PD KUTAK
Account Express 3.6
Branislav BUBANJA
1. avgust 2009.

Sigurni smo u to da ste bar jednom do sada bili u situaciji da platu (honorar, džeparac...) potrošite mnogo ranije nego što ste planirali. Obično se do takvog razvoja događaja stiže čestim plaćanjem „sitnih” računa, na koje vrlo brzo zaboravite, ali kada se oni akumuliraju, nastaje problem koji smo izneli. Sada, u doba krize, situacija je još nezgodnija pošto su i primanja manja, često su neredovna, i to sve dovodi do pojačanog osećaja finansijske nesigurnosti.

Čuvar kućnog budžeta

Nažalost, ne možemo da vam kažemo kako da efikasno povećate novčani priliv, ali ono što možemo jeste da vam ukažemo na program koji će vam pomoći u tome da bolje sagledate svoje prihode i rashode i da na osnovu toga korigujete svoje „rasipništvo” i rastegnete primanja na ceo mesec.

Iza neuglednog intefejsa krije se odličan alat za organizaciju i analizu troškova i primanja u domaćinstvu. Pre nego što počnemo s predstavljanjem ovog programa, moramo da naglasimo najvažniju stvar. Neophodan preduslov za kvalitetnu analizu vašeg finansijskog stanja jeste da svaki (mislimo baš SVAKI) prihod i rashod upišete u program. Ovo može da predstavlja gnjavažu, ali jedino tako ćete moći da imate preciznu statistiku na osnovu koje kasnije možete da izvlačite neke zaključke.

Program se zasniva na računima, tako da za svakog člana u porodici koji doprinosi punjenju (ili pražnjenju) kućnog budžeta možete da otvorite poseban račun. Ti računi zaštićeni su šifrom, te stanje na njima može da vidi samo osoba koja poseduje šifru. Na samom početku iznenadila nas je činjenica da je među podržanim valutama i dinar. Doduše, piše „jugoslovenski dinar” i oznaka mu je YUM, ali to je sitnica preko koje možemo da pređemo. Bitno je to da sve transakcije u programu možemo da upisujemo u našoj valuti i da ih konvertujemo u bilo koju od 150 podržanih valuta (pri čemu je potrebno ručno aktiviranje dodatnih valuta). U programu postoji i konvertor valuta koji bi trebalo automatski da vrši ažuriranje, ali moramo da naglasimo da mi to nismo uspeli. Pretpostavljamo da je tome glavni uzrok to što dinar nije konvertibilna valuta i verovatno se ne nalazi u online listi za konverziju. Ovaj problem se prevazilazi jednostavno - ručnim unosom trenutnog kursa strane valute.

Pomenuli smo to da se Account Xpress zasniva na računima. Za svaki novootvoreni račun neophodno je uneti tzv. početno stanje, tačnije presek finansijskog stanja osobe u trenutku otvaranja računa u programu. Naglašavamo to da izraz „račun” u programu ima malo drugačije značenje od onoga što se podrazumeva pod bankarskim računom u svakodnevnom životu. Ovde račun predstavlja neku vrstu virtuelnog novčanika u kom se objedinjuju svi vaši prihodi (i rashodi), bez obzira na to da li se novac nalazi na tekućem računu u banci ili ste dobili keš i nosite ga u džepu.

Promene na računu ostvaruju se preko transakcija kojih ima tri osnovne vrste - prihodi, rashodi i transakcije između dva vaša računa. Pod prihodima se podrazumevaju svi novčani prilivi koje ostvarujete: plate, honorari, kamate na oročenu štednju, dobitak na Lotou... Rashodi su sve na šta ste potrošili novac, pa makar to bilo i nešto sitno kao što je, na primer, kupovina karte za gradski prevoz. Prva dva tipa transakcije podrazumevaju da se samo na jednom računu povećava ili smanjuje količina novca, dok transakcije između računa znače da se na jednom računu povećava iznos, a na drugom smanjuje za istu vrednost. Recimo, primer ovakve transakcije je da se novac sa tekućeg računa prebacuje na oročeni račun. Kakav god da je vid transakcije u pitanju, Account Xpress dozvoljava da se upišu svi bitni detalji. Potrebno je uneti podatak sa kog računa se vrši plaćanje, kao i to koja je svrha plaćanja. Program nudi veliki izbor tipova transakcija, a one se mogu dodatno dopuniti vašim komentarima. Neophodno je odabrati datum transakcije, način na koji se transakcija obavlja (da li je u pitanju gotovina ili ček, pri čemu može da se unese broj čeka) i, naravno, iznos. Neke stvari koje se redovno ponavljaju mogu i da se automatizuju. Na primer, ako ste redovni korisnik ADSL Interneta, svakog meseca do određenog datuma morate provajderu da platite isti iznos ili ako ste platili letovanje na rate, tačno znate kog dana u mesecu i koji iznos će vam biti skinut sa računa. Na ovaj način se osiguravate da ne zaboravite da kasnije upišete neku transakciju za koju znate da će se sigurno desiti.

Pravilan unos podataka predstavlja samo jedan bitan segment rada u ovom programu. Možda su čak važniji analiza i izveštavanje, jer tu možete sagledati dinamiku vaših prihoda i rashoda i uočiti mesta na kojima ima prostora za ostvarivanje uštede. Postoji više pogleda u programu. Možete pogledati sumaran prikaz svih svojih računa (dinarskih i deviznih), prihode i rashode po kategorijama, i to u tekstualnoj i grafičkoj formi, zbirno ili po mesecima. U grafikonima se lako vidi situacija ako ste u nekom trenutku otišli u minus, ali u tekstualnoj formi to nije toliko jasno naznačeno. Smatramo da bi bilo bolje da su uočljiviji period i transakcije koje su vas dovele do minusa (recimo, sa crvenom pozadinom ili da je sve ispisano crvenom bojom), pošto bi tako ova informacija na mnogo lakši način došla do svesti korisnika.

Količina informacija koja može da se dobije ovim programom zaista je velika, a opis toga znatno prevazilazi prostor koji imamo za ovaj tekst. Uostalom, bavljenje finansijama nikad nije bilo jednostavno, naročito ako ih nemate dovoljno. Iako ima nekoliko sitnica koje možda nisu najbolje izvedene, Account Xpress je u globalu odlično zamišljen i realizovan program. Novac uložen u njegovu kupovinu može vrlo brzo da se refundira uštedama koje ćete ostvariti tako što ćete postati svesni toga koliko ste nepotrebnih rashoda pravili do sada. Sami autori su se pobrinuli da vam to olakšaju tako što su cenu programa snizili za 50 procenata.


Potrebno:
Windows
Veličina:
1,82 MB (trial), 2,32 MB na HD-u
Cena:
20 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .felitec .com /ax .html
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama