na ekranu:
"error: attempt to read or write outside of disk `hd0`
error: you need to load the kernel first.
Press any key to continue..."
Kada stisnem tipku krene da dize sistem i izbaci mi nesto "kernel panic"..
Sada ne mogu nikako da ga butujem. A na interetnu nisam nasao resenje jer treba nesto da se kuca u konzolu, a ja do te konzole ne mogu doci...
http://askubuntu.com/questions/416418/error-attempt-read-write-outside-of-disk-hd0 Ovaj problem
Ne znam zašto bi to radio? Ako su ti particije na tom disku NTFS, trebao si slobodno da ih ostaviš, jer Kubuntu može da čita i piše po njima bez ikakvih problema, nema potrebe za formatiranjem u Ext4.
A kada iksljučiš taj HDD, da li je onda sve u redu? Ako jeste probaj da ga povežeš dok ti je računar uključen.
Ili probaj da potražiš pomoć na zvaničnom sajtu i forumu (K)Ubuntu srpske zajednice: http://www.ubuntu-rs.org/
MasterChief2
6.9.2016, 16:41
Pa sta znam.. Ne koristim Widnows vise, pa mi ne treba NTFS particija. Ovaj od 1TB mogu i da ostavim da bude NTFS, a ovaj od 500GB moram da formatirem jer hocu da mi on bude home particija.
Sve sam moguce probao sinoc i nije hteo. Ugasio ga i pomirio se sa reinstalacijom i sada se vratio iz skole i normalno je podigao sistem. Sta mu je bilo ni sam ne znam.. Videcu da li ce se opet javljati taj problem :)
Ako koristi samo Linux, ne vidim zašto bi koristio NTFS, pogotovo što ume da se usled iznenadnog nestanka struje zaglupi, pa da odbija da piše na disk, a ponekad i da ga mountuje uopšte, a jedino rešenje jeste chkdsk iz Windowsa.
MasterChief2
6.9.2016, 19:41
Trebam li ostaviti "free space" kada instaliram sistem na SSD? Na internetu sam nasao podatak da treba ostaviti 20℅ od ukupnog kapacuteta SSDa. :)
EDIT: Opet problemi... Instalirao Kubuntu 16.04 i desi mi se ponekad da sistem samo zabode. Mogu mis da pomeram po ekranu, ali ne reaguje na komande kao i tastatura (stisnem Caps Lock i lampica se ne pali). Zna li neko sta ovde moze biti problem?
Ako koristiš neki bajati distro koji nikad čuo za TRIM onda da, ali ako koristiš noviji onda ne moraš da ostavljaš slobodno mesto.
Naravno, pretpostavljam da ti računar u BIOSu ima AHCI mod i da je uključen.
Teški sam Linux n00b, ali ono što znam jeste da je Kubuntu 16.x žešća kaka koja mi je pucala 50 puta u minuti. Stavi Xubuntu/Ubuntu, beži od Kubuntua.
MasterChief2
6.9.2016, 21:19
Vec mi ide na zivce.. Ovaj sam taman nasminkao i namestio kako mi odgovara i sada opet moram menjati.. Valja li makar Mint sa KDE okruzenjem? Mogu li njega nasminkati kao i ovaj?
EDIT: Isti problem i sa Mint KDE...
Teški sam Linux n00b, ali ono što znam jeste da je Kubuntu 16.x žešća kaka koja mi je pucala 50 puta u minuti. Stavi Xubuntu/Ubuntu, beži od Kubuntua.
Da, bolje, za sada, odabrati neki drugi distro i okruženje, možda Mint Cinnamon za početak. Uostalom, većinu vremena provodimo zagledani u aplikacije, ne buljimo tek onako u deskop da bi njegov izgled i perverzije sa podešavanjima istog bile stvarno bitne.
KDE rulezz!!! - da se razumemo, ali...
:ciao:
MasterChief2
7.9.2016, 0:30
Probao sam Mint Cinnamon i radi sve lepo, nije nijednom zapucao... Ali nije to to. KDE mi je mnogo lepsi, File Manager mi se vise svidja i oni njegovi vidzeti su mi bili od velike koristi za precice. Uspeo sam da namestim da mi se ikonice minimizuju u taskabaru tako da se samo vidi slika (kao na Widnowsu 7) i uopste je KDE mnogo lepse okruzenje koje mi vise lezi. Sve je nekako lepse sredjeno i jednostavnije mi je. Pokusacu jos para puta sa KDE da makar pokusam da skontam sto zakucava...
@ColdBoor
Za Linux Mint vaze ista podesavanja kao i za Kubuntu sto se tice SSD-a? :)
^KDE je najbolje i najkompletnije okruženje na Linuxu ali su napravili velike rezove ispod haube u Plasmi 5. Trebaće im vremena da to prečiste do stabilnog stanja a do tada, i zato što tek počinješ da koristiš Linux, bolje pređi na drugi distro/DE, da ti se pre vremena i bez potrebe ne ogadi.
Nema nikakve razlike kad je podešavanje SSD-a u pitanju.:ciao:
"Najbolje i najkompletnije" je relativan pojam. Ogroman broj ljudi ga mrzi baš zato što je od kad postoji pokušavao da bude previše "kompletan" i da gura sve i svašta u sebe. Da ne pričam da je kao WM prava mrcina koja ždere resurse. KDE5 je koliko-toliko postao upotrebljiv ali je postao još proždrljiviji i problematičniji jer zahteva "proširen" skup ekstenzija za i onako problematične vlasničke drajvere na Linuxu.
Bilo kako bilo, sad moram da se akam sa Devilspie-m da koliko toliko prilagodim ponašanje okruženja svojim potrebama a na KDE-u je to deo okruženja. To i razne druge cake o kojima mogu samo da čeznem kao i winblows korisnici koji neće to videti četvrt veka, koliko je bilo potrebno za virtuelne desktope.:kreza:
Tačno sam znao da će da ispadne flejm oko desktop okruženja. Zato i jeste na 2% na desktop računarima, zato što je KDE kao kompletan, ali ne radi i baguje nenormalno, dok drugim DE "nešto" fali.
A i šminka je stvar ukusa, ja lično ne mogu da smislim kako ova plasma izgleda, ali nisam zato čoveku preporučio drugi distro, ne zbog ukusa i mirisa, već zbog toga što Kubuntu 16.x očajno radi i prepun je bagova, naizgled nasumičnih. Mislim, ako mi, između ostalog, pukne i viče sorry zato što sam ušao u podešavanja, onda stvarno govori o tome kako se nisu uopšte potrudili da pošteno isprobaju to okruženje pre nego što su ga pustili u etar. Ukupno je bio 30 minuta na mom računaru i za tih 30 minuta je preko 10 puta pukao i zamrzao komp. Na kraju sam se zadovoljio sa Centos 7 i xfce-om, omatorilo se, pa tražim neke long term solucije. :D
Meni lično najviše leži xfce zato što me upravo to okruženje podseća na Windows (ne računam retardirani look and feel Windowsa 8 i Windowsa 10), jedino što uglavnom ima problem sa screen tearingom prilikom video reprodukcije, pa je potrebno staviti compton ili compiz i onda radi super.
@MasterChief2, probaj Xubuntu, nije loš xfce, a i može da se šminka.
A i šminka je stvar ukusa, ja lično ne mogu da smislim kako ova plasma izgleda, ali nisam zato čoveku preporučio drugi distro, ne zbog ukusa i mirisa, već zbog toga što Kubuntu 16.x očajno radi i prepun je bagova, naizgled nasumičnih. Mislim, ako mi, između ostalog, pukne i viče sorry zato što sam ušao u podešavanja, onda stvarno govori o tome kako se nisu uopšte potrudili da pošteno isprobaju to okruženje pre nego što su ga pustili u etar. Ukupno je bio 30 minuta na mom računaru i za tih 30 minuta je preko 10 puta pukao i zamrzao komp.
Da, Kubuntu bi bio odličan izbor da plasmashell nije još prilično bagovit i onda uzalud sav komfor. Neke je moguće zaobići, kao ovo random zamrzavanje koje je pomenuo, ali nije za nekoga kome je terminal stran.
:ciao::odoK:
MasterChief2
7.9.2016, 18:41
Molim vas nemojte se svadjati oko necega sto sam ja zapoceo... :)
Ako je mene neko pogresno razumeo, nisam mislio da je KDE najbolje okruzenje, niti je to Cinnammon. Svakom odgovara i svakom se svidja odredjeno okruzenje, i to je stvar ukusa o kom se ne treba raspravaljati. Za mene je to KDE, ali mi je sad bas krivo sto je prepuno bagova..
Inace, skinuo sam opet .iso fajl sa Kubuntu sajta i instalirao ga i vec 3 sata radi sve dobro, nijednom nije zamrzao ekran.
Ostavio sam 30GB slobodno na SSD kako bi probao druga okruzenja da vidim kako ce mi ona leci. Pa imam pitanje. Da li se na SSD moze instalirati vise sistema, da li to utice na perfomanse samog SSD-a?
Da li se na SSD moze instalirati vise sistema, da li to utice na perfomanse samog SSD-a?
Može koliko hoćeš i ne utiče.
blast beat
7.9.2016, 19:58
To što je Kubuntu spakovao KDE tako da imate problema sa distribucijom ne mešajte sa samim KDE-om koji je preležao dečije bolesti što se petice tiče i sada je stabilan. Ja ne pamtim da sam u poslednjih pola godine, godinu imao neki bug na Arch-u, ranije ih je bilo često sa peticom.
MasterChief2
7.9.2016, 22:09
Ja bih isto probao Arch, ustavri i bio sam ga probao ali nisam uspeo instalirati graficko okruzenje.
Sistem sam uspeo da instaliram, a graficko okruzenje me je nesto zezalo. Mozda sada opet probam, mozda mi uspse..
Sta treba jos na Archu da se podesava? Ako trebaju drajveri, biblioteke i ostala cuda da se nebakcem bezveze...
..............
Sta treba jos na Archu da se podesava? Ako trebaju drajveri, biblioteke i ostala cuda da se nebakcem bezveze...
http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/sveee-aaaaa.png
MasterChief2
7.9.2016, 22:31
Ostajem na Kubuntu :D
Sad cu da probam Xubuntu.. Mozda mi se on svidi.. :)
MasterChief2
8.9.2016, 21:30
Instalirao sam Arch i ubaci KDE. Problem je isti kao i na Kubuntu i Mintu sa KDE, racunar zapuca tastaura ne reaguje, a mis mogu da pomeram. Sto znaci daxje problem ili do mog racunara ili do samog okruzenja. Ima li sada nekp ideju sta bi moglo bti?
Možda drajveri za grafiku. Testiraj i sa open-source i vlasničkim pa ćeš videti... Ako zapuca u oba slučaja, onda instaliraj Mint Cinnamon koji kažeš da lepo radi, uživaj, i do daljnjeg zaboravi KDE...
MasterChief2
8.9.2016, 23:29
Možda drajveri za grafiku. Testiraj i sa open-source i vlasničkim pa ćeš videti... Ako zapuca u oba slučaja, onda instaliraj Mint Cinnamon koji kažeš da lepo radi, uživaj, i do daljnjeg zaboravi KDE...
Instalirao sam vlasnicki drajver i problem je nestao. Prvo me je zezao jer mi je znao zapucati u toku instalacije drajvera, pa sam nekako uspeo iz konzole na brzaka da ukucam komandu...
Medjutim sada drugi problem imam. Ne mogu da pristupim podacima sa HDD-a od 500GB jer ih je Kubuntu enkriptovao.. Sad moram opet instalirati Kubuntu pa sve podatke prebaciti na ovaj od HDD od 1TB, pa opet instalirati Arch..
Kubuntu podrazumevano ne radi enkripciju, pa pretpostavljam da nije to nego prosto nemaš mount point za tu particiju. Ako se ne varam NTFS je u pitanju?
Probaj ovako
ls /media
možda imaš a ako nemaš onda
sudo mkdir /media/windows
pa
mount -t ntfs-3g -o ro /dev/sdaX /media/windows
da mauntuješ particiju (zameni sdaX oznakom te particije) i to je to, trebalo bi da postane dostupna u read-only modu.
Edit:A samo za čitanje, zbog toga što, ukoliko tamo i dalje imaš instaliran windows koji si oborio u hibernaciju, ukoliko nešto budeš pisao na tu particiji iz Archa, velike su šanse da više nećeš moći da ga butuješ(Windows). Uđi opet u Windows i uradi kompletan shutdown pa onda možeš slobodno i da pišeš po toj particiji iz Archa a ostaće ti čitav i dotični OS.:ciao:
MasterChief2
9.9.2016, 2:07
Nije particija NTFS nego ext4. Taj HDD od 500GB sam formatirao kao ext4 i stavio da mi on bude "/home" prilikom instalacije Kubuntua. Onda sam instalirao Arch na kom nisam znao kako da stavim monunt point ("/home") na tu particiju, a da pritom ne obrisem podatke. Pa sam odlucio da instaliram Arch i kada podignem sistem da prebacim podatke sa tog od 500GB na ovaj od 1TB (koji je jos uvek NTFS jer nisam nasao prostora za cuvanje podatka kapaciteta 750GB). Onda bi opet instalirao Arch i formatirao taj od 500GB i stavio da mi on bude "/home", SSD ce mi biti za sistem, a ovaj od 1TB koji mi sluzi za skladistenje serija i filmova ce za sada ostati NTFS. Medjutim, prilikom instalacije Kubuntua, onaj deo gde se kuca sifra stavio sam "Manual Log in" i "Encrypt home folder" i iz tog razloga nisam mogao da pristum particiji sa Archa. Onda sam opet instalirao Kubuntu uneo istu sifru i user name i uspeo prisupiti toj particiji i iskopirati podatke na ovaj od 1TB. Pritom sam skontao da se na /home particiji nalazi i neki fajl/datoteka koja cuva podesavanja koja se odnose na teme, vidzete, fontove itd.
Sad idem da spavam sutra treba u skolu u 7 sati.... :D
Pitanja pre nego sto odem na spavanje..
Posto cu prilikom instalacije Archa iskljuciti ovaj HDD od 1TB i ostace mi samo ova dva: SSD i ovaj od 500GB Hard Disk. Na YT sam gledao upustvo i lik je stavio dve particije vezane za sistem. Jedna je imala mount point "/boot", a ovda druga, veca je imala mount point root "/". Zar to ne moze sve da se stavi na jednu, mislim tako sam radio kada sam instalirao Mint i Ubuntu? Cemu sluzi ta zasebna "boot" particija koja je kapaciteta 1GB?
I drugo pitanje je kada napravim particiju na ovom HDD-u od 500GB koja ce biti /dev/sdb1 kako nju da napravim kao "/home" mount point?
Znam da je komanda za pravljenje root ("/") mount pointa "mount /dev/sda1 mnt
Da li ce onda za "/home" biti "mount /dev/sdb1 mnt/home?
:)
Odvojena /boot particija bi bila poželjna u slučaju da koristiš enkripciju ili ako bi imao diskove u RAID-u, onda bi svakako bila dobra ideja. Generalno, bolja je optimizacija fajl sistema jer su stvari razdvojene ali praktično nije neophodno.
A što se setupa tiče, ne bih stavljao /home na HDD iz prostog razloga što je sigurnija na SSD-u kakvi su hardovi u poslednje vreme a i retko zauzima puno prostora. Znači, /, /home i swap (ako bi da koristiš hibernaciju na SSD-u ili nemaš više od 4GB RAM) na SSD. Taj disk od 500 bi mogao biti samo particija za skladištenje i ništa više.
MasterChief2
9.9.2016, 7:11
Imam 16GB RAMa tako da nemam potrebu za swap particijom. Racunar na kom korisitm Linux je ovaj iz profila.
Znam, ali ovako ako stavim na HDD "/home" sve sto skidam (slike, muziku, programe itd.) cuvace mi se na HDD i kada budem reinstlirao necu morati brisati nista. Dok mi se na SSD-u sve brise prilikom reinstalacije. :)
Ne, (re)instalacija ne mora da briše sve podatke, posebno ne sa svih diskova. To čak ni windblows ne radi.:D Na SSD napraviš posebne particije za root, i home. Instalacija/reinstalacija OS-a i aplikacija ide samo na / particiju,gde god da je a pravljenje home i ostalih, nije uslov ni potrebno ako već postoje. "Something else" opcija u instaleru *buntua.
MasterChief2
9.9.2016, 11:54
Znam da ne brise sa svih particija, nego samo onu na koju instaliram sistem. Ja sam mislio da ce mi /home biti na onoj gde je I root..
Pa Ok, onda na SSD-u napravi samo /, swap sa 16GB ti stvarno ne treba osim za hibernaciju, koja mi na SSD-u nema smisla ali kako hoćeš, a /home neka bude na tom hardu ako su ti serije jedino bitne.
Opet ću reći, da bi postigao takav setup particija u Kubuntu i drugim distroima treba da odabereš custom opciju prilikom (re)instalacija("Something else" je njen naziv u Ubuntu instaleru). U okviru nje možeš da definišeš tačno šta gde ide i šta brisati a šta ne.
Možda da pogledaš još neki tutorijal na yt ako ti nešto još uvek nije sasvim jasno u vezi instalacije.
MasterChief2
9.9.2016, 20:43
Znam za Ubuntue proces instalacije, tamo je lako. Odlucio sam se na kraju za Arch + KDE. Jeste da sam juce i danas citav dan potrosio na njega ali je vredelo. :) Dobijem cist sistem pa ubacujem sta meni treba. Ima li negde spiisak komandi za terminal u Archu i naravno njihova uloga?
MasterChief2
10.9.2016, 16:46
Nakon jucerasnjih osam sati mucenja sa Archom i instlairanjem programa, .deb fajlova, wine-a i ostalih stvari konacno sam ga nemestio da radi. A i puno puno toga sam naucio sto se tice terminala tako da sada sve sto hocu da instaliram idem preko njega.
Medjutim na moju nesrecu sada imam jos jedan problem. Kada gledam filmove na Kodiu, PopCornu i VLC-u, a i kada skrolujem u Chromeu i prevlacim prozore po desktopu imam takozvani "Screen Tearing", kao na ovom videu https://youtu.be/5xkNy9gfKOg
Zna li neko kako ovo da resim jer mi stvarno ide na zivce?
Imam instaliran nvidia drajvere.. tako da nije do njih :)
EDIT: Nasao sam resenje. Treba da instaliram 'compton" sve sam podesio i sada me zeza deo kada treba da dodam skriptu za autostart..
Izbaci mi sledece: "compton --config /home/nikola/.config/compton.conf -b is not absolute path"
U upustvu mi pise "Make sure it is the absolute path" ali ja ne znam kako da napravim da bude absolute path sta god to znacilo...
Nakon jucerasnjih osam sati mucenja sa Archom i instlairanjem programa, .deb fajlova.......
:confused:
..................
U upustvu mi pise "Make sure it is the absolute path" ali ja ne znam kako da napravim da bude absolute path sta god to znacilo...
Ta putanja koju su napisao /home/nikola/.config/compton.conf i jeste apsolutna putanja, ali ako pokušavaš da odradiš proceduru za automatski startup onda ti parametar -b ne treba. Jeste malo konfuzan wiki u tom delu, pogotovo za apsolutne početnike...
Prvi put cujem da Compton resava problem tearing-a :) U pitanju je najcesce samo vsync koji treba ukljuciti u drajveru graficke karte da bude "always on", nista vise.
MasterChief2
12.9.2016, 21:57
Nisam mogao naci Skype i Messenger for Desktop za Arch pa sam skinuo .deb fajlove tih programa koje nisam znao instalirati na Archu. Onda sam kasnije skontao da postoji "AUR" sa kog mogu bukvakno sve progrma skinuti putem terminala. Ali je onda bilo mucenje instalirati "Yaourt" jer nisam znao kako se edituju fajlovi preko terminala. Kasnije sam skontao da to ide komandom "sudo nano /...." .
Da to sam video i uspeo sam da ga pokrenem, i delimicno je resio problem. Bilo je mnogo bolje pre tog fiksa ali i dalje nije bilo glatko kao na Windowsu.
Ukljucio sam i taj VSYNC i mislim da je on najvise pomogao. Ali i dalje to nije kao na Windowsu, barem se tako meni cini. Probacu sada i druga okruzenja da vidim kako na njima radi. Inace sve sam uspeo namestiti po zelji i sve je radilo odlicno sem ovog problema sa slikom tj. Screen Tearing.
MasterChief2
13.9.2016, 21:54
Probao sam LXDE i na njemu je isto ili losije u odnosu na KDE. Sada skidam obicni Ubuntu da vidim da li na njemu ima problema sa Screen Tearingom. Verovatno da ima, ali ajd' da probam za svaki slucaj. Za test i poredjenje u odnosu na Windows sam korstio ovaj video: https://www.youtube.com/watch?v=5xkNy9gfKOg Mada, i bez ovoga se vidi da to nije glatko kao na Windowsu, najbolje se vidi kada skrolujem neku stranicu sa dosta teksta i slika.
Sada citam oko tog Screen Tearinga i vidim da masa ljudi govori da je problem do Xorg-a.. Spominje se neki "Wayland" i "Mir" koji bi trebali da zamene taj Xorg i da upotpunosti rese problem sto se tice Screen Tearinga. Moze li mi neko tacno reci o cemu se tu radi, kada to treba da izadje i da li mozda mogu negde da se vec probaju? :)
Ne bi trebalo da imaš problem sa tearing-om na toj mašini. Koje drajvere za grafiku instaliraš? Sa vlasničkim ne bi trebalo da ima takvih problema, ja čak ni sa AMD kartom nemam.
Wayland i Mir su u priči već poprilično dugo i kako stvari stoje u priči će i ostati još dugo.
MasterChief2
14.9.2016, 0:03
Koristim Nvidijine drajvere. Instaliram ih komandom 'sudo pacman -S nvidia". Ne zna koji probel moze biti. Probao sam sve moguce fiksove i poprave oni stvari, ali i dalje to nije to, tj. nije kao na Windowsu. Na Windowsu oni crni pravougaonici su iz jednog dela. dok na Linuxu se vidi kako nisu iz jednog dela. Aj ko sisa video, ali me nervira sto se to primeti kada skrolujem stranice...
Izgleda da compositing manager kao sto je Compton, Kwin i sl stvarno pomazu kod tearinga sa nekim windows managerima. Tearing je ili problem drajvera ili problem X-a koji je zapravo dinosaurus. Vsync on moze da pomogne ali ako ga windows manager u saradnji sa X-om podrzava..
Zanimljivo je da tearinga ama bas nikada nema na windowsu i kada je compositing iskljucen (classic tema npr). Vsync on uvek zavrsava posao. Na linuxu skoro nikada ne koristim compositing managere i, istini za volju, retko natrcim na problem tearinga. Kod mplayera ili VLC-a ponekad kada koristim AMD vlasnicki drajver.
Zanimljiva diskusija na temu tearinga pod linuxom ovde (http://unix.stackexchange.com/questions/182801/why-is-video-tearing-such-a-problem-in-linux).
MasterChief2
14.9.2016, 16:43
Tu sam i procitao sve oko tog Screen Tearing-a i Xorg-a. Danas sam probao obicni Ubuntu 16.04 i na njemu nije bilo tearinga, cak bi rekao da je isto ka i na Windowsu. Onda sam na Ubuntu instalirao XFCE i promenio graficko okruzenje i na XFCE su me bolele oci. Ogroman tearing i sa vlascnikim i sa open source drajverima. Da nije mozda problem do toga sto Unity koristi Compiz? Mozda je on bolji Screen Manager u odnosu na ove sto se nalaze na LXDE i XFCE.
A ne ostaje mi se na Ubuntu, jer mi se ne svidja Unity okruzenje...
Ne znam što ti se ne sviđa Mint Cinnamon, meni on ima najpraktičniji GUI, godinama ga koristim i nikada nisam imao probleme sa tearing-om. Imaš i KDE Mint, vidim da ga hvale, ali nisam probao.
MasterChief2
14.9.2016, 20:02
Nisam rekao da mi se ne svidja Cinammon. Ne svidja mi se Unity i obicni Ubuntu. Sad cu opet da probam KDE, pa ako mi ne bide dobro onda cu probati Cinammon. Ako ni na njemu ne bude valjalo onda mi samo ostaje Ubuntu.
Ma jok, nema razloga da prelaziš s jednog na drugo okruženje zbog tearinga jer ga nema sa vlasničkim drajverom za Nvidiju.
Za Xfce važi da se tearing pojavljuje sa Nvidija drajverima kad je uključen window kompozitor koji dolazi sa okruženjem pa treba instalirati Compton koji definitivno pomaže ali nije dovoljna samo njegova puka instalacija već treba skinuti i njegov konfiguracioni fajl(compton.conf) koji se, spreman za upotrebu, može naći na netu.
KDE u svojim podešavanjima ima i uključivanje VSync-a kojim se sprečava tearing ali me ne pitaj gde se nalazi, naći ćeš već.
Inače, sećam se da sam na drugoj mašini imao tearing i na w7 kad god promenim temu na neku koja nije Aero.
EDIT: sajvetujem ti da iz AUR-a instaliraš Chrome. Meni na Ubuntu 14.04 akceleracija ne radi ni u FF ni u Chromu ali ako uključiš na silu sve opcije za akceleraciju u chrome://gpu podešavanjima, upola manje opterećuje procesor pri gledanju klipova sa yt. Za duže klipove, najbolje se pokazao Bomi plejer sa uključenom akceleracijom, za koju se stvarno može videti da radi u nvidia-settings. Radi i iz VLC-a ali bar kod mene on ipak, iz nekog razloga, više opterećuje procesor.
Inače, pošto si filmofil, preporuka za peerflix. Samo otvoriš difoltni 8888 port u fajervolu i gledaš torent na tabletu, telefonu...
Pa reče:
Probao sam Mint Cinnamon i radi sve lepo, nije nijednom zapucao... Ali nije to to. ...
( :
Inače, Chrome je po meni odavno postao crapware na svim platformama. Samo FireFox! ( :
MasterChief2
15.9.2016, 0:26
Pa reče:
( :
Inače, Chrome je po meni odavno postao crapware na svim platformama. Samo FireFox! ( :
Mislio sam nije to to u poredjenju sa KDE. KDE mi se najvise svideo jer sam mogao da ga priblizim onome sto sam navikao na Widnowsu, a i da ga nalickam koliko mi zelja. Inace Cinnamon jeste lep, sad sam ga probao i ako ne resim tearing na KDE onda je konacna odluka Cinnamon + Numix Theme + Numix Icons
@ColdBoot
Ne razumem se u detalje grafickih okruzenja i koje sta koristi za Window Manager i kako koje treba da se podesi da bi se eliminisao tearing. Inace, evo sta sam sve probao:
Arch + KDE:
Koliko sam puta instalirao Arch vec sam napamet naucio kako se instalira i podesava.. Na njemu zajedno sa KDE sam uspeo sve da nemstim da mi radi kako treba, a jedini problem je bio Screen Tearing. Tearing sam delimicno resio prema ovom upustvu: http://gloriouseggroll.tv/2016-arch-linux-nvidia-get-rid-of-screen-tearing-and-stuttering/
Medjutim i dalje sam imao Screen Tearing (naravno mnogo se manje primeto), tako da sam ovu kombinaciju batalio. Inace mislim da u ovom fiksu to ukljucivanje VSYNC-a najvise pomaze ali po meni ne dovoljno.
Arch + LXDE
Ovu kombinaciju bi preporucio svima onima koji traze Lightweight sistem za neki stari racunar. Takodje, LXDE mene mnogo podseca na Widnows XP. Tearing na ovoj kombinaciji sam "pokusao" resiti istim fiksom kao i na KDE ( http://gloriouseggroll.tv/2016-arch-linux-nvidia-get-rid-of-screen-tearing-and-stuttering/ ), ali bezuspesno. Tearing je i dalje ostao dosta primetna i odustao sam odma.
Ubuntu Unity
Na ovom sistemu nisam nista morao da menjam i podesavam jer nije bilo problema sa Tearing-om, ni sa open source drajverima, a ni sa vlasnickim.
Medjutim ovo okruzenje mi je jako komlikovano i ruzno pa sam ga stavio na poslednje mesto ( "ako bas mora Unity" )
Ubuntu + XFCE
Na obicni Ubuntu sa Unity okruzenjem instalirao XFCE. Problem sa Tearing-om i sa vlasnickim i sa open source drajverima. Nisam probavao to sa compton-om i konfigurisanem .conf fajla. A i nije mi se nesto svideo XFCE pa se nisam nesto mnogo ni bavio tom tematikom sto se tice ovog okruzenja.
Mint Cinnamon
Na ovom sistemu nisam nista morao da menjam i podesavam jer nije bilo problema sa Tearing-om, ni sa open source drajverima, a ni sa vlasnickim.
Uz to mi se jos i svideo, pa ako ne uspem da namestim KDE da lepo radi onda cu njega koristiti, tj. Mint Cinnamon.
Za test sam koristio ovaj video: https://www.youtube.com/watch?v=5xkNy9gfKOg
Sada skidam Linux Mint KDE da vidim kako ce sa njim ici. Ako njega ne namestim onda do daljnjeg koristim Mint Cinnamon.
Vidim da Wayland moze da se proba na Gnome okruzenju. Je l ga neko testirao? :)
Od tearing-a si jedino 100% siguran uz Compiz. Znaci Ubuntu (Unity ili Mate) ili Mint Mate ili Xfce (samo u Settings odaberes Compiz i nema problema).
Gnome/Cinnamon/Budgie i KDE su sledeci (moguc manji tearing) pa tek onda idu ostali.
Instaliranje Compton-a u KDE je suludo posto je Kwin i vise nego dovoljan. Ako je ukljucen vsync i sl. onda se tearing jako retko moze javiti, a ako je prisutan znaci da je problem do driver-a i sl. a ne okruzenja.
Na FF možda ima smisla koristiti mp4/avc umesto webm/vp9 kodeka na yt jer ovaj drugi lošije radi u FF - h264ify ekstenzija. Čini mi se da je i malo fluidnija reprodukcija.
MasterChief2
15.9.2016, 14:06
Probao sam Mint Xfce I Mate I kod njih nema teringa kada se ukljuci compiz u opcijama, ali s obzirom da Cinnamon radi dobro, a vise mi se svidja ostacu na njemu. Sad jos jedno pitanje. Da li je bolje instalirati Arch + Cinnamon ili Linux Mint Cinnamon?
Mint Cinnamon bi trebalo da je upeglaniji jer je predviđen za upotrebu kao "integralno" rešenje, dok se na Archu podrazumeva da si sam svoj majstor. Ja bih se držao Minta.
blast beat
15.9.2016, 21:56
Od tearing-a si jedino 100% siguran uz Compiz. Znaci Ubuntu (Unity ili Mate) ili Mint Mate ili Xfce (samo u Settings odaberes Compiz i nema problema).
Gnome/Cinnamon/Budgie i KDE su sledeci (moguc manji tearing) pa tek onda idu ostali.
Instaliranje Compton-a u KDE je suludo posto je Kwin i vise nego dovoljan. Ako je ukljucen vsync i sl. onda se tearing jako retko moze javiti, a ako je prisutan znaci da je problem do driver-a i sl. a ne okruzenja.
Mogao bi i compiz da stavi umesto kwin-a, makar u teoriji, ne znam kako se slažu cimpiz i KDE, nisam isprobavao tu kombinaciju jedno 5, 6 godina.
MasterChief2
16.9.2016, 0:20
Mogao bi i compiz da stavi umesto kwin-a, makar u teoriji, ne znam kako se slažu cimpiz i KDE, nisam isprobavao tu kombinaciju jedno 5, 6 godina.
Kako da to izvedem? Kada sam vec sve ovo probao da probam i to.. :)
blast beat
17.9.2016, 19:49
Ranije je bila opcija za to u podešavanjima, a sada je vidim nema. Možda je najjednostavnije da pokušaš da startuješ fusion icon. Malo sam van tokova da li uopšte taj paket i dalje postoji. :)
MasterChief2
18.9.2016, 15:50
Na kraju sam uspeo da namestim Arch + KDE. Ukljucio sam OpenGL 3.1 stavio "Tearing prevention ("vsync"):" na full screen repaints i dradio one stavke u upustvu sto sam gore postavio link samo nisam instlirao Compton. I sada radi odlicno, nema uopste tearinga.
@ColdBoot
Za filmove koristim Kodi, PopCorn Time i retko kada skinem sa torretna. Je l ovaj tvoj program bolji od ovih, vredi li ga probati?
Samo utoliko što je jednostavno "podeliti" video sa drugim uređajima. Znači, ako hoćeš da gledaš na laptopu u drugoj sobi, jednostavno je. Možda Kodi može i to doduše, nisam siguran. A i, te 2 aplikacije koje si pomenuo su mi uvek "gušile" net ako prekinem gledanje.
MasterChief2
19.9.2016, 23:27
Meni rade i ova dva dobro tako da cu ostati na njima..
Ima li neki nacin kako da se rutuju i flesuju telefoni na Linuxu i kako da pravim butabilan Windows USB Stick kada mi treba da reinstaliram sistem na nekom racunaru?
Znam da rade ali strimovanje torenta na android uređaje(pre svega) je najjednostavnije moguće. Da bi to radilo iz Kodija, verovatno treba instalirati i neki UPnP kijent na uređaj. Ovako, dovoljan je bilo koji video plejer. Aplikacija je konzolna zbog čega troši minimum resursa (za razliku od Kodija) i ne služi za download (mada svi u stvari skidaju) nego za gledanje kao XBMC torrent plagin nekada (ako se ne varam sad se zove Exodus).
MasterChief2
20.9.2016, 16:07
Znam da rade ali strimovanje torenta na android uređaje(pre svega) je najjednostavnije moguće. Da bi to radilo iz Kodija, verovatno treba instalirati i neki UPnP kijent na uređaj. Ovako, dovoljan je bilo koji video plejer. Aplikacija je konzolna zbog čega troši minimum resursa (za razliku od Kodija) i ne služi za download (mada svi u stvari skidaju) nego za gledanje kao XBMC torrent plagin nekada (ako se ne varam sad se zove Exodus).
Exodus plugin korisitm na Kodiju. Ustvari koristim Schism TV All in One.
Probacu da vidim kako radi, ali mi je i Kodi dobar. Mislim imam snazna racunar tako da ne vodim racuno o tome sta koliko trosi :)
Molim vas nemojte se svadjati oko necega sto sam ja zapoceo... :)
Ako je mene neko pogresno razumeo, nisam mislio da je KDE najbolje okruzenje, niti je to Cinnammon. Svakom odgovara i svakom se svidja odredjeno okruzenje, i to je stvar ukusa o kom se ne treba raspravaljati. Za mene je to KDE, ali mi je sad bas krivo sto je prepuno bagova..
Inace, skinuo sam opet .iso fajl sa Kubuntu sajta i instalirao ga i vec 3 sata radi sve dobro, nijednom nije zamrzao ekran.
Ostavio sam 30GB slobodno na SSD kako bi probao druga okruzenja da vidim kako ce mi ona leci. Pa imam pitanje. Da li se na SSD moze instalirati vise sistema, da li to utice na perfomanse samog SSD-a?
Na SSD je najbolje jednu particiju i jedan sistem. Jer kontroler pravi RAID sa cipovima on the fly i kad koristi ceo disk duze ce da ti traje SSD i brzi ce da bude. AKo napravis particije pa koristis jednu particiju vise nego drugu, taj deo se vise haba a kontroler to ne moze da balansira jer si podelio SSD, on balansira samo da njednoj partici i na drugoj particiji, ne moze da balansira izmedju particija. Akoje jedna particija, on balansira upis po celom SSDu i to povecava brzinu i vek trajanja. A i glupo je da ti skupi ssd gigabajti stoje tokom dualboota jer jedan sistem koristis a drugi lezi.
Sto se tice zamrzavanja, Noveau draver zamrzava i tu nema pomoci. Mozes da probas sa git verzijom drajvera da kompajliras ali opet to moze da zavrzava, ustvar verovatno zamrzava ali na neki drugi kernel event. neNavidiju treba izbegavati, aktivno se bore protiv open source drajvera i namerno kvare. Ako ti zamrzava na AMD, verovatno imas Polaris graficku, ona je nova a i ceo amdgpu drajver je nov, ali radi se na fixu i to ce biti sredjeno za mesec dva. Mislim d je fix vec u gitu. AMD i Red Hat rade udarnicki na tom drajveru i sve sto zeza nece jos dugo da zeza.
MasterChief2
22.9.2016, 18:23
Podelio sam ceo SSD. Jedna particija je za "/boot" (1GB), a ovo sve ostalo je za "/" (oko 110GB). Odlucio sam se na kraju za Arch + KDE. Zamrzavanje je bilo vezano za drajvere, i instalacijom Nvidia drajvera pre instaliranja KDE problem je resen.
Da, instaliras NVIDIA vlasnicki drajver, to resava zamrzavanje ali pravi druge probleme. AKo ih nisi primetio necu da ih pominjem da ti kvarim dozivljaj.
MasterChief2
22.9.2016, 21:48
Screen Tearing je bio veliki problem i uspeo sam nekako da ga resim. Druge probleme nisam primetio.
Preporuka za program za otvaranje pdf fajlova sa mogucnoscu highlight-ovanja? FoxitReader zadovoljava posao, ali ima neki uzasno rucan Typewriter font u svom UI-u.
Takodje, jel potrebno da instaliram drajvere za maticnu, CPU, iGPU (Intel HD 530)? Xplayer 4k snimak pusta bez problema, ali se VLC uzasno koci.
Javlja se nekakav uzasan screen-tearing. Kada scrolujem na ovoj temi neka kosa crta se pojavljuje.
MasterChief2
26.9.2016, 20:08
Ja koristim Okular PDF i meni je sasvim dovoljan. Ne znam ni sta znaci to sto tebi treba, a i da znam ne bi znao da ti preporucim jer je Okular jedini za koji znam.
Za CPU i maticnu ne bi trebao da instaliras drajvere, trebalo bi da ih je Linux sam instalirao. Za graficku ne znam sa sigurnoscu, ali bi trebalo da su vlasnicki drajveri (ako postoje za Intel) bolji od open source drajvera. Sacekaj da se javi neko ko je upucen po pitanju Intel-a, jer ga ja ne koristim pa ne znam sta i kako.
Oke tearinga opet ne znam kako da ti pomognem jer je moja graficka Nvidia. I ja sam imao isti problem kao i ti, i resio sam ga ovim fiksom: http://gloriouseggroll.tv/2016-arch-linux-nvidia-get-rid-of-screen-tearing-and-stuttering/
Jedino na kraju nisam instalirao Compton jer KDE ima neki svoj Window Manager. Compton samo pokvari i stvori dodatni Screen Tearing na KDE, barem je tako kod mene bilo.
Ovo je FIX slican onom gore samo za Intel:
Hi my intel laptop started showing similar tearing recently, i fixed it by creating /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
and adding this snippet:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "uxa"
EndSection
If symptoms persist try this also
/etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSection
both snippets are taken from the Archwiki Intel page
Good luck.
Preuzeto sa Arch foruma!
Ja koristim Okular PDF i meni je sasvim dovoljan. Ne znam ni sta znaci to sto tebi treba, a i da znam ne bi znao da ti preporucim jer je Okular jedini za koji znam.
Procitao sam za Okular zapravo sva menjanja pamti u posebnom fajlu. Mozda je to bila neka starija verzija, pa je pitanje da li Okular moze da highlight-uje pdf-fajl i da zapamti to kao jedan fajl tako da Adobe Reader na Windows-u to moze da otvori?
MasterChief2
26.9.2016, 21:14
Vidis to nigde nisam procitao... Bas ce biti veselo ako Adobe Reader ne moze da otvori fajlove koje sam modifikovao sa Okularom...
Moracu da proverim kada sestra donese laptop..
Vidis to nigde nisam procitao... Bas ce biti veselo ako Adobe Reader ne moze da otvori fajlove koje sam modifikovao sa Okularom...
Moracu da proverim kada sestra donese laptop..
You can use okular (http://okular.kde.org/) for that purpose. Be aware that it doesn't actually change the PDF. The annotations are stored in a separate file and can (only?) be displayed by okular.
2010. je pisano
http://superuser.com/questions/173903/how-to-highlight-text-in-pdf-files-in-linux#173906
EDIT: Jok, bez problema Adobe otvara pdf menjan Okularom. Jedini problem je sto Okular nema "Save" funkciju, nego samo "Save as" (pamti i dalje kao pdf).
MasterChief2
26.9.2016, 21:36
You can use okular (http://okular.kde.org/) for that purpose. Be aware that it doesn't actually change the PDF. The annotations are stored in a separate file and can (only?) be displayed by okular.
2010. je pisano
http://superuser.com/questions/173903/how-to-highlight-text-in-pdf-files-in-linux#173906
EDIT: Jok, bez problema Adobe otvara pdf menjan Okularom. Jedini problem je sto Okular nema "Save" funkciju, nego samo "Save as" (pamti i dalje kao pdf).
Pa to i nije neki problem, kada god ides "Save as" ides na onaj fajl koji si modifikovao i samo ga "riplejsujes". :)
MasterChief2
29.10.2016, 17:36
Ja sam naleteo na jedan problem. Neke pesme, a i neke fajlove nece da mi otvori na Archu, izbaci mi kako taj fajl "vise nepostoji". Da napomenem da mi na Windowsu otvara bez problema fajlove i ne pravi nikakve probleme. Znaci fajlovi mi se nalaze na hardu koji je NTFS formatiran i kada ga prikacim na racunar sa linuksom nece da mi otvori fajlove, a na windowsu otvara.. U cemu bi mogao biti problem?
https://s4.postimg.org/oa60v2bcp/Selection_001.png (https://postimg.org/image/oa60v2bcp/)
Tu je problem encoding tih znakova gde ti stavlja upitnike. Nemam pojma kako to da resis ali to mi se cini da je problem. On trazi tu putanju sa upitnicima, i to normalno ne postoji. A umesto upitnika imas nesto drugo i to naravno postoji ali ne znam zasto on to ne vidi.
MasterChief2
29.10.2016, 18:14
Sta sam uradio pojma nemam, ali sada otvara i te fajlove. Pokrenuo sam Farming Simulator 2017 na WINE i naravno nije radio i onda mi je zeznuo rezoluciju ekrana. Pa dok sam ja nekako izmajmunisao da vratim sa 640x480 na 1920x1080 nesto sam stisnuo i sada kada sam restartovao racunar primetio sam da mi je promenio jezik. Ne pise mi "Internet Browser" nego "Internet preglednik" i to napisano cirilicom... A gore u Chromu mi latinicom pise "Forum Sveta kompjutera - Odgovori na poruku".. Kako da vratim na staro, da mi pise sve na engleskom? A da pritom ovi fajlovi rade..
Koliko mogu da primetim to je bilo kod onih fajlova gdesam imao neke znake, tipe "Let's" ili "Don't"
MasterChief2
29.10.2016, 19:06
Skontao sam u cemu je bio problem. Ako neko bude imao slicnih problema, postupak je sledeci:
Odete u: Settings>Regional Settings>Formats i pod stavkom Region staviti "USA" ili "Serbia".
Meni je stojalo na "Default (C)" i zbog toga mi je pokazivao upitnike, i nije hteo da otvori fajl. To su obicno bili fajlovi koji sadrze znake apostrofa ili nasa slova.
EDIT: Jos jedno pitanje. Arch Linux sam instalirao na HDD koji je bio nakacen na SATA4 port. Kada taj HDD prebacim na SATA2 port sistem odbija da se podigne jer ne moze da locira "/boot" particiju ciji je lokacija bila "/sda1"?
Skontao sam da kada prikopcam na SATA2 onda linux na taj HDD posmatra kao "sdb", a ne "sda" kao pre. Moze li se ovo nekako resiti ili je potrebna reinstalacija?
Treba da zameniš UUID svih particija na tom disku u /etc/fstab. Digni neki live distro pa ćeš sa
sudo blkid
videti koji su novi. Onda privremeno i u GRUB-ovom meniju izmeni UUID boot particije da bi digao sistem. Nakon toga mislim da je dovoljno update-grub ili njegova reinstalacija ako apdejt ne prođe.
MasterChief2
30.10.2016, 2:46
Hocu da u u "/home" particiji napravim folder My Documents, i u njega stavim foldere Downloads, Pictures, Videos itd. koji mi se sada nalaze u /home. Ako je moguce kako to ds uradim?
EDIT: Nasao sam opciju u Settings-u za ovo. Primetio sam da kada kopiram fajlove sa HDD-a na USB fles memoriju, ili kada sam prebacivao podatke sa jedne particije na drugu da je komjuter neupotrebljiv. Bukvalno zapuca sve i samo mis mogu da pomeram. Nekada i otpuca ali nakon par sekudni opet zapuca. Rekao bi da ima VELIKI lag.. Ima li za ovo resenje? :D
ColdBoot
30.10.2016, 10:33
^Možda ti je starija/sporija konfa i disk pa je veliki I/O usporava? Odavno mi se to nije desilo čak ni kad prebacujem sa diska na usb.
MasterChief2
30.10.2016, 10:45
Konfa je iz profila.. Linux instaliran na HDD od 200GB koji je 100% ispravan.
ColdBoot
30.10.2016, 10:53
Ne vidim u profilu disk od 200. Stvarno ne znam i mogu samo da ponovim da kad sa ssd-a prebacujem nekoliko gb na usb, to je kao da se ništa ne dešava. Komotno radim desete stvari.
MasterChief2
30.10.2016, 11:15
Na tom od 200GB mi je Linux jer mi se na SSD nalazi Windows. Njega nema u profilu jer u skorije vreme planiram i Linux da stavim na SSD i da napravim Dual Boot. Zbog skole mi jos treba Windows jer radimo C# u Microsoft Visual Studiu, a njega nema za Linux koliko znam, a mrzi me da se zezam sa virtuelnim masinama.
Ovaj problem ja imam:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=131078
Probao sam ovo u konzolu:
echo never > /sys/kernel/mm/transparent_hugepage/khugepaged/defrag
Ali mi izbaci "bash: /sys/kernel/mm/transparent_hugepage/khugepaged/defrag Permission denied
ColdBoot
30.10.2016, 11:28
A kad sudo staviš kao prefix?:D
MasterChief2
30.10.2016, 11:51
Ne znam u sta sam gledao..
Sada kada to ukucam izbaci mi:
bash: echo: write error: Invalid argument
ColdBoot
30.10.2016, 11:57
Ne, pokušaj ovo
sudo bash -c 'echo "never" > /sys/kernel/mm/transparent_hugepage/enabled'
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1032819#p1032819
MasterChief2
30.10.2016, 13:24
Ukucao sam to ali opet isto. Sad mi je Dolphin zapucao i jedini nacin da ga ugasim je da "nasilno" ugasim...
ColdBoot
30.10.2016, 14:27
Možda KDE nekako pravi taj problem. Jesi li probao još neko lakše okruženje za poređenje?
MasterChief2
30.10.2016, 14:49
Nisam. Znam samo da je na Ubuntu radilo sve kako treba, a to je bilo pre pola godine. Isto sam kopirao fajlove sa jednog HDD-a na drugi HDD i uporedno sa tim mogao sam normalno da pustam muziku i da listam fajlove.
Na Archu cim stavim da se nesto kopira racunar zapuca, ustvari imam ogroman "lag". Mis mogu da pomeram i vidi se ona linija koja pokazuje koliko je iskopirao i dog ne zavrsi sa kopiranjem racunar nije upotrebljiv.
Sad sam naleteo na jos jedan problem. Na particije koje su mi formatirane u NTFS (jedna je od HDD-a od 500GB, a druga od HDD-a od 1TB) ne mogu da pisem podatke, niti mogu da brisem bilo sta sa njih. Izbaci mi samo "Access denied".
Sa ovim kopiranjem i usporenjem racunara moze da se zivi, i ovako ne kopiram toliko cesto. A ovaj drugi problem me bas nervira, ne mogu da ubacim prevod za seriju...
ColdBoot
30.10.2016, 15:11
Pa, ako ti Unity (a baš nije lagano okruženje) to nije radio onda je definitivno do DE-a. Prosto pređu na neko drugo jer je još isuviše bagovit, ma šta oni pričali. Meni su se dešavala random zamrzavanja (radio samo miš) i batalio sam do daljnjeg.
MasterChief2
30.10.2016, 16:34
Verovatno.. A ja se bas uvatim za ono sto je bagovito...
Ne znam na koji DE da predjem. Nijedan mi se ne svidja.. KDE mi je nekako najlepsi i najkompletniji sto se tice izgleda i funkcija. Jedino ti bagovi..
Pokusacu nekako da zanemarim taj problem sa kopiranjem jer stvarno ne kopiram nesto mnogo..
A znas li kako da resim ovaj drugi problem? :)
ColdBoot
30.10.2016, 17:34
Ne znam, nemam dual boot duže vreme pa sam zaboravio kako treba da bude montirana win particija u fstabu. Sećam se samo da se po nekome dešavalo da iza instalacije gparted bude razdešen drajver za ntfs i da je običan uninstall sa purge i ponovna instalacija rešavala tako nastali problem. Možda neko drugi može da odgovori na ovo.
MasterChief2
30.10.2016, 21:35
Hvala, cekamo onda da se neko drugi javi. :)
Razmisljao bas da predjem sa Ubuntua 14.04 na linux mint 18, ali procitah onu vest oko AMD drajvera, a imam bas AMD Radeon R7 260. Sta mi je ciniti ako ima neke alternative tu po pitanju drajvera, ili da trazim skroz drugi distro?
Malik Tintilinic
1.11.2016, 18:25
I ja imam AMD Radeon, a koristio sam Mint 17.2 Live USB pre par meseci bez problema, medjutim jutros kad sam isti podigao nista nisam mogao da radim koliko se sve sporo otvaralo i kocilo, pa sam batalio.
MasterChief2
5.11.2016, 0:31
Ja opet muku mucim sa tearingom... Sve je lepo radilo na HDD-u i odlucim se da prebacim i Arch na SSD i napravim Dual Boot sa Windowsom. Ali uvek mora postojati neki problem. Naime, iako uradim sve sto sam pre jedno mesec dana uradio kako bi se resio tearinga i dalje imam ogroman Screen Tearing.. Znaci ukljucio sam OpenGL 3.1, ukljucio VSYNC, sve podesio prema ovom upustvu http://gloriouseggroll.tv/2016-arch-linux-nvidia-get-rid-of-screen-tearing-and-stuttering/ (Compton jedino nisam instalirao, njega ni pre nisam instalirao i sve je radilo lepo), ali i dalje isto, kao da nista uradio nisam... :(
Ja opet muku mucim sa tearingom... Sve je lepo radilo na HDD-u i odlucim se da prebacim i Arch na SSD i napravim Dual Boot sa Windowsom. Ali uvek mora postojati neki problem. Naime, iako uradim sve sto sam pre jedno mesec dana uradio kako bi se resio tearinga i dalje imam ogroman Screen Tearing.. Znaci ukljucio sam OpenGL 3.1, ukljucio VSYNC, sve podesio prema ovom upustvu http://gloriouseggroll.tv/2016-arch-linux-nvidia-get-rid-of-screen-tearing-and-stuttering/ (Compton jedino nisam instalirao, njega ni pre nisam instalirao i sve je radilo lepo), ali i dalje isto, kao da nista uradio nisam... :(
I nisi uradio ništa preskačući instalaciju Comptona kao završni i čini mi se najbitniji korak zato što imam instaliran samo Compton a ovo budženje xorg.configa nisam uopšte radio pa opet nema ni tearinga ni stuttera, ni u igrama ni pri reprodukciji videa.
Nisam. Znam samo da je na Ubuntu radilo sve kako treba, a to je bilo pre pola godine. Isto sam kopirao fajlove sa jednog HDD-a na drugi HDD i uporedno sa tim mogao sam normalno da pustam muziku i da listam fajlove.
Na Archu cim stavim da se nesto kopira racunar zapuca, ustvari imam ogroman "lag". Mis mogu da pomeram i vidi se ona linija koja pokazuje koliko je iskopirao i dog ne zavrsi sa kopiranjem racunar nije upotrebljiv.
Sad sam naleteo na jos jedan problem. Na particije koje su mi formatirane u NTFS (jedna je od HDD-a od 500GB, a druga od HDD-a od 1TB) ne mogu da pisem podatke, niti mogu da brisem bilo sta sa njih. Izbaci mi samo "Access denied".
Sa ovim kopiranjem i usporenjem racunara moze da se zivi, i ovako ne kopiram toliko cesto. A ovaj drugi problem me bas nervira, ne mogu da ubacim prevod za seriju...
KDE, odnosno animacija da je kopiranje u toku ozbiljno gazi procesor. To je tako od četvorke pa na ovamo nažalost.
MasterChief2
5.11.2016, 23:55
To ne moze nikako da se resi? Mislim da iskljucim tu animaciju ili sta vec opterecuje procesor?
@ColdBoot
Ali mi nije jasno zasto je sada potreban Compton kada smo na dve strane pre rekli (a i sam sam se uverio da je to tacno) da Copmton nije potreban pored Kwin menadzera koji KDE ima. Nije mi jasno zasto ovaj FIX ne pomaze kada sam pre jedno mesec dana isto tako podesio i resio Tearing. Sada nista ne pomaze. Probacu sa Comptonom pa javljam kako stoje stvari.
EDIT: Koja je razlika izmedju sledecih stvari:
meta-libgl vs nvidia-libgl
phonon-qt5-gstreamer vs phonon-qt5-vlc
libx264 vs libx264-10bit
^ Zbog nekog apdejta, bilo da se pojavilo nešto u samom KDE-u što se ne slaže sa tvojim hardverom bilo zbog novijeg video drajvera. Ne misliš valjda da bi seoba OS-a sa jednog na drugi nosač podataka mogla da izazove ovakav problem? Šta ga znam... možda ti sad ni Compton ne pomaže ali ne košta ništa da to proveriš.
MasterChief2
6.11.2016, 1:18
Pa sta ga znam.. Fora je sto sam ja Arch + KDE namestio pre jedno mesec dana na HDD i zbog skole sam morao da se vratim na Windows. Sada sam uvatio opet vremena da se malo igram sa Linuxom i nakon mesec dana upalio ga. Cim sam ga upalio otisao u konzolu i kucao "sudo pacman -Syu" i apdejtovao sistem. Resetovao racunar i posle apdejtovanja sve je bilo okej. Znaci ni t od Tearinga. Posto je sve radilo lepo i onako kako sam ja zeleo odlucio da ga prebacim na SSD i napravim Dual Boot sa Windowsom. Instalirao ja Windows i potom Arch, i kada sam odradio onaj FIX, kao da nista nisam uradio. Do seobe OS-a nije sigurno, mislim kakve to veze ima sa Tearingom. A s obzirom da sam pre instliranja na SSD apdjetovao sistem i 100% sam siguran da i posle apdejta nije bilo Tearinga, rekao bi da nije ni do novih apdejta.
Ne znam, imam trenutni OS sa sve podešavanjima, drajverima,... prebačen Etcher-om na usb-u kao bekap koji mogu da dignem i kao live sistem. I isto radi i sa ssd-a i sa stika. Gremlini...:D
MasterChief2
6.11.2016, 16:55
Instalirao sam ga sada na HDD, i FIX je resio problem tearinga... Sada ga opet na SSD instaliram pa cemo videti sta ce biti.
Koja je razlika i koji bi trebao odabrati priliko instalacije Archa?
meta-libgl vs nvidia-libgl
phonon-qt5-gstreamer vs phonon-qt5-vlc
libx264 vs libx264-10bit
Видех да неко рече да кде у кубунту 16.04. не ради како треба. Ако вам се свиђа кде, што не користите кубунту 14.04? Мислим да у тој верзији кде нема тих проблема? А кубунту 14.04 би требало да има подршку пет година... Користим лубунту 14.04 који ради брзо, стабилно, троши мало ресурса, и не планирам да постављам 16.04. Коме се свиђа графичко окружење слично вин 2000, препоручујем лубунту, сигурно један од најбољих гну/линукс дистроа.
MasterChief2
7.11.2016, 22:40
Sad me vec pocinje nervirati ovo. Sad nece VirtualBox da radi.. Pre skole sve namestio, instalirao XP na VirtualBox, normalno ugasio racunar, vratio se iz skole ukucam "modprobe vboxdrv" i dobijem ovo:
modprobe: FATAL: Module vboxdrv not found in directory /lib/modules/4.4.30-1-lts
Vec sat vremena pokusavam sve moguce i nista ne pomaze...
Sad me vec pocinje nervirati ovo. Sad nece VirtualBox da radi.. Pre skole sve namestio, instalirao XP na VirtualBox, normalno ugasio racunar, vratio se iz skole ukucam "modprobe vboxdrv" i dobijem ovo:
modprobe: FATAL: Module vboxdrv not found in directory /lib/modules/4.4.30-1-lts
Vec sat vremena pokusavam sve moguce i nista ne pomaze...
Nemoj da se mučiš, reinstaliraj, ko zna u kakvom je zapravo stanju bio taj HDD.
MasterChief2
7.11.2016, 23:33
Ovo sam jutros instalirao na SSD. Ne znam gde sam gresku prosli put napravio (mislim da je bilo do toga sto sam odabrao meta-libgl, a trebao sam nvidia-libgl).
Uglavnom sada nema tearinga, sve radi glatko i lepo.
Pre nego sto sam otisao u skolu instalirao sam VirtualBox. Procedura je bila sledeca:
su
pacman -S virtualbox
pacmna -S virtualbox-host-modules-arch
pacman -S linux-tts-headers
modprobe vboxdrv
pacman -S virtualbox-guest-utils
Pokrenuo ga i instalirao XP. Instalirao drajvere, dodatke i sve sto treba i ugasio kompjuter. Vratio se iz skole pokrenuo VirtualBox, startovao masinu i izbaci mi error:
Kernel driver not installed (rc=-1908)
The VirtualBox Linux kernel driver (vboxdrv) is either not loaded or there is a permission problem with /dev/vboxdrv. Please reinstall the kernel module by executing
'/sbin/vboxconfig'
as root.
where: suplibOsInit what: 3 VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED (-1908) - The support driver is not installed. On linux, open returned ENOENT.
Ja odem u terminal jer znam da treba da se pokrene vboxdrv, ali kada ukucam "modprobe vboxdrv" izbaci mi onu gresku gore kako ne moze da nadje.
Je l mislis sistem da reinstaliram ili samo VirtualBox?
Na SSD je najbolje jednu particiju i jedan sistem. Jer kontroler pravi RAID sa cipovima on the fly i kad koristi ceo disk duze ce da ti traje SSD i brzi ce da bude. AKo napravis particije pa koristis jednu particiju vise nego drugu, taj deo se vise haba a kontroler to ne moze da balansira jer si podelio SSD, on balansira samo da njednoj partici i na drugoj particiji, ne moze da balansira izmedju particija. Akoje jedna particija, on balansira upis po celom SSDu i to povecava brzinu i vek trajanja. A i glupo je da ti skupi ssd gigabajti stoje tokom dualboota jer jedan sistem koristis a drugi lezi.
Kontroler u SSD-u nema pojma o particijama, on će da radi wear leveling na celom kapacitetu diska nevezano od logičke organizacije podataka.
Ovo sam jutros instalirao na SSD. Ne znam gde sam gresku prosli put napravio (mislim da je bilo do toga sto sam odabrao meta-libgl, a trebao sam nvidia-libgl).
Uglavnom sada nema tearinga, sve radi glatko i lepo.
Pre nego sto sam otisao u skolu instalirao sam VirtualBox. Procedura je bila sledeca:
su
pacman -S virtualbox
pacmna -S virtualbox-host-modules-arch
pacman -S linux-tts-headers
modprobe vboxdrv
pacman -S virtualbox-guest-utils
Pokrenuo ga i instalirao XP. Instalirao drajvere, dodatke i sve sto treba i ugasio kompjuter. Vratio se iz skole pokrenuo VirtualBox, startovao masinu i izbaci mi error:
Kernel driver not installed (rc=-1908)
The VirtualBox Linux kernel driver (vboxdrv) is either not loaded or there is a permission problem with /dev/vboxdrv. Please reinstall the kernel module by executing
'/sbin/vboxconfig'
as root.
where: suplibOsInit what: 3 VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED (-1908) - The support driver is not installed. On linux, open returned ENOENT.
Ja odem u terminal jer znam da treba da se pokrene vboxdrv, ali kada ukucam "modprobe vboxdrv" izbaci mi onu gresku gore kako ne moze da nadje.
Je l mislis sistem da reinstaliram ili samo VirtualBox?
Nešto ne vidim grešku u instalaciji ali možda nemaš dozvolu. Da li si se dodao u vbox grupu?
sudo gpasswd -a USER_NAME vboxusers
a pusti i ovo što ti je ispisao "/sbin/vboxconfig".
MasterChief2
8.11.2016, 0:56
I to sam uradio. Problem sam resio tako sto sam kucao "pacman -S virtualbox-host-dkms" onako bezveze u nadi da pomogne i uspelo je. Pre sam imao instaliran "virtualbox-host-modules-arch". Bio sam skontao i da kada sam pokusao da reinstaliram "linux-headers" izbacivao mi je gresku kako ne moze da instalira dkms: "Error! Could not find module source directory". Kada sam ukucao "pacman -S virtualbox-host-dkms" video sam je tokom instalacije instlirao nesto vezano za dkms i da je instalacija prosla, pa kontam da je mozda to pravilo problem. Uglavnom sada radi kako treba.
Jedino mi XP dize jako sporo na VirtualBoxu, nekako mi kilavo radi. Moram probati sedmicu mozda ce sa njom bolje raditi. Znam da je na Windowsu 7 i VirtualBoxu XP letio..
MasterChief2
8.11.2016, 2:46
U cilju da fontove ulepsam jos vise sam ih zeznuo :D
Nekako mi fontovi u Chromu izgledaju previse sitno i nekako mi nisu bas "cisti", pogotovo kada sam na fesjbuku. A i ne mogu da povecavam i smanjum fontove u terminalu i text editoru. Bez obzira da li stisnem "Enlarge font" ili "Shrink font" fotnovi i dalje ostaju iste velicine.. Tako da cu sada opet reinstalirati Arch jer ne znam kako da vratim na staro, a i ovaj problem sa velicinom fontova u terminalu imam od kako sam instalirao Arch..
Kontroler u SSD-u nema pojma o particijama, on će da radi wear leveling na celom kapacitetu diska nevezano od logičke organizacije podataka.
Znaci na SSD particija nije fizicka kao na HDD? Koja je onda poenta particije na SSD?
MasterChief2
8.11.2016, 12:37
Da li to znaci onda da ako stavim dva sistema na SSD i ako jedan koristim znatno manje od drugog nece uticati na brzinu i vek trajanja SSD-a?
U cilju da fontove ulepsam jos vise sam ih zeznuo :D
Nekako mi fontovi u Chromu izgledaju previse sitno i nekako mi nisu bas "cisti", pogotovo kada sam na fesjbuku. A i ne mogu da povecavam i smanjum fontove u terminalu i text editoru. Bez obzira da li stisnem "Enlarge font" ili "Shrink font" fotnovi i dalje ostaju iste velicine.. Tako da cu sada opet reinstalirati Arch jer ne znam kako da vratim na staro, a i ovaj problem sa velicinom fontova u terminalu imam od kako sam instalirao Arch..
Batali KDE za sada, instaliraj Cinnamon. Neko vreme se zezam sa 3-kom i utisci su najhigh. Postao je pouzdano i podesivo okruženje a po kultivisanosti u radu, što posebno cenim, ništa ne zaostaje za XFCE-om. Ranije sam ga izbegavao a sad mislim da će biti sledeći DE koji će mi par godina biti primarni.
MasterChief2
8.11.2016, 22:38
Probacu i Cinnamon pa cu videti kako mi lezi i da li ga mogu namestiti po mojoj zelji. Mada, uspeo sam da ubacim Ubuntu fontove na Arch + KDE i sad lepo izgleda, moze se reci pristojno. Takodje, ono sto nije hteo da mi uvelicava fontove u terminalu i Kate (slicno Notepad u Windowsu) je bilo do default fontova KDE. Kada sam instalirao Ubuntu fontove problem je resen. Sada mogu da zumiram, tj. uvelicavam fontove.
https://www.youtube.com/watch?v=RTSEq88VzeI
Ima li potrebe ovo namestati za SSD trim? Da li ce onda automacki raditi TRIM?
Možeš da staviš discard u fstab ali to može da utiče na performanse fajl sistema.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives#SSD_memory_cell_clearing
Probaj pa ćeš videti da li ti to smeta ili ne.:ciao:
MasterChief2
8.11.2016, 23:38
Izgleda da usporava sistem. Pre je nakon logovanja vrtio onaj kruzic 3-4 puta, a sada ga vrti 7-8 puta, a boot vreme mi je oko 16 sekundi od trenutka kada mi ponudi da biram da li zelim da podignem Windows ili Linux.
Da li da vratim sada sve to na staro i da ukljucim periodicni trim ili je dovoljno da ja jednom dnevno ili nedeljno pokrenem "sudo fstrim -v "?
MasterChief2
12.11.2016, 13:55
Skype i Facebook mi pokazuju pogresno vreme. U donjem densom uglu mi pise da je 12:54 (sto je pravo vreme), a Skype i Facebook pokazuju jedan sat manje. Pa mi onda pise da je poruka poslata u 11:54, a ne u 12:54.
Kako ovo da namestim, gledao sam po opcijama, u BIOS-u i sve je dobro. Ne znam zasto aplikacije sat vracaju za jedan u nazad..
MitraljezaC
13.11.2016, 17:36
Pozdrav ljudi imam mali problem sa butovanjem ubuntu-a.
Naime resio sam da ga stavim na stari komp posto mi se Windows veoma lose pokazao.Skinuo sam Ubuntu 16.10 32 bita sa oficijalnog sajta i prvi put sam butabilni USB pravio preko rufusa, a drugi put preko unetbootina.
Oba puta USB je sredjen cita ga komp (Win 7 trenutno stavljen) ali kad pokusam da ga butujem nista se ne desava.
Dodje do dela gde treba da pita Press Any Key to Boot from CD or DVD, ta recenica se ne pojavljuje vec stoji understrike ili donja crtica koja samo treperi i to je to.
Sad mene zanima gde gresim i sta da radim da resim taj problem?Inace USB valja jer sam Win 10 preko njega instalirao bez problema.
blast beat
13.11.2016, 17:58
Možda ti nije skinut fajl kako treba, proveri MD5sum. Za tu verziju koju si skinuo treba da je -
e9e9a6c6b3c8c265788f4e726af25994
https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM#MD5SUM_on_Windows
I nevezano za ovaj problem, koristi 64bit verziju, nema potrebe za 32bit verzijom, čisto sumnjam da ti je komp toliko star.
MitraljezaC
13.11.2016, 18:17
Jeste to je taj MD5 gadja se.
A komp jeste mator i ocu da ga osposobim mojima za net i sitne programe (Skype i slicno).Pokusao sam sa svim Win-ovima jedino se XP pokazao OK ali je bas mator i pola stvar vise i ne radi dok Win 7 i 10 lose rade jer zderu i to malo resursa sto ima.
Zato sam resio da probam Linux da vidim kako ce on da se pokaze.Jedino da probam na disk da ga bacim i onda probam hoce li hteti da se butuje.
Skype i Facebook mi pokazuju pogresno vreme. U donjem densom uglu mi pise da je 12:54 (sto je pravo vreme), a Skype i Facebook pokazuju jedan sat manje. Pa mi onda pise da je poruka poslata u 11:54, a ne u 12:54.
Kako ovo da namestim, gledao sam po opcijama, u BIOS-u i sve je dobro. Ne znam zasto aplikacije sat vracaju za jedan u nazad..
Ne koristim Fejs, pa ne znam šta može biti problem kod njega,ali generalno mi izgleda kao da su podešavanja za vrijeme različito naštimana. Kao da na jednom mjestu vrijeme vodi po UTC sistemu, a na drugom je local time.
Pretpostavljam da imaš dual boot Windows + Linux (ne znam koja distribucija). Ne znam da li postoji razlika od sat vremena između Windowsa i Linuxa (kad se loguješ u jedan sistem, pa u drugi)?
Windows vodi vrijeme kao local time, a neke Linux distribucije koriste UTC vrijeme, pa je najlakše da u Linuxu prebaciš takođe na local time.
To može uraditi na sljedeći način:
u terminalu kao root (ja se obično prebacim u root komandom su) kucaš:
timedatectl set-local-rtc 1
Kad uradiš gore navedeno, komanda: grep LOCAL /etc/adjtime
bi trebala vratiti LOCAL.
Napomena: Za vraćanje na prethodne postavke vremena koristiš komandu
timedatectl set-local-rtc 0
ColdBoot
13.11.2016, 20:38
Jeste to je taj MD5 gadja se.
A komp jeste mator i ocu da ga osposobim mojima za net i sitne programe (Skype i slicno).Pokusao sam sa svim Win-ovima jedino se XP pokazao OK ali je bas mator i pola stvar vise i ne radi dok Win 7 i 10 lose rade jer zderu i to malo resursa sto ima.
Zato sam resio da probam Linux da vidim kako ce on da se pokaze.Jedino da probam na disk da ga bacim i onda probam hoce li hteti da se butuje.
Ako to malo resursa znači do 2GB, nemoj da se bakćeš ni sa Linuxom jer brauzeri, Skype ili Viber su programi koji su u stvari žderači memorije i neće raditi kako treba. Novi Ubuntu je memorijski zahtevan kao i 7-mica. Treba im hardverski apgrejd...
MitraljezaC
13.11.2016, 21:32
Jeste do 2 GB.Pih steta mada opet, posto se do sada nikad nisam sreo sa Linux-om ipak cu da gledam da ga stavim da se malo upoznam pa da mozda i kod sebe (na masini iz profila) napravim Dual Boot - Win 10 i Linux.
MasterChief2
13.11.2016, 21:39
Ne koristim Fejs, pa ne znam šta može biti problem kod njega,ali generalno mi izgleda kao da su podešavanja za vrijeme različito naštimana. Kao da na jednom mjestu vrijeme vodi po UTC sistemu, a na drugom je local time.
Pretpostavljam da imaš dual boot Windows + Linux (ne znam koja distribucija). Ne znam da li postoji razlika od sat vremena između Windowsa i Linuxa (kad se loguješ u jedan sistem, pa u drugi)?
Windows vodi vrijeme kao local time, a neke Linux distribucije koriste UTC vrijeme, pa je najlakše da u Linuxu prebaciš takođe na local time.
To može uraditi na sljedeći način:
u terminalu kao root (ja se obično prebacim u root komandom su) kucaš:
timedatectl set-local-rtc 1
Kad uradiš gore navedeno, komanda: grep LOCAL /etc/adjtime
bi trebala vratiti LOCAL.
Napomena: Za vraćanje na prethodne postavke vremena koristiš komandu
timedatectl set-local-rtc 0
Problem je bio do UTC ili ti vremenska zona nije bila namestena. Stavio sam na nasu zonu i sad je sve okej.
MasterChief2
13.11.2016, 21:47
Jeste do 2 GB.Pih steta mada opet, posto se do sada nikad nisam sreo sa Linux-om ipak cu da gledam da ga stavim da se malo upoznam pa da mozda i kod sebe (na masini iz profila) napravim Dual Boot - Win 10 i Linux.
Ja sam na laptop LG X110 stavio Lubuntu i sasvim je lepo radio. Skype 4.3 i Firefox su sasvim pristojno radili. Na skajpu nije bilo problema sa zvukom, sve je radilo glatko (video nisam probavao). Facebook je isto pristojno radio, nije seckao ka na XP-u, i na YT mogao sam da pustam snimke u 360p i da slusam muziku dok sam na fejsu, a da pritom ne prekida sto na XP-u nije bilo moguce. Mozda jos nesto lakse bi bilo Arch + Lxqt okruzenje, ali pretpostavljam da ce ti biti problem da to namestis ako nisi upoznat sa Linuxom. Govorim iz licnog iskustva jer sam ja dane provodio dok sam kontao sta i kako u Archu.
Druga opcija ti je da stavis MicroXP, modifikovanu verziju Skype 3.6, i K-Meleon za internet. To bi takodje letelo na toj masini, narucito sa 2GB rama. Imam taj MicroXP instaliran na ovom laptop pa znam. Ako je namena tog racunara iskljucivo za Skype i Internet on bi bio najbolja opcija.
ColdBoot
13.11.2016, 21:58
Znaš kako, moglo bi da radi ako se ne koristi u isto vreme i stalno ali sumnjam da će jer to nema smisla. I onda otvoriš u FF 4-5 tabova i već si blizu 2GB iako je sam OS i okruženje štedljivo kao i XP.
MitraljezaC
13.11.2016, 23:39
Pa pravo da ti kazem i ne bi se koristilo cesto najvise bi se koristio face i ponekad youtube i to je to.Bas retko Skype.Ali probacu kako god samo da otkrijem sto nece da ga butuje.
ColdBoot
13.11.2016, 23:54
To bi moglo. Evo gledam Skype i Viber kad rade "u pozadini" jer očekujem neke poruke/pozive - 800MB!:eek:
MitraljezaC
14.11.2016, 0:00
Upravo testirao kod sebe na kompu butuje instalaciju bez problema skoro instant dok na ovom drugom dodje do onog dela kao gore i to je to.
Posto me mrzi da rezem samo 32bitnu verziju jel ima negde da se skine paket 32+64 bita pa da to narezem?
MasterChief2
14.11.2016, 0:03
To bi moglo. Evo gledam Skype i Viber kad rade "u pozadini" jer očekujem neke poruke/pozive - 800MB!:eek:
Nemoguce da zauzimaju 800MB, meni skajp zauzima <200MB. A opet ne verujem da Viber zauzima 600MB..
@mitraljezac
Ne znam na sta mislis. Ako je Ubuntu imas 32 bitnu verziju i 64bitnu verziju. Nema .iso koji sadrzi i 32 i 64 bitni sistem. Probaj sa Lubuntu-om ili nekim drugim Linux-om. Mint npr.
MitraljezaC
14.11.2016, 0:25
Pitam jel ima nesto kao npr. za Windows kad skines butabilni ISO fajl u kome je zapakovana i 32 bitna i 64 bitna verzija tog sistema.I onda to kad narezes imas i jedan i drugi i prilikom instalacije te pita koji ces.
Glupo mi je da bacam 2 diska i rezem odvojeno ako negde ima spojeno.
MasterChief2
14.11.2016, 0:27
Pitam jel ima nesto kao npr. za Windows kad skines butabilni ISO fajl u kome je zapakovana i 32 bitna i 64 bitna verzija tog sistema.I onda to kad narezes imas i jedan i drugi i prilikom instalacije te pita koji ces.
Glupo mi je da bacam 2 diska i rezem odvojeno ako negde ima spojeno.
Koliko ja znam nema. A zasto rezes na DVD-ove, zar nije lakse skinuti YUMI i preko njega napraviti butabilan fles? :)
MitraljezaC
14.11.2016, 0:34
Probao sam Rufus, Unetbootin i Universal USB Installer i ni sa jednim nece da butuje pa reko ajd da probam sa diskom ali da ne rezem za dzabe samo jednu verziju.Zato pitam.
MasterChief2
14.11.2016, 15:06
Koja je konfiguracija racunara? Mozda je procesor problem, pa nece da butuje.
Mada da je problem do procesora izbacio bi neku gresku.
Probaj Puppy Linux, on bi trebao da radi na svakom racunaru.
ColdBoot
14.11.2016, 16:38
Nemoguce da zauzimaju 800MB, meni skajp zauzima <200MB. A opet ne verujem da Viber zauzima 600MB..
Dobro, 32-bitne verzije su memorijski manje zahtevne, ipak će moći da mu radi.
@Mitraljezac, opiši bolje to "neće da butuje". Možda treba nomodeset ako je sa AMD grafikom.
Malik Tintilinic
14.11.2016, 17:40
Jeste do 2 GB.Pih steta mada opet, posto se do sada nikad nisam sreo sa Linux-om ipak cu da gledam da ga stavim da se malo upoznam pa da mozda i kod sebe (na masini iz profila) napravim Dual Boot - Win 10 i Linux.Na starom kompu (768mb) na Lubuntu radi mi Skype, a YT gledam preko MiniTube.
MitraljezaC
14.11.2016, 22:16
@Mitraljezac, opiši bolje to "neće da butuje". Možda treba nomodeset ako je sa AMD grafikom.
Znaci skinuta je Ubuntu 32bitna verzija sa oficijalnog sajta i proverena da je to ta.
Butabilni USB je pravljen preko Rufus-a, Unetbootin-a i Universal USB Installer. Sve 3 verzije ne rade tj. komp cita USB i Windows-u i Boot meniju ali kad odaberem da butuje USB-ZIP dodje do dela kada obicno prilikom instalacije windows-a izbaci:
http://www.wintips.org/wp-content/uploads/2015/09/image33.png
U ovom slucaju se pojavi "underscore" ili vam poznata ova crtica - [ _ ] , koja sve vreme blinka i to je to. Nista vise se ne desava i ne pojavljuje, cak sam pokusao da sacekam malo ali bez uspeha.
Dok na mom kompu odmah posle potvrde da butuje sa USB sam dobio crni ekran sa jedno 5-6 opcija od kojih je jedna bila da Installiram Linux.
Sta je problem ne znam.USB je procitan bez problema ali nista se ne desava.
ColdBoot
14.11.2016, 22:27
Probaj sa drugog usb porta, možda je taj otkazao.
MitraljezaC
14.11.2016, 22:29
Probao.Ima 4 pozadi i 2 napred, i svih 6 je testirano.Sa svima ista stvar.Kazem ti ludilo, a da prvi put u zivotu ne znam sta je problem.:boodala:
ColdBoot
14.11.2016, 22:34
Ali ne vidi ni jedan butabilan uređaj, po shotu. Jel si podesio u biosu to kako treba, da nije neki grub previd?
MitraljezaC
14.11.2016, 22:42
To nije moj shot.Pokupio sam ga sa neta da cisto pokazem gde zabode.
Znaci te recenice nema kao sto bi obicno trebala da se pojavi.
A sto se tice bios-a prvo sam probao tako sto sam samo USB stavio kao primarni boot i sve ostalo pogasio i isto se desavalo, zatim sam vratio HDD na 1 i CDROM na 2, a istao preko boot menija i opet isto.
Znaci sta god da odradim, a da hocu da butujem sa USB dodje to toga da ima _ koji blinka i nista se ne desava.
Primetio sam da se na pojedinim starijim maticnim plocama USB svrstava u isti kos sa hard diskom, tako da je neophodno da se podesi da butuje sa HD-a, stim sto treba podesiti opciju Hard Disc Boot Priority ili slicno i izabrati USB pod br. 1. A mozda moze da pomogne i QuickBoot meni, najcesce je na F11. Pozdrav.
MasterChief2
14.11.2016, 23:21
USB-ZIP nije "boot" sa fles memorije. To se zove USB-HDD. Ako nema USB-HDD (a trebalo bi da ima) onda ubodenu fles memoriju moras da podesis u biosu kao primarni HDD.
Neki biosi fles memoriju prepoznaju kao "HDD", a neki kao "fles memoriju". Koja je maticna ploca?
ColdBoot
14.11.2016, 23:23
Ne pa, cd treba da je na 1 ako hoćeš da digneš live mod a već imaš neki os na hardu. Ako ni to neće, nemam ideju osim što izgleda da ima problema sa pločom čim ne vidi da je uboden butabilni stik ni na jednom od portova.
ColdBoot
14.11.2016, 23:30
Još nešto, formatiraj taj stik kao FAT16 pa onda Rufusom napravi instalaciju.
MitraljezaC
14.11.2016, 23:45
Iskljucivo ga cita kao USB-ZIP sta god da mu uradim.
Ploca nije nesto poznata. U pitanju je Foxconn K8M890M2MA-RS2H.Sto se tice CPU unutra je AMD AM2 Sempron, 1.5 GB rama i AMD-ova grafika HD2600 Pro.
Komp je mator (terao je Crysis 1, Bioshock 1 i 2) ali moze da posluzi za surfovanje netom.
Stick iskljucivo prepoznaje kao USB-ZIP dok na primer kod mene na kompu ga cita kao Removable Drive i to sa i bez UEFI (mogu da biram koji cu).
Ajd da probam i to kao FAT16 da vidim sta ce biti :opanachke
^Ima još jedna forica, ako ti je SanDisk-ov stik oni imaju onu frljoku od u3 koji smeta. Ima neki program koji to kao uklanja ali nikad nisam probao a ni imao SanDiskov stik pa ne znam dal stvarno radi.:opanachke
http://www.softpedia.com/get/Tweak/Uninstallers/U3-Launchpad-Removal-Tool.shtml
MasterChief2
15.11.2016, 0:17
http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Specific.aspx?ArticleId=18859&PageId=2
Je l ovakav BIOS? Ako nije slikaj mi taj deo gde namestas boot da vidim kako izgleda.
MitraljezaC
15.11.2016, 0:23
Jeste to je taj Feniksov bios.
MasterChief2
15.11.2016, 0:35
Ubacis fles na zadnji USB prikljucak na ploci. Startujes racunar i udjes u BIOS. Stavis da ti prvi boot bude HDD0 (ili sta vec pise. Uglavnom treba da butuje sa Hard Diska). Odes u Hard Disk Priority (pra opcija) i stavis tvoj fles na prvo mesto i resetujes racunar. Imam isi bios na jednom racunaru i ovo je jedini nacin da se butuje sa flesa. To sto ti stavljas USB-ZIP i trebalo bi da imas Removable Devices nije tvoja fles memorija. Tvoj BIOS fles prepoznaje kao da je Hard Disk.
MitraljezaC
15.11.2016, 19:14
Probao i nema vajde.I dalje ga cita iskljucivo kao USB-ZIP.Jedino ovaj jedan HDD sto je u kompu cita kao HDD i to je to.
Probao sam i kao FAT16 i od toga nema vajde.Ista stvar se dogadja.
Dizem ruke dok od ovoga dok ne probam sa butabilnim diskom.
Mislim da cu da probam ovo za disk.Da napravim ISO sa obe verzije.
http://askubuntu.com/questions/28299/dvd-with-both-32-bit-and-64-bit-ubuntu
Čudno.. Za svaki slučaj nareži i solo 32-bitnu verziju za taj komp.
MasterChief2
16.11.2016, 19:25
Vec dva sata se mucim i nikako da uspem.. Ima li neki program poput YUMI-a ili Rufusa za Linux da mogu da pravim butabilan fles i za Windows i za Linux? Poskidao sam ih najmanje 5-6 i nijedan ne radi..
Rockstar
16.11.2016, 19:57
Ради Rufus и за Linux чини ми се.
MasterChief2
16.11.2016, 20:00
Ja sam na Archu. Znaci treba mi program za linuks, tj. hocu da napravim butabilan windows usb sa linuksa.
Probaj ... https://etcher.io/
Dzabe sve to probava, mozda mu ploca ne podrzava butovanje sa usb. Kaze da je star kompjuter.
Ja sam na Archu. Znaci treba mi program za linuks, tj. hocu da napravim butabilan windows usb sa linuksa.
Probaj WinUSB, ja sam tako jednom napravio butabilan USB sa GNU/Linuksa, mislim da sam stavljao Windows 8.1 na njega.
MasterChief2
17.11.2016, 19:11
Probaj ... https://etcher.io/
Probao i radi samo za Linukse. Sa Windowsom nece. Medjutim za Windowse sam nasao kako se preko terminala moze napraviti butabilan usb sa Windowsom pa nije problem. Ovaj program cu koristiti za Linuxe, a Windowse cu preko terminala.
Probao sam i sa WinUSB, ali iz nekog razloga nije htelo ni sa njim. Ne secam se sada ata je tacno bio izbacio.
Nesto oko boot-a nije dobro podeseno u BIOS-u, 99% sam siguran. Uostalom napisao je koja mu je maticna ploca i ona 100% pdrzava butovanje sa flesa.
Probao i radi samo za Linukse. Sa Windowsom nece. Medjutim za Windowse sam nasao kako se preko terminala moze napraviti butabilan usb sa Windowsom pa nije problem. Ovaj program cu koristiti za Linuxe, a Windowse cu preko terminala.
Probao sam i sa WinUSB, ali iz nekog razloga nije htelo ni sa njim. Ne secam se sada ata je tacno bio izbacio.
Nesto oko boot-a nije dobro podeseno u BIOS-u, 99% sam siguran. Uostalom napisao je koja mu je maticna ploca i ona 100% pdrzava butovanje sa flesa.
Probaj sa forkom WinUSB-a (https://github.com/slacka/WinUSB) ako misliš na verzije 7-10. Postoji neki bug zbog kojeg prema ovome (http://www.webupd8.org/2016/06/make-bootable-windows-10-usb-install.html) instalacija ne prolazi iz GUI-ja ali radi bez greške u terminalu.:ciao:
^
Može i ovako (iskopano na netu):
How to Make Bootable Windows USB & Linux USB
Linux (easy)
1) Open GParted
2) Select USB drive (min 8GB)
3) Unmount USB drive
4) Delete All Partitions -> Apply all operations
5) Open Terminal
6) Get Root Access "sudo su"
7) Type "sudo dd bs=4M if=<your_iso_file> of=/dev/sdb" and wait..
Sample "sudo dd bs=4M if=~/Downloads/ubuntu.iso of=/dev/sdb"
8) Restart Computer..
Windows (hard)
Create USB
1) Open GParted
2) Select USB drive (min 8GB)
3) Unmount USB drive
4) Device Menu -> Create Partition Table -> "msdos" -> Apply
5) Create New Partition -> File system: "ntfs", Label: "WINUSB" (must be upper case) -> Add -> Apply all operations
6) Right Click USB Partition -> Manage Flags -> Select "boot"
7) Right Click USB Partition -> Information -> Copy "UUID"
8) Open Disks
9) Click Top Left on Disks
10) Mount Windows ISO
11) CTRL+A, CTRL+C (copy all files in ISO)
12) CTRL+V (paste all files to USB)
Make Bootable
1) Open Terminal
2) Get Root Access "sudo su"
3) Type "sudo grub-install --target=i386-pc --force --boot-directory="run/media/<username>/<usb_drive_label>/boot" /dev/sdX"
You can get the mounted label information on Disks
sdX -> commenly "sdb1"
DO NOT WRITE ONLY "/dev/sdb"
4) Wait for it to finish. If everything is OK, you should see:
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
5) Open gedit
Type and edit "drive_UUID":
default=1
timeout=15
color_normal=light-cyan/dark-gray
menu_color_normal=black/light-cyan
menu_color_highlight=white/black
menuentry "Start Windows Installation" {
insmod ntfs
insmod search_fs_uuid
search --no-floppy --fs-uuid --set root <drive_UUID>
ntldr /bootmgr
boot
}
menuentry "Boot from the first hard drive" {
insmod ntfs
insmod chain
insmod part_msdos
insmod part_gpt
set root=(hd1)
chainloader +1
boot
}
6) Save this file named "grub.cfg"
7) Copy grub.cfg file to USB -> boot/grub
8) Restart Computer...
MasterChief2
18.11.2016, 22:58
Nesto slicno tome sam i ja gledao. I to radi i sa Windowsom i sa Linuxom.
Zasto je ovako spor download speed na Archu? Vec dva dana mi pakete i apdejtovnje skida po 100-200KB/s. Do intenreta nije sigurno, drugat ima SBB i isto mu se vuce po 200KB/s.
GoranSTX
18.11.2016, 23:31
Mirrorlist?
Sad sam pustio -Syu kod mene, nemam problema sa brzinom...
MasterChief2
18.11.2016, 23:47
Pa sad sam uzeo da ga instaliram i skida po 100-200KB/s. Pre je skidao po 400-500KB/s.M islio sam da je do interneta ali nije jer i drugu sporo skida. Nema sanse da cu za 200KB/s instalirati ovo. trebace mi vecnost..
Da, prilikom instalacije vuče sa default servera koji je ograničen na tu brzinu... Promeni servere :)
MasterChief2
19.11.2016, 0:17
Da, prilikom instalacije vuče sa default servera koji je ograničen na tu brzinu... Promeni servere :)
Fora je sto je vukao i sa tih default servera po 400-500 kb/s.. Kako da ih promenim? Ako mkze neko detaljnije objasnjenje.. :)
MasterChief2
19.11.2016, 0:48
Uspeo sam. Je l moguce da je server (ili kako se vec zove) iz Srbije brzi od onog iz USA?
Koji je kod tebe kao glavni?
GoranSTX
19.11.2016, 10:05
Archwiki? ;)
Vrlo je moguće pošto je glavni server trotlovan baš da bi se ljudi okrenuli alternativnim i bržim varijantama...
Kako je kod mene podešen mirrorlist nisam siguran, davno sam ga čačkao, a nisam na kućnoj mašini da proverim, ako se dobro sećam mahom sam otvorio evropske servere...
MasterChief2
19.11.2016, 15:17
Da li je prilikom reinstalacije potrebno brisati one skrivene fajlove u /home folderu? Ako jeste kako ih obrisati a da sacuvam podatke?
EDIT: Da li je potrebno neko posebno namestanje podeavanja za qBittorent? Kada stavim da mi skida sa magnet linka skida mi po 200KB/s ili manje. Probao sam Deluge on nece ni da krene da skida sa magnet linkova. Samo doda na listu i tako stoji.
xp professor
30.11.2016, 15:45
Pozdrav, verovatno je neko vec postavio ovakvo pitanje ali ja nisam uspeo da ga pronadjem.
Imam SSD od 250gb i hteo bih ponovo da predjem na dual boot (Win 7 + Ubuntu).
Krenuo sam od prvog koraka da kreiram posebnu particiju na SSD-u ali shrink opcija nije dozvoljena u disc management-u. E sad, citao sam malo na tu temu na netu i iako 3rd party aplikacije mogu to da odrade sto windows ne dozvljava, moje pitanje je da li i koliko to steti samom SSD-u?
Konkretno, hteo bih da rezervisem oko 35 GB prostora za Ubuntu, s tim da vodim racuna da minimalno 25% prostora ostane slobodno na samom disku zbog performansi. U pitanju je Samsung 850 EVO
PArtition wizard home edition i završi posao, neće biti nikakve štete po SSD, ali ipak savetujem da kada se igra neko sa particijama, backup bitnih podataka pod obavezno.
xp professor
30.11.2016, 15:49
PArtition wizard home edition i završi posao, neće biti nikakve štete po SSD, ali ipak savetujem da kada se igra neko sa particijama, backup bitnih podataka pod obavezno.
Jasno, hvala na brzom odgovoru. Ima li nekih posebnih novina u 16.10 distribuciji u odnosu na 16.04?
Unity 8 bolje radi (naravno kad ga instaliras srucno, 7 je i dalje default), ima noviji softver, noviji kernel. Ja vozim 16.10 jos od kad je bio Beta. Dobar je... ja vise volim Fedoru ali zbog posla moram Ubuntu da koristim.
Mnogo je težak prelazak sa Win na Linux, moraju se znati (ili copy pastovati) komande, a još bitnije, naoružati se živcima. Dok sam instalirao Ubuntu 16, podesio sve opcije, instalirao kameru, skener i ostale džidžabidže, proteklo mi je poprilično mnogo vremena.
MasterChief2
2.12.2016, 15:15
Nisi ti Arch instalirao... :)
Malik Tintilinic
2.12.2016, 16:26
Vise sam vremena potrosio na sva podesavanja WinXP i Win7, nego Ubuntu14. Samo sliku sam podesavao ceo dan, jer je trebalo uskladiti podesavanja monitora sa onima od graficke i jos negde, zaboravio sam. Namestis jedno, pokvaris drugo :kreza:
A secam se kakve su price kruzile za Win7, kao sada za 10, da sam odlagao maksimalno instalaciju posle XP, a prosao sam super.
Sa Ubuntu nije bilo problema. Primera radi, Linux kameru sam samo ubo, graficku tablu takodje, a svima puna usta kako ne rade na Linuxu.
Dakle, zavisi od slucaja do slucaja. Licno, volim i kad nesto novo naucim :)
Nisi ti Arch instalirao... :)
Ne razumem :icon_scra Šta je Arch?
MasterChief2
2.12.2016, 20:25
Distribucija kao i Ubuntu. Samo sto se instalira preko komandi, nemas graficko okruzenje. Onda kasnije sve namestas po svome. Guglaj Arch Linux :)
To je distribucija specijalno krojena za mazohiste.
To je distribucija specijalno krojena za mazohiste.
Apsoutno netačno i misleading...
Arch je rolling release distribucija namenjena korisnicima koji poseduju određeni (ne nužno i vrhunski) nivo znanja, žele da to znanje povećaju ili da skroje sistem po svom ukusu, a da ne potežu za hardcore metodama kao što je Gentoo.
Jednostavnije rečeno, autori su vam obezbedili osnovu i prateće pakete, odlična uputstva i wiki, a na vama je da od toga napravite nešto - ili instalirate *buntu...
https://www.ostechnix.com/how-to-install-arch-linux-2016-02-01/
https://www.ostechnix.com/arch-linux-2016-post-installation/
Ako ovo nije čist mazohizam, ne znam šta je, ali dobro.
Nije mazohizma, to je step-by-step uputstvo za instalaciju i podešavanje sistema. Ako nema grafički interfejs i mogućnost da se klikne mišem ne znači i da je teško, pogotovo ako ulazite u priču sa određenim predznanjem.
Nikada ne bih predložio Arch nekome ko u životu nije koristio Linux, ali ću svakog ko pokaže interesovanje da širi vidike i nauči osnove operativnog sistema uputiti na Arch baš zato što je svaki korak u instalaciji detaljno objašnjen i odrađen tradicionalnim metodama koje ne sakrivaju (niti olakšavaju) samu proceduru. Ipak, na kraju puta, dobijete upravo ono što ste zaista i hteli, bez dodatnog softvera koji nikada nećete pokrenuti, a stabilno i maksimalno brzo. (moj Arch gazi treću godinu i treću mašinu bez reinstalacije i brži je nego ikada - doduše, to je zbog migracije na SSD :D )
MasterChief2
2.12.2016, 23:28
Ja sam pre nego sto cu probati Arch o Linuxu znao jako malo, moze se reci nista. Znao sam kako instalirati Ubuntu i kako instalirati programe iz Software Centra. Kada mi je neko rekao prokomentarisi ovu liniju u .confg fajlu ili dodaj ovo sve je to izgledalo konfuzno i odustao sam od Linuxa jedno vreme. Onda se zelja vratila i probao sam odma sa Archom. YouTube na kom ima video upustvo kako i sta instalirati + ArchWiki na kom ima sve do detalja objasnjeno (mada neki delovi nejasni pocetnicima poput mene) + zelja da se nauci sto vise o Linuxu i bice rezultata.
Arch uopste nije komlikovan za instalaciju, samo treba svaku komande citati pazljivo i obracati paznju sta to kucate i lako se skonta. I uopste se ne slazem sa tim da je Arch za one "koji sebi zele da otezaju zivot". To je sistem koji vam omogucava da sami birate sta ce na njemu biti i kako ce izgledati. Slazem se da treba dosta vremena da se nauci, ali zar to i nije cilj? Ja sam znao ostajati i do 4-5 ujutru budan i imao sam zelju da naucim i da predjem na Linux. Ako nemate zelju ne probavajte, ostanite na Windowsu. :)
Ja sam uz dosta vremena i uz pomoc clanova foruma (puno hvala!; @ColdBoot-u posebno) naucio neku osnovu Linuxa.
Tako da ko god zeli da uci Linux preporucujem Arch. Tu je ova tema u kojoj se moze naci dosta resenja za probleme (koja sam ja imao), a i ako nema pitate pa ce neko pomoci. :)
MasterChief2
4.12.2016, 20:47
Komsija ima racunar sa nekom maticnom plocom koja ima G31 cipset, dva DDR2 slota za RAM memoriju, 775 socket, PCIe slot za graficku i SATA2 prikljucke za hard disk. U njemu se trenutno nalazi GeForce 8400GS, neki intel celeron na 1.8GHz , 1GB rama i neki prastari Maxtor HDD on 120GB. Sve do radi sporo, prvo zbog ram memorije pa onda i zbog samog hard diska. Stavio sam mu Arch, radi to dosta bolje nego XP, ali smo odlucili da ga malo nadogradimo. Ja bi mu tu uzeo neki SSD, 2x2GB RAM i neki Core2Duo ili neki Xeon procesor. Graficka mislim da je solidna s obzirom da se ne igraju igrice. Racunar se koristi za FB igre (slagalica i poker) i one karte sto imaju na XP-u (Spider, FreeCell i Solitaire; to radi na Wine-u) i pogledaju se novine, oglasi i slicno tome. Znaci nista zahtevno. Budzet je nekih 6000, znaci po 2000 za svaki deo (RAM, SSD, CPU). Ja sam kontao nesto ovako:
http://www.kupujemprodajem.com/SSD-Intel-hard-disk-od-20gb-39945745-oglas.htm?filter_id=97695627
http://www.kupujemprodajem.com/Kingston-DDR2-2x2gb-800MHz-39992525-oglas.htm?filter_id=79875700
http://www.kupujemprodajem.com/Intel-Core-2-Duo-E8500-3-167GHz-40148024-oglas.htm (ili mozda neki Core2Duo E8500 jer jos nisam siguran da li ploca podrzava ove Xeon)
Sta vi mislite ima li nesto bolje od ovoga za tu plocu? Bitno je da radi brzo i da te igrice na fejsu ne seckaju..
Mene linux hlebom rani, ali kad pomisim na Arch, odmah mi se prikeenjjja. Od Gentoo i FreeBSD nemam takve nagone, a ljudi kazu da su tezi od Arch. Meni nisu. Izgleda da Arch ima losiju dokumentaciju. Toliko od mene o Archu, odoh u WC.
FakeDeath
5.12.2016, 18:39
Људи треба ми помоћ. Користим већ дуже време Убунту Гноме, прилично осакаћен. Имам велики проблем са драјверима. Писао сам на више страна и овде чак, али нисам решио проблем, па рек'о да пробам поново.
Проблем праве драјвери. Имам AMD A8-4500M са интегрисаном Radeon HD
и R5 M230 дискретну графичку.
Јуче ми се цео систем слешио и немам више снаге да га крпим. Био бих вам веома захвалан кад бисте ми помогли да решим проблем.
Није ми више битна ни дистрибуција, само да ради нормално. :n_klanja:
Probaj fedoru, trebala bi da ima najnovije drajvere. Isto ima GNOME pa ce ti biti poznato. Ne koristi FRX, catalysti ostale frke, to je prevazidjeno, samo open source drajveri ti trebaju.
FakeDeath
7.12.2016, 15:24
Неће да ми бутује Федору. Када је изаберем у дуал буту курсор блинка.
Изгледа да ми је седмица инсталирана у legacy моду, па ћу поново дићи седмицу у УЕФИ и покушати.
Хвала на савету.
Jel ti u gornjem levom uglu blinka "_"? Probaj da otvoris virtualnu konzolu (tty), pritiskom tastera Ctrl+Alt+F2. Tu se uloguj pa proveri sadrzinu /var/log/Xorg.0.log fajla. Ne bi bilo lose da sadrzinu okacis ovde pomocu aplikacije pastebinit (instaliraj je ako vec nije). Komanda "cat /var/log/Xorg.0.log | pastebinit -b http://paste.ubuntu.com" (bez navodnika) pa nam ovde okaci link.
FakeDeath
7.12.2016, 16:31
А да не знаш случајно како партицију да поправим. Из Федоре лајв сам случајно кренуо да форматирам Д партицију Виндовса, али сам одмах прекинуо. Мислим да су сви подаци остали, али не могу да им приступим јер јер unformated.
Пусио сам testdisk да ради, међутим партиција велика је 600 ГБ, и врти више од 12 сати, стигао је до 53%.
Блинка у горњем левом. Покушаћу чим повратим податке, па јављам.
To ne znam, jedino da se javi neko strucniji, javi sta si uradio.
Probaj fedoru, trebala bi da ima najnovije drajvere. Isto ima GNOME pa ce ti biti poznato. Ne koristi FRX, catalysti ostale frke, to je prevazidjeno, samo open source drajveri ti trebaju.
Na Fedori svakako ne treba koristiti vlasnicke drajvere. Njeni ludacki apdejti ce skrsiti vezu kernela tj X-a sa grafickim drajverom dok si rekao "sta bi". Ako cemo posteno, Fedora takodje spada u distroe ako ne bas za ciste mazohiste a ono za "mazohiste-avanturiste" :)
Doduse..kada se ne koriste vlasnicki drajveri sa njom zna i dobro da radi u nekim verzijama.
Fedora je platforma za testiranje novotarija koje će, ako zažive, ući u Red Hat Enterprise Linux. Nemoj koristiti Fedoru :)
MasterChief2
8.12.2016, 21:00
А да не знаш случајно како партицију да поправим. Из Федоре лајв сам случајно кренуо да форматирам Д партицију Виндовса, али сам одмах прекинуо. Мислим да су сви подаци остали, али не могу да им приступим јер јер unformated.
Пусио сам testdisk да ради, међутим партиција велика је 600 ГБ, и врти више од 12 сати, стигао је до 53%.
Блинка у горњем левом. Покушаћу чим повратим податке, па јављам.
http://www.extend-partition.com/free-partition-manager.html
Ja sam sa ovim programom uspeo da povratim particiju koju sam obrisao greskom. Svi podaci su mi preziveli. Sad ne znam da li se moze vratiti particija i podaci koji su pokusani da se formatiraju. :)
Recimo da sam podatke uspeo da vratim.:eek:
Elem, na kraju sam sve pretabao, instalirao Win u UEFI modu i onda Fedoru. Radi sada sve bez problema.
Sad sto se Fedore tice, 'bem li ga. Na prvi utisak mi deluje bolje od Ubuntu-a sto se drajvera i fluidnosti tice. No videcu kako se dalje bude ponasala, sta cu i kako cu.
MasterChief2
9.12.2016, 2:22
Mene zanima ovo. Imam particiju /root od 110GB na koju instaliram Arch. Sam Arch kada se instalira trebalo bi da ima 850MB, i jos kada instaliram LXDE + LXDM oni zauzimaju negde oko 20MB to bi bilo 870MB. Medjutim ja kada odem u /root folder pise mi da mi je slobodno oko 100GB. Sta sad zauzima ovih 9GB? Guglam ali nista ne mogu da nadjem vezano za to, a i iskren da budem ne znam ni sta da kucam. Koji Windows Manager za LXDE? Compton, Comiz, Openbox? :)
I da sad se setih. Sta je bolja opcija, Arch + LXDE ili Lubutnu? Ne mislim na tezinu instaliranja i slicno tome, to znam. Mislio sam jesu isti po pitanju hardverske zahtevnosti ili je Lubuntu mozda vise Lightweight?
Nijedan DE nije dovoljno lightweight, a istovremeno dovoljno vizuelno dopadljiv, kvalitetan i stabilan. Kao, uostalom, nijedan Linux distro. Iz mog iskustva, Puppy Linux je za starije mašine ali ga XP i dalje jede po svemu. Ubuntu i svi njegovi derivati su ispod haube samo Debi(l)an koncept i ni tu nema ništa zanimljivo. Arch je OS za pre*eravanje čija instalacija traje ravno 15 minuta ali pošto je rolling release, često običan apdejt sistema postane noćna mora pa skine krive stvari ili drajvere i mora reinstall; na wikiju ima samo nekolicina situacija i rješenja, a gomila problema je neodgovorena uprkos "vrlim poznavaocima". Mint ispade najupotrebljivi iako je izgledom, jednostavnošću a i funkcionalnošću "90% windowsolik." Opet i tu dosta zavisi od DE, window managera i gomile stvari koje običnom korisniku uveliko doku*če prije ili kasnije.
Sad sto se Fedore tice, 'bem li ga. Na prvi utisak mi deluje bolje od Ubuntu-a sto se drajvera i fluidnosti tice. No videcu kako se dalje bude ponasala, sta cu i kako cu.
Bolje u smislu kojih drajvera?
Ne mogu se uporedjivati winXP i lightweight linux distro. Prvo, winXP sa aktivnim AV programom i npr AMD Control Centrom zauzima vec oko 700 MB RAM dok lagani linux distro zauzima oko 110-130 MB RAM (u 32bit verziji). I funkcionalnost i lepota GUI-ja i kvalitet drajvera i kolicina podrzanih aplikacija su jos uvek svetlosnu godinu na strani windowsa XP (pri cemu ne smatram da je win XP sa modernim browserom i AV programom manje zahtevan od wina 7 pa ne znam zasto bi mu iko dao prednost u odnosu na Sedmicu).
Lubuntu, Xubuntu, Mint XFCE (nesto malo zahtevniji) su, po meni, optimalne lagane distribucije po odnosu hardverske zahtevnosti, funkcionalnosti, sigurne podrske velike zajednice i kvaliteta korisnickog interfejsa uz pet minuta dodatnog posla oko konfiguracije.
Debian LXDE tj XFCE je jos brzi (jer inicijalno dolazi bez dodatnih programa, osim paketa samog okruzenja) ali potrebno je nekih pola sata do sat dodatnog podesavanja i instaliranja programa - sto nije tesko.
Fedora LXDE jeste brza (nije brza od Lubuntua npr a nije toliko utegnuta) a koriscenje vlasnickih drajvera je skoro pa nemoguca misija zbog cestih apdejta ionako vec veoma novih kernela. Naravno, ne mora se raditi apdejt kada sve radi kako treba. Fedora me je oduvek zanimala ali i skoro uvek razocaravala manjim ili vecim bagovima.
Koji Windows Manager za LXDE? Compton, Comiz, Openbox?
LXDE okruzenje vec ima Openbox kao windows manager. Compton je kompoziting menadzer a Compiz je zapravo i jedno i drugo. Ako ces da zadrzis LXDE-Openbox, rekao bih da je Compton najbolje resenje ako ti treba i kompoziting menadzer.
Space Beer
9.12.2016, 11:35
OS je postao lakši od standardog aplikativnog softvera. Lako je naći OS koji će raditi na staroj kanti, ali to ne znači mnogo ako na istom tom računaru ne možeš normalno da odgledaš YT video ili otvoriš 3-4 taba u browseru sa malo složenijim sadržajem
^
To sto pises je tacno samo u slucaju lightweight linux distribucija. Tendencija jeste takva ali jos uvek operativni sistem zauzima znacajne resurse racunara i izbor pogodnog operativnog sistema tj okruzenja moze, u nekim slucajevima, dovesti do znatno brzeg tj fluidnijeg rada. Istina je da ako na windowsu nije moguce gledati npr YT klip u HD rezoluciji to nece biti moguce ni na lightweight linuxu. To su vec hardverska ogranicenja koja operativni sistem ne moze da prevazidje bez obzira koliko lagan bio.
MasterChief2
9.12.2016, 12:42
LXDE okruzenje vec ima Openbox kao windows manager. Compton je kompoziting menadzer a Compiz je zapravo i jedno i drugo. Ako ces da zadrzis LXDE-Openbox, rekao bih da je Compton najbolje resenje ako ti treba i kompoziting menadzer.
Ja sam mislio da je to jedno te isto. Koja je razlika izmedju windows manager-a i kompoziting managera? Je l toznaci da compton ne moze bez openbox-a? :)
Ne moze bez nekog windows menagera, u slucaju LXDE je to Openbox. Pogledaj kako to izgleda na PCLinuxOS LXDE verziji, tamo je Compton deo standardnog paketa. Imas klipove na youtubeu. Evo pogledaj ovo (https://www.youtube.com/watch?v=Rkewse3TwYc), nije PClinuxOS ali posluzice.
Windows menadzer je zaduzen za iscrtavanje svih prozora koje vidis, kompoziting menadzer je zaduzen za kompoziciju tj efekte senki, fading efekte i sl koje vidis na ekranu oko i na prozorima.
MasterChief2
9.12.2016, 15:16
Zasto onda instaliraju Compton kako bi resili Screen Tearing? Zar to nije do windows managera, tj. Openboxa u slucaju LXDE? Vredi li probati Compiz na LXDE?:)
Imas tema na ovom forumu o tome - tearing i kompozicija, kako radi i zasto i kako resava tearing (i o win aeru takodje). Compiz je i windows menager, tebi pod LXDE treba compositing manager. Pod linuxom svakako mozes koristiti koji god hoces windows manager ali postavlja se pitanje sta ce ti onda LXDE uopste? U sustini je 80 posto LXDE zapravo Openbox.
MasterChief2
10.12.2016, 13:52
Moze li link ka toj temi, da je ne trazim? :)
Ja se igram malo sa LXDE, i ne verujem da se ovako lepo moze srediti i da zauzima svega ~200MB rama...
Fedora je platforma za testiranje novotarija koje će, ako zažive, ući u Red Hat Enterprise Linux. Nemoj koristiti Fedoru :)
I to ti je razlog? A za sta je platforma ubuntu? Za testiranje backportova sa Fedore?
Ako nemas nenavidiju, fedora je pesma. Ja koristim ubuntu evo vec dva meseca, fedora mi nedostaje svaki dan. Ali moram zbog posla trenutno ubuntu. Kad nadjes neki bug na ubuntu, po pravilu njega ce da resi neki Red Hat programer koji radi na fedori. I ima da cekas do Can'tnonical to ne backportuje. Can'tonical to ne ume da resava, nekad ne ume lepo ni da back-portuje popravku iz fedore. Kod fedore nema da cekas, samo odradis yum update i sve reseno. Ja se ne secam kad sam naiso na neki veci bug. I uvek kad bih nasao bilo kakav bug, dok ga ja nadjem, fix je vec u apdejtu.
MasterChief2
26.1.2017, 20:10
Radi li vam Skype Alpha 1.16? Meni nece da se poveze (pise mi "Getting status"), a ako se poveze onda nece da salje/prima poruke. Sad instalirao ovaj 4.3 i na njemu radi dobro.
MasterChief2
10.2.2017, 22:01
Probao i nema vajde.I dalje ga cita iskljucivo kao USB-ZIP.Jedino ovaj jedan HDD sto je u kompu cita kao HDD i to je to.
Probao sam i kao FAT16 i od toga nema vajde.Ista stvar se dogadja.
Dizem ruke dok od ovoga dok ne probam sa butabilnim diskom.
Mislim da cu da probam ovo za disk.Da napravim ISO sa obe verzije.
http://askubuntu.com/questions/28299/dvd-with-both-32-bit-and-64-bit-ubuntu
Jesi uspeo sta sa ovim?
Ja sam moju plocu, ram i procesor iz profila prodao jer planiram da predjem na Ryzen kada izadje i uzeo sam za 2000 din. privremeno neku AM2 plocu sa Athlon 64 X2 3600+ procesorom i imam isti problem kao i ti. Fles mi prepoznaje kao USB-ZIP (Removable Device) i nece da butuje Linux sa njega dok Windowse bez problema butuje. Nisam znao da neke ploce imaju ovakav problem.. Sad ne mogu Arch butovati, a Windows mi se nikako ne koristi, skroz sam se odvikao od njega..
MasterChief2
12.2.2017, 1:48
Skontao sam u cemu je problem.
Iz nekog, ne znam kog razloga ploca nece da butuje sa butabilnih flesova koji su formatirani u FAT32 fajl sistemu. Znaci napravio sam butabilan fles sa XP-om preko Rufusa i sa njim je radilo (Rufus fomratira u NTFS). Onda sam napravio butabilan fles sa XP-om preko WinToFlash program i sa njim nije hteo da butuje (WinToFlash fomratira u FAT32). Primetio sam kada je fles formatiran u FAT32 onda ga BIOS prepoznaje kao "Removable Devices" (USB-ZIP), a kada je formatiran kao NTFS onda ga prepoznaje kao HDD. A s obzirom da koji god Linux stavljate na fles preko Windowsa on pravi butabilan FAT32 fles i samim tim nece da se butuje.
Zatim sam preko programa Etcher na Linuxu napravio butabilan fles sa Arch Linux-om i onda je hteo da mi podigne sa flesa. Medjutim nisam mogao da vidim u kom fajlsistemu je bio formatiran fles jer iz nekog razloga nije hteo da mi prikaze particiju na kojo se nalazi Arch.
Zanima me da li je neko koristio Windows u VirtualBox-u neko duze vreme pa da mi kaze svoja iskustva.
Sta se desava ukoliko isti fajl bude izmenjen i na host-u i na linux masini (iz shared folder)? Pretpostavljam da se desi race condition i da onaj koji prvi bude zapamcen bude pregazen od strane drugog save-a.
Dodelio bih 8GB RAM i 3 od 4 jezgra na 100% (zbog Visual Studio). Najverovatnije ce Arch da bude instaliran.
---
Na Windows-u sam morao Intelov drajver da instaliram za punu podrsku USB 3.0 brzine. Jel ta brzina nativno podrzana na Linuxu?
Koja je alternativa Windows-ove ClearType tehnologiju? Imam 21.5" monitor pa sam stavio da sve bude 20% vece, mora to da podesim i na Linux.
MasterChief2
18.2.2017, 17:40
Koristim ja Windows u VirtualBox-u i to bas za Visual Studio. Takodje ga koristim i na Arch Linux-u.
Dok sam imao 16GB RAM-a i AMD FX-8320 radilo je bez ikakvih problema. Kao da si na pravom racunaru, a ne na virtuelnom. Ja sam korstio Windows XP, 3GB RAM-a i jedan procesor sa jednim jezgrom. U pitanju je bio Visual Studio 2010 jer mi je on nekako najjednostavniji i koristio sam ga za pravljenje programa poput slaglice, digitrona i slicno (gradivo 4 razreda srednje skole).
Sad imam AMD Athlon 64 X2 3600+ i 3GB RAM-a i radi Visual Studio 2010 na XP-u sa 512MB RAM-a isto bez problema. Naravno MNOGO je to sporije od onoga sto sam bio navikao na FX-8320 ali izdrzacu dok ne izadje Ryzen.
Sto se tice Shared Foldera ne znam na sta tacno mislis? Sta ti je Host masina? Ja sam mislio da je "Host" ustvari Linux, tj. fizicki kompjuter, a Guest je virtuelna masina koju pravis. Ja sam podelio tj. Shared Folder mi je bila /home particija i nisam primetio nikakve probleme. Mada moj savet je da sve radis na virtuelnom hard disku i kada zavrsis projekat onda prebacis na svoj "pravi" hard disk.
Sto se tice USB3.0, to je veliki problem na Arch-u (ovo ne vazi za Ubuntu i Linux Mint). Ne samo USB3.0, vec generalno kopiranje preko USB magistrale. Iz nekog razloga kada stavis da se kopira neki fajl od 4GB npr. , ona traka za kopiranje se pupuni, ali sistem ustvari nije zavrsio nego i dalje u pozadini kopira. Ja sam na netu nasao da je problem do neke sihronizacije koju Linux radi pa je potrebno fles mantovati ovom komadnom:
mount -o async,flush <device> <mountpoint>
Ipak i kada ga ovako mauntujes i dalje ostane u pozadini da kopira, ali mi se cini da su sada brzine kopiranja uporedive sa onima u Windows-u.
Za ovo trece ne znam ni sta je niti sam ikada cuo za to tako da ces to morati sacekati da se neko drugi javi.
EDIT: Koliko vidim ClearType je neko renderovanja fontova da bi lepse izgledali. Ja koristim Infinality fontove.
Sto se tice USB3.0, to je veliki problem na Arch-u (ovo ne vazi za Ubuntu i Linux Mint). Ne samo USB3.0, vec generalno kopiranje preko USB magistrale. Iz nekog razloga kada stavis da se kopira neki fajl od 4GB npr. , ona traka za kopiranje se pupuni, ali sistem ustvari nije zavrsio nego i dalje u pozadini kopira. Ja sam na netu nasao da je problem do neke sihronizacije koju Linux radi pa je potrebno fles mantovati ovom komadnom:
mount -o async,flush <device> <mountpoint>
Ipak i kada ga ovako mauntujes i dalje ostane u pozadini da kopira, ali mi se cini da su sada brzine kopiranja uporedive sa onima u Windows-u.
Hm, ako je reseno na Ubuntu zasto ne postoji resenje i za Arch? Moracu ovo da detaljnije istrazim, ipak redovno radim 1TB backup preko USB 3.0
MasterChief2
19.2.2017, 22:20
Ja se nisam mnogo bavio time jer jedino sto kopiram preko USB-a redovno su slike i muzika sa i na telefon, a telefon se vezuje preko nekog MTP sistema, a na njemu je sve normalno..
Onaj deo kada kopiras nesto na Windows-u i Windows ti pise da je ostalo jos 5 sekudni da iskopira, a ustvari to potraje i tako se 5 sekundi pretvori u minut-dva. E Arch napise da je iskopirao, a ustvari kopira u pozadini. Ali se meni sve nekako cini da to vreme koje Arch provede u pozadini nekako duze traje od tih "5 sekudni" na Windowsu..
Ako si me uopste razumeo sta sam hteo da kazem.. :D
Ja se nisam mnogo bavio time jer jedino sto kopiram preko USB-a redovno su slike i muzika sa i na telefon, a telefon se vezuje preko nekog MTP sistema, a na njemu je sve normalno..
Onaj deo kada kopiras nesto na Windows-u i Windows ti pise da je ostalo jos 5 sekudni da iskopira, a ustvari to potraje i tako se 5 sekundi pretvori u minut-dva. E Arch napise da je iskopirao, a ustvari kopira u pozadini. Ali se meni sve nekako cini da to vreme koje Arch provede u pozadini nekako duze traje od tih "5 sekudni" na Windowsu..
Ako si me uopste razumeo sta sam hteo da kazem.. :D
Otprilike, ali probacu za koji dan Arch :)
MasterChief2
20.2.2017, 17:47
Takodje taj problem na Archu se javlja samo na NTFS formatiranim fles memorijama. Na onim flesevima koji su formatirani u FAT32 ili ext4 fajl sistemu nema tih problema.
Pozdrav prijatelj je presao na Xubuntu sa XPa na staroj masini. Pretezno se koristi za muziku i surf. Ima dosta .flac snimaka celih koncerata koji idu uz neka prateca dva fajla koja sluze za deljenje celog koncerta na svaku pesmu posebno. Na XP je koristio footbar2000 da otvori te fajlove. Da li postoji neki tome slican programcic za Xubuntu posto ovako kad pusti .flac cita sve kao jednu celinu...
Deadbeef dosta liči na foobar2000, a podržava CUE+FLAC kombinaciju
http://deadbeef.sourceforge.net/
Najjednostavnije je da skine "static portable build" i raspakuje je negde.
Imam 16GB RAMa i SSD, desi se ponekad da zauzmem 12GB RAM-a. Jel mi je potrebna /swap particija?
MasterChief2
25.2.2017, 10:57
Ja mislim da nije. Ja sam isto na 16GB RAM-a terao Arch bez swapa ali je meni max zuzece islo do nekih 10GB.
Imam 16GB RAMa i SSD, desi se ponekad da zauzmem 12GB RAM-a. Jel mi je potrebna /swap particija?
Ja bih napravio. Recimo, ako radis s Dockerom, neces moci "out of box" da ogranicis kontejnerov pristup memoriji ako nemas swap.
Ja bih napravio. Recimo, ako radis s Dockerom, neces moci "out of box" da ogranicis kontejnerov pristup memoriji ako nemas swap.
Ne radim jer mi i dalje nije jasno sta je :D
Ne razumem, pa ne moze da uzme vise od maksimalnog RAMa, a to bi mogao sa swap-om.
blast beat
26.2.2017, 17:20
Moram malo spama, ali ne udarajte čežnju nama što imamo 3GB RAM-a i dual core procesore sa takvim ciframa :D
Moram malo spama, ali ne udarajte čežnju nama što imamo 3GB RAM-a i dual core procesore sa takvim ciframa :D
Jbg, rekao bih ti da bar RAM nije skup ali i njegova cena ode u nebesa :D
Ako te bas zanima 12GB mogu da zauzmem kada su mi upaljena 2 Android emulatora, za obican rad je <4GB zauzeto.
blast beat
27.2.2017, 22:11
Jbg, rekao bih ti da bar RAM nije skup ali i njegova cena ode u nebesa :D
Ako te bas zanima 12GB mogu da zauzmem kada su mi upaljena 2 Android emulatora, za obican rad je <4GB zauzeto.
Zamisli tek kako je nama kojima imamo DDR2, veća je vrednost da dokupim 2GB memorije nego celog kompjutera :D
MasterChief2
4.3.2017, 8:55
Zasto mi Arch novo instalirani hard disk prepoznaje kao "sda"? I onda mi sve ove ostale "spusti" za jedno slovo i ne mogu da butujem sistem jer mi je boot particija bila na /dev/sda1, a sad je ta particija detektovana kao /dev/sdb1. Ima li neko resenje za ovo?
Probaj da zameniš mesta kablovima na ploči.
MasterChief2
4.3.2017, 9:53
Probaj da zameniš mesta kablovima na ploči.
To sam radio sa Hard Diskovima koji se prikljucuju preko SATA portova. A ovaj sto mi prepoznaje kao sda je ATA hard disk. Probao sam njega stavljati na slave, ali se nista ne menja. Jos pre sam skontao da je bitno hard diskove povezati po nekom redosledu da bi ih Arch prepoznao kako treba. I to nije problem kod SATA diskova. A sa IDE ne kontam kako da namestim.
A da se pozabaviš podešavanjem boot menadžera da koristi UUID ili neku drugu šemu imenovanja?
MasterChief2
4.3.2017, 11:07
Malo sam to gledao, ali mi nista nije jasno. Kada uvhatim vremena pozabavicu se sa tim. Sad mi je trebalo odma da radi, pa sam preko Ubuntu live cd-a sacuvao podatke.
Partybreaker
8.3.2017, 23:03
Ajd da pitam i ja za savet. Imam dual boot Window 10 i Ubuntu 16.04 LTS. Ubuntu je nadograđen sa 14.04 i radio je okej do skora. Sada je počeo užasno da koči i štagod mu radio nije više hitar kao nekad.
Vidim da se pominje opcija reinstaliranja (https://www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2014/09/reinstall-ubuntu-while-keeping-files-and-programs.png.pagespeed.ce.giDmpX4aVa.png). Ima li vajde raditi to?
Najradije bih opalio format/clean install, ali su oba OS-a na istom SSD-u... a ja imam manjak vremena i ne bih smeo da se igram da pogubim podatke.
A da se pozabaviš podešavanjem boot menadžera da koristi UUID ili neku drugu šemu imenovanja?
ja sam imao skoro isti problme sa arch linux-om, kako imam 3 hard diska, arch je pri svakom boot-u menjao naziv hdd-a , i tako da tek iz neznam kog puta uspe da upali system jer je pogodio mesta hdd-a to jest koji treba da bude sda, koji sdb i sdc. kada sam imenovao hard diskove po UUID kao sto je covek gore reko sve je proradilo bez problema.
evo link kao se to radi https://wiki.archlinux.org/index.php/persistent_block_device_naming
MasterChief2
9.3.2017, 15:53
Ajd da pitam i ja za savet. Imam dual boot Window 10 i Ubuntu 16.04 LTS. Ubuntu je nadograđen sa 14.04 i radio je okej do skora. Sada je počeo užasno da koči i štagod mu radio nije više hitar kao nekad.
Vidim da se pominje opcija reinstaliranja (https://www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2014/09/reinstall-ubuntu-while-keeping-files-and-programs.png.pagespeed.ce.giDmpX4aVa.png). Ima li vajde raditi to?
Najradije bih opalio format/clean install, ali su oba OS-a na istom SSD-u... a ja imam manjak vremena i ne bih smeo da se igram da pogubim podatke.
Mislim da i da opcija brise trenutne postavke bootloadera, i da ces nakon sto reinstaliras moci samo da se budujes u Ubuntu. Podaci bi trebalo da ostanu, i u sustini ta opcija ti samo sacuva podatke na /home particiji, a ostalo brise. Da li ce nesto uraditi podacima na Windows particiji ne bi znao reci. Uostalom to mi nikada kod ljudi nije jasno, zasto podatke cuvaju na C disku.. Dok sam koristio Windows kod mene na SSD se nalazio samo Windows i programi, a sve ostalo sam skladistio na poseban hard disk. Najbolje sacuvati za svaki slucaj.
Mislim da i da opcija brise trenutne postavke bootloadera,
Pa valjda to zavisi od particije na kojoj je bootloader instaliran? Ako je na particiji na kojoj je i ubuntu onda verovatno hoce, ako nije to ne bi trebalo da se desi. U svakom slucaju nije neki problem jer se lako moze odraditi update grub-a, ili ako je windowsov bootloader preko EasyBCD-a...Ako se linux reinstalira a koristi win bootloader ne bi trebalo cak nista ni menjati.
MasterChief2
28.3.2017, 20:51
Pitanje za @CooldBoot-a koji mi je preporucio Bomi plejer, a ako neko zna jos slobodno moze da napise :D
Plejer je stvarno vrh, mnogo je lepsi od VLC-a, a i mnogo bolje radi na starijim racunarima. Npr. snimci koji seckaju na VLC-u, na Bomiju rade bez problema.
Ono sto me zanima je da li je moguce nekako preko Bomija pustati torrent fajlove, kao sto to radi PopCorn?
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.