TV i film
Vesti
Održana svečana premijera digitalno restauriranog filma „Tajvanska kanasta”
Svet KOMPJUTERA
16. novembar 2022.

Svečana projekcija filma Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“, koji je digitalno restauriran u okviru projekta A1 Kinoteka, održana je sinoć u sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke, u prisustvu dela filmske ekipe, kao i mnogobrojne publike.


Ovo ostvarenje iz 1985. godine snimljeno je u produkciji „Centar filma“. U drami sa elementima humora, prema scenariju Gorana Markovića i Milana Nikolića, glavnu ulogu igrao je Boris Komnenić. Uz maestralnog Komnenića u filmu su uloge ostvarili: Neda Arnerić, Radko Polič, Gordana Gadžić, Bogdan Diklić, Predrag Miki Manojlović, Petar Božović, Bora Todorović, Semka Sokolović-Bertok, Vojislav Brajović, Josif Tatić.

Digitalizovanje filmova – Računarska restauracija
Digitalizacija filmova u Jugoslovenskoj kinoteci
Priča se plete oko Saše Belopoljanskog, četrdesetogodišnjeg nezaposlenog i nesnađenog arhitekte, koji vara suprugu, zaokupljen je izradom pokretnih skulptura – mrdalica, i nesvesno upada u mrežu malverzacija građevinske mafije.
Muziku za „Tajvansku kanastu“ potpisuju Milan Mladenović i Zoran Simjanović, a u filmu se pojavljuju članovi sastava Ekatarina Velika, značajno doprinoseći atmosferi Beograda onog vremena.Uoči projekcije restaurirane verzije filma, u Kinoteci je nastupio EKV tribute bend.


Mnogobrojnoj publici zatim su se obratili Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Dejan Turk, generalni direktor kompanije A1 Srbija i A1 Slovenija.


Pantelić je izrazio zadovoljstvo što je ovo već 26. srpski film kojem su, zahvaljujući projektu A1 Kinoteka, vraćeni kvalitet slike i tona kao u vreme premijere, pre gotovo četiri decenije.


Jugoslav Pantelić


Na taj način i današnja, ali i buduća publika moći će još dugo da uživa u ovom filmu koji nam tako živo dočarava duh Beograda osamdesetih godina prošlog veka, rekao je Pantelić. Kako je istakao, Goran Marković istovremeno daje ozbiljnu kritičku sliku tadašnjeg društva, što je i zaštitni znak njegovog opusa.


U fokusu ove duhovite i gorke priče je čovek izgubljen u svetu u kojem živi, još uvek odan idealima iz doba studentske pobune ’68. i nesposoban da prozre igre mutnih tipova, vođenih isključivo materijalnim interesima, kakvih je, inače, sve više u današnjem svetu, izjavio je Pantelić.


Prema njegovoj oceni, Boris Komnenić je kao Saša Belopoljanski ostvario svoju najbolju ulogu kada je u pitanju filmski deo stvaralaštva velikog glumca, koji je preminuo prošle godine.


Dejan Turk


„Uvid u vreme i duh osamdesetih godina, kao i podsećanje na priču o nesnađenom intelektualcu koji je verovao u ideale, samo su neki od razloga zbog kojih je važno da ovo, kao i mnoga druga filmska ostvarenja, čuvamo od propadanja i zaborava“, istakao je Turk.


„Inspiraciju da ostanemo privrženi i konstantni u ovom projektu pronalazimo u svakom novom gledaocu, kao i u svima onima kojima smo kroz ova umetnička dela vratili uspomene na neka davna vremena. Radujemo se svim ostvarenjima kojima ćemo i u budućnosti zahvaljujući digitalizaciji udahnuti novi život i ostaviti ih u amanet nekim novim generacijama“, dodao je Turk.


ser Goran Marković


Goran Marković se prisetio rada na ovoj uznemirujuće aktuelnoj priči koja pokazuje da je život često igra, tajvanska kanasta, u kojoj pristojan svet postaje žrtva moćnika, njihovih laži i mimikrije. Takođe on je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je ovaj film, koji je po njegovim rečima bio u lošem stanju, zahvaljući saradnji Jugolovenske kinoteke i kompanije A1, sačuvan putem digitalne restauracije.Buran aplauz isparatio je ekipu filma. Nakon svečane projekcije Buč Kesidi je održao koncert.


Digitalno restaurirana kopija „Tajvanske kanaste“ biće prikazana 22. novembra u dva termina u 18 i 20.30 časova, u Jugoslovenskoj kinoteci u Sali Makavejev (Uzun Mirkova br. 1). Projekcije će biti besplatne.

Tajvanska kanasta
A1
Jugoslovenska kinoteka
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2022
Intel Core i7-13700K (Raptor Lake) i Asus ROG Maximus Z790 Extreme
Talična trinaestica
Raptor Lake je na nas ostavio dobar utisak, koji bi svakako bio još bolji kada bismo mogli da prenebregnemo činjenicu o radnim temperaturama...
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Ni na nebu, ni na zemlji
Jedan od najboljih, ako ne i najbolji „pametni sat” na tržištu, koji za uložen novac nudi jako puno toga...
Asus Expertbook B3 Detachable (B3000DQ1)
Svestrani e-rokovnik
U suštini je u pitanju tablet, a na takvoj platformi je i zasnovan. Ono što ga čini sličnim „običnom” laptopu jeste oblik kada mu se stavi ...
Microsoft Windows 11 22H2
Prvo veliko spremanje
Home i Pro verzije više nije moguće instalirati ukoliko nemate Microsoftov nalog, odnosno, ukoliko mašina nije onlineSistem je na mnogim mestima za...
Huawei Mate 50 Pro
Povratak tata-Mate
Mate 50 Pro je dostupan u srebrnoj ili crnoj boji sa staklenom poleđinom ili u posebno atraktivnoj narandžastoj varijanti sa leđima od veganske ko...
Pine64 Pinebook Pro
Veoma otvoren laptop
U suštini, ovo je modifikovani RockPro64 SBC (single board computer), upakovan u telo laptopa...
Novosti iz programa NASA Innovative Advanced Concepts
Sledeća generacija
NIAC je odličan pokazatelj da se ulaganje u mlade naučnike i vizionare višestruko isplati...
.rs:
Dokaz napretka
UN izveštaj o eUpravi • DWDM platforma • jedinstveni broj 112 • napad na RNIDS...
Victoria 3
Imate svet na dlanu u periodu od 1836. do 1936. godine. Industrija i privreda su usložnjene u odnosu na Victoriju 2, a kolonizacija, ratovanje i trgo...
A Plague Tale: Requiem
Igra je veća i sadržajem bogatija od prethodne i donosi poboljšanja na gotovo svakom polju...
Gotham Knights
Nakon Betmanove pogibije, Red Hood, Batgirl, Nightwing i Robin čuvaju open-world Gotham...
Scorn
Grafika je groteskno efektna i to je jedino što zaista valja u ovoj igri...
© 2022 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama