Softver
Vesti
Veštačka inteligencija
Nova briga o Sudnjem danu?
Ognjen NINKOVIĆ
2. jun 2023.

Eksperti za veštačku inteligenciju(AI) upozorili su da AI predstavlja pretnju za opstanak ljudske vrste nalik pretnjama od pandemija ili nuklearnog rata. U međuvremenu, neki od eksperata su se oglasili i rekli da nema razloga za paniku, ali da je pravo vreme da se pretnje od veštačke inteligencije shvate ozbiljno.


„Smanjivanje pretnje od istrebljenja putem AI trebalo bi da bude svetski prioritet sa ostalim pretnjama na nivou društva, poput pandemija i nuklearnog rata.”

Center for AI Safety


Center for AI Safety je neprofitna organizacija sa sedištem u San Francisku koja nastoji da informiše direktore, donosioce odluka i širu javnost o sredstvima za umanjenje rizika od veštačke inteligencije.


Ovu izjavu koja u svega 22 reči pokušava da što konciznije predstavi pretnju od ubrzanog razvoja veštačke inteligencije, potpisali su mnogi eksperti i predvodnici AI industrije, poput osnivača i direktora firme OpenAI Sema Altmena (Sam Altman), direktora Googleovog DeepMind Demisa Hasabisa (Demis Hassabis), ali i mnogi profesori i naučnici. Dva od tri dobitnika, Turingove nagrade 2018. za doprinos veštačkoj inteligenciji Džofri Hinton (Geoffrey Hinton) i Jošua Bengio (Yoshua Bengio) takođe se mogu naći na listi potpisnika.


OpenAI je kompanija poznata po razvoju njene ChatGPT platforme i jedan je od predvodnika u modernoj upotrebi velikih jezičkih modela i razvoja veštačke inteligencije.


Čuveni tehnolog i predavač na Harvardu Brus Šnejer (Bruce Schneier) prokomentarisao je na njegovom blogu „Schneier on Security” svoj potpis i težinu ovih tvrdnji.


„Zapravo ne mislim da veštačka inteligencija predstavlja pretnju za opstanak ljudske vrste, mislim da predstavlja pretnju nalik pandemijama ili nuklearnom ratu. Drukčije rečeno, pretnju koju treba uzeti za ozbiljno, ali ne nešto što treba da izazove opštu paniku...”, napisao je Šnejer i naveo da je to ono o čemu je razmišljao prilikom davanja svog potpisa i da je očigledno trebalo više obratiti pažnju na reč „istrebljenje.”


Brus Šnejer je svetski slavan tehnolog bezbednosti, poznat i kao autor jednog od New York Times bestselera „Um hakera”


Profesor filozofije Set Lazar (Seth Lazar), jedan od osnivača Fast.ai Džeremi Hauvard (Jeremy Howard) i stručnjak za računare Arvind Narajanan (Arvind Narayanan) takođe su prokomentarisali aktuelne tvrdnje o opasnostima veštačke inteligencije.


„Pre svega bi trebalo da se usmerimo na pretnje AI koje su urgentnije. Iako nas postojeći sistemi veštačke inteligencije i njihova verovatna proširenja neće istrebiti, oni već izazivaju koncentrisanu štetu. Sigurni smo da će dovesti do većih nejednakosti i da će, u rukama vlada koje su gladne uvećanja njihove vlasti i beskrupoloznih korporacija, potkopavati individualne i kolektivne slobode...” objavili su oni, navodeći da se ovi rizici mogu sprečiti sada i da ne treba čekati nepredvidiv napredak tehnologije da bi se reagovalo.


Ove tvrdnje potkrepljuje upravo činjenica da se na listi potpisa objave Center for AI Safety mogu naći imena vodećih ljudi iz AI industrije koji pre svega imaju ogroman uticaj na put razvoja veštačke inteligencije. Postavlja se pitanje koji se sve skriveni interesi kriju iza njihovih potpisa.

AI
Veštačka inteligencija
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama