PDA

Prikaži potpunu verziju : Access, MySql ili FireBird


fonzi
17.11.2006, 13:55
Koju bazu preporucujete za desk-aplikaciju za vodjenje firme? Vec je razvijena u Accessu, 17 tabela.

Odnosno, gde bi bila granica posle koje treba zaobici Access, bar sto se kompleksnosti (a ne sigurnosti) baze tice?

Hvala.

holodoc
17.11.2006, 14:41
Nisi naveo neke od parametara koje su veoma važni u ovom slučaju. Kao prvo, koju platformu nameravaš da koristiš za razvoj aplikacije (VisualBasic, C++ ili nešto treće), kolika će biti pretpostavljna opterećenost baze saobraćajem podataka i da li je pitanje legalnosti izrade u stvari pitanje.

Ukoliko ti je neophodan brz, jednostavn i besplatan RDBMS možeš bez problema da iskoristiš MySQL. Ukoliko koristiš C++ onda ti je potreban neki dobar API za njega pa preporučujem MySQL++ kao dobar i proveren + autor istog je naš čovek (Siniša Milivojević) tako da možeš da očekuješ pomoć na srpskom u ekstremnim slučajevima :D Inače pomenuta osoba je tehnički direktor MySQL projekta tako da se MySQL++ može smatrati da dolazi sa pedigreom. Treba samo voditi računa da MySQL++ ne podržava Microsoft VisualC++ verzije starije od .NET 2003. Konverziju baze možeš da uradiš "Reverse engineer-ingom" u ERWin-u.

Ako opet sa druge strane znaš da će saobraćaj biti intenzivniji ili nameravaš da radiš aplikaciju u VB-u možda ti je ipak bolje rešenje MsSQL koji donekle pruža veću protočnost informacija i malo veći komfor u radu.

Lično preporučujem potpuno besplatnu konfiguraciju Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition, wxWidgets (zamena ua MFC koji VC++2005 Express Edition nema) i MySQL++ API jer za sada novije aplikacije koje su rađene ovom kombinacijom šljakaju odlično. Ovo ti je takođe veoma dobra kombinacija ako nameravaš da radiš bilo kakvu vrstu komunikacije između web i desktop aplikacija koje koriste istu bazu podataka.

EDIT:
U svoj ovoj priči zaboravio sam samo da napomenem ono što tebe najviše interesuje. Access baza da ili ne? To najviše zavisi od konkurentnosti korisnika tj. koliko će korisnika da je koriste u isto vreme. Ako aplikaciju koristi samo jedan korisnik onda konekcija na Access bazu preko ODBC-a ne bi trebala da bude problem. Ako će bazi pristupati više korisnika odjednom praktičan limit je dva –tri korisnika da bi to funkcionisalo kako treba. Sve što je preko ovog broja praviće ozbiljnih problema tipa odbijanja pristupa bazi za korisnike koji moraju da čekaju na red i sl.

fonzi
17.11.2006, 20:19
Aplikacija verovatno u C#.
Da, baza treba da bude besplatna, otuda navedene baze (naravno ni SqlServer Express nije iskljucen).

Pozdrav!