VREMENSKA MAŠINA
Diablo 2 Stress Test
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. jul 2023.

Prvog jula, most Øresund između Danske i Švedske svečano se otvara za automobilski saobraćaj. Četrnaestog jula, masivna sunčeva protuberanca (solar flare) izaziva geomagnetsku oluju na Zemlji - ovaj događaj dobija naziv Bastille Day event. Dvadeset petog jula, avion Konkord na letu 4590, kompanije Air France, ruši se neposredno nakon poletanja na hotel u predgrađu Pariza, pri čemu gine svih 109 putnika i članova posade, kao i četvoro gostiju hotela.

Voodoo 5: neviđena brzina! Rubriku „Test drive” otvaramo testom 3Dfx Voodoo5 5500 AGP grafičke kartice, poslednjim Mohikancem kompanije 3Dfx - naredne dve decenije knjiga spade na dva slova, Nvidiu i ATI (AMD), uz povremene bizarne izuzetke, nalik na Matrox Parheliu i Sis Xabre. Već na sledećoj strani u broju imamo test DTK MVGA-NVG256, jedne od prvih GeForce 256 kartica na našim prostorima.

Svet igara otvaramo izveštajem iz multiplayer stress test sesije Diabla 2. „Za razliku od prvog Diabla, gde ste podatke o likovima čuvali na svom kompjuteru, u dvojci se sve karakteristike čuvaju na Blizzardovim posebnim serverima (realmovima), što treba da onemogući varanje”, reče A. Ašković. Mic po mic, onlajn fičr po onlajn fičr, konačno dođosmo do live service Diabla 4. U status igre meseca ustoličujemo sjajni Ground Control, revolucionarnu real-time strategiju bez resursnog menadžmenta, čija poenta je bila čista taktika. Opisujemo i Metal Fatigue, Evolva, MDK 2, Soulbringer, Earth 2150, Lands of Lore III i PGA Championship Golf 2000, a u našem patentiranom VERSUS maniru suočavamo dva fudbalska menadžera, UEFA Manager 2000 vs EURO 2000.

jul 2005.

Četvrtog jula, nakon šestomesečnog puta i pređenih osamdeset tri miliona milja, NASA-ina sonda Deep Impact kontrolisano se obrušava na površinu komete Tempel 1, obezbeđujući naučnicima obilje podataka za analizu. Dvadeset šestog jula, šatl Discovery poleće sa Kejp Kanaverala na misiju ka međunarodnoj svemirskoj stanici, a prilikom lansiranja, komad izolacije udara u spoljašnji rezervoar. Dan kasnije, NASA obznanjuje da će flota šatlova ostati prizemljena do daljeg.

Intel Pentium 4 660 prvi je 64-bitni Intelov CPU koji nam je dopao šaka, tako da je odmah završio na naslovnoj strani. Rubriku „Test run” otvaramo testom Autodeskovog AutoCAD 2006, a donosimo i megatest besplatnih programa za narezivanje optičkih medija, a isti pristup imamo i u testu web browsera. Među konoserima, tada su harali Firefox 1.04 i Opera 8.01, ali bilo je i onih koji su se kleli u Internet Explorer 6, pa čak i u Netscape 8, za koga smo već tada bili uvereni da je davno nestao sa scene.

Da li se u makar jednoj paralelnoj kvantnoj realnosti moglo desiti da Grand Theft Auto: San Andreas ne postane igra meseca u mesecu premijere? Naravno da njet. U ostatku „Sveta igara” opisujemo Area 51, Boiling Point: Road to Hell, The Day After, Imperial Glory, Restricted Area, Rising Kindgoms, ER, Still Life i Battlefield 2. Verujemo da se, osim nekoliko izuzetaka, većinom ne sećate ovih naslova - ne sećamo ih se ni mi, koji smo o njima pisali.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama