VREMENSKA MAŠINA
Bolest ludih krava i Xbox 360
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. novembar 2023.

Drugog novembra, prva stalna posada stupa na dužnost u međunarodnoj svemirskoj stanici. Sedmog novembra, predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama zapadaju u probleme zbog, navodno, jednakog broja glasova koji su osvojili Džordž Buš mlađi i Al Gor, što za posledicu ima kontroverzno prebrojavanje na Floridi i optužbe za falsifikovanje rezultata. Tridesetog oktobra, mnoge države u Evropi počinju opsežno testiranje goveda na Krojcfeld-Jakobov sindrom, u narodu poznat kao bolest ludih krava. To eskalira u opštu psihozu i međusobnu zabranu uvoza i prometa teletine i junetine.

U rubrici koju smo ekspertski nazvali „internet@sk.co.yu” bavimo se „plivanjem u moru informacija”. U istoimenom tekstu pišemo o potrebi za daleko „širokopojasnijom” infrastrukturom interneta, koja će nam biti potrebna za servise budućnosti, poput telemedicine i „teleimerzije”, kako su nekada zvali koncept zajedničkog obavljanja aktivnosti nekolicine fizički udaljenih osoba, od video-konferensinga, preko VR multiplayera do ideja koje su još uvek u domenu naučne fantastike.

Svetom igara dominira fenomenalna recenzija neponovljivog Baldur’s Gatea II iz pera Slobodana Macedonića, koji ovoj remarkabilnoj igri daje ocenu 98. U broju opisujemo i MS Combat Simulator 2, Crimson Skies (apsolutno fenomenalna stvar), Star Trek Voyager: Elite Force (i dalje najbolja Star Trek pucačina), PC verziju Metal Gear Solida, Dino Crisis, Close Combat: Invasion Normandy i druge, sitnije i manje primetne naslove.

novembar 2005.

Trinaestog oktobra, škotlanđanin Endru Stimpson postaje prva osoba koja je zvanično izlečena od HIV-a. Dvadeset drugog novembra, Angelu Merkel, iz nemačke demohrišćanske partije, parlament bira za kancelarku Savezne Republike Nemačke. Gospođa Angela je prva žena i prva osoba iz bivšeg DDR-a na čelu ujedinjene Nemačke države. Istog dana, Microsoft na tržište lansira Xbox 360, njihovu (do sada) najbolju konzolu, koja je u pretprošloj konzolnoj generaciji oduvala i Sony i Nintendo.

Tehnologija i igre na sreću... U tekstu „Elektronsko kockanje” pišemo o nezaustavljivom rastu online kladionica, kao i o digitalizaciji fizičkih kladionica i kazina, kao i tehnološkim inovacijama koje uvodi Lutrija Srbije. Rubriku „Test drive” otvaramo testom Radeona X1000, kojim nismo bili preterano zadovoljni. U tekstu „Microsoftov konkurent iz Senke” pokušavamo da odgovorimo na pitanje „Šta Google zaista smera?”. Iz današnje perspektive potpune Googleove dominacije na polju online pretrage i oglašavanja, deluje nadrealno da je taj oligopol ikada imao jaku konkurenciju. (Korporativni) život piše romane.

Svet igara otvaramo megaopisom Quake 4, koga isključivo zbog izuzetnog hajpa proglašavamo igrom meseca. Pišemo i o ekspanziji za The Suffering (Ties that Bind), F.E.A.R., Black & White 2, Age of Empires III, Serious Sam 2, Myst V: End of Ages, Fahrenheit i Heroes of the Pacific.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama