Nauka
Vesti
Projekat „Primenjena muzika za muzeje”
Slučaj muzeja Nauke i tehnike u Beogradu
Svet kompjutera
15. septembar 2021.

Primenjena muzika za muzeje: Slučaj muzeja nauke i tehnike u Beogradu, naziv je naučno-umetničkog projekta koji je pokrenuo Centar za primenjenu muziku - Beograd, uz podršku Muzeja nauke i tehnike – Beograd i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


Projekat se bavi razvojem pod-žanra primenjene muzike kroz komponovanje originalne permanentne primenjene muzike za stalnu postavku Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, ispitivanjem integracije muzičke kompozicije sa prostorom i eksponatima, kao i istraživanjem njenog uticaja na posetioce muzeja i razvoj publike.


Na konferenciji su prisustvovali Aleksandar Vl. Marković, predsednik Centra za primenjenu muziku, Rifat Kulenović, direktor Muzeja Nauke i tehnike, i Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koji su potpisali protokol o poslovno tehničkoj saradnji i prisutne predstavnike medija upoznali sa inovativnim aspektima projekta i njegovim potencijalima.


Marko Krstić, Zaprokul; Aleksandar Marković, CAM; Rifat Kulenović, MNT;


Istraživanje uticaja primenjene muzike na muzejske posetioce osmišljeno je kao pilot projekat koji treba da izmeri efekte primenjene muzike za muzeje na razvoj muzejske publike u Muzeju nauke i tehnike, što bi moglo da doprinese kreiranju održivog modela razvoja muzejske publike u svim muzejima. Istraživanje efekata muzike na doživljaj muzejske publike sprovešće se pre i posle uvođenja muzike u vidu intervjua i ankete u štampanoj i digitalnoj formi. Originalnu muziku za tri stalne postavke muzeja komponovaće Aleksandar Vl. Marković, istoričar umetnosti i autor primenjene muzike za brojne izložbe, kompozitorka Misha Cvijović i mladi kompozitor Dušan Đorđević, koji će svojim iskustvom i primenom metodologije komponovanja permanentne muzike za muzeje i galerije, doprineti daljem razvoju ovog pod-žanra primenjene muzike.
Istraživački projekat u Muzeju nauke i tehnike je jedinstven po tome što će se po prvi put istražiti uticaj specijalno komponovane primenjene muzike na sadržaj i eksponate muzeja. Do sada je u svetu sprovedeno par istraživanja, ali samo o uticaju popularne klasične muzike, već komponovane za druge namene. Koliko je ideja inovativna govori i činjenica da je već formiran evropski konzorcijum od 12 partnera iz 7 zemalja koji želi da primeni koncept permanentne primenjene muzejske muzike uz testiranje njenog uticaja na publiku u 5 evropskih muzeja.


Za Muzej nauke i tehnike biće komponovano 3 kompozicije za 3 prostorno odvojena segmenta muzeja. Svaka kompozicija će biti komponovana prosečnom dužinom obilaska određenog segmenta i staln e postavke muzeja. Glavna stalna postavka u galeriji Aleksandar Despić, u najvećem prostoru muzeja imaće najdužu kompoziciju (oko 45 minuta), postavka Galerija igračaka oko 15 minuta, i stalna postavka Naučna igraonica oko 15 min.


Projekat u saradnji sa Muzejem nauke i tehnike će omogućiti da se pripremi i razvije novi koncept primenjene muzike za muzeje koji će biti adekvatan za prezentaciju stalne postavke muzeja. Ovim projektom će se muzički prezentovati Muzej nauke i tehnike kao jedan od prvih muzeja u svetu koji će imati svoju permanentnu muziku i zvučnu sliku koja, kao i primenjena muzika za film ili pozorište, ima ulogu da utiče na raspoloženje i osećanja posetilaca, ali gde je glavni fokus na povezivanju prostora, eksponata i posetioca u jedinstvenu sinestezijsku celinu.


Inovativnost projekta ”Primenjena muzika za muzeje: slučaj Muzeja nauke i tehnike u Beogradu” Centra za primenjenu muziku ogleda se u potpuno novoj zvučnosti muzeja u formi permanentne komponovane muzike na sadržaj stalne muzejske postavke koja će da ozvuči ceo muzej i stalnu postavku i da joj udahne novu dimenziju delovanja na publiku.


Projekat je počeo u 15. jula i završava se u decembru kada će biti predstavljeni rezultati.

Beograd
muzej
Republika Srbija
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2022
Intel Core i7-13700K (Raptor Lake) i Asus ROG Maximus Z790 Extreme
Talična trinaestica
Raptor Lake je na nas ostavio dobar utisak, koji bi svakako bio još bolji kada bismo mogli da prenebregnemo činjenicu o radnim temperaturama...
Samsung Galaxy Watch5 Pro
Ni na nebu, ni na zemlji
Jedan od najboljih, ako ne i najbolji „pametni sat” na tržištu, koji za uložen novac nudi jako puno toga...
Asus Expertbook B3 Detachable (B3000DQ1)
Svestrani e-rokovnik
U suštini je u pitanju tablet, a na takvoj platformi je i zasnovan. Ono što ga čini sličnim „običnom” laptopu jeste oblik kada mu se stavi ...
Microsoft Windows 11 22H2
Prvo veliko spremanje
Home i Pro verzije više nije moguće instalirati ukoliko nemate Microsoftov nalog, odnosno, ukoliko mašina nije onlineSistem je na mnogim mestima za...
Huawei Mate 50 Pro
Povratak tata-Mate
Mate 50 Pro je dostupan u srebrnoj ili crnoj boji sa staklenom poleđinom ili u posebno atraktivnoj narandžastoj varijanti sa leđima od veganske ko...
Pine64 Pinebook Pro
Veoma otvoren laptop
U suštini, ovo je modifikovani RockPro64 SBC (single board computer), upakovan u telo laptopa...
Novosti iz programa NASA Innovative Advanced Concepts
Sledeća generacija
NIAC je odličan pokazatelj da se ulaganje u mlade naučnike i vizionare višestruko isplati...
.rs:
Dokaz napretka
UN izveštaj o eUpravi • DWDM platforma • jedinstveni broj 112 • napad na RNIDS...
Victoria 3
Imate svet na dlanu u periodu od 1836. do 1936. godine. Industrija i privreda su usložnjene u odnosu na Victoriju 2, a kolonizacija, ratovanje i trgo...
A Plague Tale: Requiem
Igra je veća i sadržajem bogatija od prethodne i donosi poboljšanja na gotovo svakom polju...
Gotham Knights
Nakon Betmanove pogibije, Red Hood, Batgirl, Nightwing i Robin čuvaju open-world Gotham...
Scorn
Grafika je groteskno efektna i to je jedino što zaista valja u ovoj igri...
© 2022 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama