Hardver
Najava
Asus ROG Flex X13
Sve što može - u jedan model
Tihomir Stančević
10. april 2021.

Prvo što primećujemo kod novog Asus RoG Flow X13 modela jeste kompaktnost: ovo je model sa ekranom od 13 inča, dosta tanak. Nije toliko tanak kao Asusovi modeli iz Zenbook serije (tzv. ultrabook modeli). Kućište nije potpuno od metala, pa je i to uticalo na masu koja iznosi tačno 1355 grama, znači manje od kilogram i po.

Asus je u jednom modelu upotrebio bukvalno sve što zna o proizvodnji prenosnih računara...

Kad kažu da je ekran 13 inča, proizvođači obično misle na ekrane koji su zapravo 13,3 inča. Međutim, ovde je dijagonala ekrana 13,4 inča, odnosno ekran je još malo veći po vertikali. Zato odnos stranica nije uobičajenih 16:9, već 16:10. I, pazite ovo: u pitanju je 4K+ rezolucija, odnosno tačno 3840 puta 2400 piksela. Ugrađen je IPS panel sa odličnim osvetljenjem, uglovima vidljivosti i velikim rasponom boja.

Ekran je osetljiv na dodir. I ne samo to, ovo je tzv. 2-u-1 model – ako laptop otvorite svih 360 stepeni, tastatura se isključuje i imamo tablet. Windows će nas pitati da li želimo da računar koristimo u tablet modu (kada je lakši rad samo tapkanjem). Kao što znamo, 2-u-1 modele možemo da koristimo i u „šator” i „stalak” položajima. Sadržaj ekrana se obrće po potrebi.

Ono što je nama svakako najinteresantnije jeste to što ovaj model nosi oznaku RoG – iliti Republic of Gamers, a to opravdava time što u sebi ima, verovali ili ne za uređaj ovih gabarita, Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q Design, dakle verziju ovog GeForce čipa za prenosne računare. Kao što znamo, GTX 1650 može da se izbori sa skoro svim jačim igrama u full HD rezoluciji. I pritom se prilično greje, ali napravljen je dobar rashladni sistem: vazduh uvlači odozdo, a na zadnjoj i desnoj strani su ukupno tri izduvna otvora.

Sa desne strane je jedan USB-C konektor i koristi se i za punjenje, i za eventualne brze spoljne memorijske uređaje. Ili žičnu mrežu, uz adapter, ako vam je to potrebno. Levo je HDMI, a pored njega, ispod gumenog poklopca, nalazi se nešto što liči na SATA priključak za hard-diskove(!?). U pitanju je specijalni konektor na koji je Asus izveo PCIexpress magistralu. Efektivno, ovo je kao slot za kartice na stonom računaru. Istovremeno, tu se krije još jedan USB-C priključak. Nije klasični kao na desnoj strani, ali to znači da, uz odgovarajući kablić, ipak možemo da imamo i drugi USB-C.

Na PCI-express konektor verovatno može da se priključi mnogo toga, ali ono što Asus za sada nudi, u kompletu sa ovim laptopom ili posebno, jeste eksterna grafička karta. I to ni manje ni više nego GeForce RTX 3080. U pitanju je posebna kutija, naravno sa sopstvenim napajanjem, i kači se na ovaj port. Još je nismo dobili da je probamo, ali nadamo se da će to biti uskoro.

Sa eksternom RTX 3080 grafikom već itekako možemo da pričamo o igranju u UHD (4K) rezoluciji. Naravno, ne na ekranu samog laptopa. Na ovoj veličini ekrana, gustina tačaka je čitavih 338 piksela po inču, što je zaista suviše sitno. Morali biste bukvalno da zabodete nos u ekran.

U suštini, ovde imamo laptop koji je prilično moćan sam po sebi, a možete ponešto i da odigrate sa njim „na terenu”. Ali onda: dođete kući, priključite kutiju koja predstavlja eksternu grafičku kartu, priključite neki dobar veliki monitor i imate igračku platformu na nivou onoga što je trenutno vrh i u konzolnom i u desktop svetu.

Kada rekosmo da je RoG Flow X13 moćan sam po sebi, pored solidnog grafičkog čipa, pre svega mislimo na ugrađeni procesor. AMD-ov Ryzen 9 5980HS je – „munja”, zaista brzi osmojezgarni procesor treće generacije AMD-ove ZEN arhitekture, trenutno ubedljivo najbrži procesor u prenosnim računarima. U našim detaljnim testovima u sledećem štampanom izdanju videćete i konkretne cifre, ali dovoljno je reći da je prešišao sve procesore u laptopima koje smo do sada probali.

Ostatak sistema čini 32 gigabajta dvokanalne memorije koja radi na 4266 megaherca i brz Western Digitalov SSD od jednog terabajta. Bežično povezivanje je po najmodernijem Wi-Fi 6 standardu.

Pošto je ovo laptop iz Asusove ROG serije, imamo i par opcija koje su već postale standard, kao što je poseban taster za pokretanje Asusuvog kontrolnog panela. Prisutno je Aura osvetljenje tastature, samo u beloj boji, ali podesivo direktno preko tastature. Na jednom od specijalnih tastera iscrtan je ventilator. Tu podešavamo agresivnost hlađenja, odnosno koliko će se laptop „zaletati” u zahtevnim operacijama, a to direktno znači i koliko će biti bučan. Modovi su Silent, Performance i Turbo.

Do izlaska majskog „Sveta kompjutera”, pogledajte galeriju Asusovih slajdova o ovom modelu.

GALERIJA
Asus
flow x13
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama