Telefoni
RECENZIJA: Samsung Galaxy A34 5G
Prijatno iznenađenje
Gradimir JOKSIMOVIĆ
27. april 2023.

Rast cena sirovina, transporta i radne snage, uz promene u navikama kupaca, uticao je na to da cene novih pametnih telefona krenu put nebesa. Trend poskupljenja nije zaobišao ni tradicionalno pristupačne brendove, što je dovelo do toga da razlika u cenama između dobro pozicioniranih i manje afirmisanih imena više ne bude toliko drastična. Kompaniji Samsung bi ovakav razvoj događaja mogao da ide na ruku, budući da ostavlja novi prostor za redefinisanje prodajne strategije: uz kontrolu cena i doslednost u kvalitetu (dobri ekrani, vodootporna zaštita, softver), povratak na tron srednje klase više ne mora biti nemoguća misija.



Samsung Galaxy A34 5G mogao bi da bude prva lasta Samsungovog proleća. Osetno jeftiniji od modela Galaxy A54, a po mnogim parametrima u ravni sa njim, ovaj telefon nudi mnogo više nego što bi se očekivalo na osnovu iskustva sa njegovim prethodnicima. Super AMOLED ekran sa osvežavanjem na 120 herca, stereo zvučnici, vodootporan dizajn, novi MediaTekov Dimensity 1080 čip, baterija od 5000 miliamper-časova sa podrškom za brzo punjenje (do 25 vati) i Android 13 sa One UI 5.1 korisničkim interfejsom sa garantovane četiri glavne nadogradnje OS-a i te kako zaslužuju našu pažnju.


Galaxy A34 nosi dizajnerski potpis serije Galaxy S23, ima ravan ekran sa U-urezom na vrhu i ujednačenim, tankim okvirima na prednjoj, odnosno, tri vertikalno poravnata ostrva sa kamerama na zadnjoj strani kućišta (moduli sa kamerama ne vire previše i to omogućava da telefon lako sklizne i u tesne džepove pantalona). Plastični okvir je čvrst i besprekorno uklopljen s prednjom i zadnjom površinom, koja je, takođe, od plastike obrađene tako da neodoljivo podseća na staklo, što uz karakteristično prelamanje svetla u duginim bojama gradi odličan vizuelni utisak. Osim odličnom estetikom, kućište novog modela može da se pohvali i IP67 zaštitom od vode i prašine, a sa prethodnikom deli još i odsustvo 3,5-milimetarskog audio-priključka, što nas svakako ne raduje. Srećom, microSD slot za memorijske kartice ostao je u životu (u hibridnom SIM slotu).


Samsung Galaxy A34 5G verovatno je najbolje balansiran telefon srednje klase u ovoj godini


Prednjom stranom dominira 6,6-inčni full HD+ super AMOLED ekran sa brzinom osvežavanja od 120 herca i patentiranom Vision Booster tehnologijom (osvetljenost ekrana može da skoči i do 1000 nita kada je to potrebno), što je prvi put kod nekog od modela serije A30. Svi pozitivni aspekti AMOLED panela ovde su prisutni, od živih boja, do duboke crne i širokih uglova gledanja; takođe, kao i Galaxy A54, A34 nudi opciju za smanjenje emisije plave svetlosti na minimalnih 6,5 odsto – sa takvim filterom sigurno nećete imati problema sa uspavljivanjem zbog gledanja u ekran. Ekran je pokriven Gorilla Glass 5 zaštitom, ekranski senzor otiska (optički) radi kao sat i sa mokrim prstima, dok haptički motor nije znatnije unapređen, pa vibracije nisu bogzna kako upečatljive (propuštena prilika da se dodatno odlepi od proseka klase). Galaxy A34 ima stereo zvučnike, sa namenskim zvučnikom na dnu za jedan kanal i zvučnikom unutar slušalice koji deluje kao drugi kanal: zvuk je prijatan, mada malo škrt na basu, a ponekad se mogu čuti manja izobličenja pri maksimalnoj jačini zvuka.




Mediatek Dimensity 1080 pokazao se kao više nego adekvatna platforma za uređaj ove klase. Sa ovim telefonom nismo imali nikakvih problema tokom uobičajenog korišćenja, ali ni pri ozbiljnijem multitaskingu ili sa zahtevnijim igrama (opcija za proširenje RAM-a ostavlja prostor da se virtuelnom memorijom sa diska radna memorija „nasvira” do 16 gigabajta, uz, maltene, neprimetan gubitak performansi). Većih problema sa pregrevanjem nismo imali ni tokom dužih igračkih epizoda – ipak, osetiće se malo jače zagrevanje u predelu oko zadnjih kamera. I sa softverske strane sve je na svom mestu – Android 13 sa One UI 5.1 interfejsom donosi nešto više prethodno instaliranih, ali, uglavnom, vrlo upotrebljivih aplikacija (neki Samsungovi programi bolji su i od Guglovih, pa im svakako dajte šansu pre nego što ih pometete). Naravno, proizvođač i u ovom slučaju zaslađuje paket izdašnom podrškom, garantujući četiri godine Android ažuriranja i pet godina za bezbednosne nadogradnje.


Lepe vesti A34 donosi i na planu autonomije, tako da će sa jednim punjenjem izdržati duže od većine konkurentskih modela – uz malo štednje i do dva cela dana. Podrška za brzo punjenje (ne kraće od 90 minuta) obuhvata ispravljače snage do 25 vati, za čiju nabavku će korisnik morati sam da se snađe (u prodajnom paketu nalaze se samo USB-C kabl i želja za punjačem). Fotografski kapaciteti sasvim su u skladu sa cenom i namenom telefona. Glavna kamera snima odlične fotografije na dnevnom svetlu, sjajno se snalazi sa portretima, a lepe rezultate dobili smo i sa makro kamerom. U noćnom režimu, takođe, možete očekivati pristojne fotografije, sa nešto više šuma doduše. Optička stabilizacija svodi zamućenje na minimum, gotovo u meri u kojoj to čine i neki vrhunski modeli. Kvalitet videa je u rangu sa konkurentskim brendovima u klasi. Treba napomenuti i to da je Samsung ovde zadržao i neke softverske opcije iz skupljih modela, kao što su AI asistent, opcija za brisanje objekata i kreiranje GIF-ova, „snepčetoliki” filteri itd.


Samsung Galaxy A34 5G verovatno je najbolje balansiran telefon srednje klase u ovoj godini. Impresivan kvalitet izrade, vrhunski ekran i autonomija, brzinske performanse iznad svakih očekivanja, odlične kamere i besprekoran softver po razumnoj ceni – preporuka se ovde piše sama.




Operativni sistem: Android 13, One UI 5.1
Dimenzije i masa: 161,3 × 78,1 × 8,2 mm / 199 g
Čipset i memorija: Mediatek MT6877V Dimensity 1080 čipset (6 nm, Octa-core, 2×2,6 GHz Cortex-A78 & 6×2,0 GHz Cortex-A55), Mali-G68 MC4 GPU, 6/8 GB RAM-a, 128/256 GB interne memorije, microSDXC (hibridni slot)
Displej: 6,6” Super AMOLED (1080 × 2340, 19,5:9, 390 ppi, 120 Hz), Corning Gorilla Glass 5
Primarni sistem kamera: 48 MP (f/1,8, 26 mm wide, 1/2”, PDAF, OIS) + 8 MP (f/2,2, 123˚ ultrawide) 1/4” + 5 MP (f/2,4, makro), 4K@30 fps, 1080p@30/60 fps, 720p@480fps
Selfi kamera: 13 MP (f/2,2, wide), 1/3,1”, 4k@30 fps, 1080p@30 fps
Ostalo: Bluetooth 5.3 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/dual-band/direct/hotspot, GSM/HSPA/LTE/5G, NFC, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO), USB Type-C 2.0, IP67, dual nano-SIM, Li-Po baterija 5000 mAh, brzo punjenje (25 W)
Performanse: AnTuTu Benchmark: 470439; Geekbench 6: 802 (Single-Core), 2482 (Multi-Core)
Proizvođač: Samsung ( www.samsung.com)

Samsung
Galaxy
A34
5G
AMOLED
MediaTek
Android
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama