Softver
Vesti
Tips & Tricks
Kako pauzirati update na Windowsu 10
Nikola Jevremović
26. maj 2020.

Redovno ažuriranje operativnog sistema poželjna je praksa. Međutim, ako je taj sistem Windows 10, praksu valja privremeno zaobići, i to iz dva razloga. Prvi je taj što je redovno ažuriranje Desetke... redovno (dva velika updatea godišnje i još gomila manjih), pa čekanje dok se taj proces okonča ume da sabotira posao, i to obavezno onda kada rokovi nagrnu (npr. kada se priprema novo izdanje nekog časopisa a proklete kuglice nikako da prestanu da kruže!). Drugi problem daleko je ozbiljniji. Pošto ih štancuje u tolikom broju, razvojnom timu se neretko potkrade nekakav bag, zbog koga Windows posle instalacije počne da trokira (iznenadni „plavi ekran smrti”, sporije podizanje sistema, premeštanje ili čak gubitak podataka). Što se Microsofta tiče, Desetka je „poslednji Windows”, tako da se ovoj praksi ne nazire kraj. Ono što korisnik može je da se postara da ona ne divlja kad joj vreme nije. Evo par osnovnih podešavanja koja služe toj svrsi:


Pauziranje updatea:

-Započinjemo klikom na ikonicu Windowsa (Start) u donjem levom uglu a zatim na simbol zupčanika, tik iznad nje (Settings)

-Segment koji nam je potreban zove se Update and Security

Ukoliko vam se ne prikaže namenski prozor za Update, tom segmentu može da se pristupi i klikom na Windows Update taster koji se nalazi sa leve strane vertikalnog menija. 




Ako želite da pauzirate instalaciju bilo kakvog updatea, to možete učiniti klikom na namenski taster Pause updates for 7 more days. Svakim klikom na njega (ukupno 5 puta) odlažete ažuriranje za dodatnih 7 dana, te je maksimalan broj 35, a sistem će vam prikazati do kog datuma ste „mirni”. Taster Resume poništiće ovakva podešavanja.




Moguće je odrediti i konkretan datum ažuriranja, a opcija za to nalazi se u Advanced Options pri dnu strane. Padajući meni pored Pause updates sekcije ponudiće datume koji sežu do maksimalnih 35 dana od onog koji je trenutno u toku. Nakon ovog perioda, update će morati da se instalira pre nego što ponovo posegnete za ovom opcijom.





U istom ovom odeljku možete da aktivirate Update notifications, kako biste znali kada neki novi update bude spreman za instalaciju. 





Podešavanje restarta:

Epilog svakog ažuriranja je restartovanje sistema, a u slučaju većeg updatea, nakon njega ume da prođe između nekoliko minuta i nekoliko sati dok kompjuter ponovo ne bude u punom pogonu. Srećom, konkretno vreme restarta moguće je precizno zadati sistemu. Tome služi taster Scheduele the restart. Potrebno ga je samo aktivirati i podesiti željeno vreme. 







U slučaju da niste u potpunosti sigurni kada je najbolje vreme za restart, dobro rešenje je da to bude van radnog vremena. Tu je opcija Change active hours naročito korisna, jer se Windows ovim povodom neće javljati u toku određenog perioda. Ukoliko aktivirate ovu opciju, sistem će automatski odrediti te sate analizom svakodnevnih aktivnosti, a njih možete korigovati po želji putem tastera Change.



Windows 10
Microsoft
update
Tips & Tricks
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama