TEST DRIVE
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
Dejan PETROVIĆ
1. jun 2024.

Često smo imali prilike da pišemo o Synologyjevim mrežnim skladištima. Po pravilu, uvek su to bili odlični uređaji, sa još boljim softverom. Kao što je poznato, Synology je firma koja, zapravo, svoj softver plasira kroz svoj hardver. Ovaj put imamo priliku da pišemo o jednom ne tako mladom mrežnom skladištu. Synology DS423+ NAS je i dalje aktuelan model, te, stoga, zaslužuje našu i vašu pažnju.

NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...

DiskStation DS423+ je uređaj koji pokazuje da se Synology drži proverenog dizajna. Dizajn kućišta je takav da dozvoljava skaliranje u zavisnosti od toga koliko će sadržati fioka za diskove. Već smo testirali vizuelno slične uređaje sa dva diska (SK 3/2023, i.sk.rs/32062), ali i sa pet diskova (SK 9/2022, i.sk.rs/31494). Sada, imamo uređaj koji dolazi sa četiri fioke kojima pristupamo sa prednje strane. Fioke se otvaraju podizanjem prednjeg poklopca u vidu poluge, koji će ujedno i odmaći celu fioku iz ležišta, a time i zadnju stranu diska od priključaka. Kao zaštita, tu je plastična bravica, što nije nešto neuništivo, a i cela fioka je od plastike, te to svakako neće da spreči neovlašćen pristup diskovima, sa plastičnom bravicom ili bez nje.

Dok smo kod fioka, NAS prihvata HDD ili SSD diskove sa SATA interfejsom u formatima 3,5 ili 2,5 inča. Podržan je veliki broj modela, a Synology, naravno, predlaže svoje (koje za njih proizvodi Seagate). Ako je četiri fizička diska malo ili nedovoljno brzo, u DS423+ možete da dodate dva M.2 2280 NVMe SSD-a, čiji se slotovi nalaze ispod kućišta, prekriveni poklopcima. Za ugradnju nisu potrebni šrafovi, već NVMe u ležištima drži plastična bravica.

U zavisnosti od potreba, NAS dozvoljava maksimalnu veličinu particije do 108 terabajta, uz maksimalan broj particija do 64, bez obzira na veličinu. Podržani su razni RAID formati, a proizvođač predlaže SHR (Synology Hybrid RAID). Fajl-sistem na diskovima može da bude Btrfs ili ext4. Spoljašnje memorijske jedinice koje mogu da se dodaju u sistem mogu da koriste još i ext3, FAT, NTFS, HFS+ i exFAT fajl-sisteme.

Za upravljanje hardverom posao je poveren Intelovom Cerelonu J4125. Ovaj 64-bitni CPU sa četiri jezgra smo već sretali kod DS720+ (SK 12/2020, i.sk.rs/28946). Na DS423+ „kuca” na standardna dva gigaherca, a može da se „potera” do 2,7 gigaherca. CPU dolazi i sa integrisanom grafikom, što može biti od značaja ako će NAS da se koristi za obradu multimedije sa serverske strane. CPU na raspolaganju ima dva gigabajta DDR4, uz opciju dodavanja memorijskog modula od četiri gigabajta. Iako NAS ima dva velika ventilatora usmerena ka diskovima, sam CPU na sebi ima samo pasivni hladnjak. Zanimljivo, sa donje strane se nalazi još jedan poklopac van ova dva koja kriju NVMe. Ovaj, manji poklopac krije pristup izvodima same matične ploče i namenjen je administratorima za održavanje, dakle, nije za obične korisnike.

DS423+ dolazi sa dva gigabitna Ethernet priključka koji mogu da se koriste i u agregaciji, što je sasvim dovoljno za situacije kojims je NAS namenjen. Ispod njih se nalazi jedan USB 3.1 i priključak strujnog adaptera. Još jedan ovakav USB priključak se nalazi na prednjem bočnom panelu. Ovde su još statusne lampice za svaki disk, kao i taster za uključivanje NAS-a sa svojom statusnom lampicom. Dok smo kod napajanja, u zavisnosti od količine, vrste diskova, kao i načina rada, DS423+ može da troši do 28,3 vata, uz nešto malo preko osam vati u hibernaciji.

DS423+ pristupamo preko IP adrese. Kao prvi korak, potrebno je da preuzmemo i instaliramo DSM (Disk Station Manager). Ovo može da se obavi putem interneta ili ako već imamo fajl DSM na disku. Čarobnjak će nas u kratkim koracima sprovesti kroz osnovna podešavanja, kao i kroz formiranje diska (ili diskova). Za bukvalno par trenutaka, NAS je spreman za rad. Aktuelna verzija DSM-a (7.2.1) donela je sitne zakrpe u odnosu na ranije revizije. Ako pogledamo unazad nekoliko meseci, možemo da vidimo da je izašao veći broj manjih ili većih zakrpa, što govori da Synology pomno prati povratne informacije korisnika. Inače, sama opcija za slanje podataka proizvođaču o stanju hardvera i softvera, naravno, može da se isključi.

Sam Disk Station Manager zadržao je isti vizuelni izgled već jako dugo vremena, ali u tome ne vidimo ništa loše. Kao što smo više puta napomenuli, u pitanju je izuzetan komad softvera koji korisnicima pruža iskustvo u radu kakvo imaju prilikom uobičajenog rada na računaru. Korisnički interfejs je u formi prozora i ikonica. Mada, više otvorenih prozora znači i veće opterećenje hardvera. Opterećenje hardvera može da se prati u manjim prozorima (widgets), koje postavljamo po želji.

DSM se kompletno stara o vašim podacima, o diskovima, kreiranju rezervnih kopija (što na drugim diskovima, što u oblaku). Kao i uvek, najveću pažnju nam privlači Package Center, koji omogućava da se DS423+ upotrebi na više načina, shodno nameni. Mogu da se preuzmu razni programi i alatke koje će od jednog NAS-a da stvore multimedijalni uređaj, od drugog centar sistema za video-nadzor, od trećeg server na kome će se vrteti neka mrežna prezentacija i tako dalje. O DSM-u smo zaista više puta pisali i naprosto nemamo šta novo da dodamo, a da se ne ponavljamo. Kao i do sada, za mobilne uređaje postoji više različitih aplikacija, shodno nameni NAS-a.

DS423+ ide dobro utabanim stazama i definitivno je NAS koji možemo da preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu. Pritom, cena mu je relativno prihvatljiva, jer, ipak, govorimo o jednokratnoj investiciji. Diskovi su, naravno, dodatna investicija.

GALERIJA

Osnovno: NAS,
4 × HDD/SSD (3,5"/2,5”),
2 × NVMe 2280 SSD,
Intel Celeron J4125 2,0 GHz,
2 GB DDR4 (maks. 6 GB),
2 × 1 Gbit/s LAN, 2 × USB 3.1

Proizvođač:
Synology (synology.com)

Kontakt: Tehno dućan (tehnoducan.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2024
Microsoft Windows/Android TV: Strimovanje igara u kućnoj mreži
Sa PC -a na Android TV
Šta kažete na to da se zavalite u fotelju ili kauč i da u PC igrama uživate na velikom ekranu?
AMD Ryzen 5 8600G
Pametan igrač
ova serija APU-ova donosi revoluciju u ovaj segment, jer pruža sasvim solidne performanse u igrama...
Gigabyte Aorus CO49DQ
Prelep pogled iz tenka
Nije prvi put da se srećemo sa monitorskom grdosijom od 49 inča, ali sada je pred nama prvi takav sa OLED panelom...
Synology DiskStation DS423+
Trajna investicija
NAS koji ide dobro utabanim stazama i definitivno možemo da ga preporučimo malim i srednjim preduzećima, ali i za ličnu upotrebu...
Huawei Watch Fit 3
Elegantniji i sposobniji
Hibridni satić koji ne samo da miri svet fitnes narukvica i klasičnih „pametnih satova”, već postavlja potpuno nove standarde u klasi...
Samsung Galaxy A15 5G i A25 5G
Prvi borbeni redovi
Galaxy A15 5G jedan je od najjeftinijih Samsungovih telefona sa 5G modemom i naslednik je Galaxyja A14 5G...
Microsoft Windows 11: Kreiranje bootabilne Windows instalacije
Prebacivanje Windowsa na USB stik
Media Creation Tool se jednostavno koristi, a proces se svodi na pritiskanje tastera Next i minimalnu interakciju...
Windows je u padu
Ali Microsoft je jak
Već duže od jedne decenije, Microsoft se suočava sa izazovima u održavanju tržišne dominacije svog vodećeg proizvoda - Windowsa...
Tehnološke granice pametnog nakita
Još sazreva
Nosiva tehnologija napredovala je velikim koracima tokom poslednjih petnaest godina...
Crow Country
Brutalno dobra low-poly, retro, TPS, horor avantura...
Senua’s Saga: Hellblade II
Ako „padate” na atmosferu i pozadinsku priču, spremite se na spektakl koji se retko viđa...
Homeworld 3
Pretvaranje jedne sjajne ideje u obični, neupečatljivi prosek...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama