TEST DRIVE
Gigabyte Z790 Aorus Master X
Ovladaj igrom
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. novembar 2023.

Poput ostalih proizvođača, i Gigabyte je „osvežio” svoju ponudu ploča sa čipsetom Z790. Prva među njima koja nam je dopala šaka je Aorus Master X, model vrlo sličan prvobitnom Masteru, uz par kozmetičkih izmena i sa podrškom za najnoviji Wi-Fi 7 standard. Iako je spisak unapređenja kratak, to ovaj model ne čini ništa manje poželjnim, naprotiv, jer retka je konkurencija koja može da parira moćnom Aorus Masteru. Ovaj model je na drugom mestu na Gigabyteovoj lestvici premium modela i pleni na svakom polju, od vizuelnog utiska, robusnosti, do stabilnosti u radu i performansi.

Naponska sekcija sastavljena je od konfiguracije koju čini 20+1+2 faze. Potonje napajaju integrisanu grafiku i memorijski kontroler, dok je 20 njih zaduženo za snabdevanje strujom procesorskih jezgara. Kako svaka od faza izdržava struju od 105 ampera, ukupna jačina struje koju ploča može da isporuči procesorskim jezgrima iznosi čak 2100 ampera. Iako nije šampion po ovom pitanju, Master zaista spada među malobrojne modele koji mogu da se pohvale ovako moćnom naponskom sekcijom. Zato nema brige o tome hoće li overklok biti uspešan i stabilan, pod uslovom da procesor imate čime da ohladite.

Hladnjaci koji prekrivaju komponente naponske sekcije po svojoj ukupnoj površini su među najvećima ikada upotrebljenim za ovu svrhu, jer njihova „rebra” u zbiru daju čak 10 puta veću disipacionu površinu u odnosu na najmasivnije monolitne aluminijumske hladnjake. Koliko je ovakvo rešenje efikasno, najbolje svedoči to što je pri maksimalnom opterećenju Core i9-14900K, hladnjak naponske sekcije na dodir bio jedva topliji od šake, što je podatak vredan divljenja.

Ostatak ugrađenih komponenata, takođe, izaziva poštovanje, pošto Gospodar bez dodatnih adaptera može da ugosti čak pet M.2 uređaja, od čega četiri podržavaju brzine po PCI-E 4.0 x4, a jedan po PCI-E 5.0 x4 standardu. Sve M.2 slotove prekriva masivni, monolitni hladnjak, koji sa hladnjacima ostalih komponenata skriva najveći deo same štampane ploče, dok je najbrži M.2 slot opremljen sopstvenim hladnjakom.

Ovoliki broj M.2 slotova zauzeo je najveći broj PCI-E linija u sistemu, pa je za same PCI-E slotove ostalo relativno malo kapaciteta. Tako su, pored primarnog PCI-E 5.0 x16 slota, dostupna još dva slota pune dužine, koja su čak i mehanički ojačana, ali podržavaju samo x4 i x1 brzine po PCI-E 3.0 standardu, što im mogućnost eksploatacije ograničava na uređaje koji ne zahtevaju naročito veliku propusnu moć magistrale (čitaj: ne grafičke kartice). Iako možda zvuči kao mana, konfiguracije sa više grafičkih kartica su već neko vreme stvar prošlosti, pa do nekog novog trenda koji će ih vaskrsnuti, ovo i nije tako bitan detalj. Zato je vredno pomena to što je primarni PCI-E slot višestruko robusniji u odnosu na uobičajena metalna ojačanja, primenjena kod druga dva slota, tako da će bez problema moći da podrži masu i najgabaritnijih grafičkih kartica, bez potrebe za instalacijom dodatnih podupirača, što je sve češći slučaj u svetu high-end grafika.

Uprkos tome što je za M.2 uređaje ostavljen najveći broj PCI-E linija, USB podrška je vrlo bogata, kako na internim, tako i na konektorima smeštenim na zadnjem panelu, gde se mesta našlo za čak 14 portova po USB 3.2, 3.1 i 3.0 standardu. Ovo je zaista vrlo impresivna brojka i retko će se naći neki model koji može da je dosegne, još manje nadmaši. Ipak, to je uzelo svoj danak u tome što je „pojelo” najveći deo prostora na zadnjem panelu, pa se za audio-konektore našlo mesta za svega dva 3,5-milimetarska, kao i za optički izlaz, što neće svakome biti po volji, pogotovo ako se u obzir uzme to da je zvučni podsistem prilično bogat; zasnovan je na Realtekovom ALC1200-VB čipu, kome je pridružen ESS Sabre ES9118 DAC (digitalno-analogni konverter) koji zadovoljava Hi-Fi standarde i podržava 32-bitni zvuk. Ovako respektabilnu postavku upotpunjuju najkvalitetniji, WIMA i Nichicon Fine Gold namenski audio-kondenzatori, kao i visokoprecizni TXC oscilator, koji pomaže DAC-u da konvertovani zvuk bude što prirodniji.

Mrežno rešenje posebno se izdvaja, jer Master koristi Marvellov 10G mrežni kontroler, sposoban za brzine od deset gigabita po sekundi. To ovu ploču čini vrlo konkurentnom, jer ni neki skuplji modeli nemaju kao standard 10-gigabitni LAN kontroler. Naravno, tu je i već pomenuti Intelov Wi-Fi 7 bežični kontroler, uz podršku za Bluetooth 5.3 standard.

Na ploči ovog kalibra, stavke poput tastera za flešovanje BIOS-a, statusnog LED displeja, tastera za uključivanje, kao i tastera čiju je funkciju moguće postaviti po želji gotovo da se podrazumevaju, pa je Gigabyte posao obavio u skladu sa očekivanjima. Tu je i još poneka pikanterija koju će zagriženi hardveraši zdušno pozdraviti, poput mogućnosti da se programabilni taster podesi tako da se njegovom aktivacijom mašina startuje i direktno pokrene BIOS, a to je samo jedna od mnogih mogućnosti. Posebnu poslasticu predstavlja to što je ova ploča trenutno brzinski šampion po pitanju zvanično podržanih memorijskih modula. Sposobna je da adekvatan RAM „potera” na čak 8266 megaherca. Zaista impresivno!

LED osvetljenje znatno je konzervativnije u odnosu na ranije generacije ploča, ali veliki svetleći Aorus logotip i dalje je prisutan iznad hladnjaka naponske sekcije koji je bliži zadnjem panelu. Naravno, tu su i konektori za dodatne svetleće džidža-bidže, a sve to kontroliše poznati RGB Fusion sistem.

Ploča i svaki njen detalj besprekorno funkcionišu, a pošto na domaćem tržištu košta oko 700 evra, što je znatno jeftinije u odnosu na konkurentne modele iz visoke klase, čvrsto verujemo da će biti vrlo popularan izbor među retkima koji mogu da je priušte, jer, Master je zaista Master.

Čipset, podnožje: Intel Z690, LGA 1700

Memorija: DDR5, 4 slota, maks. 192 GB / 8266 MHz, Dual channel

Napajanje i naponska sekcija: 1 × 24-pin ATX, 2 × 8-pin EPS 12V, naponska sekcija 20+1+2

Slotovi za proširenje: 1 × PCI-E 5.0 x16, 2 × PCI-E 3.0 x16 (x4/x1), 1 × M.2 PCI-E 5.0 x4 (110 mm) + 4 × M.2 PCI-E 4.0 x4 (80 mm), 4 × SATA 3 (6 Gb/s)

USB: 2 × USB-C 3.2 na zadnjem panelu + 1 opcioni USB-C 3.2 na internom konektoru, 1 × USB-C 3.0 na zadnjem panelu, 7 × USB 3.1 na zadnjem panelu, 4 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 4 opciona USB 3.0 na internim konektorima, 4 opciona USB 2.0 na internim konektorima

Mreža: 1 × Marvell AQtion AQC113C 10G LAN, 1 × Intel Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be, tri-band 2,4, 5 i 6 GHz) + Bluetooth 5.3

Zvuk: Realtek ALC1220-VB, WIMA i Nichicon Fine Gold audio-kondenzatori, ESS Sabre Hi-Fi ES9118 DAC, visokoprecizni TXC oscilator, podrška za 7.1, optički izlaz

Hlađenje: pasivno hlađena naponska sekcija sa toplotnom cevi, pasivno hlađen čipset i svi M.2 uređaji, 10 × PWM konektori za ventilatore (svi po 2 A)

Ostalo: RGB Fusion 2.0 osvetljenje + 4 konektora za LED trake, premium aluminijumski kondenzatori (10K), izvedene merne tačke za kontrolu radnih napona, ’Power’, ’Reset’, ’Q-flash Plus’ i ’Clear CMOS’ tasteri, merenje nivoa buke i temperature uz eksterne senzore

Dimenzije: 30,5 × 26 cm, E-ATX

Proizvođač: Gigabyte (gigabyte.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama