Softver
Vesti
Starija generacija grafičkih katica je dobila podršku za Resizable BAR mehanizam
ReBAR za Turing
Ivan JAKIĆ
11. mart 2024.

Vlasnike GTX 16 i RTX 20 serije grafičkih kartica je obradovao programer terminatorurl, koji je podelio UEFI drajver za omogućavanje ReBAR (Resizable Base Address Register) mehanizma sistemima opremljenim starijim karticama. Projekat NvStrapsReBar patchuje UEFI matične ploče i time započinje „progovore” sa BAR veličlinom u cilju poboljšana performansi. Može biti podešena na automatsku ili manuelnu konfiguraciju. Kompanija AMD poseduje „blizanca” po implementaciji ovog mehanizma, pod imenom Smart Access Memory (SAM), a tehnologiju nisu izmislili „crveni”, ni „zeleni”, već je ugrađena u PCIe interfejs i krije se od verzije 2.0. 


Programer je napisao napomenu da često pisanje i brisanje podataka u firmware može biti terminalno za matičnu ploču, pa svoj nezavisni hack štiti od brzopletih entuzijasta, čiji se hardver nepovratno ugasio usled korišćenja NvStrapsReBar. ReBAR se standarno omogući putem vBIOS (BIOS grafičke kartice) nadogradnje, ali proizvod samostalnog zanatlije nema pristup vBIOS prostoru, jer Nvidia zaključava vBIOS svojih kartica digitalnom enkripcijom. 


Namenjen naprednim korisnicima i poznavaocima računarskog hardvera, NvStrapsReBar može da izazove blokadu matične ploče, uprkos maloj verovatnoći. Pre rizikovanja, korisnicima se preporučuje istraživanje proporcija benefita za igre koje bi želeli da unaprede, jer postoje slučajevi gde napredak izostaje.    


AMD je komercijalizovao ReBAR 2020. godine svojom Zen 3 generacijom procesora i RDNA 2 RX serijom grafičkih karti. Ignorisana mogućnost je svoj proboj doživela tek kada je SAM dokazala da upotrebom, već stare tehnologije, dobijate bolji učinak grafičke kartice. Nvidia je ponudila patch za RTX 30 seriju kartica, a RTX 40 je fabrički podržava, izostavivši većinu svojih korisnika. Terminatorurl je uradio njhov posao, a pokušao je da obraduje još veći broj korisnika obuhvativši Pascal generaciju, ali neuspešno. 


ReBAR dozvoljava drajverima i operativnom sistemu optimizaciju resursa. Moderni sistemi ih poseduju, na pretek, pogotovo grafičke kartice koje su dostigle količinu memorije često veću od RAM. Ne garantujući velika, čak ni minimalna poboljšanja, ReBAR ipak zavisi od određenih aplikacija, gde postoji potencijal za napredak od 5 do 24 odsto. Zbog specifičnosti i „probirljivosti” mehanizma, AMD i Nvidia nude Resizable Bar profile za svaki naslov pojedinačno, dok Intel preporučuje konstantnu upotrebu tehnologije.  


Pažljivim pridržavanjem upustva, možete da pokušate da oplemenite svoju Turing grafičku kartu, a takođe proverite spisak uspelih „operacija” nad različitim sistemima. 

Nvidia
Turing
GPU
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama