Telefoni
Vesti
Samusng Galaxy S22 Ultra
Mesec sa Galaksijom
Svet kompjutera
28. april 2022.

Pre malo više od mesec dana, svoj vremešni telefon poznatog kineskog proizvođača zamenio sam Samsungovom Galaksijom S22 Ultra. Trogodišnji jaz između uređaja u mobilnom svetu predstavlja razmak ekvivalentan psećim godinama. Moj stari udobni fon, koji sam doživljavao kao kombinaciju mirne luke i razgaženih patika za trening, odjednom više nije isijavao magiju. Fantazmagorični Galaxy ga je prosto oduvao iz moje svesti, izazvavši kratkotrajnu grižu savesti. U jednom trenutku, starac je progovorio glasom Neleta Karajlića iz Zabranjenog pušenja, mada ostavljam mogućnost da je to bilo snoviđenje indukovano euforijom. Zaboravio je bio sve zajedničke derneke, reče on, uređaj koji me je hiljadu puta izbavio iz belaja. Odlučio sam da ga dostojno udomim, poklonivši ga pokolenju. Ko je, uostalom, bolji od dede u vaspitavanju podmlatka prezauzetih roditelja?
RECENZIJA: Samsung Galaxy S22 Pro
Pored toga što je verovatno najkompletniji high end Android telefon na tržištu, Samsung Galaxy S22 Ultra je sasvim sigurno najbolji Samsung flegšip u poslednjih nekoliko godina. Objedinivši Note i S seriju, Samsung je Ultru serije 22 praktično ustoličio u novi Note. Moj posledni Note bio je slavna Četvorka, koju još uvek čuvam u nekoj od fioka koje se otvaraju svake decenije. Nisam bio ni svestan koliko mi je nedostajala ta magična olovčica, čije su performanse u najnovijoj iteraciji dovedene do nekada nezamislivih granica. Da sam malo kreativniji na polju vizuelne izražajnosti, znao bih da je cenim afekcijom jačom od laičke zabezeknutosti.Ako ne znam da slikam kao Velaskez, znam da slušam kao krajnji profesionalac. Nakon dugogodišnje nepopustljivosti, Samsung je konačno eliminisao ograničenja u podržanim Bluetooth kodecima za bežične slušalice. Pošto spadam u audiofile, posedujem različite modele slušalica koje koriste širok spektar kodeka visoke definicije, od kojih je dominantan LDAC. Samsung je jednim potezom eliminisao poslednju prepreku uživanju u mojoj FLAC kolekciji.


Nisam pristalica marketinške žvake da jedan uređaj, telefon, motocikl ili svemirski brod može da vam izmeni život do neprepoznatljivosti. Ono što može jeste da ga obogati, pogotovo za onoga ko voli da fotografiše najbolje momente tako obogaćenog života. Samsung Galaxy S22 Ultra je više nego dostojna alternativa glomaznim, profesionalnim DLSR foto-aparatima, sposobna da napravi slike kojih se nećete stideti ni nakon četrdeset godina. Snimanje videa u 8K rezoluciji najbolji je zalog za budućnost u kojoj će ta rezolucija, vašoj tada već stasaloj deci, biti nešto što se podrazumeva. Na tim snimcima nećete izgledati kao Nosferatu koji se pomalja iz podruma u Transilvaniji, već kao roditelj koji je na vreme shvatio kako dobar sistem primarnih kamera doprinosi generisanju uspomena.


Dakle, Samsung Galaxy S22 Ultra… Nije tajna da telefon košta kao solidan aranžman za tropsko letovanje za jednu osobu. To je, doduše, letovanje čije Sunce neće prestati da vas obasjava i greje narednih tridesetak meseci, ukoliko se rukovodite mojim ritmom zamene telefona. Ja mislim da se to isplati.

Samsung
Galaxy
S22 Ultra
Android
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama