Softver
Vesti
Nova verzija popularnog desktop okruženja za Linux operativni sistem
KDE Plasma 6.0
Ivan JAKIĆ
29. februar 2024.

Sveže izdanje jednog od najpopularnijih desktop okruženja u svetu Linux sistema, Plasma, zvanično je dostupno za preuzimanje. Veliki prelaz, kao što je ovaj, stigao je sa mnoštvom promena, poboljšanja i novim opcijama. 

KDE Plasma 6 je unapredila prethodnu verziju u svakom aspektu. Performanse, bezbednost, korisničko iskustvo i hardverska podrška, su najbitnije stavke.


Počevši sa „nevidljivim” izmenama, framework za izradu KDE aplikacija, Qt, je takođe uzdignut za čitavu verziju uz pomoć koje u potpunosti sarađuje sa, uskoro dominantnim Wayland displej serverom. Zbog ove moderne platforme, programeri su uspeli da kreiraju uzbudljive dodatke. Ulepšan je izgled, unapređeno korisničko iskustvo, a za sam početak korišćenja Plasma okruženja potrebna je samo instalacija, za ostalo su se pobrinule brojne podrazumevajuće aplikacije i alatke. 


Implicitna upotreba Wayland protokola je „ublažena” još uvek važećom podrškom za stariji displej server — X11. Korišćenje Wayland protokola rezultira u različitim mišljenjima i iskustvima, a glavni faktor za takav diverzitet jeste hardver, dok je sporedni izbor aplikacija potrebnih korisniku. Subjektivni utisak je takođe činilac raznolikosti komentara, jer je nečije „super radi” jedno „meh” drugog korisnika. Bez obzira na uvek prisutni interni „rat” Linux obožavalaca, ovo izdanje uspešno implementira Wayland, što će i Nvidia korisnici, ukoliko probaju, potvrditi. 


Lebdeći (floating) panel je preuzeo mesto tradicionalnog u donjoj ivici ekrana, a „Levitacija” prestaje kada aktivni prozor zauzima čitav prostor na desktopu. Novi pregled (overview), koji podseća na Windows + Shift u Windows sistemu, se pojavljuje pri promeni radne površine. Opcija je touchpad kompatibilna i prepoznaje pokrete i kombinacije dodira. Kako bi se sprečilo slučajno lutanje između radnih površina, ili, po KDE nomenklaturi „virtuelnih”, promena između njih više nije moguća pomeranjem točkića na mišu. Dizajn odabira aktivnih prozora (Alt + Tab) urađen je kao 3×3 matrica (grid). 


Ukoliko ste koristili KDE Plasma okruženje, verovatno ste, nakon sveže instalacije, osetili malu iritaciju u vidu otvaranja foldera jednim klikom, pa je većini prva stvar nakon instalacije promena ovog ponašanja. Plasma 6 je „poslušala” korisnike, a ostavila u opcijama povratak na „mono-klik”. 


Breeze, prepoznatljiva tema Plasma okruženja, doživela je preobražaj prateći moderne standarde, te su padding i margine suptilnije, a ivice koje okružuju i ukrašavaju elemente su tanje. Vizuelne novine upotpunjene su zvukom — novom „pesmom” pod imenom Ocean. 


Fajl menadžer Dolphin nudi logičnije poređane opcije, koje su pristupačne korišćenjem kombinacije tastera na tastaturi. Zauzeće diska je prikazano, i kada pokrenete Dolphin, uvek imate uvid u stanje preostalog prostora. Desnim klikom se stvara mogućnost otvaranja, iz kontekstualnog menija, obeleženog foldera u podeljenom prozoru (Split View).


Korisnici Linux distribucije KDE neon imaju privilegiju testiranja ovog desktop okruženja od danas, a Ubuntu (Kubuntu) korisnici će da sačekaju poprilično, jer naredno LTS izdanje, 24.04, ne podrazumeva instaliranu „šesticu”. Svestranost u izboru tipa Linux operativnog sistema nam, na sreću, pruža mogućnost izbora, pa neće biti problema u pronalaženju distribucije sa podrazumevajućim Plasma 6 okruženjem. 


Sve što nam je Plasma 6.0 priuštila možete detaljno da pogledate na megarelease stranici, koja, kao i novo izdanje, izgleda sjajno. 

KDE Plasma
Linux
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama