Hardver
Vesti
Promo
Huawei pametni satovi
Temporalni Titani u Telenoru
Svet kompjutera
25. decembar 2020.

Praznična ponuda kompanije Telenor je u toku. Iz najbogatije ponude pametnih satova u našoj zemlji, izdvojili smo dva najzanimljivija modela koja dolaze iz Huawei laboratorije, Watch GT 2 i Watch GT 2e.



Huawei Watch GT 2

Huaweijev "pametni sat" – Watch GT, ubedljivo najlepša spravica u klasi, u drugoj inkarnaciji postala je još lepša. Ekran je sada u ravni sa okvirom kućišta kojeg više ne krasi "nonijus" koji pokazuje minute, već sate. Uređaj ima AMOLED ekran osetljiv na dodir veličine 46 milimetara čija je vidljivost i pod direktnom sunčevom svetlošću izuzetna. Jačina osvetljenosti može da se podešava u pet koraka ili automatski. Osim pokretima prstiju komande se i dalje izdaju preko dva mehanička tastera, a donjem sada može da se dodeli funkcija po želji. Kućište je izrađeno od nerđajućeg čelika i keramike, što za rezultat ima težinu od 41 grama. Narukvica je nešto čvršća nego prošlog puta i ne može da se tegli, pa iako se to čini kao nedostatak zapravo nije – sat daleko čvršće prijanja uz ruku i nema više osećaja da kućište hoće da sklizne sa zgloba.
Watch GT 2 dobio je mogućnost obavljanja telefonskih poziva. Dolazi sa ugrađenim mikrofonom i zvučnikom koji je iznenađujuće dobrog kvaliteta. Ovo će posebno obradovati audiofile pošto je sada moguće reprodukovati muziku bez konekcije sa telefonom. Sat može da se koristi i kao daljinski upravljač kojim ćete kontrolisati audio-plejer na telefonu. Sledeća stvar je ugrađen "stresometar" koji, baš kao i merač broja otkucaja srca, fercera kontinualno i podatke u realnom vremenu možete da vidite na home ekranu. Podaci se dobijaju na osnovu fluktuacije srčanog ritma, te dinamike korisnikovih pokreta.


Kretanje kroz menije brže je i fluidnije nego ranije, a novina u glavnom meniju je sekcija Vežbe disanja. S druge strane, spisak sportskih aktivnosti koje mogu da se prate je impresivan i na raspolaganju je njih stotinak, među kojima su i plivanje, planinarenje, triatlon, tenis, trčanje, vožnja trenažnog bicikla... Kako Watch GT 2 ima ugrađen zvučnik, osnovne podatke o toku vežbanja dobijaćete i glasovnim putem.


Na raspolaganju je baterija brutalnog kapaciteta koja traje i traje i traje i traje. Sa uključenim 24-časovnim monitoringom broja otkucaja srca, meračem stresa, "analizatorom" sna, GPS-om i ostalim drangulijama, Watch GT 2 između dva punjenja izdržava više od reklamiranih 14 dana. Pri tome se toliko jednostavno koristi da to konkurenciju boli. Većinu informacija možete da bistrite bez pokretanja Huawei Healtha, a sat sa ruke nećete poželeti da skninete čak i da vam prete puškom. Dvojka je sofisticarnija i elegantnija od prethodnika, meri nivo stresa, može da "razgovara" sa vama i predstavlja odličan "ulazni" model u svet "pametnih satova". Za ovaj sat nećete morati da odvojite previše novca, a dok ga budete nosili i koristili osećaćete se kao da ste uboli sedmicu na lotou.


Huawei Watch GT 2e

Iako je zadržao veličinu ekrana od 46 milimetara koju ima i prethodnik, Watch GT 2e ne čini se toliko "budžastim", čak iako imate nešto uži zglob. Ivice ekrana blago su oborene i na njemu se nalazi nonijus koji pokazuje minute. Komandni tasteri blago štrče i dobili su novi, pravougaoni oblik. Donjem tasteru moguće je pridružiti neku sistemsku funkciju i tako ga koristiti kao svojevrsnu prečicu.


Narukvica je naizgled integrisana u kućište, prati njegove linije, ali i dalje možete da koristite one namenjene prethodnim ili modelima drugih kompanija. U tom slučaju narušićete izgled pošto će se pojaviti prazan prostor između narukvice i kućišta koji je eliminisan novim rešenjem. Narukvica stiže okupana novim, "izbuškanim" dizajnom koji za vreme vežbanja donosi bolju ventilaciju.


Upravljački meni identičan je kao kod prethodnih modela, s tom razlikom da je dodato nekoliko novih mogućnosti. Watch GT 2e dolazi sa SpO2 senzorom koji služi za, vascelo značajno, određivanje zasićenosti krvi kiseonikom. Funkcija se dobija po defaultu, što znači da ne zavisite od regionalne pokrivenosti i dostupnosti nadograđenih verzija firmvera. Sledeća bitna novina sakrivena je pod skutima sekcije Workouts. Iako je ovde na prvi pogled stanje redovno i bez promena, primetićete novi taster Add. Kada ga pritisnete na ekranu će se pojaviti spisak fizičkih aktivnosti. Na raspolaganju ih je čak 85 i podeljene su u pet oblasti. Proizvođač je do te mere pustio mašti na volju da se na spisku nalaze i pikado, hokej, pojedine borilačke veštine, pa čak i automobilizam. Konačno možete da dobijete precizne podatke o broju potrošenih kalorija nakon bavljenja sportovima koji do sada nisu bili podržani. Inače, Watch GT 2e donosi i mogućnost automatskog praćenje osnovnih fizičkih aktivnosti.


SpO2 senzor i podrška za 85 dodatnih fizičkih aktivnosti mogu da budu veoma dobra motivacija da razmislite o nabavci ovog modela. Na tas vage treba staviti i podatak da je Watch GT 2e za 30 procenata jeftiniji od svog starijeg brata, pa ćete mu čak oprostiti i to što je keramika iz kućišta zamenjena plastikom. Međutim, GT 2e je ineferiorniji od prethodnika kada su pojedine "pametne" mogućnosti u pitanju. Proizvođač je odlučio da mogućnost primanja poziva izbaci, što znači da Watch GT 2e nema zvučnik, ali isto tako da ukoliko ne koristite Ear Buds, nema ništa od reprodukcije muzike.


Watch GT 2e je spravica vredna pažnje. Namenjena je nešto manje zahtevnim, mlađim korisnicima kojima je prilagođen i izgled i ono što se nalazi "ispod haube". Pri donošenju odluke o nabavci "pametnog sata" u razmatranje ozbiljno mora da se uzme i Watch GT 2e. Ako ni zbog čega drugog ono zbog cene, vrhunskog kvaliteta izrade i baterije koja između dva punjenja može da izdrži i 14 dana.

huawei
Watch GT
Telenor
pametan sat
AMOLED
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama