TEST PLAY
War Mongrels
Vladimir PISODOROV
1. jul 2023.

Povlačivši se pred savezničkim trupama koje su se upravo iskrcale u Normandiji, vojnici Trećeg rajha - Manfred i Evald, odbili su da streljaju nevine civile i zbog toga su završili u radnom kampu. Od sigurne smrti koja ih je čekala kao „dobrovoljne” čistače minskih polja, spasila ih je ofanziva Crvene armije i upravo tada je krenula njihova neverovatna avantura.

War Mongrels izvođenjem neodoljivo podseća na serijale Desperados i Commandos

Zaplet War Mongrelsa zasnovan je na dešavanjima na istočnom frontu za vreme II svetskog rata, a u pitanju je izometrijska strateška igra u realnom vremenu, koja izvođenjem neodoljivo podseća na serijale Desperados i Commandos. U prevodu, to znači da će se akcija prividno zaustaviti ako igrač miruje, ali i da je jedan od glavnih elemenata gameplaya šunjanje, stealth obračun sa neprijateljima i korišćenje gerilskih taktika prilikom izvršavanja borbenih zadataka. Likovima može da se upravlja grupno ili pojedinačno, s tim da u prvom slučaju može da se odabere „vođa”. Osim što prvi reaguju na komande igrača, „vođe”, praktično, izvode akcije i služe se veštinama i predmetima.

Likovi mogu da se kreću normalno, mogu da trče, ali i da puze kada je to potrebno. U bilo kom momentu možete da pozovete pomoć i da detektujete vidno polje protivnika, kako biste mogli da planirate akciju. Zbunjivanje protivnika i usmeravanje na određene tačke na igračkom polju (bacanjem flaše, na primer), taktika je koju ćete često koristiti, kao i „odlaganje” eliminisanih neprijatelja u žbunje ili na tamna mesta.

Iako se sastoji iz samo 12 poglavlja, kampanja u War Mongrelsu traje između 20 i 30 sati. Mape su prilično velike, a posao vam ne olakšava ni to što je pre označavanja misije uspešnom potrebno obaviti više zadataka. Naravno, tokom putešestvija, srećete razne likove od kojih će vam se neki pridružiti i pomoći da lakše obavite zadatke. Svaki od njih ima unikatne sposobnosti, ali i predmete koje može da koristi. I ovaj segment igre neodoljivo podseća na ono što smo videli u pomenuta dva, daleko poznatija serijala.

Sve ovo zvuči krajnje zanimljivo i obećava dobru zabavu, naročito ako vam kažemo da su tehničke karakteristike prilično ubedljive. Grafika je neobično detaljna, a prate je i masni specijalni i svetlosni efekti. Dijalozi su podvučeni voiceoverom, dok se radnja pojašnjava međuscenama koje su na granici između stripa i crtanog-filma.

Pretpostavljate da sledi jedno ALI, i ono je veliko kao i slova kojima je napisano. Naime, iako podrobno objašnjeno, upravljanje likovima u War Mongrelsu toliko je zaguljeno da ćete se ponekad minutima mučiti da obavite najjednostavnije radnje. Pritom, čini nam se da se upravljački mehanizam po random principu „zaglavljuje”, što u kombinaciji sa ostalim bagovima, kojih nije malo, pravi dar-mar od igračke sesije. Nemojte da se iznenadite ako ne možete da kompletirate misiju zato što ste potpuno prevideli da obavite neki međuzadatak, koji nije dobro dokumentovan ili da igra, jednostavno, prestane da reaguje na vaše prisustvo na mapi. Vratimo se na mehaniku upravljanja, koja podrazumeva korišćenje „ramenih” tastera i triggera, kako bi se obavilo označavanje i/ili odabir likova, predmeta i veština koje će koristiti, taster ’X’ za potvrdu i pritiskanje leve pečurkice za validaciju akcija. Kada pred sobom imate nekoliko izbora, još pod imperativom akcije, jasno je zbog čega dolazi do panike. Upravljački interfejs je sve, samo ne intuitivan.

War Mongrels dolazi sa jednostavnom online multiplayer podrškom, koja omogućava hostovanje ili pristupanje igrama organizovanih od strane ostalih članova komune. U prvom slučaju, dobili smo brljotine na ekranu, dok u drugom nismo uspeli da pronađemo nijednu aktivnu partiju, pa smo odustali. Još jedan bag ili greška sa naše strane, tek, postalo je previše...

Pretpostavljamo da će bagovi biti ispravljeni „zakrpama”, ali da malo šta može da se učini povodom upravljačkog interfejsa. Ukoliko na njega možete da se naviknete i ne smeta vam, možda i uspete da izvučete (polu)kvalitetnu zabavu iz ovog naslova koji je više obećavao nego što je ispunio.

Potrebno: Ryzen 5 1600 / Core i5-7400, 8 GB RAM, Radeon R9 270 / GeForce GTX 950

Poželjno: Ryzen 5 2600 / Core i7-4790, 16 GB RAM, Radeon RX 470 / GeForce GTX 1650

Ova igra je: izometrijska strategija u realnom vremenu

Platforma: Windows, Xbox One/SXS, PlayStation 4/5

Veličina: 15 GB

Studio: Destructive Creations

Izdavač: Destructive Creations

Adresa:
www.warmongrels.com

PEGI: 18

65


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama