Internet
Intervju
Vesti
Intervju sa Vintom Serfom
Do kraja osamdesetih internet je bio akademska tema
Svet kompjutera
15. novembar 2021.

Mali je broj poznavalaca informacionih tehnologija kojima ime Vint Serf (Vinton Cerf) ne zvuči poznato. Neko će ga nazvati pionirom ili ocem interneta, neko internet evanđelistom kompanije Gugl, neko će pomenuti anegdotu da je lik Arhitekte iz popularnog filma Matriks inspirisan upravo Vintom… Drugi će, pak, reći da je najpoznatiji po tome što je zajedno sa Bobom Kanom dizajnirao jedan od najvažnijih internet protokola - TCP (Transmission Control Protocol).


Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) imala je jedinstvenu priliku da organizuje i zabeleži razgovor sa Vintom Serfom, u kom se priseća ne samo razvoja protokola zahvaljujući kojima postoji internet kakav znamo, već razmatra i sa kakvim se izazovima susreće internet danas.


Tokom razgovora sa Desiree (Željkom) Milošević, predsednicom Upravnog odbora Internet društva Srbije (ISOC Chapter Serbia), Vint je govorio o TCP protokolu koji je sa Bobom Kanom dizajnirao 1973. godine i o periodu razvoja između 1973. do 1983. godine u kojoj je zvanično „uključen“ internet. Objasnio je kako je funkcionisao ARPANET projekat, iniciran 1969. a koji je trebalo da testira teoriju o tehnologiji paketnog prenosa; kako je korišćena telefonska i satelitska komunikacija pri izgradnji mreže i kako je potonja omogućila povezivanje sa tačkama u Evropi tokom osamdesetih godina. Pominjao je rad Tima Berners-Lija u CERN-u i hipertekst protokol, nastanak svetske komunikacione mreže, prvog veb-pregledača „Mozaik“, „dot bum“ fenomen – ulaganje kapitala u sve što ima veze s internetom.


Nakon otvaranja svetske mreže najviše ga je iznenadila ogromna količina sadržaja koju su ljudi stavljali na veb, i to iz želje da podele znanje, jer nije bilo materijalne satisfakcije. Potreba za indeksiranjem mnoštva sadržaja dovela je do razvoja pretraživača kao što je AltaVista, potom Gugl i drugi.


Objasnio je kako su institucije važne za upravljanje internetom nastale iz potrebe, počevši od ICANN-a, IETF-a, Internet društva i drugih. Prateći hronologiju razvoja, svaka je osnivana onda kada je postojala potreba da se neki problem reši ili da se znanju i resursima pristupi na sistematičan način.


Govoreći o dobu u kom živimo, rekao je da je internet prodro vrlo duboko u svakodnevni život i da je potrebno da funkcioniše po pravilima koja će pomoći da se prevaziđu potencijalne opasnosti, ali sačuvaju sve prednosti koje zahvaljujući internetu uživamo.


Intervju sa Vintom Serfom „Vintov pogled na internet danas“ dostupan je na Jutjub kanalu RNIDS-a.


Vint Serf je izuzetno aktivan u međunarodnoj zajednici i čest govornik na konferencijama. Publika prošlogodišnje konferencije RSNOG koju organizuje Grupa mrežnih operatora Srbije (RSNOG – RS Network Operators’ Group), imala je prilike da sluša njegovo izlaganje na temu Zero Trust modela. Ovogodišnji RSNOG, čiju realizaciju podržava RNIDS, biće organizovan 30. novembra, a publika će imati prilike da onlajn prati konferenciju koja iz godine u godinu okuplja domaće i inostrane stručnjake koji nude svoja iskustva, razmišljanja i predloge kako da internet bude brži, pouzdaniji i bezbedniji.Vint Serf
RNIDS
Youtube
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama