Igre
Intervju
Days Gone u Madridu
Intervju sa kreativnim direktorom
Miodrag Kuzmanović
6. mart 2019.

Krajem februara, na poziv kompanije Sony, prisustvovali smo hands-on prezentaciji igre Days Gone u Madridu. Ova ekskluziva za konzolu PlayStation 4 predstavlja interesantan hibrid open-world akcione igre u post-apokaliptičnom zombi okruženju i čvrste narativne strukture koja prati doživljaje bajkera Dikona Sent-Džona. Ekstremno detaljan preview možete pročitati u sledećem broju našeg štampanog izdanja, čiji tizer dajemo u formi intervjua saDžonom Garvinom, kreativnim direktorom SIE Bend Studiosa i čovekom koji je osmislio i napisao zaplet i likove u igri.SK: Koliko dugo radite na igri?
Džon Garvin: Od 2013. godine, kada smo napravili interni technology demo.SK: Igra izlazi 16. aprila, istog dana kao i najveći filmski megahit ove sezone, Avengers: Endgame. Zar se ne plašite da će to da vam "ukrade grom"?
Džon Garvin: Naprotiv! Mislim da film i igra imaju istu publiku, s tim da film traje samo dva sata. Šta će da rade kada izađu iz bioskopa, naloženi do balčaka? Možda će zabavu da nastave uz PlayStation 4 i Days Gone? Pogotovo ako vide dobro plasiranu reklamu za igru pre početka filma, ha ha!SK: Days Gone u izvesnoj meri funkcioniše kao Red Dead Redemption 2 ili neki sličan open world naslov, čija je generalna karakteristika da igraču nude osnovno prevozno sredstvo u formi konja koji se može prizvati zviždukom, odnosno, jednim pritiskom na taster. Motor, naravno, ne reaguje na zvižduke, već zahteva da stalno vodite računa gde ste ga ostavili. Da li mislite da će to da nervira igrače koji su navikli na tu vrstu udobnosti?
Džon Garvin: Hvala na komplimentu! Red Dead Redemption 2 je jedna od mojih omiljenih igara. Ne, ne mislim da će to da iritira bilo koga jer je Days Gone više u "survival" fazonu u odnosu na većinu AAA sandbox igara na tržištu. U igri morate da vodite računa o mnogo stvari, o municiji, resursima za crafting, pa i o gorivu za motor i delovima za njegovo nadograđivanje i popravku. Mislimo da je briga o motoru neodvojiva od koncepta igre čiji je glavni junak bajker, koji ne bi bio to što jeste da ne zna gde je parkirao svog ljubimca.SK: Da li u igri možete da izgubite motor?
Džon Garvin: Možete da privremeno ostanete bez njega, ali ne i permanentno. Ako, recimo, sletite sa litice u jezero pa motor potone, u nekom od kampova možete da platite NPC-u da vam ga izvade i poprave. U igri, dakle, nema smrti motora, so to speak...SK: Koliko krajeva postoji u igri?
Džon Garvin: Samo jedan. Mi verujemo u jak narativ koji ima početak, sredinu i kraj, uobličen u jedinstvenu autorsku viziju.SK: Koliko je Days Gone veliki? Ima li materijala za nedelju dana igranja?
Džon Garvin: Ako igrate samo obavezne misije, igra će vam potrajati nekih tridesetak sati, ali ako šarate sa strane, taj broj može biti značajno veći.SK: Da li je apokalipsa u igri globalna?
Džon Garvin: Da, globalna je. Civilizacija koju poznajemo više ne postoji.
Bugarski novinar koji se ubacio preko reda: Ne bi ovo nazvao apokalipsom zbog hi-tech vladine frakcije koja postoji u igri (stop, spoilers!)
SK: U svakoj postapokaliptičnoj igri vrednoj svoje soli postoje hi-tech ostaci starog sveta u nekom bunkeru koji igrač treba da pronađe.
Džon Garvin: Da. Dodao bih da naša igra nije smeštena u daleku budućnost u kojoj su gradovi zarasli u korov, već se dešava svega dve godine nakon apokalipse. Iz tog razloga, neki "ostaci starog sveta" su još uvek prilično živahni.

Days Gone
PlayStation 4
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama