Hardver
Vesti
Vision Pro
Apple najavio svoj prvi VR/AR računar
Ognjen NINKOVIĆ
6. jun 2023.

Kompanija Apple najavila je računar koji će u potpunosti funkcionisati u ,,virtualnoj“ (VR) odnosno ,,proširenoj“ (AR) stvarnosti. Vision Pro imaće pune kapacitete računara najavljene su u okviru Appleove konferencije za štampu.
Uz njih, najavljen je i propratni Vision OS, prvi VR operativni sistem.



„The first Apple product you look through, not at“ – Tim Cook



Proizvođač ističe da je ovaj uređaj „harmonični spoj stvarnog i digitalnog sveta”, prikazivajući virtualne elemente „preko” stvarnog prostora. Video prikaz proizvoda nudi nam ispunjenje sna naučne fantastike, aplikacije i prozori koji plutaju u prostoru. Kako ćemo upravljati ovim računarom budućnosti? Očima, glasom i rukama, naravno. Potreban je samo pogled ka prozoru za pretragu koji će potom vaš glas pretvoriti u upit.





Promotivni video prikazuje nekoliko pogodnosti, među kojima je i tzv. EyeSight. Na njemu je da projektuje oči vlasnika na spoljašnjem sučelju, kako bi se izbegli čudni pogledi okoline. Ostali klišei takođe su prisutni – lebdeća virtuelna tastatura i FaceTime prozori koji se pojavljuju pored glavnog prikaza u trodimenzionalnom prostoru.


Možda i najinteresantniji deo video prikaza, koji izaziva strahopoštovanje, upravo je obećanje praktičnog korišćenja. Dnevna soba se u trenutku pretvara u noćnu plažu, a plutajući prikaz veličine televizora u ogromno bioskopsko platno, reč je naravno o potpunoj virtualnoj stvarnosti u koju vas Vision Pro suptilno prebacuje iz one proširene.



Tehnikalije


Vision Pro liči na naočare za skijanje sa laganim aluminijumskim okvirom. Stakleni prikaz na prednjem delu je ujedno i objektiv za mnoštvo kamera koje je Apple neprimetno upakovao. Jednim pritiskom tastera možete snimiti video, dok „digitalnom krunicom“ podešavate koliko je spoljašnje stvarnosti „filtrirano“.



Na poleđini, 23 miliona piksela upakovano je u dva mikro OLED panela „veličine poštanske markice“. Apple tvrdi da je u ponudi istinski 4K HDR video koji prikazuje sitan tekst koji izgleda oštro iz svih uglova.


Naočare pokreće M2 čip uz pomoć novog R1 čipa. Oni obrađuju podatke sa 12 različitih kamera, 5 senzora i 6 mikrofona. Uz pomoć R1, Apple obećava odziv prikaza u okviru 12 milisekundi.


Eksterna baterija osigurava lakoću samih naočara. Naime, baterija koja je predviđena da bude u vašem džepu povezuje se kablom i omogućava mobilno korišćenje do 2 sata, dok je Vision Pro moguće koristiti i neprekidno, direktnim povezivanjem sa utičnicom.



Tehnološka inovacija koju je Apple ponudio sa ovim proizvodom prati najavljena, i očekivano paprena, cena od 3500 dolara. Prodaja Vision Proa okvirno je zakazana za prvi kvartal naredne godine.

Apple
VR
AR
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama