Nauka
Vesti
Nova izložba u Galeriji 51
Razvoj službe telekomunikacija - Sve naše veze
Svet kompjutera
16. septembar 2021.

Muzej nauke i tehnike i Brigada veze Vojske Srbije predstavljaju izložbu "Razvoj službe telekomunikacija - Sve naše veze" autora muzejskog savetnika Jovana Božinovića i potpukovnika Zorana Ivanovića, posvećenu razvoju službe telekomunikacija i telekomunikacione tehnike.


Galerija 51, od 17. septembra do 15. oktobra 2021.


Poljski telefon - Limski odred srpske vojske (1914.)Ove godine, u sklopu proslave Dana jedinice i povodom 15 godina od formiranja, Brigada veze se građanima i stručnoj javnosti predstavlja kroz izložbu koja će posetioce upoznati sa istorijom sistema veze, službe telekomunikacija i razvojem telekomunikacione tehnike. Uredba o Vojnome telegrafu doneta 20. septembra 1916. godine, kojom je rod veze izdvojen kao poseban rod u okviru Srpske vojske, predstavlja prekretnicu u shvatanju važnosti veze za vojsku i uspešnost njenih vojnih poduhvata. Svojom hrabrošću, dovitljivošću i visokim vojničkim i moralnim kvalitetima vezisti Srpske vojske su aktivno učestvovali u oslobođenju otadžbine, a mnogi među njima su u njenu slobodu ugradili svoje živote. U slavu tih junaka, Brigada veze sa ponosom baštini i nastavlja tradiciju jedinica roda veze u Vojsci Srbije.


Poštanska uputnica (1915.)Najveći deo eksponata deo su vredne kolekcije Spomen–sobe Brigade veze i do sada nisu predstavljeni široj javnosti na ovaj način, kao i iz zbirki Vojnog muzeja, Muzeja nauke i tehnike i privatnih kolekcija. Posetioci će imati priliku, pored ostalog, da vide šifrarsku mornaričku mašinu „Enigmu“ čije je dešifrovanje ubrzalo kraj Drugog svetskog rata, špijunski kofer američke proizvodnje primopredajnik AR 11 proizveden 1942. godine, komunikacioni uređaj u koferu koji je nosila pratnja Josipa Broza Tita u slučaju otkazivanja ostalih sistema veza, prvi primač radio signala „Viking“ sa gorskim kristalom iz 1925. godine, motorna vozila Zastavu AR55, TAM 5000 i 110,sa kompletnim sredstvima komunikacije itd. Takođe, biće predstavljeni originalni uređaji strane proizvodnje i njihovi pandami jugoslovenske proizvodnje.


EnigmaPostoje mnogi izvori koji svedoče o potrebi da se uspostavi komunikacija na daljinu, kao i o različitim načinima na koje se to činilo još otkako postoji čovečanstvo. Međutim, o pravom i ubrzanom razvoju telekomunikacija možemo govoriti tek od 19. veka. Izum telegrafa, a zatim i telefona i radija, na kraju i interneta u savremeno doba, ubrzao je prenos informacija i omogućio nam da osvajamo sve veće i veće razdaljine, a taj prenos traje i danas.


Hjuzov telegraf u radu u beogradskoj telefonskoj stanici


Iako je značaj brzog i tačnog informisanja uvek nesporan, tokom vanrednih situacija i ratnih stanja od njega suštinski zavise ljudski životi. Zbog toga je razvoj organizacija vojnih službi veze tokom istorije bio od velike važnosti. Srbija je prešla dug put od prenošenja poruka tatarskom službom koju je nasledila od Otomanske imperije nakon sticanja autonomije u 19. veku, preko balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, kada je počinjala da koristi savremenije aparate i daljeg razvoja sredstava i službe veze u 20. veku, pa sve do danas. Taj put je bio obeležen mnogim teškoćama, od nedostatka savremenih sredstava, do manjka obučenih operatera, koje su se postepeno prevazilazile sistematskim školovanjem stručnog kadra i većim ulaganjima u nabavku telekomunikacionih sredstava, kao i u razvoj domaće proizvodnje posle Drugog svetskog rata. Tada je vojska zajedno sa civilnim stručnjacima i ustanovama pokrenula niz istraživačkih i razvojnih projekata, a njihovi rezultati su postajali deo proizvodnje. Istina, neka od navedenih sredstava, po koncepciji, a naročito po tehnologiji proizvodnje, nisu spadala u vrhunske domete tadašnje elektronike u svetu. Bez obzira na to, to je bio izuzetan uspeh domaćih snaga jer se zemlja sve više oslobađala uvoza i zavisnosti od inostranstva, a naša vojska je dobijala vrlo efikasna, funkcionalna i upotrebljiva sredstva i sisteme veza.


Svečano otvaranje izložbe je u petak 17. septembra u 12 časova u Galeriji 51, ulaz iz dvorišta, Dobračina 51.

muzej
izložba
Enigma
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
OKTOBAR 2021
Deathloop
Deathloop je najređi svat u svetu igara - superinovativna, visokobudžetna stvar koja ne pravi kompromise...
Gigabyte X570S Aero G
Stvaralačka sloboda
Jedna posebna linija matičnih ploča postala je obavezni deo ponude svakog proizvođača koji drži do sebe...
Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6900 XT SE Gaming OC
Šareni moj safiru
Nova generacija Radeona, zasnovana na Navi II arhitekturi, na tržištu je već gotovo godinu dana...
Asus ROG Strix G15 Advantage Edition (G513QY)
Dva srca iz iste kuće
Najinteresantnija karakteristika ovog laptopa jeste to što su u njemu i centralni i grafički procesor iz AMD-a...
Najbrži internet browseri za Windows 10
Sekstet speed stera
Merenje brzine internet browsera čini se uzaludnom rabotom, jer većina takmaca koristi isti pokretački engine...
Samsung Galaxy Z Flip3 5G i Galaxy Z Fold3 5G
Savijeni uzduž i popreko
Samsungov Galaxy Z Flip3 prvi je sklopivi telefon koji bi mogao da ospori dobar deo argumenata protiv preklopnih telefona...
Tehnologije u borbi protiv klimatskih promena
Breg Muhamedu
Novi koraci u razvoju i primeni čistih tehnologija koje će zameniti dosadašnje sisteme koji zagađuju okolinu...
Sir Clive Sinclair (1940-2021.)
Iza sebe je ostavio zaveštanje koje se ne može opisati rečima i rasplamsao maštu hiljada ljudi koji danas razvijaju čuda budućnosti...
Xiaomi Pad 5
Pristupačna moć
High‑end tablet po ceni prosečnog srednjaka…
Tales of Arise
Bez ikakvog pogovora, ovo je jedna od najboljih igara iz serijala Tales...
Lost Judgment
Apsolutno sjajna igra i nastavak koji već utegnutu formulu ozbiljno približava savršenstvu...
Ghost of Tsushima Director’s Cut
Pored svih do sada izdatih DLC-a, „direktorski rez” donosi i novu lokaciju, ostrvo Iki
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama