PRVI UTISCI
Greedland
Dragan KOSOVAC
1. septembar 2023.

Pre dvadeset godina, finski studio 10tons Entertainment stvorio je igru Crimsonland. Ovaj shareware twin-stick shooter sa pogledom na akciju iz ptičje perspektive, čiju jednostavnost prevazilazi samo njegova zaraznost, brzo je postao kultni klasik. Njegov prosti gameplay na ekran stavlja vašeg protagonistu i okružuje ga sa sve većim talasima sve opasnijih protivnika koji povremeno iza sebe ostavljaju korisne boostere, a istovremeno, sticanjem iskustva, nižete nivoe koji vam donose različite perkove, što dodatno podiže vašu borbenu moć. Tokom poslednjih devet godina, pojavili su se reboot za PC, kao i varijante za Xbox i Switch, na zadovoljstvo višegodišnjih fanova. Među tim fanovima očigledno su i ljudi iz kineskog razvojnog tima VaMP He, čije ostvarenje Greedland je početkom avgusta ušlo u Early Access na Steamu.

Ultrazarazni Greedland je kombinacija klasičnog Crimsonlanda i modernog Vampire Survivorsa

Okvirna postavka igre vodi nas u budućnost u kojoj čovečanstvo istražuje kosmička prostranstva zahvaljujući crvotočini koja vodi u novu galaksiju, gde jedna od prvih otkrivenih planeta sadrži takozvane G-kristale, neverovatno vredan resurs koji dodatno pospešuje tehnološki razvoj ljudske civilizacije. Pošto i zemaljska vlada i razne moćne korporacije počinju da se takmiče u eksploataciji vrednih resursa ove planete, ona dobija naziv Greedland. Sakupljanje ovih kristala nije jednostavan posao, jer ih čuvaju horde insektoidnih vanzemaljaca, pa taj zadatak obavljaju ambiciozni plaćenici u specijalnim borbenim odelima. Igra vas stavlja u čizme jednog od plaćenika-početnika koji počinje sa razvojem svog borbenog arsenala i veština, misiju po izazovniju misiju.

Pošto Crimsonland nije postojao u vakuumu sve ove godine, tako, srećom, Greedland nije čisti klon, već je prepoznatljiv i uticaj drugih srodnih naslova, kao što su Alien Shooter i prošlogodišnji gigahit Vampire Survivors. Finalni proizvod je, tako, prepoznatljiv i zarazan, a istovremeno unosi dovoljno svežine u ovu vremešnu formu. Sem toga, igra pleni svojim vizuelnim identitetom, jer za razliku od klasičnog Crimsonlanda i pixel-art estetike koju fura VS, ova igra može da se pohvali Unreal 5 Engineom. Stvorenja i efekti izgledaju odlično, ali, ipak, nema reči o nekoj fotorealističnosti, koja, zapravo, i nema šta da traži u naslovu ovog tipa.

Pre ulaska u detalje, treba istaći osnovni izbor na početku igre koji definiše kako je igrate, a to je da li se napad primarnim oružjem obavlja automatski, pa napadate najbližu metu kao u Vampire Suvivorsu ili imate twin-stick komande u duhu Crimsonlanda. U oba režima igra je veoma zabavna i zarazna, mada se autoru ovih redova više sviđa klasični, twin-stick pristup. Cilj svakog nivoa je da preživite 10 minuta u kružnom regionu oko kapsule kojom ste se spustili na površinu planete. Za to vreme, pored borbe za golu kožu protiv horde sve opasnijih buba, želite da istovremeno pronađete i sakupite što više G-kristala koji će vam kasnije, između misija, omogućiti unapređivanje i otključavanje oklopa, oružja, modova i perkova. Takođe, svaka mapa ima tri „izazova”, odnosno, opciona modifikatora koji na neki način otežavaju igru, ali je neophodno da ih ispunite da biste otključali nove, izazovnije mape.

Meta progresija između misija zasnovana je na levelovanju vašeg naloga, čime postepeno dobijate pristup menijima za otključavanje i razvoj različitih borbenih oklopa, tipova primarnog oružja, prateće opreme, modova koji trajno menjaju neki od aspekata vašeg lika, sadržaja sanduka koje svakog minuta dobijate kao pomoć iz orbite kao i, naposletku, specijalnog Titan mecha kog koristite kao kratkotrajnu ultimativnu veštinu. Ova progresija je, sa jedne strane, prilično spora i jasno je da se sve svodi na grind nivoa i resursa. Sa druge, upravo taj grind podrazumeva da radite ono zbog čega ste došli: da uživate u ovom specifičnom gameplayu dok neprestano vrtite sve izazovnije misije.

Iako je tek stigao u Early Access, Greedland je već vrhunski zabavan, a dodavanje nove opreme, oružja, oklopa, zona i protivnika samo će ga učiniti boljom igrom.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama